KPN stopt in april 2020 in zes gebieden met dienstverlening via kopernetwerk

KPN begint een pilot waarbij het in zes gebieden grotendeels gaat stoppen met de dienstverlening via de eigen koperlijnen. De klanten kunnen dan gebruikmaken van het in die gebieden aanwezige glasvezelnetwerk. Het gaat om zes gebieden waar het kopernetwerk niet is geüpgraded.

KPN zegt dat de pilot mede is bedoeld om de aanpak van de migratie van koper naar ftth te toetsen en ervaring op te doen. Dit acht het bedrijf nodig, omdat het overweegt om in de zogeheten overlaygebieden in de komende jaren de dienstverlening van de koperen aansluitlijnen te beëindigen, ten faveure van dienstverlening via de aanwezige glasvezelnetwerken. Overlaygebieden is de term voor gebieden waar de meeste adressen nog gebruikmaken van het kopernetwerk, terwijl ftth daar ook beschikbaar is.

Het gaat om de volgende zes gebieden: Zwolle Stadshagen, Amsterdam IJburg, Bergeijk, Eibergen, Eersel-Centrum en Bennekom. Daar worden de diensten via koper per 1 april 2020 beëindigd. De provider meldt dat het wellicht extra inspanning vergt om klanten in de bewuste zes gebieden over te laten stappen, aangezien KPN denkt dat velen bewust nog niet voor ftth hebben gekozen.

Een woordvoerder van KPN laat weten dat er specifiek is gekozen voor de genoemde zes gebieden, omdat hier nog een relatief verouderd kopernetwerk ligt waarbij geen upgrades zijn doorgevoerd. Dat betekent dat de snelheid daar niet veel verder dan 50Mbit/s zal komen. KPN gaat elders wel gewoon door met afronden van het upgrades voor het kopernetwerk, waarbij het gaat om Vplus en pair bonding.

Het is onbekend of klanten bij een overstap deels of geheel hun oude voorwaarden mogen behouden; dit soort praktische aangelegenheden zijn nog niet duidelijk en zijn onderdeel van de pilot. Het ligt voor de hand dat overstappers in ieder geval veel hogere uploadsnelheden tegemoet kunnen zien, aangezien die bij glasvezel veelal gelijk zijn aan de maximale downloadsnelheid.

De ACM maakte eind september in het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access niet alleen bekend dat VodafoneZiggo zijn kabelnetwerk moeten openstellen voor concurrenten, maar ook dat KPN niet langer verplicht is om het kopernetwerk in stand te houden in die gebieden waar het ook een glasvezelnetwerk heeft. KPN moet er dan wel zorg voor dragen dat aanbieders die ook gebruikmaken van KPN's kopernetwerk, hun diensten kunnen blijven aanbieden.

Woensdag maakte KPN bekend te gaan bezuinigen, wat in de periode van 2019 tot en met 2021 tot een besparing van minstens 350 miljoen euro moet leiden. Tevens wil het bedrijf meer gaan investeren in glasvezel; tegen 2021 moeten een miljoen nieuwe huishoudens ftth hebben. Dit is te beschouwen als een koerswijziging, aangezien KPN na de overname van Reggefiber in 2014 de verdere uitrol van glasvezel op een laag pitje zette. Het bedrijf zal, wellicht mede door de recente plannen van Ziggo voor 5Gbit/s-verbindingen, hebben geconcludeerd dat het blijven upgraden van de koperlijnen op de langere termijn onvoldoende zoden aan de dijk zet.

Door Joris Jansen

Redacteur

30-11-2018 • 18:46

112

Submitter: Ron020

Lees meer

Reacties (112)

112
111
70
6
0
34
Wijzig sortering
Krijg je dan ook een UPS en elke paar jaar nieuwe accus kado? Het voordeel van een analoge telefoon over koper is toch zeker dat die het met stroomuitval enz het nog steeds doet, als je tenminste er niet alleen een dect toestel op hebt aangesloten.

Voor alarm systemen. brandmelders en handmatige oproepen naar 112 kan deze transitie naar FTTH zeker een negative invloed hebben op de betrouwbaarheid.


Oeps update 19:11

In 2019 kan er weer wat aan de geschiedenisboeken worden toegevoegd, de 'ouderwetse vaste lijn' verdwijnt. KPN stopt dan met zijn traditionele telefoniediensten. Vanaf 1 september 2019 zullen ISDN1/2 en PSTN niet meer beschikbaar zijn.

https://www.bellen.com/ni...isdn-en-pstn-aangekondigd

Edit 19:17 typo en layout

[Reactie gewijzigd door hans3702 op 23 juli 2024 09:17]

Lekker makkelijk. Het is je eigen verantwoordelijkheid om zelf stroom te voorzien voor je brandmelders en dergelijke. Ik vind het niet meer dan normaal dat ze de (dure) kopercentrales wegdoen als glasvezel daar al volledig geimplementeerd is. Sure, het is een beetje kut omdat er één klein voordeel wegvalt, maar het weegt niet op tegen de grote kosten die KPN moet maken om een heel kopernetwerk naast het glasvezel in stand te houden.

Ik heb het zelf meegemaakt dat ze in Spanje in sneltreinvaart heel het land hebben verglast. In 5 jaar moest het land van 20% glasvezel naar +99% glasvezel. Er worden elke werkdag +/-8000 woningen op glasvezel aangesloten en 1 ADSL-centrale gesloten.
De alarmsystemen die ik nu nog (in Spanje) tegenkom, zijn allang voorbereid op glasvezel. Zo kan je vaak een kleine UPS voor jouw router kopen, en hebben de alarmsystemen vaak ook een 2G backup.

Ik denk dat de het wel reuze meevalt met de "negatieve invloed op de betrouwbaarheid door de transitie naar FTTH"
Wat mij opviel in Valencia (waar op straat overigens zeer actief werd geflyerd door Vodafone voor fiber internet...) is dat er veel kabels langs gevels van appartementen liepen. In zo'n geval is het natuurlijk veel makkelijker om FTTH aan te leggen: gaatje boren door de gevel en intappen op een verdeler ergens in de straat.

Heb even op Streetview gezocht, hier een willekeurige straat in Valencia waar je goed kunt zien wat ik bedoel. Volgens mij is dit allemaal glasvezelkabel.

