Ik snap 'm niet. Er is of komt een tekort aan IT'ers...
Er is geen tekort aan IT-ers; je stipt het probleem hieronder zelf al aan. Ik herken het, want ik ondervind het momenteel zelf ook.
Als de markt plots om Portal, Sharepoint, Android of anderzins begint te vragen, dan kun je dat op de HBO niet zomaar bijsturen.
Dit dus. Ik heb HBO Technische Informatica (Hogere Informatica) gedaan, en ben opgeleid tot software engineer. Ik heb dus dingen zoals het volgende geleerd:
- Requirements opstellen
- Software ontwerpen
- Software implementeren
- Software testen
- Opleveren
Er waren specifieke technische vakken, zoals Algoritmen, Real Time Software Engineering (concurrency), Embedded Software Engineering, Web Technology (backends voor grote websites schrijven), Processorarchitectuur 1 en 2, Wiskunde B (eerst op VWO-niveau, bijspijkeren voor mensen die Wiskunde A hadden gedaan, daarna op een wat hoger niveau), Discrete Wiskunde I en II, maar er waren ook bedrijfskundige / managementachtige vakken zoals ITIL, Projectmanagement, Procesbeheer, Gedrag en communicatie in organisaties, en zelfs een introductie in rechten op het gebied van software(ontwikkeling).
Om je te leren om snel om te gaan met verschillende talen, hebben we geprogrammeerd in: Delphi, C, C++, .NET, Java, PHP. Ik heb nooit les gehad in een bepaalde taal of framework: er werd verondersteld dat je de taal en het eventuele framework dat de school had gekozen voor een bepaald vak wel binnen een week of 2 genoeg zou oppakken om de opdrachten af te ronden.
Wat ik dus heb geleerd zijn concepten, theorieën, manieren om requirements op te stellen, algortimen te bedenken, software te ontwerpen en documentatie daarvoor te maken, en manieren om het beheersbaar en overzichtelijk te implementeren en te testen. (Veel dingen kende ik hobbymatig allang, maar ik dacht dat het "officieel" kennen ervan, door middel van een diploma, wel handig zou zijn...)
Als de school mij één ding
*niet* heeft geleerd, dan is het een specifiek(e) programmeertaal, framework, editor, of softwarepakket.
Als ik eerlijk moet zijn: het is ook goed zo, en het is debiel als een opleiding specifieke software, pakketten, talen of frameworks gaat onderwijzen. Dat is nutteloos want elk bedrijf gebruikt toch iets anders.
Vacatures die ik echter vaak zie, gaan uit van een wel heel specifiek gebied: Portal, Sharepoint, SAP, 3 jaar ervaring in Taal X en Framework Y, in elk geval, dingen die ik zelden of nooit heb gezien in een programma op een HBO of Universiteit. (In elk geval niet in de tijd dat ik studeerde.)
Het zou fijn zijn als 'de markt' eens een keer wat gestandaardiseerder zou werken. Ik ben nota bene Java gecertificeerd en ken de meeste standaard frameworks zoals Spring, maar ik wordt niet ingezet als Java ontwikkelaar om allerlei redenen: Te duur (tarieven liggen te laag), je mist frameworkje X op je CV, je hebt wel Websphere AS op je CV maar we gebruiken Weblogic, enzovoorts. Als dat CV niet precies aansluit op de gebruikte tooling en frameworks, dan wordt je eruit gefiltert terwijl je wel de meeste kennis in huis hebt.
En dit is dus nu mijn probleem. Vanwege marktomstandigheden hier in het zuiden van het land (weinig IT op HBO en HBO+ niveau) heb ik 6-7 jaar buiten de IT gewerkt, en omdat het bedrijf waar ik werkte met zijn hele hebben en houden naar een ander land is vertrokken ben ik nu op zoek naar een baan. Ik lig dus op sommige punten wat achter. Dat betekent dat ik niet op de hoogte ben van de allerlaatste nieuwe frameworks, of de laatste nieuwe versies. Vaak loop ik tegen de volgende situatie op:
"Heb je ervaring met Framework X, in Programmeertaal Y, en Editor A?"
- "Ik ken programmeertaal Y wel, en heb daarin ervaring met framework G en H. Wat betreft editors heb ik met D en E gewerkt."
Conclusie: "Sorry, niet geschikt. We hebben geen tijd om je hierin op te leiden." Vroeger heette zoiets "iemand inwerken". Vreemd genoeg heeft men blijkbaar geen tijd om iemand "op te leiden", maar heeft men wel tijd om die functie 10 maanden open te laten staan.
Je kunt van een IT-er niet verwachten dat hij kennis heeft van C, C++, PHP, Java, .NET, en dan OOK nog kennis heeft van alle mogelijke frameworks die voor elke taal beschikbaar zijn. Voor sommige talen zijn er wel 25 frameworks beschikbaar. Het gaat erom dat een software engineer software kan engineeren; de specifieke taal, framework en editors die men in een bedrijf gebruikt kunnen snel zat worden geleerd, maar veel bedrijven geven je die kans niet.
Mis ik de juiste taal (of vaker) het juiste framework op mijn CV, dan is het direct exit na het eerste gesprek. Alsof het niet mogelijk is om snel framework X te leren als je ervaring hebt met Y.
Ik ben een "Software Engineer", geen "Programmeur in Taal X en Framework Y gebruikmakend van Editor A", en veel bedrijven zijn blijkbaar op zoek naar het tweede.
[Reactie gewijzigd door Katsunami op 25 juli 2024 02:13]