Philips werkt samen met Bosch, Cisco en SAP aan programmeerbare verlichting

Philips is een strategische samenwerking aangegaan met drie grote spelers op de netwerkmarkt, namelijk Cisco, Bosch en SAP. De drie zullen netwerksystemen die gebruik maken van Philips programmeerbare verlichting opnemen in hun programma's.

Dat schrijft persbureau Reuters. Philips gaat met de drie bedrijven verschillende richtingen op. Met Cisco gaat het aan de slag voor verlichting in kantooromgevingen, met softwarebedrijf SAP duikt Philips in de stedelijke infrastructuur en voor thuisgebruik is in Bosch een strategische partner gevonden.

Er zijn geen financiële details bekendgemaakt over de samenwerkingsverbanden en de overeenkomsten zijn ook niet exclusief. Reuters vermoedt wel dat de verbindingen te maken zullen hebben met de plannen van Philips om de lichtdivisie af te splitsen om zich vervolgens alleen nog op healthcare te richten.

Met de verbonden verlichting kan bijvoorbeeld een werknemer de verlichting in een kantoor regelen met de eigen smartphone. Daarnaast zullen de systemen meer informatie verzamelen, zoals energieverbruik, temperatuur, ruimtegebruik en andere data. De data kan dan gebruikt worden bij de bedrijfsvoering om zo kosten te besparen.

Ook met het op consumenten gerichte Philips Hue is het bedrijf verschillende samenwerkingsverbanden aangegaan. Naast Bosch, worden Logitech en Samsung SmartThings toegevoegd aan het Friends of Hue-programma meldt Philips op zijn eigen site. Het doel van Friends of Hue is om de integratie tussen verschillende systemen te verbeteren. Eerder startte Philips al samenwerkingen met Apple voor HomeKit-integratie en met Nest.

Het elektronicaconcern heeft ook de samenwerking met Xiaomi gezocht en heeft met het Chinese bedrijf een EyeCare-lamp gecrowdfund via de Mi Store. Xiaomi gaat de Philips EyeCare-bureaulamp uitbrengen. De lamp werkt in combinatie met een smartphone en kan zo reageren op omgevingslicht om zo te zorgen voor de juiste hoeveelheid licht. De lamp is vanaf januari 2016 beschikbaar via de Mi Store.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

10-12-2015 • 18:11

37

Submitter: PcDealer

Reacties (37)

37
34
23
3
0
0
Wijzig sortering
Ik mis hier iets? SAP is de grootste ERP leverancier ter wereld. Ze hebben een breed productportfolio rondom ERP, maar netwerk zit daar niet tussen. Dus wat gaat dan de rol van SAP zijn...

Het enige wat de SAP marketingmachine op dit moment voort brengt is hun in-memory database HANA. Dus HANA wordt overal en nergens voor gebruikt, dan wel gepromoot. Ik zou het woord "HANA" ergens hebben verwacht in de aankondiging...
Deze reactie had ik ook. Wat moet SAP hier nu weer mee? Gaat SAP de resource elektriciteitsvoorziening nu ook reguleren? Dit kan nog interessant worden als in die behoefte flexibiliteit nodig is. SAP heeft moeite met veranderingen. Als het om flexibiliteit gaat is SAP niet bepaald de meest schitterende ster aan het firmament.

Het lijkt mij verstandig dat SAP zich vooral gaat bekommeren om haar kernactiviteit, ERP. Op dit vlak is nog veel te verbeteren als het gaat om goed kunnen doorvoeren van wijzigingen in enkelstuk of kleinserie complexe producten.

SAP pretendeert ook al de kennis te bezitten om het Product Lifecycle Management bij bedrijven af te kunnen dekken. SAP denkt met transactie georiënteerde software productdata te kunnen beheren. Het lastige is dat veel productiebedrijven ook nauwelijks het onderscheid tussen ERP en PLM kunnen maken om de te zien dat dit niet makkelijk met ERP software kan. Misschien dat het lukt, bij producten met twee of drie onderdelen, die weinig veranderen.

SAP zou zich meer druk moeten maken over de consolidatie van haar basis, het maken van ERP software, in plaats van trachten te groeien in branchevreemde terreinen. Door gebrek van directe input van haar klanten reageert SAP onvoldoende snel op de veranderende behoeften van haar klanten. Dit laatste verdient meer aandacht.

[Reactie gewijzigd door teacup op 28 juli 2024 20:50]

SAP is zoveel meer dan alleen ERP. Al dan niet door acquisities hebben zij over de gehele linie redelijk stevige producten staan naast ERP (BI, Servicebus, CRM, HR). PLM ken ik onvoldoende maar ik ken de kritiek vanuit klanten en implementators, met name dat er altijd extra tooling / programmeerwerk nodig is om het onder controle te krijgen.

Het is inmiddels een enorm bedrijf met de daarbij behorende mogelijkheden, innovatie en marktonderzoek doen zijn niet per stuk maar over vele assen. HANA is in de reacties al genoemd, maar ook de grootste klacht over SAP (onvriendelijke schermen) wordt behoorlijk aangepakt: User Experience staat de laatste 3 (misschien 4) jaar al op de agenda met hun UI5 offering. Dat ook voor het eerst in SAP traditie echt Open Source is: http://openui5.org/.

Daarnaast is SAP al jaren bezig met high volume messaging / streaming, voorheen ESP maar ik begreep dat ze alweer een productnaam veranderd hebben (ook een core business van SAP). Dit past samen met HANA (in memory column based DB) perfect in het scenario van openbare verlichting.

Overigens, en dat is wat velen op tweakers.net niet weten, zet SAP ontzettend veel samenwerkingen op en doet het veel onderzoek naar nieuwe 'hypes' (bijv. google Glass). Ze stoppen er ongeveer ook net zoveel :+ Dat deze eruit gelicht wordt komt waarschijnlijk vanwege de naam Philips in het bericht.
De irritatie die misschien wat uit mijn eerste reactie spreekt komt uit eigen ervaring en uit gesprekken met consultants. Vandaar de toon :/ . Om een vooropgesteldheid tegen SAP als bedrijf te voorkomen: het maakt mij echt niets uit als SAP nieuwe initiatieven ontwikkeld of tracht nieuwe markten te betreden, het mag van mij de wereld winnen. In het licht dat de basis ERP applicatie in ontwikkeling achterblijft (wat helaas nog steeds geconstateerd moet worden) stel ik mij zelf wel de vraag of SAP als organisatie zich de juiste prioriteiten stelt.

Het volgende is misschien wat offtopic:
je noemt een solide HR en CRM, module. Sinds de introductie van SAP in onze organisatie is het nog niet gelukt om een automatische klokregistratie aan SAP te hangen. Geen rocket science lijkt me. En ten aanzien van Relatie Management, SAP gaat aan de kant van SRM nog steeds moeizaam om met eenmalige leveranciers contacten en kortlopende leveranciersrelaties.

Terug naar het topic: een SAP implementatie is te afhankelijk van de consultancy die de bedrijfsoplossingen opzet en implementeert. Anders gezegd: de SAP ERP software biedt teveel ruimte om oplossingen verkeerd op te zetten. Dit is schadelijk voor het imago van SAP en SAP diskwalificeert zichzelf als zelflerende organisatie omdat ze de feedback van haar klanten via haar consultancy firma's moet vernemen, met alle bijbehorende ruis. Om deze laatste reden ben ik sceptisch over het vermogen van SAP om te veranderen, of te reageren op haar omgeving.

Het feit dat groten als Philips en Cisco het samenwerkingsverband aangaan is wel een hoopvol gegeven. Misschien worden deze nieuwe initiatieven op een andere manier gemanaged dan dat dit met de bestaande ERP omgeving gebeurt.

[Reactie gewijzigd door teacup op 28 juli 2024 20:50]

Ik deel helaas een deel van de ervaringen. Met name de (door derden) brakke implementaties.

Ik kan je wellicht een beetje hoop geven. De ontwikkeling op ERP loopt door, o.a. versimpeling is het toverwoord. Momenteel nog alleen het FI (finance) gedeelte met een deel CO (controlling) als "Simple Finance" en het eerste deel van logistiek.
Opvolger R3 is S4 gedoopt.

Echter zoals vaker het probleem bij SAP (en concurrenten) zullen ze nog vele jaren de huidige software te moeten ondersteunen. Voor veel bedrijven zal er de komende jaren of geen business case voor de upgrade zijn, met name voor de heel erg klant specifieke implementaties.
Hier precies dezelfde reactie. Ik werk dagelijks met diverse SAP modules. Dus dacht ook even van "eh?"

Maar los van dat klinkt het als een leuke domotica ontwikkeling!
Zoals njitter aangeeft wordt dit in het persbericht wel aangegeven.
njitter in 'nieuws: Philips werkt samen met Bosch, Cisco en SAP aan programmeerbare verlichting'
Linkje persbericht Philips:
http://www.newscenter.phi...SAP-HANA.wpd#.Vmn9cYkrI2w

Het gaat hier niet eens om de in-memory database, hoewel dat wel helpt, maar meer om het ontwikkelplatform dat HANA ook is. Met Hana Cloud Platform (HCP) kun je een custom app maken die gebruik maakt van de rekenkracht van HANA. Zoiets als http://www.projectsoft.nl/, maar dan voor City Management.

[Reactie gewijzigd door HenkEisDS op 28 juli 2024 20:50]

SAP is kind aan huis bij vele grote infra en nuts bedrijven. Ze hebben zelfs een specifiek product hiervoor: SAP Industry Solutions: Utilities (ISU).

Daarnaast heeft SAP al sinds een jaar of 2 IoT op hun strategy roadmap staan.
IS-U is grofweg een billing engine voor de utilitiesmarkt. Valt dus onder ERP.
Ik denk eerder dat ze met HANA, cloud en Internet of Things te maken hebben. Dat is waar SAP nu volop op inzet.
ISU is voornamelijk een master data deel in het ERP systeem van SAP, volledige vastlegging van de assets bij de klanten. Billing is daarop mogelijk, maar geen must have. Zeker niet in de situatie hier in nederland waar netbeheerder en leverancier gescheiden zijn en de leverancier de netwerkkosten in rekening brengt bij de eindklant.

Een van de grootste uitdagingen in netbeheerland is het vastleggen en kwalitatief in orde houden van alle assets in het veld, waaronder de aansluitingen zelf. Voor de aansluitingen met meter is dit vrij goed. Voor 'meterloze' aansluitingen met een lage capaciteit (bijv. 1x6A) is dit traditioneel een stuk slechter geregeld. Hieronder vallen o.a. lantaarnpalen, GSM masten, abri's etc.

ISU heeft trouwens al de nodige integratiemogelijkheden met een van de grootste GIS leveranciers: Esri.

Hun IoT demo's en scenario's lopen door het grootste deel van hun portfolio. In bovenstaande situatie (lantaarnpalen) kun je denken aan registratie en onderhoudsschema's in ISU.
Ach gossie... en jij denkt ook dat jouw aansluiting en bijbehorende EANcodes niet in een dergelijke ERP systeem staan?
Dat de standen van je slimme meter niet netjes in dat ERP geupdate worden en vervolgens op het Centraal AansluitRegister gemuteerd worden?
En wat heeft dat verder te maken met programmeerbare verlichting? Juist, niets.
Waarom zou een werknemer met z'n smartphone de verlichting op kantoor willen regelen? Ik dacht dat we voor het regelen van verlichting al meer dan 100 jaar de perfecte oplossing hadden: een schakelaar aan de muur.
Mensen worden steeds luier. Is het nu ook al te veel moeite om even op te staan en die schakelaar in te drukken? En hoe vaak doe je zoiets per dag? 1 keer als je de ruimte als eerste binnen komt, 1 keer als je de ruimte als laatste verlaat. Je zit er toch met meerdere personen dus als iedereen met het licht gaat zitten klooien roept het al snel irritatie op.

En zo veel winst levert het niet eens op. Een schakelaar omhalen kost minder tijd dan die smartphone uit je zak te halen, wachtwoord in te typen, app op te starten en in de app naar de juiste functie te zoeken.

Dit is zoeken naar een oplossing voor een probleem dat niet bestaat. Komt nog eens bij dat het, zoals met alle smart-rommel tegenwoordig, weer nodig lijkt om meteen data te gaan verzamelen. Waarschijnlijk komt dat weer allemaal in een cloud terecht en worden je gebruiksgegevens weer lekker door een dataminer gehaald voor profiling. Ik begin echt moe te worden van al die "smart" rotzooi van tegenwoordig.
In het Philips-systeem waarbij je de lichten op kantoor met je smartphone kan bedienen gaat het merendeel zelfs automatisch op basis van sensoren. Ben je binnen, dan gaan ze aan naar een voorgeprogrammeerd niveau, ga je weg dan gaan ze na een bepaalde tijd vanzelf uit. Werkt op zich best heel goed.
Schakelaars aan de muur zijn leuk, maar werken alleen in kleinere kantoorruimten. Wat denk je van een open-office ruimte, waar overal een bepaald lichtniveau is, maar waar jij het licht op jouw werkplek even wat hoger of lager wilt zetten? Ga je dan de open-office ruimte op elke werkplek voorzien van een schakelaar? Die je vervolgens weer moet verplaatsen wanneer je de ruimte opnieuw inricht? Of schakelaars in gebouwen waar je een flexibele indeling kunt hebben (wanden eenvoudig verplaatsen) waarbij na verplaatsing de schakelaar van jouw kamer ineens in een andere kamer zit?
Niet alles heeft met luiheid te maken. Soms is het echt handig in het geval je flexibele indelingen van je ruimtes hebt. En vanuit een professional lighting point-of-view zou het merendeel van de verlichting by default het juiste gedrag moeten laten zien. De smartphone (of, zoals je wilt, de schakelaar) gebruiken zou alleen in uitzonderlijke situaties hulp moeten bieden.

[Reactie gewijzigd door PolsCTEL op 28 juli 2024 20:50]

Hier een persbericht over de rol van SAP: http://www.netherlandscor...e/inp/2015/12/09/T327.htm

Wat men al hierboven zegt, het gaat vooral om het HANA systeem..

---------------

Amsterdam, Nederland - Koninklijke Philips (NYSE: PHG, AEX: PHIA), de wereldwijde marktleider in verlichting, en SAP SE (NYSE: SAP) kondigden vandaag een samenwerking aan die real-time informatie van Philips connected straatverlichting koppelt met gegevens van andere sensors in een enkel geintegreerd stadsdashboard dat steden helpt waardevolle informatie te verzamelen. Het gezamenlijke aanbod combineert real-time situatiekennis op basis van het SAP HANA(R) platform met het Philips CityTouch straatverlichtingsbeheersysteem om stedenbouwkundigen een 360-graden zicht te bieden op gegevens zoals die van regelsystemen voor straatverlichting, parkeren en verkeer, teneinde beter te kunnen plannen en kosten te beheersen.

De overeenkomst tussen Philips en SAP begon in Buenos Aires, waar Philips bezig is 91.000 straatlantaarns te voorzien van LED's met regeling via het Philips CityTouch-systeem dat direct gekoppeld is met het SAP HANA-platform. Buenos Aires is in staat meer dan 700.000 bedrijfsmiddelen te beheren, waaronder straatverlichting, parken, bushaltes, gebouwen en bruggen. Door het analyseren van real-time sensorgegevens kan de stad bijvoorbeeld stormafvoeren beheren om risico's te matigen die veroorzaakt worden door hevige regenval. Beheer op afstand van elk individueel straatlichtpunt is mogelijk met het CityTouch beheersysteem van Philips dat het mogelijk maakt verlichtingsniveaus op afstand te regelen, wat het energieverbruik en de onderhoudskosten drastisch verlaagt. Daardoor was Buenos Aires in staat de operationele efficientie te verhogen, energiebesparingen van meer dan 50 procent te realiseren en de veiligheid en levenskwaliteit voor haar 13 miljoen inwoners enorm te verbeteren.

Bill Bien, SVP, Hoofd Strategy and Marketing bij Philips Lighting, zegt: "Aangezien minder dan 1 procent van 's werelds straatverlichting connected is, hebben we een geweldige kans om steden te helpen het voorbeeld van Buenos Aires te volgen en zich te voegen bij de andere 30 landen wereldwijd die CityTouch van Philips hebben toegepast. Samen met SAP kunnen we de steden op de wereld snel omvormen tot slimme steden en hen helpen een brede reeks behoeften aan te pakken die veroorzaakt worden door stedelijke expansie en bevolkingsgroei, en zo de voordelen te ontsluiten van licht dat meer doet dan alleen licht geven."

"SAP verheugt zich erop samen te werken met Philips om van Buenos Aires de Latijns-Amerikaanse pionier te maken doordat het een toonaangevende digitale stad wordt waar real-time analyse en voorspelling zorgen voor een betere stedelijke dienstverlening op gebieden zoals verlichting, duurzaamheid en efficientie", zegt Sean Patrick O'Brien, Global Lead, SAP Future Cities, SAP. "Meer dan 4000 regionale, lokale en stedelijke organisaties maken vandaag de dag gebruik van SAP, en met deze overeenkomst kunnen we gezamenlijk onze betrokkenheid bij het verbeteren van de levenskwaliteit voor onze klanten en burgers uitbreiden."
Hopen dat het dan efficiënter gaat dan in Nederland; hier kost het juist geld om wegverlichting aan en uit te zetten.
http://nos.nl/artikel/603...-uit-kost-eerst-geld.html
http://www.ad.nl/ad/nl/10...ost-juist-veel-geld.dhtml
Het systeem kan het dan straks wel automatisch, maar een data-analist en een ICTer zullen duurder zijn dan een bouwvakker.

[Reactie gewijzigd door mbb op 28 juli 2024 20:50]

Zoek voor de gein eens op "CityTouch" en "Philips". Dan zul je bijvoorbeeld zien dat dit compleet automatisch gaat, en op basis van kalender-informatie en aanwezigheid van verkeer zelfstandig beslissingen kan nemen, maar daarnaast ook de hele stad kan worden bestuurd vanuit 1 centrale controlroom. Daarmee heb je die bouwvakkers die er voor rond moeten rijden er al heel snel weer eruit.
Als het ze te doen is om kostenbesparing dan zou ik eerst eens beginnen met alle onnodige statuslampjes op alle apparatuur uit te zetten. Ik loop regelmatig in ruimtes rond die als kerstbomen verlicht zijn door alle switches, servers, etc. waar 99% van de tijd niemand is. Daarnaast zie je ook veel kantoorruimtes waar bijvoorbeeld zaken als displays op telefoontoestellen en schermen onnodig aan staan, etc.
Je kan al jaren PoE uitschakelen buiten kantoortijden. Maar ja.. Dat moet je wel configureren. Verder kan je switches gebruiken om energie management te doen. Verder kan je met PoE led-verlichting voeden. (PoE doet 30 of 60W tegenwoordig.) In geval van een noodsituatie kan verlichting bijvoorbeeld de uitgang aanwijzen, zoals dat in vliegtuigen gebeurt. Scholieren kunnen bij een bepaalde kleur licht beter concentreren dan bij andere kleuren licht en dat kan je dus aanpassen aan de situatie.
Eerste wat in me op kwam:
http://www.dumpert.nl/med...aa/huis_doet_dubstep.html :+ :Y)

[Reactie gewijzigd door Methamorphosis op 28 juli 2024 20:50]

dat is eerder gemaakt met enkele arduino modules en led-controllers, om dit effect te crearen.
zie het maar als een vergroote versie van de arduino led-cube
Waarom niet een uitbreiding ontwerpen op KNX?
Dit protocol hebben we gekozen voor een nieuwbouwproject en deze word reeds door veel leveranciers ondersteund. Van camera tot verlichting en energie inzicht

[Reactie gewijzigd door arjants op 28 juli 2024 20:50]

KNX is een mooi homeautomation systeem, maar met PoE kan je en data en een redelijk vermogen tegelijk over een kabel sturen. En met de huidige LED lampen hebben we dan meer dan genoeg licht voor bijvoorbeeld een kantoor.
Kleine correctie in het bericht? Want Philips gaat zich niet alleen op Healtcare richten: De lichtdivisie wordt verzelfstandigd en de onderdelen Healthcare en Consumer Lifestyle worden samengevoegd en zullen de kern vormen van het 'nieuwe' Philips..
ik heb gewerkt bij een intercommunale die verantwoordelijk is voor straatverlichting ( en andere nutsvoorzieningen).
Alles wordt daar geimplimenteerd in SAP betreffende werken, vervangingen, opdrachten,aankoop, stock etc van straatverlichting.

Kan me wel voorstellen als er via een netwerk gewerkt wordt, dat ze vb direct feedback krijgen welke lamp niet meer brandt....
(misschien als er voeding weg is op 1 paal : paal omvergereden ?)
kan men direct type zien, materialen, alle herstellingen in ronde maken en direct 'snel' vervangen...
opent serieuze mogelijkheden ( en besparingen op manuele check rondes of klachtentelefoon )
Zou mooi zijn als Philips hun HUE lampen eens zou aanbieden met E14 fitting. Dan heb ik wel belangstelling.
Het kan natuurlijk niet bij elke lamp/armatuur maar je hebt E27 naar E14 omvormers, misschien dat dat een oplossing voor je is?
Nee helaas, dan worden ze te lang en passen niet steken boven het armatuur uit.
Ik heb in mijn hele huis maar één E27 fitting, in de gang.
Misschien kan je deze gebruiken zodat je hue lampen kan gebruiken in een andere fitting
http://www.samelight.eu/a...LqV7ezC3vc_gowaApX08P8HAQ

[Reactie gewijzigd door xbeam op 28 juli 2024 20:50]

Jammer dat hij zo laag wordt gemod want hij heeft wel gelijk. E27 is zo vorige eeuw. Ik heb in mijn huis ook niet zo veel van die fittingen meer, en dan nog voornamelijk op plaatsen waar de lamp niet zo vaak aan staat (zoals de hal) en er zeker geen dure philips lamp in komt.
Het is een beetje een rommeltje met al die verschillende fittingen tegenwoordig, maar daar zouden makers van lampen juist op in moeten springen, anders wordt de doelgroep ineens een heel stuk kleiner.
Zijn de Osram lampen geen optie voor je ?
Google anders even SAP Fiori.
SAP Fiori oftewel SAPUI5 mag dan misschien wel gebruiksvriendelijk zijn voor de gebruiker, maar totaal niet voor de programmeur! Ik werk er (helaas) elke dag mee. Hoe dan ook, ik vind het vreemd dat SAP hier aan mee gaat werken ipv hun core functies eerst op orde te hebben.
Volgens mij gaat het meer om hun HAHA platform. Volgens mij is UI5 vooral leuk icm odata en als je de controls laat voor wat ze zijn. Wil je wat anders dan wordt het toch gauw een uitdaging.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.