Hier in NL moet er worden gegraven, vergunningen aanvragen etc etc.

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 23 juli 2024 09:17]

Overal iin Valencia ligt glas inderdaad. Buitenbuurten op 20-30km tussen de sinaasappelvelden buiten beschouwing gelaten uiteraard, daar is het niet rendabel om voor dat ene huis elke kilometer de hele straat / het hele veld van glas te voorzien.

Wij hebben een 600mbit symmetrische lijn thuis voor 40 euro per maand, op kantoor hebben we 4 lijnen: 1 van elke grote aanbieder (Vodafone 500mbit, Orange 500mbit, Movistar 600mbit) en een Colt lijn van 1 Gbit.

Projectje voor begin volgend jaar is die gaan samenvoegen zodat verkeer over de 4 lijnen kan worden gerouteerd en zo gecombineerd 2,6Gbit kan gehaald worden. Momenteel routeren we nog per groep computers over 3 lijnen, en aantal verbindingen naar bepaalde diensten altijd over de gigabit lijn.

In Barcelona biedt bvb Adamo 1Gbit symmetrisch voor 36 euro per maand. Wel maar in bepaalde wijken.

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 09:17]

Off-topic maar dat klinkt als een leuk project!

Zelf heb ik iets aan ervaring met Watchguard opgedaan.. SDWAN en zo.
Ja, ik heb het al vaker hier gemeld op Tweakers: in Spanje moet bij nieuwbouw alles netjes weggewerkt worden in de grond, maar bij de rest mag het gewoon via de straat. Sterker nog: Spanjaarden hebben het recht om op deze communicatiekabels aangesloten te worden. Als een buurman weigert om de kabels via zijn gevel te laten lopen, kan zijn gevel redelijk snel onteigent worden door de gemeente en worden de kabels alsnog geplaatst.

Niemand staat erbij stil, maar deze glasvezeluitrol betekent dus ook dat Spanjaarden die in een klein dorpje in de middle-of-nowhere wonen met 300 inwoners, straks ook toegang krijgen tot glasvezel. Zij kunnen straks naast het internet dus ook allemaal TV-diensten afnemen die ze eerst niet konden krijgen.
Het wordt ook makkelijker om 4G (en later 5G) aan te bieden, omdat al die dorpen allemaal via glasvezels verbonden zijn met de hoofdstad.

De kabels via de straten zijn hartstikke lelijk, maar het was of lelijke kabels en snel internet, of geen kabels en geen snel internet.
Als dit zou is loopt Spanje dus ver vóór op Nederland.
Hier zit een groot deel van de huishoudens nog vast aan de antieke kabel zoals Ziggo of zijn ze aangewezen op ADSL die ook niet vooruit te branden is.
Glasvezel werkt prima en laat bovendien meerdere providers toe zodat je kunt kiezen.
Terecht dus dat het oude kopernetwerk opgeheven gaat worden.
Wel dom van KPN dat ze met de overname van Reggefiber niet meteen hebben doorgepakt met de uitrol van glasvezel. Reggefiber was immers goed bezig en had alle kennis vwb de aanleg in huis.
Het geld was op bij Reggefiber, de subsidies waren gestopt vanuit het rijk, en er waren schulden vanwege rentekosten. Reggefiber was inderdaad goed bezig, maar het verdienmodel hield op. KPN heeft het toen gekocht - denk ik - om te voorkomen dat een andere partij het zou kopen. Met wat meer geld had KPN wellicht de aanleg niet gestopt, maar de horizon lag hooguit 3 jaar verder, te kort om veel geld uit te willen geven voor glasvezelaanleg. Op de langere termijn kost "koper" meer in onderhoud, maar ja, een beursgenoteerd bedrijf en lange termijn gaan niet vaak samen ...

En wel heel toevallig dat oud baas Eelco Blok inmiddels in dienst getreden is bij Reggeborgh, oud eigenaar van .... Jawel, Reggefiber :)
De Caiway heeft hier in Maassluis nog steeds alleenrecht op fiber en coax...

Zit dus nog altijd vast aan VDSL |:(
Anoniem: 767703 @XenoniaN1 december 2018 15:39
Leugens, je kan op fiber gewoon naar fiber, plinq, weserv of cbizz.
Cbizz mogen gewoon Caiway's absurde tarieven rekenen (is gewoon Caiway maar dan zakelijk), Fiber kan ons enkel ADSL(Ja, serieus) aanbieden en Plinq + Weserve zeggen hier niet te kunnen leveren...

Zit ik dan op een dud adres ofzo? 8)7
Solcon was toch ook nog een optie?

Het netwerk is trouwens niet van Caiway maar van CIF. Hier was het wel zo dat Caiway de eerste jaren een alleenrecht had op de glasvezel. Na x jaar is dat vervallen.

Ik ben overigens best tevreden met Caiway. Prijsverhoging heeft die tevredenheid wel wat verminderd maar verder nooit storingen en echt een super snelle verbinding.
Ik heb ook niks met die overbodige zooi die je bij Ziggo 'krijgt' bij je TV pakket. Caiway heeft op de coax gewoon DVB-C wat met elke moderne TV/ontvanger gewoon te bekijken is. Standaard pakket is gewoon vrij te kijken dus geen extra kosten voor een smart-card voor je extra TV's etc.

[Reactie gewijzigd door NBK op 23 juli 2024 09:17]

Ze kunnen qua netwerk wel voorlopen, maar qua stabiliteit/betrouwbaarheid vind ik het nog niet om naar huis over te schrijven. In Spanje (Marbella) maak ik ook gebruik van glasvezel, maar als ik merk hoeveel onderhoud (ook overdag) er is of storingen (internet/telefonie) dan erger ik mij daar echt kapot aan. Dat soort fratsen daar heb ik hier in Nederland geen last van. Ze moeten daar dus nog wel wat stappen zetten. Dan merk je pas dat de service in Nederland zeker wel voorloopt op een land als Spanje, om andere zaken nog maar buiten beschouwing te laten.

Hopelijk pakken ze nu inderdaad door bij KPN. Het is voor mij duidelijk dat als Ziggo niet over zou gaan op een nieuwere techniek, dat KPN glasvezel niet op deze termijn zou uitrollen. Daar durf ik mijn geld wel op in te zetten.
Uitval tgv storingen en werkzaamheden is hier in Nederland heel weinig op glas.
Als er dan al iets aan de hand is ligt het probleem verderop en staat het los van de glasvezel infrastructuur.
En ja, ik noem de kabel (beter gezegd coaxkabel) antiek want deze ligt al een jaar of dertig of langer in de grond.
En oorspronkelijk helemaal niet bedoelt voor waar we het nu voor gebruiken. Extreem storingsgevoelig ook.
Precies dat.
Het is meer het uitmelken van een oud transport medium want dat is nu eenmaal een coaxkabel.
Er worden nu miljoenen gepompt in het updaten van de Docsis standaard en veel apparatuur vervangen terwijl het veel goedkoper zou zijn om in fases te gaan verglazen tot aan de voordeur.
Er zijn genoeg derde partijen die het graafwerk kunnen doen. Ook nog eens goed voor de werkgelegenheid en nog eens toekomstbestendig ook.
Als je zier wat spanje allemaal bouwt aan publieke werken, superdeluxe wegen, en blijkbaar ook glasvezelnetwerken, dan zou je denken dat t ofwel een superrijk land moet zijn, ofwel dieeeeeep in de schulden duikt, ofwel wij betalen dat allemaal (via EU gelden)
Anoniem: 349463 @fre0n1 december 2018 11:08
Er valt een argument te maken dat om een land uit het economisch slop te trekken, je het makkelijkst kan investeren in infrastructuur om deze economie te helpen. Het is ook meteen het meest zichtbare en dus controleerbaar qua kosten.
Zo is er in Spanje ook een heel HSL-netwerk aangelegd, met zware EU-subsidie. Op sommige van die trajecten rijdt maar één trein per dag. En de reizigers die geen haast hebben, gaan liever met goedkoper normaal vervoer.
Op die lijnen is dat dus een heel slechte investering geweest.
Verdiep je eens in hoeveel EU geld er netto naar Spanje gaat, en wat dat jou op jaarbasis kost.

Bedenk dan ook dat een rijker Spanje een grotere afzetmarkt is voor Nederland en dat je daar ook je voordeel van krijgt.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 23 juli 2024 09:17]

En dat een nog niet zo rijk Spanje met goede infrastructuur een goed productieland is om samen sterker te staan tegen import uit bijvoorbeeld China. Hoe je het ook bekijkt, er zijn altijd wel voordelen.
Of optie nummer 4: Telefonica dat groter is dan de Vodafone Group en KPN samen, heeft in de afgelopen jaren 45 miljard euro geinvesteerd in glasvezel (waarvan 15 miljard in Spanje).* Ze investeren in 2018 zelfs 352 miljoen euro in 3 onderzeekabels.*
Europa heeft via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling ook 395 miljoen in Spanje geinvesteerd in glasvezel, maar dat is niets in vergelijking met de wat Movistar/Orange investeren.

Ik weet verder niet over welk "superdeluxe wegen" je het hebt, maar de enige luxe wegen die ik in Spanje ken, zijn de tolwegen. De AP-46 is bijvoorbeeld zo eentje. Die heeft in de grond allemaal mooie blauwe lampjes zitten. Voor die 8 kilometer mag je dan 5,05 euro neerleggen, terwijl er een gratis autoweg ernaast ligt. :/

[Reactie gewijzigd door Rex op 23 juli 2024 09:17]

Pstn blijft wel gehandhaaft met nieuwere techniek e-pots genaamd. Meervoudig pstn gaat wel verdwijnen. ISDN2 gaat ook verdwijnen. Maar ondersteuning voor ISDN15 en 30 blijft langer.
ISDN15/20/30 tot oktober 2021 maar ook andere koperdiensten gaan uit, het is blijkbaar menens om NL kopervrij te maken. Na vandaag kan je geen ISDN1 of ISDN2 meer aanschaffen, de eerste stap is gezet! Al dit soort oude diensten zorgt ervoor dat "vectoring" op VDSL vanuit de wijkcentrales niet aangezet kan worden waardoor je snelheid lager blijft dan noodzakelijk. Nu heb ik geluk met een wijkkast pal naast mijn huis, maar ik gun mijn wijk van harte glasvezel. Wel benieuwd of huisjes hier in de polder dan ook echt verglaasd worden, lijkt me toch een dure grap voor KPN. 3 huizen op een paar vierkante kilometer lijkt me een matig verdienmodel.
Enkelvoudige PSTN blijven gewoon. Die worden op infratructuur alleen digitaal je merkt dat niet als klant
Hoe zit dit dan met ouderwetse modems. Wij hebben op het werk nog een oude machine waarbij een PSTN lijn aangesloten zit voor de support vanuit de leverancier.

We hebben geprobeerd om de modem van de machine aan te sluiten op de digitale centrale van het bedrijf. Deze centrale stuurt wel analoge signalen naar de toestellen. Helaas bleek deze modem dat niet te accepteren. Een echte analoge lijn lijkt dus een vereiste te zijn.

De fabrikant van de machine kan geen upgrade leveren waardoor de machine wel via VOIP of LAN te bereiken is.
Volgens mij was dit vroeger ook een probleem als een klant overstapte naar ISDN maar nog wel zijn oude modem applicatie wilde blijven gebruiken icm met een vox.
Als me nog goed herinner was het signaal "te goed" en moest worden afgezwakt dacht dat we het werkend konden krijgen met een condensator tussen de a en b pootjes maar is alweer even geleden voor mij.
Anoniem: 345323 @Athome2 december 2018 08:39
Je kunt altijd een PSTN->GSM gateway aansluiten, die emuleert een standaard pstn/pots lijn; https://www.globalsources...1152306400.htm#1152306400 Ik weet een gebouw met een vrij oud alarm systeem dat prima functioneert hiermee.
Mits het een enkelvoudige PSTN aansluiting betreft werkt dit gewoon en blijft het werken. Ik zou wel adviseren met je leverancier te gaan lijken naar koppeling op basis van IP of GSM. Er is altijd ene oplossing namelijk.
De leverancier kan geen oplossing bieden omdat de fabrikant van de machine deze niet heeft. Daarnaast is de machine van dermate leeftijd dat je hiervoor ook geen oplossing vanuit de fabrikant hoeft te verwachten. Er zijn niet veel van dit type machine meer in gebruik.

Ik had inderdaad ook al begrepen dat enkelvoudige lijnen voorlopig nog wel blijven werken. Helaas wijzen de verantwoordelijke afdelingen bij ons naar elkaar als ik ze vraag of het enkelvoudige lijn is, of niet. Gezien het telefoonnummer verwacht ik zelf wel dat het een enkelvoudige lijn is. Deze wijkt namelijk duidelijk af van de overige nummers die we gebruiken of in gebruik hadden.
Kpn bellen en een krak lijst opvragen. Het staat ook op de factuur. En kpn weet het ook als je doorvraagt
Ik denk dat ouderwetse analoge telefoon op een vingertje te tellen zijn in een Woonwijk......
Dat hangt van de demografie van die wijk (of beter: straat) af.

Hoe ouder de gemiddelde bewoner, hoe groter de kans dat er nog een analoge verbinding ligt. Misschien zelfs wel telefonie-only (dus zonder internet en TV).

Ik vraag me af of er een regeling komt voor mensen die bij de uitrol geen aansluiting hebben laten aanleggen. Mijn ouders hebben bijvoorbeeld als enige in de straat ook geen glas; ik dacht wel dat er een fiberkabel opgerold begraven ligt voor de eefgrens (maar zeker weet ik het niet; ik was al lang en breed het huis uit toen er glas werd uitgerold in Nijmegen Zuid).
me dunkt dat er op zijn minst een 'veegregeling' komt voor de huizen in een wijk die nog geen glasvezel hebben.

En volgens mij legt men wel, bij het verglazen van een hele straat, een niet-afgemonteerde lijn tot aan je erfgrens als je geen glasvezel wilde destijds.
Koper kost gewoon geld en mede doordat er 80 aanbieders op deze lijnen kunnen tegen een gedicteerde wholesale prijs gaan ze dit doen en dit allemaal door de nieuwe CEO van KPN. Het lijkt erop dat KPN flink in de kosten gaat snoeien de komende jaren en een andere koers gaan varen. Het zal een paar klanten kosten, maar de bedoeling is kwaliteit en te investeren in glasvezel.

Je ziet gewoon dat het buitengebied wordt opgevangen door subsidies van gemeentes en provincies en dat zijn gebieden waar koper nauwelijks meer wordt afgenomen. In deze gebieden verwacht ik de komende jaren dat ook daar koper zal verdwijnen en dat aanbieders via koper zullen verdwijnen en dus moeten uitwijken naar kabel.

Dit zal KPN veel geld opleveren en hierdoor kunnen ze zich steeds meer gaan richten op glasvezel en wellicht in de toekomst ook op de kabel mits de EU eens inziet dan een bedrijf zoals Ziggo het alleen recht heeft op coax en dus monopolist is , waar KPN dit moeten delen met meer dan 80 aanbieders.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 23 juli 2024 09:17]

Dit maatschappelijke ongemak zal nog wel meevallen.
Ik kom nog uit de tijd dat het niet altijd vanzelfsprekend was dat elk huishouden een eigen telefoonaansluiting had. Als je moest bellen dan ging je of naar de buren of het café of naar een openbare telefooncel.
Wat je nu ziet is dat het aantal bejaarden zonder dect en/of mobiele telefoon ook steeds verder afneemt wat logisch is want het is een ( sorry voor de slechte grap) een uitstervende bevolkingsgroep.
Het is ook heel kostbaar om de kopergrid in stand te houden naast glasvezel.
Hetzelfde zie je nu ook al in de strijd tussen Coax en glasvezel . Volgens mij is er geen provider die beide netwerken in stand houdt in het zelfde gebied.
Nog een paar jaar verder en de kans is redelijk aanwezig dat ook glasvezel niet meer kan opboksen tegen mobiele data/voice , hoewel we dan qua snelheid wel toe zijn aan 6/7/8, misschien wel 9G
Voor alarmsystemen, kan je een IP converter plaatsen welke via IP praat met de meldkamer, het alarmsysteem welke via een analoge inbelde bij de PAC zal dit nu doen op de converter.

Desgewenst kan je ook een Roaming SIM plaatsen in deze converter.

De wereld draait "door" er zijn inmiddels genoeg alternatieven.
Is misschien een rare vraag maar kunnen die mensen dan wel vast bellen?
Ziggoo is ook in een stroomversnelling gekomen door het docsis 3.1 gebeuren meer download maar wel prijzig.Ik vraag me tevens af hoeveel kpn voor glas gaat tellen per maand.
Ja hoor, via voip zal het allemaal lukken, desnoods een voip-only abo. Enige probleem wat ik zo kan bedenken is alarmering wat nu via pstn moet lopen, dat werkt met voip veelal niet...
Ja hoor, via voip zal het allemaal lukken, desnoods een voip-only abo. Enige probleem wat ik zo kan bedenken is alarmering wat nu via pstn moet lopen, dat werkt met voip veelal niet...
Alarmering wat nog via PSTN moet lopen is relatief verouderd.
De fabrikanten weten al sinds 2006/2010 dat KPN het 'oude' analoge gaat uitfaseren.
Zou je rond 2013 nog steeds een PSTNkiezer gekregen hebben, heb je een héél zuinige installateur ( met voorraad ) gekozen

In samenwerking met je installateur kan er een converter geplaatst worden die rond de 100€ kost.
Vanaf dat moment gaat het 'oude' systeem over de digitale verbinding ( ip-based )
Sowieso gaan de AL1 en AL2 verbindingen verdwijnen en er zal met DP1 , DP2, DP3 en DP4 gewerkt gaan worden ( digitaal, ieder een eigen beveiliging en controle, actief / passief )

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 23 juli 2024 09:17]

Hier heb je zeker gelijk, alleen het oude kopernetwerk voorziet ook de aangesloten apparatuur van stroom. Dus wil je hetzelfde kunnen bereiken heb je ook nog een UPS nodig.
Maar uit eindelijk heb je toch al een soort UPS om je alarmsysteem van stroom te voorzien? Als je nou het e.e.a. combineert of wat dan ook.
Dat zal, maar de telefoonlijn zul je toch apart moeten voorzien. In de oude situatie was deze onafhankelijk van je huissysteem, nu niet meer.
Vrijwel iedereen had op een gegeven moment van die snazzy draadloze handsets
Die werden ook al niet gevoed uit het netwerk.

Beveiligingssystemen moeten worden aangesloten naar mate van noodzaak.
Is er 24/24 bewaking nodig, kom je uiteindelijk op de DPx uit, IP + eventueel gsm-backup met lijnbewaking.
Is het een huisbewaking met 3 componenten volstaat een single connection.

De kracht van een alarmsysteem is in basis alleen maar afschrikking, heb jij het wel, en de buurman niet, gaat de indringer liever bij de buurman binnen.
Een alarmsysteem staat nooit alleen, maar icm met goed hang en sluitwerk.
Zouden ze telefonie niet over glassfiber kunnen gaan?Of bestaat dat al?
Voor alarmering zijn ook bij een aantal systemen de pstn of isdn dailer te vervangen door IP module, het is dan wel zo dat je dan ook een UPS voor je router en evt je Glas naar RJ45 convertor moet installeren en onderhouden. De alarm systemen hebben een eigen accu bij uitval van het 230V net.

Het ombouwen naar een IP melding ipv PSTN melding zal niet voor de bouwmarkt systemen kunnen maar voor veel profi systemen wel.
Werkt prima via VoIP hoor.
En anders kan je nog voor gsm kiezen.
En dat kan dan nog weer via 3G 4G etc.
Werkt prima via VoIP hoor.
En anders kan je nog voor gsm kiezen.
En dat kan dan nog weer via 3G 4G etc.
90% van de systemen werken inderdaad zonder probleem
Een enkeling die zich niet aan de protocollen houdt, geeft zijn datastring te snel of langzaam door.
Hier kan de ontvanger aan de andere kant dan geen juiste omzetting van maken, en creëert foutieve meldingen.
Vooral het standaard SIA protocol is gevoelig voor te trage overdracht, waar contactID met numerieke strings wat meer 'bewegingsruimte' heeft in het verzenden/ontvangen.
En daarvoor test je alles natuurlijk eerst :)
En een beetje vooronderzoek kan ook geen kwaad betreffende apparatuur.

En er werd geroepen dat het 'veelal' niet werkt.
Dan ben je als installatiebedrijf slecht bezig, of je doet een aanname.
Het zijn gewoon de "normale prijzen". Voor glas betaal je ongeveer net zoveel als voor DSL. Volgens mij is het ook zo als je zowel koper als glas binnen hebt en een abonnement afsluit, je glas krijgt ipv koper. Voordeel is dat je download dan net zo snel is, maar je upload wel symmetrisch is aan je download. "Gratis" een hogere upload dus.

Edit; I stand corrected (Thanks Rolandos en Linuxontherocks) - Duidelijk een aanpassing van het vroegere beleid - Oke! Glas is in ieder geval minder grilling en heeft geen last van afstand op de manier dat DSL dat wel heeft, toch nog een voordeeltje ;).

[Reactie gewijzigd door Yahiko750 op 23 juli 2024 09:17]

Je upload is sinds kort niet meer symmetrisch bij glas en KPN. Dit is wel tegen meerprijs te krijgen maar standaard is het b.v. 100/10 bij kpn.

Zie https://www.kpn.com/internet-tv/
Sinds kort is dat zo inderdaad en binnenkort kan dat uiteraard ook weer veranderen ;)
Beetje opvallend is het wel. Voor coax is upload veel lastiger voor elkaar te krijgen dan bij glasvezel en daar hangt een hoger prijskaartje aan. Ik denk dat KPN de upload straks/in de toekomst 'gratis' gaat verhogen, omdat het toch niet zoveel kost om het mogelijk te maken. Dit zal ongetwijfeld afhangen van de behoefte en concurrentie.
Ik betwijfel dat, aanzien ik ook zie dat Ziggo standaard op glasvezel dezelfde beroerde upload snelheden aanbied die we kennen van coax.
Het is gewoon handel. KPN gaat ontdekken of mensen bereid zijn voor meer upload te betalen.
Ziggo kan (ooit) met DOCSIS3.1 full duplex ook meer upload aanbieden. Of daar ook meer voor betaald moet worden zal ongetwijfeld afhangen van 'de markt'.
Nee, ik zit in een gebied waar glasvezel ligt, waar Ziggo dus hetzelfde pakket aanbied op de glasvezel en coax. Voor hetzelfde geld ook. Voor een paar euro meer dan het basispakket van Ziggo heb je dan via een andere aanbieder tv+internet 500/500mbit, maar dan zonder Ziggo Sport...
Zolang Max goed tijd komen ze daar nog mee weg denk ik.
En vergeet niet de huishoudens uit de oude ziggo gebied niet met meerdere televisies ;-) de meeste zitten ook niet te wachten op 4/5 euro per televisie extra per maand.

Maar welke provider is paar euro duurder met 500/500?
Nee, ik zit in een gebied waar glasvezel ligt, waar Ziggo dus hetzelfde pakket aanbied op de glasvezel en coax. Voor hetzelfde geld ook.
Je suggereert hiermee een beetje dat Ziggo glasvezel aanbiedt, ik denk het niet ;)
Trined is een van de weinige glasvezelproviders waar je in huis gebruik kunt maken van coax. Mensen kiezen hiervoor omdat ze dan de TV kabels niet hoeven te vervangen, handig als je ooit veel TV aansluitingen hebt aangelegd
Ik zou liever via glas TV kijken, daar is wat minder verlies van kwaliteit in de kabels

We weten nog niet wat providers voor prijs gaan vragen als DOCSIS3.1 full duplex wordt ingevoerd
Dat gaat vast nog wel een jaar of 5 duren voordat het iets meer gangbaar wordt.
Ik denk dat glasvezel niet veel duurder gaat uitpakken, zeker op de lange duur ben je beter af. Deze pilot van KPN zal ongetwijfeld meer uitsluitsel geven over een aantal jaren.
Je suggereert hiermee een beetje dat Ziggo glasvezel aanbiedt, ik denk het niet
https://ktwaalre.nl/providers/
WOW !! :?
Die info is wel heel erg misleidend
Er staat ook een zinnetje bij:
Ziggo is en blijft een leverancier van coaxdiensten die ook via de glasvezel tot uw woning geleverd kunnen worden.

