Deense wetenschappers hebben een manier gevonden om met een dichtheid van 127.000 dpi plaatjes te printen. Hiervoor gebruiken zij een laser en een speciale nanostructuur op basis van aluminium. Het is ook mogelijk om in kleur te printen.
De methode is ontwikkeld door wetenschappers van de technische universiteit van Denemarken. Zij beschrijven een technologie om met een maximale resolutie van 127.000 dpi plaatjes te printen, en demonstreerden dat met een afbeelding van de Mona Lisa die is geprint op een oppervlakte die overeenkomt met die van een conventionele pixel, aldus de onderzoekers.
Volgens de onderzoekers wordt er geprint met een laser die lokaal een blad aluminium, met een dikte van slechts 20 nanometer, verhit. Dit blad aluminium is geplaatst op een nanostructuur met individuele componenten die een diameter van 100 nanometer hebben, waarvan er een groot aantal in een raster zijn geplaatst. Omdat de individuele 'pixels' los van elkaar verhit kunnen worden, kan de printer verschillende patronen maken. Daarbij is ook het maken van kleur mogelijk, doordat het aluminium wordt vervormd en dus andere golflengtes terugkaatst.
Een van de toepassingen die de onderzoekers hebben bedacht is het opslaan van informatie die niet zichtbaar is voor het blote oog. Zo zouden codes en andere informatie opgeslagen en gescand kunnen worden, maar zijn ze voor mensen niet uitleesbaar. Onduidelijk is wanneer de technologie inzetbaar is in de praktijk.