Laat dat nou net niet waar zijn... Whirlpool had in Europa helemaal geen ontwerp en productie en maakte in Amerika geen producten die geschikt waren voor export, terwijl Philips de eigen ontwerpafdelingen en fabrieken inbracht, zoals hun eigen Zweedse magnetronfabriek maar ook de fabrieken die ze zelf van IRE in Italie en van Bauknecht in Duitsland hadden overgenomen.
Volgens mijn aanwijzingen, is er aan die structuur bijzonder weinig veranderd en koop je als je een koelkast koopt nog steeds een echte Ignis en als je een duurder type magnetron koopt nog steeds een echte Zweedse Philips. De goedkope magnetrons uit Azië zullen niet boven de concurrentie uitsteken, maar die heb ik dan ook altijd vermeden. De Zweedse bevallen me uitstekend.
Niet in naam natuurlijk, maar Whirlpool Europa is simpelweg technisch-genetisch gezien een voortzetting van Philips en de bedrijven die eerder in Philips waren opgegaan.
Dat gezegd hebbende, ligt de zaak met TP-Vision iets anders, en hoe dat uitpakt durf ik niet te voorspellen.
Philipstelevisies van de lagere series, worden al jaren meestal niet door Philips gemaakt. Zo zag ik langskomen: Profilo-Telra, vrij veel TCL, nog meer TPV en recent al in het TP-Visiontijdperk zelfs Vestel... Binnen het huidige TP-Vision is TPV overwegend de ontwerper en fabrikant van de goedkope modellen (in elk geval tot en met de 5000-serie, en dus uitgezonderd de 1000-serie die niet slecht genoeg was en dus bij Vestel ingekocht werd). Dit betreft onder andere toestellen met TPM-chassis.
Philips is tot nu toe binnen TP-Vision altijd de ontwerper en fabrikant geweest van de dure modellen (in elk geval vanaf de 7000-serie), wat dus door en door (op een bepaald gepatenteerd stukje bediening na) Philipstoestellen zijn. Dit betreft alle toestellen met QFU-chassis.
Wat je hieruit (en op basis van andere informatie, zoals dat het huidige TPV in 2006 ontstond na het fuseren van de twee grootste Taiwanese monitorfabrikanten waaronder Philips) kon afleiden is dat TPV geen fatsoenlijke televisies kon maken zonder de inbreng van Philips.
Dat betekent in elk geval dat ze niet alle ontwerpers en productiekennis gelijk bij het grofvuil zullen zetten, maar het zal ook niet betekenen dat ze alle huidige voormalig-Philipsafdelingen ongemoeid zullen laten.
Waar de waarheid precies ligt ("in het midden") zal net als bij Whirlpool de tijd moeten leren.
Blijft overeind dat ik de dé-diversificatietrend die Philips al jaren geleden inzetten, oerdom blijf vinden. Ik had de hoop dat Frans van Houten dat met me eens zou zijn, maar kennelijk blijft het snelle geld aantrekkelijk en acht men het overblijven van uitsluitend een lampenfabriek (medisch wordt geheid een keer afgestoten) met misschien nog een goedlopende afdeling kleinhuishoudelijk (al past dat totaal niet bij verlichting) kennelijk de beste overlevingsstrategie.
[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 18:10]