De rechtbank in Den Haag heeft in een zaak van de Consumentenbond bepaald dat Samsung niet snel beveiligingsupdates voor alle smartphones hoeft aan te bieden. De rechter oordeelt dat niet vast te stellen is wat een redelijke termijn is voor het maken van een update.
Een update bevat altijd een verschillend aantal patches en er zijn bovendien andere partijen, zoals providers en processormakers, bij betrokken. Daardoor is het moeilijk om te bepalen wat een goede periode is waarbinnen een update er moet zijn, redeneert de rechter in de uitspraak. "Ook heeft Samsung genoegzaam toegelicht dat zij niet al haar smartphonemodellen tegelijkertijd het update- en upgradeproces kan laten doorlopen en dat zij op basis van het concrete dreigingsniveau (van lekken, red.) en technische en economische afwegingen daarin prioriteiten mag en moet aanbrengen", zo zegt de rechter.
De Consumentenbond vond een maand voor patches en drie maanden voor nieuwe versies van Android een redelijke termijn, maar de rechter ging daar niet in mee. "Dat Samsung te traag is met het doorvoeren van updates en upgrades of deze ten onrechte achterwege laat, is daarmee niet vast komen te staan."
De rechter vond ook dat Samsung inmiddels voldoende informatie geeft over toekomstige ondersteuning. Nadat de Consumentenbond de aanklacht indiende, heeft Samsung de sites van toestellen aangepast om duidelijk te maken tot wanneer telefoons minimaal updates krijgen.
De eis van de Consumentenbond om telefoons minimaal vier jaar te ondersteunen, is niet door de rechter behandeld. Omdat het daarbij gaat om iets wat in de toekomst speelt, is de Consumentenbond niet-ontvankelijk, zo vond de rechter. Niemand weet immers hoe Android en de smartphonemarkt zich zullen ontwikkelen, aldus de Haagse rechtbank.
Samsung is blij met de uitspraak. "Het vonnis onderstreept dat onze aanpak om smartphones veilig te houden, werkt", zegt hoofd technisch productmanagement Gert Jan ter Haar. De Consumentenbond is teleurgesteld, aldus woordvoerder Gerard Spierenburg. "Samsung houdt nu de vrijheid om zelf te bepalen wanneer ze updates aanbieden. Ze mogen zich verschuilen achter aspecten als dat ze veel modellen hebben en afhankelijk zijn van andere partijen. Dat is natuurlijk onzin: autofabrikanten moeten ook altijd zorgen dat auto's die zij gemaakt hebben veilig kunnen blijven rijden en wij vinden dat het voor smartphones ook geldt."
De Consumentenbond zegt nog niet te weten of er beroep tegen de uitspraak wordt ingesteld. "Wij beraden ons nog op de uitspraak", aldus Spierenburg. De zaak liep sinds 2016. Samsung belooft goedkopere modellen minimaal twee jaar na de release te voorzien van updates, terwijl dat bij high-end modellen minimaal drie jaar is.