De Consumentenbond stapt naar de rechter om het in zijn ogen 'gebrekkige' updatebeleid dat Samsung bij zijn Android-telefoons hanteert. De bond eist dat de fabrikant klanten beter informeert en toestellen een redelijke termijn van updates voorziet.
De Consumentenbond stapt naar de rechter omdat gesprekken met Samsung op niets uit zijn gelopen. De bond ging met de fabrikant om de tafel nadat de consumentenorganisatie begin december een brief naar Samsung stuurde met daarin de gestelde eisen. Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, somt de eisen op: "Consumenten worden bij de koop van een Samsung Android-toestel onvoldoende geïnformeerd over hoe lang zij software-updates zullen ontvangen. De Consumentenbond eist dat Samsung hierover duidelijke en ondubbelzinnige informatie verstrekt aan klanten. Ook geeft Samsung onvoldoende informatie over kritieke veiligheidslekken in zijn Android-telefoons, zoals Stagefright."
Tenslotte eist de bond dat Samsung ook daadwerkelijk updates stuurt naar Android-toestellen. Dit gebeurt nu onvoldoende volgens de organisatie. Bij een onderzoek, halverwege vorig jaar, kwam naar voren dat 82 procent van de Samsung-telefoons na twee jaar niet over de meest recente Android-versie kon beschikken.
De bond spreekt van 'oneerlijke handelspraktijken' door het Zuid-Koreaanse concern, maar benadrukt dat bij veel smartphonefabrikanten er veel schort aan het updatebeleid. De pijlen zijn op Samsung gericht aangezien dit bedrijf marktleider is. Volgens de NOS dient het kort geding volgende maand.
De stap is opvallend omdat Samsung vorig jaar juist grote veranderingen in zijn updatebeleid voor Android-telefoons aankondigde. Onder andere beloofde de fabrikant de toestellen maandelijks van beveiligingsupdates te voorzien en publiceert Samsung inmiddels gedetailleerde informatie per toestel over beveiligingsupdates en de duur van softwareondersteuning.