De Consumentenbond wil dat fabrikanten 'verantwoordelijkheid nemen voor apps die ze op hun smart-tv's installeren'. Fabrikanten schuiven de verantwoordelijkheid voor 'apps van derden' af op de makers van deze apps.
Het onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat apps een belangrijk onderdeel van de smart-tv zijn geworden. De applicaties worden door veel van de achtduizend respondenten in het onderzoek gebruikt. Meer dan de helft van de ondervraagden bezit een smart-tv. Van de personen onder de 35 jaar gebruikt 30 procent dagelijks een app op de tv en bij de mensen boven de 55 jaar gebruikt een kwart minstens één keer per week een app.
Het belang van apps op een tv is volgens de bond dan ook steeds groter. Consumenten letten bij de aankoop van een nieuwe smart-tv steeds meer op de aanwezigheid van apps. Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de respondenten wil dat er een Netflix-app op de tv staat. De top-vijf van apps waar mensen op letten bestaat na Netflix uit: Spotify met 47 procent, NOS en YouTube beiden met 42 procent, en NPO met 41 procent.
Omdat het belang van apps zo groot is geworden, hechten consumenten er steeds meer waarde aan dat ze ook blijven werken. Driekwart van de ondervraagden vindt dan ook dat apps net zo lang moeten blijven werken als de tv zelf.
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bij negen procent van de ondervraagden apps ineens niet meer werken of van de tv zijn verdwenen. Zo verdween begin 2015 RTL XL van alle Philips-tv's die nog gebruikmaken van het oude NetTV-platform.
De bond vindt dat een consument moet kunnen verwachten dat apps niet 'zomaar elk moment kunnen verdwijnen', zeker omdat apps zo'n belangrijke reden zijn om bepaalde tv's aan te schaffen. De Consumentenbond kreeg in een reactie van de vijf grote televisieproducenten vooral ontwijkende antwoorden. LG zegt nooit voorgeïnstalleerde apps te verwijderen, maar dan moeten ze niet van derden zijn, zoals de YouTube- en Netflix-apps. Mochten LG-eigen apps toch verwijderd worden, dan 'compenseert LG gebruikers die eventuele schade hebben'.
Panasonic houdt appmakers verantwoordelijk voor de werking van apps en updates. Niet meer functionerende apps wijt het bedrijf dan ook daaraan. Philips heeft te maken met het overstappen van platform, waardoor tv's met het eigen NetTV minder goed functionerende apps hebben. Philips maakt nu gebruik van Android TV en heeft verder niet gereageerd op vragen van de bond naar het beleid van Philips rond de oudere tv's.
Samsung geeft alleen een algemeen commentaar zonder verder in te gaan op specifieke apps. Sony is volgens de bond het 'meest duidelijk'. De Japanse elektronicagigant zegt zelf op zijn website dat software en netwerkdiensten elk moment kunnen worden gewijzigd, onderbroken of beëindigd. Ondanks dat Sony het liefst zou zien dat apps nooit verwijderd worden, legt ook dit bedrijf de verantwoordelijkheid bij app-makers.
Dat tv-fabrikanten ontwikkelaars verantwoordelijk houden, ligt voor de hand. Het zou lastig zijn voor tv-fabrikanten om, zoals de Consumentenbond wil, apps te blijven ondersteunen, als bijvoorbeeld YouTube of Netflix dat niet meer doen, omdat de dienst een bepaald videoformaat niet meer ondersteunt.