Nog nooit van gehoord en volgens mij ook niet waar, als je op de link klikt, krijg je gewoon de Ziggo site Dit is glasvezel tot aan de wijkcentrale (niet straatkast) en dan met coax verder naar je huis.
Ziggosite
Het laatste stukje (gemiddeld 275 meter van de wijkcentrale tot aan je eigen aansluitingspunt) is coaxkabel.

Dat ze van de centrale glas naar je huis trekken is niet logisch, dat doen ze zelfs niet eens zakelijk...
update:
Nog een keer WOW !! :+ @guapper Je hebt gelijk !
Ik heb gebeld met KT Waalre en Ziggo kan in Waalre naar je huis met een glasvezel en gaat dan in je huis verder met coax, zowel voor TV als internet... volgens mij een unieke situatie.
KT Waalre is vrij uniek in NL. Deze gemeente had een eigen coax netwerk in beheer, wat inmiddels verglaasd is. KT Waalre bood daarop ook haar eigen abonnementen aan.
Een paar jaar geleden is dit overgenomen door Ziggo.
Vandaar deze uitzonderlijke situatie.

edit: abonnementen toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door guapper op 23 juli 2024 09:17]

Yep. echt een uitzondering en goed uit onderhandelt door KT Waalre.

Stichting kabel Veendam is nu één van de allerlaatsten die is overgebleven vanuit de al oude (gemeentelijke) 'Centrale Antenne-Inrichtingen' en nog steeds zelfstandig gebleven ;)
Rond eind 2011 zijn ze begonnen met het aanleggen van een glasvezel-verbinding tot de deur (FttH) door de hele gemeente Veendam, en biedt SKV diensten aan buiten de gemeente Veendam op particuliere initiatieven in Zuidbroek en Ter Apel. Helaas vielen ze in Noord Drenthe af.
Voor mij is ziggo sport/F1 de enige reden om bij ziggo te blijven inderdaad. Max kan me gestolen worden maar de sport is leuk.
Glas komt hier een meter naast de ziggo hoofdaansluiting binnen dus zou netwerk technisch amper wat hoeven aanpassen om van 40/4 naar 100/100 te gaan voor 5 euro meer per maand.
Misschien als dat F1 tv wat gaat worden waar ze blijkbaar mee komen dat ik overstap.
Dat hele ''symmetrische'' was vroeger van toepassing. Inmiddels omdat voor de DSL als glas pakketten dezelfde prijs/portfolio gevoerd word is de snelheid ook hetzelfde. Je krijgt een iets hogere upload op glas maar symmetrisch zonder extra snelheidspakket zeker niet.
Symmetrich niet. Maar vaak hoger dan je download (eigen ervaring met installaties) afhankelijk van het gebied.

Fiber van 80 down heeft vaak 30+ up of 115+ up. Hangt er af welk gebied.
Ik heb alles koper hier , maar net zoals eerder verkondig op deze website of forum ging reggefiber glas uitrollen we zouden dan ook een ander modem krijgen, tevens zouden de kosten ongeveer hetzelfde blijven net als koper.Volgens mij heeft de overheid geld vrijgemaakt hiervoor,in de scandinvische landen lag al overal glas en hadden ze tot voor kort het beste en snelste internet van Europa.
Maar wanneer ze klaar zijn met alles dat weet ik niet goed,ikdacht iets te weten op de helft of eind volgend jaar zou alles zover klaar moeten zijn.Zit nu hier trouwens met 50mb down en 30 up.
Ben dus zeer benieuwd hoe snel het zal zijn als hier in de buurt overal glas licht.
Oh ja provider dus kpn.

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 23 juli 2024 09:17]

Je kunt ook bellen via VOIP...
KPN levert zelfs VOIP only abonnementen(zonder internet/TV)

KPN rekent niks extra voor glas

[Reactie gewijzigd door mad-dog op 23 juli 2024 09:17]

Ja hoor, hier gewoon van ADSL KPN naar Caiway glas gegaan en ons vaste nummer gewoon mee genomen, heeft er maar 1 dag uit gelegen max dacht ik.
Dat kan ook bij bijv. Ziggo. Dan krijg je een modem alleen voor de telefonie. Is goedkoper dan een analoge lijn van 28euro per maand...

[Reactie gewijzigd door jongetje op 23 juli 2024 09:17]

Wel bijzonder.
Zwolle Stadshagen wordt genoemd. Laat dat nu de enige wijk in Zwolle zijn waar je glasvezel abonnementen (FTTH) kan krijgen. In een paar andere wijken is er nog iets van glasvezel i.c.m koper.
Wat ik vreemd vind is dat ze zeggen dat dat koper verouderd is. Laat Stadshagen nu de meest recente/nieuwste wijk zijn van Zwolle... En volgens mij is IJburg toch ook vrij nieuw?

Maar goed ik snap wel dat dat als ze echt ftth hebben dat ze het koper willen afsluiten..

In Zwolle zou eens wat meer concurrentie moeten komen. Ik woon dicht tegen Stadshagen aan. Maar keuze heb ik niet echt is Ziggo of Ziggo....
Ze zijn op 150 meter van onze woning in Zwolle gestopt met glasvezel. En nu wordt Stadshagen al afgekoppeld. Er zijn wel oudere wijken waar dit gedaan kan worden. Ik hoop dat het doortrekken van glasvezel maar snel weer opgepakt wordt.
Ik heb t even opgezocht, ik was ook verbaast.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stadshagen
Zwolle stadshagen is al vanaf 1995 in aanbouw, en men is nog steeds bezig.

Ik denk dat men altijd ingezet heeft op glasvezel en daarom niet de upgrades uitvoert.
Heel bewust planning for obsolete.

Ter vergelijking. In Zwolle Zuid hebben wij wel geupgrade DSL lijnen, maar deze wijk is vanaf 1979 tot 2000 in aanbouw geweest.
Wat ik in dit hele verhaal mis is wat men gaat doen als bewoners van een pand ooit de aanleg van glasvezel geweigerd hebben. En die mensen zijn er bijv. ouderen die geen interesse hadden of religieus volk. Je zou maar zo'n pand kopen, dan moet je maar hopen dat je een kabel aansluiting hebt.
Indien je in een glasvezel gebied woont en het ligt niet in het pand, dan kun je dat achteraf ook nog gewoon krijgen alleen je betaalt een smak meer geld.

Mijn ouders hebben ook zojuist een brief in de bus gekregen of 15 euro bovenop de reguliere abbo prijs of in 1x 1800 euro betalen, doe je het niet en wil je het later alsnog dan zijn de aanleg kosten hoger.

Er zijn ook lui die denken binnenkort te verhuizen, je zou zeggen dat de waarde van een pand zou moeten dalen indien geen glasvezel maar of dat ook echt zo is.

Gezien de koperlijn in het pand uitstekend werkt en nog genoeg rek heeft wordt het een lastige keuze...

Kabel is er niet.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 09:17]

ja, maar het gaat nu even om die gebieden. Moet je dan een smak meer geld betalen omdat KPN de koper ondersteuning stopt en de vorige bewoner nee zei tegen glasvezel? of krijg je deze gratis of "goedkoop" als nog? Er zit een wezenlijk verschil tussen `a of b` en `a of niets`
Nee tegen glasvezel gezegd hebben is toch wel het bewijs dat stilstand achteruitgang is.
Men zei nee tegen de glasvezel meestal om 2 redenen:

- Ik wil dat gegraaf in mijn tuin niet.
- Het huidige werkt toch nog gewoon dus waarom wat nieuws.

Dat men nu tegen kosten aanlopen is in feite eigen schuld. Destijds was het aanleggen tot in huis gratis. Daar hadden ze dan nu profijt van kunnen hebben.
Op bedrijventerreinen werkt dat echter anders.
Reggefiber kwam bij ons niet, we werden mooi overgeslagen, woonwijk is wel gedaan.

Even voor je denkbeelding, ze zijn ZZP,er, dus kantoor aan huis maar geen personeel.
Bedrijfszaken / Boekhouding etc wordt wel gedaan, echter neemt dat niet spectaculair veel, een 8 mbit ADSL lijn voldeed nog prima, men is overgestapt zodat ze van tv schotel afzijn.

Vroeger is het al geprobeerd glasvezel binnen te brengen, echter waren ze verplicht zakelijk glasvezel af te nemen, particulier abbo mocht gewoon niet...

Even voor je denkbeelding, zakelijk glas.
Voor 20/20 lijntje € 260,00 per maand, Voor 100 / 100 lijntje € 396,00
aansluitkosten waren echter lager € 1.500,00

En dan had je tv er nog niet bij...
Dus als je nu een telefoonlijntje met 100 mbit en minimaal 30 mbit up hebt voor een schamele 40-50 euro p/m met tv erbij is de keuze snel gemaakt...

Echter nu komen ze weer langs, maar nu wel de mogelijkheid om particulier glasvezel te mogen afnemen, Mogelijk doen wij het ook wel omdat hier uiteindelijk de koperlijn ook wel uitgefasseerd zal gaan worden.

Op het adres is gewoon 2x 4K televisie leverbaar...

Als de telefoonlijn ruimschoots functioneert(Ze hebben nog 10 aderparen ongebruikt in de meterkast liggen)...
Onderstaand argument begrijp ik dan heel goed van sommige, zeker als men op termijn wil verhuizen.
- Het huidige werkt toch nog gewoon dus waarom wat nieuws.
Ben het met je eens dat bedrijventereinen meestal apart behandeld wordt. Zelfs als deze tegen of in een woonwijk ligt. Of dat terecht/juist is of niet, kan ik niet over oordelen.
KPN zal dan waarschijnlijk 4g voor thuis aanbieden als alternatief, denk maar niet dat zij gaan betalen voor de aanleg van glasvezel.
1800 euro voor een aansluiting is belachelijk veel geld en niet meer van deze tijd. Een van de grootste kostenposten van de aansluitingkosten leek de precario die afgedekt moest worden. Voor iedere strekkende meter kabel in de grond vroegen gemeenten vele euro's aan beslastinggeld, maar dat is voor nutsvoorzieningen als telecomnetwerken al sinds 1 juli 2017 verboden. Daar komt het mooi uit dat er voor nutsvoorzieningen niet zoiets bestaat als een aparte post vastrecht wat duidelijk maakt hoeveel je voor het onderhoud van het netwerk betaald. De afschaffing van de precario lijkt zelden doorberekend in de abonnementen en dat is een hele leuke winstmeevaller voor de netwerkeigenaren. Het valt ook niet met droge ogen vol te houden dat de kosten nog steeds hetzelfde of meer zouden moeten bedragen als het netwerk er in de straat al een paar jaar ligt. Uiteindelijk gaat een bedrag voor aansluiten in een nieuwe situatie voornamelijk om het dekken van de aanleg- en onderhoudskosten. Als early adaptor betaal je daar de hoofdprijs voor, maar in een situatie waar het netwerk al enkele jaren met de bestaande klanten rendabel is zijn de werkelijke kosten voor aansluiting van een lokale loop langs de erfgrens naar de woning vele malen lager. Als je dan nog de hoofdprijs vraagt is het eerder een melkkoe waarbij de eigenaar van het netwerk hoopt dat de kans groot genoeg is dat de potentiele klant er wel in zal investeren. Dat het bedrag wel in de honderden euro's kan lopen is wel realistisch, want erg veel keuze in goedkopere aanleg leggen de fiberboeren zich niet op met de vaste aannemersvriendjes die bijna een monopolie hebben op het aanleggen van glas in Nederland.

[Reactie gewijzigd door kodak op 23 juli 2024 09:17]

Anoniem: 392841 30 november 2018 18:51
Op zich niet verbazingwekkend dat KPN in gebieden met overlap dan het kopernetwerk afstoot of helemaal afbreekt, alleen moeten de prijzen dan niet gedwongen flink omhoog gaan, anders ben je niet erg klantvriendelijk bezig.

