Een Amsterdamse voorzieningenrechter heeft bepaald dat de Consumentenbond onvoldoende heeft weten aan te tonen dat er sprake is van spoedeisend belang bij het kort geding tegen Samsung. Daarmee is de zaak niet inhoudelijk behandeld en is de klacht afgewezen.
Marieke Neervoort, advocaat van de Consumentenbond, laat aan Tweakers weten dat zij teleurgesteld is in het oordeel van de rechter. "De rechter durfde het gewoon niet aan om deze zaak in kort geding in behandeling te nemen, omdat de gevolgen een grote impact zouden hebben op Samsung", stelt Neervoort.
De rechter stelt in het vonnis dat 'de toewijzing van de vorderingen aanmerkelijke technische implicaties voor Samsung kunnen hebben waarvan de gevolgen bijzonder groot kunnen zijn'. Daar voegt de rechter aan toe dat een vonnis in het voordeel van de Consumentenbond 'voor Samsung mogelijk tot enorme kosten zou kunnen leiden, die binnen een kort geding niet voldoende zijn te overzien'.
Neervoort kan niets zeggen over de vraag of er een nieuwe zaak aankomt, bijvoorbeeld in de vorm van een bodemprocedure. De inhoudelijke argumenten die door de Consumentenbond zijn aangevoerd in de zaak zijn niet aan bod gekomen, omdat bij een kort geding eerst onder andere wordt beoordeeld of er wel sprake is van een spoedeisend belang. Dit ontbrak in de huidige zaak. In de woorden van de rechter 'lenen de vorderingen zich niet voor een kort geding'.
De Consumentenbond vorderde in de zaak ook dat Samsung zijn klanten zou informeren over zijn updatebeleid. Het bedrijf heeft in december al een aantal wijzigingen aan zijn site doorgevoerd, waardoor meer informatie beschikbaar is. De Consumentenbond was echter van mening dat deze informatie onvolledig is. Daarover zegt de rechter dat op basis van de huidige feiten niet van het standpunt kan worden uitgegaan dat Samsung zijn informatieverplichting zou schenden.
De Consumentenbond startte in januari het kort geding tegen Samsung, omdat de organisatie het bedrijf ertoe wilde verplichten zijn apparaten langer te voorzien van updates. Zonder deze updates zouden apparaten van gebruikers kwetsbaar blijven voor kwetsbaarheden als 'Stagefright' en 'Certifigate'. In het huidige geding stelde de rechter echter dat de Consumentenbond onvoldoende aannemelijk heeft gemaakt dat er daadwerkelijk een acute dreiging voor gebruikers uitgaat van deze kwetsbaarheden.