Quote : "
Onzin, voor de mensen die programmeren een uitleg:
Galaxy S4 is het object en 'jouw' Galaxy S4 is een instantie.
Met jouw 'instantie' van de S4 mag je doen en laten wat je wilt, maar je hebt geen rechten om de objectdefinitie aan te passen en daarna te klagen dat bv. Samsung het niet meer ziet als S4 en dus geen garantie etc. gaat verlenen."
Hard- en software zijn twee geheel verschillende zaken. Ik snap wel dat een fabrikant beiden bij elkaar telt en dit geheel als toestel ziet, maar software zou naar mijn mening nooit reden mogen zijn om defecten aan de hardware niet onder garantie te repareren.
Fabrikanten van laptops vinden dat Windows op een laptop moet staan om het als compleet werkend apparaat te kunnen verkopen, hetzelfde wat fabrikanten van smartphones met Android / Windows Phone / iOS doen. Als ik vervolgens Linux op een Windows-laptop installeer verlies ik ook niet de garantie op de hardware. Ik zie dus niet in waarom dat bij smartphones wel zou moeten zijn.
Dat een fabrikant je geen ondersteuning gaat geven voor aangepaste software vind ik verder heel normaal, anders wordt het een onhoudbare situatie. Een toestel moet dusdanig beveiligd zijn dat software nooit voor hardwarematige defecten kan zorgen. Je kunt als fabrikant op je klompen aanvoelen dat mensen met custom ROM's gaan spelen, zeker als je hun toestel vol propt met overbodige, niet te verwijderen (zonder root) software. Bovendien; Android is juist hét systeem om zelf aanpassingen in aan te brengen.
Quote : "
Aangezien Google geld wil verdienen en Samsung waarschijnlijk korting krijgt als ze die app erop zetten. Dit is al (bijna) zo oud als de eerste computer."
Dat is allemaal wel heel erg leuk en aardig, maar naar mijn mening nog steeds geen reden om optionele (veelal overbodige) software als systeem-app mee te leveren zodat consumenten deze niet zonder meer kunnen verwijderen. Ze hadden die software gewoon optioneel moeten laten zodat ik deze via de Play Store had kunnen verwijderen. Dan had ik het toestel niet hoeven te "rooten" en hadden fabrikanten nu niet dat geneuzel met "gemodde" smartphones en "gebrickte" toestellen.
Quote : "
Dus je zegt hier eigenlijk dat custom-roms ook helemaal geblokkeerd kunnen worden, dat is immers alternatieve software die fysieke schade aan de hardware kan leveren
Of ga je dan weer klagen dat het jouw hardware is en dat jij ermee moet kunnen wat je wilt....."
Nee, ik vind dat toestellen dusdanig beveiligd moeten worden dat custom-ROM's geen schade kunnen doen aan de hardware. Het enige dat ik kan bedenken is overklokken, maar zelfs dat is te beveiligen. Ik heb er helemaal geen probleem mee dat mensen hun eigen software gebruiken. Dit gebeurt nu eenmaal vaak, vooral bij Android-toestellen. Wel zou je de toegang tot bepaalde hardware-instellingen (zoals de maximale kloksnelheid) moeten beveiligen tegen toegang van buitenaf. Bij PC's en laptops gaat dit ook, dus waarom zou dat bij een smartphone of tablet niet gaan ?
Quote : "
Dus was het geen probleem dat Samsung het moederbord verving, het waren toch incidenten? Of gebeurd het blijkbaar zo vaak dat het niet meer acceptabel is voor Samsung & de klanten?
Daarnaast heb ik nog nooit een handleiding van Samsung gezien voor een custom rom, dus daarop kan ik waarschijnlijk ook weinig garantie op krijgen."
Amateurs zul je altijd blijven houden. Als jij je aan de instructies houdt van bekende sites (zoals XDA-Developers) kan er in feite niks gebeuren. Indien je met de instellingen van de flash-software gaat experimenteren of ROM-bestanden van twijfelachtige websites afhaalt, ja, dan vraag je er ook gewoon om.
Ik bedoel, als ik het BIOS van een PC wil upgraden, zal ik deze ook bij de fabrikant of een geaffilieerde website vandaan halen. Dat je deze bestanden niet ergens van een of andere wazige Aziatische, Russische of file-hosting site moet halen lijkt mij nogal logisch. En nogmaals; handleiding GOED lezen en tot op de letter volgen.
Mijn Galaxy S3 is al verschillende keren geflashed via Odin en heb nooit problemen ondervonden. Dit heb ik o.a. gedaan omdat Samsung het nodig vind om Nederland als een van de laatste landen van Android-updates te voorzien. Zo heb ik mijn S3 destijds m.b.v. een Poolse 4.1.0 ROM ge-upgrade omdat de Nederlandse ROM nog bijna 4 maanden op zich liet wachten.
Vervolgens heb ik een Britse 4.1.2 (XELLA) ROM gebruikt om over de (voor de S3) laatste Android-versie te beschikken. In deze upgrade zat een belangrijke Exynos-patch en een beveiliging tegen het "sudden-death" probleem. Ik vond het risico te groot om nog maanden op de Nederlandse release te wachten. Aangezien die firmwares multi-language zijn heb ik er verder geen hinder van ondervonden.
Daarbij; zolang je enkel de PDA flashed en de bootloader met rust laat (wat ook de normale gang van zaken is) kan je toestel eigenlijk nooit "bricken"; via de recovery-mode kun je altijd een andere firmware in het toestel zetten.
Mensen die weinig verstand van smartphones hebben (en ook niet de behoefte hebben om deze kennis te vergaren-) kunnen naar mijn mening beter een toestel met Windows Phone of iOS kiezen. Android is en blijft toch een beetje een nerd-OS :-)
Quote : "
Tip: Koop een dumbphone, dan heb je al deze problemen niet. Of accepteer dat het een mega complex apparaat is, waarbij software 80% van het product is en dat 'wij tweakers' de fabrikanten in een lastig parket brengen met onze custom roms.
Tjonge jonge ... wat een geweldig tip van iemand die "Consultancy / Advies" als beroep in zijn profiel heeft staan. Gewoon iets niet kopen als je er een probleem mee hebt. Ge-ni-aal ! Dat ik daar zelf niet op ben gekomen zeg ...
"Wij" tweakers brengen fabrikanten helemaal niet in een lastig parket. Dat doen ze zelf. Je weet op voorhand dat Android-telefoons "gemod" zullen gaan worden. Voor veel mensen is het een reden om juist daarvoor voor zo'n toestel te kiezen. Fabrikanten hadden gewoon voorzorgsmaatregelen moeten nemen om er voor te zorgen dat mensen wél custom-ROM's kunnen gebruiken zonder dat dit schade kan toevoegen aan de hardware.
Zeker bij de bedragen die je tegenwoordig voor een fatsoenlijke smartphone betaalt zou zo iets gewoon goed geregeld moeten zijn. Ik ben in ieder geval blij dat de Europese Commissie ons sinds 1999 beschermt tegen dit soort gedoe met fabrikanten van mobiele (smart-)phones.
[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 23 juli 2024 15:01]