CyanogenMod ondersteunt goedkope LG-smartphones

De populaire alternatieve Android-software CyanogenMod biedt nu ondersteuning voor een aantal budgetsmartphones van LG. Zo kunnen gebruikers van de LG G3 s, L70 en de LG G2 Mini voortaan de custom rom op hun toestel flashen.

CyanogenMod logo (75 pix)Voor in totaal vier LG-smartphones zijn de eerste CyanogenMod-builds online gezet. Het gaat daarbij nog om nightlies, wat betekent dat er nog bugs aanwezig kunnen zijn in de software. Van de toestellen die ook in Nederland worden verkocht gaat het om de budgettoestellen G3 S, L70 en de G2 Mini, maar verder is er ook nog ondersteuning voor de G3 Beat, een variant op de G3 s.

Geïnteresseerden kunnen de builds voor hun toestel binnenhalen op de website van Cyanogen, zo ontdekte Android Police. Het gaat om versie 13 van CyanogenMod, die is gebaseerd op Android 6.0. Cyanogen bracht de eerste vroege versies van CyanogenMod 13 vorige maand uit.

CyanogenMod is een van de populairste custom roms voor Android en heeft ondersteuning voor een groot aantal verschillende smartphones. Inmiddels maken meer dan 50 miljoen mensen wereldwijd gebruik van de software.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

20-12-2015 • 10:38

90

Reacties (90)

90
87
50
2
0
17
Wijzig sortering
Goede ontwikkeling :) Hardware-wise maakt LG heel aardige telefoons maar die Android-verminking die ze doen is soms nog erger dan Samsung voor elkaar weet te krijgen |:(

(imho uiteraard, er zal vast een grote groep mensen zijn die zich er helemaal niet aan ergert)
Bij Cyaogenmod kennen ze er anders ook iets van om je telefoon vol te stoppen met "Android-verminking" en hun eigen variant van heel wat apps. Natuurlijk, Cyaogenmod heeft een aantal voordelen, maar een zuivere (en stabiele) rom krijg je er helaas niet meer mee.
Opengapps heeft een Aroma installer variant. Hier kun je dus via een installer kiezen wat je van de GApps wilt installeren. Daarnaast kun je ook aangeven welke van de syteem apps er verwijderd moeten worden.

http://opengapps.org/
Bedankt voor alle tips, maar ik heb nergens problemen met het verwijderen van al die ongewenste apps. En deze Gapps gebruik ik wel vaker ja.

CyanogenMod ondertussen al een hele tijd niet meer. Vooral omdat het in vergelijking met CM kitkat veel minder stabiel is geworden en het batterijverbruik veel groter is dan met stockrom, maar dat het volgestoken wordt met zo'n hoop ongewenste apps is ook wel een reden, ja.
Daarnaast heb je nog verschillende varianten google apps.

In volgorde van groot (veel apps) naar klein (benodige google services) :

- Aroma
- Super
- Stock (default)
- Full
- Mini
- Micro
- Nano
- Pico
Ligt er compleet aan welk gapp pack je flashed. En met een geroot toestel kan je toch alles wissen wat je wilt.
Maar ik heb het helemaal niet over Gapps, maar over de eigen programma's die bij CyanogenMOd meegeleverd en geïnstalleerd worden. Trebuchet, Apollo, eigen browser, weer een andere email client, Audio FX, eigen theme store, nog eens een account app, apps om data naar CyanogenMod te sturen, enzovoort. Het worden er tegenwoordig toch echt enorm veel.

En ja, je kan wissen wat je wil, gelukkig. Maar dan zag ik nog liever een manier waardoor al die overbodige apps gewoon niet geïnstalleerd hoeven te worden, in plaats van elke keer weer dat geklooi om ze eraf te smijten.

[Reactie gewijzigd door 10 feet high op 28 juli 2024 11:25]

hiervoor zijn 3 oplossingen

1. gebruik een app zoals https://play.google.com/s...e.manager.systemapp&hl=nl geef het root privileges en verwijder de overbodige apps

2. installeer een anndere rom

3. bak je eigen rom et kitchen (tutorial http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1661770)
Aangezien deze apps (nog) niet in de Google Playstore staan, snap ik dat Cyanogen ze als system apps erin zet.

Meestal zijn CM gebruikers ook root users. Dus, met bijvoorbeeld titanium is dit aanbod vanuit Cyanogen zeer simpel te verwijderen (zoals ard1998 aangeeft).

Het grootste verschil is dat vendors zoals Samsung en LG er echt heel veel opzetten. Ook het gehele framework zit vol met 'extra's'. In CM zijn het slechts een handjevol apps.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 300525 op 28 juli 2024 11:25]

Maar is het doel om CM te gebruiken niet juist om geen gApps te hoeven gebruiken?
Anoniem: 300525 @Vexxon20 december 2015 16:02
Volgens mij is de grootste reden dat er geen gapps pakket standaard geleverd wordt, dat Google dit niet toelaat. Wanneer ik op XDA kijk (cm12.x en cm13 bijvoorbeeld), zie ik aardig wat gapps vragen en ook gapps users. Ikzelf doe dit overigens ook.

Maar idd, cm is ook zonder gapps te gebruiken.
Ik zou zelfs niet weten waarom dat de bedoeling zou zijn, en wat dat met je keuze voor de rom te maken heeft. In sommige gevallen gebruik ik liever apps van google, in sommige gevallen apps van anderen. Voorbeelden waarbij ik liever de ingebakken apps van de verkoper of van cyanogenmod gebruik, ken ik amper of niet.
Point taken, het zijn er meer geworden ja de laatste tijd.
Maar dan zag ik nog liever een manier waardoor al die overbodige apps gewoon niet geïnstalleerd hoeven te worden, in plaats van elke keer weer dat geklooi om ze eraf te smijten.
  • iDEAL
  • Visa/Mastercard
  • Paypal
  • ...
En wat bedoel je hiermee?

[Reactie gewijzigd door 10 feet high op 28 juli 2024 11:25]

Volgens mij bedoelt hij dat die crapware een inkomstenbron is voor Cyanogenmod.

Maar het wordt door vrijwilligers gemaakt dus ik zie de noodzaak geld te verdienen niet zo.
Dat de ontwikkeling door vrijwilligers gebeurt, wil nog niet zeggen dat het project geen kosten heeft. Promotie, hosting, ontwikkelstraat kost toch allemaal geld.
kunnen
Vind het wel meevallen. Wat andere icoontjes en een homescreen wat iets meer kan dan de google now launcher, dan heb je het grootste gedeelte alweer gehad...
Die icoontjes vind ik juist echt een flinke achteruitgang tov. Android stock. Het voelt een beetje als veranderen om het veranderen. Bijvoorbeeld de pincode unlock op een LG G4 kan in mijn optiek gewoon echt niet zo rommelig en lelijk.
Mee eens. Ik heb mijn g2 ook terug gezet naar kitkat. Lollipop ziet er wel goed uit maar qua performance en battery life is het drama. Lollipop zou juist beter geoptimaliseerd zijn..
Ik had op de L70 een in official cyanogenmod lollipop erop staan. Draaide wel aardig, maar de L70 heeft maar een paar GB intern geheugen.

Wat een waardeloze telefoon was dat hierdoor. Constant apps verplaatsen naar de SD kaart met performance degradaties van dien
Draaide wel aardig, maar de L70 heeft maar een paar GB intern geheugen.
Daar heb ik ook niet goed op gelet bij aankoop |:( Dat maakt de L70 toch wel een miskoop voor mij. Nou ja een harde les zegmaar. Misschien dat een beetje spelen met Cyanogenmod nog wat plezier geeft.
Als oud-bezitter van de LG G2 heb ik die ervaring helemaal niet.
Er staan natuurlijk wel een aantal apps op van LG, maar die vallen in het niet met alle hubs en alternatieve apps die Samsung tot de S6 meeleverde.
Google zelf zou moeten zorgen voor de updates, die verdomde schillen van de fabrikanten houden het alleen maar op, is bij Apple en Windows beter geregeld.
Die schil staat er helemaal los van. Een Ubuntu kan perfect updates lanceren voor alle systemen ongeacht of je gnome, kde of xfce als desktop gebruikt. Kan op Android net hetzelfde.
Mee eens. Echter worden er vaak dingen in het systeem van Android veranderd door de fabrikanten, waardoor een update door Google heel veel dingen kan verpesten. Wat is dan het beste is de vraag. Zo diep in Android mogen komen, of tot op een bepaalde hoogte waardoor je minder goede prestaties van eigen apps en features kunt krijgen.
Je hebt helemaal gelijk, dit kan ook bij Android, dat zijn de zogenaamde Launcher apps (denk aan Google Now launcher, MIUI launcher etc.). Het probleem zit hem voornamelijk in de onderliggende systeem files.
Maar die fabrikanten gebruiken die schillen juist om zich te onderscheiden van andere fabrikanten
En waarom moet dat? PC / Laptopbouwers doen dat bv ook niet? Android zou gewoon hetzelfde moeten zijn, ongeacht welke (Android) telefoon je hebt. En de telefoons moeten dan ook minimaal 3 jaar van updates worden voorzien en dat binnen een maand na release van deze updates. Want nog steeds worden er telefoons met oudere versies van het OS verkocht zonder dat die ooit een update gaan krijgen.

Android komt er bij mij NOOIT in.
Omdat (als voorbeeld) Samsung graag wil dat jij een Samsung telefoon koopt en geen LG. Als zij beide een 5" telefoon met Android 6 aanbieden zal het de doorsnee gebruiker niet uitmaken welk merk ze kiezen. Daarom komt Samsung met functieX en functieY zodat de gebruiker liever de Samsung telefoon heeft
Functies waarvoor je bijna altijd wel een app kunt downloaden.
Fabrikanten mogen van mij best eigen apps maken welke alleen op hun devices werken, zolang ze maar van het besturingssysteem afblijven.
Anoniem: 382732 @9071021 december 2015 09:47
Dan koop je een toestel die stock android gebruikt en laat je de rest links liggen...
Gewoon een nexus kopen dan, dat is (inclusief de beperkte hardware keuze) exact hetzelfde als biij apple of microsoft.
Daarnaast kun je bij de nexus (en veel andere android telefoons) als enige na het aflopen van de softwareondersteuning nog wel nieuwe versies via 3th party roms krijgen itt apple of microsoft (waar je gewoon de lul bent als de ondersteuning stopt).
Is beperkte hardware keuze een probleem als de hardware prima in orde is?
Voor de consument wel ja: keuze is immers een van de primaire aanjagers van innovatie.
Wat jij "prima in orde" vind is voor iemand anders "zwaar ontoereikend".

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 28 juli 2024 11:25]

Is het niet andersom? De LG telefoons krijgen ondersteuning vopr Cyanogenmod. ;)

Overigens was dat er waarschijnlijk al wel, maar door middel van officiële builds verspreid via XDA en niet op de site van CM, get.cm waar je de officiële roms kunt downloaden.
Nee, het is niet andersom. De LG's zijn niet veranderd, CyanogenMod moest er voor veranderen. LG is dus niet de factor, Cyanogen is. Of Cyanogen ergens op kan draaien of niet ligt niet aan de hardware maar aan de code can Cyanogen.
Nouja, code, code... Het 99.999x een kwestie van drivers voor allerhande onderdelen... Grootste nadeel van die drivers is vaak dat ze a) moeilijk te verkrijgen zijn, b) totaal niet onderhouden worden en c) closed source zijn...
Wil je dus over naar een andere kernel, zullen die drivers gehackt/patched/reverse engineerd moeten worden...
Dit heeft er vooral mee te maken dat fabrikanten op zoveel mogelijk proberen te besparen, dus als ze 1 of andere exotische bluetooth module op de kop kunnen tikken voor minder zullen ze die gebruiken ipv een degelijk ondersteunde, zeker aangezien de verwachte leeftijd van een telefoon volgens de meeste fabrikanten <2 jaar is, dus waarom extra betalen voor ondersteuning?
Wie heeft het over fabrikanten die betalen voor ondersteuning? Volgens mij willen fabrikanten helemaal niks ondersteunen, maar gewoon zo veel mogelijk units verkopen binnen een bepaalde iteratie, waarna ze gewoon door gaan met het volgende model en het vorige model zo snel mogelijk vergeten. Drivers zijn meestal het probleem, net als specs en firmware voor basebands enz. maar dat staat helemaal los van ondersteuning, fabrikanten en CyanogenMod.

CyanogenMod is een aftermarket (FOSS?) distributie die maar moet zien wat ze gaan ondersteunen en hoe. Chips en modules worden door random fabrikanten gemaakt en die fabrikanten geven over het algemeen niks vrij, en soms als je geluk hebt een binary blob met een shim om mee te werken. Dit alles met het smoesje "bedrijfsgeheimen beschermen". Fabrikanten van telefoons stellen iets samen dat moet werken, en zo goedkoop mogelijk moet zijn. Geen van de partijen werkt dus "met elkaar" of "voor elkaar".

Wat willen hackers? Alles gebruiken zoals ze zelf maar willen.
Wat willen fabrikanten? Zo veel mogelijk units verkopen en het liefste een concurrerende positie bezitten.

Die twee gaan dus niet samen, tenzij er genoeg hackers zijn om het rendabel te maken. Zonder de geheime data kunnen hackers behalve wat reversed werk en gehackte binaries niet super veel doen. Maar zonder geheime data kunnen fabrikanten hun positie niet versterken...

Om op het originele stukje terug te komen waar ik op reageerde: ondersteuning moet dus vanuit CyanogenMod komen. De fabrikant ondersteund met z'n eigen distributie z'n eigen hardware wel. Cyanogen by default niet. De hardware heeft daar geen verandering voor door te maken.
Dat is ook precies wat ik wil zeggen... Telefoon fabrikanten geven ook helemaal niets om ondersteuning. Maar daarentegen zijn het niet de fabrikanten zoals lg die drivers maken, maar de producenten van de onderdelen zelf. Ook die hebben er geen baad bij drivers bij te werken want dat kost alleen maar tijd en geld.
Open source drivers zullen niet van de grond komen omdat tegen de tijd dat je een fatsoenlijke oss driver hebt, de kernel al weer hopeloos verouderd is of de hardware al weer dusdanig oud dat het alleen nog in toestellen van 3 jaar geleden gebruikt wordt...

Wat ik probeer te zeggen is dat er een probleem bij CM wordt neergelegd (geldt ook voor aosp en andere roms) wat eigenlijk hun probleem niet zou moeten zijn.
High-end telefoons kunnen ook qua specs best wel lang mee als je een beetje zuinig mee omgaat, maar dat is niet de huidige mindset van de branch, nergens in de hele keten...
Dat zou hetzelfde zijn als bij computer onderdelen alleen drivers gemaakt worden voor de laatste huidige Windows (en linux kernel) en de rest kan stikken...

Vanuit de fabrikanten is het allemaal best te begrijpen want die hebben er inderdaad totaal geen baad bij om hun producten lang te ondersteunen omdat de markt daar veel te snel voor verandert en dus teveel kost in een markt waar iedere cent al telt, maar voor de consument is het wel een groot gemis.
Cm builds beginnen altijd als unofficial op sites als xda en vroeger modaco.
Pas na aanmelding gevolgd door aanpassingen incl. peer review worden ze "official" verklaard en toegelaten tot cm voor distributie via de officiële kanalen.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 28 juli 2024 11:25]

Dat zou mooi zijn idd, ik wil er zelfs wel betalen
Iedereen hemelt Cyanogenmod maar op. En waarom?
Ik heb zelf sinds een aantal maanden een oneplus one en heb al regelmatig updates ontvangen, maar er is nog geen build geweest die fatsoenlijk gewerkt heeft. En dan bedoel ik dat alles het dus doet. Er is altijd wel iets in zo'n build wat niet werkt.
Als het nu op 1 of ander Samsung telefoon zou zijn waar je Cyanogenmod op zet in plaats van de Anroid versie die op je telefoon stond, dan zou ik dat nog snappen en accepteren want je neemt er immers risico mee.
Maar Cyanogenmod ontwikkelt samen met oneplus specifiek voor dat toestel en nog kunnen ze geen fatsoenlijke build opleveren voor een toestel welke inmiddels al 1,5 jaar op de markt is (en daarvoor zullen ze ook met minimaal 1,5 jaar ontwikkelt hebben). Er is altijd wel iets wat niet goed werkt. Bluetooth werkt bijvoorbeeld nog steeds niet fatsoenlijk met een handsfree set van de auto. Dan werkt wifi weer niet goed, dan loopt de accu ineens weer snel leeg en wordt je toestel heel heet. De ontvangst is ook niet al te best. Er is gewoon altijd wel iets.

Laat ze eerst eens focussen op fatsoenlijk programmeren.

Ik snap dat mensen (tweakers) Cyanogenmod "leuk" vinden omdat ze voor bijna alle toestellen een alternatieve rom aanbieden, maar ik denk dat als veel even heel eerlijk kijken naar de functionaliteit die het niet doet van zo'n build (ook de stable builds!), je toch echt moet concluderen dat het niet de beste programmeurs zijn die daar werken.
Het is allemaal "redelijk", meer vaak niet.
De samenwerking met OnePlus is alleen niet met CyanogenMod, dat wordt onderhouden door de community, maar van het commerciele Cyanogen Inc met Cyanogen OS, gebaseerd op CyanogenMod.
Dus je hele verhaal gaat niet helemaal op, in ieder geval niet voor CyanogenMod.
Iedereen hemelt Cyanogenmod maar op. En waarom?
Ik heb zelf sinds een aantal maanden een oneplus one en heb al regelmatig updates ontvangen, maar er is nog geen build geweest die fatsoenlijk gewerkt heeft. En dan bedoel ik dat alles het dus doet. Er is altijd wel iets in zo'n build wat niet werkt.
Als het nu op 1 of ander Samsung telefoon zou zijn waar je Cyanogenmod op zet in plaats van de Anroid versie die op je telefoon stond, dan zou ik dat nog snappen en accepteren want je neemt er immers risico mee.
Maar Cyanogenmod ontwikkelt samen met oneplus specifiek voor dat toestel en nog kunnen ze geen fatsoenlijke build opleveren voor een toestel welke inmiddels al 1,5 jaar op de markt is (en daarvoor zullen ze ook met minimaal 1,5 jaar ontwikkelt hebben). Er is altijd wel iets wat niet goed werkt. Bluetooth werkt bijvoorbeeld nog steeds niet fatsoenlijk met een handsfree set van de auto. Dan werkt wifi weer niet goed, dan loopt de accu ineens weer snel leeg en wordt je toestel heel heet. De ontvangst is ook niet al te best. Er is gewoon altijd wel iets.

Laat ze eerst eens focussen op fatsoenlijk programmeren.

Ik snap dat mensen (tweakers) Cyanogenmod "leuk" vinden omdat ze voor bijna alle toestellen een alternatieve rom aanbieden, maar ik denk dat als veel even heel eerlijk kijken naar de functionaliteit die het niet doet van zo'n build (ook de stable builds!), je toch echt moet concluderen dat het niet de beste programmeurs zijn die daar werken.
Het is allemaal "redelijk", meer vaak niet.
ik heb geen ervaring met de one+ one, maar goed dat heb ik dan ook altijd een onding gevonden ondersteunt niet eens 4g op de 800 band zodat je net zo goed bij je oude 3g nokia kunt blijven.
nee, maar ik heb sinds kort CM12.1 op een moto g 4g (1st gen) draaien en het werkt verbazend veel beter, dan de stock rom. motorola (dat toch bekend stond onder google met super cleane roms te komen kreeg het niet voor elkaar om het toestel crash-vrij te houden - cm lukt dat echter wel, en met een htc Desire HD (van een paar jaar terug) werkte cm ook beter .. ik heb ook toestellen gehad waar geen cm voor beschikbaar kwam zoals de HTC One SV - van welke ik de aankoop altijd heb betreurd,
maar cm is doorgaans echt wel een goede rom mits je toestel niet al te obscure hardware bevat
Vreemd, ik heb een 1+1, en die draait prima. Alles werkt zoals het hoort. Misschien heb je een slecht toestel?
Cyanogenmod 11 op de originele Samsung Galaxy S. Android 4.4 gepatched voor de laatste veiligheidslekken als stagefright en het draait allemaal verbazingwekkend stabiel zonder missende functionaliteit. Alleen de FM radio mist maar dat komt omdat Samsung nooit source code heeft vrijgegeven.

Ter vergelijking, Samsung kwam zelf niet verder dan 2.3.7. Opmerkelijk staaltje coding van de open source gemeenschap.

[Reactie gewijzigd door parryfiend op 28 juli 2024 11:25]

Ik zou willen dat de grote smartphonebedrijven een goed voorbeeld moeten nemen aan cyanogenmod, ze hebben bijna altijd de laatste securety patches in het os zitten.

Het is wel jammer dat het ontwillelen van custom filmware zo belemmerd word bij de meeste toestellen wat betreft source code van de drivers van de onderdelen. Anders hadden we bij bija alle toestellen sneller, stabielere roms gehad.
Anders was er helemaal geen gedoe met roms nodig maar konden gewoon de systeembestanden van een opstartvolume gehaald worden. Een PC haalt zijn "rom" ook van een normaal opslagapparaat.
Een android rom is bijna het zelfde als een windows instalatiecopie (als img bestand) en het word ook op een soortgelijke manier geladen, ook van een interne opslag.

De problemen met android zijn alsvolgt:

- Iedere fabrikank maakt zijn eigen schil rondom android, en maakt de source code niet openbaar, of de documantaire is heel slecht soals in dit artikel beschreven
nieuws: Eerste build van CyanogenMod voor Galaxy S6 komt uit

- Telecomproviders willen de updates goedkeuren, zodat de software werkt met hun netwerken. deze testperiode kan een tijdje duren

- fabrikanten proberen te voorkomen dat gebruikers custom ROMs gaan installeren, zodat ze geen inkomsten meer kunnen winnen uit hun eigen meegeleverde applicaties (samsung *Kuch*)

- als je de bootloader ontgrendelt of als je je telefoon root of als je een rom instaleert dan laten de fabrikanten de garantie vervallen, terwijl dat niet toegestaan is (aleen als het toestel meer dan ? jaar oud is)

Een van de voordelen bij custom roms is dat de nieuwste updates niet getest worden door telecomfabrikanten, hierdoor kunnen er dagelijks updates komen zonder problemen.

een ander voordeel is dat je nergens in belemmerd word, je mag alles doen met je toestel en code (behalve betaald publiceren natuurlijk :) )

Wat als we voortaan toestellen gaan maken met alleen een vernieuwde bootloader .Dan laten we degebruiker de keuze geven om van internet een rom te downloaden en deze naar de sd kaart te verplaatsen, waardoor de bootloader herkent dat er een rom geinstaleert moet worden. Dan word na de installatie van de rom het orginele kopie verwijderd, en laar is kees. Dan hebben we meer vrijheid in software, meer updates, en onde gegevens zijn veiligger. do slaan we meteen meerdere vliegen in één klap

Maargoed, welke fabrikant zit hier op te wachten

[Reactie gewijzigd door ard1998 op 28 juli 2024 11:25]

ik vraag mij toch af, waarom vervalt de garantie bij het flashen van een andere ROM, ik vind dat dit onder normaal gebruik valt. andere software hoeft niet te resulteren in kapotte hardware, en als iets zoals de batterij dan stuk gaat kan dit zover ik weet nooit aan de software lggen.
Vermoedelijk is dat een verhaal wat een eigen leven is gaan leiden. Bij rooten of bij het flashen van een andere rom vervalt de garantie niet zomaar. Het grote verschil zit hem erin dat normaal gezien (standaard) het eerste half jaar na aankoop volgens de wet de veronderstelling wordt voorzien dat mankementen en beschadigingen al bij aankoop aanwezig waren. Het is dan aan de verkoper om aan te tonen dat mankementen veroorzaakt zijn door bijv. verkeerd of onkundig gebruik. Na een half jaar is het aan de koper om aan te tonen dat een defect een gevolg is van een farbicagefout.

Gevolg is dat je in sommige gevallen meer moeite moet doen om je garantie te claimen, dan dat je enkel kan terugvallen op de wettelijke veronderstellingen.
Precies, zo heb ik gewoon garantie gekregen op mijn moederbord wat naar de mallemoer ging ondanks dat ik het systeem geroot had. Je garantie vervalt niet, maar zelfs Coolblue vertelde me dat in eerste instantie. Pas nadat ik ze fijntjes op het artikel van tweakers had gewezen veranderde het verhaal.

http://tweakers.net/nieuw...ij-root-of-jailbreak.html
Omdat je op XDA niet eens hoeft te zoeken naar forumposts van domme gebruikers die een willekeurige verkeerde ROM op hun telefoon geflashed hebben en dit zelf niet kunnen oplossen. Dit mag de fabrikant dan uiteindelijk oplossen. Daarnaast is het mogelijk om je apparaat daadwerkelijk te hardbricken, al moet je daar moeite voor doen. Mijn eigen ervaring is overigens dat fabrikanten (Samsung) er niet moeilijk over doen als een toestel met custom ROM een hardware defect heeft.
bij motorola moet je bij het unlocken echter accepteren dat je garantie vervalt, in heel veel landen (behalve nederland gelukkig) zijn dergelijke overeenkomsten gewoon geldig..

hier echter is het een zogenaamd zwartelijst-beding en word dus defacto verworpen ... je kunt je toestel dus rustig unloaden en flashen en zolang jij niet de oorzaak bent van het defect hebben ze geen poot om op te staan, of je hem nu wel of niet hebt laten unlocken,
Garantie wordt via de wet geregeld, er vervalt dus in principe helemaal niets als je andere software op de telefoon zet.
Wat op zich wel weer raar is bij een product waarbij hardware en software eigenlijk 1 geheel vormen. Stel ik gooi een ander OS op mijn telefoon en er werkt iets niet meer. Moet de leverancier dat dan onder garantie voor mij oplossen? Lijkt me toch niet. Dan moet ik toch eerst zelf aantonen dat het een hardware defect is dat niet is veroorzaakt door de andere software.
Daarom maken we verschil tussen garantie en ondersteuning.
Ik denk dat het een manier is om de conument bang te maken. Samsung levert zijn eigen store mee, ondanks dat deze apps bevatten die in de play stora al lang nieuwe updates hebben. samsung haalt een hlein deel van zijn inkomsten uit deze store, darom wilt samsung het oorkomen dat er custom roms op geinstaleerd worden
ja, dat weet ik, maar ik vraag me nog altijd af waarom je garantie op bepaalde onderdelen kan vervallen, terwijl je hier niks mee doet.
aangezien er overal een bepaalde wettelijke garantie op zit, zou de fabrikant toch niet kunnen beslissen dat dit zomaar mag vervallen?
Als ik morgen benzine in mijn diesel wagen doe, mag ik dan ook garantie claimen? Als ik morgen Linux wil installeren op mijn nieuwe laptop, moet de fabrikant mij dan helpen als het niet lukt?

Een custom ROM bied geen enkele garantie op het aanwezig zijn van correcte drivers of instellingen, waarom zou een fabrikant garantie moeten geven wanneer het toestel anders word gebruikt dan de manier waarvoor het ontworpen is?
Met diesel sloop je je auto, met een rom niet noodzakelijk. En blijkt een defect door een rom veroorzaakt te zijn, dan verwacht ik ook geen garantie.

Daarbij slaat je 2e stelling nergens op. We hebben het over garantie, niet ondersteuning. Gaat er iets stuk dat niet door Linux gekomen is, dan verwacht ik zeker wel dat het onder garantie valt ondanks dat ik Linux draai. Dit heb ik overigens al eens meegemaakt bij Acer en die deden er ook helemaal niet moeilijk over. Kreeg gewoon een nieuw moederbord (gpu defect).
Maar als ik linux installeer op een laptop, en van die laptop gaat het scherm kapot, heb ik dan geen garantie?
Simpelweg het niet toetstaan van het draaien van bepaalde software kan niet.
Maar jij zult wel aan moeten tonen dat het een hardware defect is. Het lijkt me erg vreemd dat de fabrikant dat moet aantonen in zo'n geval. Dat zal betekenen dat die eerst Linux moet verwijderen en Windows weer installeren voordat er een diagnose gesteld kan worden. Wie betaalt die extra werkzaamheden?
Dat kan je zelf wel doen, wel eerst even een backup maken.
Inderdaad, dat mag niet, maar de doen 't toch.
Ik kan me eigenlijk niet inbeelden dat dit veel zou veranderen aan de huidige situatie. Sony is zo'n fabrikant bij wie veel van de software gewoon gepubliceerd wordt, en ze geven je zelf de tools om je de bootloader van je toestel te unlocken. In het geval van de Z5/Z5C was dat ongeveer gelijktijdig met de release. Als je dan gaat kijken naar de custom roms die er voor die toestellen zijn...

- Voor de Z1/Z1C moet je al hard zoeken om stabiele versies te vinden. Van CyaogenMod: geen stabiele versie meer na CM11. CM12 werkt wel, maar het zijn nightlies, ze hebben blijkbaar hun energiebeheer alles behalve onder controle (batterij gaat véél minder lang mee) en afhankelijk van welke versie je gebruikt en/of welke CM-apps je overhoudt, zal je de random boots en crashende apps erbij moeten nemen.

- Z5/Z5C: bestaan zelfs geen custom roms voor. De pogingen die gedaan zijn, waren niet veel meer dan een proof of concept, waarbij vooral aangetoond werd dat haast niks meer werkte.

Op welke manier bedoel je hier dat je gegevens veilig zouden zijn? Veel custom kernels en roms schakelen eerder heel wat beveiligingsinstellingen uit, waardoor apps en os net veel meer toegang tot gegevens zonder dat je daar ooit achter gaat komen.
ik had hed vooral over bijvoorbeeld de Stagefright bug en andere ernstige lekken, deze worden veel sneller gepacht TOV de grote fabrikant. Ik weet dat je sommege dingen zelf moet inschakelen, maar hoe moeilijk is het om op een paar knopjes te drukken.
Anoniem: 633773 20 december 2015 14:11
Volgens mij zit de L70 nog op kitkat, dus dat is mooi voor de gebruikers. De L90 heeft nog wel lollipop gekregen.
Ook de internationale versie van de Samsung Galaxy S3 heeft een CM13 (gebaseerd op Android 6.0) Nightly build gekregen.

Voor de liefhebber met een "oudje" op zak...

[Reactie gewijzigd door Jortio op 28 juli 2024 11:25]

mijn broer heeft nog zo'n telefoon liggen geloof ik, was wel het een en ander mis mee, waarbij hij onder de 40% batterij al uit gaat. toch i het waarschijnlijk leuk om te kijken hoe CM13 is, dan weet ik ok of ik ga upgraden naar CM13 op mijn OPO.
Even voor de duidelijkheid. Geld het ook voor de LG G3. En voorheen waren veel nightlies wel goed, maar deed niet alles het. Bij deze telefoon die ik erg prettig vindt, is vooral de laser voor de camera van groot belang, is dat nu iets wat werkend blijft bij zo'n update..
En zijn er mensen hier die mij kunnen helpen om mn tel te rooten...
Voor dat soort specifieke zaken (zoals die laser die gebruikt wordt bij focussen) loop je een groot risico als je iets anders er op gaat zetten. Hoe groot is de kans dat ze zoiets proprietary hebben meegenomen en goed hebben geimplementeerd? Dan moet je wel heel veel inhoudelijke details van de LG implementatie weten.
Een goede ontwikkeling.

Ik zie graag dat meer goedkope telefoons en tablets de cyanogenmod krijgen.

Veel budget toestellen zijn tegenwoordig prima, maar het word een probleem dat sommige apps niet meer werken of het OS te onveilig wordt om te kunnen gebruiken.

Ik hoop dat aan telefoons steeds meer aanpassingen beschikbaar komen.
Wat mij betreft moet een Android , windows of andere OS moet vrij te installeren zijn zonder te veel beperkingen.

Ook heeft de hele no nonsense Linux distributie dan een nieuwe en grote kans om op in te spelen.

Het moet dus net zijn als nostalgisch 'een beetje rotzooien' aan een desktop pc'tje ;)
De nightlies werken wat mij betreft perfect op de D722/G3s/jagnm.
Stukken sneller dan een gewone rom (zelfs met alle LG bloatware eruit...)
Je phone zover krijgen, daar is nergens een echte how-to voor, dus here goes:
-Root je phone
-Download een custom aboot.img (bootloader) zodat je non-LG kernels kunt draaien
-Download de bumped TWRP recovery van http://vasy.ru/TWRP/jagnm/
-Download CM13 nightly + de Google Apps van de CM site
-Reboot naar TWRP recovery
-Maak eventueel een backup van je phone naar SDcard
-Doe een wipe + factory reset van je phone in TWRP
-Install image -> CM13; Google Apps (in die volgorde)
-Reboot System

Done - een fresh Android6 CM phone, die snappy aanvoelt :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.