Philips schrapt ondersteuning lampen van derde partijen bij Hue

Philips heeft een update doorgevoerd waardoor niet alle lampen die van het ZigBee-protocol gebruikmaken meer aan de Hue Bridge toe te voegen zijn. Lampen van fabrikanten die niet onder het 'Friends of Hue'-programma vallen, worden niet meer gevonden.

De wijzigingen zijn ook onlangs doorgevoerd in verschillende faqs over hoe lampen van andere merken toe te voegen. Gebruikers op het ontwikkelaarsforum van Philips Hue ontdekten als eerste dat lampen van verschillende merken niet meer functioneren na de update, zoals lampen van Osram, LG en GE. Volgens Philips is het om gebruikers van Bridge een gegarandeerd goede werking te leveren, waardoor niet alle op het open ZigBee-protocol gebaseerde lampen meer functioneren.

Het lijkt vreemd dat Philips ineens gekozen heeft voor het blokkeren van andere producten die gebruikmaken van het ZigBee-protocol, vooral omdat Philips lid-oprichter is van de in augustus 2012 opgerichte The Connected Light Alliance. Deze alliantie werd in het leven geroepen om open standaarden en ontwikkeling rond draadloos aan te sturen verlichting te stimuleren. Onder de lid-oprichters bevinden zich naast Philips ook GE, Lutron, Osram, Panasonic en Toshiba. Inmiddels bestaat de alliantie uit zo'n veertig leden.

De klachten werden opgemerkt door het Duitse iPhone-ticker en volgen op de aankondiging van meer samenwerkingspartners onder het Friends of Hue-programma. Gebruikers die na de update lampen willen combineren van andere merken die niet onder het Friends-programma vallen, kunnen die niet toevoegen. Lampen die in het verleden onder de oude firmware toegevoegd waren aan de Bridge, blijven wel zichtbaar in de app, maar zijn niet toe te voegen na een reset.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

14-12-2015 • 10:47

205 Linkedin

Submitter: Twixterr

Reacties (205)

205
203
170
4
0
1
Wijzig sortering
Dit is overigens een mooi voorbeeld van de consequenties van the Internet of Things. Fabrikanten kunnen (in theorie) met een simpele handeling je halve inboedel onklaar maken omwille van 'verbetering van performance'. Hartstikke leuk als je koelkast, broodrooster, keukenlamp en televisie aan het internet hangen omdat het zo gemakkelijk is. Nou, mij niet gezien.
Het is gewoon een vorm van DRM die Philips introduceert op hun HUE platform. We weten allemaal inmiddels hoe de consument aankijkt tegen DRM achtige platformen.
Ja daarom was de Senseo de eerste twee jaar zon succes? Ook daar zat een patent op wat later verliep waarna -tig andere fabrikanten pads gingen maken. Maar uit eindelijk was het apparaat al een succes zonder het aanbod van andere aanbieders.

Dus ja een fabrikant moet zijn product kunnen beschermen om zelf met dat idee een acceptabel marktaandeel te verwerven om daarna alsnog de boel vrij te geven. Waarom zou je anders nog innoveren als een ander dat voor je doet?

Maw als je als bedrijf investerend in iets nieuws, en op die basis het geïnvesteerde kapitaal met een winstpercentage wil terug verdienen dan is een patent / beveiliging / chip totaal rechtvaardig.

Natuurlijk zijn er genoeg "onzin" patenten en beveiligingen om enkel en alleen de concurrentie te dwarsbomen maar daar valt dit totaal niet onder iedereen kan een controller + mobiele app maken, maar dat kost geld dus mee liften op het succes van een ander is dan een makkelijke keuze.

[Reactie gewijzigd door downcom op 14 december 2015 11:59]

Dat is toch heel iets anders? We hebben het hier over een open systeem wat na een succes ineens geblokkeerd wordt op een open platform met een gestandaardiseerd protocol. Ineens besluiten ze het middels een update propriety te maken.

Vergelijkbaar met je Senseo voorbeeld waarbij je stelt dat iedereen koffiepads mag maken maar zodra je ziet dat het een succes wordt of een andere reden besluit door een update (of in nieuwere modellen) een controle te doen of de pads wel voldoen aan jouw criteria en een hoop merken weer uitsluiten.

Over innovatie gesproken. Maakten ze vroeger nog echte producten, nu maken ze bijna niks meer maar is het een handelshuis in patenten. Dus zo heel onverklaarbaar is deze move niet. Inmiddels werken er meer patentspecialisten en advocaten om ze te beschermen dan product engineers.
Je hebt koffie en je hebt koffiepads beide van gemaakt van koffiebonen. beide anders maar toch het zelfde resultaat. Je hebt een gloeilamp en een Ledje feitelijk ook het zelfde of toch anders?

Hier word een product (hue) neergezet dat gelinkt kan worden met bestaande Zigbee Demotica producten. Maar de apps en de controllers die nu worden ontwikkeld voor de Hue lampen (door Philips zelf) worden dus zonder enige link met philips gebruikt.

Maw mee liften op het succes van een ander en dit heeft niks te maken met het open Protocol van Zigbee maar met het merk "Hue". Iets dat Philips met pijn en moeite de markt op heeft gekregen en wat later pas vruchten gaat afwerpen.

Daarom dat hele "Friends of Hue" zal wel met andere redenen opgezet zijn dan waarvoor het op dit moment word gebruikt. Waarom ontwikkel je anders een standaard om enkel de concurrent er een plezier mee te doen?

Al met al; Er veranderd voor de consument niet veel. Echter de bescherming van hun producten zo dat ze zelf de vruchten kunnen plukken en niet de concurrent die enkel heer en meester is in het namaken van producten. Hiermee is natuurlijk de consument die dacht goedkoop uit te zijn de klos.

Maar voor dergelijke lampen is een makkelijke oplossing mogelijk; installeer een light manager (bijv. Domoticz) op bijvoorbeeld je NAS en deze kan alles haarfijn doorsturen naar je huidige setup.
Kijk daar komt de aap uit de mouw: Marktbescherming. Het punt is dat er helemaal niets innovatiefs is aan Hue. Het is gewoon een combinatie van led-techniek met wat computer en netwerktechniek die al lang bestaat. Dat wordt van rechtswege niet beschermd en dat de Chinezen dat goedkoop kunnen produceren is evident en hun goed recht ook.

Dan maar technsiche maatregelen. Philips kiest nu om zijn "open standaard" te sluiten, wat je paniekvoetbal kunt noemen, want de Chinezen gaan echt niet stoppen met ledlampen maken. Het zal in de praktijk gewoon een extra argument worden om geen Philips te kopen. De Chinese apparatuur doet namelijk wel wat de consument wil.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 14 december 2015 15:10]

Een goede Chinese bridge zonder bugs, met support en 3rd party apps? Je betaald niet alleen voor de hardware, over het algemeen doen de Chinezen het niet goed op de overige punten. Maar ik ben geen product expertz, maar staat wel om mijn verlanglijstje :)
Je wilt geen apparaat met allerlei fabrikantspecifieke apps die naar 2 jaar geen updates meer krijgen en je weer nieuwe apparatuur moet kopen. Je wilt een apparaat dat alle standaarden getrouw implementeert, zodat je met standaard openbronapplicaties je spullen kunt bedienen.

Net zoals men in China prima telefoons maakt waar Android op draait (waar voldoende in ontwikkeld wordt), zal ook de domotica die kant op moeten.
China werkt met andere open frequenties. Alleen 433 en Wifi komen overeen. Dus denk dat Zigbee en Zwave nog even duren.
Dan zou je eens naar MiLight (ook bekend als oa EasyBulb, LimitlessLED) moeten kijken, en bijvoorbeeld de resources daarover op www.limitlessled.com/dev
Kost een stuk minder dan die Philips spullen, en is lekker open, en je ziet het ook steeds beter geïntegreerd worden in allerlei domotica-software. Zie ook het topic over milight op het forum.
Naja, veranderd niet veel...

Iets werkt en is verkocht als een bepaalde standaard.
Users koppelen andere apparaten voglens die standaard eraan en philips stelt dat wegens mogelijke problemen ze deze blocken.
Niet dat ze die niet ondersteunen (garantie tot aan de voordeur, wij garanderen alleen friends of hue en hue producten) nee ze blokken dit actief.

Daarnaast en ik denk het belangrijkste, dit gebeurt achteraf, zonder aankondiging verstopt in een update (die niet terug te draaien is).
Nu is het iets relatiefs simpels als wat lampen (die een klein fortuin gekost hebben) maar wat als dit straks standaard word, eerst userbase oogsten met flexibiliteit en dat steeds meer afkappen met simpele update's.
Je bent je investering niet meer zeker op dit vlak in de toekomst.

hoe zou jij het vinden als je een nieuwe auto koopt, er een tijdje andere banden onder hebt (en dat bevalt prima) en opeens na een software update je auto niet meer start omdat er Pirelli banden onderliggen en de auto fabrikant aangeeft dit te blokkeren wegens dat sommige banden niet goed kunnen werken en je er maar michelin onder moet leggen.
Philips heeft HUE nooit verkocht als open platform met support voor andere lampen!
Dat je via een eenvoudige 'Hack' ze toch kunt toevoegen is geen support.

Dit is niks anders als Apple alles alles wat Android is blokkeert (e.g. in app store)
Men heeft een succesvol concept en zakelijk heeft men er geen enkel baat bij om andere merken op het platform toe te laten.

Ik hoop overigens wel dat Philips LivingWhites blijven werken...
Ja daarom was de Senseo de eerste twee jaar zon succes? Ook daar zat een patent op wat later verliep waarna -tig andere fabrikanten pads gingen maken. Maar uit eindelijk was het apparaat al een succes zonder het aanbod van andere aanbieders.
Niet zo zwart-wit. Patenten zijn niet automatisch een show-stopper, ze worden pas vervelend als ze worden afgedwongen. Zolang die pads niet te duur zijn heeft niemand er last van. Pas als mensen vinden dat de pads te duur zijn en ze geen goedkopere alternatieven kunnen kopen dan beginnen ze te klagen.
Patentbescherming is sowieso nogal zacht in deze, de Chinezen maken het toch wel na en de Aldi's en Actions vinden wel een grijze weg om het te importeren.
Dus ja een fabrikant moet zijn product kunnen beschermen om zelf met dat idee een acceptabel marktaandeel te verwerven om daarna alsnog de boel vrij te geven. Waarom zou je anders nog innoveren als een ander dat voor je doet?
Om je probleem op te lossen?
Om de eerste te zijn die een product kan leveren?
Omdat je het leuk vindt?
Zodat je zelf de standaard kan bepalen?
Omdat het goedkoper is dan het oude product blijven maken?

De mensheid heeft duizenden jaren bestaan zonder patenten, het is niet ondenkbaar dat we ze ooit weer afschaffen.
Maw als je als bedrijf investerend in iets nieuws, en op die basis het geïnvesteerde kapitaal met een winstpercentage wil terug verdienen dan is een patent / beveiliging / chip totaal rechtvaardig.
Rechtvaardigheid is nogal relatief. Is het rechtvaardig om miljoenen mensen te laten sterven omdat er patenten zitten op de medicijnen die nodig zijn om ze te genezen? Nu wil ik geen vergelijking maken tussen een lampje en een medicijn tegen malaria maar me wel verzetten tegen het automatisme dat patenten, auteursrechten en andere vormen van virtueel eigendom een natuurlijk gegeven recht zijn. Het zijn menselijke constructies die er zijn om ons te helpen. Als ze niet meer helpen dan moeten we er niet sentimenteel over doen.
Dat de Senseo een succes was heeft niets te maken met de exclusiviteit van de pads in het begin. Het feit dat het een koffiepad machine was in een tijd waar iedereen nog ouderwets koffie zette was de reden dat het apparaat succesvol is.

De Senseo Sarista had ook exclusiviteit (er waren alleen officiële dure funnels voor) en die is ook geflopt.

Als de Senso vanaf het begin ook namaak pads had was het misschien nog wel groter geworden en als de Sarista namaak funnels had was hij misschien niet geflopt.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 14 december 2015 12:05]

Heb je een bron van de flop van de Sarita?
Nee, puur eigen observatie. Ik heb zelf zo'n ding maar ik ken niemand anders die er eentje heeft of er over praat. Ze zijn vrijwel nergens meer te koop en de funnels zijn ook niet meer te koop (ze staan niet eens meer op de officiële site, alleen de hervulbare nog).

Eind 2014 kreeg ik van Philips een pakketje met twee hervulbare funnels en het bericht dat de DE funnels niet meer verkocht werden.

Dat zal een reden hebben.
Aangenaam, ik ben ook eigenaar van een Sarista :9
Een tevreden eigenaar
Er zijn dus wel twee van ons! :D
Als je een vergelijking wilt maken met andere producten van Philips, denk dan aan het cassettebandje (min of meer open standaard) of aan de CD (van de opvolgers beurt Philips nog steeds licentiegelden).
Dit is ook de reden waarom ik steeds meer een zure smaak in de mond krijg van Philips. Op de consumentenmarkt zijn ze eigenlijk ook al jaren niet meer serieus te nemen (afgezien van wat persoonlijke hygiëne en keuken producten).

Eigenlijk alles wat in meer of mindere mate afhankelijk is van software updates bij Philips kun je beter mijden. Wel jammer want qua service (garantie) heb ik best goede ervaring met Philips, maar als mijn producten gewoon onklaar worden gemaakt of niet meer van updates worden voorzien dan wijk ik toch naar andere producten uit. Zo is mijn laatste TV ook geen Philips meer (te veel slechte reviews/ervaringen).
Misschien toch het probleem dat Philips steeds minder consumentenproducten maakt, maar zijn lijnen of naam verkoopt aan derden. Dat is ook het geval bij de televisies. Die worden gemaakt door tp vision, wat ooit Philips was, maar tegenwoordig in Chinese handen. Naar mijn weten is de lichtdivisie nog in handen van Philips.
Hmm wat een vreemde redenering van philips, het gaat toch over een "OPEN ALLIENCE" ?

Als het echt is voor de garandering van de goede werking is, dan zou de consument het zelf ook toch wel merken? als ik een lamp koop die het niet zo goed doet als de HUE lamp dan zal ik er geen tweede kopen...
Ik vraag mij ook af of ze hun beslissing wel kunnen staven..waren er echt zo een grote problemen dat zo een drastische beslissing werd genomen? ergens is het wel ook een feature die weggenomen word, waarvoor de consument betaald heeft!

Op den duur ga ik gen philips meer kopen...want het werkt toch nooit samen met andere dingen en dat is nu net wat de consument wilt
Dit is geen voorbeeld van consequenties van Internet of Things, maar van consumenten die proprietary dingen kopen en zich daarmee vrijwillig op laten sluiten in een walled garden.
Het was juist geen proprietary ding, de Philips dingen gebruikten een gestandaardiseerd Zigbee protocol. Daarmee zou je juist verwachten dat dit soort dingen niet gingen gebeuren.
Anoniem: 310408
@hiostu14 december 2015 12:25
Het was juist geen proprietary ding, de Philips dingen gebruikten een gestandaardiseerd Zigbee protocol. Daarmee zou je juist verwachten dat dit soort dingen niet gingen gebeuren.
Inderdaad, ze schrijven zeer duidelijk over hun bridge: "Gecertificeerd voor ZigBee LightLink-protocol 1.0"

Iets wat nu niet meer correct is. Het is dus maar zeer de vraag of Philips hiermee weg komt. Het gebruiken van een certificatie die je niet hebt is een zeer gevaarlijke stap. Philips is echter verreweg de belangrijkste partner van Zigbee dus ik denk dat ze hiermee het protocol geheel overnemen.
Het treurige is dat 3rd party lampen nog wel door de bridge opgenomen worden in het Zigbee netwerk (Osram lamp gaat knipperen bij inclusie) - dus in zoverre werkte het protocol nog wel - maar deze vervolgens willens en wetens NIET meer door de Hue api exposed wordt, waardoor je er helemaal niks mee kunt..
ik zeg Twitter war on Philips.
@tweethue om je ongenoegen kenbaar te maken!
consumers unite! }:O
Hier een nieuw officieel antwoord van Philips:
http://www.developers.mee...riends-hue-program-update

Een stukje eruit gehaald:
These changes do not affect Philips commitment towards an open system and ZigBee Light Link as the best standard for residential lighting control. Our lights continue to be fully standards compatible with differentiated features built on top of the standard and exposed via our bridge. Likewise our bridge remains ZigBee Light Link compatible and allows other devices to join its network. Controllers other than the Philips Hue bridge could still join the ZigBee network and control all lights inside it. It is precisely to enable a good quality of experience with our own and 3rd party bulbs that we have started the 'Friends of Hue' program as an extension of ZigBee Light Link certification.

[Reactie gewijzigd door Scidd0w op 14 december 2015 17:24]

Het enige wat zo proprietary is geworden is hun eigen basisstation, zo lang de lampen het op andere stations met zigbee-ondersteuning blijven doen denk ik dat er eigenlijk niet heel erg veel over te zeggen is.
Het enige wat zo proprietary is geworden is hun eigen basisstation, zo lang de lampen het op andere stations met zigbee-ondersteuning blijven doen denk ik dat er eigenlijk niet heel erg veel over te zeggen is.
Ze schrijven over hun bridge: "Gecertificeerd voor ZigBee LightLink-protocol 1.0" Ik denk dus dat er best wel over te zeggen valt. De text op hun website is op zijn minst onjuist en op zijn slechts misleidend op dit moment. Laat ik het zo zeggen, zou ik de hubs verkopen zou ik ze even apart zetten en ze niet leveren want de klant zou er hierdoort ontevreden over kunnen zijn.

Al met al een aparte stap van Philips en ik vermoed dat er hier wat miscommunicatie aan ten grondslag ligt.
Het probleem van ZigBee is dat fabrikanten ook eigen profiles kunnen gebruiken en je als fabrikant niet verplicht bent de informatie te openbaren/andere fabrikanten er geen toegang toe hoeft te geven.
M.a.w. proprietary en dus geen interoperability, precies wat je hier ziet.
Toch maar naar Z-wave...
Oh ? ik wist een jaar terug niet dat dit ging komen. Voor mij is het een klassiek voorbeeld om de competitie aan de kant te zetten.
Dan verbreek je toch die internet verbinding.
De onderliggende techniek van een koelkast verandert er niet door.

Die koelkast blijft een koelkast. Hij houdt dan alleen je boodschappenlijstje niet bij.
Totdat ze het ding zo maken dat'ie het alleen maar doet als hij verbinding kan maken met de fabrikant. Klinkt extreem, maar als je ziet wat voor een shit printerfabrikanten uit hebben gehaald om het navullen van inktcartridges tegen te gaan ligt het eigenlijk erg voor de hand.
Klopt, maar dat verschilt ook per fabrikant. (ook in dit geval.) :)

De ene fabrikant kan een platform open maken, en een ander juist niet... Dat is juist het hele probleem.

Om terug op je printer voorbeeld te komen, men oude lexmark printer kon je niet navullen of inktcartridges van derde partijen mee gebruiken. Met mijn hp printer kan ik wel cartridges van derde partijen (o.a. 123inkt om een voorbeeld te geven) gebruiken. Je krijgt een waarschuwing maar meer niet. Lexmark blokkeerde de hele boel gewoon.

Dat is hetzelfde wat hier gebeurd, Het protocol is open, Iedereen zou een alternatief kunnen maken, elk bedrijf... Want het is een open protocol. Helaas blokkeert Philips plots deze derde partijen op hun eigen platform... Ik vind het een slechte keuze van Philips om enkel Philips en enkel haar partners (Friends of Hue) toe te laten op het platform, en ik denk dat deze reden enkel is zodat Philips helaas enkel geld kan innen van hun eigen producten of met de producten van hun partners op het platform.

Helaas vind ik dat de consument (vooral bij Internet of Things related stuff) recht heeft op een open platform, zeker als het een open protocol is. Derden de toegang ontzeggen is een beetje jammer... Als je meerdere platformen nodig hebt, wat is dan het nut daarvan in plaats van één centrale plek/app?

Ik ben geen expert in hoe het systeem van philips werkt, maar de consument zou gewoon één platform voor dergelijke applicaties moeten hebben, de toegang ontzeggen voor iets van het zelfde protocol zorgt enkel voor problemen bij de consument. (blokkade's, rechten die afgenomen worden, privacyproblemen, .....)

Als een functie werkte zoals behoren, waarom zou je die blokkeren dan?

[Reactie gewijzigd door AshleyAlthea op 14 december 2015 14:04]

Het laatste HP-kreng dat ik nog heb heeft regional lockout voor de cartridges.
Dit is overigens een mooi voorbeeld van de consequenties van the Internet of Things. Fabrikanten kunnen (in theorie) met een simpele handeling je halve inboedel onklaar maken omwille van 'verbetering van performance'. Hartstikke leuk als je koelkast, broodrooster, keukenlamp en televisie aan het internet hangen omdat het zo gemakkelijk is. Nou, mij niet gezien.
Daarom ben ik zo'n Free Software fanboi. Ik wil zoveel mogelijk controle over mijn apparatuur.

Zolang je closed source draait heb je die controle zeker niet. Open Source alleen is helaas niet genoeg, maar voor mij is het de eerste wens/eis als ik nieuws koop.

Zelfs als een fabrikant geen kwade bedoelingen heeft (zoals de meesten) dan heb ik nog steeds geen vertrouwen in hun veiligheid, 90% van alle IT is nu eenmaal niet veilig. Zeker apparaten met een netwerkaansluiting moeten regelmatig gepatched worden maar in praktijk doen veel fabrikanten dat niet. Een blackbox kopen waarbij ik blind op de fabrikant moet vertrouwen is voor mij zeer onwenselijk want ik weet dat het meeste lekke troep is die nooit gepatched zal worden.
Niet dat ik de illusie heb dat ik zelf alles kan patchen maar zo heb ik in ieder geval de keuze in plaats van dat een fabrikant die keuze voor mij maakt. Zeker bij IoT-devices die misschien wel tien jaar mee gaan maar slechts een paar euro kosten (zoals een deurbel) zullen de meeste fabrikanten het te duur vinden om er support op te blijven geven.
Tijd voor een open source / hardware Hue bridge? Of eigenlijk een ZigBee Light Link bridge. Misschien is de Philips hue te 'hacken'. Of een nieuwe open hardware bridge ontwerpen, door een zigbee transceiver aan een raspberry pi of iets dergelijks te hangen?
Correct me if I'm wrong maar ik heb hoge verwachtingen van Homey.
Ja dat is zeker een goede mogelijkheid, en doet zelfs veel meer dan de Philips bridge :)
Het is nogal erg ver gezocht om de link te leggen tussen dit en "internet of things".
Dit gaat om een protocol voor het werking van een bepaald type product en niet hoe het verbinding maakt met andere apparatuur via het internet.
Als bijvoorbeeld producent X van een router opeens besluit om via firmware updates alle wifi producten van producent Y te blokkeren dan ga je toch ook niet het internet in het algemeen de schuld geven?

Er zullen vast wel wat rare zaken de kop op steken met internet of things maar omdat de meeste mensen/bedrijven wel inzien dat dit soort praktijken geen geld opleveren is het vrij snel afgelopen met zulke problemen.
Nou ben zelf absoluut geen voorstander van "internet of things" vanwege andere zaken zoals beveiliging en reclame maar dit is een zeer slechte poging om potentiële problemen bloot te leggen.
Dat helemaal.
Al deze zaken staan in de kinderschoenen. En als iedereen zich als Apple gaat gedragen werken het allemaal niet met elkaar of heb je 70 apps om je huis te bedienen.
Met dit soort acties moet je dus of nog een andere bridge kopen of toch weer de lamp zelf aan en uit zetten.
Jammer. Heel jammer.
Juist voor dit soort dingen heeft de EU zijn nut al meermaals bewezen.
oh ja, want hoelang heeft het geduurd alvorens we .docx formaten konden inlezen op linux....?

en data overzetten naar je iphone zonder itunes is ook peace of cake ;)

en de vluchtelingencrisis, is er nu in feite al een europese oplossing?
Grote kans dat .docx anders nog langer geduurd had.

De vluchtelingencrisis valt simpelweg niet onder "dit soort dingen", maar als je er nou toch naar vraagt... Toen de vorige vluchtelingencrisis zich afspeelde ging het wel iets soepeler (al waren protesten ook niet van de lucht en maakte de coa er naar verluid ook soms al een potje van), was er minder invloed van Europa maar ik betwijfel alsnog of dat essentieel was om alles toen soepeler te laten verlopen.
Oke... dus op je werk wordt jij niet afgerekend op de tijd waarin je iets oplost?
Tijdspanne is nu ook eenmaal een element in het bepalen of je succesvol was of niet. En de hoeveelheid tijd die je krijgt staat recht evenredig met het aantal middelen. Zo gaat het er toch aan toe bij ons.
Als ik het sneller oplos dan een ander, of ik los iets op dat een ander ueberhaupt niet oplost, dan ben ik op zijn minst een éénoog in het land der blinden. Zie jij andere instanties zaken als mededinging en interoperabiliteit oppakken? In theorie kunnen individuele landen dat ook, maar MS ziet Nederland al aankomen...
Hoe kan je in vredesnaam de EU hierin betrekken? Mis ik iets?
Mwa op zich is die gedachten kronkel nog niet eens zo raar te verklaren. Als de Europese toezichthouder wat voor elkaar krijgt over bv een standaardisatie van een adapter, verwisselbare accu's , afschaffing van Roaming tarieven in het buitenland vraagt Pingy zich waarschijnlijk af waarom er niemand toezicht houdt op de standaarden en nieuwe technology platformen zoals wat de HUE gebruikt namelijk Internet of Things. Pingy vraagt zich waarschijnlijk af waarom er bij de 1000 commissies niemand Philips op de vingers tikt.
Het is ook nooit goed; teveel regels of te weinig regels. Net hoe de wind waait, en dan het liefst tegen de EU in.

Dit heeft niks met de EU te maken. Wellicht als er klachten worden ingediend door de concurrenten die nu uit het systeem zijn gegooid en de gebruikers van die lampen dat de EU in actie kan komen. Dat de EU zich preventief met alle open (en minder open) initiatieven bemoeit lijkt me echter juist een recept om te worden wat pingy ervan maakt.
Anoniem: 432173
@curumir15 december 2015 10:25
Jammer, je snapt nochtans perfect wat ik bedoel.

De EU zal PAS in actie komen als er een klacht komt (die waarschijnlijk volledig moet onderbouwd worden door advocaten en dus veel geld kost). En wat doet de EU dan? Onderzoekjes instellen, nog een consultancy aanvragen en na 5 jaar de fabrikant al dan niet straffen met een zware boete die terugvloeit naar de EU.
Ondertussen hebben wij als consument... teveel betaald aan die ene speler die de markt domineerde (en ondertussen de andere spelers buitenspel zette) en zijn we belemmerd in wat we wouden doen.

Bijgevolg, de EU kost ons heel veel geld en brengt ons quasi niets op.

De EU, VN, NATO, ... kunnen heel krachtige instanties zijn die echt iets kunnen betekenen. Maar tot op heden enkel bezet door postjespakkers met zo weinig mogelijk kennis ter zake.
Grappig, je beweert dus dat hij, ondanks zijn negatieve reactie jegens Europa, eigenlijk pleit voor méér Europa.
Jup, die pingy moet dringend af van de anti-EU Kool-Aid.
Anoniem: 432173
@H!GHGuY15 december 2015 10:26
Grappig dat toet-toet het tenminste snapt ;)

Ik ben niet tegen EU, ik ben wel tegen de functie die ze nu vervult en vooral de manier waarop.
Maar het lijkt mij niet dat zoiets direct gebeurd, dit is AFAIK nog maar net bekend wat Philips hier doet.
De haat zit diep begrijp ik.

Maar eerder denk ik dat jij niets van de EU begrijpt, want je opmerking slaat echt totaal helemaal nergens op! Heeft hier ook helemaal totaal nul komma nul mee te maken.
Anoniem: 432173
@p0pster15 december 2015 10:28
Ik begrijp inderdaad niet dat je een instantie kan hebben die miljarden kost, 1000 en 1 vergaderingen kan inplannen en uiteindelijk niets kan vooruithelpen.
Dus ja, ik begrijp niets van de EU ;)
Zoiets heet dus "broken by design". Het is de vraag of dit mag. En zo ja, of het zou moeten mogen. Nadat je een aparaat hebt gekocht wordt zo ineens de functionalteit drastisch beperkt, zonder dat je daarvan uit moest gaan bij aanschaf. Het is als een volkswagen die ineens nog maar 80 kan na een software update, zodat hij aan de milieunormen voldoet.
Dit is niet "broken nu design", dit is "hoe kunnen we zoveel mogelijk Philips lampen verkopen". En Philips heeft zelf nooit beweerd dat andere lampen ook werken met HUE. Dus ja, het mag om de reden die ze noemen wel. (Of het verstandig/ethisch is is een ander verhaal)

En wat een rare vergelijking, die klopt totaal niet, de auto rijd tenminste nog.
Beter zo:
Het is dan dat een auto niet meer de bocht om kan als je er een stuur van een ander merk in zet.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 14 december 2015 11:06]

Het mag in de zin van dat er geen verbod is om dit soort producten te maken. Er is echter wel een probleem met het consumentenrecht als een fabrikant de specificaties van het product zomaar verandert. Je moet als consument dit soort monopolistische praktijken nooit pikken en interoperabiliteit eisen. Het is daarom sterk het overwegen waard als je hierdoor getroffen bent je spullen retour te sturen.
Ze hebben de specificaties niet veranderd. Staat er op de verpakking/brochure dat andere merken lampen met het zigbee protocol ondersteund worden? Dacht het niet. Ze hebben wel wat veranderd, maar dat is alleen iets waar mensen zelf achter zijn gekomen, niet iets wat Philips heeft verkocht als eigenschap van het product.

En aangezien er genoeg andere keuze is, zijn het geen monopolistische praktijken. Ze willen alleen (zoals de meeste fabrikanten) geen gezeur omdat je producten van andere fabrikanten er op aansluit die niet goed werken.

En ja, je mag interoperabiliteit willen, maar als andere fabrikanten protocollen niet goed implementeren en de klanten bij Philips komen zeuren dat het niet goed werkt.... Tja dan snap ik de keuze wel.
Als er op de brochure een logo van of verwijzing naar het gebruikte protocol staat (heb ik niet gecontroleerd, maar ik begrijp uit andere reacties dat dat zo is), mag je ervan uitgaan dat er interoperabiliteit is met andere lampen die die vermelding voeren.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 14 december 2015 16:04]

Als er op de brochure een logo van of verwijzing naar het gebruikte protocol staat (heb ik niet gecontroleerd, maar ik begrijp uit andere reacties dat dat zo is), mag je ervan uitgaan dat er interoperabiliteit is met andere lampen die die vermelding voeren.
Mwah, een symbooltje op een verpakking zegt vrijwel niks over interoperability.

Neem als voorbeeld bijvoorbeeld NFC in smartphones, waarbij informatie delen tussen Android, Apple en Windows telefoons niet mogelijk is. Of de HTML 'standaard', USB en Wifi. Of wat te denken van elektrische apparaten? 230V maar compleet andere stekkers. En wat dacht je van 4G frequenties? 700 MHz, 750 MHz, 800 MHz, 850 MHz, 1700 MHz, 2100 MHz, 1900 MHz en 2500 MHz. Een 4G smartphone kopen in [insert land] en gebruiken in NL op het 4G netwerk; fingers crossed.

Neemt niet weg dat Philips met de recente update een rotstreek uithaalt door interoperability wég te halen (wat iets anders is dan het van begin af aan niet ondersteunen), maar uitgaan van een symbooltje op een brochure voor de juiste werking van het apparaat vind ik te ondoordacht.
Dat symbooltje op de verpakking is juist essentieel. In veel gevallen, en dat lijkt hier ook zo te zijn, is dat de kurk waarop de standaard drijft en ook gewoon af te dwingen dat het niet meer gevoerd mag worden als een fabrikant zich niet aan de standaard houdt. Denk aan het VHS HQ logo. Sommige fabrikanten lieten HQ weg ondanks de overeenkomstige beeldkwaliteit, simpelweg omdat ze bepaalde features niet implementeerden.

In http://www.zigbee.org/zig...ndards/zigbee-light-link/ maak ik uit de zinsnede
ZigBee Light Link products earning the ZigBee Certified seal are the industry’s only networked consumer lighting products offering simplicity and interoperability.
op dat Zigbee wel degelijk beoogt om interoperabiliteit te garanderen voor producten waar een bepaald logo op voorkomt.

Waarom de juridische afdeling van Philips Lighting kennelijk gemeend heeft dat dat hier niet van toepassing is of dat het om een papieren tijger gaat, weet ik niet. Mogelijk heeft Philips een zwakkere claim dan het afdrukken van een seal op de verpakking gelegd, of zaten de juristen even te slapen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 15 december 2015 23:40]

Ze hebben het juist wel gemarket als een open systeem. Dat is juist een van de verkoopargumenten geweest. Ze hebben een community van developers opgezet juist om zoveel mogelijk apps en dergelijke in hun ecosysteem te krijgen. Tevens hebben ze altijd gezegd dat alle Zigbee Light Link apparaten aan hun systeem gekoppeld kunnen worden.
Uit jou woorden kan ik concluderen dat het systeem nog steeds open is, developers en hobbyisten kunnen nog steeds apps maken voor het systeem. Dat stuk open heeft in mijn ogen niets te maken of het basisstation ook kan/wil communiceren met andere apparaten op het zigbee protocol.

Overigens zeker jammer dat dit niet meer kan/mag. Al zou ik niet snel andere lampen erop aan sluiten, maar kan mij voorstellen dat er andere apparatuur is die wel handig zou kunnen zijn (zoals afstandsbedieningen, gordijnen oid?)
Tja... vanuit jezelf denken. "Philips wil geen gezeur...", dat is nu typisch vergeten dat niet van belang is wat de fabrikant wil, maar de consument wil. En die wil ook geen gezeur en zal zich nog wel een keer extra bedenken voordat hij Philips kiest. Een keer extra, want helaas waren er al voldoende bedenkingen bij Philips te plaatsen.
is niet waar ze willen gewoon hun macht misbruiken en eigen producten promoten... zo werkt philips al jaren.
Als je een programma "Friend with Hue" hebt, dan mag je toch verwachten dat dit nog wel blijft werken. Aardig belachelijke zet van Philips dit.
Anoniem: 310408
@hiostu14 december 2015 14:15
Als je een programma "Friend with Hue" hebt, dan mag je toch verwachten dat dit nog wel blijft werken.
De merken die "Friend with Hue" zijn werken natuurlijk nog wel. Het gaat juist over de merken die dat NIET zijn. Denk dat je dat even over het hoofd zag.
Mijn excuses, je hebt gelijk. Ik heb het woordje "niet" over het hoofd gezien. Ik ging er vanuit dat lampen van Osram later in het artikel onder dat programma vielen.
Zoveel mogelijk verkopen?
Ik begin er niet eens aan als ik dit soort verhalen hoor.
Er komen vast wel wat meer universelere systemen op de markt.
Volledig akkoord, alleen leert de geschiedenis dan dat je de hele rit moet uitrijden (hype - mainstream adoption - common good) vooraleer er zo weinig mee te verdienen valt dat een open systeem haalbare kaart is.
Als de algemene kennis is dat het werkt met andere zigbee lampen (omdat zigbee een open standaard is en Philips bovendien onderdeel uitmaakt van de alliantie) dan mag een consument wel degelijk verwachten dat dat zo blijft.

Een nog betere vergelijking zou zijn dat andere sturen eerst wel pasten, maar Volkswagen de auto's terugroept om de 'stuurstang' te voorzien van een speciale aansluiting waarop voortaan alleen nog maar originele Volkswagen sturen passen.

[Reactie gewijzigd door Duingras op 14 december 2015 11:17]

En Philips heeft zelf nooit beweerd dat andere lampen ook werken met HUE.
Dat is dus niet waar. Ze claimen dat ze voldoen aan het Zigbee Light Link protocol en dus interoperabel zijn met andere producten die datzelfde protocol gebruiken. Dat blijkt nu dus niet meer geval te zijn. Het staat echter nog altijd wel op mijn doos.
naja, philips heeft wel beweerd dat de bridge compatibel/certified is volgens een bepaalde zigbee spec, dat lijkt mij nu niet meer zo te zijn gezien andere apparaten volgens die specificatie nu geblockt worden.
Achja, het is Sony ook gelukt met de PS3 en OtherOS....... Het komt helaas te vaak voor dat functionaliteiten beperkt worden na uitlevering..
Maar je hebt zelf de keuze om de firmware te updaten. De huidige werkt perfect en dat blijft zo totdat er nieuwe Philps Hue spullen op de markt komen die jij wilt toevoegen aan jouw systeem (de laatste update die ik doorvoerde was voor de White dimmers).

Ik was zelf net van plan om een INNR GU10 spit uit te testen, wit licht is voldoende en voor bijna 1/4 van de prijs van GU10 Hue variant loont het wellicht om gewoon de huidige bridge nooit meer te updaten en er gewoon een 2de naast te zetten (of hopen dat Philips bijkomt van deze dwaling).
Maar je hebt zelf de keuze om de firmware te updaten.
Alleen diegenen die op tijd van dit issue hoorden, de meeste mensen klikken meteen op update als ze de melding in de app zien.
En een bridge reset schijnt ook al genoeg te zijn om de 3rd party lampen voorgoed niet meer met Hue te kunnen bedienen..
Moge dat dan een leermoment zijn. Iets met katten en bomen. Lees de changelog/new features, upgrade pas na enige tijd, onderzoek wat mensen aan problemen melden met de nieuwe versies.
Heb zelf idd niet meteen ge-update, maar doen alsof men een keuze heeft is iets te kort door de bocht. Zeker omdat er geen weg terug is...
Het is allemaal wel logisch (vanuit Philips en jouw voorbeeld Sony) te verklaren. Philips verkoopt graag Philips lampen, Sony was bang voor inkomstenderving als OtherOS er voor kon zorgen dat er makkelijk(er) naar CFW kon worden gegaan.

Zelf verleden week een Hue set aangeschaft, maar zal dus geen lampen kopen die niet van Philips zijn. Wel lullig als je er nu mee zit, na een reset.
Succes met een E14 aansluiting....
Heb drie Hue lampen die ik in drie E27 fittingen doe, dus vooralsnog hoef ik niets met E14. Maar goed, het zou mooi zijn als dit tzt wel ondersteund wordt.
Dat bedoelt ArjanW848.
Philips' aanbod is beperkt. Wie heeft er nou alleen maar E27 in huis? Ik heb ook Hue genomen, voor de fun, maar erg praktisch is het nog niet. Je moet op zn minst E14 lampen in het assortiment hebben. Nu ze interop hebben afgesloten, ben je afhankelijk van Philips' ontwikkelsnelheid...
Het resultaat van "bending the rules" mbt Zigbee, wat Philips nu doet, betekent dat de markt gefragmenteerder wordt en dat iedereen die en beetje smart wil doen 5-6 bridges in zijn meterkast heeft een met spaghettiprogrammeren zijn huis smart maakt. Hadden ze nou gezegd, "ja we ondersteunen standaard Zigbee, maar wij van Philips hebben extra features die alleen op Philips spullen werken", was het nog tot daar aan toe. Maar ze gooien de deur gewoon dicht en de verliezer is de consument. Het beste zou zijn als iedere Hue klant een klacht indient en dreigt over te stappen. als consument kun je alleen maar stemmen met je benen.....
De E14 lamp kan fysiek niet voorzien worden van de regelchip: die is te groot om in de socket van de lamp te passen.

Wat is er mis met een ouderwets verloop stukje?

https://www.conrad.nl/nl/...75-w-399901.html?ref=list
Of anders (indien mogelijk uiteraard) ff andere fitting op je lamp klussen....
Wat er mis is met E27 verloopstuk, wat denk je van ruimtegebrek?

De reden dat ik E14 lampen heb is de omvang van het armatuur.
Het genoemde verloopstukje past er simpelweg nooit van zijn leven in !

Alles kan tegenwoordig kleiner dus ook die regelchip past gewoon in de E14 fitting maar Philips heeft waarschijnlijk gewoon een commerciele reden om ze niet te maken.
Het komt bij mij een beetje over als een "Bait and Switch" praktijk. Ik weet niet hoe Philips het gebruik van 3de partijen heeft gepromoot in het verleden maar hoe dan ook is het een erg vervelende stunt.

Dat zij nu gebruikers niet de keus geven om op eigen risico alsnog de producten laten gebruiken maar het gewoon uitschakelen doen mij nog meer vermoeden dat het overwegend financiële motieven zijn en geen gebruiksvriendelijke.
Blijkbaar mag het gewoon. Apple bijvoorbeeld doet niets anders met accessoires van derden. Ik heb hier kabeltjes liggen voor iPads die op zich prima functioneerden, na een update kwam een waarschuwing in het scherm dat de accessoire mogelijk niet goed zou kunnen functioneren en weer een update later hadden ze het daadwerkelijk voor elkaar: iPad laadt niet meer op met niet officieel Apple USB kabeltje.

Ook een flashcard readertje wat ooit prima werkte aan een iPad kon naar dev0 na een iOS update.
Het is vervelend inderdaad maar ik heb al eens mijn lightning port moeten vervangen door het gebruiken van een kabeltje van een 3de partij. Die bleek net iets groter te zijn dan het orgineel en daardoor paste mijn orginele kabeltje er niet meer lekker in. Dus vanaf toen ben ik ook alleen maar orginele kabeltjes gaan gebruiken.
Jammer dit, vooral het vertrouwen gaat hard achteruit met zulk soort geintjes. Wat mij vooral tegen het been stoot is dat mensen achteraf met niet werkende installaties zitten. Als je bij aankoop weet dat je een vendorlocked product koopt, kies je daar voor. Maar om dit achteraf te veranderen is natuurlijk consumenten pesten.

Ik lees al comments hier van, Philips zal wel bang zijn dat ze denken dat het Philips product een probleem heeft ipv bijv de chinese lamp. Maar iemand die in staat is een Hue brige te kopen, en chinese lampen te bestellen weet echt wel wat die doet. Dat noem ik geen doorsnee consument. De doorsnee consument koopt een Philips Hue brige + Philips lampen.
Maar mag ik ook van Iemand die in staat is om Chinese lampen te bestellen verwachten dat hij weet wat de invloed is van die Chinese lamp op het Zigbee mesh-netwerk waarin ook de Philips Hue is opgenomen? Dus waarom die ene Hue lamp aan het "einde" van het netwerk ineens geen (of een slechte) verbinding wil maken omdat de Zigbee routering is veranderd door het toevoegen van een lamp? Voor veel experts is het al een puzzel hoe een mesh-netwerk zichzelf in de praktijk opzet en waar de bottlenecks zitten (en geloof me, soms worden er routes gekozen die je niet kunt verzinnen). Het is niet dat ik jullie hier allemaal onderschat, maar er kunnen best wel eens technische redenen zijn (buiten eventuele commerciele "voordelen") om tot een goede user-experience te komen.
Als het een technische reden was, dan hadden ze wel een optie "sta niet gecertificeerde apparaten toe" ingebouwd om de eindgebruiker niet te benadelen. Maar gezien ze er juist voor kiezen om de eindgebruiker met ellende opzadelen, denk ik dat we technsiche redenen wel onder de noemer "smoesje" kunnen scharen.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 14 december 2015 14:09]

Dan nog kun je het je afvragen of je echt zo'n optie toe zou willen staan in je systeem. Als eindgebruiker maakt het je wellicht niets uit, maar wat als zo'n niet-gecertificeerd apparaat de standaard net iets anders implementeert. Want "standards aren't". Daar gaat je zorgvuldig opgebouwde user-experience.
En je weet hoe dat met de gemiddelde gebruiker gaat: die vindt die Hue lampen toch wel duur (al dan niet terecht), googlet even, vindt jouw oplossing met de Chinese lampen, bestelt ze ook en gaat vervolgens compleet over de rooie omdat zijn dure Hue-lampjes het niet meer (of slechter) doen maar het wel zouden moeten doen want "het staat op internet".
Dan kun je beter een vorm van additionele certificering hebben ("Friend-of-Hue") waarmee je er in ieder geval zorgt dat al je "vriendjes" de standaard hetzelfde interpreteren en dat mensen op basis daarvan een keuze kunnen hebben.
Je denkt dat gebruikers niet mee over de rooie gaan nu het zowieso niet werkt? Praat jezelf geen onzin aan: Dit is een ant-competetieve maatregel en heeft met niets te maken met goede bedoelingen.

En ik vrees dat ik weet hoe het nu met de gemiddelde gebruiker zal gaan: Philips werkt niet met betaalbare lampen samen, dus vliegt eruit en de gebruiker koopt wel een Chinese bridge...

...want als je de illusie hebt dat mensen echt een tienvoud willen betalen dan ga je van een koude kermis thuiskomen.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 14 december 2015 14:58]

Dan nog zou hooguit een waarschuwing in de trend van 'andere Zigbee aparaten dan die van ons kunnen onvoorspelbare resultaten leveren' meer op zijn plek zijn dan het dichtschroeven van een systeem, dat bij aanschaf een open opzet had.
Ja, ja. En dan de opmerking krijgen dat je als Philips niet goed met andere merken kan samenwerken ook al heb je gewaarschuwd? Of zeg je dat dan over het andere merk dat niet werkt omdat Philips je gewaarschuwd had? En hoe denk je te bewijzen wie zich niet aan de standaard houdt, waarin nog altijd delen ter interpretatie aanwezig zijn? In de huidige systemen, zeker voor de grote markt, is ease-of-use soms belangrijker dan technische mogelijkheid. Aan de ene kant verlies je er klanten mee, aan de andere kant trekt het ook zeker mensen die gewoon willen dat het werkt (al kost het dan misschien wat meer). En wat houdt een goedkope Chinees ervan af of Friend-of-Hue te worden (buiten niet willen investeren)?
Je hoeft niet de techniek van een mesh-netwerk uit je hoofd te weten, het gaat er om. Dat je bewust bent dat je merken combineert. En dat je per module moet gaan uitzoeken wat het probleem veroorzaakt. En koop je je spul in Nederland? Dan klop je aan bij het bedrijf waar je het spul vandaan hebt.
Dan onderschat jij de doorsnee consument. Die ziet een advertentie voor de halve prijs die belooft "dat ze er een handig kastje bij doen zodat het werkt" en die bestelt het liefst gisteren nog. En als het dan inderdaad blijkt te werken heeft zijn hele kennissenkring die dingen binnen een week in huis. Let op dat ik zelfs het woord hue bridge niet 1 keer genoemd heb.
Weet iemand of de smartlink lampen en de living whites plugs ook problemen gaan geven?
Hier ben ik ook wel benieuwd naar.

Ik was juist van plan om, met wat cadeaubonnen die ik nog heb, een "Hue Whites" startsetje te kopen. Niet alleen vanwege de 2 lampen die je erbij krijgt, maar ook omdat ik op dit moment een Living Colors lamp en Living Whites plug heb die ik ook graag zou aansturen met de Hue+Domoticz integratie.
Kan je dan niet beter een Zigbee zender aan je Domoticz hangen ipv dat via de Hue Bridge te doen? Of ondersteund Domoticz alleen die Hue Bridge als Zigbee zender?
Ik weet dat er wel ZWave sticks bestaan voor Domoticz. Maar dat is weer net wat anders dan Zigbee volgens mij.

En van fora van domotica producten die ik in het verleden heb gezien, zoals bv. Vera3 Lite, heb ik begrepen dat het Zigbee protocol van Philips sowieso zo gesloten als wat is en het dus eigenlijk niet goed lukt om dergelijke lampen te bedienen :(
ZigBee is idd wat anders dan Z-Wave. Het ZigBee Light Link protocol is niet van Philips, maar van van de ZigBee Alliance. Het is wel een beetje een dubieuze stap. Op de Hue Bridge staat dus dat het een ZigBee Light Link compatible device is. Maar volgens mij wordt dat niet expliciet vermeld in de specificaties. Daar staat dat het "Voor Hue lampen" is.

De bridge wil dus nu alleen maar pairen met "certified" lampen en schakelaars. Daar had je ook op kunnen wachten dat ze zoiets zouden gaan doen. Nu het gaat lopen bedenken ze zich ineens dat elke fabrikant een ZigBee chip kan kopen en lampen kan maken. Dat was niet helemaal de bedoeling natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Vorlon op 14 december 2015 15:55]

Inderdaad.

Dan wordt het maar hopen dat er snel fabrikanten volgen die én de techniek van de aansturing goed onder controle krijgen en ook ZigBee Light Link op een open manier gaan ondersteunen :).
dat zijn toch producten van philips ?? :?
Niet meer leverbare producten van Philips! Zeker de plugs gaan voor flinke bedragen van de hand op MP. Zal een doorn in het oog van Philips zijn. Als ze een nieuwe versie uit brengen zouden die als warme broodjes over de toonbank gaan.
God, ben ik toch blij met mijn simpele aan/uit schakelaar uit naar schatting 1970. (Valt nog mee met een huis uit 1927)

Op zich ben ik echt niet tegen techniek, maar door dit soort geneuzel wil ik absoluut GEEN smart functies in basiszaken als verlichting / verwarming.

Zou leuk worden als door een softwareupdate ineens je ketel niet meer werkt met bv een TOON of hoe al die slimme thermostaten ook mogen heten. Ik heb een programmeerbare modulerende thermostaat. Ik zie niet in waarom ik die vanaf het internet zou moeten kunnen bedienen met alle risico`s van dien.
Je hoeft een Hue niet aan het internet te hangen, blokkeer gewoon toegang naar WAN op je router/firewall en je hebt een zinnig systeem onafhankelijk van de buitenwereld.
Dat is niet z'n punt.

Een aan uit schakelaar werkt vrijwel altijd. Dit soort SmartHome producten is veel storingsgevoeliger. EN als ze dan ook nog met opzet gesaboteerd worden doordat fabrikanten het onderling niet eens zijn dan houdt het voor mij ook op.

Het lijkt me zeker leuk en ook mogelijk, maar het gebrek aan standaardisatie zorgt ervoor dat het maar moeilijk van de grond komt.

Ik snap deze zet van Philips dan ook niet. Ze schaden zo het vertrouwen van de early adaptors die het op deze manier ook niet gaan aanbevelen aan anderen.
Fijne is dat dit systeem dus ook altijd werkt, feilloos tot zover met 16 lampen. Het probleem hier is ook meet dat ze onofficiële support weghalen, niet echt het functioneren
Dat is niet z'n punt.

Een aan uit schakelaar werkt vrijwel altijd.
Als je een hoge zekerheid van functioneren wilt hebben kan je voor verlichting beter kiezen voor kaarsen (je ziet hoelang deze nog functioneren en als je je voorraad lucifers/aanstekers in de gaten houd werkt het vrijwel 100%)
Dit soort SmartHome producten is veel storingsgevoeliger. EN als ze dan ook nog met opzet gesaboteerd worden doordat fabrikanten het onderling niet eens zijn dan houdt het voor mij ook op.
Saboteren kan alleen indien iemand erbij kan. Zorg dus dat je smarthome zut niet kan communiceren met de buitenwereld.

Wil je zeker zijn van geen sabotage, zorg dan dat je niet afhankelijk bent van derden, wederom kaarsen voor verlichting en een houtkachel (met goed beschermde voorraad waar niemand bij kan). (sarcasme)
Ik snap deze zet van Philips dan ook niet. Ze schaden zo het vertrouwen van de early adaptors die het op deze manier ook niet gaan aanbevelen aan anderen.
Vooral niet upgraden indien het niet nodig is doet wonderen. Altijd onderzoek doen vooraf en dan de afweging maken of je het risico wilt lopen op bijkomende problemen.
Een zaklamp doet ook wonderen.

Ik heb zelf ook jarenlang domotica gebruikt. Ben inmiddels weer bijna terug op vaste schakelaars op een paar klik aan uits na.

De vaste schakelaars zijn goedkoop, verkrijgbaar in vele vormen en maten, zijn onderhoudsvrij, compatible met vele merken, hoeven geen updates en hebben geen batterijen die leeg zijn op het moment dat je het licht aan wilt doen. Ze zijn ook niet bereikbaar vanaf internet dus ik hoef ook m'n firewall niet te configureren. En ook na een stroomstoring houden ze hun stand vast.
Net een compleet huis ingericht met Fibaro (z-wave). Elke master schakelaar zit ook met een schakeldraad verbonden zodat ook in het geval van storing in de draadloze verbindingen de lampen nog steeds aan en uit kunnen. Werkt als een zonnetje!
Zo zit ik er ook helemaal in.
De techniek moet de mens dienen. Dit sort zaken bekijke ik vaak met een schuin oog om er dan snel omheen te lopen. Leuke gadgets met veel potentie/belofte/suggestive wat dan in de praktijk allemaal op vrijwel niets uitloopt.
Kun je ook afvragen of de gebruiker dan niet beter af is door een werkend product te hebben ipv dat alles half werkt door dat sommige toch niet helemaal de standaard gebruiken.

Want iedereen zit dan op Hue te bitchen terwijl eea brak 3rd party lampje voor problemen zorgt.

[Reactie gewijzigd door matty___ op 14 december 2015 11:21]

De praktijk leert dat de gebruiker is nooit beter af door dit soort anti-concurrerende praktijken, omdat hij opeens met een niet-werkende installatie zit. Als een lampje van een 3e partij voor problemen zorgt gewoon de juiste foutmeldign afdrukken, niemand die Philips dan de schuld zal geven.
De mensen hier op tweakers. Minder tech savy volk zal het alleen over dat Philips ding hebben
Onzin, want die mensen beseffen dan ook wel dat het juist het 3de lampje, die niet van Philips is, het probleem geeft of veroorzaakt. Overigens heb ik nergens verhalen gelezen van gebruikers met grote problemen bij een philips/3rd party-oplossing.
Het werkte anders prima met mijn Osram lampen, laat dan de basis functionaliteit intact zoals dimmen en aan/uit. Nu heb je niks. Zijn er trouwens voorbeelden van de brakke 3rd party lampen of neem je de info van Philips klakkeloos over ?
Dat risico loop je nu inderdaad niet meer. Apple doet hetzelfde met hun laders etc. Als je je aansluit als bedrijf zijnde is er niks aan de hand :)
Slechte zaak, maak je een standaard, houd je er dan ook aan en kom niet met vage smoesjes over 'gegarandeerd goede werking'. Eigenlijk willen ze gewoon meer (te dure) philips-lampen verkopen.
Ze dwingen zo dat andere fabrikanten moeten deelnemen aan het Friends of Hue-programma als ze willen ze dat hun creaties van het Philips Hue systeem gebruik kan maken.
In de eerste post (van SinergyX)
Wordt juist naar voren gehaald dat ze ook friends-of-hue partners blokkeren, dus deze theorie valt i.i.g. af.
Dit zijn bedrijven die ook lid van het zigbee consortium zijn.
Friends-of-hue is een andere/deel selectie.

Ik ben op zoek gegaan wie die Friends dan zijn, maar kan het 1,2, 4 niet vinden.
Alles wat ik vind is dat het open staat voor fabrikanten om zich aan te melden.
Maar als je verder kijkt, lijkt het dat Phillips zich hier ook onder schaart en ook producten uitbrengt onder de noemer "Friends-of-hue"
Friends of Hue zijn onder andere Apple, Nest, Logitech en Bosch.
Het Friends of hue program lijkt op het moment meer een lijn producten die niet direct een hue schroeflamp zijn maar wel connecten naar het hue systeem.
op zich garandeert dat Friends of Hue dan wel weer de beste user experience in het Hue ecosysteem, maar dat hadden ze dan wel eerder moeten bedenken. Met 3rd parties heb je zo een interop issue. binnen het ecosysteem wordt e.e.a. op zn minst getest. (hoop ik dan maar). Gevaar blijft dat wanneer een Friend of Hue ineens geen Friend meer is (contract afgelopen). is de consument dan de huilende derde?
Waar dan vast een licentie of andere kosten afgerekend voor mogen worden...
Zulke praktijken zijn leuk om winst mee te maken. Echter of het zo goed blijft werken is maar de vraag aangezien mensen nu extra hard hun best gaan doen om het of te omzeilen, of een ander standaard meer aandacht te geven. Op zijn meest basale niveau vind ik het persoonlijk "In de weg staan van progressie" en een lichtelijke vorm van "vijand van mensheid" zijn. Maar dat ben ik.

Ik heb een aantal van zulke verlichtings systemen gechecked en vond wel dat de Hue lichten het mooist waren. Er zijn een aantal interessante chinese merken die veel goedkoper zijn maar dan wel veel minder fel zijn of minder goede kleurbereik hebben.
Voor de echte tweaker is het natuurlijk een optie om zelf alles in elkaar te solderen, maar dat zie ik de gemiddelde huis tuin en keuken consument de komende 20 jaar nog niet doen.
Zulke praktijken zijn leuk om winst mee te maken op korte termijn.
Na dit nieuws laat ik Hue mooi aan mij voorbij gaan, ik zoek wel iets anders.
Het is zeer lastig om dit zelf voot elkaar te krijgen voor normale prijzen.
De electrinico die in de lamp verwerkt wordt is redelijk prijzig als je deze per stuk afrekend (zelfs al je er 'maar' 20 koopt).

De electrinica moet klein zijn, passen in de fitting van de lamp, samenwerken. De software voor de aansturing. Een stabiele connectie. De bridge en de app die onderhouden moet worden.

Als je het zelf op hetzelfde kwaliteitsniveau wilt houden, je stukken duurder uit komt dan wat deze phillipsdingen kosten.

Even los van het feit dat door deze stap phillips veel telleurdtelling teweeg brengt.
Ik zal hierdoor sneller kiezen voor een alternatief.

(Ik ben ook benieuwd welke rare stappen phillips nog meer gaat zetten, als ze straks een eigen thermostaat uit brengen dan schrappen ze misschien ook meteen de ondersteuning voor Nest, Toon etc...)
-niet meer functioneren na de update, zoals lampen van Osram, LG en GE
-Onder de lid-oprichters bevinden zich naast Philips ook GE, Lutron, Osram

Blokkeren van je eigen Alliance, daar maak je vrienden mee. Maar zijn er niet gewoon bepaalde 'aziatische' versies waarmee je dat hele Hue kan neppen welke lamp je precies hebt? (zoals de remote controller in de tijd van de Logitech mediaservers).
Er zijn wel van die chinese varianten ja, maar of ze goed werken kan ik je niet zeggen. Ze zijn overigens niet heel duur.

Slechte zet van Philips.
Mja, je hebt bv. de "MiLight" lampen (in NL o.a. verkocht door www.applamp.nl). Die zijn niet heel duur. Ik weet overigens niet wat voor draadloos protocol die hebben, je hebt er netals bij de andere systemen wel een "bridge" voor nodig.

Maar goed, los van de mening die ik deel, dat Philips Hue veel te duur is, vind ik MiLight niet echt een alternatief.

Zo is het "warmwitte" licht van MiLight producten niet echt aangenaam en kan je bij de RGBW lampen alleen óf de RGB leds, óf de witte leds aansturen. Niet beiden tegelijk. En dat kan volgens mij bij Hue wel.

Jammer genoeg blijft Hue dus technisch wel het superieure product......
Jammer genoeg blijft Hue dus technisch wel het superieure product......
Ik heb LIFX lampen, die zijn wmb superieur aan Hue. Het aantal lumen is hoger, er is een API, IFTTT-ondersteuning, geen hub nodig (werken op Wifi)... Wel waren ze een stuk duurder en lomper van vorm, maar het nieuwste model pakt beide problemen aan.
De LIFX houd ik zeer zeker ook in de gaten ;). Maar ik vraag me wel af hoe betrouwbaar het werkt als het gewoon op WIFI werkt. :).

Maar het is wellicht een idee om eens te kijken of er al mooie domoticz ondersteuning voor ze is :D
Ik heb met betrouwbaarheid weinig problemen, wel een tijdje gehad dat één lamp 'verdween' waarschijnlijk doordat ik hier een soort zwarte wifi-vlek had (nieuwbouwwoning icm veul netwerken hier in de straat) maar met wat beter richten van de antennes van mijn router is dat opgelost. Nu eigenlijk hoogst zelden een storing.

http://www.domoticz.com/wiki/LIFX
;)
Ook voor de Hue lampen is er een API en IFTTT ondersteuning.

http://www.developers.meethue.com

Het lomp en duur zijn van LIFX is voor mij een reden geweest om bij HUE te blijven. Ik vind de lampen prima werken, zowel de HUE als de LUX lampen hebben nu bijna alle andere lampen in huis (en buiten) vervangen.
Totdat Philips vind dat dit ook niet meer 'gebruiksvriendelijk' is.
/flauw
Maar goed, los van de mening die ik deel, dat Philips Hue veel te duur is, vind ik MiLight niet echt een alternatief.

Jammer genoeg blijft Hue dus technisch wel het superieure product......
Als de Philips veel beter is dan is het toch ook niet raar dat het duurder is?
Je kan pas serieus zeggen dat een product te duur is als een echt vergelijkbaar of beter product substantieel goedkoper is.
En beter is dus ook verkrijgbaarheid, ondersteuning en gebruiksgemak.
Ach Philips is een bedrijf dat bewezen heeft slechte keuzes te maken.

Jammer ze maken mooie producten maar de mensen aan de top maken keer op keer de verkeerde keuzes. Vraag me af hoe lang philips nog blijft bestaan op deze manier.
Looool, net zaterdag o.a. een Hue starter kit gekocht voor onder de K-Boom :D
Maakt Philips eindelijk een top product proberen ze het weer professioneel de nek om te draaien.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 14 december 2015 10:58]

Misschien toch maar eens nadenken om de set terug te brengen? Met zulke grappen gaat je vertrouwen in een product harstikke hard achteruit.
Eindelijk? Hue bestaat al jaren. En het is inderdaad een top product! Ga je geen spijt van krijgen :)
Afgezien van het kleine probleempje dat je nu dus jaren je woning vol kunt hebben met hue lampen die van de een op de andere dag stoppen met werken door een update van philips. :z

Kun je beter philips mijden en alleen voor de overige hue partners kiezen zoals lg of osram welke zich wel aan het protocol houden.

s/ Dat een bedrijf dat geen problemen heeft met kartelvorming zich niet houdt aan zoiets cruciaals als een lampjes protocol voor andere fabrikanten, je verwacht het niet... :X
Zoals ik ergens anders ook al schreef: "Standards aren't". Zelfs deze lampjes-standaard heeft (mis-)interpreteerbare onderdelen die leiden tot kleine verschillen in implementatie.

[Reactie gewijzigd door PolsCTEL op 14 december 2015 14:54]

Er staat in het artikel dat alle lampen die al in de Bridge zitten, ook blijven werken. Alleen na een reset of bij het toevoegen van nieuwe lampen zal je tegen deze beperking oplopen.

Desalniettemin erg vervelend, zeker gezien bijvoorbeeld Osram lampen aanbood die Philips niet had (buitenlampen bijvoorbeeld).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee