Xiaomi gaat smartphones tot vijf jaar oud updates geven naar Miui 9

De Chinese fabrikant Xiaomi gaat toestellen tot vijf jaar oud, updates geven naar de nieuwe versie van zijn skin Miui 9. Van het oudste model, de Mi 2 en variant Mi 2s, zijn nog vijf miljoen actieve exemplaren in omloop, claimt de fabrikant.

Het gaat om de Chinese versie van de update die Xiaomi vanaf volgende maand zal verspreiden, schrijft Miui.com. De update komt als eerste uit voor nieuwere toestellen als de Mi 6 en de Redmi Note 4. In de tweede fase komen daar toestellen als de vijf jaar oude Mi 2 bij.

In het rijtje toestellen ontbreekt de Mi 4i, omdat die geen Chinese firmware heeft en alleen een Global-rom heeft. Daarvoor komt een aparte aankondiging. Welke wijzigingen Miui 9 heeft ten opzichte van zijn voorganger, is nog niet duidelijk; Xiaomi zal Miui 9 volgende week uit de doeken doen. Het is onbekend welke Android-versie aan de basis ligt van Miui 9. De updates van Miui staan los van de Android-versies.

De Mi 2 kwam ongeveer gelijk uit met onder meer de Samsung Galaxy Note 2, Google Nexus 4 en iPhone 5. Die laatste heeft met iOS 10 zijn laatste grote update gehad, omdat Apple bekend heeft gemaakt dat iOS 11 niet zal draaien op de iPhone 5 uit 2012 en de iPhone 5c uit 2013.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-07-2017 • 11:26

69 Linkedin

Reacties (69)

69
68
44
13
1
17
Wijzig sortering
"Het is onbekend welke Android-versie aan de basis ligt van Miui 9. De updates van Miui staan los van de Android-versies."

Dit is voor elk toestel verschillend. Xiaomi ziet MIUI versie > Android versie en update daardoor elk toestel erg lang, waarbij naast bugfixes ook (bijna) alle nieuwe functies naar oudere toestellen worden gebracht.
Ook de beveiligingsupdates vallen daaronder.

Erg goed updatebeleid.
Even een lijstje van alle Mi telefoons die een upgrade krijgen naar Miui 9:

Mi 6, Mi 5s Plus, Mi 5s, Mi 5c, Mi 5, Mi 4S, Mi 4c, Mi 4, Mi 3, Mi 2/2S, Mi MIX, Mi Max 2, Mi Max, Mi Note 2, Mi Note/Pro, Mi Pad 2, Mi Pad 1, Redmi Note 4X (MTK), Redmi Note 4X (SD), Redmi Note 4, Redmi Note 3 (MTK), Redmi Note 3 (SD), Redmi Note 2, Redmi Note, Redmi Pro, Redmi 4X, Redmi 4A, Redmi 4, Redmi 4 Prime, Redmi 3S/Prime, Redmi 3, Redmi 2A, Redmi 2/Prime, Redmi 1S, Redmi 1
"Het gaat om de Chinese versie van de update die Xiaomi vanaf volgende maand zal verspreiden, schrijft Miui.com."

Betekent dit dat de Global ROM geen update meer krijgt?
Alles begint met de Weekly Chinese rom (met Engels + Chinees. Daarna komen de Stable Chinese rom's en als laatste komen de Global rom's met veel Europese talen (behalve Nederlands).

De wekelijkse Xiaomi.eu rom's volgen 1 dag na de Chinese Weekly's.
Toch mijn telefoon (mi5s) maar eens unlocken. Kreeg gisteren de OTA update naar MIUI 8.5.3.0 waarmee de Mi Unlock Status te vinden is onder de ontwikkelaar opties :*)
Heeft Xiaomi ooit gezegd waarom ze Nederlands nog steeds not supporten? Zie in het rijtje talen dingen als Litouws (2mln) en Sloveens (2mln) staan, en me dunkt dat er met België+NL (30mln) toch wel een behoorlijk markt is voor een Nederlandse lokalisering is. Best gek..
We (de Nederlandstalige) hebben de bestanden nooit aangeleverd bij Xiaomi. Dat doen een handvol Nederlanders wel voor Xiaomi.eu, maar niet voor de Global rom's van Xiaomi.
Daarnaast is Engels voor de meeste Nederlanders heb probleem, waardoor de noodzaak er niet echt is.
Er is een website waarbij je vertalingen in kunt leveren, maar die site heb ik niet bij de hand.
"In het rijtje toestellen ontbreekt de Mi 4i, omdat die geen Chinese firmware heeft en alleen een Global-rom heeft. Daarvoor komt een aparte aankondiging."

Neem aan dat deze aankondiging voor de global rom op alle telefoons is.
Jawel, maar de Global rom updates komen altijd later en worden ook apart aangekondigd.
Betekent dit dus dat de support van Xiaomi zelfs beter is dan die van Apple en alle overige fabrikanten? Of zijn dit gewoon kleine bugfixes en is dit geen echt grote update?
Ligt aan het toestel. Het is een update van Miui, niet perse van Android. Kijk naar de Mi Pad, die kreeg wel Miui 8 maar de onderliggende Android bleef steken op 4.4.
Aanvullend hierop:
Blijven steken op 4.4 is niet perse nadeling, mogelijk zelfs prettiger dan in android versie omhoog gaan omdat nieuwere android versies soms langzamer zijn op ouder hardware, terwijl je wel de security patches krijgt.

Mocht dat het geval zijn, dan wel arbeidsintensief voor xiaomi, aangezien de verbeteringen om minder complex te kunnen patchen voor fabrikanten nog niet in 4.4 zaten voorzover mij bekend.
Je hoeft geen nieuwe Android versie te krijgen, zolang je maar de beveiligingsupdates krijgt voor de geïnstalleerde versie Android en die versie ondersteund blijft. Je kunt dan nog steeds apps draaien, bellen, etc.
Functionaliteit die je dan mist vereist doorgaan ook gewoon een hardware upgrade en kun je prima zonder.
Ben het hier mee eens, er wordt vaak alleen naar het nummertje van de Android versie gekeken.
Waarom wil je de nieuwste Android versie?
Apps? Die werken bijna allemaal sinds 4.4 nog wel en veel apps sinds 4.0.
Beveiligingsupdates? Die brengt Google nog sinds Android 4.4 uit.
Batterij besparing? Hier heeft Xiaomi een hele eigen kijk op met batterijbesparende functionaliteiten, dat betekent dat een nieuwere Android dit niet perse beter maakt.
Functionaliteiten? Ook niet perse gebonden aan Android. Miui had al een permissie systeem sinds Android 6 en heeft juist het mulit-window gedeelte van Android 7 weggelaten bij de toestellen die dat hebben.

Of je de aanpassingen in Miui fijn vindt of niet, het blijft erg netjes dat ze zulke oude toestellen updaten. Meeste fabrikanten komen hierover negatief in het nieuws, dus dit mag ook wel een keer genoemd worden bij een fabrikant die het goed doet.
Alleen ging het bij de Mi Pad mis omdat er bepaalde functionaliteit uit Miui was gehaald voor de tablet, en beloofd werd deze later weer toe te voegen. Wat nooit gebeurd is helaas.
Functionaliteit die je dan mist vereist doorgaan ook gewoon een hardware upgrade en kun je prima zonder.
Vereist een hw upgrade? Dat is onzin. De nieuwere kernel in latere Android versies draait ook op oude hw. (En voor dit soort suggestieve uitspraken krijg jij een +3?)

Features die je zeker zult missen tov een antieke 4 versie zijn bijv. een beter geheugen mgt, doze, art/jit, material design, verbeterde notificaties, tfn encryptie, etc. Allemaal zaken die ik ook graag wil hebben op mijn oude tfn/tablet. Flash eens een oude tfn of tablet met LineageOS (indien je het geluk hebt dat er een image voor is) en ervaar wat een verademing dit is. NB mijn oude LG tfn uit 2014 draaide 4.4, nu 7.1. Dit is overigens ook gelijk het bewijs dat een nieuwe Android versie prima draait op oude hw.

[Reactie gewijzigd door chevsureti op 20 juli 2017 13:08]

Android 4.4 met MIUI9 != Stock 4.4. En de features die je oplijst zullen zeker niet gemist worden, deze zitten ver allemaal in MIUI ;)
En de features die je oplijst zullen zeker niet gemist worden, deze zitten ver allemaal in MIUI ;)
Verbeterd geheugen management en Doze in een UI schilletje? Yeah right.

UPDATE: Ik zie dat ik een hoop Xiaomi fanboys pijn heb gedaan :)

[Reactie gewijzigd door chevsureti op 3 augustus 2017 11:06]

Je hebt geen Xiaomi fanboy pijn gedaan, is al jaren geleden dat ik nog een Xiaomi in mijn handen heb gehad.

Verbeterd geheugen management en Doze zitten inderdaad niet in de MIUI schil, gewoon standaard in de Xiaomi ROM. Komt op hetzelfde neer en doet niets af aan je bullshit claim..
Features die je zeker zult missen tov een antieke 4 versie zijn bijv. een beter geheugen mgt, doze, art/jit, material design, verbeterde notificaties, tfn encryptie, etc

[Reactie gewijzigd door elaurensh op 7 augustus 2017 13:37]

ja maar je krijgt wel beveiligingsupdates en andere dingen er extra gratis bij en dat is wel prettig. Ook eventuele bugs worden er wel uitgehaald.

okay met een beetje extra chinese spyware maar dat zijn de details :+
Can't go wrong with a little bit of spyware!

Dit is voornamelijk het gevolg van de manier waarop mensen Xiaomi apparaten (moeten) kopen. Xiaomi telefoons zijn wel steeds vaker gewoon te krijgen via Nederlandse providers, dus ik ga er dan maar vanuit dat die een goede ROM hebben, maar het soort apparaten die je koopt via aliexpress/gearbest/banggood kan je toch het beste even zelf opnieuw flashen voor je eigen veiligheid. Dat is jammer, want het schaadt ook de reputatie van Xiaomi zelf, ondanks dat hen vrij weinig kan worden verweten eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door PeterBennink op 20 juli 2017 12:01]

Gewoon zorgen dat je de global versie koopt. Daar staan de Google apps op en verder geen troep.
Ding is alleen dus dat het feit dat iemand dat ergens in de beschrijving heeft gezet niet voldoende is om er vanuit te gaan dat dat ook zo is, bij dat soort websites iig, en zelfs als het die versie is weet je niet of er niet nog extra zooi op is gezet (dat gebeurt namelijk). Ik had een globale versie van de Mi Pad 2, maar toen ik exact de ROM die werd gezegd dat er op stond zelf nog eens flashte stond er opeens veel minder troep op.
Dit is ook waarom Xiaomi bij nieuwe toestellen (zoals de mi 6) de bootloader locked.
okay met een beetje extra chinese spyware maar dat zijn de details :+ En als je dan gewoon de EU Rom draait ben je daar weer vanaf. ;)
Ben er zelf wel blijf mee. Hopelijk gaat de performance er niet onder lijden maar vind het fijn om te weten dat ik voorlopig nog software updates ga krijgen :)
Hoop dat deze update ook voor MiPad 3 uitkomt en de Google Playstore issue oplost :)
De reden dat de iPhone 5 en 5C niet een update krijgen naar iOS 11, is dat iOS 11 alleen nog 64bit devices ondersteunt.
Maar ze hadden ook een 32 bit versie kunnen maken.
Niet dat het naar mijn mening nodig is, de support is zeer goed geweest, maar het was gewoon mogelijk geweest.

Ik hoop dat iemand een speedtest gaat doen met de oude xiaomi devices, ben wel benieuwd of ze qua snelheid er erg op achteruit zijn gegaan door de updates, of juist niet.
Alleen de skin, dat schiet niet zoveel op - het gaat uiteindelijk om de security van Android eronder.
De maandelijkse beveiligingsupdates vanuit Google worden ook meegenomen in de updates, voor elk toestel, ongeacht androidversie.
Helaas klopt dat niet helemaal. De Mi2 staat met de laatste weekly momenteel nog op de release van januari 2017, hetzelfde geldt voor de Redmi 1. Waar de Mi4 uit 2014 op staat durf ik niet te zeggen, dat ligt tussen januari en juni. Mijn Sony Xperia Z3c uit hetzelfde jaar en cpu, blijft op ~maart 2016 steken met de Android patches.

Eigenlijk zouden alle (Android) fabrikanten hier een voorbeeld aan moeten nemen.
Hoe lang na een release duurt het ongeveer voordat er een EU rom komt?
Of dezelfde week nog, of 1 week later. Xiaomi.eu is wat dat betreft enorm snel.
Net mijn xiaomi note 4 binnen. Ben blij dat ik deze keus gemaakt heb. Vindt het alleen erg jammer dat ze nog niet meer op de Europese markt gericht zijn. De global rom zit geen nederlands in en om de Europese rom te krijgen moet je 72 uur wachten tijdens de unlock procedure.
Kan hem nog niet aan iedereen aanraden vanwege het tweakers gehalte momenteel, maar hoop wel dat dit in de toekomst wordt opgelost.
Zo lastig is dat niet. morelocale 2 installeren

Voor degenen die een Xiaomi willen aanpassen zonder rooten:
1. Google Installer App installeren
2. morelocale 2 installeren --> instant multilanguage
3. Cleanup bloatware en unused apps met cc cleaner of zo

P.S. de 48 uur wachttijd kan je omzeilen door een oudere versie van de unlocktool te downloaden/gebruiken....

[Reactie gewijzigd door kwakzalver op 20 juli 2017 12:39]

De optie van de oude software werkt niet meer, een account dat al een tijdje bestaat kan er overigens wel voor zorgen dat je geen wachttijd hebt.
Goed voor doorsneegebruikers. Voor Tweakers maakt het niet uit, omdat die allang al Android Nougat zonder Miui op hun toestellen hebben. ;)
Niet iedere tweaker. Ik vind de ROM's van xiaomi.eu heel fijn werken.
Precies, wat een onzin, MIUI is een van de betere namelijk. Ik gebruik ze op al mijn MI's.
Ik ook, maar dan wel met Nova Launcher erover heen.
Ik heb zelf nog nooit een andere rom op mijn Xiaomi telefoons gebruikt (zoals de Mi2 & Mi4). Voor zover ik heb begrepen is Miui de beste rom voor Xiaomi telefoons. Het lukt ontwikkelaars niet goed om bijvoorbeeld de AOSP zonder bugs uit te brengen op dergelijke telefoons. Dit komt vooral doordat Xiaomi codes niet of niet geheel vrijgeeft.

Ik zal Miui 9 nog wel op mijn telefoons installeren. Ik ben benieuwd of alles dan nog wel redelijk vlot loopt. Vooral op de Mi6 zal het vloeiend moeten lopen.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 20 juli 2017 13:50]

De ROM's van Xiaomi zijn heel erg goed geïmpregneerd en het is inderdaad niet gemakkelijk voor een developer om deze re evenaren. Maar bij sommige devices wordt de source code gewoon vrij gegeven (bijvoorbeeld de Redmi 3, Mi5) en daarop draait een AOSP gewoon perfect zonder bugs.

Ik ben zelf fan van een clean interface en zoek daarom vrij snel naar AOSP rom's voor Xiaomi devices. Helaas heeft de RedMi 4X alleen een fantsoenlijke CM13 build, maar hier zitten nog wat storende bugs in voor sommige mensen.
Het lukt ontwikkelaars niet gelukt om bijvoorbeeld de AOSP zonder bugs uit te brengen op dergelijke telefoons. Dit komt vooral doordat Xiaomi codes niet/moet geheel vrijgeven.
Wat een taalfouten, maar dat terzijde.

Ik heb hier een Mi 4c liggen die AOSP Nougat vloeiend draait zonder problemen.
Het is bij de closed-source stuff dat je het verschil wel merkt. Camera kwaliteit is op AOSP toch altijd wat minder. Of is dit niet het geval bij de Mi4c?
Klopt, ik heb het bericht te snel verstuurd vanaf mijn mobiel. Spelling en snel iets posten, zijn niet mijn beste eigenschappen, vooral niet op het apparaat dat ik voor 85% van de tijd gebruik op Tweakers: mijn mobiele telefoon ;)

Als je dan ook nog weinig dekking hebt, dan is het helemaal een ramp om nog even iets aan te passen.
😂 ja klopt helemaal
Goed voor doorsneegebruikers. Voor Tweakers maakt het niet uit, omdat die allang al Android Nougat zonder Miui op hun toestellen hebben. ;)
Waarom ik vind Miui 8.2.2.0 erg lekker en vlot werken op mijn Xiaomi Mi 6, en je kan altijd er een andere Launcher er op zetten, en kost je maar een half minuut werk.

Erg goed nieuws, tjonge jonge 5 jaar lang updates krijgen, dat mogen meerdere telefoon makers wel doen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 21 juli 2017 02:41]

Nee, dat doen ze helemaal niet. Er staat nota bene in de titel dat het gaat om een update naar MIUI 9. Op welke Android-versie dat gebaseerd is verschilt per telefoon en is verder ook helemaal niet interessant. Xiaomi voegt alle interessante nieuwe functies ( en soms meer) toe aan MIUI, onafhankelijk van de Android-versie, en meestal hebben ze de nieuwste functies zelfs eerder dan stock android.

De vergelijking is overigens prima te maken, waarom niet dan? Updates versus updates, dat kan prima. Wees blij dat er in elk geval één Android-fabrikant is die wel een fatsoenlijk updatebeleid heeft.
Vanwaar die laatste alinea dan (of is dat enkel clickbate). Hoe kan je deze update vergelijken met het update traject van de iPhone 5.

Miui staat er ook niet bekend om dat zij regulier Android updates leveren. Je voegt functies toe aan de skin, niet per se aan Android. Ik hoop van harte dat dit niet de oplossing wordt van fabrikanten tav het androidupdate probleem. (Al lijkt iedereen nu al te juichen)

Dat miui 9 eraan komt is super gaaf en ja, gelukkig krijgen oude toestellen deze skin ook. Maar that's it.
Ik denk niet dat je het technische verhaal helemaal doorhebt. MIUI is wel wat meer dan een skin, het is een volledig ander OS, slechts gebaseerd op Android ( Android zonder Google, mag ik er wel bij zeggen.) Het maakt daarin weinig tot niets uit of het op een recente versie van Android gebaseerd is of niet. Alle functies en meer dan dat van nieuwere versies van Android worden ingebouwd in MIUI, alles wordt geoptimaliseerd voor de hardware en alle beveiligingsupdates worden linea recta doorgevoerd.

Sterker nog, als je de developer ROM draait, krijg je elke week een update. Elke week de nieuwste functies, en elke week de laatste beveiligingsupdate. Dus ja, ze staan, bij de mensen die het daadwerkelijk gebruiken ( waarvan ik gok dat jij er geen een bent) wel bekend om de zeer reguliere en langdurige updates.

Waarom koop je niet gewoon een Xiaomi? Ze hebben zeer goede budgettoestellen die goed gebouwd zijn, veel features hebben en lang en vaak updates krijgen. Ik weet dat Androidfabrikanten nu niet bepaald bekend staan om hun goede updatebeleid, maar Xiaomi is voor zover ik weet de enige zeer positieve uitzondering daarop.
k weet dat Androidfabrikanten nu niet bepaald bekend staan om hun goede updatebeleid, maar Xiaomi is voor zover ik weet de enige zeer positieve uitzondering daarop.
Voorheen Motorola ook en nu HMD/Nokia als het goed is (Al is de Nokia 6 nog niet te koop, de 5 en 3 zijn te low budget, veel hoger als de 6 hoeft voor mij ook niet)
Motorola helaas niet meer, en wat Nokia betreft, ik ga liever af op track record dan op beloftes :)
Dit is een erg nette oplossing. Vaak kunnen fabrikanten niet simpelweg het onderliggende Android updaten. Soms door compatability problemen en vaak ook doordat bijvoorbeeld Qualcomm geen drivers uitbrengt voor latere Android versies. Door de skin te updaten met nieuwe features krijgen mensen toch updates voor oudere toestellen! Hulde!

Dit is ook hoe Android oorspronkelijk bedoeld was volgens Google: een framework waarop fabrikanten zelf een eigen UX, skin etc bouwen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee