LG combineert robotstofzuiger met mobiele 'augmentedreality'-interface

LG komt met een nieuwe versie van zijn stofzuigrobot Hom-Bot. De Hom-Bot Turbo+ kan onder andere aangestuurd worden door een gebruiker via de bijbehorende smartphone-app een specifiek gedeelte van het huis te laten aanwijzen.

De nieuw aangekondigde LG Hom-Bot Turbo+ zal volgens het bedrijf voor het eerst getoond worden op de Consumer Electronics Show 2016, die in januari in Las Vegas gehouden wordt. De augmentedreality-claim van het bedrijf is mogelijk dubieus: LG spreekt ervan dat gebruikers met de camera van hun smartphone gemakkelijk een gebied in huis kunnen aanwijzen voor de stofzuigrobot om schoon te maken. Op de afbeelding van de app zijn echter Google Street View-achtige navigatieknoppen te zien; het blijft dus even onduidelijk of gebruikers nu echt met hun smartphonecamera een locatie aanwijzen of binnen de app door hun huis moeten navigeren en op die manier een locatie aanwijzen.

Waar voorgaande Hom-Bot-modellen uitgerust zijn met maximaal twee camera's om door hun omgeving te navigeren, krijgt de Turbo+ er in totaal drie mee. Een daarvan is op het plafond gericht om het apparaat een extra oriëntatiepunt te geven en te helpen bepalen waar in het huis het al geweest is. Daarnaast maken de camera's de bekende functionaliteiten Home View en Home Guard mogelijk. Daarmee kunnen gebruikers ook buitenshuis via de app de camera-feeds bekijken en de robot aansturen. Home Guard maakt foto's van bewegende objecten wanneer er niemand thuis is en stuurt deze direct naar de smartphone van de eigenaar.

Verder is de stofzuigrobot in staat om in hoekjes te kunnen schoonmaken en weet hij afgronden in de vorm van trappen te vermijden. Het apparaat maakt 60dB aan geluid wanneer het in werking is, wat ongeveer op het niveau van een normaal gesprek is. Hoe groot de accu is, maakt het bedrijf niet bekend. Eerdere modellen van de Hom-Bot hebben 2200mAh-accu's die een operationele capaciteit van 100 minuten opleveren. Op dit moment maakt LG nog niet bekend wat de Hom-Bot Turbo+ gaat kosten en wanneer deze verkrijgbaar zal zijn in de Benelux.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

21-12-2015 • 18:10

35 Linkedin

Reacties (35)

Wijzig sortering
Je koopt een dergelijke robot om deze automatisch het schoonmaakwerk te laten doen. Door via een AR interface nog de robot te sturen, is het zoeken naar een feature zonder nut. Hoe cool het ook is.

Home Guard vind ik wel een nuttige feature omdat deze zorgt voor een extra "bewaakoog" in het huis. De robot zou eigenlijk in de Home Guard stand op de meest ideale plek moeten zitten waar een inbreker het snelst gedetecteerd kan worden. Nog beter: laat de stofzuiger rondrijden zonder te zuigen als een bewaakhond.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 21 december 2015 18:22]

Je kan nu zelf stofzuigen, dus zelf kiezen welke welke plekjes extra aandacht verdienen, iets wat eerst nog niet kon afaik. Naast de 'cool'heids factor natuurlijk
Waarom zou je dat via de AR interface doen als je zelf thuis bent.

Een robot als deze doet zijn werk wanneer je van huis bent en bij terugkomst een schoon huis wilt treffen. Niet een robot welke je via je een totaal onintuïtieve manier commando's gaat geven.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 21 december 2015 18:25]

Waarom? Wie kopen dit soort stofzuigers? Zijn mannen ooit zo betrokken geweest bij de aanschaf van huishoudelectronica? Zijn mannen voor een normale stofzuiger bereid om tussen de 300 en de 500 euro neer te leggen?

Ik weet dat ik generaliseer, maar om mij heen (incl mijzelf) praten mannen opeens over de nieuwe stofzuiger die ze hebben gekocht. En net als in mijn auto zitten er op de stofzuiger dingen die ik niet gebruik, maar die wel een mooi verhaal maken ;)
Als hij dit constateert is het van jouzelf juist sexistisch om er iets sexistisch van te maken.
Zou hem, mannen en vrouwen in zijn omgeving sieren als ieder persoon gewoon mee mag doen met enthousiast zijn over nieuwe gadgets. Maar voor hetzelfde geld doen vrouwen dat niet, hoef je niet meteen iets sexistisch van te maken. Ik heb gelukkig geen reden om aan te nemen dat Hans C sexistisch is.
Het lijkt mij heel praktisch anders. Gewoon even aanwijzen dat hij even rond de tafel moet schoonmaken als we gegeten hebben. Met kleine kinderen ligt er daar na het eten altijd zat. Even snel is dan prima, ik wil dan niet dat hij de hele toko gaat doen maar ik wil het wel snel weg hebben.
Ik heb een Hom-bot en jouw scenario kost veel tijd. Het er naar toe sturen en daar laten schoonmaken is grappig, soms handig, maar met een kruimeldief in 10 seconden gedaan.... Ik laat hem lekker de hele verdieping doen en dat scheelt wel tijd.
Daarom wil je eigenlijk ook een soort van scenario's maken zodat je hem maar één keer hoeft te vertellen wat "rond de tafel schoonmaken" of "de zithoek schoonmaken" betekent en hij het daarna gewoon kan. Of zelfs standaard doet na elke maaltijd als je dat wil.

Elke keer er manueel heen sturen schiet inderdaad niet op.
Inderdaad, vooral als je een wat groter huis hebt met een open indeling. Als t ding dan de hele kamer moet gaan doen schiet dat niet op.
Niet als je net toevallig met zandschoenen binnenkwam en dat snel even schoongemaakt wilt hebben ...
En waarom heb je daar nou een AR interface voor nodig? Veels te omslachtig. Is het zo moeilijk om zelf met stof en blik snel te vegen.

Niet elke feature is een slimme doordachte feature.
Wat dacht je voor mensen die slecht ter been zijn of last hebben van de rug. Daar zou het een goede feature voor zijn. Maar voor de normale sterveling is het inderdaad meer leuk dan nuttig.
Wat dacht je voor mensen die [...] last hebben van de rug.
Daar hebben ze stoffer en blik met lange stelen voor ;)
Een op afstand bestuurbare stofzuiger is veel leuker dan stoffer en blik.
Oh ik zie wel toegevoegde waarde hoor, helemaal als je op die manier ook stukken kan ontwijken. Zo heb ik een houtkachel en daar is mijn hombot al een paar keer onder vast komen te zitten. Gelukkig staat die niet aan als ik niet thuis ben, maar het is wel een beetje irritant om als je thuis komt dat ding in z'n "ik zit vast" modes te zien staan. Ontdoet het ding een beetje van z'n waarde zeg maar. Als je hierdoor kan ingrijpen als die rondrijdt of van te voren kan aangeven dat ie overal mag komen behalve daar onder die kachel, zie ik de toegevoegde waarde wel.
Een stuk handiger dan de zogenaamde "virtual walls' die de concurrentie vaak gebruikt om te voorkomen dat je robot ergens komt waar die beter weg kan blijven.
Nog beter zou natuurlijk zijn als die leert dat ie daar nou steeds vastloopt en daar dan niet meer terugkomt...
tZou mooi zijn als het ding net zoals ikzelf van boven naar beneden kan werken. Eerst het stof bovenop de kast. Dan de boeken/Cd's uit de kast afstoffen - plankje zuigen - boeken/Cd's terug in de kast. Idemdito de tafels en stoelen. En niet vergeten op de grond liggende kledingstukken, papierwerk en plantenbakken aan de kant te leggen waar hij moet stofzuigen.
Ze moesten bij LG eens weten hoeveel troep wij moeten verplaatsen bij het stofzuigen...

Voor €400 heb je wel 40 uur lang een hele mooie au-pair. :)

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 21 december 2015 20:21]

Au-pairs zijn natuurlijk niet (primair) om te laten schoonmaken...
Je kan er vooral mee zorgen dat het kreng ergens anders z'n werk doet, want 60 dBA is niet niks, dan kan je niet meer op normale toon praten. Lijkt me een puik feature. :)
weet je hoeveel sneller je met de hand zuigt met een klassieke stofzuiger dan met een app interface. en even de kussens van de bank meenemen of de haren van de huisdieren uit een hoekje zuigen. ik kan niet direct zien wat de stofzuiger ziet dus dan moet ik met mijn app achter dat ding aanlopen om commandos te geven. en hij is veel te groot om ergens bij te kunnen. volkomen onzin product. totaal niet efficient denk ik.
weet je hoeveel sneller je met de hand zuigt met een klassieke stofzuiger dan met een app interface. en even de kussens van de bank meenemen of de haren van de huisdieren uit een hoekje zuigen. ik kan niet direct zien wat de stofzuiger ziet dus dan moet ik met mijn app achter dat ding aanlopen om commandos te geven. en hij is veel te groot om ergens bij te kunnen. volkomen onzin product. totaal niet efficient denk ik.
Ja, met de hand gaat sneller. Maar... Daar staat tegenover: als er iedere dag gezogen wordt, blijft je huis schoner, doordat stof geen kans krijgt om op te bouwen. Zeker als je huisdieren hebt is dat erg fijn: het scheelt een behoorlijke partij haren!
En als dat stofzuigen dan ook nog eens automatisch gebeurt (zodat jij als je thuiskomt alleen nog maar de bak hoeft te legen) is dat helemaal ideaal: dan hoef je maar 1x per week die handstofzuiger te pakken om even de kleine hoekjes en de kussens van de bank mee te nemen.

On-topic
en weet hij afgronden in de vorm van trappen te vermijden.
dat was mede reden waarom ik mijn huidige HomBot kocht. Maar hij is 2x van de trap gelazerd, dus sindsdien gebruiken we hem alleen nog maar beneden: we durven het gewoon niet meer aan om hem nog boven te gebruiken.
En om nog eens 400 euro neer te leggen voor een stofzuiger... Dacht het niet.
Is de trap donker? Of de omgeving?

[Reactie gewijzigd door 418O2 op 21 december 2015 19:36]

Nee, dat is niet het geval. Allebei de keren ook overdag aangezet, niet 's avonds of zo. Het reparatiecentrum van LG kon er ook niets aan ontdekken, behalve dan dat de sensoren misschien een beetje stoffig waren. Maar niet zo erg dat dat de valpartij (met name de tweede) kon verklaren...

@tw_gotcha
Honden rustig laten wennen aan de stofzuiger, valt het misschien mee?
okay iedere dag is wel fijn! Ik denk dat onze honden korte metten maken met het ding, maar ik snap de logica. Maar je hebt dan idd twee stofzuigers, voor de moeilijke plekken. Een goede stofzuiger kost 120 euro ongeveer, heb er laatst nog naar gezocht.
En nog steeds niks uitgevonden voor de hoeken,die slaat die mooi over haha wat een ding is het ook.Vooral lache als je huisdieren en kleine kids hebt.
Het is wachten totdat je vanaf je werk in je pauze met een ocolus rift (of andere VR bril) thuis zit te stofzuigen! 8)7
waarom zou je uberhaupt naar huis gaan, een virtueel huis is veel schoner... :+
Waarom wordt mAh gebruikt als indicatie van accucapaciteit? Met Wh kun je het nog in perspectief plaatsen door te vergelijken met een tekefoonaccu bijvoorbeeld. Dat kan met mAh niet als 2 apparaten op een ander voltage werken, of zie ik dat verkeerd?
Wh is een eenheid van energie. 1 Wh is 3600 J.

mAh is een eenheid van lading. 1 mAh is 3,6 C. Lading is het aantal elektronen dat graag door je verbruiker wil rennen om de eindstreep te halen. 1 mAh is 2,1 x 10^19 elektronen.

Appels en peren dus.

[Reactie gewijzigd door Zwoerdkop op 22 december 2015 08:26]

Bij mijn weten worden accu's altijd in mAh gemeten.

Vergelijken met een telefoon gaat niet op, want idd, ander voltage, maar een telefoon gebruikt veel minder.

Maar ze zouden het idd beter weer kunnen geven in een percentage, of minuten stofzuigcapaciteit
De volgende die ik koop moet minimaal ogen in zijn achterkant hebben zitten. Sinds mijne er ongeveer zo uit ziet, puur door dom lomp hard achteruit te rijden denk ik dat daar nog wel meer te halen valt dan met 'streetview' een kamer aan te wijzen.
"Waar voorgaande Hom-Bot-modellen uitgerust zijn met maximaal twee camera's om door hun omgeving te navigeren, krijgt de Turbo+ er in totaal drie mee. Een daarvan is op het plafond gericht om het apparaat een extra oriëntatiepunt te geven en te helpen bepalen waar in het huis het al geweest is"

Ik heb al zowat twee jaar een Hombot van LG en deze heeft al een camera aan de bovenkant zitten om het plavond te kunnen zien.

Waarschijnlijk zal de Hombot uit dit artikel een derde camera op een andere plaats hebben o.i.d.

Edit: Verkeerd gelezen. Er staat niet de de extra camera op het plafond gericht staat

[Reactie gewijzigd door WigaDan op 21 december 2015 19:19]

Het feit dat er volwassen mannen zijn die dit 'cool' noemen is een teken van de tijd. Het betreft een volkomen getormenteerde exponent van de 'vaart der geoogklepte volkeren' waarin het middel tot doel gemaakt is, waarin consumers s dat volkomen normaal vinden en zelfs met een intellectuele oogopslag serieuze gesprekken over het thema houden. Ja, in zo'n wereld leven we.

Deze stofzuiger is weer een voorbeeld van een 'uitvinding' waar de mensheid niet op zit te wachten.

Graag gedaan.

[Reactie gewijzigd door Zwoerdkop op 22 december 2015 08:22]

Veel plezier in je hutje op de hei met je wilgenbezem.

Als hardwerkend mens steek ik mijn tijd liever in andere dingen en heb ik toch een enigszins schoon huis. En daarom is dit iets waar we serieuze gesprekken over kunnen houden. Nu moet ik toch eens in de twee dagen met een swiffer door het huis heen om de ergste troep weg te houden, met dit apparaat is dat verleden tijd. Weer extra tijd om aan mijn vrouw te besteden, of gewoon even niets te doen. En robots in een woonomgeving zijn gewoon zeer interessant, juist vanwege het enorme aanpassingsvermogen wat nodig is om ze daar functioneel te laten zijn.
Op dit moment dendert er toch echt een schoonmaakrobot door mijn woonkamer.

Niet omdat ik het zelf niet kan, maar omdat ik mijn vrije tijd nu lekker kan verdoen zoals ik wil en niet zoals het moet.

Ik ben gewoon regelmatig te lui en te laks om het allemaal zelf te doen. Als ik die schoonmaakrobot niet had zou de vloer door de week veel meer verstoffen. Dat is namelijk precies wat er gebeurde toen ik hem nog niet had. Niet echt gezond...

Strakjes moet ik alleen nog even met de swiffer langs de plekken waar de robot niet kan komen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee