Philips brengt tv-tak onder in joint venture met Chinese TPV

Philips brengt zijn televisieactiviteiten onder in een joint venture met het Chinese bedrijf TPV Technology Limited. Philips krijgt een aandeel van 30 procent in het nieuw te vormen concern, dat het recht krijgt om de Philips-naam te gebruiken.

Philips was al langer van plan om de televisietak van de hand te doen en de contouren van de huidige overeenkomst werden begin dit jaar al geschetst. Nu maakt het bedrijf bekend dat de handtekening onder de definitieve overeenkomst gezet is. De joint venture wordt verantwoordelijk voor ontwerp, fabricage, distributie, marketing en verkoop van Philips-televisies. De 3500 personeelsleden en de bedrijfsonderdelen, waaronder het tv-hoofdkantoor, worden ondergebracht bij het nieuwe bedrijf.

De joint venture krijgt het recht om vijf jaar lang de merknaam Philips te gebruiken; een termijn die met nog eens vijf jaar verlengd wordt als bepaalde prestatiedoelen gehaald worden. Na zes jaar mag Philips zijn belang van 30 procent verkopen. Het Nederlandse elektronicaconcern voorziet het samenwerkingsverband met TPV van een lening van 100 miljoen euro, naast een bijdrage in de marketingkosten van 185 miljoen euro. Philips moet, als gevolg van de overeenkomst, in het vierde kwartaal 270 miljoen euro afboeken, naast de 110 miljoen euro die in eerdere kwartalen al afgeboekt werd.

Philips zit midden in een bezuinigingsperiode, waarbij onder andere 4500 banen geschrapt worden, waaronder 1400 in Nederland. Ook andere elektronicaconcerns zitten met hun televisieonderdelen in hun maag. Zo zou Sony uit een joint venture met Samsung willen stappen en ziet ook Panasonic zich genoodzaakt om flink in de kosten te snijden.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-11-2011 • 16:28

69

Reacties (69)

69
68
54
6
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 411855 2 november 2011 02:38
Philips is naar mijn idee zowieso aan het doodgaan (al enige tijd) qua consumentenmarkt. Het doet allemaal net even te goedkoop aan, te goedkoop gevoel, dat begint al bij de kast van het product. Dat begon al in de jaren negentig.

Philips staat niet meer voor kwaliteit, in vele gevallen een massa product met een grappig ontwerp maar mist het doel omdat de gebruikte materialen niet duurzaam zijn. Je betaald dan voor het design maar wat heb je eraan als de gebruikte materialen goedkoop zijn? Als er software bijzit is het niet af of werkt het niet goed etc. Ik heb meerdere producten gehad van philips (van tondeuse tot televisie), achteraf een cheapy houterig gevoel hou er aan over, overpriced en not least gaat eerder kapot dan in de verwachting ligt. Ideeen zijn over het algemeen best aardig alleen de uitvoering ervan (of moet ik zeggen de uitvoerende partij?).

Met zo'n constructie weet je op een gegeven moment dat je geen philips koopt maar een overpriced china product met de naam philips erop, daar moet je dus 30% meer voor betalen. Ik weet niet wat TPV voor bedrijf is, weet ook niets over de kwaliteit van het bedrijf. Zou dan meer voor de constructie kiezen om TPV onder eigen naam technologie van philips uit te brengen, dat TPV philips betaald voor de ideeen, daar is niets mis mee. De merknaam philips wordt dan niet direct in kwaad daglicht gesteld wanneer het product niet goed (uitgevoerd) is. Wanneer TPV faalt in het goed uitvoeren van de producten heeft het geen directe schade, de naam philips wel. De constructie die nu gekozen is niet erg slim naar mijn idee. Als je naam 'maar' 30% waard is.....

Net als bij HP, zie er geen brood meer in, stop ermee, niet rekken. Het is een moeilijke markt met veel concurrenten die veelal goedkoper een mooi product kunnen neerzetten. Net zoiets als B&O, er zijn nog een paar leuke dingen die niet afgekeken zijn maar hoe lang duurt dat nog. De markt verliest de originaliteit en exclusiviteit, het is een massaproduct geworden. De enige die het nu nog redt is er een met een stabiel product tegen een redelijke/lage prijs. Dit is waar Apple ook last van krijgt, het kunstje is afgekeken.

enfin, philips sterft een langzame dood op de consumentenmarkt. Jammer, want de kwaliteit van philips uit begin jaren tachtig pronkt hier nog in de huiskamer (gekocht via marktplaats voor slechts 30 euro), een mooie versterker met lampjes (jawel en geen ledjes), solide afwerking, prachtig ding en kwaliteit is top en niet stuk te krijgen. Dat moeten ze weer doen, daar wil je graag meer voor betalen. Met zo'n marktplaats verhaal zoe je maar hoe 'verziekt' de markt is, je kunt voor een habbekrats een 'oud' kwaliteitsproduct kopen, het is niets meer waard omdat het aanbod overweldigend is, alles is te koop, alles wat nieuw is - 'massa', overtreffend door de tand des tijds.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411855 op 24 juli 2024 18:52]

Ik ben zelf wel fan van Philips TVs. Philips is het enige grote merk dat nog een echte uitknop op zijn TV toestellen maakt. Philips TVs zijn ook zuiniger met energie dan Samsung en veel zuiniger dan Sony. Ik ben bang dat deze joint venture alleen maar achteruitgang van de kwaliteit betekent.
Philips is het enige grote merk dat nog een echte uitknop op zijn TV toestellen maakt.
Ik kan me vergissen, maar volgens mij moeten sinds een paar jaar alle elektrische apparaten verplicht een aan/uit-schakelaar hebben. Dit hoeft niet volledig geintergreerd te zijn (het mag bijvoorbeeld ook in het aansluitsnoer verwerkt worden), maar alle appraten moeten volledig uit te schakelen zijn zonder dat men daarvoor de stekker uit het stopcontact hoeft te verwijderen.
Waarbij volledig uitgeschakeld gedefinieerd is als een verbruik van minder dan 0,5W voor zover mij bekend. Er hoeft dus geen aan/uit-schakelaar aanwezig te zijn helaas.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 18:52]

Wat ik niet helemaal snap, is dat er hier steeds weer wordt geschreven dat TPV een Chinees bedrijf zou zijn. Hun roots liggen in Taiwan en de economische vestigingsplaats is ook al geen China: Volgens hun eigen overzicht zijn ze tegenwoordig een Bermudees (TPV Technology Ltd) -Britsmaagdeneilands (Top Victory International Ltd) bedrijf met, dat dan weer wel, een investeringsbedrijf in Hong Kong. De productie voor de Europese markt geschiedt voor een groot deel in Polen. Waar het ontwerp precies plaatsvindt, weet ik nog niet.

Overigens is het huidige TPV ook al een fusieproduct van meerdere bedrijven, waarvan de 2 grootste (TPV zelf en Philips Taiwan dat in 2006 door TPV werd overgenomen) uit Taiwan kwamen. Er zit dus nog wel ergens iets van kwaliteitsbesef in, al is het niet voor niets dat ze voorheen alleen de lagere reeksen TV's bouwden voor Philips.

Let overigens in datzelfde bedrijfsoverzicht ook op de cooperatie MMD Meridian U.A. die in Amsterdam gevestigd is en mogelijk iets te maken heeft met de licentieverlening van Philips voor het gebruik van hun naam op de computermonitoren, die overigens ook in Nederland gespecificeerd en genormeerd worden.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 18:52]

Detail: Taiwan is China. Niet de P.R.China maar wel degelijk China. In een grijs verleden werd dan ook op producten die in Taiwan gemaakt werden vrolijk vermeld "Made in China". In veel landen wordt er dan ook uitdrukkelijk gesproken over de PRC of Mainland China als men het grote stuk bedoeld wat onder communistisch bewind valt.
Jouw verhaal klopt m.i. slechts gedeeltelijk.

Op de producten uit Taiwan stond in het door jou bedoelde grijze verleden meestal "Taiwan R.O.C." waarbij R.O.C. stond voor "Republic Of China" oftewel de Chinese Republiek. Niet te verwarren met de P.R.C. oftewel de Volksrepubliek China, doorgaans afgekort tot China.

Taiwanese producten zonder het woordje Taiwan of de afkorting R.O.C. ben ik nog nooit tegengekomen, en ook in het spraakgebruik zegt niemand China als hij Taiwan bedoelt, en bovendien is het bedrijf net zo Taiwanees als Chinees en heeft het bovendien belangrijke vestigingen in nog veel meer landen.

Concluderend lijkt het me gezien het organisatiediagram veilig om het gewoon op "Het Bermudese bedrijf TPV Technology Limited" te houden.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 18:52]

Philips van de chinezen. :'(

Een van de laatste deftige merken gegarandeerd naar de maan.

Wat hebben we hier eigenlijk nog in europa? we zijn alle productie aan het verliezen ten bate van wat dividenten. En dan verwonderd zijn dat de economie om zeep gaat.
Ik schat dat van al het spul met een Philips merkje al voor 80-90 % uit China komt. Ook veel modules en units die doorverkocht werden, zoals power supplies en lighting applicaties komen al uit China.

Eigenlijk is Philips hier in Nederland een heel eind klaar, op medical na dan. Dat is een van de spinoff's die dezelfde naam heeft gehouden als het moederbedrijf.

Core business van Philips is reorganiseren grapte een ex medewerker ooit tegen mij ;) Triest maar waar, ooit onze trots.
Mogelijk dat dhr. van Houten deze core business (reorganiseren) en de andere core business (verkoop van eigen bedrijven en onroerend goed) eindelijk weet af te stoten en weer teruggaat naar de roots. Het zou jammer zijn als dat alleen verlichting was, maar het zou me als worst-case scenario ook niet verbazen.

Wat betreft de Chinese productie: juist in televisies valt het nog mee. Philips is altijd al, en zeker in de laatste jaren, erg enthousiast geweest met het gebruik van 12NC's en productiecentrumaanduidingen. Dat is ook wel nodig om binnen een dergelijk groot en decentraal georganiseerd bedrijf het overzicht over de eigen producten te bewaren. Als je een apparaat opentrekt kan je dus behoorlijk nauwkeurig duiden waar alles vandaan komt en waar de boel ontworpen is (TV ontwerp vooral in Singapore en België, productie en assemblage voor Europa vooral in Hongarije en Polen).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 18:52]

Het is te hopen dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit. Koop je een philips tv en is het eigenlijk een chinees ding.
Op dit moment is het nog Hongaars, eerlijk gezegd klinkt dat niet veel beter dan Chinees.

Dat Philips de tv tak zou verkopen was al eerder op Tweakers bekend gemaakt (begin van dit jaar). Nu is het dan zover, het is officieel. Ik ben benieuwd naar de resultaten van de nieuwe Chinese Philips tv's
Anoniem: 16328 @Kiswum1 november 2011 17:29
Op dit moment heeft het management van Philips de leiding over de productie. Waar de productie faciliteit staat is minder van belang. Echter zal straks het management van het Chinese TPV Technology de leiding hebben over de productie en zullen zij alle beslissingen nemen. Het zal moeten blijken of ze de kwaliteit op peil kunnen houden van de huidige productie onder Philips leiding of dat het gewoon een Chinese kwaliteit wordt met een Philips sticker.
Anoniem: 382732 @Kiswum1 november 2011 18:40
SInds wanneer bepaalt het land van herkomst de kwaliteit van een product?
Hangt er ook vanaf wat je onder kwaliteit verstaat; steeds meer mensen hechten er waarde aan om te weten dat hun aankopen niet uit elektronische sweatshops komen waar werknemers voor een 60 tot 100+ uur werkweek met twee vrije dagen in 't jaar tegen een absoluut hongerloon wegslaven om in onze elektronica behoefte (maar veelal gekte) te voorzien.

http://www.chinalaborwatch.org/reports.html
Hangt er ook vanaf wat je onder kwaliteit verstaat;
Simpel: hij heeft het over het product. Jij hebt het over de productie.
Twee verschillende dingen, lijkt me.
In 2002 waren de lage lonen in China aan de oost kust in de fabrieken zo om en nabij de 80 euro per maand. Dat is nu zo ongeveer naar 160 euro gegaan. Als gevolg daarvan zie je nu ook veel productie naar andere landen in de regio gaan.

Productkwaliteit zit veel meer in de markt waarvoor geproduceerd wordt. Net als dat de beste Nederlandse groente voor de export is, is in China de echte bagger kwaliteit voor de Chinese markt. Al zie je deze producten ook hier als low-budget opties. In Japan vaak net andersom. Daar worden aan producten voor eigen markt de hoogste eisen gesteld.
TPV voor de Europese markt komt hoofdzakelijk uit Polen op dit moment, terwijl de echte Philips uit Polen of Hongarije komt.

@Kiswum: Hongaren zijn redelijk nauwkeurige werkers, maar met de kwaliteitscontrole en inkoopbeleid van grote fabrikanten is het ook in China mogelijk om goede spullen te maken. Pas als je daar in gaat kopen zonder te weten wat je doet, krijg je de beruchte Chinakwaliteit. Het probleem bij TPV ligt meer bij de eigen ontwerp- en inkoopafdelingen vrees ik, zodat de gemiddelde kwaliteit ondanks het behoud van personeel en kennis alsnog langzamerhand terug zou kunnen lopen.
Volgens mij is dit al jaren zo, en komen de meeste producten indirect uit China of worden ze daar geproduceerd. Reden: het is daar stukken goedkoper :)
Het was al een chinees ding ;) Zoals bijna alles aan technology een chinees ding is waaronder de iGadgets.
Ik denk dat dit het begin van het einde is van de TV productie van deze nederlandse elektronica gigant... Jammer, een tijdperk wordt dan afgesloten...
Dit is inderdaad een vorm van uitfaseren waarbij de kracht van de merknaam nog zo lang mogelijk gerekt wordt.

Dit is al eerder door Phillips gedaan met de videorecorders die onder de naam Funai gebouwd werden eerst als Phillips modellen en later als Funai zelf.

De joint-venture LG Phillips is in maart 2007 al beëindigd.
De voortzetting LP Displays is in januari 2009 failliet verklaard.
Het stukje over Funai is vreemd geformuleerd of klopt niet, verder ben ik het met je eens waarbij nog de opmerking dat die merknaam zijn kracht in dit soort gevallen vaak verliest. Het is dus meestal dom voor de voormalige fabrikant om dit zo te regelen.

Hoe zat het met Funai? Funai is een Japans bedrijf met al zeker 30 jaar een matige tot zeer gammele reputatie als het om videorecorders gaat (de uitzondering die de regel bevestigt dat Japan kwaliteitsproducten voortbrengt) en heeft als toeleverancier van Philips in de VS voet aan de grond gekregen bij het hoofdkantoor.

Ergens eind 2002 heeft Philips de eigen videorecorderproductie en inkoop elders in 1 keer stilgezet, en is uitsluitend recorders van Funai gaan inkopen. Recorders die op wat details gewoon gelijk zijn aan de modellen die Funai zelf onder eigen naam reeds verkocht en ook bleef verkopen. Niks ingewikkelds dus, gewoon einde verhaal voor de productie in o.a. Szekesfehervar, Wenen, Dordrecht, enz. en van de achterliggende techniek. Ook niets met eerst als zus en later als zo.

Overigens ben ik wel benieuwd wat de joint-venture tussen Philips en TPV voor invloed zal hebben op de Amerikaanse TV-tak die al sinds 2009 volledig eigendom is van Funai en op andere TV-samenwerkingsverbanden zoals dat met Sharp in Lysomice, Polen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 18:52]

Tv's zijn gewoon tot massaproduct geworden tegen hele lage marges waarom bijna niets meer te verdienen is.

Vergelijk het met een dvd of cd speler, bij een prijs van 50 euro inclusief btw voor een dvd speler kan er maar weinig winst op zitten. Van de 50 euro gaat 19% btw af, winkelier wil nog paar euro verdienen, transportkosten en uiteindelijk mag de fabrikant blij zijn een paar euro te verdienen. Bekijk dan eens hoeveel ze moeten verkopen om echt winst te maken.

Idem bij tv's de rek is er uit, overcapaciteit, prijzen omlaag, marges omlaag en alleen met extra's als internet tv en dat soort dingen kun je wat meer verdienen.
Ik had het idee dat 3D TVs de markt nog deed opleven.....is dat niet zo dan?
Hoeveel 3d uitzendingen zijn er nu echt . We zijn eigenlijk pas net goed bezig met uitzendingen in HD. Daarnaast de 3d tv's van nu met die brilletjes zijn gewoon bagger.

Het duurt nog jaren voordat studio's in 3d gaan filmen, dus 3d duurt nog jaren voordat er echt veel op te zien is. Tegen die tijd zal ook 3d goedkoop zijn.
UPC on demand heeft 3d films, en zag bij het rondzappen dat fashion tv soms 3d uitzend. een grote 'groeimarkt' dus..
Anoniem: 276318 1 november 2011 16:48
Geweldig: betaal je straks alleen nog maar voor het merk. Hopelijk brengt die Chinese fabrikant straks ook gewoon dezelfde tv's zonder Philips merk op de markt, voor een veel lagere prijs.
Ja en zo verkopen we onze hele economie aan china. Winsten gaan naar china en china wordt steeds rijker en rijker, koopt hier alle bedrijven op en als het dat als niet is wordt het de economische supermacht nummer 1.

Misschien moet er in europa eens meer besef komen om de eigen economieën te steunen door europeese producten te kopen of zeker van europeese bedrijven.
Dat is helaas al het geval, gezien het feit dat China nu de Eurolanden moet steunen. Maar Europa vindt banken veel belangrijker dan die paar bedrijven hier in Europa....
Da's makkelijker gezegd dan gedaan.
Iedereen wil toch z'n hip Westers product toch tegen bodemprijzen? Dat kan tegenwoordig niet meer made-in-Holland.
Idealisme werkt niet zo in de praktijk, ben ik bang. En zeker niet in economisch mindere tijden.
Oftewel: koop Nederlandse waar, dan helpen wij elkaar. Was dat niet ooit de slogan van Philips?
Ik denk eerder dat zij op basis van de technologie die ze nu krijgen een nieuw A-merk gaan maken, tegen A-merk prijzen. Een beetje hetzelfde wat Samsung gedaan heeft, alleen (de Chinezen kennende) doen ze dat veel sneller.
Er is 1 ding dat op veel gebied duidelijk is. Korea ligt jaren voor op china, bij techniek maar neem ook auto's dat begint korea nu ook pas een beetje echt succesvol te worden.

China koopt veel techniek alleen het probleem is door techniek te kopen heb je geen leerproces. Een leerproces heb je nodig om te weten wat voor fouten je kan maken. als je kennis koopt en er gaat iets mis heb je dus niet het leerproces gehad om dat op te vangen.
Dat hebben de Japanners ook jarenlang gedaan, en inmiddels liggen ze op vele vlakken voor.
SInds wanneer bepaalt het land van herkomst de kwaliteit van een product?
Een beetje hetzelfde wat Samsung gedaan heeft, alleen (de Chinezen kennende) doen ze dat veel sneller.
Aan de ene kant stel je dat land van herkomst niet gelijk is aan kwaliteit, maar aan de andere kant stel je wel dat chinezen (dus het land china) sneller werken...
Dat lijkt me dan dus ook geen valide statement (generalisatie).
Anoniem: 16328 1 november 2011 17:06
Philips televisies worden dus gewoon een Chinees product. Mooi om te weten want dan hoef je dat ook niet meer te kopen uit de overweging 'Hollandse Glorie' of het stimuleren van de Europese economie.
Tjah, hadden maar meer mensen aan den 'hollandse glorie' en de stimulatie van de eu economie moeten denken he. Dan hadden ze geen JV hoeven aangaan met een stel chinezen
Philips is een groot internationaal bedrijf. Ik betwijfel of de vaderlandsliefde van een stel Nederlanders deze kostbare productie van TV's echt rendabel had kunnen maken, en liefde voor 'Hollands glorie' verwachten van Amerikanen en Europeanen is een beetje wishfull thinking.
Straks staat JVC nog voor Joint Venture Company, ipv voor Japanese Victory Company :+
True dat, hopelijk blijft het design en prijspeil, zoals bv de Philips Econova (geborsteld alu :), zuinig, prima paneel) behouden. Nog een fabrikant van glimmende zwarte tv's hebben we niet nodig in Europa :)
ach en zo gaat de hele economie naar de chinezen toe. Europese bedrijven maken verliezen, en chinezen kopen maar wat graag stukjes op, en gelijk geef ik ze.

we zijn al enige tijdje zover dat wanneer chineze bedrijven al hun aandelen uit Amerika halen amerika gewoon bankroet gaat.
en aan wie gaan ze al dat spul dan verkopen? Afrika?
Ja. De Chinezen bouwen met al hun geld ook Afrika op. Gratis infrastructuur e.d. in ruil voor goedkope grondstoffen.

En ondertussen is de Nederlandse politiek zich een week bezig met een individueel asielgeval. Ja, wij komen er wel in Europa....
Ach In China ligt dat simpeler. Geen geldige verblijfsvergunning dus exit.

Maar ik geloof er weinig van dat China zonder de EU en de VS kan. In Afrika kunnen ze gewoon niet genoeg verkopen. Waarom denk je dat men de koers van de RMB bewust laag houdt en veel bedrijven in de stress schieten als die op loopt. Ook zijn er nog genoeg zaken waar ze in China geen verstand van hebben. En dan voornamelijk design en ontwerp. Zolang we in Europa ons richten op diensten, innovatie en onderzoek zal de economie wel blijven draaien. We moeten alleen niet proberen simpele productie te doen. Dat kan vele malen goedkoper in Azie, Zuid Amerika en desnoods Afrika.
Anoniem: 16225 @humbug2 november 2011 14:53
Zolang we in Europa ons richten op diensten, innovatie en onderzoek..
Dat is nou net het probleem, we richtens ons in Europa veeeel te weinig op innovatie, de kwaliteit van on onderwijs holt hard achteruit, m.a.w. "we are sitting ducks", massaal zijn we technologie aan het exporteren naar China en verwonderen ons dat China massaal "onze" zaken kopieerd. Om nog maar te zwijgen over het mislukte socialistische "Europa" experiment, etc etc, let's face it: we're done for..
Zodat China straks controle heeft over alle grondstoffen en wij in de val zitten.
We moeten gaan leven met dat China en niet de VS de grootste wereldmacht wordt. De VS is zo goed als failliet, China daarentegen bloeit steeds verder op qua economie.
Sterker nog; de grootste schuldeiser van de VS is nota bene China. Ruim een kwart van de Amerikaanse schulden komt op naam van de Chinezen.
zolang ze nog 21:9 en Ambilight TV's uitbrengen, vind ik het goed.
please geen Ambilight is marketing!!!1! comments, smaak is een persoonlijk iets.

Jammer van een typisch hollands iets, maar zo als het hierboven al duidelijk verteld werd, de tv's waren al niet meer Hollands.

2e gevaarlijke ... Apple, kom nu maar snel met TV's, dan kan ik weer uitkijken naar een nieuwe TV :)
Philips is nooit Hollands geweest, hoogstens Nederlands....
offtopic:
En als we in het WK spelen zingen we wel ineens massaal "Hup, Holland, Hup"?
Daarnaast om het "hoogstens Nederlands" even uit de wereld te helpen, Philips & Co. is voor 100% van Nederlandse bodem.
Het hoofdkantoor van Philips staat (vanwege een vreemde dwaling van Boonstra) in Noord-Holland. Dus als de TV's nu Chinees worden dan is Philips een aantal jaar terug van Brabants Hollands geworden.
Jammer weet niet of we nu in de toekomst nog mooie opvolgers van de huidige lijnen van philips tv's gaan krijgen. Heb zelf 2 philips tv's en vind hun ambilight toch een leuk extra geven.
Anoniem: 411855 @SKay2 november 2011 02:56
in goedkope kunstof uitvoering..........

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.