Hopelijk betekend dit overigens dat KPN veel meer glasvezel gaat uitrollen op afzienbare termijn om zo een einde aan het kopernetwerk te maken.
Dat waren mijn gedachten ook over de prijs toen ik een paar dagen geleden las dat kpn zich meer in ging zetten op ftth glasvezel en heb toen de prijzen vergeleken, en die zijn nu gewoon gelijk voor dezelfde pakketen. Koper of glas, geen verschil zo te zien:
https://www.kpn.com/internet-tv/?icid=toptaak1-internettv
https://www.kpn.com/internet-tv/?pagina=glasvezel
Op mijn nieuwe adres ligt ook glasvezel maar vdsl 100 Mbit is nog steeds goedkoper dan glasvezel 50 mbit., download dat wel. En niet bij KPN zelf.
Bij kpn betaal je voor de dienst, niet de drager. Is al een paar jaar zo. De proposities waarbij glas een tientje par maand duurder was, bestaan al niet meer.
Maar bij veel andere providers betaal je wel extra voor glasvezel. Een Tele2 of NLE is veel duurder op glas dan op dsl. Ben benieuwd hoe KPN dat gaat oppakken van klanten die op het kopernetwerk zijn aangesloten, maar niet via KPN internetten.
Kopersnelheden aanbieden op glas tegen een lage prijs.
Bij ons gaat het dus verdwijnen. Ben benieuwd wat ze met de centrale gaan doen achter ons huis. Aangezien glasvezel centrale een ander gebouw is.
Tja, wat doe je met een gebouw wat je niet meer nodig hebt. Dat zal wel verkocht worden. Ergens de afgelopen dagen was er een KPN presentatie aan de buitenwereld waar ook iets gemeld werd over stroombesparingen. Het uitzetten van het kopernetwerk draagt daar ook aan bij. En zo'n pand uitzetten scheelt ook vast kosten om de boel te koelen.
Het pand is van een vastgoedbeheerder. Dat zal ook wel meespelen
Binnenkort appartementen te koop begrijp ik :)
Als jij in een wijkcentrale genoeg leefruimte hebt, jij wel hoor :*)
Hmm, stroom, goede afzuigvoorzieningen, onopvallend. Geen idee waar je dat voor in kan zetten :P Ik hoop dat de politie ook even mee leest.
In principe bestaat deze situatie al in Nederland. Bij nieuwbouwprojecten wordt door enkele providers al geen coax of koper meer geleverd.

Voorbeeld is bijvoorbeeld het nieuwbouwproject Prinsessenpark in Krimpen aan den IJssel (Caiway gebied). Deze nieuwbouwflats zijn opgeleverd met 2 glasvezelaansluitingen. 1 van Reggefiber en 1 van CIF/Caiway. KPN heeft geen koperdraad meer aangelegd en Caiway geen coax aansluiting.
Toch is er wel een wezenlijk verschil tussen op een nieuw opgeleverd adres nooit beginnen met koper aanbieden, of stoppen met een dienst die er wel al was. Je zit namelijk met bewoners die dan actie moeten ondernemen om te veranderen, waar KPN ze dan toe zal moeten bewegen. Iemand die een nieuwbouwwoning betrekt daar hoeft KPN niet proactief wat te doen, die bewoner zal dan sowieso een nieuwe dienst af moeten sluiten. Je zit dan nooit met bijvoorbeeld een oud oma'tje dat daar al 50 jaar woont en nog een oude telefoon gebruikt.
Eens! Maar misschien wel grappig om te vermelden dat een groot deel van de eerder genoemde appartementen bestemd zijn voor 55 plus. De bouwer had in diverse kamers telefoonaansluitingen en coax aansluitingen aangelegd. Die kabels eindigden in niets in de meterkast.

Zelfs de woningbouwvereniging dacht dat de appartementen uitgerust zouden worden met een ouderwetse telefoonaansluiting en een coax aansluiting. Dit stond ook vermeld in de brochures en informatiepakketten. Veel ouderen hebben dus over moeten stappen bij hun verhuizing.

Caiway/CIF had er geen rekening mee gehouden dat ook Reggefiber een glasvezelaansluiting zou realiseren. Het niet realiseren van een coax aansluiting en de mogelijkheid om een goedkoper alles in 1 abonnement af te sluiten via de Reggefiber aansluiting heeft Caiway veel klanten gekost ;)
Volgensmij gaat het hier alleen om de oude wijkcentrales, de binnen & buitenring kasten blijven nog wel een tijd.

Mijn ouders hebben een BVDSL lijn van 100 / 60 (ja wordt daadwerkelijk gehaald, aangesloten op een straatkast), werkt als een speer, denk niet dat KPN dat ook nu al gaat uitfaseren.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 09:17]

Nee, het gaat om de hele koper installatie bij ons. 99.8% is bij ons verglaast.
Klopt beide: als er bijna 100% glas is kan het koper uitgefaseerd. In mijn buurt is de buitenring dit jaar aangelegd, het koper tussen de straatkast en huisaansluiting blijft dus nog wel even. Wijkcentrales blijven denk ik ook nog een rol spelen voor de buurten die daar dicht omheen liggen, en waar geen actieve straatkasten zijn aangelegd.
'k Ben zelf destijds ivm storingen op koper overgestapt naar glasvezel. 't Was geen probleem dat mijn jaarabonnement nog niet verlopen was, zolang ik maar een nieuw jaarcontract aanging via glasvezel. Dit op eigen initiatief bij KPN dochter Telfort.

Ben benieuwd hoe KPN dit geintje gaat aanpakken qua voorwaarden en abonnementskosten.
Bij KPN hoef je geen nieuw contract aan te gaan bij een migratie naar glas. Hooguit migratie van analoge telefonie naar Voip only voor 1 jaar
Ik zit nog op koper. Toen ik net verhuisd was, liep er in mijn wijk een actie om te kijken of er voldoende animo was voor glasvezel in de wijk, maar ik heb aangegeven geen interesse te hebben, omdat ik er achter kwam bij het uitzoeken van abonnementsprijzen, dat internet+bellen bij de betreffende glasvezel-aanbieders bijna even duur was als internet+bellen+TV. Ik vind het niet te verdragen, dat als ik minder afneem, ik toch bijna evenveel betaal als wanneer ik TV zou betalen. Bij koper blijven voor internet+bellen was voor mij goedkoper en met een laag inkomen telt iedere euro, dus heb ik niet meegedaan. Uiteindelijk bleek er in de wijk te weinig animo en is het glasvezel wel in aanpalende wijken gekomen, maar hier niet. Mijn bejaarde buurman heeft trouwens louter een analoge telefoonlijn, als hij wat wil dat alleen via internet kan (wat zelden gebeurt), doe ik dat voor hem.
De prijzen voor glas en koper voor de normale pakketten zijn hier gelijk, maar op glas kan je daarnaast kiezen voor veel hogere snelheden die kostentechnisch heel erg interresant zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.