Dell komt met update voor automatische schermhelderheid XPS 13 - update

Dell heeft een update ontwikkeld die de automatische helderheidsinstelling op de schermen van zijn XPS 13-ultrabooks uitschakelt. Voorheen was het onmogelijk om deze functionaliteit uit te schakelen, tot de frustratie van sommige gebruikers.

Hoewel Dell hiermee gehoor heeft gegeven aan de gebruikers die liever geen zogenaamde Content Adaptive Brightness Control op hun XPS 13 hebben, geeft Dell vreemd genoeg de update niet vrij op zijn website. De enige manier om de patch te bemachtigen, is door contact op te nemen met de klantenservice van Dell en specifiek te vragen naar de patch. Dat schrijft Anandtech. De website maakt geen melding van welke specifieke versies van de XPS 13 het hier om gaat en of de beschikbaarheid van de patch beperkt is tot een bepaald deel van de wereld.

Ook Tweakers maakte in twee verschillende reviews van de 2015-editie van de XPS 13 melding van de cabc-functie, en hoe deze in de weg kan zitten van zaken als schermcalibratie, accuduurtests, maar ook gewoon dagelijks gebruik. De functie is bedoeld om energie te besparen en verlaagt de helderheid bij donkere beelden en verhoogt deze bij lichte beelden. Dell gaf ten tijde van de reviews van Tweakers al aan dat het overwoog om de automatische helderheidsinstelling aan te passen.

Update, 22:27: uitvoerig onderzoek en discussie onder gebruikers op GitHub zou uitwijzen dat cabc alleen met een patch uitgeschakeld kan worden bij de qhd-varianten van de XPS 13. Bij de fhd-varianten zit de functie in de firmware van het scherm verwerkt en om die aan te passen zou de ultrabook terug naar de fabriek moeten. Daar is op dit moment geen sprake van.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

21-12-2015 • 18:57

38 Linkedin

Reacties (38)

38
38
25
3
1
1
Wijzig sortering
Even voor de duidelijkheid, CABC is met deze tool alleen uit te schakelen op de QHD versie van de XPS 13 9343 (Broadwell) en 9350 (Skylake). Bij de FHD versie ontbreekt de mogelijkheid om de firmware van het paneel te flashen vanuit software. Dell zegt hier niks aan te kunnen doen en een eventuele flash in de fabriek oid hebben ze ook niks over gezegd.

https://github.com/advancingu/XPS13Linux/issues/2
ben heel benieuwd naar of ze misschien toch een mogelijkheid gevonden hebben voor de full-hd versie... afwachten maar.
Dit gaat erbij. Thanks.
Als ze nou ook eens het touchpad onder Windows fixen voor de 9343 ga ik pas blij zijn. Toevallig vandaag een monteur van Dell langsgekomen om de delay bij gebruik van het touchpad te fixen door vervanging, helaas zoals ik had voorspelt niet gelukt. Clean install + updates van Windows met BIOS / firmware up-to-date.

De touchpad muis in de BIOS en verschillende Linux distro's werkt perfect, zonder initiële delay na begin bewegen halve vinger breedte zoals in Windows (8, 8.1 en 10 Enterprise + 1511 upgrade).

Tevens (met de acceleratie van muis uit) is de 'precision' touchpad bij heel langzaam bewegen niet in beweging te krijgen, alleen in Windows.

Dell forum thread over dit issue: http://en.community.dell..../t/19616659?pi239031352=1
Reddit thread: https://www.reddit.com/r/..._windows_10_live_updates/

Het grappige (not) is dat Lisa van MobileTechReview tijdens het testen van de nieuwe 9350 in het volgende fragment eerst met de vinger heen en weer moet gaan om de cursor in beweging te krijgen, dat kan toch niet normaal zijn (!!) https://www.youtube.com/watch?v=-pWSSJ2eyMw&t=15m1s

Dus al zou Dell mijn 'oude' XPS 13 2015 willen laten vervangen heeft dat dus geen zin... *zucht*
Deze truuc geprobeerd maanden terug via http://forum.notebookrevi...5614/page-2#post-10003144 ...

Delay los je op, maar je krijgt er weer andere instabiliteit voor terug helaas! Heb jij het met succes draaien nu dan ?

[Reactie gewijzigd door Post-Human op 22 december 2015 19:58]

Ik snap het niet helemaal. Ik heb een XPS13 en kan de helderheid gewoon aanpassen naar wens met een sneltoets... Of mis ik iets? 8)7
De helderheid gaat op de XPS 13 tot zo'n 50% omlaag bij een volledig zwart beeld tov een volledig wit beeld. Hierbij past het scherm dan zelf zijn contrast (gamma) ook aan om het minder storend te doen lijken. Dit moet de accuduur bevorderen maar maakt kleurkritisch werk en gamen soms erg vervelend/onmogelijk.
Ik kan me voorstellen dat dit vervelend is. Ik gebruik hem dagelijks en heb er nog niet echt last van gehad. Ik gebruik hem dag ook enkel voor Excel/Word/mail/foto's. Uiteraard zou het gewoon een optie moeten zijn die uit/aan te vinken is...
Je helderheid gaat automatisch omlaag als je accuduur omlaag gaat geloof ik, en als je fel beeld hebt (100% wit bijvoorbeeld) ditto.

Ik zou dit zelf ook niet willen. Als ik mijn helderheid op 80% zet wil ik dat die ook 80% blijft, tot ik zelf besluit er wat aan te doen of de machine uitzet.
Als je nou gewoon de inleiding alleen al leest dan weet je wat je mist:
Dell heeft een update ontwikkeld die de automatische helderheidsinstelling op de schermen van zijn XPS 13-ultrabooks uitschakelt. Voorheen was het onmogelijk om deze functionaliteit uit te schakelen, tot de frustratie van sommige gebruikers.
Je kan de helderheid dus niet uitschakelen, alleen aanpassen.
Het werd wel eens tijd, des te meer reden om er eentje aan te schaffen want het is verder echt een topproduct.
Ik heb er een van vorig jaar, mijn naar beneden knopje zit sinds het begin los, het beeldscherm is vervangen en de USB poorten hebben een structureel probleem waardoor een muis bijvoorbeeld wel werkt maar mobiele telefoons constant "uitgeworpen" en gedetecteerd worden door Windows. Daarnaast piept de laptop zacht als de toetsenbord verlichting aan staat. Andere bezitters die ik ken hebben er ook al reparaties aan gehad. Een aantal mensen heeft last van slecht functionerende WiFi kaarten.

De vloek van deze laptop is dat dit praktisch het enige alternatief is voor een macbook, mooi scherm, snel, licht. Het is jammer dat de kwaliteit zo laag is.

[Reactie gewijzigd door oef! op 21 december 2015 19:51]

Vreemd dit te lezen. Ik heb er ook een en gebruik hem dagelijks voor het werk, dus zeker intensief. Ik ben vrij kritisch op het gebied van kwaliteit, dus mankementen zouden me zeker opvallen.. Of misschien had ik net geluk?

[Reactie gewijzigd door Akrapovic58 op 22 december 2015 08:45]

Ik bezit de xps13 al bijna een jaar en sleep hem overal heen, en ervaar het als een degelijk apparaat, zier nog als nieuw uit. Ben blij dat ik niet voor Macbook ben gegaan. halve geheugen en halve opslag voor hetzelfde geld ...
En halve batterijduur. Of halve schermresolutie...
Ik heb er een van de tweede generatie en dat al twee en half jaar. Wordt redelijk intensief gebruikt en werkt nog steeds prima. Geen problemen mee gehad en (snel afkloppen) doet het nog steeds perfect. Was niet goedkoop, maar wel goedkoper dan een Macbook. Ik heb even getwijfeld, maar toch de Dell gekocht.
Het probleem van je gsm die constant wordt uitgeworpen is te verhelpen door bij energieinsgellingen USB power management af te zetten!
Ikzelf heb een Asus UX301LA. Waarom zou deze dan geen alternatief kunnen zijn tov een macbook? Ik heb hem gewogen en vergeleken met een macbook pro en mijn zenbook is een stuk lichter. (de accuduur licht wel wat lager, maar die vergelijking is ook een i5 in de macbook tegen de i7 van mijn zenbook)
Het was niet mijn bedoeling om je laptop af te vallen :) Ik had beter kunnen zeggen dat het een van de weinige alternatieven is.
Het was een van de weinige (ultrabooks) laptops met een 28watt CPU er in waardoor je echt significant betere performance overhield als zowel de CPU als GPU gebruikte. De bouwkwaliteit en het scherm waren beide ook goed. Dus ja het zou een alternatief kunnen zijn. Maar het feit dat hij niet meer te koop is maakt daar toch wel een einde aan ;)
Ik heb er verder geen in bezit maar had er wel een tijd aan gedacht om er een te kopen na de vele positieve reviews. Misschien toch maar eens goed over na denken dan...
Ik kan me je reactie voorstellen na de n=1 reactie van oef!
Ik zou toch meer kijken naar de reviews (soms worden er ook reviews na langere tijd gemaakt), volgens mij is daarbij het beeld dat het een goed apparaat is.
Ik heb er zelf ook 1 (de fhd broadwell versie), die werkt perfect, maarja ook in mijn geval n=1... :P
Snap werkelijk niet hoe een fabrikant als Dell niet inziet dat automatische instellingen ook uitgeschakeld moeten kunnen worden. Dit lijkt me zo extreem logisch allemaal.
Waarschijnlijk komen ze dan een stuk minder goed uit de batterijduur tests.
Dit kan je niet met zekerheid zeggen, tests zullen dat uit moeten wijzen.
Wat dus onmogelijk was toen je de automatische helderheid niet uit kon zetten.
Soort sjoemelsoftware dan weer.
Weet iemand of dit ook het geval is bij de XPS 15 2015?
Die laptop heeft geen automatische schermhelderheid.
Ah ok. Bedankt voor je antwoord
Heb ook een Dell XPS13, maar wel eentje van 2013, hier staat Linux Mint op (heb maar een aantal dagen gewerkt met de Windows die er op stond) en ik heb toch geen problemen met de helderheid.
Bij de 2013 versie is er ook geen probleem. Dit komt alleen voor bij de 2014 en 2015 modellen (die met ultradunne schermrand)
Komt er ook eentje voor de Latitude E7450? Daar is het ook niet uit te zetten momenteel.

[Reactie gewijzigd door BèR op 21 december 2015 19:02]

Ik erger me enorm aan de adaptive brightness. Wat gruwelijk irritant is dat. Het is mij de eventuele extra accuduur absoluut niet waard.

De eerste keer dat ik er last van had, was direct na de upgrade naar Windows 10. 't Heeft me nogal wat tijd gekost voordat ik gevonden had waar ik deze feature kon uitschakelen.
IDe eerste keer dat ik er last van had, was direct na de upgrade naar Windows 10. 't Heeft me nogal wat tijd gekost voordat ik gevonden had waar ik deze feature kon uitschakelen.
Was dat op een Dell? Als het niet zo is kan je zien hoe irritant het is.

De verspreiding via klantenservice is belachelijk. Als ik die exe binnenkrijg slinger ik hem zo op het internet om andere mensen met hetzelfde probleem te helpen. En dan komen er mensen die nog wat andere zaken toevoegen en wordt het een virus/adware bom. Met als gevolg dat Dell een slechtere naam krijgt.
Zet het gewoon op je site, als optionele download, maar wel uit betrouwbare bron.
Ik had het op mijn laptop onder windows 8.1 ook uitgeschakeld staan en na upgrade naar windows 10 stond het inderdaad weer aan en heb me rot gezocht hoe ik dat ook al weer destijds had uitgezet. Bleek een instelling van de intel videokaart te zijn.

Sowieso is het een optie die ik persoonlijk echt énorm irritant vind. Als je bv een donkere bureaublad achtergrond hebt en je switcht van een redelijk witte internetpagina naar je bureaublad en start bv rekenmachine en je wil weer terug naar je witte internetpagina dan staat de helderheid bijna op zijn laagst en zie je hem langzaam aan weer terug naar helder lopen. Als je dan weer wat donkers hebt dan schakelt het weer omlaag waardoor je contrast waardeloos is etc. Bij bv gamen is het echt ondoenlijk en ook gewoon met officewerk is het vreselijk irritant. Die paar minuten accuduur extra boeien me stukken minder dan de irritatie die dat automatische dimmen met zich meebrengt. Gelukkig kan het op mijn laptop (BTO ) gewoon uitgezet worden maar als ik zo'n Dell had waarbij dat niet kon zou ik echt het ding hebben teruggebracht.

Ik snap ook niet dat Dell dit niet gewoon op zijn website zet. Bang om gezichtsverlies te lijden ofzo omdat die automatische dimfinctie een bagger idee was :P ?
Ben ik de enige persoon die dit 'probleem' niet ziet? Ik heb een XPS13 van begin 2015 (FHD, i5) en zowel in Windows als Ubuntu zie ik echt niet wat er mis zou zijn... Ik gebruik deze laptop dagelijks zo'n 8u of meer, dus blijkbaar irriteert het niet iedereen zoveel als sommigen hier beweren :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee