TP Vision verplaatst ontwikkelafdeling Eindhoven naar Gent

TP Vision heeft besloten om uit Eindhoven te vertrekken en zijn zestig werknemers onder te brengen bij zijn vestiging in het Belgische Gent. Ook is de voormalige televisie-tak van Philips voornemens om in Brugge zeventig banen te schrappen.

TP Vision werd begin dit jaar opgericht en is een joint-venture van Philips en het Taiwanese TPV Technology. Philips heeft een aandeel van 30 procent in het bedrijf en op de televisies die TP Vision uitbrengt is het Philips-logo te vinden.

Inmiddels heeft het bedrijf besloten om zijn vestiging in Eindhoven op te doeken, zo meldt het FD. Het bedrijf wil zijn activiteiten op het gebied van innovatie onderbrengen bij zijn kantoor in Gent. In Eindhoven zouden geen banen verdwijnen; TP Vision zal zijn zestig werknemers in Eindhoven aanbieden om in Gent aan de slag te gaan. Met het verplaatsen van zijn ontwikkelafdeling van Eindhoven naar België komt er een definitief einde aan de tv-industrie in de Brabantse stad.

Bij de TP Vision-vestiging in Brugge zullen wel zeventig banen verdwijnen. Ook deze activiteiten zullen naar Gent verhuizen. Daarnaast zal de softwareontwikkeling verplaatst worden naar het Indiase Bangalore. Het hoofdkantoor van TP Vision in Amsterdam, waar honderd mensen werken, blijft wel bestaan.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

18-09-2012 • 16:53

27 Linkedin

Reacties (27)

Wijzig sortering
Van Eindhoven naar Gent is 150 km. Lijk me weinig realistisch.
Realisme ligt dan ook niet aan de basis van zo'n beslissingen. Iemand ontslaan kost een hoop geld. Bovendien moet men (althans in België) vanaf een bepaald aantal ontslagen en/of volledige sluiting aan allerhande sociale voorwaarden voldoen.
Als de werkplek vervolgens niet contractueel is vastgelegd, kan de werkgever werknemers zomaar overplaatsen.
Werknemers hebben dan de keuze: ongemak en verplaatsingsvergoeding, ontslag nemen of werkweigering. Alle 3 de opties zijn goedkoper voor de werkgever.
Ik weet niet hoe goed de baan is die de mensen daar hebben op het moment. Als je lastig een vergelijkbare baan kunt vinden, dan kan ik me voorstellen dat er best een aantal mensen bereid is om te verhuizen.
Schandalig dat je dat moet doen om je baan te behouden...
Schandalig dat je dat moet doen om je baan te behouden...
da's harde realiteit, al jaren. Zo ben ik in 2005 al eens verhuisd, omdat m'n reistijd opeens van 30 - 45 minuten naar minstens 1 uur 45 minuten ging, enkele reis. Inmiddels is het gelukkig nog maar 15 minuten fietsen, iplv een uur met het OV.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 19 september 2012 06:55]

Sowieso zal er sprake zijn van een vergoeding voor de extra reiskosten en/of reistijd, en zal er ook wel een verhuisregeling aanwezig zijn. Maar als je echt niet wilt als werknemer dan zou een rechter hier een stokje voor kunnen steken waarbij je dus gewoon recht zou hebben op ontslag met een afkoopregeling.

Een verhuizing van het bedrijf waarbij de werknemer een reistijd van meer dan 90 minuten voor zijn kiezen krijgt (per openbaar vervoer) is niet acceptabel volgens de kantonrechter.
Met de huidige manier van werken zal dit geen probleem hoeven te zijn. Het soort werk wat ze daar doen kan je makkelijk remote doen. Ik werk formeel in Engeland, maar ik kom er vrijwel nooit.
Merkwaardig dat ze naar Gent gaan. Bij mijn weten zat de ontwikkelafdeling toch altijd in Eindhoven (natlab/ontwikkeling) en Brugge (productiefaciliteit/ontwikkeling), maar uit Brugge gaan nu ook mensen weg. Iemand enig idee wat er voorheen in Gent zat of nu zit dat het zo aantrekkelijk maakt om te verhuizen (een operatie die opzich ook geld kost)?

Softwareontwikkeling in India... Dat hebben talloze bedrijven zonder al teveel succes geprobeerd. Welke manager zal er straks ontslagen worden? Overigens ironisch dat TP-Vision nu juist geen licentie heeft om (Philips) TV's in India te verkopen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 18 september 2012 18:25]

Uit een Vlaamse krant:
De schepen stelt dat TP Vision zich voor de beslissing om te verhuizen naar Zwijnaarde liet leiden door de aanwezigheid van Universiteit Gent en het Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT).
De universiteit stampt daar een technologie park uit de grond, op steenworp van de universiteit zelf.

Aangezien er een samenwerking zou zijn tussen tpvision en de universiteit is het een stuk handiger als je net naast elkaar ligt (hoewel Brugge - Gent nu ook niet echt overdreven ver is).

En een bedrijf in Brugge en één in Eindhoven. Als ze allebei in hetzelfde actief zijn, lijkt het me ergens wel logisch dat er wordt samengesmolten.
Ze zijn niet hetzelfde, het klinkt eerder dat Gent in de plaats komt van Eindhoven als 'natlabvervanger'.
In Eindhoven zouden geen banen verdwijnen; TP Vision zal zijn zestig werknemers in Eindhoven aanbieden om in Gent aan de slag te gaan.
Kijk, dat is nog eens forensen!
En er zijn dus wel 60 banen weg, alleen geen ontslagen.

Edit: hoe zit dat belastingtechnisch eigenlijk?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 18 september 2012 17:00]

voor het bedrijf veel beter neem ik aan anders vertrekken ze niet :)
je moet in nederland een multi miljarden bedrijf hebben om belastinvoordeel te krijgen.
toch leuk dat de bedrijven met de meest absurde winst het minst betalen.
Ik denk dat de voornaamste reden is om kosten op het bedrijfspand en dergelijke te besparen. Waarom een duur pand in Eindhoven houden voor 60 man als je er 5x zo veel in Gent hebt zitten met voldoende ruimte voor die 60 uit Eindhoven.
Dat is een goede vraag! Want nu moeten de werknemers zelf ontslag nemen als zei het te ver vinden! Ik ben heel beniewd hoe dit werkt met uitkeringen enzovoort...
Dat is managementtaal voor, we willen eigenlijk iedereen weg hebben, maar we kunnen ze niet zomaar op straat gooien, dus verzinnen we iets om ze weg te pesten. Ik ken het, heb het vaak gezien en soms ook zelf gedaan.....it's a dog eat dog world.
Er gaan 145 banen verloren.. Dus het is eerder een afdanking dan een verhuis.
Die 145 zullen ze stuk voor stuk buitensmijten zodat ze de renault wet niet moeten volgen. Das goedkoper.


Alles voor het geld.... :/ Hatelijke wereld


“Ze maken gebruik van een kronkel in de wet, waarbij de ontslagen in kleine aantallen zullen gebeuren en de betekening niet plaatsvindt in de eerste zestig dagen na de aankondiging," zei Somers aan Belga.

Bron:
http://trends.knack.be/ec...rticle-4000179131408.htm#
Edit: hoe zit dat belastingtechnisch eigenlijk?
Voor de werknemers die in Gent gaan werken bedoel je?

Dat is geen probleem. Als jij in EU land A werkt en loonbelasting betaald, hoef je dat niet in land B (waar je woont) te doen.

Dat geld overigens ook voor verder dan de EU. Er is bijvoorbeeld tussen Amerika en Nederland een belastingverdrag actief, waarbij je in beide landen aangifte moet doen, maar slechts in 1 land belasting hoeft te betalen. M'n vriendin heeft dat gehad omdat ze freelance werkte voor een bedrijf in de USA, vanuit Nederland, en dus haar geld uit Amerika kreeg.

(koste wel 2 accountants om dat allemaal uit te zoeken en te regelen)
TP Vision zal zijn zestig werknemers in Eindhoven aanbieden om in Gent aan de slag te gaan.Valt mee dat er dan 130km extra reisamusement bijkomt.
In Eindhoven zouden geen banen verdwijnen; TP Vision zal zijn zestig werknemers in Eindhoven aanbieden om in Gent aan de slag te gaan.

Dan verdwijnen die banen dus wel.
tja nederland jaagd alle bedrijven weg met hun lijpe regeltjes en gemeentekosten en ga zo maar door.

hier in almere is het wel triest om door de stad te lopen.
we hebben een splinternieuw peperduur centrum maar de huurpanden/gemeentekosten zijn zo duur geworden dat veel winkels het niet meer kunnen betalen en als je door het centrum heenloopt vind je dan ook minimaal 20 gesloten winkels en lege manden en het lijkt met de week leger te worden.

ga zo door nederland toppie.
nog even en je ben beter af in griekenland.

edit: ja mod maar weg feiten en realiteit is niet belangerijk lekker allemaal achter de rest aanhobbelen is polupairder...

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 18 september 2012 17:59]

Ik ben zelf van mening dat veel Nederlandse bedrijven activiteiten verplaatsten naar België vanwege het betere taalonderwijs daar. Niet zo zeer vanwege regeldruk. Daarvan verwacht ik dat die ongeveer even hoog is als in Nederland. Mochten er in België toch minder regels zijn, lijkt het mij dat er niet dusdanig veel minder regels zijn, dat een overplaatsing van activiteiten op basis daarvan te verantwoorden is.
Mwaaaaa.... nu overdrijf je wel weer heeeel erg hoor.

Zelf woon ik ook in Almere en er is inderdaad best wat leegstand in het centrum, maar zo veel als jij zegt....

En ter relativering: Ik was vorige week op Terschelling en daar in het gelijknamige dorp (met "west-" ervoor) zag ik ook 2 leegstaande panden met gezellige houten betimmering ervoor (in Almere 'versieren' ze het tenminste nog een beetje). Ben het wel met je eens dat dit een stuk minder zou kunnen als groot vastgoed maffioso "Rodamco" het niet voor het zeggen had in Almere......

Winkelpanden zijn dan denk ik ook een slecht voorbeeld in het algemeen, aangezien dat nie talleen maar met huren en regeldruk te maken heeft maar ook met de tijdgeest (meer online verkopen, etc.).

Maar kijk bv. eens naar de kantoor leegstand..... (tip: Er komt weer een nieuwe serie "de slag om Nederland" bij de VPRO).

Wel best triest om te zien dat Nederland en gemeenten niet meer hun best doen om dit soort technologie bedrijven te behouden.....
Philips ontwikkelt al minstens 10 jaar TV software in Bangalore (dat zal ook wel naar TP Vision gegaan zijn).

Ik weet overigens niet of ze je zomaar naar het buitenland over kunnen plaatsen. Dat betekent ook andere arbeidsvoorwaarden en zo, Misschien dat het wel mag dat je overgeplaatst wordt op een NL contract.

In ieder geval veel sterkte aan mijn oud TV collega's.
Om de een of andere reden vind ik het steeds minder erg dat ik 3 jaar geleden gedwongen afscheid mocht nemen.
> Philips ontwikkelt al minstens 10 jaar TV software in Bangalore <
Geen wonder dat de software te traag is en bij iedere nieuwe TV vol bugs. Hoe kan het
dat je als fabrikant niet een basis raamwerk hebt, waarop de software voor iedere TV gebaseerd is? Ook de slechte mediaspeler, gebaseerd op opensource software, is voor mij al jaren een bron van frustratie. Audio- en ondertitelstreams zijn niet selecteerbaar. Dat men voor de TV's niet een licentie heeft op alle audio-codecs is begrijpelijk. Maar het is onbegrijpelijk dat deze audio-streams niet naar HDMI-uitgang worden gestuurd zodat ze evt. door een aangesloten receiver/versterker gedecodeerd kunnen worden. Standaard loopt de TV-mediaspeler vast op een MKV met een DTS stream. Andere merken zoals Samsung of Panasonic kampen niet met deze problemen.
0Anoniem: 166980
18 september 2012 20:15
De reden waarom ze naar belgie komen :
http://nl.wikipedia.org/wiki/Notionele_interestaftrek

Ze kunnen de winst die ze maken in heel europa, inbrengen als "investering van middelen" ipv een lening, en kunnen die dan vervolgens van de winst aftrekken.
Gevolg : Winst = 0
Resultaat : Belasting = 0

Dit houden ze vervolgens een paar jaar vol totdat de kennis van TPV EHV en Brugge overgedragen is aan TPV corporate.
Makkelijk ook om in te schatten hoe de kennis verdeeld zit, immers als je verhuist, moet je sowieso je interne structuren en 'koffie automaat overdrachten' herstructureren, dus is het ook makkelijker om ze leeg te zuigen.

Ik geef ze maximaal 5 jaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee