KPN introduceert Smart TV-app om tv te kijken zonder kabelaansluiting

KPN-gebruikers met een recente smart-tv van Samsung kunnen nu een KPN Smart TV-app installeren om televisie te kijken zonder tv-ontvanger. In de loop van 2019 verwacht KPN de app ook voor andere smart-tv's te kunnen aanbieden.

Om gebruik te maken van de app hebben klanten een 'Internet en TV'-abonnement nodig, alleen een internet-abonnement is dus niet voldoende. De app is beschikbaar in de appstore van de Samsung smart-tv's. Volgens KPN is de app vooral bedoeld voor mensen die een tv in een ruimte hebben staan waar geen bekabeling ligt. Voor het gebruik van de app moet de televisie verbonden zijn met internet.

De Smart TV-app krijgt veel functionaliteit die de tv-ontvanger van KPN en iTV-app voor smartphones ook hebben. Zo kunnen gebruikers pauzeren, programma's vanaf het begin bekijken en opnemen. Daarnaast is er een zoekfunctie, waarmee programma's kunnen worden gefilterd op genre. KPN geeft aan dat de mogelijkheden van de app op basis van klantenfeedback verder kan worden uitgebreid.

Vooralsnog is de app alleen beschikbaar voor klanten met een smart-tv van Samsung die op z'n vroegst in 2017 is geproduceerd. De provider verwacht in de loop van 2019 extra smart-tv's te kunnen ondersteunen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

02-04-2019 • 12:04

187 Linkedin

Reacties (187)

187
184
155
19
1
21
Wijzig sortering
Google chromecast, NLZiet abonnment, meer heb ik niet meer nodig.
TV abonnement recent beeindigd. Scheelt je zomaar 10-20 euro per maand.
Een app op je tv, is dat niet achterhaald? Vooral met de berichtgevingen die je voorbij ziet komen waarbij fabrikanten de smartfunctionaliteit regelmatig weghalen. Ik vraag me af of dit wel gunstig is voor consumenten die langer dan 5 jaar met hun tv doen. Kan KPN bij de tv fabrikanten afdwingen dat de app blijft bestaan? Zorgt KPN ervoor dat de app volgens de levensduur van een tv beschikbaar blijft en blijft werken met dezelfde functionaliteit (zoals het nu is)?

Het begon ongeveer met dit soort berichten bij tv's van (toen) 7 jaar oud:
nieuws: Eerste smart-tv's van Philips uit 2009 verliezen smart-functionaliteit
Iets later werd de ondersteuning (onder druk) alsnog geboden:
nieuws: Philips weet NetTV-functies toch werkend te houden op eerste smart-tv's

Echter is een tv van slechts 3 jaar oud redelijk oud aan het worden.
nieuws: NPO stopt met ondersteuning smart-tv's van voor 2014
nieuws: Minister: NPO hoeft geen app te maken voor oudere smart-tv's
nieuws: 'Fabrikanten willen ondersteuning van apps op smart-tv niet garanderen'
nieuws: Samsung stopt met ondersteuning van Skype-app op smart-tv's - update
Het kastje gaat nergens heen. Je hebt vanaf nu de keuze uit de App of de Setop Box.

Misschien moet je inderdaad over 7 jaar weer terug naar een kastje, wie weet. Maar dan is het toch alsnog goed om nu de keuze te hebben?

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 2 april 2019 13:59]

Je kunt dan ook nog kiezen voor een ander kastje als een Apple TV, Android TV, Nvidia Shield, etc.
Maar beter zou het zijn te garanderen dat het 10 jaar werken zal.
Ik heb ook een Shield, snap het voordeel en weet dat het goedkoper is om te vervangen (nog extremer: Chromecast) dan een TV, maar niemand heeft het nog over de ondersteuningsverwachting van specifieke AndroidTV etc apparaten of wel?
De Shield lijkt vooralsnog nog steeds HET parade paardje van NVIDIA dus die lijkt nog wel even safe. En het is nog steeds 1 van de meest complete boxjes, dus dan lijk je in ieder geval goed te zitten.
Vraag moet niet zijn of KPN zoiets kan afdwingen (want dat kan het niet) maar of je als consument het een apparaat wil kopen waarvan je redelijkerwijs kunt weten dat de toekomstvastheid beperkt zal zijn in een zich razendsnel ontwikkelend landschap. Er zijn gigantisch veel ontwikkelingen VOD/OTT-gebied (neem bv Chromecast dat pas in 2013 op de markt is gekomen, Netflix dat pas in 2013 in Nederland beschikbaar kwam), nogal wiedes dat fabrikanten daar in enorm tempo op doorontwikkelen. En logisch dat ze daarbij niet elke feature kunnen blijven ondersteunen. Zie ook telefoons en tablets, na 3-4 jaar kun je die vaak ook enkel nog gebruiken als onderzetter omdat de ontwikkelende markt de ondersteuning van al die verouderde apparaten niet meer bij kan houden. Dat is geen ongebruikelijk gegeven en een consument zou zich daarvan meer bewust moeten zijn.
Ik hoop eigenlijk dat dit voor de Chromecast/Apple TV/Android TV beschikbaar komt, heb dit liever dan weer aparte kastje voor het doorgeven van een digitaal signaal.
Chromecast ondersteuning is er al vanuit de KPN iTV apps voor mobiele devices..
Klopt via een app op een tablet of telefoon, maar niet een app op de chromecast/Androidtelefoons of AppleTV zelf.

Althans voor Android TV kan ik deze app niet vinden
Zou zeggen dat je de kpn itv app ook kunt sideloaden op android tv. Weet alleen niet of die goed werkt als je geen touch screen gebruikt.

net even gekeken: https://forum.kpn.com/int...ptember-460493#post676441
Blijkbaar heeft iemand na 6.0.1 problemen gekregen, zou het daardoor niet werken dan zou je even op apkpure of een andere apk site een oudere versie kunnen downloaden.

[Reactie gewijzigd door pepijnm op 3 april 2019 01:20]

Ach ja, dan kijk je toch via Chromecast of airplay? Snap het probleem niet..
Volgens KPN is de app vooral bedoeld voor mensen die een tv in een ruimte hebben staan waar geen bekabeling ligt
Ik zie vooral mogelijkheden om van een decoderkastje af te komen...
Precies!
Scheelt weer een paar euro..

Ik wacht nog steeds op een ATV4(K) app van ziggo die maar niet wil komen? Zo moeilijk is het toch niet om zon app te bouwen?? }> :*)
Ik had al contact gehad met KPN over een app voor Apple TV4.
Ze hebben mij te kennen gegeven dat hier nog geen plannen voor zijn.
Helaas
Aan de andere kant snap ik het wel, Kpn of welke provider dan ook pleegt dan broodroof van zijn eigen producten, maar als ik uit consument oogpunt kijk vind ik het erg jammer..

Heb de juiste apparatuur staan en zit echt niet te wachten op weer een extra kastje..

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 2 april 2019 12:32]

Je hebt nog steeds een tv abo nodig hoor, dus in zoverre geen broodroof.
Ik zou dat kastje ook graag kwijt raken; veel te vaak dat ie (net) herstart (is), langzaam werkt of vast loopt.
Het maakt ook de weg vrij voor eigen routers gebruiken voor iedereen, want tv was nog een hobbel die veel mensen zonder technische kennis en juiste apparatuur nog te hoog was.
Gewoon DVB-C direct in je tv. Heb je geen "kastje" én geen (brakke) app nodig.
Dat werkt bij Ziggo, van oorsprong een klassieke kabelaar.

KPN doet alleen IPTV (en DVB-T, Digitenne, en dat sterft uit), dus daarbij is dit niet mogelijk.
Digitenne sterf uit???? Ik kijk sinds kort zonder abonnement op full hd met Digitenne. Commerciëlen kijk ik nooit naar (behalve Veronica voetbal en laat mijn tv dat nu net ondersteunen :) ) Geen extra kastjes, en alles via tv of Chromecast.
Ja. Zie hier:
Digitenne verloor tussen 2013 en 2018 in hoog tempo abonnees. In het derde kwartaal van 2014 telde de dienst 508.000 klanten, in het eerste kwartaal van 2015 478.000, eind 2016 ongeveer 322.000 en in het tweede kwartaal van 2018 ongeveer 225.000 abonnees. Dit komt onder andere door het beperkte aanbod en omdat de abonnementsprijs de afgelopen jaren flink is verhoogd, waardoor alternatieven aantrekkelijker zijn geworden.
Tegenwoordig is HD mogelijk (DVB-T2), en de KPN heeft tot begin 2030 een licentie, maar als de daling zo snel doorgaat, zouden ze er wel eens eerder de stekker uit kunnen trekken...
jawel hoor, via rfog is dat prima mogelijk
Maar wel een kabel! Dan kan een app uitkomst bieden.
Apple wilt toch altijd 30% voor abonnementen?
Nee.
Apple wil 15% (eerste jaar 30%) voor transacties die via Apple lopen.

Het KPN tv / internet abonnement gaat buiten Apple om. De app is gratis. KPN hoeft geen cent aan Apple af te dragen.
Apple wil ook dat spotify abbo aanbied via app store, dus KPN moet dat dan toch ook?
Nee, dat wil Apple niet. Apple wil geen in-app reclame voor betalen buiten Apple om.

Je kunt prima Spotify Premium hebben buiten Apple om (bv via een KPN mobiel of zelf afgesloten via de website) en dan toch muziek kunnen luisteren met je Apple app. Hetzelfde geldt voor Netflix.
KPN heeft echter wel aankopen. Voor films en andere content bijvoorbeeld, maar je kan ook nieuwe pakketten afsluiten. Dat zou via Apple moeten lopen dan (á 30%) of zou buiten de app moeten blijven (niet handig).
KPN hoeft geen cent aan Apple af te dragen.
Behalve natuurlijk de 99-299 USD/jaar voor de developer account die niet gratis is.
Dat bedrag heeft KPN al betaald, ze hebben al iOS apps...
klopt zolang ze geen betalings optie includeren in de app, kan apple er niets tegen doen, en als ze het blokkeren hebben ze een hoop mensen kwaad gemaakt, die mogelijk geen klant meer zijn. alleen om die reden
De Ziggo Go app is niet te vergelijken met hoe KPN deze app bedoelt... KPN heeft ook al vele jaren, al langer dan de Ziggo Go app, de KPN iTV app, dat is een andere app dan waar ze het hier over hebben...
Niet voor een gratis app waarmee je tv kunt kijken. T-Mobile heeft al een tijdje een app voor de Apple TV en ik kan me niet voorstellen dat T-Mobile daar voor zou moeten betalen.
Als je het abbo afsluit binnen de app ja. Abbo's mag je buiten de app om afsluiten, maar er mag niet in de app vermeld staan hoe, danwel dat je het buiten de app om moet doen.

Als ze de app dusdanig bouwen dat je alleen een login scherm te zien krijgt is het prima volgens apple's guidelines.
Dat is enkel wanneer het abonnement wordt aangeboden via Apples platform, dus als de betaling verloopt via de App Store. Dat is hier niet het geval want je betaalt gewoon rechtstreeks je abonnement aan KPN.
Dat van die routers is achterhaald: je hebt volgens mij allang geen VLAN en dergelijke meer nodig de TV gaat gewoon Over The Top. Elke router werkt dus gewoon.
Volgens mij heb je nog weldegelijk VLANs nodig bij KPN.
Mijn tv loopt door mijn switch, geen apart vlan meer. Ook geen multicast. In het verleden moest dit idd wel, maar sinds ergens vorig jaar niet meer. Zit overigens bij XS4all, maar voor KPN zal dit hetzelfde zijn (zelfde tv kastje, maar Fritz modem).
Bij KPN vdsl is het helaas niet zo makkelijk. Kijk er voor de grap de fora maar eens op na.
Ik ben hier vorig jaar nog mee bezig geweest en toen moest ik inderdaad nog weldegelijk het door KPN gehanteerde VLAN gebruiken om het te laten werken.
Vlans zijn ze nu vanaf gestapt, maar je moet wel degelijk wat instellingen doen om het met je eigen apparatuur aan het werk te krijgen. Is mij tot nu toe niet gelukt op KPN vdsl helaas.
Alsnog kan je die ook instellen op elke fatsoenlijke 'after market' router. De weg is dus al lang vrij.
igmp snooping moet ook ondersteund worden, anders zit je hele netwerk vol met multicast pakketjes.
Ze verdienen gigantisch aan al die kastjes a 5 euro huur per maand...
Ze moeten ze ook allemaal voorfinancieren, onderhouden, vervangen, opslaan, enz.

Weet niet wat KPN ervoor betaalt, maar laten we uitgaan van €60 per stuk; dan heb je hem na 12 maanden afbetaald.
Daarna gaat KPN er pas aan verdienen, mits hij heel blijft en je je abonnement voortzet.
De laatste keer zat ik sinds 2015 bij Telfort, met 2 kastjes...
Een maand geleden overgestapt... Reken uit de winst!
Aan de ene kant is het broodroof ja. Aan de andere kant kan het mensen over de streep trekken om een abonement bij je af te nemen.(omdat de concurent het ook niet heeft). Of zelfs weer een tv abonement te nemen. Wat weer meer euro's in het laatje brengt.

Als je het mij vraagt is met decoders werken al jaren zwaar achterhaalt.
Zo'n decorder werkt op zowat elke tv. Met een app ben je afhankelijk van het tv type. Of je hebt weer een AppleTV of een Nvidia Shield of zoiets nodig. Voor de tweaker geen probleem, voor de rest vaak een brug te ver.
Steeds meer tvs werken gewoon op androidtv. De kans dat je app ineens niet werkt erg klein.
Die groei gaat niet evenredig op met mensen die ook zo'n TV bezitten.
Ik denk dat,dat is waar harrytasker op doelt.

Ik bijvoorbeeld heb nog een TV zonder smart mogelijkheden. Simpel wel omdat ik die niet hoef.

[Reactie gewijzigd door odiw op 2 april 2019 13:00]

Maar er zijn wel steeds meer mensem die via een smart tv achtige oplossing werken. Of je kan natuurlink als KPN gewoon voor 5 euro p/m een shield achtige box verhuren zoals ze nu doen. De mensen hebben dan keuze of ze huren of kopen/al hebben. En de mensen kunnen er VEEL meer mee als alleen tv kijken.
Ja bijvoorbeeld een Chromecast! Zoiets zou ik veel liever ontvangen dan een setup-box
Met ziggo go en de Chromecast is het een succes vind ik.. Slaapkamer en de kamer van de Kids hebben geen kastje meer nodig.
Ja bijvoorbeeld een Chromecast! Zoiets zou ik veel liever ontvangen dan een setup-box
Ondanks dat ik de CC dagelijks gebruik, hebben zowel KPN als Ziggo verschillende programma's geblokkeerd voor terugkijken.

Dus helaas kan je niet zonder een decoder, soms
Smart werkt beter met een Apple TV of Nvidia Shield. Laten ze eens beginnen met die 2 apps!
Heb zelf een ouder huis, signaal komt niet (goed) door naar andere verdieping. Een app voor Apple TV zou ook daar een oplossing zijn (bijkomend voordeel zou zijn dat ik dat kastje niet meer nodig heb 8-) )
Kan wel hoor, alleen via airplay (ziggoGo app op je iphone) naar de apple TV

Alleen die app zuigt je accu zo snel leeg vandaar de apple TV app een uitkomst zou zijn.
Ziggo zou bezig zijn met een app voor Apple TV. T-Mobile heeft het al wel
Broodroof valt wel mee, want je hebt nog steeds een tv-abonnement nodig. Men zal wel de infrastructuur moeten upgraden om aan de vraag te kunnen voldoen. Duizenden mensen zullen overschakelen op die vorm van tv kijken (zeker voor tv's in de keuken of slaapkamers) en dat moeten de servers van Ziggo natuurlijk kunnen leveren.
Geen broodroof maar het scheelt wel dat een provider zich alleen bezig moet houden met een app voor bv een Apple TV.
De app zelf niet, maar ik gok dat ze dezelfde functionaliteit als de nieuwe Next willen intergreren, zoals opnemen in de cloud en afspelen in de cloud. Dat zijn ze momtenteel aan het testen.

Maar ik wacht net als jij met smart op de ATV4 Ziggo Go app ;)
Heeft allemaal met geld te maken. Als die app komt dan zullen ze veel inkomsten mislopen. En natuurlijk hebben ze een overschot aan TVBOXEN waar ze flink in hebben geinvesteerd waar ze toch wel minimaal zoveel jaar aan willen verdienen. Dat wisten ze toen al.

Wat dat betreft zijn ze te commercieel en minder naar de klant toe gericht.
Het is ook niet moeilijk, tvOS en iOS lijken heel erg op elkaar, dus de huidige Ziggo App voor iOS kan makkelijk runnen op tvOS. Het probleem bij ziggo ligt eerder dat als ze dit introduceren er een run komt op die schijt kastjes van ziggo te retourneren en lopen ze een shitzooi aan inkomsten mis. Omdat niemand die schijtkastjes wilt hebben...
Scheelt vooral een lelijk apparaat in de kast!
Ik wacht nog steeds op een ATV4(K) app van ziggo die maar niet wil komen? Zo moeilijk is het toch niet om zon app te bouwen?? }> :*)
lopen al een tijdje interne testen voor, heb ik gelezen in een artikel hier op tweakers. En in het buitenland hebben ze het al. (Horizon App, is nog altijd UPC technologie van Liberty Global). Ik denk dat het een kwestie van tijd is. (ik zit er zelf ook op te wachten)
Scheelt weer 5 euro per Tv dan ;)
KPN zal die 5 euro wel apart aan je doorberekenen, per inlogcode bijvoorbeeld . . . ;)
Dat denk ik niet, doen ze met de app en chromecast toch ook niet? Het scheelt KPN ook geld als ze in de toekomst (bijna) geen kastjes hoeven te leveren omdat dan (bijna) iedereen zelf een device heeft dat de content afspeelt telefoon/tablet/smarttv/chromecast.
Het is en blijft een verdienmodel voor ze, want voor elke extra TV vraagt bijna iedereen tegenwoordig 5 euro en als je 100 mensen zo gek kan krijgen om voor elke 2e (slaapkamer), 3e of meer (kinderen) aan extra abonnementen te slijten, praat je toch makkelijk over 500+ euro aan extra inkomsten.

Reken dat maar eens op jaarbasis uit die je dan gaat mislopen als je je niet erop anticpeert. Ik verwacht dat het ook een kwestie van tijd wordt voordat de anderen dit “kijken” via de chromecast app gaan “berekenen” als een extra iets bovenop het normale abonnement. Als ze het nu zouden gaan doen, dan zou natuurlijk het hek van de dam zijn . . .
De kosten voor KPN van zo'n kastje liggen vele malen hoger dan de €5 per maand. Denk alleen maar eens aan het hele logistieke proces, het onderhoud, software updates, technologie updates, vervangen van verouderde apparaten..... KPN gaat alleen maar blij zijn als iedereen onmiddelijk al die kastjes komt inleveren zonder hun abonnement op te zeggen.
Dat denk ik niet, doen ze met de app en chromecast toch ook niet?
Een hele bekende opmerking, die zagen we jaren geleden ook toen UPC uiteindelijk kwam met € 4,00 per extra settopbox. Ziggo dan, eerst kon je (in het begin) een extra "gratis" smartcard bestellen zodat je op een extra TV, televisie kon kijken. Vervolgens werden deze extra smartcards verkocht tegen eenmalige kosten.

Heel in het begin kon je ook bij KPN een paar extra settopboxen verkrijgen zonder meerprijs, dit was nog voor de tijd dat men met de cloud-based deices kwam (nog voor de ExperiaBox V9 zelfs).

Menigeen riep dat het geen geld kostte, tot ze geld roken en dus per extra ontvanger geld gingen vragen! Vergeet niet @Matthias92 ... voor niets gaat alleen de zon nog op. Links of rechtsom zal voor deze feature betaald gaan worden. Zelf verwacht ik volgende maand een aankondiging dat KPN haar tarieven met ongeveer € 2,50 gaat verhogen.
Het scheelt KPN ook geld
Het gaat KPN geld kosten bedoel je? Met een dergelijke app, loop je juist meer kans dat consumenten gaan bellen als ze geen televisie kunnen kijken. Bijvoorbeeld omdat de televisie niet langer meer wordt ondersteund of een misselijke update heeft ontvangen. Over het algemeen is dan je televisieaanbieder het eerste aanspreekpunt met alle gevolgen van dien.
Dat denk ik ook :P , of de abbo's gaan omhoog.
Het zit vaak ook in een standaard abonnement en op premium abonnementen. Een kostenbesparing zal voor deze gebruikers wel tegenvallen ;)
Ze zien zelf nog niet helemaal in dat dit de toekomst is van TV kijken maar, ze maken het in ieder geval mogelijk :)
Ik kijk alleen nog maar TV zo. Ik ben toch altijd al bezig om via apps te kiezen wat ik wil kijken (Netflix, Plex, etc) en daar hoort nu Ziggo ook bij. Ik start programma's via de app en stream ze naar de Chromecast en nooit meer via de normale kabelaansluiting.
Nadeel van die Ziggo Go app en ook de KPN iTV app is wel dat je geen enkel programma kan terugspoelen of vooruitspoelen via Chromecast en ook niks kan terugkijken via Chromecast. Is allemaal geblokkeerd.

Dat alles kan via de T-Mobile TV Anywhere app wel, maar dan moet je net als bij alle concurrenten verplicht een tv abonnement van hun afsluiten.
Die ziet ik ook vooral inderdaad! Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij is dat kastje extreem traag. Als dit werkt en de functionaliteiten komen overeen ben ik heel gelukkig.
Dan zou ik even met KPN bellen: de Arcadyan ontvangers die de afgelopen jaren zijn uitgedeeld, zijn echt behoorlijk vlot :)
Hmm toch maar eens even doen dan. Want volgens mij heb ik de laatste versie van die ontvanger.
daarom ga ik die app ook installeren als ik terug ben, scheelt weer 5-10 euro/maand
Kuch(*Samsung the Frame iets voor jou?*)Kuch

Edit: oeps, verkeerd gelezen..

[Reactie gewijzigd door ThIjMeNL op 2 april 2019 12:59]

Het (standby)stroomverbruik van die kastjes is ook knap hoog.
Als ik al voel hoe warm dat ding wordt wanneer het een dag of dagen uitstaat is een app op de tv zelf een welkome aanwinst.
Fysiek uitzetten van die kastjes kan, maar.... Dan verliest het kastje alle instellingen en zenders en wanneer je het weer stroom geeft duurt het 5 a 10 minuten voor je beeld hebt op de aangesloten tv.
Zeker bij 2e of 3e toestellen die minder frequent gebruikt worden zal de stroombesparing van een app aanzienlijk zijn.
Nu hopen op Android /Apple / etc. Apps die dit kachelkastje kunnen vervangen.
Op zich een goede ontwikkeling als je geen extra stroomverbruikend kastje nodig hebt naast je Smart TV. Grote zorg alleen is of die App het over 5 jaar nog gewoon doet op je TV.
Ja, en als t stabiel is. Dat is ook wel belangrijk. Die kastjes van KPN vreten echt helemaal niets aan stroom, ik geloof 5 tot 7W oid (-edit- volgens t lijstje bij KPN gebruikt de huidige generatie slechts 5,8W). Toch is het kastje erg snel en uiterst stabiel. Voornamelijk omdat het doet wat het moet doen zonder al teveel franje en grafische oppoetserij.

Als een app op de SmartTV wat brak is, dan kan het zomaar zijn dat de hw van je TV meer stroom nodig heeft dan het losse kastje van KPN en dan ook nog slechtere performance biedt. :P

Die kastjes heeft KPN gewoon erg goed voor elkaar imho. Het heel simpel houden is een slimme zet geweest.
Als de TV-app echter goed werkt en efficiënt geprogrammeerd is, dan zou ik ‘t graag gebruiken, scheelt weer een “afstandsbediening”. (M’n afstandsbedieningen zijn virtueel, dus veel boeit t niet - maar toch.)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 2 april 2019 12:37]

Helaas werkt dit kastje bij ons lang zo stabiel niet. Ik ben al verplicht om gebruik te maken van een powerline om uberhaupt verbinding te kunnen maken met het netwerk. Kabels liggen er namelijk niet. Het beeld en ook het geluid hapert gewoon eens in de 20 min eventjes. Dit zou opgelost zijn door wellicht wat te bufferen in het kastje (ik kijk tenslotte vrijwel altijd programma's terug, zelden live), maar dat doet het kastje niet.

De mogelijkheid om TV te kijken via een app als deze zou de perfecte oplossing zijn. 4K youtube/netflix geeft via draadloos namelijk nooit problemen.
Ik verbind ze ook via de powerline en dat werkt prima eigenlijk. Eerst had ik oude devolo’s en dat werkte idd niet altijd even best, maar die zijn vervangen met de 1200 variant. Die leveren, met groepsprong, consistent zo’n 200Mbit/sec naar buiten toe... (Devolo Cockpit beweert onderling dat ze 700 halen, maar naar buiten halen ze dat echt niet. :P) Het kastje heeft maar iets van 10 of 12 nodig dacht ik voor 1080p, dus dat zit wel snor. Heb er een hub tussengezet om meteen ook wat andere apparatuur van een kabeltje te voorzien zoals m’n home cinema set (voor internetradio en Spotify). Geen enkel probleem, al is het wel belangrijk dat je er eentje tussenzet met ondersteuning voor IGMP Snooping; anders werkt iTV voor geen hol.

Als je nog oude devolo’s hebt zou ik eens overwegen die te vervangen.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 2 april 2019 14:00]

Tja dit kun je moeilijk om het kastje afschuiven als jou kabels haperen...
Nouja, KPN biedt zelf een powerline als alternatief aan wanneer een kabel trekken geen optie is. Vervelend dat het kastje in combinatie met zo'n powerline blijkbaar een ondermaats resultaat geeft.
Ik heb zelf in mijn tijd als 'Student' bij StudentAanHuis menig powerline gezien en ook een paar geïnstalleerd en ik kan je zeggen dat het valt of staat met de kabels in je muur. Daar kun je niet altijd wat aan doen, maar slechte kabels en aansluitingen (of gewoon oud) zorgt voor dramatisch verlies in verbinding.

De enige tip die ik je nog kan geven is kijken of je 2 adapter in dezelfde groep zitten, als dat mogelijk is. Dat kan helpen.
Ehm, die kastjes gebruiken datzelfde vermogen ook op stand-by!! En dat vind ik wel veel. Het kastje gaat dus nooit echt uit, alleen geeft hij soms geen beeld dus over HDMI.

Er zit aan de achterkant wel een fysieke knop om het helemaal uit te zetten, maar ideaal is het alles behalve.

En hopelijk komen ze met een app voor de Apple TV en chromecast, toch iets stabielere en langer ondersteunde apparaten.

[Reactie gewijzigd door TKroon op 2 april 2019 14:09]

Ja toch valt ook dat erg mee. Als je het vergelijkt met de Horizon-box, die pakt 59W bij gebruik en minstens 27.5 watt stand-by tenzij je allerlei functies uitzet inclusief de mogelijkheid om opnames te maken.
Dan is 5.8w actief en 5W standby toch een verademing. :P
Mja ze hebben vaak de neiging om na een paar jaar de stekker eruit te trekken, ongeacht hoeveel mensen er gebruik van maken.

Ik vraag me bij dit soort dingen wel af of het nou prettig werkt, want je moet nu dus altijd een app opstarten, voor je tv kunt kijken.
Tja...dat is ook veel werk natuurlijk. Je moet ook op een knop drukken om te wisselen van zender, of om Netflix te starten. Je doet nu wel alsof het veel werk is. Maar als je de boel aanslingert en je moet op je SmartTV de 'TV app' starten, of je start de KPN App...
Hangt denk ik van je gedrag af. Als je naast de KPN TV app ook de Netflix App, de Videoland App, de Film1 app, Youtube App, de Prime Video App, etc. gebruikt dan is het handiger via een app dan dat je steeds moet switchen naar je smart TV daarvoor en weer naar het kastje voor de TV.
Hopelijk brengen ze gelijk een een update uit voor Windows 10 applicatie. Volgens mij hebben ze die alweer 5 jaar niet meer aangeraakt.

Zou helemaal mooi zijn als ze gelijk eens naar de Xbox gaan kijken. Dan kan het kastje gelijk weg doen.

[Reactie gewijzigd door vali op 2 april 2019 12:39]

Windows 10: daar moet je nu: https://www.interactievetv.nl voor gebruiken.
De app wordt niet meer ondersteund.
Voor de xbox, kijk dan eens naar webbie player. Werkt ondanks de omschrijving XS4ALL only voor zover ik weet ook met KPN.
Bedankt voor de tip! Vanavond eens bekijken
Ik heb de app bekeken maar die is jammer genoeg niet in fullscreen (tenminste hij vult niet volledig mijn tv. Erg jammer want hij bevat best wel alle tv functies.
Hey dat is merkwaardig. Heb hem zelf altijd fullscreen gedraaid zowel op windows telefoon als windows PC en natuurlijk xbox. Ik zal zo nog eens kijken of ik wat kan vinden.
De Windows 8 app word niet meer verder ontwikkeld, hij is wel nog te downloaden op Windows 10 maar men gaat ervan uit dat je op een PC de webversie gebruikt.
Het zou vooral handig zijn als je niet een KPN Internet abonnement hier voor moet hebben, zodat je gewoon op je TV inlogd in de app en dan gewoon TV kan kijken.

Geen gedoe met extra kastjes, geen extra afstandbediening
Dit bestond ook en heette KPN Play.
Omdat er niet genoeg animo was is de dienst sinds 2 juli 2018 gestopt door KPN.

nieuws: KPN's online tv-dienst Play stopt op 2 juli wegens onvoldoende animo

Ik raad zelf overigens Canal Digitaal aan. Kost €9,95 per maand, heeft meer zenders dan de concurrentie en biedt ook apps voor iOS/Android én SmartTV.
Klopt, ik heb zelf onder andere gebruik gemaakt van Knippr, KPN Play en NLZiet, is inderdaad handig daarvoor. Nadeel daarbij is wel dat je niet extra abonnementen kunt toevoegen, zoals bijvoorbeeld FoxSports.

Daarvoor gebruik ik momenteel het YouFone kastje, maar dat kost mij €34,- per maand.
Ik hoop echt dat providers eens haast maken met die tv apps voor oa Apple tv en android tv.

Die decoder kastjes zijn onnodig hinderlijk met oa een extra afstandsbediening , gebruikt (in het geval van Ziggo horizon box) onnodig veel stroom! Ik las op het Ziggo forum waardes als 40 watt in standby.
Bij Ziggo kan je ook gewoon een CI+ module in je TV schuiven, dan ben je er ook. Zo doe ik dat op mijn LG WebOS TV ook en dat werkt tenminste wel goed (snel, stabiel).
Heb je dan verder wel allerlei features zoals terugkijken, starten vanaf begin, etc? Ik dacht dat CI+ vooral het huidige signaal gebruikte en niet zozeer als interactieve tv kan fungeren?
In oud-Ziggo gebied schijnt het allemaal wel te werken via CI.
Ikzelf heb wel "Ziggo OnDemand" als ik op de rode knop druk. Dat gaat dan via HbbTV en dan kan ik inderdaad dingen terugkijken via Ziggo en zelfs films huren. Verder gebruik ik dat eigenlijk niet, gebruik zelf de apps van de tv. Ik wil anders best eens foto's maken als ik thuis ben indien daar interesse voor is.
dat maakt het wellicht beter, maar dan mag ik alsnog per maand betalen voor de kaart en houder, plus moet ik zorgen dat er alsnog een COAX loopt.

qua techniek is een app voor alle platformen echt 'de way to go'
Die COAX was niet gezegd in het bericht waarop ik reageerde natuurlijk, maar dat is inderdaad een flink nadeel als die kabel niet in de buurt is.

Ik probeer enkel aan te geven dat je niet met dat 'hinderlijke kastje' hoeft te werken.

Tip: als je TV basis hebt kan je de Mediabox die je dan krijgt vervangen door CI+, op die manier betaal je niets extra's aan je CI+ module.
De CI+ module heeft nog steeds een kabel nodig. Het idee van de apps is dat het via wifi kan en je dus alleen maar je TV ergens op hoeft te hangen.
Officieel kan dat alleen als 2e decoder. Wij hebben echt moeten zeiken om alleen een CI+ module te krijgen.
Niet helemaal. In oud-upc gebied kan je via CIcard geen interactieve tv gebruiken. Dus geen ondemand of, voor ons thuis belangrijk: ReplayTV.
Mijn ervaring is nou niet echt dat die CI+ ontvangers stabiel zijn, hoeveel ik er wel niet kapot heb voorbij zien komen bij kennissen/familie...
40 watt in stand-by geloof of niet. Dan staat het apparaat echt niet in stand-by.

En dat is trouwens ook tegen Europese regelgeving. Apparaten mogen maar een bepaald stroomverbruik mogen hebben in stand-by, in dit geval zal dat rond de 1 watt liggen.
Toch wel. In de normale standby gebruikt de ziggo horizon box 35W. Dit is evenveel als hij aan staat. Op de eerste spaarstand is het nog steeds 15W. In de superspaarstand is het minder dan 1W. Maar dan duurt het 2,5 minuut om op te starten als je tv wil kijken.

Bij 2 miljoen ziggo aansluitingen verbruiken die boxen meer stroom dan een klein land.
Wat een bagger ontwerp, en dat zou eens aangekaart mogen worden bij één of andere instantie.... Consumentenbond iemand?
"Stand-by" is voor dat klere-apparaat gewoon hetzelfde als "HDMI output op zwart zetten". Vreselijk inefficient.

Ik ben blij met een CI+ oplossing, maar vind het zonde dat Interactieve TV niet werkt in oud-UPC gebied. Ze weigeren smartcards met Irdeto codering te leveren in die regios. Zolang ze dat niet doen kunnen ze natuurlijk fluiten naar mijn geld voor extra zenderpakketten.

[Reactie gewijzigd door Cilph op 2 april 2019 12:47]

Ik heb een CI module in mijn tv en dat werkt ook super! Geen kastje meer nodig.

Ik vind dit ook wel echt een mooie optie. Het enige nadeel is dat je vooraf niet weet hoe lang je smart tv ondersteund blijft.
Best laat, en dat ook alleen nog voor samsung tv's.
Ik hoop dat kpn al een tv app heeft met chromecast functionaliteit om dit op alle andere tv's te gebruiken
KPN is als eerste van de nederlandse providers
Canal Digitaal was de eerste als je kijkt naar een TV-provider.

NLziet biedt de mogelijkheid al langer. En werkt ook op oudere TV's.
En werkt ook op oudere TV's.
Nou.....mijn LG vind het niet zo'n fijne app; hangt veel etc. Het wordt NLZiet opzeggen of een chromecast kopen.
De "oude" Samsung (2014) van ons heeft er af en toe ook moeite mee. Livestreams hapert af en toe voor een 0,5 sec. On demand werkt dan wel weer goed.
Behoud je NLZiet abonnement, en koop een chromecast ;)
Gewoon casten naar je chromecast, werkt perfect en kwaliteit is prima.
NLZIET heeft gewoon een Android TV applicatie. Het is daarmee toe te voegen aan elke TV met Android TV, en ook aan praktisch elke TV met een HDMI aansluiting. Je hebt niet eens een tablet of smartphone nodig.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 2 april 2019 12:21]

Canaldigitaal had het al voor Samsung en LG TV's.
T-Mobile heeft een Apple TV app.
Een app met Chromecast heeft KPN ook al een tijdje.

Qua providers is KPN een van de eersten met een app voor de Smart tv. Canal Digitaal biedt het ook aan.
Itv app van kpn heeft inderdaad chromecast ondersteuning
Zou deze app dezelfde streams als de Arcadyan settopboxen gebruiken? Of zou het om streams van lagere kwaliteit gaan?
Ik verwacht dat het lagere bitrate zal zijn, de streams zullen waarschijnlijk ook niet via multicast binnenkomen zoals ze nu op de STB doen. De STB's krijgen ook een IP in een apart VLAN, dat kunnen ze bij je TV niet doen.

Los van bovenstaande moedig ik dit ten zeerste aan!
Dat vroeg ik mij ook al af: de iTV-set top boxen van KPN/XS4all/Telfort werken via multicast. Hoe gaan ze daar mee om als vele televisies direct over internet hun eigen stream gaan opvragen? Dat vraagt veel meer netwerkcapaciteit wanneer meerdere klanten op hetzelfde segment naar hetzelfde programma kijken.

Is er een manier om (in de toekomst) dit toch via multicast direct bij de televisies te krijgen?
Volgens mij hebben STB's bij KPN al lang (jaren?) geen eigen VLAN meer nodig. De Experiabox geeft de multicast-streams door naar de TV-ontvangers. Dat zouden ze dus ook voor een Smart TV of Apple TV kunnen inzetten.
De uitdaging zou dan zijn om de smart TV's de versleutelde streams te laten decoderen.

[Reactie gewijzigd door theblindman op 2 april 2019 13:06]

Volgens mij werkt het nog steeds zo, de Experia krijgt een IP in zowel het normale netwerk(VLAN6) en het IPTV netwerk(VLAN4)

Door de Experia wordt het verkeer gerouteerd zodat de multicast IPTV streams via VLAN4 binnen komen en normaal internet verkeer van zowel PC's als TV-ontvangers (netflix, youtube, etc) via VLAN6 gaan.

Ik meen me te herinneren dat de Experiabox bovenstaande ook doet middels een IGMP-proxy vergelijkbaar met de oplossingen voor eigen routers.
Precies ja, dat zou dus betekenen dat ook een ander apparaat, zoals een Smart TV, die streams kan afspelen. Zolang je maar achter de Experiabox hangt.
Eigenlijk zou dat inderdaad best kunnen nu ik er wat verder over nadenk, ik ga proberen om vanavond de app op mijn Samsung te installeren en zal op de router kijken wat er gebeurt.

edit:
Hier de bitrates:
STB SD/HD/GLAS
Samsung App

De bitrate is met zo'n 6mbit dus vergelijkbaar met de normale HD streams van KPN, kwaliteit is op het oog ook dik in orde.

[Reactie gewijzigd door db I Delirium op 3 april 2019 15:31]

Het zou wmb raar zijn als ze niet dezelfde kwaliteit bieden. Daarnaast... Het zou KPN eigenlijk wel sieren als je dan 4K los als pakket kan aanschaffen ipv het duurste abonnement te moeten nemen. Immers hoeven ze dan ook geen duurder kastje op te sturen oid. :)
De grote vraag is natuurlijk wat de bitrate gaat zijn? Bij Ziggo Go en T-Mobile Anywhere is die beduidend lager dan de bitrate van 'normale' TV. Op grote schermen is veel artefacting waarneembaar. Voetbalwedstrijden zijn bijvoorbeeld niet naar te kijken op groote scherm (i.t.t. een iPad).
Ziggo Go geeft anders een puik beeldje via Airplay op een Apple TV. Zondag nog op deze manier F1 gekeken.
Het is beter dan T-Mobile of Ziggo Sport zelf, maar de resolutie en bitrate is ongeveer de helft van wat Ziggo op de kabel uitzend.
Je zou voor de gein eens moeten switchen, verschil kan je schoonmoeder nog zien.
Helaas kan ik hier thuis niet vergelijken, want Telfort. Maar beeld is gewoon Full HD, zal vanavond eens kijken hoe hoog de stream is, maar slecht is het zeker niet.

Maar ik geloof zonder meer dat kijken via de Horizonbox een beter beeld geeft maar ik vindt prima zo :-)
Beeld is vast FHD 1080p, maar dat wil niet zeggen dat het niet stiekem ge-upscaled is! Bij Formule 1 uitzendingen kun je dat bijvoorbeeld heel goed zien bij tekst (bijv. de ranglijst aan de linkerkant).
Zou mooi zijn als we binnenkort ook gewoon volwaardig tv kunnen kijken via internet. Veel mensen hebben geen zin of mogelijkheden om overal coax of ethernet naartoe te trekken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee