De garantie op een telefoon mag niet vervallen als een gebruiker zijn telefoon root of jailbreakt. Dat zeggen juristen. Nu valt nog op te maken uit de voorwaarden van retailers dat de garantie vervalt als de software wordt aangepast.
Als het defect aan een telefoon niet het directe gevolg is van het rooten of jailbreaken, blijft de garantie gelden, ook als in de voorwaarden van de verkoper staat dat het niet het geval is. Dat bevestigt ict-jurist Arnoud Engelfriet aan Tweakers naar aanleiding van een geschil tussen tweaker F1k en retailer The Phone House. "De insteek is namelijk niet of de garantie geldt ja of nee, maar de vraag is of déze storing mijn schuld is of een fabrieksfout", aldus Engelfriet. "Dus per bug of storing moet je de oorzaak achterhalen. Dat ik mijn firmware flash, betekent niet dat de batterij straffeloos binnen een uur leeg mag lopen, tenzij mijn nieuwe firmware ontzettend slurpt natuurlijk."
De regels daarover staan in een Europese Richtlijn uit 1999, waarvan de uitwerking in het Burgerlijk Wetboek is opgenomen. Volgens F1k zeggen naast Engelfriet ook zijn rechtsbijstandverzekering als overheidsorgaan Consuwijzer dat retailers defecten die niet het gevolg zijn van rooten of jailbreaken moeten repareren onder garantie. "Dan hoef je dus niet te betalen."
The Phone House gaat kijken of de tekst van de voorwaarden moet worden aangepast. "Ons beleid is al om garantie te geven als het defect niets te maken heeft met aanpassingen die de gebruiker doet", aldus woordvoerster Sanne Houben. "De mensen die de voorwaarden opstellen gaan kijken of we dat beter kunnen verwoorden." Reparateur Dynafix lijkt in de veronderstelling dat bij geroote telefoons geen garantie wordt gegeven: de reparateur stelde vast dat het defect van F1k's Samsung Galaxy S II niets te maken had met het rooten, maar stuurde desondanks een offerte voor de vervanging van het moederbord ter waarde van 325 euro. Waarom F1k had moeten betalen, weet Houben niet. "Wellicht dat er in deze case iets fout gegaan is."
Het geschil begon met een kapotte microusb-connector. "De telefoon wilde in maart ineens niet meer opladen", aldus F1k. "Ik heb mijn Galaxy S II sinds augustus 2011 en ik heb hem binnen een dag geroot. Anderhalf jaar later ging hij dus stuk." Nadat The Phone House het toestel had opgestuurd ter reparatie, kreeg hij ineens de offerte thuis. "Ze hadden een foto gemaakt van dat het toestel met een volle accu opstartte en daarbij verscheen het gele driehoekje, waarmee je op Samsungs ziet dat hij is geflasht. Dat brachten ze aan als reden waarom de garantie was vervallen."
F1k is blij dat hij in elk geval zijn geld terug krijgt. Hij heeft een rechtszaak overwogen tegen The Phone House 'om het principe'. "Dit gebeurt ongetwijfeld bij meer mensen en ik wil The Phone House en andere retailers ertoe bewegen om de voorwaarden aan te passen." Hij kan echter geen zaak starten, omdat hij geen belang meer heeft. "Ik hoop in elk geval dat iedereen dit dit overkomt weet dat de reparatie onder de garantie valt en dat ze dus niet hoeven te betalen."