KPN begint een pilot waarbij het in zes gebieden grotendeels gaat stoppen met de dienstverlening via de eigen koperlijnen. De klanten kunnen dan gebruikmaken van het in die gebieden aanwezige glasvezelnetwerk. Het gaat om zes gebieden waar het kopernetwerk niet is geüpgraded.
KPN zegt dat de pilot mede is bedoeld om de aanpak van de migratie van koper naar ftth te toetsen en ervaring op te doen. Dit acht het bedrijf nodig, omdat het overweegt om in de zogeheten overlaygebieden in de komende jaren de dienstverlening van de koperen aansluitlijnen te beëindigen, ten faveure van dienstverlening via de aanwezige glasvezelnetwerken. Overlaygebieden is de term voor gebieden waar de meeste adressen nog gebruikmaken van het kopernetwerk, terwijl ftth daar ook beschikbaar is.
Het gaat om de volgende zes gebieden: Zwolle Stadshagen, Amsterdam IJburg, Bergeijk, Eibergen, Eersel-Centrum en Bennekom. Daar worden de diensten via koper per 1 april 2020 beëindigd. De provider meldt dat het wellicht extra inspanning vergt om klanten in de bewuste zes gebieden over te laten stappen, aangezien KPN denkt dat velen bewust nog niet voor ftth hebben gekozen.
Een woordvoerder van KPN laat weten dat er specifiek is gekozen voor de genoemde zes gebieden, omdat hier nog een relatief verouderd kopernetwerk ligt waarbij geen upgrades zijn doorgevoerd. Dat betekent dat de snelheid daar niet veel verder dan 50Mbit/s zal komen. KPN gaat elders wel gewoon door met afronden van het upgrades voor het kopernetwerk, waarbij het gaat om Vplus en pair bonding.
Het is onbekend of klanten bij een overstap deels of geheel hun oude voorwaarden mogen behouden; dit soort praktische aangelegenheden zijn nog niet duidelijk en zijn onderdeel van de pilot. Het ligt voor de hand dat overstappers in ieder geval veel hogere uploadsnelheden tegemoet kunnen zien, aangezien die bij glasvezel veelal gelijk zijn aan de maximale downloadsnelheid.
De ACM maakte eind september in het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access niet alleen bekend dat VodafoneZiggo zijn kabelnetwerk moeten openstellen voor concurrenten, maar ook dat KPN niet langer verplicht is om het kopernetwerk in stand te houden in die gebieden waar het ook een glasvezelnetwerk heeft. KPN moet er dan wel zorg voor dragen dat aanbieders die ook gebruikmaken van KPN's kopernetwerk, hun diensten kunnen blijven aanbieden.
Woensdag maakte KPN bekend te gaan bezuinigen, wat in de periode van 2019 tot en met 2021 tot een besparing van minstens 350 miljoen euro moet leiden. Tevens wil het bedrijf meer gaan investeren in glasvezel; tegen 2021 moeten een miljoen nieuwe huishoudens ftth hebben. Dit is te beschouwen als een koerswijziging, aangezien KPN na de overname van Reggefiber in 2014 de verdere uitrol van glasvezel op een laag pitje zette. Het bedrijf zal, wellicht mede door de recente plannen van Ziggo voor 5Gbit/s-verbindingen, hebben geconcludeerd dat het blijven upgraden van de koperlijnen op de langere termijn onvoldoende zoden aan de dijk zet.