Eerste smart-tv's van Philips uit 2009 verliezen smart-functionaliteit

Met ingang van 28 december 2016 kunnen de oudste smart-tv's van Philips geen verbinding meer maken met internet, omdat ze sha-2-certifcering niet ondersteunen. Ze verliezen daarmee hun smart-tv-functionaliteit. Het gaat om twaalf modellen die in 2009 op de markt gebracht zijn.

De twaalf modellen in kwestie van Philips zijn full-hd-toestellen met schermdiagonalen van 32 tot 47 inch en bevinden zich in de 8000- en de 9000-serie. Deze werden bestempeld als high-end modellen. De televisies ondersteunen alleen beveiligde verbindingen met sha-1-certificaten, die dit jaar uitgefaseerd worden door de aanbieders van diensten als Netflix en YouTube. Volgens TP Vision, het bedrijf dat onder licentie van Philips verantwoordelijk is voor de televisies, is het niet mogelijk om deze toestellen een update te geven die sha-2-ondersteuning introduceert. Het is niet duidelijk wat er technisch gezien in de weg staat van een overstap naar sha-2-certificaten.

Tweakers heeft een van de getroffen gebruikers gesproken en die zegt de situatie bovenal vreemd te vinden. "Plots krijg je een melding dat je televisie niet meer oké is. Dat vind ik heel raar, want ik kijk meerdere malen per week naar NPO Gemist en dat is altijd prima gegaan." De gebruiker zegt enkele jaren geleden ongeveer 900 euro voor zijn toestel betaald te hebben en zijn keus was juist gemotiveerd door de smart-tv-functies. "Je kunt geen kant op", voegt hij er nog aan toe. "Het is vreemd ook dat Philips niet zelf contact met je opneemt, maar dat je alleen zo'n melding in beeld krijgt."

De Consumentenbond beschouwt een levensduur van zeven jaar ook als te kort. "Een televisie heeft een levensduur die voorbij de zeven jaar gaat. Fabrikanten die dus een smart-tv willen verkopen, moeten deze ook up-to-date houden gedurende die levensduur. Ook moeten fabrikanten hun klanten voor de koop informeren over het updatebeleid", vertelt woordvoerster Sandra de Jong aan Tweakers.

Volgens TP Vision en Philips gaat het in de praktijk om een 'klein aantal' exemplaren, maar het is niet duidelijk hoeveel precies. Het bedrijf adviseert getroffen klanten contact op te nemen met de klantenservice, maar zegt op voorhand niet wat het voor ze gaat betekenen. In het verleden heeft Philips in vergelijkbare situaties getroffen klanten schadeloos gesteld door ze een Chromecast te geven.

Smart-tv's van Philips uit het jaar 2010 en later krijgen wel gewoon een update die sha-2-ondersteuning toevoegt. Tegenwoordige smart-tv's van Philips draaien niet meer op het NetTV-platform, maar op Google Android TV. De voorganger van Android TV was Google TV, waarvan de ondersteuning in 2014 stopte.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

23-11-2016 • 16:04

390 Linkedin

Lees meer

Reacties (390)

390
382
268
22
2
70
Wijzig sortering
Ik heb inmiddels contact opgenomen met Philips Customercare en krijg de volgende reactie:

Geachte heer Gugger,


Bedankt voor uw vraag. Naar aanleiding hiervan willen wij u graag de volgende informatie verstrekken.

Uw televisie , eindigend op 04 is een 2009 model.

Wegens security reasons is het inderdaad zo dat Philips te veiligheid van uw televisie via internet niet meer kan ondersteunen. Dit is de reden hiervoor. Een eventuele oplossing zou kunnen zijn, een Apple tv of Google Chromecast te connecten met de tv.

Met vriendelijke groet,
Jelle

Philips TV Support

Telefoon: 0900 202 08 71 (€1 p/gesprek*)
Maandag tot en met vrijdag: 08:00 - 20:00 uur
Zaterdag: 09:00 - 18:00 uur
Apart dat ze opties geven voor een oplossing, maar die mag je dan zelf bekostigen. Toegegeven, een Chromecast slaat geen deuk in je rekening, maar aangezien zij functionaliteit verwijderen van het toestel vind ik het niet meer dan behoorlijk dat zij deze kosten voor je voor rekening nemen, vooral gezien het kleine bedrag.

Overigens lijkt het dat de support in het buitenland zit, taaltechnisch zitten er wat vreemde keuzes in deze mail.

Jammer weer Philips :N
Ben ik toch niet helemaal met je eens. De tv kan nog steeds prima verbinden met niet-sha2 services. Dat npo/Netflix hun eisen aanpassen kan Phillips natuurlijk ook niks aan doen lijkt me.
Alle sha-1 certificaten worden eind dit jaar (als het goed is) ingetrokken, waardoor de dienst niet meer zou werken. Wellicht zit in dit geval de formule voor de keys etc. op een Read-only plek in het systeem, waardoor het niet meer geüpdatet kan worden.
Alle sha-1 certificaten worden eind dit jaar (als het goed is) ingetrokken, waardoor de dienst niet meer zou werken. Wellicht zit in dit geval de formule voor de keys etc. op een Read-only plek in het systeem, waardoor het niet meer geüpdatet kan worden.
Ook dan zou Philips zelf er nog wel bij kunnen. Desnoods door het hele hardware deel er uit te schroeven en er een ander in te zetten.

Kost alleen tijd en moeite, en dus geld. En alles wat geld kost hebben bedrijven, zeker beursgenoteerde internationals, een pesthekel aan.
Vraag is hoe reëel dat is voor een televisie van 7 jaar oud.
Sorry hoor, maar een TV van 7 jaar oud is niet oud. De meeste nieuwere TV's voegen letterlijk niks toe aan een betere kijkbeleving of beeldkwaliteit. UHD is toch nergens vandaan te halen en de gemiddelde kijkafstand van een NL woonkamer laat je daar sowieso niet van profiteren. Dit is wel een heel erg makkelijke lifecycledesign naar mijn mening,,,

Maar ach, ik heb geen Philips gelukkig, die hebben al jaren zoveel last van verschrikkelijke beeld artefacten dat ik nooit snap waarom iemand überhaupt voor een Phillips zou kiezen.
Gaat er meer om, waar krijg je exact allemaal die 7 jaar garantie op? Op álles? Of alleen beeldbuis etc?

Begrijp het probleem volkomen, maar als je meerekent dat een gemiddelde telefoon na 1.5-2 jaar al 0 updates meer ontvangt (en daar vinden we vanalles van maar kunnen we niet zoveel aan doen) hoe reëel is het dan dat we van een tv verwachten dat deze een functionaliteit die 7 jaar geleden werkte nu nog werkend kan houden.
Ze kunneninderdaad niks doen aan np of netflix die SHA2 gaat gebruiken, maar ze zijn wel verantwoordelijk voor de browser...

Dat kunnen en zouden ze gewoon moeten updaten...
Dat zou inderdaad kunnen, maar in de post waarop ik reageer wordt gezegd "aangezien zij functionaliteit verwijderen van het toestel" en dit is niet waar. De functionaliteit was altijd al beperkt tot SHA-1. Dit was vroeger geen probleem, maar nu wel.

Ik vind het een beetje vergelijkbaar met de overstap naar digitale radio. Wanneer ze dit (eindelijk) een keer volledig zouden gaan doorvoeren, kan ik toch ook niet bij mijn autofabrikant gaan klagen dat ze uit mijn (ouderwetse) autoradio "functionaliteit verwijderen".
Dit klopt natuurlijk niet, de functionaliteit die aangeschaft was een "smart" tv met verbinding naar internet. Niet een smart TV met SHA1, kan je erom verwedden dat dat echt nergens op de doos of in de reclame heeft gestaan. Derhalve boet je nu dus aan functionaliteit in.
Je koopt toch ook een auto met autoradio. Bovendien is het ook niet mijn bedoeling om te beweren dat je geen functionaliteit inlevert, ik vind alleen niet dat je ervan kunt spreken dat de fabrikant van de tv functionaliteit verwijdert, iets wat wel gesuggereerd wordt in de post waar ik op reageer.
Ja maar volgende diezelfde beredenering, ik heb een auto met een autoradio. Als alles overgaat op DAB+ dan kan ik roepen dat ik vind dat Opel dat dan maar moet regelen (radio is immers radio), maar dat lijkt mij niet echt van toepassing.

NPO/Netflix schakelen (los van Philips) over op een nieuwere / betere / etc versie van beveiliging die niet wordt ondersteund. Philips claimt dat niet te kunnen aanpassen dmv een software update. Dan stopt het toch?
Blijkbaar wel ja. Is dit bij andere merken al aangekondigd? Of is het typisch Phillips dat niet kan/wil updaten. De vergelijking met DAB+ gaat ook mank. Er zit al geruime tijd DAB in de lucht en FM is voorlopig nog niet uitgerangeerd. We hebben het naar schatting over een overlooptijd van meer dan 25 jaar. Een auto van 25 jaar oud is gewoon oud. Een TV van 7 jaar niet. Bovendien kun je in een oude auto altijd nog een DAB+ radio aanbrengen. Een nieuwe browser installeren op je Phillips TV gaat waarschijnlijk niet...
Het gaat niet om de tuner in de tv, of de beeldbuis, maar om 1 of 2 apps (zullen er vast meer inzitten) die buiten het bereik van Philips een bepaalde beveiliginsmethode uitfaseren.

7 jaar is een lange tijd voor een dienst. Als ik nu een versterker koop met Spotify ondersteuning is het leuk als het over 7 jaar nog werkt, maar vooralnog is niet eens bekend dat Spotify over 7 jaar nog bestaat. Dat NPo en Netflix in de afgelopen 7 jaar zaken hebben aangepast is niet onaannemelijk. Dat er nu een aanpassing volgt die voor sommige hardware problemen oplevert kan je volgens mij niet zoveel aan doen.

Wat zou Philips moeten doen? De boards van de televisies allemaal vervangen zodat Netflxi blijft werken?
Ja maar volgende diezelfde beredenering, ik heb een auto met een autoradio. Als alles overgaat op DAB+ dan kan ik roepen dat ik vind dat Opel dat dan maar moet regelen (radio is immers radio), maar dat lijkt mij niet echt van toepassing.

NPO/Netflix schakelen (los van Philips) over op een nieuwere / betere / etc versie van beveiliging die niet wordt ondersteund. Philips claimt dat niet te kunnen aanpassen dmv een software update. Dan stopt het toch?
Omgekeerd kun je die oude radio er uit laten schroeven en tegen bescheiden kosten een nieuwe met DAB+ er in laten zetten.

Wat Philips hier doet is zeggen: "Sorry, we vervangen de radio niet. Maar kijkt u gerust eens naar ons aanbod nieuwe auto's."
Als ze analoge radio zouden verwijderen dan zou dit bij iedereen bekend zijn. Iedereen weet dan ook wat analoge en digitale radio is. Niet iedereen weet wat SHA-1 of SHA-2 is en niemand die destijds een smarttv kocht die dan dacht van oei straks doet ie het niet meer omdat er nieuwe technieken worden gebruikt.

Dus het verhaal van de radio gaat niet op, dit zou ver van te voren bekend zijn onder grote groepen. Ik ben bekend met SHA-1 en 2, maar weet ook dat ik dit jaren geleden niet wist. Iemand die een smarttv koopt kijkt niet met wat voor hardware de boel verbinding maakt met het internet en wat de onderliggende software doet. De gemiddelde gebruiker wil een kabel er in steken (of wifi) en gewoon gaan met die banaan.

Bij radio weten we bijvoorbeeld al lang dat er een transitie van analoog naar digitaal aan de gang is zoals ook voor televisie destijds het geval was. Dat analoge tv pas laat is aangekondigd dat ze er (deels) vanaf wilden (ja het is er nog steeds) had te maken met het feit dat toen de aankondiging kwam de meeste huishoudens al digitale tv hadden.

Bij deze televisie (wat ik overigens ook van mijn eerste generatie samsung vind) treur je eigenlijk alleen maar om het feit dat je maar een jaartje had moeten wachten om dus het 2010 model te hebben (die nog wel werkt). Ik heb een samsung tv en ook daar was het een jaar later extreme verbeteringen t.o.v. van het eerste model, in zo'n erge mate dat je het kunt vergelijken met van een iphone 3gs ineens over te stappen naar een iphone 7. Had ik maar een jaar gewacht...

Maar dat is het probleem met technologie, het gaat zo ontzettend snel en de prijzen zijn nou ook niet erg veel goedkoper dan vroeger. (Ja tuurlijk waren lcd schermen vroeger duurder, maar toen was het premium top of the market, producten die nu top of the market zijn, zijn ook stervens duur dan wel niet duurder). En daarbij komt iedere keer de vraag, moet ik het nu kopen of een jaar wachten? Doordat tech dus zo snel gaat is dit een onzinnige vraag en dat mag je dan ook niet van een consument verlangen. Want ieder jaar komen er verbeteringen en dergelijke, maar zoals in het voorbeeld van mijn zeer trage, haperende en hangende software/hardware samsung tv waarbij het model van een jaar later wel updates krijgt, wel fatsoenlijke software draait (waarvan ik al niet kan begrijpen dat ik die android software niet op mijn samsung mag zetten, terwijl het originele ook in een soorgelijke taal is geschreven) en wel snappy en rap is, waarbij netflix er niet uitziet als een app uit de tijd van ben hurr en ga zo maar door (1 jaar later gewoon, nogmaals dat voelt als de overstap van nokia 3310 naar iphone 4). Het is een te grote verbetering in een opeenvolgend jaar. Logisch dat consumenten zich dan gebokt voelen en al helemaal als ze dit dan pas 7 jaar later te horen krijgen (en in mijn optiek moet een tv minstens 10 jaar mee kunnen).
Hang er een Chromecast aan dan kun Netflix, You tube, Nos, NL Ziet ,ect ect zien.Of stream met je telefoon werkt ook zeer goed. :)
Rare vergelijking. Bij de introductie van DAB(+) blijft analoog nog vele jaren werken, daarnaast is men al in 1993 (In NL in 2004) begonnen met uitzenden. Dit is juist het voorbeeld waar het wel goed is gegaan ...

[Reactie gewijzigd door Houtenklaas op 23 november 2016 20:58]

Sha 2 bestaat ook al sinds 2001
Dat kan allemaal wel zo wezen, maar er komt een dag dat analoge radio eruit gaat (zoals SHA-1 nu) en dan vind ik niet dat je kunt spreken van functionaliteit die er door de fabrikant uitgehaald wordt.
Het grote verschil is dat we al sinds 2004 weten dat analoge radio ons ooit gaat verlaten, daar kan je dan ook bewust mee omgaan als klant. Philips had ook al een tijdje kunnen nadenken over hoe dit opgelost kan worden, maar heeft blijkbaar besloten om daar niets mee te willen doen. En dat SHA2 als sinds 2001 bestaat (wist ik niet!) geeft nogmaals aan dat Philips ook bij de introductie de boot al gemist heeft.
Ook het smart platform word eind dit jaar ut gezet omdat de tvs geen html5 ondersteuning zouden hebben panasonic grbruikers krijgen geen eens opties aangedragen vanuit panasonic om diensten als net flix te kunnen blijven kijken.
Plus die lijnen zijn pas 4 jaar oud dat is niet normaal tvs horen gesupport te worden voor minimaal 5-7 jaar ik heb ik de 3 jaar dat ik hem heb 1 update gehad en dat was het en die heb ik gehad de dag na ik hem thuis had hangen.

Maar goed ik vind het van zowel philips ala panasonic raar dat ze dit doen helemaal philips met geen sha 2 support dat is vreemd, niet dat mijn panasonic sha2 kent maar dan nog dat als reden grven de support vsn het helemplatformcmaar stil te leggen is beetje overdreven
Hang er een Chromecast aan en klaar of stream met je andriod telefoon werkt ook super en een zeer scherp beeld.,Netfix, YouTube, Nl Ziet, NOS ect ect

[Reactie gewijzigd door UHD op 24 november 2016 14:25]

Op mijn Sony Smart-TV, van 2008 is ook de Youtube-functie verdwenen. Sindsdien maak ik ook van de functie voor het terugkijken van NOS-journaals geen gebruik meer.
nieuws: YouTube werkt niet meer op oudere tv's, Apple TV's en iOS-apparaten
Ook hier is updaten niet mogelijk (nooit geweest).

Kortom smart-tv functionaliteit heeft voor mij geen toegevoegde waarde meer, integendeel, bij diverse modellen (o.a. Samsung) levert het alleen maar spionagemogelijkheden op voor de fabrikant.

Sommigen opperen overigens om volgende keer een TV te kopen zonder smart-functionaliteit (voor zover die er nog zijn), maar ik denk dat ik helemaal geen TV meer koop. Iedereen kijkt hier toch zijn eigen programma, en dat is zelden bij een omroep.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 november 2016 23:51]

Net als ik!! Ik dacht zo slim te zijn een Sony Full HD TV te kopen zonder smartgedoe. Ik kocht een Philips 3D Blu-Ray smart speler voor behoorlijk wat geld... Niet veel later slopen ze de smartfunctie eruit :')

dank je Philips! (en gibson)
Als je iets van Gibson kopen wilt, koop dan een gitaar, al de rest is troep. Ok de Les Paul is wat zwaar (maar daarom klinkt hij ook moddervet op een overstuurde buizenamp) maar er zijn alternatieven, zoals de Nighthawk, de SG, de Explorer en de Flying V. Ga zelf je vermaak creëren in plaats van op als levende dode de bank te hangen.

Hier zit iedereen op telefoon tablet of laptop te kijken en de TV gaat alleen nog aan voor teletekst (NOS, RTL4) en VRT-weer maar voor dat laatste is er ook een app.
Toch zou ik het grote scherm missen (aangezien dat de enige reden is waarom ik een tv heb), ook ik zie liever TV's zonder smartfunctionaliteit en heb liever dat ze het geld wat daarin zit in het scherm/behuizing/afstandsbediening ofzo stoppen. Een chromecast of apple tv is een vele beter oplossing (ook al heb je dan bij de atv een afstandsbediening extra), ze zijn vaak veel vlugger, worden geupdate, kosten niet veel (vooruit de atv 4 is redelijk prijzig) en past op vrijwel iedere tv, hoe oud of hoe nieuw die ook is. Gebruik zelf de atv op de slaapkamer en de xbox one in de woonkamer die sinds kort ook airplay ondersteunt, ideaal.

Ik begrijp overigens wel dat het makkelijk is en je hebt weer een kastje minder, maar voor mij hoeft t niet. Overigens vind ik het apart dat Philips hier geen oplossing voor heeft en het mailtje van Philips hierboven niet echt behulpzaam was. Als Philips zegt dat het maar om een aantal toestellen gaat dan is een kleine vergoeding in de vorm van een chromecast toch een slimme zet? Op deze manier zijn ze waarschijnlijk alle klanten die deze tv gekocht hebben en een nieuwe zoeken kwijt.
Daarom koop ik LG kun je op bouwen en ook elke jaar 2 x updates 49UB850V :)
Inderdaad, ik gebruik de smart functies op mijn samsung ook NOOIT. Want Kodi kan dat beter. Smart was al oud toen de TV's in de winkel stonden. Tis net als met speakers in een TV: waardeloos, je hebt er niks aan, maar ze zitten er altijd in. Denk dat ik de volgende keer een grote monitor koop, zonder toeters en bellen.
Speakers in een TV zijn prima voor het kijken van het journaal of een programma als radar, kassa of spoorloos. Daarvoor ga je niet je 5- of 7-kanaals surroundset aanzetten.
Jawel hoor, want die gaat vanzelf mee aan en alles gaat via 1 logitech AB dus ik zie niet in waarom ik soms géén fatsoenlijk geluid zou willen.
Stroomverbruik
Niet iedereen in de buurt hoeft mee te genieten.

Voor een musical of een film, zeker met geluidseffecten wil je ander geluid als bij spraak (nieuws, consumentenprogramma, documentaire). In het laatste geval wil je zeker minder galm.
Stel dat er een aantal keer dit gebeurd dan ben je aardig wat geld kwijt.
Verkochte tv x 30 euro voor een chromecast tikt lekker aan.
Zet dat tegenover wat het tot dusver gekost heeft qua support en eventuele verdere kosten om development en support door te zetten en dan denk ik dat je enorm goedkoop uit bent. Vergeet ook niet dat een beter public image ook financiele voordelen met zich meebrengt.
Oplossingen die ze noemen zijn van andere fabrikanten, het is (in dit geval) niet zo dat Philips zichzelf rijk rekent door een betaalde oplossing te bieden als add-on.
ze verwijderen geen functionaliteit uit het toestel, het is de andere kant die geen legacy meer ondersteund. Als er binnen 20 jaar geen diesel meer verkocht wordt, is dat niet de schuld van volkswagen, maar als je er nog vindt, dan zal je auto er nog op rijden
Hang er een Chromecast aan dan zie je weer Netflix YouTube Nos Nl Ziet ect :)
Ik zie dat je deze reactie vaker geplaatst hebt, maar deze slaat een beetje de plank mis m.b.t. mijn comment. Ik weet dat een chromecast een oplossing is, het staat ook in de mail evenals in mijn comment. Mijn punt is dat de consument daar zelf niet voor zou moeten betalen, dat het als geste vanuit philips een veel betere opossing zou zijn.
Wat een rare zinnen zeg :?
Anoniem: 706671
@Erasmo23 november 2016 17:30
Support van philips is niet altijd perfect taalkundig.
Ik had ooit een daglichtlamp van Philips, waar ergens in de handleiding stond:
"Land van herkomst: Porselein"
Dat zie je ook wel eens op de google translates van chinese webshops :) Welke warehouse iets vandaan moet komen (China dus)
De TV divisie van Philips is ook alenige tijd niet meer van Philips. De merknaam mag nog wel gevoerd worden, maar met Philips Nederland heeft het niets meer van doen.

Zie het eerdere nieuwsbericht: nieuws: Philips stapt uit tv-markt met verkoop joint venture-deel aan TPV

Ze zijn eerst een samenwerking aangegaan en hebben de boel toen vollegig verkocht. Philips heeft ook bijna niets meer met Philips te maken. Alle divisies zijn verkocht, gedeeltelijk in andere handen of in een samenwerking opgegaan. Het verdwijnen van lightning is de volgende stap. Medisch zetten ze nog op on, met nog kennis in Nederland. De supportorganisatie is echter al internationaal en los van Nederland.

Support voor je TV is ook nog slechts iets op papier. Het heeft bij Philips echt geen enkele prioriteit klanten te vriend te gaan houden voor een onderdeel wat nu van een andere company is. Jammer dat het zo is! Ze hadden mooie topmodellen. Maar nu dus Aziatisch eigendom met nog een Philips labeltje voorop.

Verkopen dowt men graag, maarsupport of nazorg leveren staat niet meer in de boeken bij deze dozenschuivers helaas. Bij Samsung begint na 2 jaar de smartfunctie zijn support te verliezen, tenminste dan verdwijnen de eerste apps. Idem bij Sony, maar dan na iets langere tijd. Smart TV is belangrijk als verkoopargument, masr daarna slechts lastig om bij te moeten houden.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 24 november 2016 01:41]

Standaard brieven, misschien deels vertaald met babelfish? :)

Standaard brieven worden niet snel gecorrigeerd op foutjes, denk ik. Overnemen en gelijk wegsturen, de volgende... Scheelt hoop werk als je met honderden klanten bezig bent, zo niet duizenden...
Ik had ooit eens een Philips telefoon ( lang geleden) waar in de gebruiksaanwijzing letterlijk stond: Met ingebouwde vibrator!
was niks aan gelogen, toch?
Zeker niet, hij trilde zo van de tafel af.
Inderdaad, gatverdamme wat een lelijk taalgebruik. "Wegens security reasons" en "te connecten". Spreekt die knul geen Nederlands?
Jelle praat iets te veel met moderne woordjes naar mijn zin voor een klantenservice-medewerker.
Ook: 1 euro per gesprek?! Dat je TV niet meer wordt ondersteund is al erg, maar dan ook nog een euro per gesprek vragen is toch van de zotte.
Op zich is dat correct: sha1 is "oud" en wordt overal uitgefaseerd. Naar een consument is dat onbegrijpelijk natuurlijk. Het zou de producent sieren wederom een chromecast als oplossing aan te bieden.
Ik kreeg exact dezelfde reactie van Philips, na even doorvragen ben ik doorgezet naar de tweede lijn. Kijken of die met een betere reactie komen.
Via de chat heb ik dezelfde reactie gehad inclusief een verwijzing naar de consumentenbond waarin staat dat je geen garantie kan hebben op de werking van apps. De medewerker heeft dit op mijn verzoek geëscaleerd, maar wel met de nadrukkelijke opmerking dat dit enkele weken kon duren
Ik koop al jaren geen Philips producten meer, hun service en ondersteuning zijn legendarisch slecht. Schandalig dat een "Nederlands" bedrijf je niet eens een brief in het nederlands kan sturen en dat zij de thuismarkt al jaren zo slecht behandelen. Zij zouden ten minste kunnen aanbieden om de tv tegen al dan niet kostprijs te upgraden, of je de mogelijkheid moeten bieden een losse unit te kopen die dit probleem verhelpt.

Samsung heeft nu al meerdere jaren een "upgrade slot" waarbij ze garanderen ook in de toekomst je tv up to date te houden. Hopelijk zien meer mensen in wat voor een beroerde service dit bedrijf levert....
Simpel. De verwachte levensduur van een TV is meer dan 7 jaar. Deze steling wordt gesteund door de consumentenbond.
Nederlandse consumentenwetgeving. Baseer je op garantie. Dit is duidelijk geen gebruiksfout; Philips moet repareren, ontbinden of schadeloos stellen.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 24 november 2016 03:25]

Heb je toevallig net als ik de 9904 aurea? Prachtige tv maar de smart functie is echt bedroevend langzaam. Inmiddels opgelost met een chromecast.
Ben ik even blij met de Smart TV LG UB850V die wordt elk half jaar geupdate.
Dit vind ik zelf echt een moeilijk iets van SmartTV's. 7 jaar is te kort voor een TV. Maar op mijn LG uit 2012 krijg ik al regelmatig meldingen dat er dingen uitgefaseerd worden. Nou zijn het tot nu toe dingen geweest die ik niet gebruik, zoals Skype enzo. Maar ben bang dat Netflix en NPO gemist ook zullen verdwijnen waar ik wel dagelijks gebruik van maak.

Aan de andere kant is 7 jaar een bizar lange tijd in de wereld van smart-things. Mag ik verwachten dat fabrikanten en vooral de appmakers alles zo lang up-to-date houden?

Zelf heb ik ook raspberrys, HTPC en decoder etc dus ik overleef het wel. Maar daarom zou ik liever zien dat de markt van goede grote monitoren veel groter zou worden. Eigenlijk zou ik gewoon een 4K-monitor van 160 cm willen met niets anders dan een boel HDMI-aansluitingen.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 november 2016 16:16]

Aan de andere kant is 7 jaar een bizar lange tijd in de wereld van smart-things. Mag ik verwachten dat fabrikanten en vooral de appmakers alles zo lang up-to-date houden?

Zelf heb ik ook raspberrys, HTPC en decoder etc dus ik overleef het wel. Maar daarom zou ik liever zien dat de markt van goede grote monitoren veel groter zou worden. Eigenlijk zou ik gewoon een 4K-monitor van 160 cm willen met niets anders dan een boel HDMI-aansluitingen.
Als fabrikanten geen TV kunnen maken die aan de verwachtingen voldoet dan moeten ze dat maar gewoon niet doen. Verkoop dan maar weer een dom scherm zonder intelligentie, dan weet je zeker dat het 10 jaar mee gaat. Als de bakker z'n brood niet gaar bakt omdat hij z'n oven niet warm wil stoken dan accepteert niemand dat.

Ik ken helemaal niemand die echt zit te wachten op de smart-functionaliteit van zo'n TV. Iedereen die ik ken heeft een of ander los kastje waar het echte werk gedaan wordt. In de winkel lijkt het even leuk, zo'n TV met alles ingebouwd, maar thuis kom je er al snel achter dat er altijd diensten zijn die niet werken waar je toch weer een losse HTPC of mediaspeler voor nodig hebt.

De TV's worden alleen maar duurder van al die software en tegelijkertijd daalt de levensduur. Zo wordt het wel een heel duur apparaat.

Deel van het probleem is dat televisies denken dat ze speciaal zijn en hun eigen software nodig hebben. In mijn ogen is een computer een computer, niet meer of niet minder. Waarom kunnen we niet gewoon Windows of Linux op onze TV installeren als er dan toch per se een computer in een moet? Dan hoef je niet meer per TV een eigen softwareomgeving te onderhouden en patches uit te brengen, laat dat maar aan Microsoft of Ubuntu over, die zorgen er wel voor dat hun OS up-to-date blijft. Ik snap dat gebruikers er een mooie GUI bij willen in plaats van een standaard Windows-desktop maar dat mag geen probleem zijn, er is zat software te krijgen, iedere HTPC heeft dat soort software aan boord.
Ik kan zo niet inschatten op welk systeem het huidige is gebaseerd. Maar als ze de broncode vrij willen geven onder een 'opensource' licentie. Als er animo genoeg voor is dan kan het zijn dat er een modern systeem voor aangepast kan worden. (Zoals dat is met OpenWRT voor routers). O-) En eventueel later deze source ook gebruiken voor nieuwe toestellen. _/-\o_
Edit: Of Cyanogenmod voor android telefoons ;)

[Reactie gewijzigd door cruysen op 23 november 2016 17:45]

TP Vision is met de Philips televisies al een tijdje overgestapt op Android.
Juist om bovengenoemde redenen. ;)

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 23 november 2016 18:23]

ik heb een LG van 2016 en ik moet zeggen dat ik de smart wel gebruik
Netflix en YouTube zijn de 2 apps die ik best veel gebruik

Maar bv de GUIDE is ook gewoon een app... (Dat heeft ook een nadeel dat het niet echt een smooth operatie is om van de tv naar de guide te gaan, het beeld valt even helemaal weg)
Ik heb nu een HDHomeRun (vier tuners die via Ethernet worden doorgegeven) en kijk gewoon TV op een laptop of desktop. Opnemen met NextPVR (donationware) en geen gezeur meer met het huren of kopen van extra kastjes en meer abonnenmentsgeld voor extra TVs.
Waarom kunnen we niet gewoon Windows of Linux op onze TV installeren als er dan toch per se een computer in een moet?
Linux draait er zowiezo op.Of hij nou smart is of niet. Een tv heeft nou eenmaal een instellingen menu nodig. Dat kan je allemaal niet meer regelen met een 8 bitter.
De doorsteek naar smart is daarmee al snel gemaakt, maar als het aan mij lag, was het gewoon een minimale systeem die gewoon goed beeld laat zien in 2/3/4D met zoveel fps.
1 HDMI ingang is genoeg, want die komt uit de AVR.
AVR gaat ook redelijk lang mee. Aan de AVR hangen de diverse "smart" dingen.
Mijn bluray speler met linux staat volgens mij al 3 jaar te verstoffen in de kast omdat de blurays (nog in celofaan verpakking) makkelijker te spelen zijn vanaf mijn mediaplayer.
Er was een netflix voor zowel mijn TV als mijn bluray speler, maar die player mag in Nederland niet uitgebracht worden van netflix.
De smart gedeelte van mijn bluray en tv heeft als enige voordeel (Samsung C series) dat ik zelf applicaties mag maken en installeren.
Linux draait er zowiezo op.Of hij nou smart is of niet. Een tv heeft nou eenmaal een instellingen menu nodig. Dat kan je allemaal niet meer regelen met een 8 bitter.
Klopt, stiekem draaien alle moderne TVs op Linux, maar voor de gebruiker is dat transparant. De gebruiker krijgt het onderliggende systeem nooit te zien. Op zich is daar niks mis mee en zolang dat deel van het systeem niet op internet wordt aangesloten is er ook geen beveiligingsprobleem.
Zodra je netwerkdienst gaat ondersteunen wordt het wat anders. Typisch gaat dat aan de hand van custom "apps" die alleen op bepaalde TVs werken. Als die apps uberhaupt al bijgewerkt kunnen worden dan gebeurt dat zelden voor meer dan een paar jaar na release. Als eindgebruiker heb je niet de mogelijkheid om dan maar de apps van een andere leverancier te gebruiken.
Dat kunnen we op twee manieren oplossen. De ene is dat alle TVs hetzelfde OS gaan draaien zodat alle apps op alle TVs werken. De andere oplossing is dat we het mogelijk maken om zelf de software van je TV te installeren of te vervangen. In theorie zou je de TV zelfs zonder die software kunnen leveren ;) . Als je software te oud wordt dan kun je updaten, net zoals je dat nu met een PC doet, of andere software kopen/downloaden/schrijven.
7 jaar is alleen geen lange periode voor een TV.

Zelf heb ik een TV van bijna 13 jaar oud en hij doet het nog prima. En ik denk dat er mensen zijn die nog veel oudere modellen hebben.
Ja, beetje bizar dat er mensen zijn die 7 jaar wel lang genoeg vinden.
Waar het om gaat is dat je zelf bepaalt wanneer je een product wilt vervangen of afdanken. Om over de verspilling van geld, grondstoffen en energie nog maar niet te spreken.
Dat is ook mijn persoonlijke dilemma. 7 jaar is inderdaad veel te kort voor een TV. Onze Samsung Plasma van een jaar of 10 oud is naar de slaapkamer gegaan. In principe is hij (doordat er niets smarts in zit behalve een USB-ingang) nog exact net zo mooi en goed als toen hij uit de doos kwam. Hooguit is HDready nu wat achterhaald voor de fanatiekelingen maar ik zou niet weten waarom die geen 15 jaar mee zal gaan.
Mijn TV was 23 jaar en deed het nog prima (Philips!!!!), en dagelijks een paar uur aan. Ik kreeg een andere en enkel dat was de reden dat hij weg ging.
Kijk en dat bedoel ik. De fabrikanten denken dat de mensen elke 5 jaar onderhand een nieuwe tv willen (want nieuwe heeft 4k, want nieuwe heeft HDR, want <vul nieuwe techniek uit de toekomst in> ), maar het gros interesseert dat totaal geen moer. Die willen gewoon een tv kopen en die net zo lang gebruiken tot hij stuk gaat of de nieuwste tv's echt serieuze verbeteringen zijn.
Hier een Samsung TV uit 2013/2014 ook al meerdere malen meldingen gehad dat dingen gingen verdwijnen en ook zien verdwijnen. Toch wel erg jammer.
Aan de andere kant is 7 jaar een bizar lange tijd in de wereld van smart-things. Mag ik verwachten dat fabrikanten en vooral de appmakers alles zo lang up-to-date houden?
Ik vind dat niet bizar lang. Een TV gaat meer dan 10 jaar mee. Als je iets vast in een TV bouwt zul je moeten ondersteunen. Dat vind ik niet meer dan terecht.
Ze hadden het smart deel ook los kunnen meeleveren dan hadden ze dit probleem niet gehad.

Ik heb gelukkig geen Smart-TV daar heb ik bewust voor gekozen.
Ik wil geen energievreter in de TV die ik meestal niet gebruik, die niet geüpdatet wordt en me kan bespioneren.
Ik had al eerder gemerkt dat mijn Philips tv de server voor updates niet meer kon vinden, waardoor mijn apps niet meer geupdate werden. Ik vind het hele idee van een smart tv ook een belachelijk concept; het smart gedeelte is retetraag (want ja, anders zou er een snellere CPU in moeten en die is duurder) en de levensduur van je apps heeft maar een beperkte houdbaarheid; maar er was geen domme TV meer te koop.

Ik heb dan toch liever een domme TV waar je een chromecast of apple TV aan kan hangen. En geen Phillips meer maar een Samsung, die heeft imo toch een mooiere digitale tv gids.
(want ja, anders zou er een snellere CPU in moeten en die is duurder)
Of gewoon veel efficiënter programmeren. Stiekem bevatten die CPU's aardig wat kracht, en voor een simpele interface ruim voldoende. Ze doen echt niets spannends of gek.
Inderdaad. In die Chromecast zit ook niet veel power aan boord. Heel klein dingetje.
Ik vermoed dat de CPU's in de TV's krachtiger zijn?

Al is een los device (htpc, apple tv, nuc, mediaspeler e.d.) gewoon een betere oplossing. Zeker als je dan vaak al flink wat geld uitgeeft aan een "smart" TV, stop die dan lekker in een apparaat die ervoor gemaakt is en kies de TV puur voor 't beeld.
Net als verwachten dat zo'n enorm platte TV ook nog goed geluid moet kunnen geven.
Ik zou zelfs TV's willen zien zonder smart en zonder speakers met een lagere prijs en zelfs een compacter design. Dan kan ik zelf bepalen wat ik voor audio en mediaspeler ik gebruik.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 23 november 2016 17:34]

Google mocht me niet snel helpen met cpu speed van smarttelevisies, maar Chromecast 2.0 heeft een ARM-A7 geclocked op 1.2GHz. (2015)

Lijkt me dat Samsung televisies tegenwoordig een Exynox-soc variant gebruiken? In ieder geval al quadcore processors in 2013, daar adverteerde ze mee toendertijd.

Me dunkt dat ze erg on par zijn!

* Waarom is het zo lastig de cpu en clocksnelheid specs te vinden van een tv |:( Adverteren met "Quad-core" helpt me niet. Quad op 666MHz geclocked zeker.... 8)7
Ja maar de logica van de fabrikanten werkt andersom.

Stel ze hadden zo efficient geprogrammeerd dat de smart tv functionaliteit vloeiend zou draaien dan zouden ze er een nog langzamere SOC in stoppen omdat ze dan denken hey we kunnen dan nog meer kosten besparen.
Je zou eigenlijk de keuze moeten krijgen om een domme TV te kunnen kopen. De prijs moet er dan uiteraard ook weer naar zijn want ik ga er vanuit dat je voor die zogenaamde slimme functies ook extra moet betalen.
Aan de andere kant hoef je ze natuurlijk niet te gebruiken. Ook aan een smart TV kun je een Chromecast hangen.

Ik begrijp wel dat dit voor de niet-tweakers een lastige kwestie is. Je koopt zo'n TV met het idee dat het blijft werken. Zie maar eens aan je moeder uit te leggen waarom haar uitzending gemist programma in eens niet meer werkt.
Ik zou een tv zonder tuner en eigen apps willen zien. Gewoon een groot, minimaal 65 inch multimediascherm, het liefst oled en met hoge resolutie. Dit is waar ik de toekomst van de tv zie. Een scherm met alleen internetverbinding, waarop je al je programma's, foto's of video's naar je tv streamt. Met ondersteuning voor Airplay, Google Cast en Mirracast. Dus ook streamen vanaf bijvoorbeeld de Ziggo Go app. En dan niet te duur
Ik vind dat zelf ook een een uitstekend idee. Het Amerikaanse Vizio (nu van LeEco) heeft zo'n soort TV met alleen Google Cast aan boord. https://www.vizio.com/p-series
Lijkt dezelfde prijsstelling te hebben als de Humax Pure Vision. https://myhumax.info/humax-pure-vision-display/ Alleen beschikt de Pure Vision niet over enige cast funtionaliteit.
Maar laat ze daar alsjeblieft geen internet voor gebruiken, heb je nog een hele hoop software nodig in die TV en is ie weer smart. Gewoon displayport/thunderbolt/hdmi. ECHT een display. Dan hangen we er zelf wel het (goedkope) smart deel aan.

Dit heet in de volksmond ook wel een monitor. ;)
Dit is niet wat mijn ideaalbeeld is, dan moet je alsnog allemaal toebehoren en extra's gaan aansluiten die ook weer allemaal een eigen internetverbinding nodig hebben enz. enz. Dit weer apart voor Google, MS en Apple. Nee, ik wil een scherm wat alle mogelijke vormen van streaming ingebouwd heeft en voor de rest niets.
Nee, ik wil een scherm wat alle mogelijke vormen van streaming ingebouwd heeft en voor de rest niets.
Dat is exact de definitie van een Smart TV....
Nop. De huidige smart tv's draaien meestal op irriterende trage interfaces, die meestal over je tv beeld lopen, die als probleem hebben niet lang te worden geupdated. Ook hebben de smart tv's veel te veel functies die je toch niet gebruikt. De ingebouwde mediaspeler ondersteunt vaak weer specifieke codec's niet waardoor je geen beeld of geluid hebt. Nee, een scherm wat niks anders kan dan streamen is absoluut geen definitie van de huidige smart tv. Ik heb het ook bijvoorbeeld airplay ondersteuning. Ik weet niet wat jou defenitie van smart tv is, maar alle smart tv's die worden verkocht kunnen alles behalve het gene wat je echt wilt snel openen. Ja, streamen kan, maar het huidige streamen naar smart tv's (en dan bedoel ik rechtsboven in je video op casten klikken) doet niets anders dan de desbtreffende app op de smart tv openen. Bijvoorbeeld het streamen van Ziggo Go is dus niet mogelijk .

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 24 november 2016 16:49]

Een domme tv? Een beeldscherm, bedoel je waarschijnlijk. Ja, helemaal mee eens. Ik heb zelf een samsung tv, officieel smart, nu niet meer ondersteund. Ik heb toen ik 'm net had eens geprobeerd netflix native op dat ding te gebruiken, en kan je mededelen dat een slak sneller van rome naar rotterdam kruipt dan netflix opstart op de samsung tv.
Nu kijk ik geen "reguliere" tv, maar dat smart gedeelte kan me gestolen worden. Nooit meer gebruikt. Een chromecast en een appletv heb ik dan weer wel en die werken perfect. Want met het beeldscherm op zich is niets mis.
Een domme tv? Een beeldscherm, bedoel je waarschijnlijk.
Nee, een domme TV is meer dan alleen een beeldscherm. Een TV-tuner zou namelijk wel makkelijk zijn en dat heeft niets met smart functies te maken. Met alleen een beeldscherm kun je geen zenders ontvangen.
Een TV-tuner is ook niet alles; veel TV's hebben nog een analoge tuner, maar er zijn steeds minder zenders voor.
KPN gaat niet via coax, dus heeft niets aan de digitale tuner. (Zou wel via het SMART deel via ethernet kunnen net als Netflix, maar ze brengen geen TV app uit)
En binnenkort gaan we van CI+ naar de volgende encryptie over, dus krijg je toch weer set-top kastjes.
Het enige waar de tuner dus geschikt voor blijft zijn niet versleutelde digitale coax signalen, en hoeveel dat er zijn is afhankelijk van je abonnement.
Ja daar heb je een punt. Ik denk weer alleen vanuit mezelf. Solly!
Niet akkkoord.....met mijn Panasonic Smart tv heb ik een beter beeld op Netflix(dankzij de native app),dan met een Apple tv of Chromecast(schokkerige beelden).
Oh da's bijzonder. Ik had het omgekeerde. Vanaf appletv prima netflix, vanaf mobiel via chromecast iets fijnere interface, de ingebouwde app op de tv was om te huilen.
Mijn volgende TV heet eigenlijk ook gewoon een beeldscherm. Ben al even aan het kijken. Geluid gaat via een 5.1 set en alles wat gekeken wordt gaat via een Chromekast.

Dat ik geen TV zenders meer erop heb. Vind ik niet belangrijk. Kijk ik nooit. Evt zou ik volgens mij nog via een Horizon app ofzo nog moeten kunnen kijken.
Vind maar eens een monitor van een degelijk formaat voor de prijs die je voor een traditionele tv betaalt ;)
Waarom is dit prijsverschil eigenlijk zo groot? qua techniek verschilt het toch niet zoveel van elkaar?
Monitors hebben over het algemeen een snellere reactietijd en als ik me niet vergis is de refreshrate ook vaak hoger op een monitor.
Anoniem: 524287
@LigeTRy23 november 2016 17:58
Waarom is dit prijsverschil eigenlijk zo groot? qua techniek verschilt het toch niet zoveel van elkaar?
Input latency is vaak een enorm groot verschil. Voor een tv is 60ms een prima latency, voor een monitor is dat funest.
"Humax Pure Vision: Ultra HD zonder fratsen

Met de Pure Vision beeldschermen speelt Humax in op de veranderende kijkbehoeften. Een Ultra HD-televisie zonder fratsen voor een nette prijs."

http://www.totaaltv.nl/te...-ultra-hd-zonder-fratsen/

[Reactie gewijzigd door Frank71 op 23 november 2016 17:59]

Wow, ziet er zeer interessant uit. Hopelijk komt zo iets eens bij de tweaksrs redactie langs voor een review.
Toch weer een mediaspeler erop, jammer hoor. Een beeldscherm met 2 hdmi 2.0 ingangen en een displayport 1.3 ingang zonder speakers. Dat is voor mij pas pure Ultra HD. De versterker regelt het geluid en input switchen wel. Dan heb je nog een extra aansluiting van beide types voor eens iets tijdelijks in te pluggen. Met audio return channel kan geluid van een ander aangesloten apparaat dan alsnog via de versterker. Scheelt ook nog wat in de prijs, opstarttijd en hopelijk input lag.
Dat is inderdaad het probleem momenteel.
Ik zie ze niet zo snel goedkoper worden. Puur als je kijkt naar de Intel CPU Boxed en tray. Vrijwel altijd is de boxed(moet koeler). goedkoper.
Ik zou nog een stap verder willen gaan, doe mij maar een dom scherm. Die hele TV interface is voor mij nu al niet meer nodig. Stapel HDMI en audio in- en uitgangen, misschien USB, meer heb ik niet nodig.

Alles streamen vanaf de HTPC, PS, Xbox en/of Chromecast.

Tuurlijk is het een kwestie van vraag en aanbod en mijn vraag is te schaars dus er is geen aanbod van betaalbare grote schermen maar ik blijf het af en toe toch jammer vinden dat dit niet echt bestaat voor de consument.
Het is een beetje als een internet only abbo van Ziggo afnemen en dan toch voor een basispakket TV en radio moeten betalen |:(
Je bent niet de enige hoor, ik vraag me ook al een paar jaar af waarom er geen 40 tot 65 inch schermen met alleen 4x hdmi/displayport zijn. Meer zie ik het nut niet meer van in sinds digitale tv kastjes. Al helemaal toen ik meer en meer zag dat de support voor het smart gedeelte soms niet best is. En dat hoeft niet eens aan de tv fabrikant te liggen! Als Microsoft bedenkt dat ze geen skype app meer willen ondersteunen voor oudere tv's dan verdwijnt die app gewoon, of hij maakt geen verbinding meer. Volgens mij is dat al eens gebeurd bij in ieder geval een paar Samsung tv's.

Toevallig zat ik gisterenavond naar een internet only abo te zoeken en viel mij hetzelfde op; het is helemaal geen internet only, er wordt vanalles bij gepropt. De eerste paar waar ik werkelijk internet only vond waren vodafone en xs4all via glas. Er zijn er vast nog wel meer, maar je zult wel geluk moeten hebben dat er al glas ligt.
Ze zijn er wel, alleen niet bij de bekende "tv" merken. Bijvoorbeeld Humax met hun nieuwe lijn "Pure Vision".

https://myhumax.info/humax-pure-vision-display/

Geen idee wat deze beestjes doen t.o.v. specs van de andere fabrikanten, maar kan me voorstellen dat deze ook gewoon elders worden ingekocht :)
Humax zijn LG schermen. Heb de 55inch en bevalt prima.
Handig om te weten. Mag ik vragen wat jij ervoor betaald hebt?
https://humaxshop.nl/displays Prijzen onderaan de pagina.

Door comments hierboven ook eens aan het kijken. Was al naar dergelijks op zoek, mijn domme 40" Samsung (van een jaar of 7 oud) is richting vervanging toe aan t leven. Maar een smart tv hoeft van mij echt niet. Om "smart" dingen te doen hang ik wel een computer aan dat ding. Heb naast de huidige toevallig aan de ene kant de sub van Logitech Z-5500 en aan de andere kant de Corsair 380T, staat wel netjes.
Goede zet, voor mij hoeft al die poespas ook niet.

Wat ik wel jammer vind, dan heeft zo'n apparaat alleen maar een aantal HDMI ingangen, verder niets. Waarom dan op die afstandbediening niet gewoon een knop voor elke HDMI ingang.

Nu moet je weer eerst op input drukken, dan de pijltjes toetsen, en dan nog eens op 'ok' drukken. Of nog erger, een x aantal keer op input drukken. (Dat heb ik nu ook op mn tv, die heeft 12 ingangen, druk je 1x teveel, dan moet je nog 11x drukken om ze allemaal 1 voor 1 langs te gaan... aaaaah!)

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 24 november 2016 13:25]

"Het is een beetje als een internet only abbo van Ziggo afnemen en dan toch voor een basispakket TV en radio moeten betalen ""
Da's min of meer standaard. Toen ik naar kpn glas overging kon ik tv eindelijk annuleren. Toch een tientje dat je niet in de kliko gooit elke maand.
Precies. Het is helemaal geen kwestie van vraag en aanbod. Fabrikanten van TV-toestellen kampen al jaren met grote problemen. De winstmarges zijn gekelderd (doordat iedereen steeds el cheapo toestellen wil en doordat Samsung en LG die crap zo goedkoop kunnen maken), de kwaliteit van alle tv's is voor de meeste mensen goed genoeg. Voor de fabrikanten is er geen manier meer om zich te onderscheiden als het alleen een dom scherm is, want de meeste mensen letten toch niet op de beeldkwaliteit.

Toen kwam blijkbaar iemand op het idee dat je prima tegen een lage kostprijs een TV kunt uitrusten met een ingebouwde computer. Schotel mensen een shiny interface voor, bouw een paar kekke apps en mensen zijn helemaal blij dat ze een luxe TV hebben gekocht. Terwijl ze in feite een computer in huis hebben gehaald, en nog eentje met crappy specs en waardeloze ondersteuning ook nog. Maar ja, bij de verkoop let nog niemand daarop. Dus, geld binnen, klaar!

Echt niemand gaat bij de koop bedenken dat je al die ingebouwde troep in een TV helemaal nergens voor gaat gebruiken. Voor terugkijken etc krijg je bij de meeste TV-providers al een of andere (eveneens crappy, maar dat is een andere discussie) settopbox, apps draaien nog het best op je telefoon of laptop en Chromecast of AppleTV werken echt veel beter dan al die prut-apps die ik ooit op 'smart' TV's heb gezien.
De digitale TV gids van Samsung werkt hier ook al niet meer. Werd eerst ook van internet ingeladen, maar ik krijg het er al niet meer op. En die tv is van 2014..
Mee eens, het idee van een smartphone is toepasselijker omdat we na een jaar of 2-4 de telefoon toch vervangen voor een nieuwer model die weer mee kan met de nieuwste software.

Een tv is niet iets wat we door middel van een abo maandelijks afbetalen, noch dat dat gewenst is. Het is een eenmalige investering voor een x aantal jaar, i.i.g. veel langer dan de 4 jaar van de telefoon. Door de tv van 2009 enkele jaren terug nog te verkopen doe je als fabrikant geen goede zaken. Naar mijn idee is er over het 'smart' idee niet genoeg nagedacht nadat dit over gezet werd op tv's.
Ik heb dan toch liever een domme TV waar je een chromecast of apple TV aan kan hangen.
Mijn voorkeur zou zijn: Niets meer dan een grote monitor, Een tuner en geluid hoeft van mij ook niet. Het geluid is vaak toch om te huilen, en een tuner krijgt je vaak van je provider. Scheelt weer wat geld en dit soort ergernissen.
Onze tv (een lg tv) is bijna net zo snel als een browser. Het ligt dus niet aan het concept smart tv maar de uitvoering van jouw tv.
Snel is een relatief begrip. Vergeleken met mijn Kofi interface is zon LG nog steeds enorm traag.

Sterker nog, ik gebruik een ps3 afstandsbediening gezien die over Bluetooth verbinding maakt. Standaard infrarood is ook veel te traag naar mijn wens.

Het is voornamelijk net wat voor eisen jij als gebruiker stelt. En die verschillen van persoon tot persoon.
Voor mij is net niet Instant snel genoeg
Nu is het nog net niet instant misschien en wordt er bij een firmware update nog eens een weekje aan optimalisatie besteed, maar over vijf jaar met steeds zwaardere encryptie, codecs en JavaScript apps wordt het uiteindelijk toch altijd trager. Niemand wil dan ook nog extra tijd besteden aan tegen die tijd vijf jaar oude meuk updaten, dus is een externe smart oplossing toekomstvaster. Dat zie je hier bij Philips pijnlijk duidelijk worden.
Ze willen je gewoon diensten leveren in plaats van alleen hardware, of reclame in jouw eigen tv menu. Het gaat om winstmogelijkheden voor het bedrijf, de consument is uiteindelijk haast altijd beter af met een los media apparaat van het beeldscherm.
Je denkt dat die externe diensten wel na 10 jaar nog updates krijgen?
Uiteraard niet, maar dan gaat het om een extern kastje van 35-150 euro in plaats van een tv van 400-???00 euro. Ook komt er dan misschien meer aandacht voor menu integratie met externe apparaten. Scheelt nogal in wat je moet vervangen. 2e hands kom je deze half kreupele Philips TV's niet meer goed kwijt straks, want 'er is iets mee'. Smart TV's zijn daarbij trager dan een beeldscherm of domme TV en hebben vaak ook nog beveiliging- en privacyproblemen. Veelal kun je het smart gedeelte ook niet uitschakelen al zou je het willen, wat technisch prima mogelijk is met bijvoorbeeld met een alternatieve firmware.
Ik snap je punt, maar het is niet zo dat je geen extern kastje kan gebruiken op een Smart TV. De domme tv heeft in mijn ogen dus geen voordeel tegenover de Smart TV.
mee eens, de interface op onze Sony televiesie met Android is nou niet echt fantastisch. ik vind het szo jammer dat ze er niet gewoon een echt high-end chip in zetten, zoals een Snapdragon 810, het prijsverschil is marginaal aangezien het paneel al zoveel kost.
Wat je een zou kunnen proberen is te kijken of er nog een nieuwere firmware versie te vinden is:
http://www.philips.nl/c-w...-software-en-drivers.html

De Youtube functionaliteit is indertijd vervallen omdat Youtube de API veranderde, die heb ik zo terug gekregen voor een 37PFL6007 die wilde niet meer automatisch downloaden, maar wel nog voorhanden op de supportsite van Philips.
Wen er maar aan, mensen. Dit gaat nog veel meer gebeuren.

Begin dit jaar (2016) was ik behoorlijk kwaad op Sony. Ik had begin 2015 een STR-DN1050 home cinema receiver gekocht, die toen ongeveer 1 jaar ofzo op de markt was. Ook met allemaal smart functies waaronder Tunein FM, Spotify Connect en een eigen app van Sony, genaamd "Songpal", om vanaf je telefoon instellingen te doen en bv. muziek op je netwerk te kiezen.

Na een update van de Songpal app werkte deze ineens niet meer met mijn receiver (die ik zelf net 1 jaar had en dus ongeveer 2 jaar op de markt was). Na wat vragen bij support en via Social Media kwam het hoge woord eruit: "Ja, we vinden oudere apparaten supporten te ingewikkeld. U moet maar een Chromecast audio kopen ofzo". WTF !!!!! Ik heb toen met enige bluf op een flink aantal plaatsen laten blijken dat ik het hier niet mee eens was.

Op een gegeven moment werd de lineup voor 2016 van Sony audioproducten ergens op Facebook gepresenteerd. En wéér met de Songpal app en alle handige functionaliteiten als verkoopargument. Ik heb toen gereageerd dat dat leuk en aardig was, maar dat dit waarschijnlijk maar 1 of 2 jaar zou blijven werken, refererend aan wat ik hierboven beschreef. Toevallig of niet, maar 1 of 2 updates van Songpal later werkte deze ook ineens weer met mijn STR-DN1050 :P :D

Ik vind dat, wanneer een apparaat dat onder advertentie van bepaalde functionaliteit verkocht wordt, ook deze functionaliteit gewoon onder de wet met betrekking tot conformiteit en garantie moet vallen. Oftewel, gedurende de levensduur die je van een bepaald apparaat mag verwachten, moet alle functionaliteit het gewoon blijven doen.

Nou kan je je afvragen of dat bij een TV van 7 jaar ook nog moet zijn. Maar zou zo maar kunnen van wel. Volgens mij mag je algemeen van een TV verwachten dat die zo lang, of langer, mee zal gaan.

Niet dat ik nou per se meteen weer voor allemaal extra regels en zo ben, maar eigenlijk zouden fabrikanten gewoon verplicht moeten worden om smart functionaliteiten, en software in het algemeen, ook voor een X aantal jaar beschikbaar te houden en up to date te houden.

Misschien worden ze daarmee ook eindelijk een keer gedwongen om hun smart platformen zo te ontworpen dat ze in de toekomst ook uitgebreid, aangepast, ge-upgrade, etc. kunnen worden met minder moeite
Ik kan mij de frustratie goed voorstellen als op een gegeven moment bepaalde functionaliteit niet meer ondersteund wordt.

Maar, de ontwikkelingen gaan steeds sneller. Mensen updaten wel hun PC om bij te blijven, en kopen nieuwe smartphones omdat de oude niet meer ondersteund worden.Dat deed men altijd al, dus dat is niks nieuws. Maar nu er ook smart functionaliteit zit in apparaten die we normaal veel langer gebruiken (zoals televisies en receivers), verwacht men daarvoor dat die wel up-2-date blijven, zonder die zelfde upgrades. Dat kan natuurlijk niet. Er zijn grenzen aan wat er mogelijk is met bepaalde hardware, diensten worden opgeheven of overgenomen, en er speelt vanuit de fabrikant natuurlijk ook een kosten aspect mee.

Dat neemt echter niet weg dat de basis functionaliteit (waarvan we de lange levensduur verwachten) gewoon blijft functioneren.

Het instellen van de eis dat smart functionaliteit voor jaren nog blijft werken zou ook een rem zetten op de ontwikkeling. En het van te voren rekening houden met de toekomst is ook geen optie. Mensen zullen er gewoon aan moeten wennen dat apparaten met smart functionaliteit sneller verouderen dan apparaten zonder die functionaliteit.

Daarbij, als je die functionaliteit voor enkele tientjes na 7 jaar toch kan blijven behouden (door de aanschaf van een Chromecast, FireTV of (in mijn geval) een goedkope BluRay speler) terwijl je gewoon kan blijven genieten van het mooie beeld of geluid, dan denk ik persoonlijk dat dit geen slechte deal is. En je blijft ook nog up-2-date :)
Anoniem: 511810
@Boushh23 november 2016 18:30
tja, dat hangt helemaal af van de definitie 'basis functionaliteit'.
Naar mijn meningbslabjij hierboven de plank mis en wel om de volgende 2 rredenen:
1) de fabrikanten (en zeker Sony) adverteren agressief met de smartfunctionaliteit
2) aangezien alle tv's met smartfunctionaliteit worden aangeboden is het daarmee basisfunctionaliteit geworden.

mijn conclusie is dat als een smart onderdeel na een jaar niet meer werkt het volgens bovenstaand automatisch een defect onder garantie is.
Dus we moeten maar gaan accepteren dat TV's en wasmachines max 2 jaar meegaan net als Smartphones en gamePC's?

Een beetje PC houdt het tegenwoordig ook makkelijk 7 jaar vol. Dat argument wat jij aanhaald is al lang niet meer van toepassing. Alleen bij de echte gamers nog.

Koop nu een mid/high end systeem en als je het goed onderhoud gaat het makkelijk meer dan 7 jaar mee.

Dit waren high end TV's, je mag toch echt wel verwachten dat die krengen een jaar of 10 meegaan. Het was geen instap model oid. High end spul mag je van verwachten dat het in ieder geval een beetje toekomst bestendig is.

7 jaar is niets voor een TV. Ik zie niet waarom dat zou moeten veranderen. Dat een systeem uit 2009 geen Sha 2 ondersteund is gewoon volledig bij Philips/TP Vision aan te rekenen.
SHA-2 General
Designers National Security Agency
First published 2001
Om deze reden raad ik mensen dan ook altijd aan om gewoon een TV op basis van beeld, inputs en lag (reactietijd i.v.m. games/consoles) uit te zoeken en nooit op basis van smart.

Geef mij maar gewoon een dom beeldscherm met wat poorten (Displayport, HDMI etc.) en zonder smart functies. Hooguit nog een iets uitgebreideren gui waarmee ik zaken als kleurtemperatuur etc. kan regelen (zoals op een computermonitor).

"Smart TV" regel ik zelf wel met een android box, raspberry pi of chromecast o.i.d. Kost bijna niets en als het apparaat (meestal na een paar jaar) verouderd raakt dan koop ik wat anders en kan mijn TV rustig doorgebruiken. Zelfde geld voor mijn versterker welke een "domme" Yamaha is (zit zelfs geen tuner op), deze moet gewoon geluid leveren en dat moet hij goed doen. Zaken als spotify/bluetooth dat regel ik zelf wel met een dongeltje van 25 euro (met digitale uitgang natuurlijk :+ ) op mijn DAC. Zo heb ik jarenlang plezier van mijn set en kunnen de dingen die verouderd raken voor een paar euro vervangen worden.

Ik heb dan ook het idee dat het hele smart gebeuren expres door fabrikanten halfbakken geïmplementeerd word met een draak van een SoC zodat mensen na een paar jaar bijna verplicht zijn om een nieuwe tv te kopen.
Dat idee dat jij als laatste oppert heb ik dus ook. Sowieso het hele idee dat fabrikanten apparaten ook zo designen dat ze na een bepaalde tijd voortijdig ermee ophouden.

Jammer genoeg kan je eigenlijk ook bijna geen 'domme' apparaten, met name TV's, meer kopen. Terwijl je ondertussen wel voor die functionaliteit betaalt
Ik heb zoiets gehad met een Sony stereotoren met internetradio. Ineens zegt Sony het contract op met het bedrijf wat de internetradio diensten aanbiedt (vTuner) en zit je met een apparaat wat geen internetradio meer heeft (wat amper 2 jaar oud is of zelfs nog nieuw wordt verkocht!). Sony heeft klanten nooit willen compenseren voor dit geintje. Enige optie is dus zelf klooien met een Raspberry Pi door daar een server op te installeren en dan via DLNA internetradio te streamen. Maar dat is een zelfgekozen alternatieve oplossing waar de gemiddelde consument nooit op zal komen. Het is wat dat betreft gewoon een grote boevenbende. In elk geval is het voor mij nu zover dat ik nooit meer Sony apparaten koop, omdat ze dit soort geintjes flikken. Ik zou hetzelfde gevoel hebben als ik zo'n TV zou hebben van TPVision. Je komt gewoon als klant in de kou te staan en ze geven niets om je. Blijkbaar gaan de zaken zo goed bij dit soort bedrijven dat ze dit kunnen permitteren.
Samsung heeft inmiddels al diverse functies op mijn smart tv uitgefaseerd, daarvan kreeg ik de melding dat service zus en zo binnenkort eindigd. Heb ik hierbij ook recht om te klagen dan? betreft en tv van 2 jaar oud.
Of je het recht hebt om te klagen is zeker een interessant vraagstuk.

Ik vind eigenlijk van wel! Maar zoals met alle nieuwe technologie, heeft bestaande wetgeving m.b.t. consumentenrecht over dit specifieke onderdeel natuurlijk nog geen pasklaar antwoord.

Maar eigenlijk vind ik dat de bestaande wet hier wel op van toepassing is. Van een product dat jij koopt, met bepaalde functionaliteiten, mag je verwachten dat dit product het een bepaald aantal jaren goed blijft doen. Ook ná de officiele garantieperiode. Voldoet het product hier niet aan, dan is de verkoper verplicht om jou een acceptabele oplossing te bieden. Bv. reparatie of vervanging (een nieuw product dus) met een korting die past bij de tijd dat je wél ten volle van het product gebruik hebt kunnen maken.

Fabrikanten van allerlei 'smart' apparaten adverteren gretig met die smart functies, ondersteuning voor Netflix, Spotify, Youtube, zus, zo.

Met zulke verkoopargumenten zou wat mij betreft deze functionaliteit dus ook gewoon onder deze wetten moeten vallen. Uiterlijk wel in alle redelijkheid. Als over 4 jaar Netflix ermee kapt of failliet gaat, dan is het een ander verhaal. Maar ook dan zou de fabrikant wat mij betreft nog steeds voor een alternatief moeten kunnen zorgen, middels een software update.
Is dit niet een beetje hetzelfde als het kort geding van de consumentenbond tegen Samsung voor op tijd updaten van hun telefoon? (Kort geding verloren helaas) ;(

[Reactie gewijzigd door cruysen op 23 november 2016 17:41]

Kort geding is niet verloren. Alleen de rechter ziet niet in waarom dit spoed zou zijn dus moeten ze bij een andere rechtbank zijn.
Op zich denk ik dat regelgeving hieromtrent best wel wat uitgebreider mag zijn. Zeker nu alles 'smart' aan het worden is.
Maar wat jij vind is eigenlijk niet relevant. Dit vraagstuk zal getoetst moeten worden door een rechtbank. Pas dan weten "we" waar we aan toe zijn. Tot die tijd is het puur speculaas.
True. Maar als heel veel mensen hetzelfde vinden als ik, dan kan dat wel een signaal afgeven. Een signaal om de wet te veranderen of wellicht een ander signaal
Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Ik ga mijn vrijdag a.s. nog even rustig inlezen en een klacht uitwerken. Heb ook nog een rechtsbijstand verzekering omdat ik recent een huis heb gekocht, dus kan er ook nog serieus werk van laten maken. Ben eigenlijk te makkelijk, heb zoiets als het niet meer werkt dan druk ik wel ene chromecast erin, maar uit principe ga ik er nu toch achteraan. Nogmaals bedankt.
Om de "smart" functionaliteit te gebruiken ben je ook met algemene voorwaarden akkoord gegaan. In die algemene voorwaarden staat vast vermeld dat Samsung eenzijdig kan besluiten om dingen uit te schakelen. Daarmee was je dan al geïnformeerd, want iedereen leest die algemene voorwaarden natuurlijk aandachtig door.
Complete onzin dat het niet mogelijk is om een update uit te brengen. Ze zijn gewoon te laks. Ik kan mij niet voorstellen dat er een technische belemmering is hiervoor.

Ik was toch al nooit van plan om een Philips TV te kopen maar nu raad ik het zelfs iedereen af.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 23 november 2016 16:09]

Jij bent een manager zeker? Die kunnen zich dat nooit voorstellen :)
Ik kan het mij als techneut niet voorstellen.

NetTV is nota bene van Philips zelf. Ze zullen de broncode nog wel ergens hebben liggen neem ik aan.

Ik vermoed dat ze maar een paar honderdduizend van deze TV's verkocht hebben en het teveel moeite vinden om een update uit te brengen. Het levert ze immers niets op.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 23 november 2016 16:14]

Helaas heb ik voor philips gewerkt, en kan ik je vertellen dat standaard software als een HTTP client opnieuw geschreven is om met de minimale specs om te kunnen gaan. Dit is gedaan door een externe partij en wegens licentie overeenkomsten, is het onmogelijk om de code te verkrijgen -.-
Tja, dan snap ik wel dat het goedkoper is om al die mensen met niet werkende Philips smart functies een gratis chromecast kregen eerder dit jaar. Ik was er één van. Mijn TV is 5 jaar oud en de enige nuttige TV app die het nog doet is NPO Gemist. Mijn HTS is ook 5 jaar oud, het model is nu 6-7 jaar oud, en daar doet de smartfunctie het helemaal niet meer. Ze hebben hem geblokkeerd.
Ik koop de volgende keer ook geen SmartTV meer, als dat mogelijk is.
Tegenwoordig zijn alle TV voorzien van Smart.
Zonder is moeilijk te vinden.
Heb zelf lg Smart 47 inche vier jaar oud doet zijn werk goed .Gebruik de apps npo soms RTL xxl en natuurlijk me Nas afspelen .En ik heb nog een 55 inch van een jaar en daar hebben ze van beide modellen de Skype app Verwijder afgelopen week.Ik gebruik het toxh niet .vind sommige apps overbodig.
En dan gaat die externe partij vermoedelijk veel geld vragen om de functionaliteit alsnog toe te voegen dat terwijl er waarschijnlijk hoogstens enkele duizenden klanten zijn die er nog gebruik van maken.

Maar weinig bedrijven zouden dan de keuze maken om deze aanpassing alsnog door te voeren.
Dit is gedaan door een externe partij en wegens licentie overeenkomsten, is het onmogelijk om de code te verkrijgen -.-
Ze kunnen altijd dat bedrijf overnemen... :P
Alleen lijkt 't erop dat Philips niks meer met TV's te maken wil hebben; op http://www.philipsstore.nl/store/#id1 kan ik geen TV in de productlijst meer vinden.
Niet echt boeiend als eigenaar die met een kreupele tv zit.. volgende keer dan maar geen philips tv meer?
ouch als zelfs IBM broncode kwijt raakt, kijk ik nergens meer van op.
informix database.
zelfs of vooral de installer konden ze niet meer weer vinden of hermaken.
Hebben ze 6 maand naar gezocht maar konden die niet weer vinden noch hermaken.
De meeste techneuten zijn dan ook rechtlijnige tube denkers. Die hebben dus ook geen normaal voorstellingsvermogen. lol
misschien is het wel technisch niet mogelijk, maar dat zou dan wel een ontzettend slecht design zijn...
Een breedbeeld die na 7 jaar al niet meer 100% werkt? Dat is echt slecht IMHO... Philips doet zijn reputatie hier geen eer aan..
Ik vind 7 jaar toch wel een behoorlijke tijd hoor voor een televisie, vroeger was dat misschien kort maar tegenwoordig gezien de prijzen en de snelheid van de technologie is 7 jaar best lang.

Verder is die smart software op die televisies toch traag en vrijwel onbruikbaar zeker op die oudere modellen, plug gewoon een Fire TV stick in of een Chromecast en je bent weer helemaal bij met veel meer functionaliteit.
Nou misschien ben ik ouderwets maar mijn TVs gaan over het algemeen 10+ jaar mee..
Dat is inderdaad ouderwets. Een jaar of 5 is tegenwoordig de max wil je een beetje de nieuwere technieken er in hebben. Het verschil tussen een vroege LCD HDTV en een moderne LED HDTV is gigantisch (zowel fysiek als qua beeld) Datzelfde heb je nu met 4K TV's. Over een paar jaar is Oled 4k de standaard en is je huidige 4K tv enorm lelijk in verhouding.
Maar daar gaat het helemaal niet om. Je koopt een TV met functionaliteit xyz. En dat moet gewoon ondersteund blijven, het SMART principe is een belangrijk onderdeel van de verkoop(klets)praat, daar mag je dan ook van veronderstellen dat dat blijft werken. Als ik een auto koop met 350pk onder de motorkap die na een garagebezoek ineens naar 95pk is gereduceerd na 7 jaar, pik je dat toch ook niet?

De vraag waarom je een huidige 4K TV zou moeten hebben - offtopic inderdaad - ontgaat me volledig. Waar is de content?
Wat een onzin, dat je mee moet op de nieuwste technieken. Ik heb een 1080p TV uit 2011 (Philips, non-Smart) met een Chromecast erin en dat gaat prima. Zolang deze niet stuk is, heb ik een TV die alle voorgeschotelde beeldmateriaal, dat vaak 720p/1080p is, prima afspeelt. Ik, en volgens mij de meerderheid van TV-kijkend Nederland, heeft geen fluit aan 4K, afzijdig van misschien bepaalde Netflix-shows.

Nederlandse zenders zenden volgens mij nog steeds slechts gedeeltelijk uit in 1080p en anders lager. YouTube is vooral 720p/1080p en ook mensen die graag een TV-serie downloaden of streamen via een app van een Amerikaanse zender komen niet boven 1080p uit. Gaming consoles zitten ook nog steeds op 1080p.

4K is wat mij betreft nog steeds weggegooid geld... lekker upscaled 720p/1080p kijken. Joepie.
Youtube staat vol met 4k al is het al omdat veel gamers in 4k spelen, en consumenten cameras doen vaak al 4k beelden produceren.

Netflix originele content is meestal 4k, en dat is best veel.

Er zijn spelcomputers die 4k ondersteunen (Xbox one S heeft 4k streaming en een UDH Blu-ray speler, de PS4 heeft een aantal 4K native games en upscaled een deel)

De meeste smartphones kunnen ook filmen in 4k, dus zou leuk zijn als je dat ook in 4k kan terugkijken ;)

Ik zie meer dan genoeg reden om nu een 4K TV te halen (ik kijk geen "TV", en juist wel al die voorgenoemde bronnen). Volgend jaar zal het echt definitief ingeburgerd zijn (behalve op de stoffige medium, "televisie")

[Reactie gewijzigd door Collaborator op 24 november 2016 08:28]

Ho eens. Volgens vele lijstjes die je op Google kan vinden onder 4K titles op Netflix, zijn er slechts tientallen items in 4K beschikbaar (ergens tussen de 20-30, wellicht nu iets meer) waarvan een aantal slechts films, die nou niet bepaald blockbusters zijn. Dat is dus niet "best veel" want dingen zoals Jess Jones en Luke Cage, daar doe je niet erg lang over om uit te kijken.

Fijn dat de Xbox een speler en streamer heeft, blijft nog steeds het punt dat er bar weinig content is die ook daadwerkelijk 4K is. Upscaled 1080p naar 4k is nog steeds gewoon upscaled 1080p, dat is zo'n beetje hetzelfde als gewoon 1080p signaal over een 4k display rammen. Ik weet niet waar je het verhaaltje native 4k PS4 games vandaan haalt, wellicht kun je dit in contrast zetten met: http://www.gamekings.tv/n...-ps4-pro-niet-misleidend/

Want hier staat dus dat er nog niets 4k is en dat Sony upscalen als 4k beschouwt, zolang het volk het verschil niet ziet. Zo'n relatief goedkoop ding zou ook nooit waarlijk 4k aankunnen op 60FPS met redelijke mooie graphics. Je hebt al een beest van een PC nodig om dat voor elkaar te krijgen, met een graka die bijna duurder is dan 2 PS4s bij elkaar.

Leuk dat smartphones kunnen filmen in 4k, maar de kwaliteit blijft die van een smartphone. En hoe interessant is het terugkijken van je paar seconden vakantiegeneuzel... Tevens zie ik op de grootste YouTube gaming kanaal PewDiePie 720p60 video's.... Ook op kanalen van beroemde LoL spelers kom ik toch echt op max 1080p uit... is ook niet zo vreemd, want spelletjes opnemen en over het internet ketsen in 4k in realtime... daar mag je wel een flinke/meerdere 10-series kaart voor hebben en een dikke processor of twee om dat te ondersteunen, plus een monsterconnectie. Dus ik weet niet waar jij zit te kijken...

Ik ben er in ieder geval niet overtuigd van dat er genoeg 4k content is, en ik heb er met actief naar zoeken nog niets van gevonden, laat staan dat het dus tijden het dagelijks leven naar voren komt.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 24 november 2016 00:31]

Wat je aanhaalt over de PS4 klopt niet. De PS4 Pro kan en heeft absoluut games die native 4K zijn. Geen gesmokkel, gewoon echte 4K. Verschillende developers hebben dit (en HDR) toegevoegd met een update. Ik ben nu Elder Scrolls Online aan het spelen en die heeft ook een native 4K mode op de Pro.

Zie ook deze lijst:
https://www.reddit.com/r/...mes_will_update_the_list/

Daarnaast heet sony met het checkerboard upscalen ook een hele mooie middenweg gevonden. Niet native, maar echt een stuk mooier dan "gewoon" 1080p direct naar 4K upschalen. Daarnaast is de interface dan wel native 4k etc, dat ziet er ook al meteen een stuk verzorgder uit. Zie ook de beeldkwaliteit van Horizon: Zero Dawn op de PS4 in 4k om te zien hoe goed slim upscalen al kan zijn.

[Reactie gewijzigd door Collaborator op 24 november 2016 08:37]

Oke. Dan hebben we het over een 2 jaar oude game met achterhaalde graphics die zo'n beetje onderdoen aan de voorganger uit 2011 die op 30FPS loopt. Ik las ook nog dat het interlaced is. 4k is dus een marketing truc, en niet meer. De nieuwste BF, die gaat niet in 4k/60FPS of zelfs 30FPS draaien, dat garandeer ik je.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 24 november 2016 10:12]

Incorrect. ESO is native 4K zoals ik zei. Ja dat is een oudere game, en veel oudere ports hebben deze 4K optie gekregen op de PRO. Maakt het uit dat het oudere spellen zijn? Nee, het is content die ik nog niet heb gespeeld (en jij ook niet), en daar gaat het om.

Het interlacen is iets dat meer past bij het 4K checkerboard upscalen waar Sony onder andere mee werkt. Maar serieus, kijk naar dit filmpje. https://www.youtube.com/watch?v=lwI6-jKlsO0
wil je een beetje de nieuwere technieken er in hebben
Daar heb je precies het punt ;) Lang niet iedereen wil/hoeft dat perse te hebben.
Tja prima maar ik denk niet dat je 7 jaar lang software updates kunt verwachten van de fabrikant dat is niet realistisch lijkt me.

Als je dan toch zo lang doet met een TV is een chromecast van een paar tientjes toch ook geen hele investering na zoveel jaar kijkplezier.

Beetje overdreven hoor die reacties.
De klant verwacht geen software updates. De klant verwacht dat het product gedurende de levenstijd blijft functioneren zoals geadverteerd.

Het is aan de fabrikant om het product zo te ontwerpen dat dit gebeurt. Het is niet acceptabel om aan een product, dat normaal gesproken 10 jaar meegaat, beperkt houdbare functionaliteit toe te voegen, zonder duidelijk mede te delen dat die functionaliteit slecht beperkt houdbaar is.
Zonder dergelijke mededeling gaan normale mensen er logischerwijze vanuit dat het gehele product de gangbare levensduur heeft.

Ik kan me best voorstellen dat het moeilijk is om dat te garanderen hoor, of te duur om er van tevoren al iets sterkere hardware in te zetten voor de toekomst.
Prima, mag, maar zet dan met dezelfde letters waarmee je die mooie smart functies op de doos adverteert, ook het bericht "smart TV functies tot 2 jaar gegarandeerd".
Hoe kun je als fabrikant van een smart tv nou support bieden op 3e partijen? Het zijn in dit geval de diensten als Youtube en Netflix die overgaan op een nieuwe verbinding/techniek (?).

Ik weet niet of destijds die technieken al bekend waren, maar je kunt daar lastig 7 jaar in de toekomst op anticiperen.

Voor hetzelfde geld ontwikkelen ze morgen een verbinding of videocompressie standaard die voor videodiensten een dusdanige besparing opleveren dat ze dat op korte termijn gaan doorvoeren en de oude standaard niet meer ondersteunen.

Als de hardware waar deze techniek op moet draaien niet in staat is dat bij te houden (de stream moet lokaal in de televisie worden gedecodeerd wat veel rekenkracht kost) dan heb je als eindgebruiker gewoon pech.

Het zou mooi zijn als smart-tv platvormen een solide basis als besturingsysteem nemen (ik noem even android of iets linux achtigs) met krachtige hardware.
Een topmodel TV kost al gauw 2000-5000 euro, daar kan ook wel voor een paar 100 euro aan hardware in zitten in plaats van een net-niet CPU die 5 euro per stuk kosten.

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 24 november 2016 09:21]

Nee hoor, geen updates nodig als de fabrikant zorgt dat de geadverteerde functies blijven werken... Als daar updates voor nodig zijn, is dat het probleem van de fabrikant ja...
Behalve ondersteuning voor sha-2 dan....... ;)
En iedereen wil natuurlijk altijd de laatste technieken in huis hebben. daarom worden veel nieuwe films ook nog steeds op DVD uitgebracht terwijl Blu-Ray toch echt allang een nieuwe standaard is. Sorry maar je redenering is echt veel te kort door de bocht.

De overgang van een enorme beeldbuis waarbij 32inch toch wel zo'n beetje de maximum grootte was naar een platte TV waarbij de grootte niet groot genoeg kon zijn is enorm geweest. De overgang van platte TV naar platte TV is vele malen minder, dus gaat de TV langer mee. Er zijn mensen die nog steeds kijken op een HDReady of plasma TV en daar tevreden over zijn. Lang niet iedereen kan of wil elke 5 jaar een nieuwe TV hebben. En lang niet iedereen maakt gebruik van de smart TV mogelijkheden.
Lang niet iedereen kan of wil elke 5 jaar een nieuwe TV hebben.
Ik heb 670 betaald (1 of 2 jaar geleden) voor een 60" plasma en hoop er toch zeker wel 10 jaar mee te doen. Zo lang gingen TV's wel mee, gemiddeld.
Natuurlijk, als je nieuwe functionaliteit wil moet je opnieuw dokken. Maar bestaande functionaliteit die opeens ophoudt, dat is eigenlijk onacceptabel net zoals bij Sony die opeens Linux uit zijn PS3 sloopte.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 23 november 2016 16:49]

Helemaal mee eens. Zelfde geld voor mij, Mijn laatste 2 TV's waren een 62cm en een 80cm breedbeeld reguliere CRT TV, toen die laatste het begaf ben ik pas FullHD gegaan. Met een Philips smart TV (Philips 42PFL4307H) maar heb de smart functionaliteit maar een paar keer gebruikt.
...heb de smart functionaliteit maar een paar keer gebruikt.
Dat is waar Philips ook op hoopt, natuurlijk... dat niet veel klanten er echt mee zitten. Dus geen dure upgrade-actie op touw zetten.
Iedereen zit tegenwoordig met een tablet op schoot; 9 jaar geleden niet.
Alsof Levi gaat bepalen dat je spijkerbroek out-dated is.
Jep, door met nieuwe cuts en ontwerpen te komen zorgen ze idd voor een outdated design van jeans uit een vroegere periode. Dat is fashion :)
Nog steeds volledige functionaliteit.
En je bestaande broek wordt niet ineens gedowngrade :)
Er is een groot verschil tussen 'de nieuwere technieken willen hebben', en bruikbaar te zijn.
Een LED tv is ook een LCD tv - LED slaat op de achtergrondverlichting en LCD op het schermtype. Vreemd dat de branche dat zelf geïntroduceerd heeft.
Ik wist toen ik het typte dat deze comment zou komen :p maar het is wel iets waar ze inderdaad zelf mee zijn gekomen, en wat veel mensen ook zo zeggen.
Je gaat ervan uit dat iedereen een gadget freak is.. in mijn geval is dat over het algemeen wel zo, maar wij zijn niet de gemiddelde consument.. en qua TVs ben ik niet zo van regelmatig switchen.. ik koop gewoon een top range model en doe daar jaren mee.. in mijn geval een plasma, geen LCD...
4K doe ik wel als er genoeg content is en de apparaten wat meer doorontwikkeld zijn..
De meeste mensen willen gewoon TV kijken, en veel van de nieuwe technieken voegen niet super veel toe.

Ikzelf heb een 42" aan de muur hangen, full HD LCD. Al 10 jaar. En hij blijft hangen tot hij eraf valt.

Er is vrijwel niets aan nieuwe TV wat betekenisvol beter is dan wat ik al heb.
Iets waar je naar kijkt (vaak uren per dag) ziet er 10 keer beter uit (want zo groot is het verschil na een jaar of 3/4) Dan kan ik het echt niet meer aanzien.
Je bent ouderwets ;) Nee serieus, een smart tv is een computer in een tv. Nu kun je technisch gezien Windows 10 op een 7 jaar oude pc installeren maar als het ding in de tussentijd niet geupgraded is dan zul je daar weinig plezier van hebben.

De 'computer' in de TV was én is een ondergeschoven kindje, je ziet het nog steeds in reviews: de smart functionaliteit is traag/ruk/etc. Je zult je verwachtingen over een 'functionerende' tv dus moeten bijstellen.

Qua beeldscherm is het een heel ander verhaal natuurlijk, mijn huidige LCD is ook bijna 10 jaar oud en ik zie geen redenen om deze te vervangen. (Al zal ik moeten toegeven dat de beeldkwaliteit tegenwoordig beter is).
ouderwets.. of juist voorloper.. want ik had al een appleTV en Pi voordat die smart functies ingebouwd waren...
Maar ik blijf het een raar verhaal vinden dat men besluit naar 7 jaar een bepaalde functionaliteit effectief uit te schakelen..
Ik eerlijk gezegd niet in deze situatie. Als het beveiligingsnivo niet meer op orde is dan zijn het potentieel jouw gegevens die op straat liggen (of erger nog: de mijne :+). Het is een theoretisch probleem maar er valt veel voor te zeggen om dat met een chromecast van 39 euro op te lossen.
goed punt.. maar het probleem fixen ipv gewoon de functinateit blokkeren zou een betere oplossing zijn.. maar een gratis chromecast is natuurlijk ook een oplossing..
Mijn pc is een simpele pc van 8 jaar oud. Windows 10 draait prima en ik krijg gewoon updates
De TV doet het ook prima. Het gaat over de smart functionaliteit. Als ze slim zijn sturen ze gewoon iedereen een Chromecast op oid, dat kost ze niet zoveel, en zorgt voor een modernere user-experience.

Meer dan 7 jaar voor een TV is prima, maar voor het smart gedeelte vind ik het eigenlijk niet zo vreemd.
Dan ga je er wel vanuit dat iedereen een smarthphone heeft en die ook daadwerkelijk wilt gebruiken voor casten. Netflixen en een spelletje spelen zit er voor tragere mobieltjes niet meer in.
Waarom zou je niet kunnen netflixen met een trage telefoon? De telefoon hoeft er niets voor te kunnen, de Chromecast doet al het werk.
Als je op nog steeds op Android 2.2 zit dan gaat het niet meer lukken om Netflix te draaien, ook niet met een oudere versie van de apk. Maar je moet je wel afvragen of het niet verstandiger is met het oog op security om die telefoon überhaupt niet meer te gebruiken. Bovendien weet ik niet of er cast-support in die versie van Android zit.

Voor de huidige versie van de app is Android 4.4.2 vereist.

edit: Casten werd blijkbaar ook toegevoegd in Android 4.4.2, dus deze versie zul je minimaal moeten hebben om Netflix te kunnen casten naar je Chromecast.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 23 november 2016 16:53]

Exact, hier ligt een trage ipad mini 1 Voor al onze zaken als Spotify, Netflix, youtube en Hue. Prima device om alles mee naar je cromecast te beamen.
Als ze slim zijn sturen ze gewoon iedereen een Chromecast op oid, dat kost ze niet zoveel
Dat lijkt me de vraag. Ik weet natuurlijk niet wat de marge was op de TV toen hij werd verkocht, maar een chromecast van een paar tientjes kan die marge best om zeep helpen en dan draaien ze alsnog verlies op al deze modellen. Lijkt me dus sterk dat ze dat gaan doen.
Dan ben ik ook ouderwets. De TV wordt alleen vervangen als die niet meer doet waarvoor hij aangeschaft is: beelden tonen. Er hangen een Apple TV en HorizonBox aan. Dus 2x HDMI is voldoende. Het is een smart TV omdat ik geen dom model kon vinden. Kijk ook nooit films en 4K, surround etc. zou me een zorg zijn.
niks huilen... je koopt een product en na een poos werkt een onderdeel niet doordat de leverancier zijn zaakjes niet goed voor mekaar heeft.. dat vind ik principieel een slechte zaak.

Wat zou jij ervan vinden als je auto van 7 jaar ineens geen cruise control meer heeft? hij rijd toch nog? wat zeur je nou?
Je bent de volgende die autos gaat vergelijken. Gaat nergens over.

Het is geen onderdeel maar een feature.
De smart opties van de genoemde tvs zijn sloom en beperkt. Wie gebruikt die dingen anyway? Een beetje tweaker die heeft zijn tv hangen aan een mediaplayer of een pc. Een tweaker gaat niet lopen jammeren dat een outdated feature na 7 jaar niet meer werkt OMDAT de tijd de oude technologie allang heeft ingehaald. Die snapt dat dit soort dingen niet eeuwig zijn.

Smart tv is net als 3D en ultra platte of gebogen tvs. Verkoopitems om mensen warm te maken vooral een nieuwe tv te kopen.

Als ik naar de reacties hier kijk dan kom ik tot de conclusie dat 90% geen tweakers zijn. Oeverloos gemurmel om niets. En helaas is dat wat Tweakers net is tegenwoordig.
Mja, mijn Sony gaat ook al 10+ jaar mee, en totdat die echt kapot gaat, zie ik geen reden om m te vervangen (beeld is nog steeds uitstekend). En waarom zou ene TV dat niet moeten kunnen doen? Zeker een hoogwaardige High-end TV zou dat moeten doen.
Scheelt wel dat de TV geen 'smart' ondersteuning heeft, maar gewoon een verdeld beelscherm is.
Idem voor mijn Sony, echter dat was een duur ding in die tijd (iets van 1500EUR). De huidige TVs zijn ongeveer net zo goed voor een fractie van de prijs (bv 250EUR voor een non smartTV Samsung van 1 maatje kleiner), ik heb zo'n vermoeden (en hoop) dat die Samsung eerder sneuveld van de Sony.
Daar ben ik het niet mee eens, je hebt een smart tv gekocht maar zult nu MOETEN upgraden om een smart tv te behouden.
Die 7 jaar is onzin, de TV's werden al jaren steeds meer uitgekleed. Een voor een werden de meest gebruikte apps al verwijderd omdat ze geen support meer kregen en ik kan ook niet zeggen dat ik het idee had dat er nog updates werden uitgebracht.

Nu is het gewoon op een punt gekomen dat het technisch gewoon niet meer gaat werken, dus gaan de servers uit.

Ik denk dat het in totaal misschien 3-4 jaar echt gewerkt heeft als het niet minder is.
Het is TP-Vision tegenwoordig, die de Philips merknaam gebruikt. ( zie: verziekt )
Het is TP-Visions keuze om de functionaliteit er nu uit te slopen.
om het niet te updaten bedoel je.. maar de vraag was of het technish mogelijk is.. ik kan be voorstellen dat het niet mogelijk is omdat er destijds bezuinigd is in het ontwerp van de smart features (geen marge in CPU en RAM bijvoorbeeld).
Als dat door philips gedaan is, is dat niet de schuld van TP-vision..
TPV is pas sinds 2012 met Philips de joint venture TP Vision gestart (lees: verkocht) voor het bouwen van TV's.
verziekt is misschien iets overdreven, de 2016 lijn heeft prima modellen, spreek uit ervaring. Ik heb de 43pus6401 van philips en echt een top TV voor weinig, geen problemen, smart functie ook prima
Hier een 2015 55PUS8700 met elke firmware meer en meer problemen. Forum staat bol van negatieve reacties, vervolgens wordt er een firmware uitgebracht die de bugs niet oplost en je als extraatje een berg extra bugs bij geeft. Besturingssysteem is Android TV 5.1.

Voor mij nooit meer een Philips (TPVision) na deze ervaringen.
Ja, in 2009 was de hier besproken televisielijn waarschijnlijk ook de bom, zoals je vandaag de dag over de 2016 lijn spreekt. Kijken of je over 7 jaar, als het zolang mag duren, ook nog zo positief bent :).
misschien is het wel technisch niet mogelijk, maar dat zou dan wel een ontzettend slecht design zijn...
Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de SSL/TLS stack niet van updates kan worden voorzien. Zeker m.b.t. het oplossen van security vulnerabilities lijkt het mij wenselijk en mogelijk.

Het is de fabrikant die hier geen geld meer in wil investeren. De benodigde investering verkoopt die nieuwe TV's die ze klaar hebben staan niet lekker. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 november 2016 17:37]

Het draait op Linux dus gewoon prima mogelijk.
SHA-2 is zwaarder dan SHA-1 om te verwerken, en de processor trekt dat niet?
SHA-2 vergt meer code, en de TV heeft niet genoeg ruimte?
SHA-2 kost meer geheugen om te verwerken en de TV heeft niet genoeg RAM?

Technische redenen genoeg te verzinnen.
Maar goed, het is vast goedkoper om deze oude TVs niet te upgraden (Leuk dat een TV langer mee gaat dan een computer qua afschrijving, maar dit probleem zit niet in de TV, maar in de ingebouwde computer).
Vervolgens werk je met een piep systeem.
Mensen die wel klagen, en doorzetten, geef je een Chromecast, en klaar.
De processor trekt dat niet? Dan duurt het hoogstens wat langer om een verbinding op te zetten.

Ik kan mij niet voorstellen dat het toestel qua RAM en Flash zo krap bemeten is dat er niets meer bij past. Dan zouden ze ook geen apps kunnen installeren.
Nja, dit blijft lekker speculeren natuurlijk. Als je de encryptie op een softwarelaag doet, en je hebt een low-end SOC van 7 jaar geleden waarvoor geen geoptimaliseerde implementatie beschikbaar is, kan ik me prima voorstellen dat het niet lekker werkt.
Chromecast wel een makkelijke oplossing. Maar in dit huis gaat het niet werken. Iedereen bij mij heeft een Windows Phone en laat dat nou niet lekker werken op een ChromeCast. Uhm correctie gewoon niet! werken.
Een Wireless Display adapter (Mirecast) is eventueel wel nog een optie, zelf geen ervaring mee maar als het goed is toont die gewoon het telefoonscherm op de TV.
Zijn wel iets duurder als een chromecast (pricewatch: Microsoft Wireless Display Adapter)
Zijn maar weinig apps op W10m die dat goed ondersteunen
Er zijn meerdere merken van dit soort sticks. Roku werkt volgens mij wel. Anders werkt casten vanaf een tablet of laptop naar Chromecast wel. Kan me haast niet voorstellen dat dat niet aanwezig is in huis.
De tv hoeft geen code te kraken, de oude code kan gewoon niet overweg met de nieuwe certificaten met een sha2 handtekening.
Gewoon laksheid van de fabrikant.
Het is niet volstrekte onzin.

Ik weet niet of je ooit een TV van TP Vision gebruikt hebt, maar de gebruikte socs, voldoen net om de software te kunnen draaien (en met net bedoel ik dat de hele smart functionaliteit zo langzaam is als viscose ontlasting door een omgedraaide, holle kegel met een gaatje).
Indien er geen hardware support is, heeft de soc ook vaak niet voldoende kracht om enige nieuwe decryptie vorm in software op te lossen.

Daarentegen ben ik het wel volkomen met je een ben, dat niemand ooit nog een "Philips TV" zou moeten aanschaffen ;)
Maar de SHA2 wordt alleen gebruikt om een TLS verbinding op te zetten. Dan duurt het gewoon wat langer zou ik zeggen. Ik denk dat mensen liever dat hebben dan dat hun SmartTV functionaliteit niet meer werkt.
De grootste frustatie van mijn Philips TV (van TP vision) de enorm trage interface. Smart TV is wat mij betreft onbruikbaar. Die heeft echt geen kracht over. En dat is een veel nieuwer model dan 2009 (denk 2013/14)
Daarentegen ben ik het wel volkomen met je een ben, dat niemand ooit nog een "Philips TV" zou moeten aanschaffen
Dat kan sowieso ook niet.
Philips verkoopt geen TV's meer. ;)
Helaas precies dezelfde ervaring nu met onze Sony Bravia E500... :( Geen NOS Gemist meer, geen updates.
Mijn LG zelfde verhaal. Nooit meer een smart tv wat mij betreft.
Anoniem: 310408
@ArtGod23 november 2016 16:23
Complete onzin dat het niet mogelijk is om een update uit te brengen. Ze zijn gewoon te laks. Ik kan mij niet voorstellen dat er een technische belemmering is hiervoor.
Ik denk Philips erg blij zal zijn als je even langsgaat om te laten zien dat het wel kan en hoe het dan moet. Wil het zelf ook wel doen maar ik weet niets van het hardware en software platform dat ze gebruiken, jij wel blijkbaar.

Of je roept gewoon maar wat, dat kan ook.
Iemand roept hier dat het niet mogelijk is vanwege licentie overeenkomsten. Ik dacht dat juist omdat NetTV van Philips zelf was dat ze de broncode wel hadden. Nu blijkt dat Philips niet alles geschreven heeft (logisch) maar ook nog eens dat ze niet de broncode kregen van stukken die ze hebben laten schrijven.

Ik zou zeggen als je een externe partij opdracht geeft om iets te maken dat je ook het eigendom verkrijgt op de broncode. Kennelijk niet bij Philips dus.
Ik zou zeggen als je een externe partij opdracht geeft om iets te maken dat je ook het eigendom verkrijgt op de broncode.
Waarom? Daar worden gewoon vantevoren afspraken over gemaakt. Kan vast, maar dan betaal je meer.
Waarschijnlijk is het te duur om nog een update te maken voor het oude OS. Goedkoper om een paar chromecasts weg te geven aan die paar man die klaagt dan het OS up te daten.
Een Chromecast kost toch ook 50 euro of zo per stuk. Tenzij ze alles opnieuw moeten schrijven kan ik me niet voorstellen dat SHA-2 inbouwen meer kost dan honderd man-uur of zo. Dat haal je er dan zo uit. En nog belangrijker, je kweekt goodwill bij je klanten.
Complete onzin dat het niet mogelijk is om een update uit te brengen. Ze zijn gewoon te laks.
Natuurlijk is 't mogelijk; printplaat vervangen ofzo. Maar dat kost Philips natuurlijk heel veel geld, dus doen ze dat niet.
Grote bedrijven moeten nog steeds leren dat klantenbinding belangrijker is dan een keer 100 miljoen extra uitgeven.
Deze discussie is vergelijkbaar met smartphones daar valt volgens mij gemiddeld na 2/3 jaar ook geen updates meer te halen. Dus dat een tv na 7 jaar ook geen updates meer krijgt begrijp ik. Wat we volgens mij vergeten is dat wanneer een fabrikant verplicht wordt updates te leveren ze deze gaan doorrekenen richting de consument. En ik vraag me af of we daar allemaal beter van worden, techniek gaat zo snel dat hardware snel te traag is cq we veel sneller hardware krijgen voor minder geld. Maw uiteindelijk heb je denk ik een beter userexperience met in dit voorbeeld een chromecast nu aan te schaffen, dan dat je dat bedrag van de chromecast meer gaat betalen tijdens aanschaf tv voor garantie op x jaar updates.
Wat we volgens mij vergeten is dat wanneer een fabrikant verplicht wordt updates te leveren ze deze gaan doorrekenen richting de consument. En ik vraag me af of we daar allemaal beter van worden
Ja, dat worden we.

Fabrikanten zullen de prijzen niet op kunnen drijven omdat er dan geen afname van hun artikelen plaats vindt en zullen dus moeten concluderen dat smart TVs in hun huidige vorm niet rendabel zijn.

Ze zullen daarmee grotendeels terugkeren naar 'domme' TVs en de eerste de beste die het voor elkaar krijgt om het smart TV concept te herlanceren met een uitwisselbare, vrij vervangbare en upgradebare insteekmodule en dat patenteert verdient goud geld.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 november 2016 21:47]

Kan dit alleen maar toejuichen. Zou willen dat er meer 'dumb' tv's op de markt waren.
Waarom hebben niet alle TV's de mogelijkheid om smartfunctionaliteit met een druk op de knop 100% uit te zetten?

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 23 november 2016 16:13]

Hoe is dat anders dan simpelweg niet gebruiken? Ik heb een Smart-TV, maar heb een Chromecast waardoor ik die hele functionaliteit nooit gebruik. Ik zie het nooit en heb er ook nooit last van.
De hele interface hangt naar mijn idee samen met het smart TV gebeuren. Dus als je wil zappen of in een menu moet zijn is het alsnog traag omdat hij op de achtergrond toch al die zooi aan het draaien is.
De hele interface hangt naar mijn idee samen met het smart TV gebeuren. Dus als je wil zappen of in een menu moet zijn is het alsnog traag omdat hij op de achtergrond toch al die zooi aan het draaien is.
Op Android TV is dat inderdaad het geval ja. Alles is een app, tot aan de kanaalkeuze en bronkeuze menus toe.
Waarom hebben niet alle TV's de mogelijkheid om smartfunctionaliteit met een druk op de knop 100% uit te zetten?
Een druk op de knop is overdreven. Dan drukt een gemiddelde gebruiker het per ongeluk in, en hangt vervolgens aan de helpdesk.

Er is een manier om van een 'smart' TV een 'dumb' TV te maken: afsluiten van het Internet, factory defaults en handmatig even alle opties afgaan om 'slimme' zaken uit te schakelen.
Dit. Gewoon een dumb tv met een Chromecast of Nvidia Shield.
Die maakt "philips"ook , laatst nog mijn nichtje aangeraden een dumb tv te kopen met een Apple TV (ze heeft al Iphone e.d.)
Kan dat zomaar dan? Je koopt toch een product met het idee dat deze langere tijd meegaat?
Het lijkt me niet dat een fabrikant kan besluiten om een functionaliteit van je product terug te draaien, destijds heb je dit product tenslotte gekocht om misschien wel de functionaliteit die nu dus wordt teruggedraaid.
Helemaal mee eens. Mijn moeder had juist een Philips TV gekocht omdat deze uitzending gemist had. Als functionaliteit (waarmee geadverteerd is!!!) uitgeschakeld wordt dan voel ik me wel wat opgelicht.

Ik heb trouwens hetzelfde probleem met mijn SmartTV. De nieuwste afstandbedieningsApp ondersteunt mijn TV niet meer.
De oude app is nog beschikbaar voor tv's van 2011 en ouder, Helaas is de app (voor iOS dan) niet geoptimaliseerd voor iOS 10 en een iPhone Plus
voor zover ik begrijp schoeft de fabrikant de functionaliteit niet terug, maar verwachten de externe webtv diensten een ander beveiligings niveau dan dat de tv aan kan.
(je rijdt met je benzine auto in een land waar je alleen nog maar diesel kunt kopen)
wat ik wel vreemd vind is dat ze geen firmware update uit kunnen brengen voor dit probleem.
Lijkt mij ook niet tekunnen, immers kopen de mensen het juist ook voor het smart gedeelte.
Kan dat zomaar dan? Je koopt toch een product met het idee dat deze langere tijd meegaat?
Het lijkt me niet dat een fabrikant kan besluiten om een functionaliteit van je product terug te draaien, destijds heb je dit product tenslotte gekocht om misschien wel de functionaliteit die nu dus wordt teruggedraaid.
Fabrikant kan dat gerust beslissen. Het is dan aan de verkoper om dat gemis bij de consument op te vangen en dan op hun beurt de daarbij gemaakte kosten op de fabrikant te verhalen. Een verkoper kan bijv. de consument een ander toestel van tenminste gelijke specificaties aanbieden, wat nog wel volledig werkt.
Het is vreemd ook dat Philips niet zelf contact met je opneemt, maar dat je alleen zo'n melding in beeld krijgt.
Hoe zou Philips dat moeten doen dan? Of registreert iedereen z'n tv altijd bij de fabrikant?
Voor de smart functionaliteit meldt de tv zich aan bij Philips zelf (of zo nu en dan) om te controleren voor updates e.d. Hier zullen ze als update de melding klaar gezet hebben.
Dat snap ik, maar de meneer die gequote wordt, vind het vreemd dat ze niet zelf contact opnemen, als in, een email, telefoontje, weet ik wat (althans; zo lees ik het)
Op die fiets ;) Klopt helemaal nu ik het nog een keer lees.
Dat is inderdaad ook niet mogelijk, je moet jezelf dan registreren.
Daarbij is de naam Philips slechts de merk naam van de tv's, en heeft weinig tot niets meer van doen met het merk Philips wat nu zich richt op vooral medical en lighting.
Dat dacht ik ook. Of moeten ze ook de database van marktplaats bij langs. Daarnaast verwijzen ze naar hun support pagina bij vragen.
TV's groter dan 40" altijd registreren ivm ONSITE garantie!
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee