Smart-tv-ondersteuning plots verwijderd uit externe accessoires Philips

Bij een aantal televisieaccessoires van het Philips-merk is de smart-tv-functionaliteit zonder kennisgeving stopgezet. Gebruikers die een van de getroffen producten in bezit hebben zijn daarmee plotseling een deel van de functionaliteit kwijtgeraakt.

Gibson logoHet besluit voor deze stopzetting is genomen door Gibson Innovations, bekend van de gitaren en ontwikkelaar van accessoires met de Philips-merknaam. Op GoT en op het forum van Philips zelf laten meerdere mensen weten hun apparaat te hebben aangeschaft vanwege de smart-tv-functionaliteit, bij Philips bekend als NetTV, maar dat deze nu onbeschikbaar is. Tweakers heeft een week contact onderhouden met Gibson, maar het bedrijf wist geen sluitend antwoord te formuleren op de vraag waarom de functionaliteit precies is uitgeschakeld.

Aan Tweakers melden gebruikers dat onder andere de Philips BDP5510-blu-rayspeler en het Philips Fidelio HTB9245D-geluidsysteem geen toegang meer hebben tot de smart-tv-functionaliteit. Wanneer de server ontoegankelijk is, krijgen gebruikers een melding waarin ze wordt verteld dat om in te loggen de tv uit- en opnieuw ingeschakeld moet worden. Gebruiker 'GB2' laat weten dat de blu-rayspeler van een kennis 'een update' heeft gehad 'waarbij het complete smart-deel uit de speler is verdwenen.' "Nu staat in het hoofdmenu nog wel deze functie, maar als je deze start dan krijg je een vage melding: To complete smart-tv sign-in please switch your TV set off and on again", aldus de user. Het opvolgen van deze typische opdracht heeft echter geen resultaat. Op het forum van Philips wordt deze klacht door mensen over de hele wereld geuit.

Uit een inmiddels verwijderd bericht op het forum van Philips blijkt dat Gibson op 1 januari 2016 heeft besloten geen ondersteuning meer te bieden voor de smart-tv-functie op bepaalde blu-rayspelers, homecinemasets en mediaspelers. Hierdoor is sinds 29 januari de smart-tv-functionaliteit niet meer beschikbaar in de getroffen apparaten, zoals door de gebruikers werd ondervonden.

Volgens een moderator voor Philips is het besluit genomen om de hoofdfunctionaliteit van apparaten op goed niveau te onderhouden. Deze reden wordt ondersteund door een e-mail van Gibson die gebruiker 'edwinensanseray' toont op het forum. "Een software-update was noodzakelijk om de hoofdfunctionaliteit van onze toestellen te onderhouden op een goed niveau, zowel op vlak van compatibiliteit als van prestatievermogen. De smart-tv-functionaliteit is hierdoor echter verwijderd op sommige apparaten."

Net TVEen andere reden die wordt aangehaald is de wijziging in de licentieovereenkomsten die door een administrator voor Philips wordt vermeld. Gibson Brands nam in mei 2015 Woox Innovations over. Philips had met dit bedrijf een overeenkomst dat het producten kon maken onder de merknaam van Philips. Op de blog van 'Toengel', die het nieuws rond Philips op de voet bijhoudt, wordt geclaimd dat Gibson andere voorwaarden heeft afgesloten met Philips. Hierdoor neemt Gibson niet langer de rechten voor de NetTV af en is de server afgesloten.

Op het forum raadt Philips zijn gebruikers aan een websiteportal te gebruiken. Via de portal zijn sommige functies nog beschikbaar. Philips laat wel meteen weten dat de website niet overal beschikbaar is. Meerdere gebruikers op de fora geven aan dat de oplossingen die Philips op het forum geeft, niet werken. Op GoT legt gebruiker 'edwinensanseray' uit waarom: "De suggestie om alternatieve links te openen werkt niet omdat de browserapplicatie alleen beschikbaar is onder de smart-tv-functie van het apparaat." Dit probleem wordt bevestigd door 'MSteverink': "De browser-functie zit in de smart-tv, maar omdat smart-tv niet meer werkt kun je niet bij de browser. Een Catch22."

Klanten hebben na contact met Philips en Gibson het aanbod gekregen om hun product terug te brengen voor de resterende waarde. Anderen krijgen de optie om met dertig procent korting iets uit de online Philips-winkel aan te schaffen. "Na veel gebel kon ik een kortingscheque voor de Philips Store krijgen, maar daar liggen de prijzen veel hoger dan elders", aldus 'ronny forgeron' op GoT. Gibson kon tegenover Tweakers niet aangeven of er een compensatieregeling komt.

Gebruikers vragen zich af of Gibson de functionaliteit zonder berichtgeving zomaar mag uitschakelen. In de voorwaarden van het gebruik van Philips smart-tv-functionaliteit NetTV staat: "Philips mag geheel naar eigen goeddunken wijzigingen aanbrengen in de kenmerken van het apparaat of het portaal, bijvoorbeeld door toevoeging of verwijdering van kenmerken of diensten aan c.q. van het portaal." Verder wordt erin aangegeven: "Philips behoudt zich het recht voor om het aanbieden van de internettoegang of het Portaal op enig tijdstip naar eigen goeddunken zonder voorafgaande kennisgeving te beperken of te beëindigen."

In consumentenrelaties is er sprake van een grijze lijst van voorwaarden die niet mogen worden opgenomen. "Er mag geen beding worden opgenomen dat de gebruiker de bevoegdheid verleent een prestatie te verschaffen die wezenlijk van de toegezegde prestatie afwijkt, tenzij de wederpartij bevoegd is in dat geval de overeenkomst te ontbinden." Het verlies van NetTV lijkt in de ogen van Gibson geen wezenlijke verandering van de toegezegde prestatie. Een van de mogelijke redenen voor het laten vallen van de functie is immers om "de hoofdfunctionaliteit te onderhouden."

Door Jeroen de Vries

Stagiair

16-02-2016 • 11:56

112

Submitter: MSteverink

Reacties (112)

112
107
57
6
0
44
Wijzig sortering
Mjah het is toch onderhand wel duidelijk dat een hoop van die "geintegreerde" apparaten ernstig in hun functioneren worden beperkt voordat de technische levensduur van de hardware bereikt is.

Liever generieke hardware en losse componenten die het liefste via een open gespecificeerde standaard met elkaar babbelen. Bij een TV werkt dat over het algemeen prima met HDMI .. en met HDMI-CEC kun je met dezelfde afstandsbediening ook externe apparaten bedienen.

Kortom doe maar een zo dom mogelijk scherm (lastig want niet te vinden als het niet lelijk glimmend zwart plastic mag zijn) en een extern boxje met kodi of andere mediacenter software die je gewoon los kunt bij houden. Meestal nog sneller ook dan het underpowered processortje wat die TV boeren er meestal in bakken.
Het blijft onbegrijpelijk wat voor grappen fabrikanten allemaal uithalen met smart-tv functionaliteit. Mijne staat ook altijd te controleren op updates (niet uit te checken) en als er een update is moet je die eerst installeren. Ook start de boel niet door als de servers van Samsung er uit liggen. Val mij er gewoon niet mee lastig en start gewoon door met de huidige versie als op een moment er geen reactie meer komt van de updateservers.
Achja wie weet komt er weer wat meer appreciatie voor het aloude "PC-platform".
Op het bios na (om over uefi en secureboot maar niet te praten waar dat heen gaat) ben je vrij en blij om te doen wat je wilt. Jouw spullen, jij bepaald.
Kom daar nog maar eens mee met de tendens dat alles een "service" wordt, met verplichte updates (zonder changelog of mogelijkheid tot revert) die soms meer slopen dan je lief is.
Tot de support op de backend inderdaad volledig beëindigd wordt en je frontend niet meer wil doen.

De theoretische voordelen zijn leuk van alles as a service, de praktische uitwerking vaak een heel stuk minder (en juridisch ook nog een probleem, tussen wellicht gelijk hebben en het ook nog krijgen).
Werkelijk waar schaamteloos weer dit , het gebeurd echt veel te vaak dat bedrijven consumenten benadelen door functionaliteit uit producten te halen waarmee is geadverteerd ten tijde van verkoop.

Ik begrijp dat niet alles ondersteuning kan blijven houden maar dit gaat wel wat te ver.
Ben het met je eens hoor al die gelockde roms op al die apparaten. Ik heb tijdje geleden bijvoorbeeld een openhour gekocht niet omdat ik nu perse aan het tweaken wil, maar gewoon om het feit dat als ik wil kan ik er ook een ander OS op gooien en ben ik niet overgeleverd aan de gruwelijkheden van de fabrikant.
Ik merk dat ik er de laatste tijd steeds meer op let bij mijn aankopen of de hardware wel open is. Vroeger was dat normaal tegenwoordig is dat een feature. Bijna alles is tegenwoordig connected en heb je zonder de servers van de fabrikant een nutteloos apparaat in huis. Ik vraag mij soms af of dit inderdaad wel de kant is waar wij op willen met zijn allen.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juli 2024 14:57]

Helaas gebeurd het ook bij andere grote merken. Sony heeft vorig jaar besloten om bijvoorbeeld vTuner support uit al hun apparaten kapot te maken door hun contract op te zeggen en ook geen firmware updates aan te bieden. Gevolg is dat geen enkel apparaat meer internetradio support heeft, waardoor ik dus met een radio zit zonder internetradio functionaliteit (wel nog een workaround via een raspberry pi met een DLNA server met radiostreams). Dit is denk ik een generiek probleem voor apparaten tegenwoordig. Je kan er niet meer vanuit gaan dat na een paar jaar alle functionaliteit die via internet loopt nog werkt, want iemand kan zomaar van de een op de andere dag de API uit de lucht halen of een licentie intrekken.
Dit is voor mij dan ook een reden om zoveel mogelijk systemen te vermijden die van een centrale dienst afhankelijk zijn. Helaas kom je er soms pas te laat achter.....
Maar hoe zou de dienst anders werken.

Helaas gebeurd dit bij elk apparaat vroeg of laat.

Een oplossing zou zijn om bij wet te verplichten om apparaten minstens 2 jaar na aankoop alle functionaliteit van aankoop moet houden. Maar tja dat is ook slechts een kleine garantie.
Ja maar... Daar gaat het hier over. Mensen hebben bijvoorbeeld een Sony TV en willen daarnaast gebruik maken van NetTV, daarvoor hebben ze voor 150euro een Blu Ray speler of Mediaspeler gekocht waar die software op staat. Het is dus echt zeer triest dat deze service er simpelweg uit is gesloopt. Dit is een doodsteek voor de mensen die hiervan gebruik maakten.

Ik vraag me af of de toegang tot NetTV is stopgezet of dat NetTV door middel van een software update van het systeem is gehaald. Ik vermoed eerlijk gezegd het eerste, want software updates en Philips (multimedia apparatuur), dat houdt na maximaal 12 maanden helaas al op.
Klopt. Ik heb destijds de blu-Ray speler gekocht voor zijn smart functie. Draai zelden een blu-Ray. Keek er mijn Netflix op YouTube en nog paar dingen. Denk nog goh das mooi krijg na 2jaar nog steeds een update. Tot ik het smart menu open deed en geheel weg was. Mijn laatste Philips apparaat. Ook al is het overgenomen.
Ik vind het belachelijk, heb zelf de BDP6100, en gebruik hoofdzakelijk de smart-tv functie (af en toe een Blu-Ray filmpje). Mijn TV heeft beperkte smart-functies (Sony R550C met enkel Netflix en YouTube) en ik keek dus regelmatig "Kijk" via de Philips. :(
Zo heb ik BDP6600 zogenaamd het top model van de toen op de markt zijnde Blu-ray spelers van Philips. Dit was echt een draak van een apparaat. Pas na zo'n 8 firmware update ging dit apparaat pas doen waar deze gebouwd was. Nu loopt dat ding als zonnetje. Maar nadat er vele klachten over waren geweest bij Philips. Tot die tijd interesseerde het Philips geen ene mallemoer en lag het aan de gebruiker. En weer dit, je apparaat is 2 jaar oud en dan hebt je pech. Weg smart-tv en verder wensen wij u veel succes 😤. Maar goed, de consumenten markt is dan ook niet meer hun core business. Vage fabrikanten mogen de naam Philips op een apparaat plakken, zolang zij maar betalen.
Ik heb alles van Philips op dit gebied en niets werkt meer: geintegreerd SmartTV, BluRay met SmartTV.
En ik heb een dedicated kastje aangeschaft: Philips Home Mediaplayer HMP7100/12 die (nog steeds) op de Philips support site wordt aangeprezen als 'Maak van uw TV een Smart TV'.

Het lijkt me dan toch dat dit de basis/core functionaliteit is waarvoor dat laatste product bedoeld is.

Deze functionaliteit uitschakelen voelt alsof je een Tesla auto hebt gekocht, die je daarna alleen nog als USB lader voor je telefoon kan gebruiken met de mededeling dat die laadfunctie nu wel gegarandeerd snel blijft.
Dat gaat nog leuk worden als fabrikanten met allemaal iot toestellen afkomen. Werkt je diepvriezer plots niet meer omdat de fabrikant vond dat het tijd was om zijn server uit te schakelen om zodoende iedereen te verplichten een nieuwe diepvriezer te kopen.
Nu ben ik nooit fan geweest van smartTV's, met een dedicated apparaat voor deze zaken hoef je je dus blijkbaar ook niet druk te maken of de functie op je TV wel zal blijven.

Hoe oud is die blueray speler eigenlijk? Kan zo 123 op internet rond de 2 jaar vinden, nu moeten ze dus al de NetTV eruit slopen om dat ding te laten werken?
Affected models:
·2010 BDPs: BDP5100/xx, BDP5180/xx, BDP7500xx/xx, BDP8000/xx, BDP9600/xx
·2010 HTS: HTS7140/xx, HTS91xx/xx, HTS9520/xx, HTS9540/xx
·2011 BDPs: BDP5200/xx, BDP5300K/xx, BDP6000/xx, BDP7600/xx, BDB8010/xx
·2011 HTS: HTS3251/xx, HTS3261/xx, HTS3271/xx, HTS4282/xx, HTS456x/xx, HTS556x/xx, HTS558x/xx, HTS559x/xx, HTS5591W/xx, HTS720x/xx, HTS7212/xx, HTS7564/xx, HTS8562/xx, HTS9221/xx, HTS9241/xx
·2012 BDPs: BDP5500/xx, BDP5500K/xx, BDP5500S/xx, BDP5510/xx, BDP6100/xx, BDP7700/xx
·2012 HTS: HTS3541/xx, HTS3563/xx, HTS3564, HTS3583/xx, HTS3593/xx, HTS5563, HTS5563/xx, HTS5583, HTS5583/xx, HTS5593, HTS5593/xx and HTB5141K/xx, HTB5150x/xx, HTB515xKx/xx, HTB5151KM/xx, HTB7150/xx, HTB7150K/xx, HTB7530D/xx, HTB7530KD/xx, HTB7560D/xx, HTB7560KD/xx, HTB7590D/xx, HTB7590KD/xx, HTB9150/xx, HTB9550D/xx
·2012 HMPs: HMP700x/xx, HMP8000/xx
·2013 BDPs: BDP3490/xx, BDP3490M/xx, BDP5600/xx, BDP5600K/xx, BDP7750/xx, BDP7750M/xx, BDP9700/xx, BDP9700M/xx
·2013 HTS: HTB3270/xx, HTB3510/xx, HTB3540/xx, HTB357x/xx, HTB415xB/xx, HTB4510/xx, HTB4570/xx, HTB5250DG/xx, HTB5255D/xx, HTB5510D/xx, HTB5540D/xx, HTB557xD/xx, HTB6251D/xx, , HTB725xD/xx, HTB9225D/xx, HTB9245D/xx
·2013 HMPs: HMP7100/xx
·2014 BDPs: BDP3490, BDP5650/xx, BDP57xx/xx
·2014 HTS: HTB3280G/xx, HTB3520, HTB3520G/xx, HTB3550/xx, HTB3550G/xx, HTB3580/xx, HTB3580G/xx, HTB4520G/xx, HTB4580G/xx, HTB5260G/xx, HTB5520/xx, HTB5520G/xx, HTB5550/xx, HTB5550G/xx, HTB5580/xx, HTB5580G/xx

vanaf 2014 is de ondersteuning er dus uitgesloopt

[Reactie gewijzigd door Datazor op 22 juli 2024 14:57]

Hoe oud is die blueray speler eigenlijk? Kan zo 123 op internet rond de 2 jaar vinden, nu moeten ze dus al de NetTV eruit slopen om dat ding te laten werken?
Dat is een zwak excuus. De werkelijke reden is dat ze het serverplatform niet meer willen onderhouden.

Hierom gebruik ik geen apparaten die afhankelijk zijn van onvervangbare servers van derden voor de functionaliteit die ik wil. Een leuk voorbeeldje is de Chromecast: zonder servers van Google is dat ding waardeloos. Je moet (i.t.t. wat op de doos staat) niet alleen een draadloze netwerkverbinding hebben, maar ook een internetverbinding omdat dat ding elke keer bij power-on zijn volledige firmware ophaalt. Al trekt de fabrikant de stekker eruit, dan verliest het product direct al zijn waarde.

Een tegenvoorbeeld is een 'smart' TV. Het smart deel hoef je niet te gebruiken om TV te kijken en om accessoires te gebruiken via HDMI.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:57]

Een leuk voorbeeldje is de Chromecast: zonder servers van Google is dat ding waardeloos.
Volgens mij heeft de Chromecast: helemaal geen Google server nodig, om te werken.
IMO een slecht voorbeeld.
[...]


Volgens mij heeft de Chromecast: helemaal geen Google server nodig, om te werken.
IMO een slecht voorbeeld.
Weldgelijk een goed voorbeeld. Chromecast haalt voor elke stream eerst een bestandje op van Google. Dus ook als je iets vanaf je lokale netwerk wil afspelen. In de basis kun je niets met Chromecast op het moment da tje internet niet werkt. Dus ook geen lokale slideshow oid starten.

Het is ook niet te omzeilen. Zelfs bij de "workarounds" starten ze eerst via een hotspot met mobile data een videostream, en sluiten ze pas nadat de stream is begonnen de mobile data af.

Opvallend genoeg werkt AndroidTV (ook van Google) wel perfect zonder internetverbinding.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 14:57]

Anoniem: 112442 @sdk198516 februari 2016 14:24
[...]

Weldgelijk een goed voorbeeld. Chromecast haalt voor elke stream eerst een bestandje op van Google. Dus ook als je iets vanaf je lokale netwerk wil afspelen. In de basis kun je niets met Chromecast op het moment da tje internet niet werkt. Dus ook geen lokale slideshow oid starten.

Opvallend genoeg werkt AndroidTV (ook van Google) wel perfect zonder internetverbinding.
Ook bij screen mirroring etc?
[...]


Volgens mij heeft de Chromecast: helemaal geen Google server nodig, om te werken.
IMO een slecht voorbeeld.
Ik heb het apparaat zelf getest (versie 2) door het na het aanzetten te laten verbinden met een draadloos netwerk dat niet verbonden is met Internet. Zonder internetverbinding doet de Chromecast niets, behalve een scherm tonen dat het een internetverbinding nodig heeft.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:57]

Dat bewijst nog niet dat hij servers van Google nodig heeft. Het idee van een ChromeCast is dat hij content van internet naar je TV streamt, en dus heeft hij internet nodig voor de basis functionaliteit.
Of hij contact nodig heeft met Google servers dat kun je nog niet conluderen. Hij zal in ieder geval contact opnemen om te kijken of er een firmware update is. Of hij verder met Google communiceert weet je niet.
Ja hoor, want daarom werkt chromecast in China niet meer( waar ik 5 maanden per jaar ben) omdat Alles van Google daar geblokkeerd wordt...
Of hij contact nodig heeft met Google servers dat kun je nog niet conluderen.
Waar denk je dat een Chromecast een lijst met ondersteunde diensten vandaan haalt? Van een willekeurige website? Daarvoor is een infrastructuur nodig die offline gehaald kan worden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:57]

De chromecase heeft geen lijst met ondersteunde diensten

Dat heeft je smart phone en eventueel de playstore op je smartphone

Daar installeer je de apps die je dan vie het cast protocol met de chromecast praten
Een filosofisch vraagstuk: wat is het internet? Volgens mij is het internet deelbaar: als je het internet in tweeen knipt over de evenaar, dan kan je niet zeggen: het noordelijk halfrond is het echte internet, het zuidelijk halfdrond is nu afgesloten van het internet. Dat doorgetrokken: als mijn thuisnetwerk werkt, kun je niet objectief zeggen dat er geen internetverbinding is. Er is een infratsructuur, er zijn servers, alles dat het internet maakt tot wat het is, maar dan op hele kleine schaal. Maar de definitie van internet in termen van de fabrikant is meestal heel makkelijk: als de eigen website beschikbaar is dan is het internet beschikbaar. Dus een chromecast vind waarschijnlijk toegang tot google.com noodzakelijk om een internetverbinding te bevestigen. Of ook yahoo.co.uk bereikbaar is kan ze dan weer niets schelen.

@terror538: toevallig heb ik thuis twee slecht samenwerkende netwerken, dus strict gesproken heb ik een internetwork thuis. Alle netwerken wereldwijd met elkaar verbinden geloof ik niet in, er zal altijd wel ergens een klein netwerkje moedig weerstand bieden... Daarom kan een fabrikant ook niet echt bepalen of het internet beschikbaar is, het internet is niet strak gedefinieerd.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 14:57]

Ja en nee: het woord internet komt van internetwork(ing), de definitie is een netwerk van netwerken.
Dus als alleen je huis netwerk het doet kan je nog niet spreken van internet.
Goed, genoeg gemiereneuk ;)
Effectief gaan we er met zijn allen vanuit dat het internet bestaat uit alle netwerken wereldwijd aan elkaar gekoppeld. In ieder geval datgene waarvan we willen dat het publiek toegankelijk is. Het is dan ook heel logisch dat een fabrikant er vanuit gaat dat als zijn infra niet te bereiken is er een probleem met het internet is. Slordige is wel natuurlijk dat apparatuur afhankelijk wordt gemaakt van infra terwijl die ofline gehaald wordt: dan zou er een firmware update gedaan moeten worden waardoor apparatuur verder kan werken zonder afhankelijk te zijn van de servers die offline gaan.
De Chromecast is in de eerste plaats een streamingkastje voor online media. Logisch dat ie het niet doet als er geen internet verbinding is. Er is kennelijk wel een app waarmee het wel kan. allcast. http://www.techtweetz.com...without-internet-offline/
Er is kennelijk wel een app waarmee het wel kan. allcast. http://www.techtweetz.com...without-internet-offline/
Die applicatie heeft ondersteuning voor het afspelen van media anders dan via het Internet. Het geeft niet aan dat de Chromecast in zijn geheel offline (zonder internetverbinding) gebruikt kan worden.
Dat is bij first setup.
Bij ingestelde CC kun je voor veel zaken offline blijven.
Dat is bij first setup.
Bij ingestelde CC kun je voor veel zaken offline blijven.
Uit dit draadje van Reddit:
Yes it does, if the Chromecast doesn't have an internet connection it will drop into setup mode. Further apart from Netflix - ALL apps are loaded on demand from the internet. When you say I want to cast Plex - your phone says to the Chromecast I want to load "9AC194DC" the Chromecast then asks Google where to find the app, Google says it's at https://plexapp.com../blah/index.html so the Chromecast loads the app directly from Plex's server. If you don't have internet - it can't do that. Apps are never stored on the Chromecast.
Dus mogelijk kan je het wel even zonder internetverbinding gebruiken. Als de stroom eraf gaat, dan is hij echter zijn cache kwijt en moet hij eerst weer verbinding met de servers van Google hebben.
Vorig jaar zo nog op vakantie gebruikt:
Laptop met Plex + chromecast op lokaal wifi netwerk zonder internetaccess prima films kunnen kijken.
Alleen na resetten heb je dan weer internet nodig.
Draaien er echt apps op de chromecast?

Kan me dat bijna niet voor stellen, ik krijg daar eigenlijk nooit een echte UI op te zien, het enige wat ik altijd ziie is gewoon een soort van media player die een url afspeeld (netflix url, youtube url) met een beetje "branding"
Ja maar een Chromecast is een los "kastje" wat maar weinig kost. Het zit niet in je TV ingebouwd dus is het gemakkelijk te vervangen. Een Chromecast vind ik ideaal (als het goed werkt). Laat die TV maar zo dom mogelijk idd.
Ja maar een Chromecast is een los "kastje" wat maar weinig kost.
Waarvan de waarde met 100% afneemt als Google op een dag geen ondersteuning meer gaat bieden, waardoor je effectief een 'brick' hebt. Dat is nog erger dan de apparaten besproken in dit artikel en TV's, omdat die hun offline functionaliteit blijven behouden, ook al trekt de fabrikant de stekker uit servers die extra diensten aanbieden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:57]

Echter, die apparaten zijn soms gekocht voor honderden euro's, terwijl die chromecast te krijgen is voor een paar tientjes. Je kan het ook zo zien: Je koopt een 'dumb' TV voor veel $$$, met een mooi beeldscherm, goede standaard aansluitingen, etc... en je koopt een 'wegwerpbare' Chromecast voor ¢ waarvan je weet, als Google er mee stopt.... jammer dan, dan komt er vast wel een bedrijf met the New and Improved BlingCast v1.337.

Als je een duur 'smart'-apparaat gekocht hebt en je smartfunctionaliteit wordt er opeens uitgeript... dat zou ik veel erger vinden.
Die kans bestaat, maar die lijkt me erg klein omdat het apparaat erg succesvol is en in allerlei apps de functie geïntegreerd zit. Het is iig een stuk meer verkocht dan een specifiek model blueray speler.
Wanneer na een aantal jaar de oudste Chromecast niet meer ondersteund wordt heb je er waarschijnlijk al zo veel gebruik van gemaakt dat hij het geld meer dan waard was naar mijn mening.
Ja inderdaad, de stekker is gewoon uit de servers getrokken. Mijn blu-ray speler heeft al 4 jaar geen update gehad, dus het argument "om de hoofdfunctionaliteit te onderhouden" slaat nergens op.
Maarja, voor mij is de smarttv gedeelte van de blurayspeler een onderdeel van mn dedicated apparaat. Ik wil niet 100 apparaten onder mn tv hebben hangen als 1 dat allemaal makkelijk aan kan..
Ik dacht hetzelfde tot ik AndroidTV tegen kwam.

Doordat Kodi (16) direct vanaf AndroidTV draait en werkt met hardwarematige x264/x265 decoding en 4K support heb ik mijn HTPC volledig de deur uit kunnen doen. Op 5 GHz haalt mijn tv (X830) bovendien ruim 100 Mbps dus ook de powerline was niet meer nodig.
Die oplossing stond mij ook het meeste aan. Bovendien was het mogelijk om op dezelfde Android TV ook een bestandsbeheerder te installeren waarmee eenvoudig data te verplaatsen is naar direct aangesloten en naar via het netwerk beschikbaar gestelde extra opslagruimte. Ik hoef dus geen data in een of andere Clouddienst te gaan parkeren maar blijf baas over eigen data die ik ook nog eens naar believen kan verplaatsen en dupliceren.
:)
Wat een ontzettend botte actie van Philips/Gibson zeg, ik hoop voor degene die zo'n apparaat hebben dat er een geld terug regeling komt. Dat is toch op zijn minst wel op zijn plaats.
Anoniem: 112442 @Nycrea16 februari 2016 12:37
Wat een ontzettend botte actie van Philips/Gibson zeg, ik hoop voor degene die zo'n apparaat hebben dat er een geld terug regeling komt. Dat is toch op zijn minst wel op zijn plaats.
Wat zal Philips blij zijn dat ze hun merk te grabbel gegooid hebben door hun consumenten tak inclusief het Philips label te verkopen?
Mogelijk dat dit een negatief effect heeft op hun overgebleven consumenten producten.
Nokia was veel slimmer door de gebruikstijd zo kort mogelijk te maken.
Een software-update was noodzakelijk om de hoofdfunctionaliteit van onze toestellen te onderhouden op een goed niveau, zowel op vlak van compatibiliteit als van prestatievermogen. De smart-tv-functionaliteit is hierdoor echter verwijderd op sommige apparaten."

Hey guys, we konden onze shit niet op orde krijgen, dus om sommige dingen werkend te krijgen, slopen we de rest.

8)7
Ik heb hier een tv en een home cinema setje van Philips uit het jaar 2014 en had telkens problemen met het HDMI-ARC signaal tussen de tv en de home cinema set. Maar sinds een paar weken werkt dit wonderbaarlijk goed. Na een klein onderzoek bleek de Smart-tv inderdaad van het home cinema setje verdwenen te zijn. Ik moet erbij zeggen dat ik het voor geen meter mis, maar echt netjes vind ik het niet. 1 ding is zeker, dit zijn de laatste apparaten die ik van Philips gekocht heb en mocht iets defect raken, koop ik iets van ander merk terug. En maakt Philips vrienden, door ze de deur uit te jagen.

Type foutje verbeterd.

[Reactie gewijzigd door Dtsonline op 22 juli 2024 14:57]

Nu heb ik even rond gekeken en ik kan zo snel niet zien van wanneer deze apparaten zijn.

Functionaliteit niet meer actualiseren of up-to-date houden is wat anders dan uit het apparaat halen lijkt mij.

Het lijkt mij ook een beetje een ongecontroleerde actie, als Philips een restwaarde of 30% korting aanbiedt en Gibson kan nog niet aangeven of er een compensatie regeling komt.

Nog één tip die hier wel op Tweakers past lijkt mij: Zorg dat je alles wat je af kan spelen met codecs of met behulp van het Internet altijd in eigen hand houdt. Dus bouw een HTPC of Raspberry, of koop in ieder geval iets met een gangbaar OS, waar je daarna zelf je applicaties en content management kan doen. Met alle andere opties ben je overgeleverd aan firmware/updates en de bereidheid van de uitgever van het product of de community die alternatieve creëert.
Het lijkt mij ook een beetje een ongecontroleerde actie, als Philips een restwaarde of 30% korting aanbiedt en Gibson kan nog niet aangeven of er een compensatie regeling komt.
Het lollige is; dit is wss. niet eens het probleem van Philips of Gibson.

We hebben het hier over essentiële kenmerkende eigenschappen v/e product die wegvallen, waarbij de klant de mogelijkheid moet krijgen om de bijhorende overeenkomst te ontbinden.

Maar in dit geval is dat een ordinaire koopovereenkomst en dus zou je met je speler terug moeten naar de winkelier die hem verkocht heeft en daar zal de koop ontbonden moeten worden...
Zuur voor de mensen die er last van hebben maar ook op veel TV's van Philips werkt NetTV voor geen meter.
Onze TV is uit 2010 en na een half jaar was het al zo onwerkbaar traag geworden dat ik niet meer naar NetTV heb gekeken, de processor is gewoon niet krachtig genoeg (of de software te slecht).
Satellietontvanger speelt bijna alle media files af en de Chromecast doet voor mij het YouTube gedeelte en dergelijke.
Dat is volgens mij het probleem van al die smart tv platvormen. Ik heb een Panasonic en van dat smart gedeelte lusten de honden geen brood. Het is niet alleen slecht, het is ook lelijk en ondoordacht.
Vaak kun je met Chromecast, Apple TV of Kodi-achtige players een veel beter resultaat halen en doordat het goedkoper is kun je die na 3 jaar vervangen terwijl je tv gewoon blijft werken.

Neemt niet weg dat het niet netjes is om functionaliteit zomaar weg te halen. Nintendo deed dat al eens eerder met hun internet games op de Wii.
Inderdaad. Ooit had ik een leuk idee om een voordelig P.tv-tje met netfunctionaliteit op de slaapkamer neer te zetten om er al snel achter te komen dat hij alleen grote films van usb draaide maar niet van het netwerk vanwege geheugen tekort, dat NetTV out of de box super irritant langzaam was en eigenlijk het hele apparaat inclusief netten wisselen en tvgids langzaam was ... Maar de beeldkwaliteit en het geluid (voor een tv-tje dan) was relatief subliem, en tjok vol aansluitmogelijkheden voor een bijna niet te vertrouwen lage prijs.
Ik heb al wat ervaring met dit soort bende dus stel ik een doel wat ik minimaal wil hebben en wat ik als extra zie en welke extra's mij eigenlijk gestolen kunnen worden. Maar ik vind het spijtig dat mensen toch belazerd worden en tegenwoordig gedwongen worden om alle kleine lettertjes op meerdere manieren te interpreteren in gebruikersvoorwaarden. En niet te vergeten die verkopers van de laatste audio winkels waar tenminste nog verkopers zijn. "Ja meneer leuk deze P. tv ... enneh ... Ja smartTV staat wel op de doos aangegeven en wellicht doet ie het ook ... Maar mooi beeld he? Prachtig he? ... heeft u toevallig ook een pc met HDMI... die verkopen we ook ;-).
In consumentenrelaties is er sprake van een grijze lijst van voorwaarden die niet mogen worden opgenomen.
Ja en welk bedrijf houd zich daar aan? Sony om te beginnen al niet, gezien die gewoon geadverteerde functionalteit wegpatchen (zoals Gibson nu), en volgens mij staat het even goed in de voorwaarden van ieder ander apparaat wat diensten aanbied.

Sowieso bullshit dat er voorwaarden zij die je moet accepteren na de aanschaf van een product. Je wilt dat appraat waar je geld voor betaald hebt gebruiken? Nou dan gaan wij je nu vertellen wat wij dan willen.
Anders veel plezien met je baksteen (terugbrengen gaat niet, want je moet het uitpakken en aanzetten om de voorwaarden te lezen).
Anoniem: 349463 @LOTG16 februari 2016 15:46
Als je het online koopt mag je het wel terugbrengen. Wat ik op zichzelf al een beetje vreemd vind, dat de retourvoorwaarden online vaak makkelijker zijn bij dezelfde keten in tegenstelling tot wanneer ik het apparaat in de winkel koop.
Tja, de cloud en iot zijn echt geen goede partners. Hou het gewoon simpel, binnen je eigen netwerk, dan heb je minder beveiligingsproblemen en ben je ook niet afhankelijk van een derde partij die dit soort streken kan leveren. Ik mijdt iot dingen met een cloud component als de pest. Waarom moet mijn thermostaat met de cloud praten terwijl hij op hetzelfde netwerk zit als mijn smartphone? Daar krijg je alleen maar gezeur door net als laatst met Nest.
tja, makkelijk praten, maar al die dingen worden toch onderhouden door hun leveranciers, dus zo simpel te stellen als 'hou het gewoon simpel, binnen je eigen netwerk' is het echt niet..
Anoniem: 356920 16 februari 2016 12:48
Ik had liever de keuze bij aanschaf, Smart of geen Smart op het toestel.
Gegeven de keus geen smart of dubbele smart (eerst smart, dan smart omdat je geen smart meer hebt) zou ik zelf ook de mogelijkheid willen hebben om voor geen smart te kiezen.

Voor de fabrikant ligt dat kennelijk anders, die willen graag smart verkopen. Kost per toestel niet of nauwelijks extra, is een verkoopargument omdat de concurrent het ook heeft en ze kunnen dan wel informatie verzamelen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 14:57]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.