Samsung meldt Stagefright- en andere beveiligingsinfo bij mobiele apparaten

Samsung is begonnen met het vermelden van extra beveiligingsinformatie bij mobiele apparaten op zijn website. De fabrikant benoemt tot wanneer een toestel softwareondersteuning krijgt en of het toestel is bijgewerkt voor de Stagefright-bugs.

Samsung gaat de informatie tonen op de productpagina van elk afzonderlijk toestel dat is uitgebracht in de laatste twee jaar. De melding geeft aan welke actuele Android-versie er voor de smartphone beschikbaar is en hoelang de software zal worden ondersteund. Daarnaast vermeldt het of de smartphone is bijgewerkt voor Stagefright 1.0 en 2.0. Mocht de telefoon niet een beveiligingsupdate hebben gekregen dan geeft de website aan of en wanneer dat dan wel gaat gebeuren.

Met de aanpassing speelt Samsung in op de groeiende aandacht voor de beveiliging van telefoons. Deze bezorgdheid is in 2015 aanzienlijk toegenomen door de bekende Stagefright-bugs in Android. Stagefright 1.0 was een methode om een telefoon te kraken door middel van het sturen van een malafide link via de standaard mms-applicatie. De opvolger van deze bug was Stagefright 2.0. Deze variant maakte Android-smartphones kwetsbaar voor aanvallen door kwaadwillenden via mp3- en mp4-bestanden.

Samsung Stagefright

Door Jeroen de Vries

Stagiair

24-12-2015 • 14:23

76 Linkedin

Reacties (76)

76
69
35
2
0
12
Wijzig sortering
Om te checken voor welke exploits je device vulnerable is kun je Android VTS gebruiken:
https://github.com/nowsecure/android-vts
(Voor degene die niet vaak met GitHub werken, apk is terug te vinden bij de releases)

Een lijst met de bugs / exploits waarop gecheckt wordt is terug te vinden op de GitHub pagina, Stagefright is er één van.

Helaas onlangs door Google uit de Play Store gegooid, omdat de app een 'security boundary' zou overschrijden om een of meerdere tests uit te voeren.
Let wel op dat je juist met het downloaden van losse .apk's van het internet het meeste risico loopt op besmettingen en problemen. Besef goed wat je downloadt :)
Waar staat deze info op de samsung site. Ik kan echt nergens vinden tot wanneer mijn samsung supported is.. ze hebben het goed weg gestopt
Ik kan het ook niet vinden. Waarom staat hier geen bron bij?
Voor mensen met een Sony Xperia Z3 Compact: dit device doorstaat alvast alle huidig aanwezige tests: https://i.imgur.com/enbWXcf.png
Hallo,

De consumentenbond is een actie begonnen om fabrikanten te bewegen sneller met update en patches te komen. Misschien een idee om dat initiatief te steunen.

http://www.consumentenbond.nl/campagnes/updaten/
Leuk dat er bij wordt vermeld tot wanneer een toestel ondersteuning krijgt, maar Samsung is nou niet bepaald snel met het uitbrengen van patches en nieuwe versies van Android. Als je volgens Samsung nog drie maanden ondersteuning krijgt en vorige week is de nieuwste Android vrijgegeven, dan kun je er rustig van uit gaan dat jij die niet meer op je toestel zult gaan zien hoor. Daarnaast, wat heb je er als gebruiker aan dat er gemeld wordt of een toestel vatbaar is voor Stagefright, als er nooit meer een update voor je toestel uit gaat komen?

Ik zou liever zien dat Samsung zich lekker bezig gaat houden met de hardwarekant van het verhaal en de software aan een capabele partij over laat, want software van Samsung is echt om te janken...

[Reactie gewijzigd door Smuey op 24 december 2015 14:32]

Anoniem: 126717
@Smuey24 december 2015 14:37
Ik zou liever zien dat Samsung zich lekker bezig gaat houden met de hardwarekant van het verhaal en de software aan een capabele partij over laat, want software van Samsung is echt om te janken...
A la Nexus? Dat zou inderdaad ideaal zijn. Ik koop geen Samsung vanwege hun software.
Plain vanilla Android is meer dan goed genoeg op een telefoon of tablet. En dan worden de gaten wel snel gedicht.
Over het algemeen wel ja. Maar mijn LG G4 werd na de bekendmaking van de 2e ronde patches voor stagefright sneller gepatcht dan mijn Nexus 9... Het kan dus wel, maar de fabrikant moet het wel willen.

Overigens zie ik een SGS7(of iets dergelijks) met vanille android ook zeker we zitten. Het is ook erg jammer dat de GPE's nooit in Nederland zijn uitgebracht.
Verkeerd reply.
Excuus

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 634684 op 24 december 2015 15:00]

Tja... Eigenlijk sla je voor mij de spijker op z'n kop. Ik ben anti-Samsung, en als ik er zo over nadenk is dat puur en alleen door hun software. Zouden ze een versie van de S6 uitbrengen zonder Touchwiz, of de keuze om dit bij de installatie volledig uit te schakelen, dan zou ik 'm nog gaan overwegen... Als dat ervoor zorgt dat hij inderdaad zoals Nexus-telefoons kan worden geupdate.
Er is nog altijd een verschil tussen het patchen van bugs en het uitbrengen van een totaal nieuwe versie. Uiteraard ga je 3 maanden voor einde support geen nieuwe major versie meer uitrollen. Daar zitten gegarandeerd bugs in die mogelijks niet meer binnen de periode van ondersteuning opgelost geraken.

En ja, als je als gebruiker weet dat je toestel vatbaar is voor bijv. stagefright en je weet dat er geen updates meer komen, dan weet je ook in 1 keer dat je best een nieuw toestel koopt dat niet vatbaar is.

De software waarin stagefright voorkomt is trouwens afkomstig van Google, en het trage/slechte updatebeleid van Android is grotendeels de schuld van Google dat gewoon een heel slecht update systeem heeft opgezet.
Ik ben het volledig met je eens dat het updatebeleid van Google wat betreft Android veel te wensen overlaat. Maar, dat gezegd hebbende, de verantwoordelijkheid wordt door Google bij de fabrikanten neergelegd. Daar is nooit een geheim van gemaakt, Samsung heeft dit van het begin af aan geweten. Google zorgt dat een fix voor het probleem beschikbaar komt, waarna het aan de fabrikanten is om te zorgen dat deze verspreid wordt.

Als je zelf zoveel zooi in het besturingssysteem gaat integreren (en Android zelf ook nogal stevig gaat bewerken), dan snij je jezelf als fabrikant zijnde best wel in je vingers. Nu moet je niet alleen zorgen dat de fix die aangeleverd wordt verspreid wordt onder je gebruikers, maar je moet zelf ook al je code gaan nalopen of er niet per ongeluk iets anders om zeep wordt geholpen. Dat is een probleem dat vrijwel alle grote fabrikanten tot op zekere hoogte ervaren, maar ik durf te stellen dat geen enkele andere fabrikant het zo erg ervaart als Samsung. Iets met hoge bomen en veel wind, toegegeven, maar Samsung is zelf ook niet vies van het nodige snij-, knip- en plakwerk in Android.
Met het uitbrengen van patches gaat het geloof ik redelijk goed. Mijn SGS6 heeft al enkele beveiligingspatches binnen getrokken.
In principe is een nieuwe versie van Android vooral leuk om de features; zolang ze 5.1 veilig blijven patchen is er eigenlijk weinig mis mee. Daarbij is Samsung misschien wat laat met het uitbrengen van updates, maar de ondersteuning van de S4 is so far redelijk goed. De Galaxy S4 gaat zelfs Marshmallow krijgen, ondanks dat hij tegen die tijd 3 jaar oud is http://www.pc-tablet.com/...sung-galaxy-s6-s5-s4.html

Persoonlijk zou ik ook graag clean Android op mijn S6 zien, in dat opzicht mis ik mijn Nexus 5 best wel. Maar aan de andere kant zou ik Samsung zeker niet 'oncapabel' noemen ofzo, Touchwiz werkt toch best goed, een aantal features zijn toch wel handig.
Anoniem: 634684
@Smuey24 december 2015 15:00
Janken ?

Laatste versie TW is snel en ik kan er wel blij van worden. 

De stock android ervaring vind ik persoonlijk minder en super saai. Daarbij zie je dat Google langzaam features van TW integreert. 

Split screen is er zo een. 
Werkt gewoon goed op TW en vooralsnog buggy op stock android (pre fase)

Daarbij is Samsung wel het bedrijf dat Android op de kaart heeft gezet wat betreft marktaandeel. 

TW op mijn Note 5 loopt super snel. !
Voor de lezers thuis, TW is TouchWiz.
Nu weet ik niet precies sinds wanneer die splitscreen functies bij Samsung geintroduceerd zijn, maar er zijn vanaf begin dit jaar al builds van Android waarin dit experimenteel is geimplementeerd. In Januari dit jaar is maakte Google bekend hier zelf mee aan de slag te zijn gegaan. Overigens werkt splitscreen bij Samsung ook niet bij alle apps, alleen bij een paar van Samsung zelf.

Een mooi voorbeeld van hoe vervuild je OS eigenlijk is, vind ik altijd het aantal apps dat je niet kunt verwijderen. Ik denk dat als je daar eens kritisch naar zou kijken op je Note 5, je jezelf een ongeluk schrikt. Hoeveel van die voorgeinstalleerde meuk gebruik je nou echt? En hoeveel zou je er eigenlijk gewoon liever van af willen gooien?

Stock Android is misschien niet superspannend (dat is overigens wel iets dat nogal van smaak afhankelijk is), maar het is wel een stuk rapper dan TouchWiz
Anoniem: 634684
@Smuey24 december 2015 16:02
Split screen hebben ze al heeeel lang. ;)

Als je ook goed kijkt op stock android zie je ook zaken die je niet nodig hebt.

Daarbij kan je alles uitzetten als je het niet wilt gebruiken.

Zal eerlijk zijn ik heb de Nexus 6P en de Note 5.

Klinkt vreemd maar de Note 5 is net zo snel als de Nexus 6P met echt alles !!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 634684 op 24 december 2015 16:03]

Ik zou liever zien dat Samsung zich lekker bezig gaat houden met de hardwarekant van het verhaal en de software aan een capabele partij over laat, want software van Samsung is echt om te janken...
weetje dat die notificatie center togles en veel functies overgenomen woorden van samsung?
ja laten met maar 12 in een dozijn toestellen maken want dat is veel beter...
WORDEN of WERDEN? Ik kan me zo geen functie bedenken die de afgelopen jaren in Android is opgenomen die eerst door Samsung is bedacht. Ergens hier boven staat split screen genoemd, maar dat klopt niet helemaal; Dat is doorontwikkeld na een preview in een eerdere versie van Android (ik snap ook niet dat Google dat niet doorzet, maar goed). Ja, de naar beneden te trekken notificatiemenu's zijn ooit eens door Samsung geintroduceerd, absoluut waar, maar dat was ten tijde van de Galaxy S en dat punt zijn we al weer heel wat jaartjes voorbij.

Touchwiz is een lomp gedrocht. Probeer maar eens iets van stock android op je Samsung en vergelijk de responsiveness en snappieness (spelling...? lol) met de stock Touchwiz meuk die er op staat. Daarnaast: Waarom moeten die toestellen zo verdomd vol zitten met allemaal troep die geen enkel weldenkend mens gaat gebruiken? Een eigen Messenger? Nee dankje, ik heb Whatsapp/Telegram/Hangouts/whatever. Een game hub? WTF? Serieus? Die troep is nog niet eens te verwijderen ook, want het zit vast in je ROM.

Ik heb Samsung geprobeerd en ik ben er eerlijk gezegd diep door teleurgesteld. Ik heb een Galaxy S gehad (eerste week na release aangeschaft), die random freezes had (want Samsung had besloten dat een filesystem met buffering blijkbaar niet nodig was...), die niet vooruit te branden was omdat TouchWiz veel en veel te zwaar was voor de specs van het toestel en waarvan Samsung zei dat een nieuwe Android versie niet haalbaar was, omdat het 'te zwaar voor het toestel' zou zijn. Na verlopen van de garantie toch maar een custom ROM zonder al die meuk op gezet, mét de nieuwste versie van Android, en weet je wat? Het draaide fantastisch, vele malen beter (en stabieler!!!) dan de stock software met TouchWiz.

Die ervaring heeft er voor mij voor gezorgd dat ik absoluut niet meer voor Samsung zou kiezen en als ik af en toe eens voorbij zie komen wat voor meuk er op modernere toestellen van Samsung staat, ben ik daar nog steeds heel erg van overtuigd.

Ik been geen voorstander van '13 in een dozijn' toestellen, maar ik zie geen reden om jezelf op softwaregebied te moeten onderscheiden, zeker niet als dat ten koste gaat van de snelheid waarmee je een beveiligingsupdate kunt uitrollen. Samsung kan hele mooit toestellen maken, maar die zouden een stuk beter uit de verf komen zonder Touchwiz!
blijf op de toggles drukken en je woord naar die functie gebracht? zat ook niet in android 4.4 maar later in android 5 wel.
dat jij het niet weet betekent niet gelijk dat het niet zo is.
en dat toutch wiz kan jij wel afkraken van een gedrocht maar ik vind het fanatisch en miljoenen andere ook.
Ik verkondig het toch ook niet als een feit? Het is mijn mening. Ik vind TouchWiz helemaal niets, dat wil niet automatisch zeggen dat iedereen het niets moet vinden? Ik onderbouw mijn mening met persoonlijke ervaringen, die ik gebruik om uit te leggen waarom TouchWiz voor mij niet werkt. Dat jij een andere mening hebt, prima. Samsung heeft in het verleden absoluut wat functies aangedragen die erg handig bleken, maar heeft al een tijdje niet meer zo'n dikke vinger in de pap als je misschien zou denken.
Volgens mij heb je gemist dat de Galaxy S6 door de meeste websites tot het beste Android toestel van 2015 is gebombardeerd. Touchwiz is nog steeds lelijk maar is zeker niet meer zo traag als vroeger. Daarnaast is het praktisch in 10 seconden te vervangen door een andere launcher. Ten slotte vind ik het suf dat je je mening baseert op een toestel van 6 generaties geleden. Je beoordeelt Windows Phone toch ook niet op basis van Windows Mobile op een iPaq of een Apple apparaat op basis van de iPhone 3 met iOS 3?
Touchwiz is nog steeds lelijk maar is zeker niet meer zo traag als vroeger
Met die hardware, mag dat opzich ook wel. Ik vraag me echt af wat er gebeurd als je daar een volledige gestripte versie van android op draait. Een speciale versie die net zo geoptimaliseerd is als iOS. Als Samsung dat zou doen bij de S7 zijn dan zijn ze klaar en hoeven ze de komende twee tot drie jaar niets te doen. Maarja Dat doen ze dan weer niet. In plaats daarvan blijven ze maar meer cores er tegenaan gooien.
Worden. Splitscreen zit sinds 2012 in TW versies, ruim voordat Google ermee ging experimenteren. Doze functie van 6.0 is vergelijkbaar met functies die in 5.1 van TW zijn geïntegreerd. Extreme powersave functie (beperkte functionaliteit) zat standaard op de S5, Google kwam daar later mee. Idem voor HDR video dat Samsung implementeerde voordat Google het overnam, etc. Met andere woorden, dit speelde jaren geleden (denk ook aan notificatie centrum) en nu nog steeds.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 24 december 2015 21:36]

Als die mogelijkheid voor eigen schillen er uit zou gaan, krijg je domweg meer fragmentatie qua platformen, want bedrijven gaan niet massaal telefoons uitbrengen en onderling concurreren enkel op specs-niveau. Ze zullen dan eerder hun eigen platform ook op OS-niveau brengen, in plaats alleen de schil. Er zijn al amper fabrikanten hierin buiten Apple en Samsung die het financieel goed doen. Middels je software kan je je veel beter onderscheiden dan dat de één een octocore heeft en de ander een hexacore.

[Reactie gewijzigd door MsG op 24 december 2015 15:26]

Een toch is dat wel het argument van Samsung bezitters jegens mijn gebruik van Apple: D'r zit maar een magere dualcore CPU in en maar 1GB RAM. Oh en de resolutie is ook te laag. Kennelijk kan je je prima onderscheiden met hardware.
Galaxy s5 mini: huidige versie Android 5.1 (zegt de Nederlandse site, alleen mijn telefoon zegt van niet). Stagefright patch in 1ste kwartaal. Dat is dus ruim 8 maanden na de eerste melding van de bug...

Ik ben blij dat ze het melden, maar zoals met de OS versie, hoop ik dat ze het ook waar gaan maken en de volgende keer iets sneller acteren... Moet Microsoft eens doen... 8 maanden wachten met het dichten van een zeer ernstige security bug.
Hetzelfde hier met mijn Galaxy Tab Pro 8.4: "Software- en security update: Voor de Galaxy Tab Pro (8,4 Wi-Fi) (SM-T320) is de huidige software versie Android 4.4. Het toestel ontvangt software ondersteuning tot februari 2016. Het toestel ontvangt een update voor Stagefright 1.0 en Stagefright 2.0 in het eerste kwartaal van 2016."

Bij aankoop was mijn verwachting dat gezien het om een wat duurdere tablet ging Samsung de tablet wat beter up te daten (had eigenlijk ook nog een update naar Android 5.0 verwacht), maar helaas bleek ik het helemaal mis te hebben. Samsung heeft de ondersteuning voor mijn tablet snel beëindigd nadat de Galaxy Tab S uitkwam. Fijn dat ze aangeven dat er nog een update voor Stagefright komt (alhoewel ik daar niks van geloof gezien Samsung's verleden en het feit dat support in februari afloopt), maar het duurt wel erg lang zo.

Zodra ik wat tijd moet ik maar eens Cyanogen op mijn tablet installeren.

[Reactie gewijzigd door Mithrildor op 24 december 2015 14:46]

Had dezelfde verwachting. Heb een paar weken geleden CM 13 geïnstalleerd m.b.v. instructievideo's en daar bijgevoegde downloadlinks:[url="https://www.youtube.com/watch?v=uSosornif2U"].Ging redelijk goed, ben zelf niet super technisch. Tot op heden zeker nog geen spijt van gehad.
Ik had er ook al naar gekeken, het ziet er inderdaad niet heel moeilijk uit. Ik wacht denk ik nog even tot er een stabiele(re) release van CM13 is voordat ik het er op ga zetten, dan heb ik meteen het nieuwste van het nieuwste.
Hier ook een TabPro 8.4, maar heb 'm lekker goedkoop gekocht toen de Tab S uitkwam :) . Gelukkig heeft ie een Snapdragon SOC dus veel custom ROM support. Heb de hele kerstvakantie nog om Cyanogen uit te testen :+ . Positief is wel dat ze de S4 al hebben gepatcht voor Stagefright terwijl dat toestel al ruim 2 jaar oud is en de site er niets over zegt.
Ik heb 1,5 jaar terug ook een tabpro 8.4 gekocht met de gedachte dat hij vanwege de hoop op updates. Wat er zit best stevige hardware in qua snelheid.
Ik denk dat die stagefrightfix misschien nog komt.
Idd wel teleurstellend van samsung dat ze geen lollipop uitrolden voor het apparaat. Strakjes als de garantie om is ook cm6 erop.
Doen ze ook. Allen weten zowel wij als MS dat niet. Het dichten van Lekken die niet bekend zijn is erg lastig uiteraard en Windows zit er vol mee. Win10 valt tot nu toe aardig mee, maar met windows 7 is het nog steeds dweilen met de kraan open.

Het probleem is dat het bij mobiele apparaten een veel groter issue is als iets 8 maanden duurt. Dat is namelijk al een derde van de levensduur van het apparaat. Een laptop of PC gaat meestal langer mee.
Het grootste probleem is, is dat Samsung dus wel al geruime tijd op de hoogte is van deze bug. Sterker nog de patch is er ook al een tijdje.
klopt allemaal ook, maar in dit geval is het niet Samsung die er lang over doet. Dit zijn namelijk de nederlandse providers die er ook nog wat rotzooi overheen willen gooien.

Feitelijk gezien is Google dus verantwoordelijk voor de puinzooi die fabrikanten en providers ervan gemaakt hebben. Het idee was leuk, maar de uitvoering is een ramp. Apple heeft jaren terug al aangetoond dat centrale distributie een veel beter acceptatie en adoptie ratio geeft.
Het is echt wel Samsung die er zo lang over doet. Ik heb een unbranded toestel. Ze doen ook al meer dan een jaar over de beloofde update naar Android 5 (die update werd al in dec 2014 door Samsung beloofd)
Als Apple beter is, waarom is het marktaandeel dan vrij stabiel 15%, terwijl het marktaandeel van Android 80% is?
Zomaar een vraag.
Omdat sommige mensen geen €600+ overhebben voor een telefoon waar ze toch alleen maar mee bellen?
Omdat sommige mensen juist de vrijheid van Android willen hebben?

Ik kan zo nog wel ff doorgaan maar als je met zulke slehte flames komt dan heb je volgens mij zelf nog niet helemaal door hoe het internet werkt.
Het hele update beleid van android is gewoon een drama. Kijk naar de grote fabrikanten, die vertikken het om fatsoenlijk updates uit te geven. En dat weet je zelf ook best.

De toestellen worden gewoon verkocht omdat het de consument geen drol kan schelen. Die kopen een telefoon echt niet om de updates. De meeste toestellen komen namelijk al met de laatste versie zeker in het budget segment.

De conclusies die je trekt slaan helemaal nergens op. Natuurlijk worden toestellen dan nog wel verkocht. Het is namelijk een puinhoop en het verkoopt prima. En ik geloof overigens niet dat android een marktaandeel heeft van 80% en Apple maar 15%. Waar haal je die cijfers vandaan?
Thanks voor de cijfers. Heb het ondertussen ook al even bekeken bij Forbes en anderen.

Ik snap alleen niet dat het update probleem tussen de oren zou zitten als ik hierboven nog steeds een aantal reacties kan vinden die aangeven dat sommige updates al een kleine 8 maanden duren (en dan gaat het om flagships).
Nee dat is dus een probleem. Als simpele beveiligingspatches niet ff snel doorgevoerd worden heb je dus gewoon een probleem. Je eeet dat dergelijke toestellen ook voor bankzaken worden gebruikt? Je weet ook dat een bank bij fraude niet uikeert als je niet de meest recente update hebt en je daardoor de sjaak bent? Als samsung zegt dat bv een s5 mini 5.1.1 draait maar deze vervolgens alleen in de us beschikbaar is. Dan is dat dus een probleem. Het enige wat ik aangeef is dat Apple zijn update beleid beter op orde heeft jij komt gelijk met marktaandelen en what not, terwijl je letterlijk iedereen die een android heeft hoort klagen over de software ondersteuning.
Laat maar zitten man. Als je je alleen maar kan blindstaren op 80% marktaandeel dan dikke doei. Als je nou niet de minpunten kan inzien en gewoon kan denken "ja daar valt misschien nog wat op te verdienen" dan heeft het helemaal geen zin.

Kennelijk zie je niet dat problemen (waar iederen kompleet schijt aan heeft, omdat de gevaren en consequenties niet duidelijk zijn) er gewoon zijn ook al vind jij van niet. Moet je niet aankomen met een drogreden als nederlanders zeuren altijd. Dit is namelijk internstionaal het geval. Waarom denk je dat cyanogenmod bestaat? Juist vanwege onvrede over updates, branded meuk van providers en alles wat er maar mee te maken heeft.
wanneer ik aangeef dat in een vrije markt iets geen rommel of puinhoop is als het 80% marktaandeel heeft.
oh dat kan heel goed hoor. Onzinnige reden en heeft te maken met prijs kwaliteit verhouding. Als iets gratis is dan kan het nog steeds op bepaalde gebieden een puinhoop zijn, maar het totaal is kwalitatief genoeg om er niet te moeilijk over te doen.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 27 december 2015 12:05]

Ja tuurlijk hebben die ook wat veiligheids risico's. Een patch is alleen wel snel beschikbaar en niet pas na 8 maanden.

man man man. Zie je nou echt niet wat ik probeer te zeggen?

edit: Ik ga hier overigens ook iet verder meer op in. Als je het punt nu nog steeds niet ziet dan sorry voor jou, maar ik ga het niet nog een keer uitleggen.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 27 december 2015 16:53]

Ja maar kom dan aan met een reden waarom het irrelvant is. Tot nu toe heb ik alleen nog maar de drogreden gehoord: "Want 80% marktaandeel."

Tsja dat kan ik ook zien als 80% heeft niet voldoende geld om een iPhone te kopen en neemt daarom het gebrek aan updates maar op de koop toe. Betekent niet dat het geen probleem is, omdat iedereen het koopt. Dat jij nog niets hebt gehoord over misbruik van de stagefright bug betekent niet dat het niet voorkomt. Ik durf namelijk te wedden dat dit in iedere exploitkit voor android is opgenomen omdat bijna alle toestellen vatbaar zijn, zolang ze geen patch krijgen.
Met de huidige versies heb je ook nog verschil of je een Unbranded, Vodafone of T-Mobile versie hebt
Unbranded

Maar Android 5.1 is voor de s5 mini alleen in Amerika vrijgegeven sinds oktober (en in april voor noorwegen)

Dus het is raar dat de NL site van Samsung dat als laatste versie aan geeft. Maar het zal te moeilijk zijn om dat per vrijgegeven land aan te geven. bedoel, Microsoft/Nokia doet dat ook alleen maar per land per versie (branded, unbranded) in 1 grote lijst van alle types.
Het is verbazingwekkend hoeveel vrijheid OEMs krijgen om eigenlijk te doen wat ze willen. Vrijheid van Google, banken, e.d., als vrijheid van wetgevers. De grote olifant in de kamer: ooit moet er een wet worden geschreven dat bedrijven verplicht zijn om op verkoop pagina's te vermelden tot hoelang de support duurt, net zoals het allang verplicht is om de garantie termijn te vermelden. Mag hopen dat wetgevers eigenlijk een stapje verder gaan, en verplichten dat een bepaald type apparaat X minimaal aantal jaren support duur moet krijgen. Dit houd ooit een keer op.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 24 december 2015 15:02]

Elk apparaat dat met internet verbonden is zou minimaal 5 jaar software updates moeten krijgen. En dat is voor sommige apparaten eigenlijk nog te kort, wat als straks alles in je huis verbonden is met elkaar, ook apparaten waar je normaliter meer dan 10 jaar mee doet? (witgoed, thermostaten e.d.).

Mijn TV heb ik om die reden ook niet aan internet hangen, het is wel best zo. Laatste firmware is van mei 2014 en ik verwacht geen nieuwe meer, zo ja dan zet ik die er wel op via een USB stick.
Voor de meeste devices wel, koelkast ofzo zou me dan weer niet boeien.

Voor telefoons zou ik idd. de meeste windowsphone toestellen aanraden ivm updates of iPhone.
Een koelkast verbonden met het internet moet net het langst support krijgen. Wat als je zo ver controle kunt krijgen dat je bv brand kunt veroorzaken? Of het kan al voldoende zijn om de temperatuur te kunnen verhogen tot voeding sneller bederft.

De internet connectie zou dus helemaal geen controle mogen hebben over het toestel wanneer dat toestel na een paar jaar niet meer ondersteund wordt. Zoniet mag het ding gewoon niet aan het internet.
Het mocht eens tijd worden dat dit gebeurde. Nu de andere fabrikanten nog, zodat men weet waar ze aan toe zijn en of die 'hot deal' van je provider voor een iets ouder toestel ook echt een mooie deal is, ipv met oude rommel te zitten dat geen updates meer krijgt.
Denk je dat een gemiddelde consument daar naar gaat zoeken? Dus echt even niet...
De gemiddelde consument let niet eens op welke versie ze draaien. Enige wat hun boeit, is dat ze het allernieuwste toestel hebben. Maar juist voor hen die het WEL willen weten (zoals wij tweakers), kunnen het nu tenminste opzoeken. Of kan het jou niets schelen dat je een toestel hebt dat nooit meer updates krijgt en dus met jaren oude bugs bevat?
Mij wel :)
Wilde enkel relativeren dat dit geweldig nieuws zou zijn, omdat de gemiddelde consument (die en massa voor iPhone VS Samsung gaan) er niet naar kijkt.

Ik laat zelf überhaupt Samsung al enige tijd aan me voorbij schieten. Momenteel een Z2.
De beste oplossing is een toestel kopen wat populair is en ondersteuning heeft van Cyanogen Mod. Ik heb een One X, welke na Android 4.4 geen updates van HTC meer heeft gekregen. Dan zou ik toch dikke pech hebben.

Gelukkig is er iemand op XDA Developers die de ROM port naar de HOX. Zodoende zit ik op 5.1.1 met de patches tot 1 november 2015, build LMY48Y. :)
de HOX heeft toch na Android 4.2.2 geen updates meer gekregen ? Ik heb ook een HOX even kijken of er een update is :)
Je zou wel eens gelijk kunnen hebben. Ik heb diverse updates gehad in het verleden, helemaal zeker ben ik nu niet meer.

Afijn, het ding is te upgraden naar 5.1.1 als je er wat aan tweakt. Het werkt wat trager, maar redelijk stabiel als je wat hardware overlay uitzet.
Bedankt voor de snelle reactie.

De laatste tijd heb ik redelijk veel custom rond geïnstalleerd op mijn HOX ook 5.1.1 roms). Toch ga ik steeds terug naar sense om de snelheid, stabiliteit en camera kwaliteit.
Informatie is leuk, maar daar schieten we weinig mee op.
Het is misschien nuttig om te weten dat ik vanaf de aanschaf slechts 1½ jaar support krijg, maar dat gegeven op zich is een grof schandaal. De ondersteuning van de producten moet gewoon veel langer worden. 5 jaar zou een mooi streven zijn.

De tijd dat iedereen elk jaar een nieuw mobieltje koopt ligt achter ons.
Mijn Note 1 van 4 jaar oud werkt nog prima. Helaas was ik wel gedwongen om er Cyanogenmod op te installeren omdat ik volledig in de steek werd gelaten door Samsung.
Bij de note 4 waren ze redelijk rap, heb in redelijk termijn twee updates gehad om deze gaten te dichten.
De oudere toestelen van Samsung zullen wel niet meer geupdate worden, terwijl die nog wel verkocht worden. Zoals de s4.
Samsung gaat de informatie tonen op de productpagina van elk afzonderlijk toestel dat is uitgebracht in de laatste twee jaar.
Alleen de laatste twee jaar, oudere toestellen hebben bij voorbaat pech en lopen risico. Maar dat vermeldt Samsung er dan niet bij? Lijkt me best belangrijke informatie, zeker als je ze te koop aanbiedt.
Op deze manier is het alleen goed nieuws. Als consument wil je juist weten wanneer je risico loopt als je een toestel aanschaft.

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 24 december 2015 15:10]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee