KPN start met overschakelen van koper naar glasvezel in zes gebieden

KPN start deze week in de eerste gebieden met de werkzaamheden die nodig zijn om van het kopernetwerk over te schakelen naar glasvezel. Uiterlijk 1 april 2020 zet de telecomaanbieder het kopernetwerk in zes regio's uit.

Zwolle Stadshagen en Eersel Centrum zijn de eerste van zes gebieden in Nederland waar KPN NetwerkNL begint met het uitfaseren van zijn kopernetwerk voor dsl en telefonie. In de gebieden Amsterdam IJburg, Bergeijk, Bennekom en Eibergen begint het bedrijf later dit jaar met de werkzaamheden. KPN NetwerkNL is verantwoordelijk voor de aanleg en het beheer van het KPN's netwerk.

In de loop van het jaar en begin volgend jaar zet KPN huishoudens in de regio's over naar zijn glasvezelnetwerk. Als alle bewoners overgezet zijn, sluit KPN zijn kopernetwerk af. Dit moet uiterlijk 1 april het geval zijn. Volgens de aanbieder hebben de meeste woningen en bedrijven al een glasvezelaansluitpunt, die in het verleden is aangelegd door Reggefiber. KPN nam dit bedrijf in 2014 over.

Huishoudens moeten aangeven dat ze een glasvezelaansluiting willen via kpnnetwerk.nl/toestemming of via KPN NetwerkNL. KPN maakte in november vorig jaar bekend zich weer op de aanleg van glasvezel te gaan richten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-03-2019 • 17:04

99

Submitter: Nick

Reacties (99)

99
97
61
5
0
30
Wijzig sortering
1 april, want uitschakelen van koper zal vast niet gebeuren

Edit: Ik wordt gemind maar de relevantie straalt er vanaf hoor.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 22 juli 2024 19:39]

In Spanje zijn ze ook bezig met de overstap van ADSL naar glasvezel. Daar zeggen de providers juist dat het onderhoud van ADSL-centrales veel duurder is dan dat van glasvezel. Als er eenmaal glasvezel ligt, dan wordt het onmogelijk gemaakt om ADSL af te nemen. Als bestaande ADSL-klant word je verplicht om van ADSL naar glas over te stappen(, anders wordt het contract opgeheven.)

Het lijkt me niet meer dan logisch dat KPN dit ook zal doen, ook het koper uit zal zetten als er 100% glasdekking is in het gebied. Twee systemen naast elkaar kost gewoon te veel.

[Reactie gewijzigd door Rex op 22 juli 2024 19:39]

Ik denk dat alleen al de kosten voor kabel schade bij werkzaamheden een enorme reductie zal geven op het onderhoud.

Koper kabel ligt vaak onbeschermd in de grond waar bij glas op 30cm er boven een waarschuwings lint licht.
Volgend mij liggen die kabels wel dieper wettelijk verplicht zelfs dacht ik.

Bij graven moet de eerste dertig centimeter met een graafmachine en daarna handmatig opzoeken dmv. De. Click melding.

Minimale diepte is 60 cm anders krijg je te snel problemen en beschadigingen bij graafwerkzaamheden
Helaas is de realiteit anders, uit eigen ervaring .. niet altijd ligt er een beschermingslint of flap overheen.
Exacte ligging (en diepte) van kabels en leidingen kan alleen maar door het maken van proefsleuven, met de schop !
Mijn glaslijn was door de rioleringsbuis geschoten die rond de 60cm-80cm diep zat. Er zit geen flap of niets overeen gewoon een dunne oranje kabeltje.
Even goed lezen niemand zegt dat ze 30cm diep liggen alhoewel we dat vaak genoeg hebben gezein.

Ik zeg alleen dat bij glas hoofd lijnen 30cm boven de kabel een verklik lint hoort te liggen en vaak liggen zeker bij hoofd kabels deze ook nogeens in metsel zand wat het extra verraad.

Zeker oude kpn kabels liggen vaak ergens anders dan ze horen dunnre is helemaal een drama war veel glas ook nog eens in een mantelbuis ligt
Click melding = Klic-melding :)
Het klopt wel van 30cm diep , hierover zijn afspraken gemaakt met de gemeenten.
standaard diepte is 60 cm voor data kabels; als het 30 cm door omstandigheden is (puin in de grons etc.) dan dient dit aangegeven te worden op de Klic.
Maar het zal nooit goedkoper worden. Hoogstens sneller
Waarom zou het niet goedkoper worden , aantal versterker stations neemt drastiche af met glas zelfde geld voor aantal aansluiting per huis, sommige bedrijven hebben nu meer dan 10 dsl lijnen
Ik denk dat Taipau666 bedoelt (sarcastisch of niet) dat ondanks dat de kosten voor KPN lager zullen worden, dit niet zal resulteren in een lagere rekening voor de klant.
Tuurlijk wel. Glas is minder foutgevoeling (immuun voor bliksem en storingen etc), vergt minder modulatie (en daarmee minder componenten), het elektrisch vermogen (afstand x bandbreedte) is vele malen lager en de componenten zijn goedkoper. Dus die aanleg is wel even een pittige pil, maar in onderhoud scheelt flink qua kosten.
waarom niet? ik denk zelf dat het koper net best wel aan vervanging toe is? fiber kan alle koper functies prima overnemen.
De enige functie die glas niet kan en koper wel is jou domme vast telefoon voorzien van stroom. Valt de stroom uit werkt je telefoon via koper normaal nog. Maar goed met je mobiel kun je ook bellen als de stroom uitgevallen is.
Dat is heel goedkoop op te lossen door een ups te plaatsen en daar je modem/router op aan te sluiten.
Dit was vroeger wel zo ja, echter sinds vandaag de dag is er volgens mij geen mogelijkheid meer om analoge telefonie af te nemen. VoIP is op dit moment de standaard en hier is in 99% van de gevallen gewoon stroom voor nodig.
Er zijn nog veel legacyaansluitingen. Pas als het aantal op een centrale onder een bepaald percentage daalt of als de centrale vernieuwd moet worden, dan vervalt die mogelijkheid (voor zover mij bekend, mogelijk zijn er nog andere criteria). Alsnog kans dat mensen met een analoge aansluiting dan een modem in de wijkkast krijgen en niet in huis. Wel is er dan waarschijnlijk minder backuptijd.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 19:39]

Die mogelijkheid is er nog steeds. Alleen loopt het dan over ePOTS. In de wijkcentrale wordt de lijn dan naar VoIP omgezet. Thuis kun je nog steeds een stekkertje inpluggen en bellen.
Reken er niet te veel op de telefoons die je bedoelt zijn npre historisch. Alles loopt tegenwoordig via het modem. / lees de meerderheid
Dat wel, maar er is support voor legacy. Trouwens niet prehistorisch; 30 jaar geleden waren POTS en ISDN gewoon mainstream en pas een jaar of 15 geleden werd VoIP populair.
Dat was idd brilliant bij stroom uitval kon je gewoon ledjes of fiets lampjes op de telefoon aansluiting laten branden
Plus heb zelf in de 20 jaar dat ik in NL ben nooit iets dergelijks nodig gehad aangezien de stroom maar 3x uit lag in die tijd en dat was allemaal gepland onderhoud. Daar tel ik dan niet mee dat de stoppen soms doorslaan door een wasmachine oid.
Is in bepaalde gebieden (Haaksbergen?) al gebeurd, hoor.
Goede zaak.
Bovendien kostenbesparend want oude koper infrastructuur in stand houden kost ook geld.
Niet zo zeer de koperleidingen in de grond maar vooral de achterliggende apparatuur.
Nu nog hopen dat kabelaars hun oude coax meuk ook eens gaan vervangen.
Ziggo is er zo “trots” op dat een groot deel van hun netwerk verglaasd is maar ze vergeten de last mile naar de voordeur.
De last mile van Ziggo heeft een bandbreedte van tenminste 1GHz. Dat kun je dus niet vergelijken met de last mile van KPN waar je met veel kunst en vliegwerk en een dosis geluk, hooguit 5MHz doorheen kunt persen zolang het geen letterlijke mile is maar een stuk korter.

Waar het bij KPN bittere noodzaak is om de bandbreedte te vergroten, is dat bij Ziggo bepaald niet dringend. Een jaar of 10 zonder grote wijzigingen zou zeker moeten lukken.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 19:39]

Waarom levert Ziggo dan niet gewoon een uploadsnelheid van bv 100 of 500 Mbits als die coaxkabel zo geweldig goed is al men doet voorkomen?
Waarom denk je dat Ziggo momenteel analoge tv en over 1a2 jaar analoge radio gaat uitschakelen? Juist om ook meer down en vooral meer ruimte voor upload vrij te maken. Verdiep je eens in de docsis 3.1 standaard. In Utrecht loopt er momenteel een pilot met 1gbit verbindingen.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 19:39]

Ja, daar zijn ze al jaren mee bezig. Het gaat allemaal tergend langzaam.
Best vervelend voor mensen die noodgedwongen aan de kabel vastzitten.
Een proef is inderdaad hoopvol maar een proef en dus nog niet breed uitgerold.
Kan ook weer jaren duren.
Omdat voor een gemiddelde gebruiker een down / up verhouding van 10/1 geweldig is.
De meeste huishoudens downloaden veel en uploaden weinig.

Zoals internet ooit is opgezet was de 10 / 1 verhouding geweldig.
Zelfs nu is het voor een normal huishouden voldoende, uiteraard zijn er tweakers en groot verbruikers die graag een hogere upload willen.

Ook voor de doorgewinterde gamer is de 10/1 verhouding prima, ze moeten natuurlijk alle info snel binnen krijgen voor hun scherm opbouw, maar de hoeveelheid data die verzonden dient te worden, is bijna nihil.
Daar klopt niet echt veel meer van hoor. Nu hebben we allemaal "De Cloud" voor bijvoorbeeld opslag (Google Drive, OneDrive, Amazon Drive, Stack, BackBlaze) want moderne computers die "goedkoop" en voor de massa's zijn hebben steeds minder opslag (32GB MMC drives met Windows erop iemand??) dus zul je je bestanden online opslaan, gamen gaat ook binnenkort de cloud in en je kan ook via internet je eigen spellen spelen die op je PC thuis staan (1080p 60fps low latency gaming), daar is ook een goede upload voor nodig. De wereld veranderd en alles gaat juist meer richting de 1/1 download/upload verhouding. 10/1 zal binnenkort voor de meeste mensen juist *niet* voldoende zijn. Dat providers op ADSL en Coax stug 10/1 (50mbps/5mbps) blijven aanbieden ipv 27.5mbps/27.5mbps ofzo snap ik in deze tijden daarom niet meer helemaal. Ik werk ook vaak thuis en heb een goede upload nodig om projecten naar mijn werk te sturen. Ik heb dus zojuist 3 moderne redenen genoemd waarom de upload juist richting 1:1 verhouding moet, en die zijn van toepassing op veel meer mensen dan alleen "Tweakers" en "Grootverbruikers".

Verder nog wat "kleinere" redenen:
- mensen die video's uploaden (Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube, Twitch)
- live streams
- steeds meer "smart" apparaten in huizen die data blijven sturen (be it naar je smartphone of een server ergens).

Verder kan men ook zichzelf verdiepen op de technologie zelf, in zekere (extreme) zin: Hoe sneller je wil kunnen downloaden hoe meer upload je nodig hebt (om ACK's enzv te kunnen sturen). En als je al maximaal aan het uploaden bent, zullen download snelheden er onder kunnen lijden.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 juli 2024 19:39]

Jij begrijpt het goed.
Het kwartje is bij veel mensen blijkbaar nog niet gevallen.
Tijden veranderen en de techniek verandert ook. Als je dit niet wilt inzien blijf je in het verleden hangen.
Je hoeft echt geen Tweaker te zijn om dit in te zien en dit in de praktijk te ervaren.
Best vervelend om ook met de huidige stand van de techniek noodgedwongen aan maximaal 400/40 vast te zitten. Oh wacht... Dat is genoeg voor eigenlijk alles dat je thuis wilt doen.
Omdat bijna, op enkele na, niemand het gebruikt. Voor sommige is 25mbit te weinig maar voor bijna 95% is het gewoon genoeg. En Ziggo gaat met DOCSIS 3.1 hogere upload snelheden krijgen maar nogmaals 95% is 25 gewoon genoeg.
Dat is zo’n slap argument!
Dit soort verhalen hoor ik al jaren.
Ziggo zou dan ook kunnen zeggen dat 100Mbits download snel genoeg is.
Toch verhoogt men de downloadsnelheid terwijl daar ook niemand om vraagt.
Zoals je weet levert glasvezel wel een hoge uploadsnelheid. Als het daar niet nodig was zou men het toch ook niet aanbieden?
Wat te denken van 4K TV.

Omdat men tegenwoordig veel games speelt (updates downloaden en niet zozeer het gamen zelf), Netflix, YT en Videoland, waarbij je buffer lekker kan doorlopen, gebruikt etc. Je download veel meer dan je doet uploaden. Nogmaals, als je veel doet uploaden zoals groot video of foto materiaal, is een hogere upload enorm fijn omdat je dan minder lang hoeft te wachten totdat de upload klaar is. Maar in tegenstelling doet men dat vele malen minder. Ziggo heeft ook mogelijkheden om de upload te verhogen maar daar zal nog op gewacht worden. Er is veel gaande en er is veel onderhoud en wordt er veel geupgrade op dit moment.

Men vraagt zoveel niet maar toch worden er dingen gedaan of gemaakt die men niet nodig heeft. Kijk maar naar foto camera's met 25MP. Heeft ook 99% niet nodig maar men maakt het en men koopt het.
Als men 4K TV wil kijken op een computer of tablet etc met 2 of 3 personen ben je blij dat jij nog lekker je updates binnen kunt halen zonder haperingen.
4K TV vraagt wel een wat hogere download maar met 50Mbits heb je daaraan ruim voldoende.
Het klopt dat de hoeveelheid data bij download veel meer is dan de upload.
De hoeveelheid staat echter los van de snelheid!
Het is niet fijn om eeuwig te moeten wachten om wat te uploaden, dat moet ook gewoon net zo snel gaan.
De opbouw van het glasvezel network is heel anders technisch in elkaar gezet dan de koper verbindingen.
Er is in het verleden altijd van een 10/1 verhouding uitgegaan, omdat mensen meer info vragen dan versturen.
Dat is nog steeds het geval, op een uitzondering na, dat worden er wel steeds meer, en daarom begint de markt nu te veranderen.
Voor de gemiddelde gebruiker is de 10/1 verhouding nog steeds meer dan voldoende.
Je leeft blijkbaar nog in het verleden.
Toen was het prima maar de wereld is veranderd.
Voorheen bestonden er geen clouddiensten, kon je nauwelijks wat uploaden.
Dat is al lang niet meer zo.
Snelheden nemen toe en daarmee de behoefte en nieuwe mogelijkheden ook.
De verhouding 10/1 zou dus zeker 2/1 moeten zijn.
Nou, die coaxkabel is gewoon zo goed, los van of Ziggo dat ook is. Je kunt dat zelf nagaan. Analoog televisiesignaal ging tot 870MHz en dat moest met weinig verliezen. Moderne kabels halen op hun sloffen 1,2GHz maar omdat ik de exacte opzet niet ken, rond ik het af op 1GHz. Dit in tegenstelling tot telefoonkabels die oorspronkelijk niet hoger hoefden te gaan dan zo'n 15kHz. Dan is het een klein wonder dat je met moderne modulatietechnieken toch al tot in het MHz-bereik komt en daarmee nog eens 10 keer dat aantal in mbit/s kunt halen maar dat is wel ongeveer de limiet van telefoonlijnen, daar waar er in coax nog wat ruimte zit.

Net als bij DSL is er op de coax sprake van overprovisioning. Dus een goede reden om niet overdreven veel uit te delen als dat toch niet nodig is. Immers is de downloadsnelheid voor thuisgebruik véél belangrijker en die bedraagt wel degelijk 400mbit/s, dus toch echt een ordegrootte sneller dan DSL, net als de upload trouwens. De uploadbandbreedte is net als bij DSL expres beperkt gehouden om meer ruimte te bieden voor downloadkanalen en bovendien om te bezuinigen op de modems aan de thuiszijde.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 19:39]

Wat is er mis met Coax meuk? Dat afnemers van Ziggo hun coax meuk beter kunnen vervangen zul je wellicht bedoelen. Die coax die buiten ligt is niets mis mee. Glas heeft toekomst maar over koper kan echt nog heel veel overheen, meer als wat er nu overheen gaat.
Coax is gewoon een oud medium.
Ligt er vaak al jaren, en natuurlijk kun je wat sleutelen om er nog wat uit te persen maar dat is en blijft lapwerk. Bij glasvezel heb je al dit soort problemen niet.
Het is vrijwel verliesarm dus de lengte tot aan je huis is nauwelijks een beperking voor de snelheid.
Het enige punt zijn de aanlegkosten dat loopt op maar is éénmalig.
Daarvoor heeft Ziggo ook in wijk diverse traject versterkers staan. Om ervoor te zorgen dat jij een goed signaal binnen krijgt waardoor jij de beloofde snelheden netjes kunt halen.
En wat is lapwerk? Lapwerk is iets wat stuk is en gemaakt moet worden. Een manier verzinnen waardoor je meer kunt doen met hetzelfde is upgraden.
Dus de beperking voor de snelheid is het niet.
Voor KPN idd kosten besparend, het is natuurlijk goedkoper om alleen een glasvezel netwerk operationeel te houden dan een glasvezelnetwerk + kopernetwerk naast elkaar te houden.

En wat bedoel je met "coax meuk"? Die coax heeft veel meer capaciteit dan een cat5e kabel. Stel dat Ziggo dat zou doen, dan moeten ze hun hele TV platform overzetten naar IPTV en alle (3,4miljoen!) klanten voorzien van nieuwe decoders en modems. En dat nog los van de gigantische kosten die je moet maken om bij miljoenen huizen glas naar binnen te leggen, straten open, vergunningen hiervoor etc.
Coax is prima maar ook storingsgevoelig. Slechte stekkerverbindingen, antenneversterkers en dergelijke zorgen voor een drastische verlaging van je snelheid. Je kunt in de bouwmarkt inferieure coaxkabels kopen die je snelheid eveneens om zeep helpen. Verder is een gedeelte van de bandbreedte gereserveerd voor analoge tv/radio.

Ik geloof niet dat coax veel meer capaciteit/bandbreedte heeft dan een CAT5E kabel.
Coax is half duplex terwijl Ethernet full duplex kan zijn, waardoor er geen collisions optreden en je bandbreedte wordt verdubbeld. Een CAT5E kabel is bedoeld voor 1Gbit/s netwerken, maar 10 Gbit/s werkt ook zolang je de kabels niet te lang maakt (enkele tientallen meters). Met een coax kabel heb je in theorie een breder frequentiebereik tot je beschikking, maar Ethernet heeft aparte TX/RX kanalen en gebruikt daarnaast balanced pairs om storingsongevoelig te zijn. In de praktijk haal je met coax alleen maar hoge snelheden als alle verbindingen en kabels perfect zijn, terwijl je met bijna elke off the shelf Ethernetkabel de maximaal gespecificeerde snelheid kunt halen.

Glasvezel heeft een hogere bandbreedte dan coax in de praktijk. Tweak biedt bijvoorbeeld 1000/1000 Mbit/s glasvezel aan voor een redelijke prijs. Ziggo garandeert niet meer dan 400/40 Mbit/s met de huidige DOCSIS standaard, die in theorie (in ideale omstandigheden) meer dan een Gbit/s zou moeten doen.
Bij glasvezel is verder de latency lager, vanwege minder overzettingen en omdat elektriciteit zich iets langzamer voortbeweegt dan licht.
Waarom? Kabels die werken hoeven niet vervangen te worden, kabels die niet werken worden vervangen. Dit is iets wat aan de lopende band gebeurd. Komt zo vaak voor dat er een externe storing op de lijn staat waardoor ziggo een aannemer laat komen die nieuwe coax legt. Alleen hoor je daar niemand over gezien de meeste liever klagen dan een positief verhaal brengen, maar ik zie het volop gebeuren. Dus ja, coax wordt gewoon vervangen (als het nodig is).

Daarnaast gaat het interne netwerk binnen een paar jaar volledig over op docsis 3.1, wat opzich al een behoorlijke operatie is. En men is druk bezig de straat / wijkkasten geheel te upgraden met nieuwe splitters en antenneversterkers. Hier is de hele wijk al gedaan. Dus ja, ook aan de verdeelpunten wordt hard gewerkt, maar ook daar hoor je niemand over. Iedereen ziet de mannen aan het werk, niemand schenkt er aandacht aan.
Als ik mij niet vergis lag er in Stadshagen al glasvezel en hebben ze het gewoon doorgetrokken. Helaas heb ik niet echt het idee dat ze vlot totaal gaan overschakelen. Maarja beter beetje bij beetje dan helemaal niets.
In nieuwbouwwijken met woningen op glasvezel worden nieuwe woningen al sinds een aantal jaren niet meer standaard met koper opgeleverd. In dergelijke wijken is koper uitzetten een stuk makkelijker dan in oudere wijken en dorpen met nog veel koperaansluitingen.
Hier een nieuwbouw woning die alleen koper kon krijgen 8)7
(met een verbijsterende snelheid van 27mbit)

Heb echt geprobeerd glas te krijgen, maar ze willen het gewoon niet uitleveren...
Anoniem: 498327 @bazzi27 maart 2019 20:46
Neem 4G, beter dan instap-glas van KPN met hun belabberde 50 down 5 up.
Ik draai hele huis op Tele2, en 100/40 via 4G werkt super.
Heb idd een mikrotik sxt lte neer gezet. Wat voor abo heb je? Want die moet ik nog afsluiten ;)
Anoniem: 498327 @bazzi27 maart 2019 21:47
Gewoon tweedehands Lumia 4G van paar tientjes als modem met regulier unlimited abo. Heb nu ook DVBT2 server obv Pi 3B voor fullHD TV.
Zo te horen heb je dus geen KPN glasvezel genomen, anders had je kunnen weten dat de snelheid bij dat pakket 70/30 is met een latency die veel lager is dan op 4G. ;). KPN verkoopt op papier 50/5, in de praktijk ligt dat veel hoger.

Ik heb overigens datzelfde 50/5 op DSL en krijg 50/10 (oude DSL centrale).

Prijs en stabiliteit is dan wel weer hoger dan bij 4G.

En moet je bij Tele2 niet elke keer een sms sturen na 5GB? Want dan ben ik er wel snel flauw van. Flinke game download en je blijft bezig.
Het is bij mij een backup oplossing aangezien ziggo nu een packetloss heeft van boven de 30% en dat bij een nieuwe aansluiting... Dus eventueel een sms'je is acceptabel...
Bedenk wel dat toen ON het nog verkocht het gewoon 100/100 was, en voor veel minder per maand.
Ping is 21ms, klaag ik niet over. Was volgens mij 12 of zo met glas.
Stabiliteit weet ik zo net nog niet. Allebei een keer hiccup per jaar, niks spannends.
Inderdaad wel SMS sturen, maar dat komt misschien 1x per week voor.
Groot voordeel: we hebben 12 weken per jaar vakantie, en dan kan internet mee. Met glas schiet dat niet op. Dus eigenlijk is tarief glasvezel/kabel nog eens 20% hoger.

Ook moet je wel bedenken dat er dus nog een Wifi tussen zit: 4G->telefoon-WIFI->router. Dat kan vast beter, maar gezien de waarden nu vind ik het wel prima.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 22 juli 2024 19:39]

Mazzelaar. Wij zitten op 12 mbit in onze 8 jaar oude woning.
Anoniem: 100047 @Yemoke27 maart 2019 17:35
Stadshagen heeft al een lange tijd glasvezel en vanaf dag één maak ik er gebruik van. Ze gaan nu industrieterrein Voorst aanpakken, maar dat is niet anders dan het kabeltje doortrekken :)
Zelfde geld voor Bennekom. Daar heeft in 2013 al een grote uitrol plaatsgevonden.

https://www.breedbandwink...gen-glasvezel-internet/30
Ik vraag me af, wellicht dat hier kpn/reggefiber mensen rondhangen, wanneer er glas in een wijk gelegd wordt waar al vdsl/vplus aanwezig is, of de glasvezelbackbone die er al ligt naar de vdsl / vplus centrale wordt hergebruikt voor de glas centrale. Iemand die hier iets over weet te vertellen? Lijkt me dat je die buis toch prima kunt blijven gebruiken, wellicht een aantal fibers bijblazen, om zo de pop aan te sturen? En dan de vdsl kast eruit en naar de schroot.
Nee, omdat het netwerk erachter anders is opgebouwd. Technisch kan alles, maar in Nederland hebben we ook reglementen waar KPN zich aan moet houden, zoals toegang tot het netwerk. In dat geval komt zo’n VDSL kast ruimte tekort om FttH en VDSL te huisvesten. En je mag diensten niet onderbreken, dus koperapparatuur eruit en daarna FttH erin mag niet.
Interessant, maar, zouden ze tenminste de glas backbone, dus de glasbuis die naar de vdsl centrale loopt (helemaal vanaf god-weet-waar) kunnen gebruiken om de fibers voor de glasbackbone voor ftth bij te blazen? Of moet er echt een compleet nieuwe glaskabel bijgelegd worden? (weer alle stoepen en straten open)
Backbone is te hergebruiken, met de nodige aanpassingen uiteraard. Maar naar de woningen toe moet je uiteraard alsnog graven.
Die backbone naar de VDSL kast bevat normaliter 96 vezels waarvan er maar een paar gebruikt zijn voor die kast. Die kan dus zo worden doorgetrokken naar een nieuwe grote PoP voor FttH.

En wat je FttH/VDSL in 1 kast-verhaal betreft: Dat gebeurt nu al maar dan naast elkaar. Grotere VDSL kasten worden voorzien van één ODF lade door Reggefiber (maximaal 96 aansluitingen) en in de Dslam worden glaskaarten bijgeplaatst. FttH en VDSL lopen daarmee over dezelfde backhaulvezels.
Dit is een mooie oplossing voor kleinere nieuwbouwprojecten die voldoen aan de criteria om FttH te krijgen en die buiten bestaand FttH gebied liggen (binnen FttH gebied gebruik je de bestaande PoP's en ondergrondse DP's voor kleinere projecten).
Die vdsl kast staat hier net 2 jaar, ik kan me niet voorstellen dat die overal nu alweer naar de schroot gaan. Waar geen glasvezel is, blijft het koper heus nog wel even. Dit gaat nog lang duren.
Leuk wel glas hier zo te zien met max 200mbs maar ik kan alleen abonnement nemen tot 100 of soms 150 max.
Heb nu Ziggo met 200 binnenkort 250 voor tientje meer. Niet echt concurrerent
Kijk je vervolgens naar de upload snelheid zit je alsnog een factor hoger.
Terwijl je aan de download niet echt super veel extra heb
Hier ook, maar ik heb het geluk dat ik 3 glasvezelkabel binnen krijg. (2 x zaak 1 x prive) op de 100/100 abbo’s komt moeiteloos 250mbps binnen en de redudante lijn met een 100/10 abbo gaat niet minder hard. Die wordt hooguit afgeknepen na een tijdje op een uploadsnelheid van 30/35mbps indien de camera’s hun test uitvoeren.

Overigens schakelt de centrale prima mee in de avonduren en rammel ik downloads met snelheden binnen die uitsluitend beperkt worden door de up snelheden van desbetreffende server.
Van de week een brief ontvangen van KPN dat ze glasvezel gaan aansluiten. Er staat niks in over een datum, maar het betreft Apeldoorn Noordoost.

edit: zie nu dat de werkzaamheden gepland staan voor Q1 2020.

[Reactie gewijzigd door oski27 op 22 juli 2024 19:39]

En wanneer is Breda aan de beurt??
Eind vorig jaar zag ik op verschillende plaatsen in de stad aannemers in de weer met glasvezel kabels. Rondom de Hoge Vucht en Waterdonken schijnt de verglazing op gang te komen, begreep ik van een collega. Voor de rest van de stad weet ik het niet en persoonlijk heb ik er nog geen behoefte aan, gezien het feit dat er een wijkverdeelkast naast mijn huis staat, waardoor ik via good 'ol VDSL van KPN ruim 200 Mbit/s down en 60 up haal. Maar je zou eens je postcode op Fourstack in kunnen vullen om de planning te checken: https://netco-fpi-info.fourstack.nl/addresses/search
Klopt, ik heb diezelfde brief ook gehad en me al op de site gemeld voor een aansluitpunt in huis.
Ook zijn er nu diverse bijeenkomsten in de wijken in Apeldoorn Noord waar mee informatie gegeven gaat worden.

We zitten nu bijkans vast aan ZIGGO, maar de DSN vliegt er al jaren om de haverklap uit. Dus Q1 2020 zsm over op glas.
En ondertussen zijn onderhoud/upgrades aan het netwerk hier voor het 3e jaar uitgesteld...
(bron: https://netco-fpi-info.fourstack.nl/)
Hier na 2 jaar 200 Mbit koper gekregen, maar kost 55 euro per maand. Zit nu toch voor 31 euro per maand op 100Mbit.
In plaats van het oude op te ruimen, kunnen ze niet beter eerst zorgen dat heel Nederland een glasvezel aansluting heeft?
Dat gebeurt dus ook, maar dan per gebied. Dus in de genoemde gebieden moet eerst worden gezorgd dat elke woning en pand die nu een koperaansluitign heeft, ook een FttH aansluiting heeft of krijgt. Dan alle aansluitingen omzetten naar FttH. En dan kan het kopernetwerk uitgeschakeld worden.

En tegelijkertijd is KPN nu bezig om in de komende drie jaar 1 miljoen extra aansluitingen te maken. Dat is echt een gigantisch aantal in die korte tijd.Geloof me, daar is de halve infra-aannemerswereld in Nederland straks mee bezig. En dat betreft voor 80 procent bestaande woningen.
Dat is wel netjes zeg! Even voor de nieuwsgierige:

7.9 miljoen huishoudens in NL: https://statline.cbs.nl/s...2-0910&hdr=t,g3&stb=g1,g2
2.87 miljoen huishoudens hebben al toegang tot glasvezel: https://glasvezelgids.com...vooral-op-het-platteland/

En nu komt er dus nog 1 miljoen bij? Tof. Als dat allemaal huishoudens zijn (waarschijnlijk wel, bedrijven moeten "zelf maar betalen" helaas :/ ) dan zitten we over 3 jaar op 3.87 miljoen (minimaal?) ofwel 49% verglazing van Nederlandse huishoudens. Als die andere 51% dan in die tijd 5G mag met 500/500 snelheden, dan hebben we een lekker snel land qua internet.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 juli 2024 19:39]

Op zich is dit niet erg ware het niet dat er figuren zijn die ooit glasvezel aanleg hebben afgewezen, je zou maar zo'n huis kopen en er achter komen dat er alleen koper ligt. Ik denk niet dat die koper infrastructuur voor een handje mensen in werking houden.
Ze leggen glasvezel bij iedereen tot aan de deur. Je kan dus prima later dus nog kiezen om aangesloten te worden zonder dat de hele stoep los moet.
Jep, hier hetzelfde gehad met onze koopwoning. Vorige bewoner vond aanbieden van glasvezel destijds maar te ‘opdringerig’ en wilde het niet in huis. Kabel stak uit de grond in de voortuin. Reggefiber heeft dit voor ons alsnog naar binnen gelegd (gratis)
Ze leggen glasvezel bij iedereen tot aan de deur. Je kan dus prima later dus nog kiezen om aangesloten te worden zonder dat de hele stoep los moet.
Dan heb je echt geluk gehad want ik ken er genoeg die geen boren in hun tuin wilde, ook wel begrijpelijk aanzien er weet ik hoeveel lekken veroorzaakt zijn. Maar die mensen hebben geen glasvezel kabel gekregen. Ze kunnen een koopwoning eigenaar moeilijk dwingen.
Dan ligt ie onder de stoep voor het huis, heb ik hier ook zien gebeuren. Maar 100% zeker dat die kabel al dicht in de buurt ligt.
Eindelijk. Het zal wel een effect hebben op liften en andere apparaten die nog een koperlijn/telefoon gebruiken. Grote vraag is of KPN ook het koper uit de grond haalt, of tegen aannemers zegt dat zij dat mogen doen als de straat in de toekomst open gaat.
Beetje lastig om dat tegelijkertijd te doen, je zult toch eerst de glasvezel in werking moeten stellen voordat de koper er uit kan. ;) Ongetwijfeld gaat de koper er pas in een (veel) later stadium pas uit. Eerst zeker weten of de koper er uit kan inderdaad. Er zijn ongetwijfeld ook nog oude (half vergeten)alarmsystemen en dergelijke...

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 19:39]

Of misschien is het koper netwerk nog wel te verpatsen aan een niet nader te noemen conculega... Budget internet
Maar koper onderhouden is relatief duur tov glasvezel dus zoveel "budget" is dat dan toch niet? Voor glas hebben we nu eenmaal aanlegkosten die zijn wel hoog en hebben een bepaalde terugverdientijd. Zal wel lang zijn, hoe lang weet ik niet.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 22 juli 2024 19:39]

Volgens mij zit er nog een kapitaal aan koper in de grond.
Ik weet niet of het met voorbereiding hierop te maken heeft, ik woon niet in één van deze gebieden, al zal het natuurlijk uiteindelijk overal gebeuren. Maar de leverancier van de lift van mijn VvE heeft ons al verteld dat we naar een systeem met sim kaarten moeten overstappen.
Kan, of simpelweg een VoIP ATA ertussen. Dan heb je alleen iemand nodig die een ienieminie beetje internet doneert (tussen de 20 en 64kbit als de lijn actief is) en 20 euro per jaar voor het nummer.
Als ik vast zit in de lift vertrouw ik echter liever er niet op dat iemand zijn internetverbinding werkt :P. En al helemaal omdat er geen netwerkkabel in de lift zit, en je dus via WiFi zou moeten doen.
plus zo'n abonnement voor een hele VvE is ook niks.. bij Ben, onbeperkt sms/bel, 0mb internet, 7.50 pmnd, 90 per jaar. ben je van alle gedoe af. waarschijnlijk kan je ergens ook wel een sim-only abo vinden voor 2.50 per maand (30 per jaar).
Ja, dat heeft daar mee te maken

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.