Hitachi besteedt tv-productie uit

Hitachi gaat de productie van tv's uitbesteden aan fabrikanten in onder meer Taiwan. Momenteel heeft het Japanse concern in zijn thuisland nog een eigen productielijn voor televisies. Hitachi blijft onder eigen naam tv's verkopen.

Het uitbesteden van de tv-productie van Hitachi volgt op de slechte kwartaalcijfers die het bedrijf vorige week presenteerde. De divisie waar tv's onder vallen boekte in het eerste kwartaal, dat eindigde op 30 juni, een negen procent lagere omzet dan een jaar eerder, terwijl de nettowinst met bijna zestien procent daalde naar 28,2 miljoen euro.

Vooral de prijsdruk en de tegenvallende vraag op de televisiemarkt waren hiervan de oorzaak, maar ook de sterke yen zorgde voor een lagere winst. De omzetdaling bij de tv's werd voor een deel goedgemaakt door de gestegen verkoop van energiezuinige airco's.

Ook andere elektronicafabrikanten hebben last van de krappe tv-markt. Zo meldde Sony dat het zich meer gaat richten op het duurdere tv-segment en kondigde het een reorganisatie van zijn tv-divisie aan. Het bedrijf zag de omzet van de Consumer Products & Services-divisie, waar tv's onder vallen, afgelopen kwartaal met 17,9 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de winst van 25 miljoen euro naar 1,5 miljoen euro kelderde.

'Marktomstandigheden' in Europa en de Verenigde Staten zorgden voor de slechte cijfers, maar de omzet van Sony-tv's in Japan steeg nog wel. De gestegen vraag in het thuisland was een gevolg van het stopzetten van analoge tv-uitzendingen op 24 juli van dit jaar.

Panasonic, Samsung en LG ondervinden eveneens gevolgen van de verzadigde tv-markt. Volgens DigiTimes overweegt Panasonic om de productie van tv's deels uit te besteden en leed de tv-divisie van Samsung voor het tweede opeenvolgende kwartaal verlies. Philips kondigde in april van dit jaar al aan dat de productie van tv's wordt overgedragen aan een nieuw op te richten joint venture met het Chinese TPV.

Door Pieter Molenaar

04-08-2011 • 16:02

25

Reacties (25)

25
25
17
6
0
6
Wijzig sortering
Tsja, wat in dit soort berichten nagenoeg altijd ontbreekt, is een duidelijke beschrijving van wát er dan precies wordt uitbesteed. Hebben we het nu over eindassemblage, modulebouw, productie van LCD panels? Op welke stap wordt de meeste (en de minste) waarde toegevoegd, en hoe verhoudt zich dat dan tot de financiële resultaten en de bedrijfsstrategie? Het is best mogelijk dat het grootste deel van de productie allang uitbesteed was (bv. PCB bestukking), en dat alleen final assembly nog bij Hitachi gebeurde, hoewel ongetwijfeld de panels weer wel (op z'n minst gedeeltelijk) van Hitachi kwamen (en zullen blijven komen). Als dat het geval is, dan is deze outsourcing wellicht een relatief kleine stap. Maar als ook andere activiteiten dan alleen assembly & qualification hiermee buiten de deur worden gezet, dan is het een stuk ingrijpender. Jammer dat dit soort essentiële informatie bijna nooit door journalisten wordt opgepikt, want hier zit hem toch vaak de kneep!
Panelen zijn een onderdeel dat vrijwel geen enkele fabrikant zelf maakt, dus dat telt niet als uitbesteden. Ook fabrikanten waarvan deze of gene afdeling zelf wel panelen maakt, gebruiken in de praktijk net zo vaak panelen van de concurrent. Net wat er beschikbaar is. Enigszins vergelijkbaar met het inkopen van kleinere onderdelen zoals weerstandjes en condensatoren dus.

Het bestukken van printplaten is iets dat al vaak uitbesteed wordt, dus dat telt wat mij betreft niet. Ook financieel zit daar geen zwaartepunt.

In de praktijk is de meest voorkomende manier van uitbesteden, het plakken van een merkje op een toestel dat volgens het standaardontwerp (met eventuele aanpassingen op gewenste specificaties) van de OEM gebouwd is. Totale uitbesteding dus, van technisch ontwerp tot en met productie.

Uitzonderingen zijn er ook: zo lijkt het erop dat de Sharp-fabriek in Lysomice, Polen, gewoon 100% Philipsontwerpen produceert voor Philips.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:51]

Volgens het artikel wordt de complete productie aan buitenlandse bedrijven (in China?) uitbesteed:

"Japan's Hitachi has said it is planning to outsource production of all its TV sets to foreign companies as part of its new business strategy."
Het lijkt er dus sterk op dat merken hun eigen productie afdelingen te duur vinden. Nu Hitachi, Philips ging hen al voor.... En waarom zullen ze nog een eigen productieafdelingen in stand houden?

Apple bewijst bijvoorbeeld al jaren dat het succesvol kan zijn zonder eigen fabrieken...
Apple concurreert dan ook vooral in een niche markt. Ik heb meer het gevoel dat dit soort acties one-time-shots zijn om de cijfers wat op te krikken, beetje zoals de regering die haar gebouwen verkoopt en dan terug leased. Op termijn is het sowieso duurder, tenzij natuurlijk dat ze niet capabel zijn om een efficiënte productielijn in te richten (wat ik me bij bedrijven van die omvang moeilijk kan voorstellen). Als we even de vergelijking maken Philips vs Samsung:

Philips is al jaren bezig met zowat een totale uitverkoop: NXP, LG.Philips, productie bij TPV. De managers moeten gedacht hebben: outsourcen is het modewoord: we zullen het meteen goed doen, dan krijgen we veel bonussen! Gevolg => ze hebben een Nedelands kroonjuweel (dat vind ik zelfs als belg :)) zowat de grond in gekregen.

Samsung heeft zijn hele (of toch een groot stuk van ) supply chain in handen en ze zijn van een B-merk zowat de populairste fabrikant geworden.

Ziet er wat mij betreft niet goed uit voor Hitachi
Outsourcen is niet het modewoord bij Philips. Philips heeft al jaren de strategie om minder afhankelijk te worden van cyclische producten en zich meer te richten op producten die een constantere inkomstenstroom genereren, zoals bijvoorbeeld hun Medical divisie.

Of Philips daar verstandig aan doet is weer een andere discussie, maar outsourcen is niet noodzakelijk het modewoord bij Philips.
In de praktijk was (*) het dat echter wel, zeker in het consumentenbereik. Door hun bedrijfsstructuur kon dat ook heel makkelijk. In de consumentenelectronica is outsourcen helaas vaak een uitruil van geld tegen kwaliteit. Opzich is de keus voor TPV geen hele slechte; het blijft budgetspul maar er waren veel slechtere kandidaten in de race.

(*) Ik zeg 'was', omdat ik niet helemaal weet wat dhr. van Houten gaat doen. Sommige uitspraken die ik van hem las, wijzen er op dat hij de geschiedenis van Philips goed bestudeerd heeft. Welke conclusies hij daaruit trekt en wat hij in de praktijk gaat doen, zal nog duidelijk moeten worden.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:51]

<offtopic>
Apple in een nichemarkt? Wel eens marktaandeel van iPhone en iPad bekeken?
</offtopic>


Inderdaad een boedhoudkundige truuk. Je ziet dat veel organisaties zaken uitbesteden met als argument dat de kosten daardoor van 'investering' naar 'operationele kosten' verschuiven.

Bij een heel cyclisch product als consumenten electronica zit daar wel wat logica achter. Als je zelf produceert zijn je productiekosten vrij constant, je fabrieken en personeel blijven, ook al verkoop je weinig. Door uit te besteden zorg je dat je productiekosten meeschalen met de omzet. Je maakt dan in piektijden minder winst, maar in daltijden ook minder verlies. Minder risico dus, en daar worden aandeelhouders blij van.
Apple is apple en alleen om de naam krijgen ze meer geld voor hun product. Heel knap en vergelijkbaar met dure modemerken of horlogemerken waar je voor het merk een x bedrag meer betaald.

De massamarkt is echter heel iets anders.

Het probleem is dat je in iedere markt ziet dat als een product op de markt komt de prijzen hoog zijn. Misschien door patenten misschien door weinig aanbieders. Als een markt dan éénmaal succesvol aan het worden is stappen er meer fabrikanten in. Na x jaar zijn er zo veel fabrikanten dat het product een gemeengoed geworden is, de techniek bekend er weinig echte vernieuwing is en de prijzen blijven dalen. De marges komen dan steeds meer onder druk te staan met het gevolg dat een paar hele groten overblijven.

De dvd speler markt is daar een voorbeeld va. Voor je pc koop je een dvd brander tussen de 20 en 30 euro, inclusief btw, transport verpakking marge winkelier, marge fabrikant. Waarom denk je dat er ondertussen nog maar een paar aanbieders zijn. De marges zijn te klein geworden. Blijf je met wat voorraad zitten dan kost het je ineens veel geld. Aan de andere kant moet je blijven produceren om de lijn niet stil te zetten.

Bij tv's krijg je dit nu dus ook. Philips stapt er al uit. Sony wil alleen het duurdere segment en de goedkope massaproductie zit ergens anders. Die plakken er dan een naam philips, hitachi op en klaar. Beide merken krijgen per tv een paar euro, hebben geen kosten meer en alleen opbrengst.
Dit spelletje hebben we (speciaal met tv's) al een paar keer gezien.
Het is niet zozeer dat de marges te veel dalen, het is de vraag die wegvalt, domweg omdat iedereen die een tv kan betalen er al een heeft. De tv markt is een vervangingsmarkt. Je moet dan iets extra's verzinnen om nieuwe tv's zo aantrekkelijk te maken, dat mensen willen gaan vervangen.

Zo hebben we in Nederland kleurentelevisie gekregen omdat Philips z'n z/w bakken niet meer kwijt raakte. En het werkte. Na een aantal missers hebben we nu platte tv's (heel succesvol) en HD (niet zo erg succesvol als ik het goed heb) als lokkertjes voor vervanging gehad, maar die vraag begint ook verzadigd te raken. De industrie had veel hoop in 3D om weer nieuwe vraag los te maken, maar daar komt ook niet zo veel uit. Het is dus een kwestie van overleven voor de TV producenten tot er weer een nieuwe hit gevonden wordt. Tot die tijd is het afslanken, bezuinigen en hopen.
Ik denk dat je de geschiedenis met die uitspraak geen recht doet. Er zal vast wel enige lobby van fabrikanten geweest zijn, maar als je in heel Europa rondkijkt, dan zie je dat de invoering op een paar jaar na overal ongeveer gelijktijdig gebeurde, zelfs in bijvoorbeeld Oost-Duitsland waar Westerse fabrikanten geen marktaandeel hadden. Ook in de VS zie je dat kleurentelevisie in de tweede helft van de jaren '60 (terwijl het al meer dan 10 jaar op de markt was) pas populair begon te worden.

@hieronder: Dan doe je de geschiedenis toch meer recht dan ik dacht... Interessant.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:51]

Dat klopt, en dat had vergelijkbare redenen (Oost Duitsland kan ik niet beoordelen).

In Nederland was het heel expliciet: de kansen voor Philips om kleuren tv's te verkopen is in de tweede kamer als belangrijkste reden opgevoerd. Dat was zo belangrijk dat zelfs de CHU (streng protestante partij, later in CDA opgegaan) voor stemde, terwijl ze eigenlijk tegen tv in het algemeen waren.
Is dat hier een beetje in de omloop in Europa, Hitachi tv's? Ik zie ze eigenlijk nooit nu ik er over nadenk.
Ja hoor, Hitachi is ook in Europa een redelijk gangbaar tv-merk. Niet het grootste merk uiteraard, maar zeker ook niet het kleinste.

Vooral plasma-tv's van Hitachi schijnen behoorlijk goed te zijn, van LCD's weet ik het niet.

Logische stap dit van Hitachi imho, als je op die manier de prijs een beetje kunt drukken.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 22:51]

op de Belgische/Nederlandse site vind ik nochtans enkel info over de LCD tv's met name een 26", een 32" en een 42"

http://www.hitachidigital...17&language=nl&country=NL

plasma's zal dan enkel verkrijgbaar zijn in de USA

[Reactie gewijzigd door Daileass op 22 juli 2024 22:51]

Hitachi is hier geen groot merk. Ik heb er hier en daar wel eens eentje gezien, maar dat was ook niet altijd een door Hitachi zelf gefabriceerd model. Ze kochten dus zo nu en dan al in. Als ik me goed herinner bij Vestel of een van de andere Turkse ramsjers, mogelijk ook bij gemiddelde Taiwanese merken als TPV of Tatung.

Ook in de hoogtijdagen van het CRT-tijdperk kocht HItachi voor de Europese markt al toestellen elders in, ik herinner me in dat verband vooral Salora (een fabrikant die inmiddels ook niet meer bestaat, behalve op merkstickertjes).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:51]

De spoeling wordt zo wel erg dun. Veel fabrikanten geven er de brui aan.
Niet goed voor de kwaliteit denk ik als de concurrentie weg gaat vallen.

In de pricewatch staat samsung bovenaan met het aantal nieuwe modellen in 2011. Lijkt wel of de rest achterblijft.
Hitachi en Philips stoppen niet met hun TV's! Ze gaan ze alleen niet meer zelf produceren, dit laten ze door andere fabrieken doen. Net zoals Apple dit bijvoorbeeld met de iPhone en iPad ook doet.

De kwaliteit is natuurlijk afhankelijk wat de opdrachtgever er voor kwaliteit aan wil hangen, ook dit heeft gewoon z'n prijs. Door extern te gaan fabriceren kan de kwaliteit maar zo omhoog gaan.... simpel weg omdat een bedrijf wat alleen maar bezig is met fabriceren nergens anders op hoeft te letten.
Zijn punt is dat er straks 1 grote fabrikant overblijft die hoeft kwa kwaliteit dus niet meer te concurreren met andere fabrieken, dat er 10 of 100 verkopers zijn doet de kwaliteit echt niks. Het gaat er om op hoeveel plaatsen het gemaakt kan worden, is dat te laag daalt waarschijnlijk de drijfsveer om kwaliteit te maken...

De maker van iPhones (foxconn) heeft nu gewoon concurrentie met andere fabrieken, immers leveren ze niet de kwaliteit die apple wilt stapt Apple over, als er maar 1 is kan dat niet he :)
Dat is maar net hoe je het wilt formuleren. Er zijn extreem veel grijstinten tussen wel en niet stoppen met een product.

Stel je komt een Salora TV tegen. Dat bedrijf bestaat niet meer, dus dat die gestopt zijn met TV's is 100% duidelijk: het toestel is afkomstig van een andere fabrikant die toevallig de merkenrechten uit de failliete boedel heeft gekocht.

Vervolgens kom je een Telefunken tegen. Dat is al iets minder duidelijk; er bestaat nog een bedrijf onder die naam dat rechten uitdeelt om hun merknaam te voeren.

Nu kom je een Grundig tegen. Grundig bestaat na faillisement en overname ook nog wel als bedrijf, maar dan als dozenschuiver die 100% eigendom is van Beko. Technisch gezien zijn de toestellen vrijwel helemaal gebaseerd op het ramsjachtige erfgoed van Beko.

Technisch gezien lijkt de situatie van Philips in de VS daar sterk op: de TV-divisie inclusief fabriek in Mexico is overgedaan aan Funai, en technisch gezien zijn die toestellen ook grotendeels of geheel Funai. Je kan dus eigenlijk wel zeggen dat ze daar gestopt zijn met TV's, zelfs al heeft de verkooporganisatie er nog steeds wel mee te maken.

In Europa ligt het wat genuanceerder en zijn alleen de goedkope modellen al een paar jaar geen Philips meer (ingekocht bij onder andere TPV en TCL). Voor de rest is er een overgangssituatie die de bedrijven en producten zo'n 5 jaar ongemoeid laat, zodat je zou kunnen zeggen dat in elk geval in die tijd niet gestopt wordt met TV's.
Ik heb sowieso de indruk dat Samsung de laatste jaren heel erg hard aan de weg timmert...

Eerder was dit een beetje een B-merk, maar ze doen de laatste jaren wel erg goed mee in de elektronica wereld... Smartphones, TV's, DigiOntvangers etc...

Maar goed, dat heeft niks met dit artikel te maken....
Vrij logisch, die sector concurreert zichzelf dood...
Als je bekijkt wat een TV tegenwoordig nog kost, niet meer normaal. Daar zit zoveel kennis, ervaring, technologie in en dat kost bijna niets meer. Een stom stukje plastic regengoot is in verhouding gezien véél duurder en daar zit nauwelijks techniek en kennis achter...
Begrijpe wie begrijpen kan, maar heel die consumer is zichzelf aan het dood concurreren volgens mij.
daar zit wel wat in want een 50 inch plasma scherm is al te krijgen voor 500 euro.

ik weet nog dat je iets van 10 jaar geleden 25000 daarvoor moest betalen.
Om iets te bedenken/patenteren/ontwikkelen hoef je zelf niets massaal te produceren.

Kijk maar naar RAMbus,....
Klopt, maar om een goed fysiek product op de markt te zetten rond dergelijke innovaties is het hebben van eigen productontwikkelings- en productiefaciliteiten wel heel erg handig. Een puur intellectueel product als RAMbus is wat dat betreft een slecht vergelijk met een compleet apparaat, waarvan de kwaliteit in de praktijk gewoon te lijden heeft van het ontbreken van een stukje feedback uit de productie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.