Na Samsung en Google zal ook LG Androids maandelijks van updates voorzien

Ook LG gaat Android-telefoons maandelijks van updates voorzien voor het oplossen van beveiligingslekken. Eerder deze week kondigden Samsung en Google ook al aan om maandelijks toestellen te updaten.

Dat LG ook over gaat op maandelijkse updates, maakte Google bekend op hackersconferentie Black Hat, meldt ZDNet. Het is net als bij Samsung onbekend welke toestellen precies een update gaan krijgen. Het zal in elk geval gaan om recente duurdere modellen als de G3 en de G4, maar in hoeverre LG ook midrange- en budgetsmartphones blijft ondersteunen, is onbekend.

Dat de fabrikant hiertoe heeft besloten, komt door de grote bug in video-engine Stagefright. Die bug maakt vrijwel alle Android-smartphones kwetsbaar. Inmiddels zijn fabrikanten bezig met het verspreiden van updates om de kwetsbaarheid te verhelpen. Volgens Google zullen honderden toestellen een update krijgen.

Google stuurt al langer maandelijks naar fabrikanten een lijst van kwetsbaarheden, maar tot nu toe ondernamen fabrikanten, inclusief Google zelf, daar geen actie op. Het is de eerste keer in de smartphone-industrie tot nu toe dat meerdere grote fabrikanten vrijwel tegelijk hebben besloten vaker updates uit te brengen om beveiligingsproblemen te verhelpen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-08-2015 • 14:04

129 Linkedin

Reacties (129)

129
125
94
1
0
0
Wijzig sortering
Aan de ene kant is het goed dat ze dit gaan doen, maar het is nog steeds best vaag hoe ze dit gaan doen. Daarnaast is de reputatie van de meeste partijen nu niet echt bijster goed als het gaat om het goed uitbrengen van updates.

Ik weet eigenlijk niet hoe het zit met andere partijen als MS of zei ook zo mengelmoes van een beleid hebben waar het ene toestel en het andere niet wordt upgedate.

Als ik het zo bekijk is apple het meest consistent (maar rekent ook het meeste voor hun telefoons), is er nog een andere partij die dag goed doorvoert?
Anoniem: 382150
@REDSD7 augustus 2015 14:16
Apple ondersteunt nog steeds de Iphone 4S dus dan betaal ik graag iets meer eerlijk gezegd,
Ik geloof dat Microsoft wel regelmatig updates uitvoert naar hun telefoons.

Verder vind ik het wel eens tijd dat Android fabrikanten meer gaan updaten. Als je eens kijkt hoelang het allemaal duurt voor Android zelf steeds weer wordt geadopteerd. Als je eens kijkt naar Android 4.4.4 hoelang het duurde voor telefoons überhaupt een update kregen.
dus een toestel van nog net geen 4 jaar oud (release in october '11) met een prijs van boven de 400 euro, (volgens de tnet statistieken

tja er zijn een hoop toestellen die bij lange na niet zolang geupdate worden, maar ik goed / verwacht dat dat na deze bug en de maandelijkse update-beloftes wel eens kan gaan veranderen,

en het zou wat mij betreft een goed punt zijn als sites (redacties) als die van tweakers.net minpunten zouden gaan geven voor toestellen die geen harde garanties willen geven voor 'maandelijkse' updates of dit doen voor minder dan 3 jaar vanaf de release date... op die manier zou iedereen die het toestel koopt in het eerste jaar na de release updates krijgen tot aan het einde van zijn/haar contract-looptijd...

ik denk dat ook de media en vooral tweakers.net zich eens af moet vragen hoe belangrijk updates zijn, wanneer ze een toestel revieuwen.

2jr updates (vanaf het moment van aankoop) of uw geld terug - laat ons consumenten een vuist maken en dit af dwingen,
Volgens mij is het probleem bij diverse fabrikanten ook dat ze zoveel verschillende versies hebben.

Samsung.. Galaxy S en een mini variant, dan heb je nog de low end toestellen.
Samsung heeft nu volgens mij 8 toestellen op de markt. die allemaal kwa hardware een beetje verschillen, Andere processor, geheugen, beeldscherm enz..

Nu ga je 3 jaar vooruit, dan hebben ze mist gelijk blijven. 24 toestellen die ze moeten ondersteunen. Dan heb ik het nog niet eens over tablet..

Natuurlijk voor ieder wat wils.. Maar support blijft bij zo'n business case lastig.. Je moet voor elk toestel een aanpassing in het OS doen, testen, aanpassen waar nodig en nog eens testen.. Dat kan echt een pak geld worden als ze dat elke maand voor elk toestel moeten gaan doen..

Apple daarentegen heeft het slimmer aangepakt (al jaren) zij hebben een beperkt aantal type toestellen. En opslag capaciteit heeft op het testen geen invloed.. Zij zullen ook beter in staat zijn om 4 jaar toestelen te supporten in tegenstelling van samsung e.d.
Samsung.. Galaxy S en een mini variant, dan heb je nog de low end toestellen.
Samsung heeft nu volgens mij 8 toestellen op de markt. die allemaal kwa hardware een beetje verschillen, Andere processor, geheugen, beeldscherm enz..
Samsung heeft sinds de S4(ongeveer 2 jaar geleden) ruim 240 telefoons uitgebracht. Een compleet overzicht vind je op http://www.gsmarena.com/samsung-phones-f-9-0-p3.php. No way dat het voor elkaar gaan krijgen om die allemaal up te daten.
En dat zou dan weer een probleem moeten zij.n van diezelfde fabrikant door 'belammerde' bedrijfsvoering en niet die van de consument die uiteraart maar 1 toestel per keer koopt en dus de dupe daar van is.
En laten we de sporadische telefoons niet vergeten die gelockt zijn door de provider. Zij moeten de update eerst goedkeuren... Maw nog meer varianten...

[Reactie gewijzigd door kielkiel op 7 augustus 2015 22:15]

Ja maar die 240 zijn echt niet allemaal technisch uniek. Samsung maakt vaak een exclusieve zwarte topvarianten en een paar simpele kleine ladyphones met de voorlaatste specs en een aansprekende look. Uiteindelijk zijn het vaak allemaal anders behuiste varianten met een paar socs en een paar schermen.
Dat apple dat niet doet is juist raar. Als ze een 5C uitbrachten in een 4slook met een scherpe prijs voldoen ze meteen aan een behoefte. Er zijn nu massas huisvrouwen die 6 te duur en groot vinden en 5s en 5C te weinig elegant gedisigned want niet wit enzo.
Om heel eerlijk te zijn, waarom is dat het probleem van de consument? Als het te moeilijk is voor hun om te supporten, dan moeten ze nadenken over hun business model. Het probleem moet niet bij de consument te komen omdat Samsung zoveel uit brengt.
Waar haal je precies vandaan dat Samsung niet kan updaten omdat ze zoveel modellen hebben?
Maar support blijft bij zo'n business case lastig..
Lastig of niet: het moet gewoon.
Fabrikanten zullen nooit voor de consument opkomen (zelfregulering werkt nooit goed), dus het enige wat helpt is strenge regulering en strenge regels, en regelmatig strenge controle met hoge boetes als bedrijven zich niet aan die regels houden.
Wie bepaald dan of een device gangbaar is en geüpdatet moet worden en welk device niet??

Ga je een device 2 jaar updaten. Omdat gros van de mensen elke 2 jaar een nieuw abbo nemen en ook een nieuw toestel nemen? Of ga je 4 jaar ondersteunen??

Wat nu mensen zoals mijn schoonmoeder die een toestel met android heeft en al 5 jaar oud is? toestel voldoet nog voor haar maar ze vind het te duur om al een nieuwe te koen..

Je kan niet zomaar alles verplichten en afdwingen. Zeker niet met fabrikanten die elke maand wel een nieuw toestel uit de grond stampen..
2jr updates (vanaf het moment van aankoop) of uw geld terug
2 Jaar benodigde updates is belachelijk weinig.
Vreselijk, die wegwerpcultuur-gedachte.

Het moet gewoon 10 of 15 jaar of meer zijn. Ben je een beetje zuinig met je telefoon, dan gaat ie gewoon 10 jaar mee.
De iPhone 4S met iOS8 loopt echter niet meer zo soepel.
Bij Android devices zie je het omgekeerde: een nieuwe Android versie maakt ze sneller.
Dat moet je ook meenemen in de levensduur.

Ik ben best bereid wat te betalen voor updates van mijn Android device.
Met dat verschil dat Android telefoons die even oud zijn als de 4S al lang geen updates meer hebben gezien.
Meestal niet, inderdaad. Dat zuigt. Je kunt wel alternatieve ROMs gebruiken, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Een nieuwe ROM maakt een oude Android telefoon sneller dan toen deze nieuw was. Ik heb zelf ervaring met een stokoude HTC Desire uit 2010 (huidige reservetelefoon) en een Galaxy S3 uit 2012.

Niet Cyanogenmod maar de fabrikant zou voor veiligheidsupdates moeten zorgen.
Ja inderdaad.

Ik heb jarenlang een iPhone gehad, en was heel tevreden met de updates die ik kreeg. De 3GS kreeg na 3 jaar nog een update naar iOS 6, en in feite tot iOS 6.1.6, dus tot 2013, 4 jaar.

Ik heb nu een Motorola Moto X, en ik hoop dat ik er geen spijt van krijg ivm updates! Die beveiligingslekken zijn toch echt wel ernstig!
Toen ik nog een Sony had kreeg ik na 2 maand één update en was mijn Android-device wel degelijk op slag een stuk trager geworden. Android devices die na een update sneller worden: het zal misschien voor bepaalde upgrades op bepaalde toestellen (met erg ruime hardware bvb), maar het is zeker geen algemene regel, integendeel mag ik vermoeden.
De laatste paar Android-updates hebben toch echt prestatie optimalisaties bevat en volgens mij was het 5.0 (of 4.4?) die speciaal ontwikkeld was om Android lichter te maken, zodat het beter zou draaien op low- en midrange apparaten :)
Ja dat zal wel, maar je bevestigt wat ik zeg: het hangt af van de Androïdversies en wellicht ook of de optimalisaties eerder CPU dan wel memory betreffen en wat de bottleneck is in je telefoon...
Ik denk dat prestaties ook steeds minder een probleem zullen worden, zoals je bij PCs ziet de laatste jaren: als de basis goed is (bij een PC: een SSD), dan is een PC altijd snel genoeg.
Om even op Apple terug te komen (cf. eerder in deze thread): als je begrijpt dat een iPhone6 een CPU heeft die 7-8 keer krachtiger is dan die van een 4S, een GPU die misschien wel 20 keer krachtiger is, en dat hij dubbel zoveel geheugen heeft, dan is de performance van een 4S met iOS8.4 nog niet zo slecht te noemen. Als Apple bij het uitbrengen van de iPhone6s en iOS9 de 4S nog iets sneller kan maken (zoiets is toch gesuggereerd, dat er meer aandacht zou zijn voor oudere modellen), dan zou dat een mooie realisatie zijn.
Het gaat er niet om dat een nieuwe iPhone sneller is dan een oude. Diezelfde beweging zie je ook bij Android.

Waar het om draait is dat Android juist steeds soepeler werkt, juist ook op oude toestellen, en iOS steeds langzamer, ook op oude toestellen.
Dat ze dat bij iOS 9 gaan aanpakken is een goed initiatief.

Overigens kun je iOS en Android ook niet een op een met elkaar vergelijken. Het zijn verschillende OS'en met verschillende features.
Nieuwe androidversies op oude toestellen, dat lijkt me om te beginnen een zeldzaamheid... Heb je daar objectieve metingen van, dat Android sneller zou worden op oude toestellen? Ik heb zoals gezegd een omgekeerde ervaring op basis van één minor update (daarna was het over met updates...)
Zeker.
Ik heb een HTC Desire uit 2010 met kitkat, die sneller is dan ooit.
Mijn Samsung Galaxy S3 draait ook geweldig op een vrij nieuwe CM.
Dat is geen objectieve meting, dat is een subjectieve indruk.

En custom roms draaien is natuurlijk een hobby, en geen normaal gebruik van een telefoon.
IOS 9 draait daarentegen wel goed op een S4. Zelf de Beta nog getest van de week.
En trouwens. Hoe weet je dat nieuwe Android software telefoons sneller maken?

Android 5 staat nog niet eens op 15 procent van de telefoons. 50 procent of meer draait nog steeds gingerbread.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 382150 op 7 augustus 2015 15:53]

Android 5 staat nog niet eens op 15 procent van de telefoons
50 procent of meer draait nog steeds gingerbread.
En daar zit je er dus twee keer naast, volgens Google

[Reactie gewijzigd door SWINX op 7 augustus 2015 16:11]

Let op: bij die bron staat de data herkomst:
This data reflects devices running the latest Google Play Store app, which is compatible with Android 2.2 and higher. Each snapshot of data represents all the devices that visited the Google Play Store in the prior 7 days.
Tja, daar heb je niet zoveel aan. Het gaat dan echt om actieve Play Store gebruikers. Alle Android apparaten die in de laatste 7 dagen niet op de Store zijn geweest worden dus niet meegenomen.
En dan hebben we ook nog die zee van Android devices in China die niet op de Store kunnen.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 7 augustus 2015 16:44]

Maar mensen die al 7 dagen geen contact met de Play Store hebben gehad, gebruiken hun toestel blijkbaar ook niet meer. Een week lang geen updates betekent dat je telefoon geen internetverbinding heeft of dat je geen (of nauwelijks?) apps hebt geïnstalleerd ;)

Ik vind het wel terecht om inactieve toestellen eruit te filteren.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 7 augustus 2015 21:25]

Ik update 99% van mijn apps niet omdat ik dat totaal niet nodig vind.
50% op gingerbread? Heb je daar een bron van? Ik lees zelf namelijk dat 7,4 % op gingerbread draait op oktober 2014(kan zo snel ff geen nieuwere bron vinden)!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 553504 op 7 augustus 2015 16:11]

Het eerste Blackberry toestel met OS10 aan boord, de Z10, werd verkocht vanaf februari 2013. Ook nog steeds updates.

Maar eerlijk is eerlijk: Apple doet het met iOS wel heel netjes en Microsoft heeft het ook goed voor elkaar.
De xperia Z uit januari 2013 draait keurig 5.0 en krijgt binnenkort 5.1. Dus het is wel mogelijk bij android alleen je moet wel heel veel geluk hebben dat je toen een over gestapt bent op Sony. Want voor de xperia Z was het een regelrechte ramp. Maar ik ben het met de algemene teneur eens dat android en updates tot nu toe bar slecht samen gaan
Leuk dat je net Sony aanhaalt. Mijn eerste prive smartphone was een Xperia P.

Daar word altijd bij aan gegeven dat die netjes een update heeft gehad van Gingerbread naar Jelly Bean en dat de support dus redelijk was. Echter, bij het uitkomen van de Xperia P was Jelly Bean al uit gekomen: het minste wat je dan kan doen als Sony is die upgrade aanbieden (het kostte Sony toen aardig wat tijd overigens).

Daarna nooit meer enige vorm van support gezien terwijl de Xperia P wat betreft systems specs (1 ghz CPU, 1 gb RAM) zeker Kitkat fluitend had kunnen draaien. Kitkat kwam eind 2013 uit, dus je mag stellen dat de support van Sony bij lange na niet twee jaar heeft gehaald (met een beetje goede wil misschien een jaar).

Daarna nog gekeken naar custom roms, maar er was er niet eentje zonder grote bugs. Hierna over gestapt naar een BlackBerry Z10 en wat was dat een verademing. Fatsoenlijke support, veilig, respect voor privacy. Nu een Passport en dat is helemaal super.
Ja leuke rant die mij van iets moet overtuigen? Maar ik heb dat hele verhaal al samengevat in 1 zin: "Want voor de xperia Z was het een regelrechte ramp."

Ik heb zelf een xperia S gehad met hetzelfde verhaal. Kan ik heel bitter doen en roepen dat omdat Sony ooit prut was wat betreft updates en software ze geen cent meer verdienen. Feit blijft dat de xperia Z ongelooflijk soepel en bug vrij draait op 5.0. Sony heeft zijn zaakjes op het moment prima op orde. Mijn xperia z1 krijgt op dit moment betere support dan mijn mate 7.

Het is wel duidelijk dat je qua Android niet helemaal bij bent.
Mijn reactie was misschien wat zuur, maar feit is dat een fabrikant maar eenmaal een 'first impression' kan maken en die was nu eenmaal niet best bij mij.

Dus fijn dat jij wel goede ervaringen hebt. Beetje jammer om de conclusie te trekken dat ik wat betreft Android niet helemaal bij ben: op mijn werk hebben we richting de 2000 toestellen in beheer, waaronder een flink deel op Android. Ik denk dat ik vrij goede vergelijking kan maken tussen de verschillende OS-en. :)
Ze weten gewoon nog niet hoe ze dit aan moeten gaan pakken. Maar er moest simpelweg een reactie hierop komen vanuit de fabrikant en Google anders gaan ze heel snel marktaandeel verliezen simpelweg omdat mensen weleens snel met niet werkende telefoons kunnen gaan rondlopen. Het is ook zo groot in de media gekomen dat zelfs mijn tante Sien er naar vroeg.

Nu wordt waarschijnlijk met teams van engineers, marketeers en strategieconsultants binnen de grote Android bedrijven een inschatting gemaakt van de impact. Hoeveel werk en dus euro kost het updaten vs hoeveel mensen stellen we teleur en denken we marktaandeel te verliezen.

Ik denk zelfs dat er minder verschillende modellen van dezelfde fabrikant uit zullen komen omdat ze op deze manier tot meer werk worden verplicht. Persoonlijk vind ik het ook een gezonde ontwikkeling vanuit duurzaamheid voor het milieu en de portemonnee.
Zoveel modellen heb je ook helemaal niet nodig per fabrikant. Een low-end, mid-range en een high-end model en eventueel nog iets bijzonders (convertible ofzo) en dan ben je er wel. Maar dan moet je als fabrikant keuzes maken en dat vindt vooral Samsung eng blijkbaar. Een eindje terug werd gezegd dat Samsung in 2 jaar tijd 240 modellen heeft uitgebracht. Gezien de totaal niet te volgen lineup geloof ik dat zo :o

En ja, als je al die 240 modellen met al die verschillende hardware configuraties moet gaan updaten, kost dat veel, heel veel tijd en geld. Dan ben je beter al zoals Apple: een à twee modellen en dat is het wel.
Bij Apple zijn er vier modellen momenteel in productie: 5C, 5S, 6, 6 Plus. Het blijven er wellicht vier bij het uitkomen van de 6S en 6S Plus (ik zou denken 5C, 5S, 6S, 6S Plus).
Ik heb zelf een WP8.1 Phone, een Samsung Ativ-S en die krijgt al jaar en dag echte updates doorgevoerd van MS zelf. Dat Samsung het zelf soms een beetje laat afweten is nog tot daar aan toe, maar MS heeft het systeem het beste voor elkaar, gewoon incrementeel door te pushen als ZIJ dat nodig achten.
Het is de eerste keer in de smartphone-industrie tot nu toe dat meerdere grote fabrikanten vrijwel tegelijk hebben besloten vaker updates uit te brengen om beveiligingsproblemen te verhelpen.
Ze zullen wel moeten, willen ze enigzins de schijn van veiligheid en betrouwbaarheid hoog willen houden voor Android. Hoop dat dit een sneeuwbalreactie word, en meerdere fabrikanten zullen volgen, en zelfs oudere toestellen zullen gaan updaten. Of beter nog, het hele update-proces op de schop nemen :)
Oudere toestelen ? Waarom trage smartphones etc veroudere software wil je toch juist voorkomen.
Als ze het bij modellen houden van 2- maximaal 4 jaar terug of zelfs korter vindt ik het prima. Kan me niet voorstellen dat er nog mensen zijn die met een froyo smartphone rondlopen :)

Dit moet gezien worden als Windows XP toen der tijd, we ondersteunen en geven nog wel wat updates uit, maar op een gegeven moment is klaar en moet je over op een nieuw apparaat/software.

Als je te lang achterblijft met nieuwr generatie smartphones aanschaffen of ontwikelllen blijf je achterlopen en dat wil je ook niet :)
verkeerd voorbeeld, XP werd 11 jaar ofzo geupdate. Dat zie ik nog niet gebeuren ;)

Pak dan iOS als vergelijking, laatste versie op alle devices tot 4 jaar oud. (misschien een iPod touch uitzondering daargelaten). En meteen beschikbaar voor alle devices!

Maar het Android is het door de fragmentatie veel moeilijker. de "skins" die de fabrikanten erover heen gooien maakt het niet makkelijker.
Bovendien kun je nog steeds niet besluiten, om op je apparaat welke niet meer ondersteund wordt, eenvoudig een ander OS te installeren. Dus, van XP naar Linux bijvoorbeeld. Ik zou graag mijn Note 2 op bijvoorbeeld op Ubuntu Touch, Firefox OS of Sailfish OS willen zetten. Nu kan dat niet zomaar, Samsung weigert drivers af te geven. Ondanks dat ze het niet meer ondersteunen.

Ik blijf het zeggen: Besluit de fabrikant het toestel niet meer te ondersteunen? Alle drivers en specs overleveren aan de community. Bootloader vrijgeven. Laat mensen die dit graag willen en kunnen dan het vuile werk doen.
Dat is toch alleen voorbehouden aan Tweakers. Mijn moeder die meestal mijn oude toestellen overneemt heeft dat weinig aan.
Juist niet. Als je moeder haar telefoon om welke reden dan ook nog niet wil vervangen is het een reden bij uitstek om daar dan een OS op te kennen zetten welke volledig werkt en up-to-date is. Met de juiste rechten (bootloader is vrijgegeven door de fabrikant) zou een nieuwe install een fluitje van een cent kunnen zijn. Kijk maar eens hoe eenvoudig en snel een moderne linux-distro zich laat installeren.

Bovendien is het vanuit milieuoogpunt ook beter om "oudere" toestellen een nieuw bestaan te geven.
Precies mij moeder heeft ook mijn oude Ace2 overgenomen(welke voor louter whatsappen en af en toe de NS reisplanner prima voldoet), alleen draait dat ding op 4.1.2.

Zou ideaal zijn als daar gewoon een ander OS of nieuwere Andriod versie "officieel" op kan die volledig werkt.
kijk eens op novafusion.pl, de site is vooral voor de s3 mini opgezet maar er is ook een kitkat rom voor de ace2 beschikbaar. Niet officieel uitgebracht door Samsung uiteraard maar de ace 2 draait een stuk beter op de custom rom van novafusion dan op de officiele release van samsung.
Mijn moeder gaat toch niet op XDA (de plek voor de opensource roms) een rom zitten uitzoeken?
Nee, maar voordat jij je telefoon voor een tweede leven afgeeft aan je moeder kun je hem natuurlijk even updaten met een custom rom.
Jouw moeder intereseert het waarschijnlik ook weinig dat de telefoon niet wordt geupdate, zelf zonder de update doet hij het nog prima
Maar is dan wel kwetsbaar voor vanalles en nog wat en dat is waar het om gaat
ja en nee, op elke hoek van de straat zit een iphone-reparatie winkel en het flashen van roms is niet eens zo heel triviaal eens de bootloader is geunlockt ... op die manier zou je voor een tientje dus je updates kunnen unlocken ... simlock-vrij update-vrij ik zie weinig verschil..

het probleem is dat je bij zaken als android vaak met binaniry drivers zit, er even vanuit gaande dat daar weinig mee mis is zou je hele patches uit de kernel moeten backporten
Dat is toch alleen voorbehouden aan Tweakers. Mijn moeder die meestal mijn oude toestellen overneemt heeft dat weinig aan.
mijn moeder heeft ook mijn S2 overgenomen, maar ik heb er dan eerst wel de laatste CM op gezet.
Of zelfs gewoon een nieuwere Windows editie voor kopen.

Draai gewoon Windows 10 op een backup met een Core2duo E6400 CPU van 8,5 jaar oud. Zonder enige tussenkomst van de fabrikant (DELL) of de ISP(ZIggo) zelfs :9

Het wordt eens tijd dat er een betere ARM standaard komt zoals X86/x64 dat al jaren is zodat het besturingssysteem ongeacht de hardware*, fabrikant en provider kan werken. Gewoon zodra er een nieuwe versie of update is die naar iedereen uitrollen, via Google en niet meer via de fabrikant.

*Uiteraard zullen er altijd minimum eisen zijn, dat je Andriod 5.1 nog fatsoenlijk kunt draaien op 256MB RAM is natuurlijk niet realistisch net als Windows 10 niet op een Pentium 3 draait oid

[Reactie gewijzigd door !mark op 7 augustus 2015 15:17]

Het probleem is niet alleen de ARM CPU maar ook display, keyboard, speaker, microfoon, camera, BT, etc drivers. Als deze ook closed source zijn houd het op. En moet je geluk hebben dat een community dit gaat reverse engineeren en eigen drivers gaat ontwikkelen. Voor populaire telefoons gebeurd dit, maar voor de meer obscure budget phones is dit dus niet zo.

Het verschil tov de PC (x64/x86) waar je op doelt is dat een fabrikant wel drivers moet ontwikkelen voor (minimaal Windows) om zijn hardware te kunnen verkopen.
Maar kijk bijvoorbeeld naar Creative, deze weigerde voor Windows 7/8 (ben vergeten welke) driver updates voor hun geluidskaarten uit te brengen (of tegen betaling). Of gaf als advies maar een nieuwe kaart te kopen die wel compatible was. Dit is wat een Samsung/LG/HTC (en Apple ook, wel in veel mindere mate) jaren hebben kunnen doen, gewoon niet meer updaten naar het nieuwe OS maar de klant maar een nieuwe telefoon laten kopen.

[Reactie gewijzigd door ThaStealth op 7 augustus 2015 15:15]

Dat was bij Windows 7.
Het jammere hiervan is dat de andere roms / os'en vaak niet zo makkelijk te installeren zijn voor "normale" gebruikers:

- Vaak kennis van Linux of command line nodig. Downloaden via Google Play of de browser, dus volledig zonder pc, is echt een MUST.
- Ontbrekende drivers (Camera werkt niet, geen GPS etc.). Gewoon onacceptabel voor de simpele gebruiker die hier geen kennis van heeft en denkt dat het toestel nu opeens kapot is gegaan of zo.
- Weinig apps beschikbaar op het nieuwe besturingssysteem (vooral bij Sailfish OS en Ubuntu Touch) .
... om daar dan een OS op te kennen zetten welke volledig werkt en up-to-date is. Met de juiste rechten (bootloader is vrijgegeven door de fabrikant) zou een nieuwe install een fluitje van een cent kunnen zijn. Kijk maar eens hoe eenvoudig en snel een moderne linux-distro zich laat installeren.
Volgens mij is Sailfish juist eentje waar je nogal wat apps kunt krijgen. Zelfs Google Play als ik het zo lees.


edit: aanvullende info

0 Off-topic / Irrelevant; really? |:(

[Reactie gewijzigd door pasarica op 7 augustus 2015 15:30]

Oudere toestelen ? Waarom trage smartphones etc veroudere software wil je toch juist voorkomen.
Als ze het bij modellen houden van 2- maximaal 4 jaar terug of zelfs korter vindt ik het prima. Kan me niet voorstellen dat er nog mensen zijn die met een froyo smartphone rondlopen :)
Wat mij betreft ondesteuning voor minimaal 4 jaar. We moeten af van het hele idee dat een smartphone een wegwerp product is met een gemiddelde levensduur van minder dan 2 jaar (bron).
Zeker gezien sommige telefoons het prima uithouden over een langere periode.

Maargoed, dat past natuurlijk niet in het straatje van de fabrikanten, die graag elke 2 jaar een nieuwe telefoon verkopen.

Consumptie maatschappij ten top.

[Reactie gewijzigd door lrietveld op 7 augustus 2015 14:54]

Er is zoveel concurrentie dat de volgende telefoon niet meer automatisch merk X wordt (tenzij je een merk met vendor lock-in hebt gekocht). Je krijgt echter wel een slechte naam bij matige ondersteuning.

In reviews moet voortaan worden meegenomen hoe lang en hoe snel de fabrikant updates belooft. Naming en shaming, dat werkt.

Hoe kun je veel nieuwe telefoons verkopen zonder de technische levensduur moedwillige te verkorten? Maak vernieuwende producten en verlaag de prijs.
Of verkoop duurdere toestellen en accepteer dat je er minder van verkoopt. Iets met duurzaam enzo. Mobieltjes gaan in hetzelfde vaarwater komen als pc's: ze zijn snel genoeg voor de meeste apps die de meeste mensen willen gebruiken. Ik zag het afgelopen jaar weinig nieuws verschijnen dat een non-techie ertoe aan zal zetten om een nieuw mobieltje te komen...
Dat traject gaat ook nog veel sneller dan in het bestaan van de PC.

Ik heb nog wel tips voor fabrikanten om zich te onderscheiden.

- warmtecamera inbouwen
- optische thermometer inbouwen
- 2x usb-c poort
- esata poort
- optische zoom
- projector inbouwen
- laser afstandsmeter inbouwen
- z-wave en zigbee inbouwen
- flexibele telefoon, onbreekbaar
- geigerteller inbouwen
- modulair gebouwd zoals een PC
- gassensoren inbouwen
- ....
En op welke van deze prachtige features zit iemand die geen gadget-freak is te wachten? De enige die een beetje algemeen is, is onbreekbaar, maar dan heb je daarna helemaal geen nieuwe mobieltjes meer nodig.
Ik denk dat er juist een hele grote markt voor is, die alleen nog maar geoogst hoeft te worden.
Een aantal van de genoemde features is gewoon algemeen en breed toepasbaar, en echt niet alleen voor gadget-freaks.
Laat ik het anders formuleren; welke van deze features zullen iemand er toe doen besluiten het huidige mobieltje weg te doen terwijl deze nog prima werkt. Want daar hebben we het over.
Dat er een aantal bij zitten die mee kunnen wegen in een aankoop op het moment dat iemand in de markt is voor mobiel ben ik met je eens.
Ik zou wel interesse hebben in een aantal van die features.
De warmtecamera zou voor mij al een reden zijn voor een nieuwe telefoon.

Misschien moet ik meneer Samsung even mailen ;)
2 jaar is ECHT te kort, heel erg veel mensen nemen een telefoontje bij hun abonement en dit wordt nog steeds enorm gepushed door retail en telecom bedrijven,

het is ronduit raar dat je bij een 2jarig contract een telefoon krijgt die maar 1 jaar updates krijgt ..... tenzei je hem afneemt op de dag van release...........

je moet dan als fabrikant zorgen dat iedereen die jouw telefoon afneemt dus ook 2 jaar lang van updates wordt voorzien, dat zou betekenen dat je dus minimaal 3 jaar support moet bieden...

dan heb je het dus over toestellen als;

htc one x, samsung galaxy note 2, iphone 5, of een galaxy s3... maar ook de desire x van htc of hun one s stammen uit die tijd...

ik hoop over een paar weten toch vast te kunnen stellen dat tenminste de helft van deze toestellen in de updates blijken te worden meegenomen... wat mij betreft totaan februari mwc.
Mijn iPhone 5 (2012) krijgt nog minstens 2 jaar updates, so there's that. Tegen de tijd dat wel of geen software updates het probleem wordt zal je batterijduur er al een eind aan maken.
Verouderd?? Traag??

Wat vind jij verouderd? Dat wij verwend zijn met abonnementen en gratis toestellen die je via een afbetaling terug betaal, betekend niet dat een telefoon met twee jaar is afgeschreven.. Ik zou daar eerder 4 of langer voor pakken..

De Samsung S4 mini van mijn vriendin is al een jaar niet geüpdatet.. Dat ding is net twee jaar..

Dat toestel was rond de 500 retail prijs.. Nu 190.. Dat ding wordt nog steeds verkocht, maar je krijgt geen updates meer.. uhhhh wat klopt hier niet???
Wat ik mij nog steeds afvraag (en verbeter mij, gezien mijn gebrekkige software kennis), is waarom het mainframe van Google niet als sandbox kan fungeren, waardoor exploits gewoon zo goed als onmogelijk worden en als deze er dan al zijn, deze niet direct door Google gepatched kunnen worden via Google Play Services of iets dergelijks.

Ik snap dat skins voor Android dan puur cosmetisch worden, maar in hoeverre is dat nu niet al het geval voor de meeste fabrikanten?
Ik zeg: Eerst zien, dan geloven. Ik heb er nul vertrouwen in dat de fabrikant lagen dusdanig snel getest en gereleased worden
De fabrikant is 1 partij, maar wat denk je van die telco's die simpelweg niet updaten? Samsung kan al lang de update naar Android 5.0 (!) klaar hebben staan terwijl T-Mobile nog rustig op 4.3 of 4.4.x blijft sudderen...

Dat gezegd hebbende, ik heb vorige week m'n toestel (Galaxy note3) toch maar eens voorzien van Android 5.1 via een custom ROMmetje..
Maar als je een Samsung telefoon hebt (dus geen branded T-Mobile telefoon), wat heb je dan nog met T-Mobile van doen voor software updates?

T-Mobile hoeft toch alleen maar de communicatie werkend te houden, Google heeft er al voor gezorgd dat de communicatie in de software werkt en Samsung kan het naar de devices pushen.

Wat is dan de rol van bijvoorbeeld T-Mobile (of een andere provider) bij het updaten?
Ja dat zou je zeggen, dat T-Mobile (of Vodafone, of wie dan ook) daar niks mee te schaften heeft. Helaas is het zo dat zij daar bij elke Android release een berg bloatware overheen moeten gooien, en volgens hun moet die functionaliteit natuurlijk niet stuk gaan.....

Mijn Sony Experia P die ik destijds via T-Mobile had, had ook een T-Mobile splashscreen bij het opstarten. Dus zullen ze vast nog wel iets meer installeren dan alleen wat bloatware.
Voor de Nexus toestellen is de OTA er al. Het duurt even voor deze voor elk toestel er is, maar het begin is er.
Samsung en LG zullen deze/volgende week wel volgen
Ik heb een LG G3 sinds maart dit jaar.

Nul komma nul updates van het OS door LG. Wél van hun bloatware trouwens.

Hiervoor had ik de Nexus 4. En altijd de laatste updates via sideloading. Werkte uitstekend met Google. En dat voelde wel erg veilig tov de LG....

Dus: ik wacht het rustig af van LG. Maar eerlijk gezegd geloof ik het niet zo
Als het goed is zit de LG G3 allang op Lollipop!
Klopt. Helaas de LRX21. 5.0 dus.

Het had natuurlijk allang de 5.1.1 moeten zijn. Of de preview M versies hadden ook allang beschikbaar moeten zijn.

Via AP worden de Nexus varianten klaargezet maar dus alleen de Nexus varianten. Onbegrijpelijk dat alle andere varianten in de ijskast zijn gezet door de fabrikanten zelf notabene.

Android zou gewoon beschikbaar moeten zijn ongeacht de fabrikant.

Edit: Ja tuurlijk joh. Min 1 moderatie. Gaan we weer. Vermoeiende shizzle.

[Reactie gewijzigd door drogeworst op 7 augustus 2015 16:01]

Preview van M voor een niet Nexus toestel kan je vergeten ...
Daarbij, wil je echt onstabiele test software of je toestel draaien? (niet dat releases altijd bugvrij laat staan stabiel zijn)
Als je dat echt wou moest je bij een nexus toestel blijven vrees ik.
kijk, nu wordt het nog wat. vraag is alleen, hoelang blijft met die updates verzorgen voor 'vervallen' toestellen?
Voor Google is dit reeds bevestigd als minstens 3 jaar voor beveiligingsupdates of 18 maanden na aankoop van toestel in de Play Store (afhankelijk van wat welke datum later is). 2 jaar voor grote OS updates.
Neem aan dat Samsung en LG gelijkaardige periodes zullen adopteren.

[Reactie gewijzigd door Chip5y op 7 augustus 2015 14:24]

Dan mag google vast beginnen met het updaten van chrome op de oude versies van android. Want daarvan hebben ze al aangegeven dat niet meer te gaan doen.

Ik denk dat dit soort updates maar minimaal gepushed zullen gaan worden.
Sterker nog, Ik dacht dat google juist bezig was om vanaf 5.x het OS zo te ontwerpen dat dit soort security bugs buiten de fabrikanten om gepushed kunnen worden naar telefoons.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 7 augustus 2015 14:38]

Ik heb ook die indruk dat het uiteindelijk de bedoeling zal zijn om beveiligingsupdates te kunnen pushen zonder dat de fabrikanten hier tussen komen. Gedeeltelijk is dit nu al het geval, maar nog niet alles kan gepushed worden via Play Services. Maar indien ze daar in slagen zou het nog beter zijn en moeten dus gewoon alleen rekening houden met Google's beveiligingsupdates cyclus.
Eh.. Google update Chrome vanaf Android 4.1.
Dus hoezo zouden ze niet Chrome updaten voor oude Android versies?
Oude versies hadden geen Chrome maar de "stock browser". En die wordt niet meer geupdate. En dit bericht wordt Chrome dus niet meer geupdate voor <4.0 Android versies. Oude droids zijn dus te misbruiken via webviews.
Grootste deel van Android devices zit op 4.1+, dus dat is niet heel interessant.
/sarcasm Als dat leading is... het zijn nog altijd meer gebruikers van 5.1.x. Die hoeven dus ook niet gepatched te worden.
persoonlijk vind ik dat toch wel minimaal; contract is meestal 1-2jr. levensduur van toestel langer. vele nemen dan voor 1jr sim-only, zou mooi zijn wanneer toestel dan nog ondersteund wordt. van google mag je dat sowieso verwachten. hoop dat andere fabrikanten meegaan
Het zou al helpen als de docs / drivers van alle hardware open was.
Grootste reden waarom soms met alternatieve firmware de handel niet of maar beperkt ondersteund wordt. Eigenlijk best zonde want als je geen video en spelletjes op je telefoon gebruikt kun je met een wat ouder model nog best goed meekomen.
tijd voor apt-get upgrade voor android :)
Ik vraag me af of de termijn waarin je updates krijgt ook langer wordt. Veel toestellen krijgen na aankoop al geen updates meer en blijven daardoor verouderde software draaien.
Yup de lokale Phonehouse heeft nog genoeg spul liggen dat 4.4.2 draait en nooit een upgrade zal zien.

Ik hoop er stiekem op dat dit een mooi wake-up call is voor Google, de fabrikanten en providers dat het huidige update beleid echt niet meer kan, zeker nu mensen juist wat langer met hun telefoon gaan doen omdat het allemaal nog snel genoeg is :) Nu nog bevestigen dat mijn S4 nog 5.1 krijgt(en Andriod M moet qua hardware ook makkelijk kunnen) en dan gaan we de goede kant op

[Reactie gewijzigd door !mark op 7 augustus 2015 14:26]

S4 is dacht ik bevestigd, maar mijn oude S2 zal zeker buiten de boot vallen, ow nee wacht cyangenomod geeft wel nog updates :)
Anoniem: 344663
7 augustus 2015 16:08
Ja samsung en updates gaan niet samen in 1 zin.
Huh? Ik heb al jaren samsungs en die krijgen altijd 1 of 2 grote updates en diverse kleine. Zelfs mijn S3 krijgt nog allerlei kleine updates.
Ok, het is onvoldoende misschien maar het is er wel.
Ik wordt juist gek van IOS die iude apperaten een te zwaar systeem geeft. De Ipad 2 herstart 40% van de websites direct en een iph 4s ligt in een la wegens onbruikbaar geworden.
Goede beslissing. Het is ook gewoon van de zotte dat een apparaat waar zoveel privacygevoelige data in omgaat niet structureel updates ontvangt om dat te blijven beveiligen.
Of gewoon ervoor zorgen dat de hoeveelheid privacy gevoelige data op het apparaat beperkt blijft.
Dat valt niet mee met google erop
Toch mooi om te zien dat er iets verandert aan de manier waarop fabrikanten van Android telefoons om gaan met updates. Dit is een goede stap icm het feit dat google vanaf de nieuwere versies zelf delen van het os kan updaten.

Het updatebeleid is lange tijd imo het enige minpunt van Android geweest. Ik ben blij dat ik weet hoe ik custom roms op mijn toestel zet zodat ik altijd snel de nieuwste versie beschikbaar heb. Maar ik kan me voorstellen dat dit voor veel mensen een te grote stap is.
Het geeft wel aan hoe gefragmenteerd Android inmiddels is en wat voor een gigantisch probleem Google inmiddels heeft verkregen met zijn verkoopkanalen die vrijheid willen/eisen... Ik kan echt niet anders zeggen maar Apple en al helemaal Microsoft hebben het met hun mobiele platform op dit moment wel een mijlenverre voorsprong in afdichten van dit soort zaken. Een probleem? er wordt gewoon een update gepushed! Google moet ELKE fabrikant zover krijgen dat het er gepatched gaat worden, en dat is ronduit niet best! Hier hebben ze echt wel hoofdpijn van..
Tjah, google heeft het wel een beetje laten hangen, als windows stopt met updates te geven schreeuwt iedereen moord en brand, maar je kunt perfect 10 verschillende modellen kopen waarvan 100% zeker is dat ze nooit te nimmer nog een update ontvangen ...
Inderdaad, eens wachten wanneer Wolfgang (Aldi) bijvoorbeeld OS updates gaat leveren!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee