Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

Dell XPS 13 Review

Mat full-hd-scherm en lange accuduur

25-05-2015 • 06:00

191 Linkedin Google+

Dell XPS 13 2015 (fhd)

Samengevat

De versie van de Dell XPS 13 met full-hd-scherm is nog net iets beter dan de high-end versie. Weliswaar is de resolutie lager en is er een Core i5 in plaats van een krachtigere Core i7 aanwezig, maar daar staat een aanzienlijk langere accuduur tegenover, wat een zeer welkome eigenschap is bij een ultraportable als deze. Ook is er geen touchscreen, maar die zullen weinigen echt missen en je krijgt er een mat scherm voor terug. De overige goede eigenschappen zijn gebleven, waarbij de dunne schermrand de uitblinker blijft.

De XPS 13 is een van de aantrekkelijkste ultrabooks van dit moment, vooral dankzij zijn zeer compacte formaat in combinatie met een 13,3"-scherm. In februari bekeken we het high-end model van de XPS 13, dat beschikt over alle toeters en bellen, zoals een touchscreen, een 3200x1800-pixelresolutie en een Core i7. Die laptop maakte een zeer positieve indruk op ons, maar de aanwezigheid van high-end onderdelen leidde ook tot een hoge prijs, terwijl de hoge resolutie maakte dat het model niet uitblonk wat accuduur betreft.

In deze review bespreken we de versie van de XPS 13 met Core i5 en full-hd-scherm. We gaan vooral in op de onderdelen die afwijken van het eerder door ons geteste model. Voor de uitgebreide bespreking van onder andere het ontwerp, de stevige behuizing en de aansluitingen van de XPS 13 verwijzen we naar de vorige review: Dell XPS 13 Review - Ultrabook met een gouden randje.

Scherm

De opvallendste wijziging betreft het scherm. Gebleven zijn de dunne schermranden, waar Dell vooralsnog het alleenrecht op lijkt te hebben, maar deze laptop heeft geen touchscreen. Over het nut van een touchscreen op een laptop kun je lang discussiëren, maar een must have is het in ieder geval niet. Wellicht komen er veel apps die gebruikmaken van het touchscreen als het universele app-platform met Windows 10 is uitgekristalliseerd, maar dat is koffiedik kijken.

Touchscreens gaan gepaard met glossy schermen, maar het achterwege laten van de aanraakgevoelige laag maakt het gebruik van een mat scherm mogelijk. Persoonlijk zijn we fan van matte schermen, maar veel zien we die niet meer. Het voordeel van mat is dat je geen spiegelingen ziet als je naar het scherm kijkt, waardoor je je kunt richten op een computerbeeld dat niet wordt gehinderd door reflecties. Werken met een mat scherm vinden we fijner, vooral voor multimediagebruik, maar dat geldt niet voor iedereen. Volgens sommigen levert een spiegelend scherm een sprankelender beeld op en is het daarmee bijvoorbeeld fijner om naar films in het donker te kijken. Aangezien het hier niet om een multimedialaptop gaat, durven we wel te stellen dat het matte scherm voor de meeste gebruiksscenario's van de XPS 13 de voorkeur geniet.

Een lagere resolutie dan 3200x1800 pixels levert natuurlijk niet automatisch een wazig beeld op bij een 13,3"-scherm. De resolutie van 1920x1080 pixels zal voor de meeste mensen voldoende zijn en leidt als bijkomend voordeel niet tot scaling-problemen. Dat gezegd hebbende: 3200x1800 pixels levert een zo scherp beeld op dat je zelfs van dichtbij de pixels niet kunt onderscheiden. Dat kun je bij deze full-hd-resolutie wel.

Bij het vorige XPS13-model dat we testten, hadden we moeite met de automatische aanpassing van de helderheid. Ook nu komt de helderheid bij onze test veel lager uit dan gewenst: 228cd/m2. Bij weergave van donkere delen op het scherm, schroeft de XPS de helderheid namelijk zelf terug, wat invloed heeft op onze testresultaten. Dell verklaarde te onderzoeken of een update voor handmatige aanpassing mogelijk was, maar voor zover ons bekend is die niet verschenen en onduidelijk is of dit gaat gebeuren. Ook het model uit deze test laat je dus niet zelf bepalen of de volle helderheid ingeschakeld wordt en dat blijft een minpuntje. Ter vergelijking: bij een volledig wit scherm meten we een prima helderheid van 356cd/m2.

De gemiddelde gammawaarde van het scherm van de Dell is iets te laag en de gemiddelde kleurafwijking te hoog. De kleurweergave van het 3200x1800-scherm van de duurdere Dell XPS 13 is beter, maar ook weer niet veel beter.

Trackpad

Een ander probleem, dat wij niet zozeer ervoeren maar veel gebruikers wel, betrof de trackpad. Veel gebruikers gaven aan dat de muiswijzer flink kon verspringen en vaak te traag reageerde op aanrakingen. Dell heeft inmiddels een firmware-update uitgebracht die dit lijkt aan te pakken. Wij ondervonden het in ieder geval niet, ook niet na langdurig gebruik. Wel is er een ander euvel; scrollen met twee vingers werkt vloeiend bij Windows en Internet Explorer, maar iets minder bij Firefox en bij Chrome treden zelfs haperingen op. Bij andere programma's, zoals die van Adobe, werkt scrollen met gestures weer wel soepel. Misschien ligt het dus aan de browsers. Aangezien het een Microsoft-precisietouchpad betreft, zijn er alleen instellingen binnen Windows 8.1 mogelijk en die zijn beperkt, maar Windows 10 belooft beterschap op dit terrein.

Processor

Een ander verschil met de high-end XPS 13 is de processor. In plaats van de Core i7-5500U is er de Core i5-5200U. Dit is een dualcore van de Broadwell-generatie met een kloksnellheid van 2,2GHz en een turboboost naar 2,7GHz. We kijken naar het verschil in prestaties tussen de twee.

Photoshop CC - Gpu accelerated
SysteemnaamProcessorGPUIn seconden, lager is beter
Asus N751JK Core i7-4710HQ GTX 850M
****
77,60
Dell XPS 13 Core i7-5500U HD 5500
****
97,90
Asus Zenbook UX303 Core i7-4510U HD 4400
*****
101,90
Lenovo Yoga 2 Pro Core i7-4500U HD 4400
*****
103,00
Dell XPS 13 (fhd, 2015) Core i5-5200U HD 5500
*****
109,40
Microsoft Surface Pro 3 Core i5-4300U HD 4400
*****
115,00
Asus Zenbook UX302 Core i5-4200U HD 4400
******
122,50
Asus T300 Chi Core M 5Y10c HD 5300
******
137,20
Lenovo Yoga 3 Pro Core M 5Y70 HD 5300
******
138,90
Asus Zenbook UX305 Core M 5Y10 HD 5300
*******
153,00

De Core i7 van de XPS uit de eerdere test heeft meer L3-cache, hogere kloksnelheden en een gpu die net een fractie sneller kan draaien. Daarmee zet dat model toch een flink hogere score neer bij onze Photoshop-test. Ten opzichte van de overige concurrenten zet de Core i5-XPS een prima resultaat neer, maar het gaat dan wel om laptops met Haswell-processor of tragere Core M. Naarmate er meer concurrenten met Broadwell-chips verschijnen, zal deze XPS 13 een plek in de middenmoot moeten accepteren. In combinatie met de 8GB ddr3-geheugen en de Samsung PM851-ssd van 256GB, draait de laptop in ieder geval alle applicaties vlot genoeg. De Broadcom 802.11ac-netwerkkaart zorgt voor snel draadloos internet.

Op gebied van hardware is nog noemenswaardig dat Dell bios-updates heeft uitgerold die voorkomen dat de ventilator op onverwachte tijden op volle toeren zijn werk gaat doen. Sommige gebruikers klaagden dat de ventilator soms vanuit het niets vol ging blazen.

Accuduur

Omdat de laptop een lagere resolutie en een wat tragere processor heeft dan zijn high-end broer, vroegen we ons af of er een positief effect op de accuduur te meten was. Bovendien registreerden we een iets hogere accucapaciteit, van 53Wh.

Accutest browsen 2013 (180cd/m²)
SysteemnaamResolutieAccucapaciteitIn minuten, hoger is beter
Apple MBA 13", 2014, OS X 1440x900 54Wh
*******
13u12m
Dell XPS 13 (fhd, 2015) 1920x1080 53Wh
*****
10u10m
Asus Zenbook UX305 1920x1080 45Wh
*****
9u16m
Apple MacBook, 2015, OS X 2304x1440 40Wh
*****
9u2m
Asus Zenbook UX303 1920x1080 49Wh
****
7u39m
Asus Zenbook UX302 1920x1080 50Wh
****
7u33m
Microsoft Surface Pro 3 2160x1440 43Wh
****
7u27m
Dell XPS 13 3200x1800 52Wh
***
6u3m
Lenovo Yoga 3 Pro 3200x1800 44Wh
***
5u34m
Asus T300 Chi 2560x1440 31Wh
***
5u9m

Het effect op de accuduur bleek aanzienlijk. De Dell zet de op een na hoogste tijd neer, achter de MacBook Air, die een lagere resolutie en grotere omvang heeft. De accutest bij het draaien van video laat een vergelijkbaar beeld zien: Accutest video 2013 (180cd/m2) Accutijden van rond tien uur zijn echt een verademing voor mensen die veel onderweg zijn en het maakt dat je lang niet altijd je voeding hoeft mee te nemen, wat de draagbaarheid extra ten goede komt.

Conclusie

Na onze aangename kennismaking met de high-end XPS 13 weet Dell ons met deze goedkopere variant opnieuw aangenaam te verrassen. Niet alleen zijn de meeste positieve eigenschappen gebleven, er zijn er zelfs nog twee aan toegevoegd. Zo prefereren we het matte scherm en is de accuduur met sprongen vooruitgegaan. In combinatie met de lagere prijs weegt dat wat ons betreft op tegen de afwezigheid van het touchscreen, de lagere resolutie en de minder krachtige processor. Het model uit deze test, met 8GB ddr3 en een ssd van 256GB, kost op het moment van schrijven 1199 euro. Er is nog een 100 euro goedkopere versie, maar dan zijn de hoeveelheid ram en opslagcapaciteit gehalveerd, waardoor dit model onze voorkeur heeft.

Reacties (191)

Wijzig sortering
Met een fatsoenlijke kale install is op een vergelijkbaar model de auto brightness wel degelijk uit te zetten.
Een beetje tweaker gooit de standaard install toch meteen weg ? ;)
Nog beter: Als je de keuze hebt, kies je altijd de goedkoopst mogelijke opslag (meestal een trage 500 GB hdd) en vervang je die door een SSD naar keuze. Dat heeft volgende voordelen:
  • Je hebt een cleane installatie zonder bloatware
  • Je hebt geen recoverypartitie die een tiental GB's van je SSD afsnoept.
  • Heb je problemen met je laptop dan kan je softwarematige problemen uitsluiten door terug de originele hdd/ssd er in te steken. Indien je laptop voor herstelling naar de fabrikant moet, dan blijven je programma's en documenten ook veilig bij jou.
.

In dit geval zou je voor de 128 GB versie kunnen kiezen (heeft een vervangbare M.2 80mm SSD) en zelf een grotere SSD kunnen installeren (kost meestal minder dan de meerprijs die de fabrikant aanrekent), maar dan zit je wel vast aan 4GB ram dat vastgesoldeerd is en dus niet is up te graden.
Vervalt de garantie niet vanaf het moment dat je'm openvijst?
Zolang je geen "Warranty void if removed"-stickertjes breekt volgens mij niet.
Garantie heb je ongeacht je een product open maakt, stickers of niet. De verkoper zal annemelijk moeten maken dat je hem stuk gemaakt hebt bij het openmaken als hij daardoor geen garantie wil geven.
Als je hem gewoon kunt open schroeven, dan moeten ze je gewoon garantie blijven geven. Als deze ultrabook als een tablet in elkaar zit, dan zijn er waarschijnlijk geen schroeven aanwezig, maar zit het wellicht vast met kunststof klemmen die snel afbreken. In dat geval kun je hem beter niet open maken.
Dell heeft instructies op de site staan voor mensen die deze laptop open willen maken, dus garantie zal geen probleem zijn.
Dat is bij iedere laptop verschillend. Als je geen sporen nalaat, dan doe je niets verkeert. Het wordt anders als de fabrikant garantiestickers aanbrengt op de vijsjes die er uit moeten om de hdd/ssd te vervangen. Dat was zo bij mijn vorige Asus UX31A Zenbook, maar niet bij mijn huidige Asus UX303L Zenbook.
Een harde schijf mag je prima vervangen, bij hp tenminste. Net als het geheugen. Ik verwacht bij Dell niet anders
Ligt aan het de policy van de fabrikant.

Bij Acer mag je de onderdelen waar je meteen bij kan sowieso vervangen(bij mij is dat Ram, Opslag en WiFi kaart). Heb hem al een keertje terug gestuurd onder garantie, in overleg gewoon zonder originele HDD, hier wordt niet moeilijk over gedaan.

Ik neem aan dat het bij Dell niet veel anders zal zijn
Over het algemeen maakt een fabrikant daar geen problemen mee, tenzij duidelijk te zien is dat jij aan het binnenwerk iets kapot gemaakt hebt.

Ik vond het vroeger als klein kindje wel leuk om die zegels met me nagels kapot te maken, daarmee hebben mijn ouders de apparaten niet open gemaakt en zouden ze geen garantie meer hebben dankzij een klein kindje die het leuk vind om zegeltjes door te scheuren :D
Hoe installeer je windows als er geen installatie cd'tje bij zit?
Downloaden en installeren via een USB-stick, of nog gemakkelijker via deze tool.
De licentiecode staat ofwel op de behuizing van je laptop, ofwel ingebakken in je BIOS. Dan kan je dit tooltje gebruiken om het te achterhalen .
Wat wil je nu zeggen met die download link? Je kunt tegenwoordig echt geen Windows ISO's meer downloaden via MS! En zeker niet als je via een OEM koopt. Om nog maar niet te spreken van de problemen met HP Windows productcodes.
Dell heeft geen bloatware net als de rest, ik heb Dell al jaren.
Recovery is niet groter dan een paar MB bij Dell.
Dus deze 2 dingen zijn niet echt dingen waar je op hoeft te letten met Dell.
Ik heb een ge-upgrade Inspiron 15 met 2 SSD's en ik heb hem in 3 jaar nog nooit geherinstalleerd.
Doe ik idd ook altijd. Erg jammer dat winkels geen laptops zonder HDD en RAM verkopen. Zou een hoop gedoe en kosten schelen...
Nog beter: Als je de keuze hebt, kies je altijd de goedkoopst mogelijke opslag (meestal een trage 500 GB hdd) en vervang je die door een SSD naar keuze.
Eens v.w.b. conventionele hdd's, maar in deze ultrabooks past alleen een msata of M.2 ssd. Verschillen in snelheid tussen verschillende merken is dus verwaarloosbaar. Betwijfel ook of je voor het prijsverschil dat Dell hanteert tussen een 128GB of grotere versie zelf nog een extra sdd kunt kopen. Ik zou dan eerder een image van de originele installatie op een externe hdd bewaren.

[Reactie gewijzigd door Tinuz___ op 27 mei 2015 10:32]

Niet meteen. Altijd eerst bekijken hoe de extra meegeleverde functionaliteiten en drivers werken. Dit kan inzicht geven of je die na een nieuwe install wel of niet erbij installeert.
Dat heb je zelf ook geprobeerd? Ik kan me haast niet voorstellen dat een site als bijvoorbeeld Anandtech dit niet al heeft geprobeerd... http://www.anandtech.com/show/8983/dell-xps-13-review/5

[Reactie gewijzigd door RemCOW op 25 mei 2015 14:00]

Ik heb al jaren Dell en een kale install is nutteloos.
Dell past niks aan behalve het opstartscherm.
Ik heb het vergeleken en er is geen verschil tussen Dell hun install en een kale install.
En Dell heeft geen bloatware net als andere merken.
Alhoewel het bij Dell redelijk mee valt qua bloatware(vergeleken met Acer/HP) ben ik het wel met je eens. Binnen een week is de voorgeinstalleerde install hier altijd weg :)
Een interessante laptop, maar het niet kunnen instellen van de auto brightness zal mij weerhouden om deze laptop te kopen. Maar volgens AnandTech is Dell hiermee bezig.

Dell has enabled Content-Adaptive Backlight Control, which we have seen in other devices like the Nokia Lumia 930. Dell has let me know they are looking into a way to have the end user disable this feature

edit:
Na wat zoekwerk heb in gevonden dat het brightness probleem bij sommige users opgelost wordt door de volgende setting: Power Options > Change Plan Settings > Change Advanced Power Settings > Display > Enable adaptive brightness

Alhoewel het topic over de 2014 variant gaat, is er een user op reddit die meldt dat het ook bij deze laptop werkt.

@Olaf of andere gebruikers van deze laptop, kan één van jullie dit bevestigen?

[Reactie gewijzigd door contrast op 25 mei 2015 07:33]

Deze setting is ook bij de 2015 variant te vinden. Ik zie overigens niet direct een verschil na het uitschakelen van deze functie, maar ik stoorde me ook niet aan de adaptive brightness.
Bedankt voor de bevestiging. Als ik zo alle klachten over dit probleem lees, moeten we gewoon wachten op een fix vanuit Dell zelf. Alhoewel er ook wordt gesproken over settings in de BIOS etc, maar dat kan ik zelf niet testen.

Je geeft aan dat je er niet aan stoort. Kun je me aangeven hoe het zit als je even op full brightness moet werken, bijvoorbeeld met photo/video editing?
Adaptieve en/of automatische brightness is iets wat ik standaard bij elk nieuw apparaat wat ik koop uit zet. Ik stoor me er juist mateloos aan dat het niveau van de helderheid elke keer aangepast wordt. Ik wil dat graag zelf bepalen.
Het zou me nog niet eens zo storen als het gewoon plotsklaps gebeurde, maar het gaat zo geleidelijk en subtiel. Dan zit je je onder het werken af te vragen "huh verandert het scherm nou?!" in plaats van je op de bezigheden te kunnen concentreren. Erg irritant.
Hebben ze niet dezelfde fout gemaakt als Sony (bij mijn Vaio S15 iig) dat de brightness sensor tussen het scherm en het toetsenbord zit (niet te zien op de fotos). Als je dan een wit scherm krijgt gaat de brightness omhoog, en bij donker weer naar beneden. Het eerste dat ik meteen heb uitgezet.
Maar dit zal nefaste invloed op de accuduur hebben
Dat IS de standaard en eerste plek om dit aan te passen.
Waarom stelt Tweakers, en blijkbaar anderen dan, dat het niet aan te passen is? Het lijkt me wat vreemd als deze setting alleen bij sommigen zou werken.
Vreemd.
Het nut van een touchscreen op een niet convertible is mij nooit duidelijk geworden. Omdat het kan? Ik zou niet weten waarom je net op een laptop zou willen want het werkt totaal niet fijn.
"Het" werkt niet fijn? Een touchscreen werkt niet fijn?

Ik gebruik het non stop om in en uit te zoomen op dingen in mijn browser.
Ook voor werk zit ik een programma wat ontworpen is voor touchscreen, gelukkig kan ik dat nu op mijn laptop doen.. Met mijn vingers 20 checkboxen aanvinken gaat een stuk sneller dan met mijn muis.
En waarom gebruik je niet het touchpad/trackpad? dan hoef je je arm niet ergonomisch voor je uit te steken. bovendien zit je scherm in no-time onder de vette vingers.. Ik blijf van mening dat met een goed trackpad een touchscreen echt onzin is.
Alsof je je arm moet uitstrekken naar je laptop scherm ;) Je vingers zitten er al vlak op als je aan het typen bent.

Ik heb zelf de M3800 (de zakelijke XPS 15) en gebruik mijn touchscreen ook de hele dag, ik zou niet meer zonder kunnen. Inderdaad voor inzoomen, iets snel selecteren, te scrollen door lijsten, een stukje tekst aan te klikken waar ik mee verder wil, maar ook gewoon het indrukken van een knop.

Ik ben nu klaar met typen, en kan 2 dingen doen. Met mijn hand naar het trackpad en muizen naar de "Plaats Reactie" knop gaan. Of mijn middelvinger die nu rond de "3" ligt even optillen en op het scherm de knop aanraken. En dat laatste is een stuk makkelijker en sneller, en ga ik nu doen :p
Maar aan het einde van de dag blijven dit (gelukkig) subjectieve meningen. De ene gebruiker vindt een touchscreen het einde van de wereld, de andere heeft er geen kaas van gegeten.
Nou er zullen vast mensen zijn die er uren mee gespeelt hebben en zoiets hadden van; nee dit wordt hem niet.
Echter ik was ook redelijk negatief over een touchscreen op een laptop, voornamelijk wegens alle nieuws artikelen en reacties van tweakers ( lamme arm enz enz). Totdat mijn moeder besloot een nieuwe laptop te kopen (met touch) Uiteraard kreeg ik een telefoontje of ik haar wilde helpen met de installatie, maar na een paar uur ermee gespeelt te hebben was ik juist positief verrast.
Met een muis kan je al redelijk snel uit te voeten komen ( touch pad vind ik 10000x niks ). Maar met een touchscreen werkt het ook zeer fijn zoals met inzoomen, vinkjes aanzetten (haha met een touchpad krijg ik na een paar sec al last van mijn duim/wijsvinger ), iets afsluiten en etc, ik vond het zeer prettig werken via het touchscreen.
Mijn moeder, 1 van de grotere computer leken die ik ken, stapte van windows 7 over naar windows 8.1 en ze kwam gelijk uit te voeten icm het touchscreen. Terwijl ze eerst dacht van ohnee wat heb ik nu weer gekocht (totaal ander os als dat ze gewend was). Ook het slide met foto's wat makkelijk met je cursor toetsen kan, is het weer een leuke ''ervaring'' om het via het touchscreen te doen.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 27 mei 2015 06:21]

Of... tab gevolgd door spatie :)
Over vette vingers gesproken... check de foto's eens. Het touchpad en binnenmateriaal is zó vingerafdruk gevoelig dat ik de laptop om die reden niet zou kopen. Verder is het een prachtig apparaat.
Mee eens, verschrikkelijk al die producten die zo gevoelig zijn voor vingerafdrukken.
Vind het ook niets op een gewone laptop. Wat ik persoonlijk wel lekker vond werken was indertijd een trackpoint tussen de toetsen. Maar die zie je nog maar amper.
Met zo'n touchscreen ben je eigelijk verplicht een microvezeldoekje mee te nemen.
Inderdaad touchscreen werkt gewoon veel sneller. Helaas is win 8 voor de rest niet echt geoptimaliseerd voor touch, zoals grotere iconen en een grote scrollbar. Voor mensen met grote handen al helemaal een must.
Kan je zelf aanzetten.
Of je moet er gewoon aan wennen.
Het klinkt als woorden van iemand die het nog nooit geprobeerd heeft. En eerlijk toegegeven, had ik mijn laptop met touchscreen niet gewonnen gehad, had ik mij dezelfde vraag gesteld. Het touchscreen op een laptop van 12-13-14" is echt wel een meerwaarde. Zeker op deze 'kleine' laptops. Op 15" is een no go voor mij. Het touchscreen ga je vanzelf veel gebruiken en wanneer je op een andere laptop gaat, ga je je afvragen waarom de computer niet reageert als je op het scherm tikt. Je wordt het zo gewoon omdat het gemakkelijk is. Je gebruikt het haast voor alles. Alleen voor precisiewerk ga je terug naar de muis.
Ach, het is een uitruil, soms is het handig, maar ook niet meer dan dat. Een goed functionerend trackpad hecht ik meer waarde aan. Wat iig "vet" irritant is, letterlijk, zijn die vingerafdrukken en vegen op je spiegelende scherm. Heb nog nooit zo vaak bij m'n laptop het scherm schoongemaakt.

Bovendien blijft een feit dat WIndows en meer dan 90% van alle software geoptimaliseerd is voor het gebruik van een muis of een trackpad, maar simpelweg niet voor een touchscreen.

Nee, ik zou zonder kunnen, deze Dell lijkt ideaal
Als ik op mijn laptop werk leek me touch screen wel fijn. Maar dat zal wel komen omdat mijn touch pac maar half werkt.
Ik vind het juist heerlijk op mn Samsung ultrabook. Dus ik zou het erg missen op een laptop als deze. Een muis neem ik nooit mee, dus dat gebruik je het touch screen sneller.
Scrollen met een touchpad heb ik nooit fijn gevonden, dus voor wat browsen lijkt het me eigenlijk wel prettig en als je je laptop op schoot hebt is het ook niet alsof je zo ver moet reiken. Een mat scherm zou echter toch mijn voorkeur hebben want reflecties zijn pas echt iritant...
Het is natuurlijk je eigen mening. Mijn vriendin heeft ook een touchscreen op haar laptop, persoonlijk vind ik het niet fijn werken en gebruik ik gewoon liever mijn muis. Echter vind zij het wel fijn werken.

Dan is het goed toch? Als je het fijn vind kan je het gebruiken, als je het niet fijn vind gebruik je lekker de muis! :)
Ik heb hem, maar gebruik het eigenlijk nooit. Het is eerder irritant als iemand die niet weet dat het een touch screen is mijn scherm aanraakt. Ik zou een mat scherm veel fijner hebben gevonden. Wel zou ik moeilijk van een hoog resolutie scherm af kunnen denk ik. Ik heb nu vaak een browser op de ene helft, en een ide op de andere, dat geeft op full-hd te weinig overzicht/meer scrollen.
Daar ben ik het niet mee eens. Ik gebruik wel eens een laptop met touchscreen. Ik vind het veel natuurlijker en sneller werken dan een muis en toetsenbord.
Boeiende discussie hier...
OK touchscreen zou je een kwestie van smaak kunnen noemen, beetje als het reviewersstandpunt dat de lagere prijs+langere levensduur beter is als de hogere resolutie en rekenkracht.
Voor diegenen die tot dusverre (net als ik) koppig aan Windows 7 vastgehouden hebben: we staan een paar weken voor Windows 10, ik ga dan zeer waarschijnlijk over. Weleens tablet gebruikers gezien?
AlphaBlack_NL: Ik zie ergonomisch geen verschil tussen laptop met touch screen en surface met toetsenbord. Met dat gegeven in het achterhoofd lijkt me dat je wel heel erg zeker van je zaak moet zijn om geen touch optie te kiezen in deze toch nog best dure laptop. Dus deze keus van Dell verbaast me. Ja, er zullen vast mensen zijn die een touchscreen nog niet zouden gebruiken als ze ervoor betaald zouden worden(b.v. de "vette vinger vrees"), maar dat lijkt me een kleine minderheid. De kosten lijken me hier ook niet het probleem... mischien de schermkwailteit?
Drie 13 inch laptops testen op Tweakers:
Dell XPS 13, prijs € 1.449,- Minpunten: plaatsing webcam, accuduur
Dell XPS 13, prijs € 1.264,07, Minpunten: Automatische helderheid kan niet uit
Apple MacBook Pro € 1.349,- Minpunten: Prijs

Misschien beter idee om prijs niet meer als nadeel te noemen, het wordt namelijk een beetje raar zo.
Voorstel: als de prijs laag is vergeleken met de kwaliteit er bij de conclusies bij te zetten
Pluspunten: Lage prijs
De prijs van de MacBook Pro bedraagt 1499 euro, ipv 1349.

De vergelijking kun je ook niet helemaal maken want je krijgt er nog een touchscreen bij, samen met de gewone desktopervaring van Windows zoals we dit gewend zijn. Kies je voor mac, dan is dit geen concurrent voor jou, tenzij je nog een licentie Windows 8.1 koopt van bijna 100 euro. En persoonlijk verkies ik de nieuwe look van XPS 13 dan het al jaren meegaande design van de Macbook waar ik stilletjes aan op ben beu gekeken.
Nogmaals, dat is de prijs van de MBPr 13 inch van het 2015 model. Waar hij aan refereert is de prijs van het 2014 model wat indertijd getest werd.
Deze review vermeld hoge prijs als minpunt, waar het vorige model dat niet doet. De prijs van beide modellen over verschillende tijd zijn plusminus gelijk gebleven.
Da's ook bij jou 2x ;)
Ik doelde niet op de Pricewatch, maar deze MacBook Pro review:
http://tweakers.net/revie...-net-weer-even-beter.html
bij de conclusie staat onderaan
Prijs bij publicatie: € 1.400,-
Verkrijgbaar vanaf: € 1.349,-
Daar krijg je maar 128GB SSD. Dat is dus wel een dure SSD
Het is een M.2 SSD, geen Sata
Verschil ga je in de praktijk niet merken.
De Dell XPS 13 heeft ook M.2 maar gebruikt SATA ipv PCI-E 4x.
Kort door de bocht genomen.

M.2 kan meerdere typen aan.
Ik zou prijs ook geen minpunt noemen, ik vind zelf eerder de resolutie van dat scherm een minpunt!
Whoah, echt? Ik heb 1600x900 op mijn S9 13", dat vind ik niet problematisch... Full-HD lijkt me wel erg hoog op 13" en hoger vind ik niet echt nodig.
Full-HD op 13" is toch wel een minimum vind ik, je ziet de pixels nog, maar het stoort inderdaad al niet meer zo, is dus niet meer zo vermoeiend om uren de laptop te gebruiken.
Maar je ziet/merkt echt wel nog steeds het verschil tussen FHD en beter. Screen resolutie is zowat het enige feature waar je iedere seconde dat je de laptop gebruikt van profiteert, dus ik vind het persoonlijk criterium nummer één voor een laptop.
Als je beter gewoon bent wil je in elk geval nooit meer terug.
Hmmm, ik moet het eens proberen I guess. Jammer dat de kosten qua stroom verbruik zo hoog zijn...
Hij is 1199 euro op Dell.com (inclusief verzendskosten)
http://www.dell.com/be/p/...del_id=xps-13-9343-laptop

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 25 mei 2015 09:01]

De Mac is met 8GB en 256SSD ongeveer 1500 euro, dus zo gek Is het niet vermelden dan toch niet? De Macbook is 1 van de meest logische concurrenten...

Persoonlijk Is 1200 euro nog steeds veel... Maar in vergelijking met de concurrentie valt het wel mee
Dat komt omdat jij nu enkel naar die 13" kijkt. Maar heb je de rest van de specs ook in rekening gebracht? Een Core M tegenover een i5 of i7 kan je moeilijk vergelijkbaar noemen op gebied van prestaties. Had die MacBook een i5 aan boord gehad dan was het voor die prijs zeker een topper geweest.
Betreft ook een MacBook Pro 13". Daar zit een i5 in. Daarnaast klopt zijn prijs ook niet want het betreft 1499 euro.
Zijn prijs klopt denk ik wel. Waar jij naar linkt is het 2015 model. En die is inderdaad hoger geprijsd dan het 2014 model ten tijde van de test waar hij naar verwijst.
Deze review vermeld hoge prijs als minpunt, waar het vorige model dat niet doet. Daarnaast ligt die prijs ongeveer hetzelfde.
Als bezitter sluit ik me aan bij de review. De combinatie van vlotte processor, mat scherm, stevige en compacte behuizing, wifi ac en lange batterijduur maakt het een fijne laptop. Daardoor kan ik zelfs 1080p filmpjes editten vanaf m'n NAS zonder vaste netwerkverbinding.

Het trackpad issue is wel jammer, daardoor gebruik ik nu IE in plaats van FF. Hopelijk is dat opgelost in Windows 10 of komt er een oplossing van Dell door een eigen driver te publiceren. Door dat issue zou ik de laptop zelf een 9 geven.
Jammer om te lezen dat de trackpad nog steeds een zwak punt blijft in Windows laptops. Waarom kan Apple dat zoveel beter? Hun trackpad is echt briljant.
Microsoft werkt aan betere trackpad support in Windows 10, maar voor mij is het ook onbegrijpelijk dat ze dit niet eerder aangepakt hebben.
windows 8 heeft nog steeds geen driver voor multitouch touchpads
als ik windows opnieuw installeer moet ik zelf synaptics drivers downloaden en installeren om mijn multitouch support werkend te krijgen, hoewel het voor mij zeer goed werkt als het eenmaal geinstalleerd is, in windows 10 zouden ze dit (eindelijk) verbeteren
Ik ben in het bezit van een XPS 15 en moet zeggen dat het trackpad hierop wel naar behoren werkt en zeer aangenaam is om mee te werken
Het trackpad in de windows lenovo laptops is nochtans zeer goed.
Ben zelf al geruime tijd aan het uitkijken naar een nieuwe ultraportable om mijn X220 te vervangen. Maar het valt mij tegen dat alle nieuwe modellen nog een maximum van 8GB RAM hebben terwijl ik vandaag met momenten amper genoeg heb aan mijn 16GB. De specs voor deze XPS zijn dus niet slecht, maar ook deze komt weer niet in aanmerking :(
Ach, als het een Windows issue is maakt het weinig uit - ik zou sowieso de developer edition met Ubuntu halen ;-)
Het is jammer dat je bij Dell je laptop niet meer zo goed kon configureren als bijvoorbeeld 3 jaar geleden. Gelukkig heb je bij deze laptop wel de mogelijkheid om uit 6 verschillende configuratie, voor elk wat wils dus.

Als je de €1499,- te veel vond voor het volgende model, maar in dit model van €1199,- het touchscreen mist, dan kun je voor 1399 een versie kopen waar wel touchscreen op zit, maar automatisch ook een QHD scherm.

Persoonlijk vind ik dat er in elke laptop/hybride/ultrabook vanaf zo'n €1200,- wel een touchscreen in mag zitten. Ik gebruik zelf een 1e generatie hybride tablet van 10" en hierop gebruik constant een combinatie van het touchscreen en het toetsenbord (vooral in de internet browser). Deze tablet draait op Android, maar als ik zoiets met Windows 8.1 of hoger zou willen, dan vind ik dat je eigenlijk een touchscreen zou moeten kunnen gebruiken. Voor mijn gevoel is Windows 8.x daar namelijk goed op gericht.
Doordat je bij Dell de keuze uit verschillende configuraties hebt, is deze serie wel erg interessant voor de veeleisende gebruiker.
Ik ben van mening dat elke laptop ook zonder touch moet leverbaar zijn en net om de reden die in dit artikel word aangehaald. Het touchscreen voegt niets toe en komt meestal samen met een glossy afwerking van het scherm. Ik heb zelf al jarenlang laptops met een touchpaneel en maak er eigenlijk nooit gebruik van.
Het is voor jou wellicht nutteloos, net als voor deze gebruiker: AlphaBlack_NL in 'reviews: Dell XPS 13: mat full-hd-scherm en lange accuduur'

Echter zijn er meerdere mensen die een meerwaarde zien in het gebruik van een touchscreen op kleinere laptops/ultrabooks. Zoals je kunt lezen, zijn er toch wel mensen die dit erg nuttig vinden. Het is een andere manier van werken, een manier van werken die je niet kent of je niet prettig vindt. Gelukkig is er genoeg keuze voor de meeste mensen en Dell biedt dat gelukkig ook gewoon (gedeeltelijk) aan.
Wil je geen touchscreen, nou dan betaal je gelukkig ook iets minder.
Zo'n touchscreen kost waarschijnlijk niks meer qua materiaal. En kost meer om een model uit te brengen "zonder" touchscreen. Ik zou zeggen, gebruik het dan gewoon niet. Klaar.
Ik heb ook een 15 inch dell XPS en gebruik de touch ook niet. Maar boeie, wel leuk af en toe voor developing van multi touch websites. :)
@ Kiswum:

Voor elk wat wils gaat helaas niet op in dit geval, ik heb bijvoorbeeld graag een tweede hard disk in mijn laptop en dat gaat met deze helaas niet lukken, verder een prachtig apparaat hoor.
Heb jij wellicht een voorbeeld van een andere 13" ultrabook waar dit momenteel wel mogelijk is?
Ik ken alleen hybride laptops die zoiets kunnen, zoals de 2 jaar oude Asus Transformer Book TX300
http://www.asus.com/nl/No...S_Transformer_Book_TX300/
Het model uit deze test, met 8GB ddr3 en een ssd van 256GB, kost op het moment van schrijven 1199 euro.
In de bijbehorende tabel van leveranciers zie ik alleen maar hogere prijzen. :/
Ik heb deze laptop voor zo'n 900€ op de kop getikt. Kwestie van kortingen combineren en bij promoties toe te slaan ;)

Hier op Tweakers is er ook een kortingscode-forum.

Helaas is deze laptop wel erg populair, wat de levertijden niet ten goede komen. Heb exact een maand moeten wachten (27 maart - 27 april) tot ik deze versie geleverd kon krijgen.
Dat was ook voordat ze er 100 euro bovenop hebben gegooid (waarschijnlijk i.v.m. de hoge dollarkoers), nu ga je hem niet meer voor 900 euro krijgen, helaas... Zelfs niet met korting.
Maar dat kan nu niet meer. Jij hebt geluk gehad dat je meerdere bonnen kon gebruiken toen. Ik heb zelf 3 weken geleden de xps 13 besteld met 10% korting en dat moest via een offerte.
Dat komt omdat dell laptops vooral via de dell website worden verkocht, daar is de prijs wel €1199:
http://www.dell.com/nl/p/xps-13-9343-laptop/pd?ref=PD_OC
Twee grote nadelen nog steeds: die 8GB geheugen is op het moederbord gesoldeerd en is het maximum. Tegenwoordig is 16GB compleet mogelijk, dus wéér trekt de fabrikant een arbitraire grens.

En er missen een aantal poorten. 2 USB poorten is wat magertjes, de ethernet-poort ontbreekt, en de SD-kaartlezer ontbreekt.

Al met al een prachtige laptop, maar voor mij zijn die nadelen dealbreakers.
Als het moet:
Usb -> Lan kost je ongeveer €25,- voor een variant van Sitecom.
Usb -> externe sd kaart lezer kost je waarschijnlijk nog geen €10,-
Eventueel pak je er ook een usb hub bij voor €7,50.

Kortom voor Tweakers publiek is het makkelijk op te lossen. Het enige nadeel zou dan het werkgeheugen zijn.
Maar je zit dan wel met al die toeters en bellen die je mee moet nemen terwijl het hele normale dingen zijn die vaak in laptops te vinden zijn. Ik snap heel goed dat dit dealbreakers kunnen zijn voor die prijs ;)
USB->LAN ga je kwijtraken, het is een ding erbij dat kapot kan, het werkt niet prettig/instabiel voor die prijs en dat merk, en het kost een poort. Idem dito voor een kaartlezer.

Een USB-hub is niet powered, tenzij het ding komt met nóg een snoer en adapter erbij. Dankje de koekoek.

Werkgeheugen is dus niet het "enige" nadeel. Wel het meest onoverkomenlijke.
Zit gewoon een SD lezer in hoor. Kaart steekt er helaas wel weer 1/3 uit.
Softwarematige problemen zijn vaak wel op een 'hardware' manier op te lossen.

Stickertje over de sensor plakken, en de problemen met wisselende helderheid zijn opgelost :+

(OK, nu altijd op maximum helderheid, maar volgens mij is dat vanuit Windows wel op een simpele manier aan te passen)
Het probleem is dat de helderheid naar beneden wordt gezet als er donkere zaken bekeken worden. Het heeft niets met omgevingslicht te maken.
Het probleem is dat de helderheid naar beneden wordt gezet als er donkere zaken bekeken worden. Het heeft niets met omgevingslicht te maken.
Maar dan begrijp ik de sensor niet. Waar is die dan voor ?
Die doet hetzelfde, maar meestal verandert het omgevingslicht niet al te veel terwijl je een laptop gebruikt, en veel laptops hebben dit soort auto brightness al.

Waar hier problemen over gemaakt worden is iets redelijk specifiek van Dell, content adaptive auto brightness, om het contrast te verhogen. Als je bv zou surfen van een vrij witte pagina naar een vrij donkere, gaat plots de helderheid van het hele scherm omlaag om betere donkere kleuren te hebbem. Met edge lit lcd's is dit soort gedrag helemaal niet wenselijk en ik begrijp niet waarom Dell zoiets implementeert. Veel tv's hebben ook zo'n functie en ik zet die steeds uit..
Als je bv zou surfen van een vrij witte pagina naar een vrij donkere, gaat plots de helderheid van het hele scherm omlaag om betere donkere kleuren te hebbem. Met edge lit lcd's is dit soort gedrag helemaal niet wenselijk en ik begrijp niet waarom Dell zoiets implementeert. Veel tv's hebben ook zo'n functie en ik zet die steeds uit..
Goed om te weten. Ik zou het zeker uit zetten. Al dat mee wiegen met wat je ziet en ongevraagd aanpassen. Ambilight houd ik dus ook niet van.
Maximum helderheid als je de sensor afplakt??? 8)7

Dat wordt minimum helderheid, want in het donker heb je immers niet veel licht nodig.
Dan zou ik toch een poging doen om er een zaklamp aan te plakken hoor 8-)
Toch wel een zaklamp waaraan je een zonnelader kan aansluiten. En deze op de achterkant van de laptop kan plakken. Als je toch bezig bent. :)

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 25 mei 2015 19:09]

De review stelt dat er bij een full HD resolutie geen schalingsproblemen zijn. Lijkt me dat die problemen inderdaad kleiner zijn dan bij 3200x1800, maar bij full HD op 13" moeten de meeste mensen nog steeds schalen. 100% in Windows lijkt me voor de meesten te klein... De kans op onmogelijk kleine interface onderdelen (knopjes e.d.), is natuurlijk wel veel kleiner.
Ik heb zelf een XPS 13 met touchscreen en 3200 x 1800, en bij sommige programma's zoals Photoshop moet ik wel schakelen naar Full HD waarbij ik dan geen enkele schalings issues ondervind.
ik heb nog een 13" laptop op 1080p gebruikt, schaling stond gewoon uit bij mij...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Cartech

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True