'Overheid kampt met groot tekort aan ict-experts'

De Nederlandse overheid kampt met een fors tekort aan ict-deskundigen en onder andere de bestrijding van internetcriminaliteit komt daardoor in het geding. Volgens deskundigen zijn minimaal honderden experts op belangrijke gebieden nodig.

De overheid moet zich fors inspannen om de tekorten op ict-vlak terug te dringen, door samen te werken met universiteiten en het bedrijfsleven. Daarvoor pleit Steven Luitjens, directeur van Logius. Logius is de voornaamste ict-organisatie van de overheid. Hij, en andere deskundigen, waarschuwen tegenover NRC dat de ambities van de overheid op ict-gebied niet waargemaakt kunnen worden door de tekorten. Een van de speerpunten van de overheid is de aanpak van internetcriminaliteit, maar de doelstellingen op dit gebied zouden al niet waargemaakt kunnen worden met de huidige tekorten.

Daarnaast waarschuwen de experts dat de overheid teveel vooruit kijkt en te weinig oog heeft voor het in goede banen leiden van de huidige ict-infrastructuur. "De overheid moet pas op de plaats durven maken", zegt Luitjens, "Niets is zo hip als steeds weer iets nieuws ontwikkelen. Maar het beheren van bestaande systemen is toch echt de eerste prioriteit."

Zo baart het uitbreiden van ict op het gebied van transport en logistiek hem zorgen. In de haven van Rotterdam vond vorig jaar december een grote ict-storing plaats die aan zou tonen hoe kwetsbaar de afhankelijkheid van ict op dit gebied is. De overheid heeft tal van grote ict-projecten op stapel staan, onder andere bij uitkeringsinstantie UWV en de gezondheidszorg. Deskundigen waarschuwen al tijden dat het tekort aan ict'ers en andere technici flink oploopt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-06-2012 • 10:32

152 Linkedin

Reacties (152)

152
147
106
21
0
23
Wijzig sortering
Tsja, het is op dit moment gewoon niet aantrekkelijk om voor de overheid te gaan werken als IT-er, als je in het commerciele bedrijfsleven een veelvoud kan verdienen, en veel betere arbeidsvoorwaarden hebt.

Het helpt ook niet mee dat de overheid zo min mogelijk, of eigenlijk helemaal niet, meer wil inhuren van externe deskundigen.

Met die twee factoren bij elkaar opgeteld zal er idd wel een tekort zijn ja. Zodra men aan één van beide (of beiden) niets wil/gaat doen, zal dat tekort ook niet gaan verdwijnen lijkt me zo.
Bij de overheid (en veel grote multinationals) is niet enkel de hoogte van het salaris een probleem, maar ook het feit dat men in een keurslijf wordt geduwd. De beloningen worden zoveel mogelijk gestandaardiseerd, maar talent vind je vaak bij de wat meer 'vrije' geesten en die trek je op die manier niet aan. Talent wijkt per definitie af van de norm.

Als de overheid graag (ICT) talent in wil kunnen zetten, dan zou er voor gezorgd moeten worden dat individueel bepaalde beloning mogelijk wordt. De makkelijkste manier om dit te doen is het direct inhuren van ZZP'ers (dus zonder allerlei tussenpartijen). Dan kan er per specialist worden afgesproken wat het uurtarief is en de overige voorwaarden. De ZZP'ers geef je de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe ze hun geld besteden. Die vinden bijv. een auto belangrijk en willen liever zelf hun pensioen regelen i.p.v. dat dat geld in een zwart gat wordt gestort.
Een centrale inkoop afdeling van de overheid kan er voor zorgen dat wel de juiste contracten worden afgesloten en er geen wildgroei ontstaat.
Wat een onzin. Dus vanwege dat individuele prestaties niet beloond kunnen worden houd je geen talent vast? Kan aan mij liggen maar ieder bedrijf wilt zijn talent behouden of dit nou metselaars zijn, dure consultants of in dit geval de ICTers. Als dit niet zo was zou geen enkel bedrijf uitblinken in hetgeen wat ze doen de realiteit is echter anders. Bedrijven ook multinationals kunnen zeker individuelen (goed) belonen.
Ik denk echter dat het probleem tweeledig is, in geval van de overheid trek je vaak niet de sterkste aan. Zelf ben ik een bouwkundige en diegene die echt uitblonken zijn gaan werken in de overheid. De overheid betaald verhoudingsgewijs zeker in het begin beter gemiddeld (zeker als je opgeleid bent) dankzij juist hun schalen systeem. Collega's in mijn geval werden snel 10 tot 20% meer betaald maar dan nog je trekt met de titel ambtenaar niet de beste aan.
Het tweede probleem en dit is eerder voor de ICTers is dat ze denken meer waard te zijn dan wat ze daadwerkelijk zijn. Voor veel bedrijven zijn ze een ondersteunende functie. Laat alles maar bollen (ook grote bedrijven, ik zat er bij zelf eentje) en daar werd je keurig ingeschaald naar behoren. Diegene die goed waren kregen ook meer betaald maar de rest moest het met een standaard loon doen. En laten we eerlijk zijn als het netwerk werkt, de software doet wat het zou moeten doen en de klant hoeft niet te vaak te bellen is het doel bereikt. Het blijft ondersteunend (gecharcheerd gezegd) vergelijkbaar met de administratie of de secretaresss. Ik sta op GoT vaak te kijken waarom men denkt als ICTer een auto te moeten hebben of gemiddeld tov andere vakgebieden denkt meer te moeten verdienen. Misschien klopt dit wel maar zeker bij bedrijven die wat meer met de voeten op de aarde staan gebeurd dit niet.
Jij bekijkt het voornamelijk vanuit de beheerkant.
Er zijn natuurlijk ook IT'ers die zaken automatiseren/ontwikkelen waardoor er enkele FTE op jaarbasis bespaard worden, dat zie ik een "administratie" nog niet zo snel doen ;)

Zelf werk ik bij de overheid, maar het lastigste is de lange overleggen, de ellenlange procedures en de "vele mensen" die over zaken moeten beslissen.
(het inrichten en optuigen van enkele (2) servers duurde ruim een jaar)
Verder is de beloning niet bijzonder, ze zijn nog steeds van mening dat "manager" (op welk niveau ook) meer horen te verdienen dan een IT-specialist (op welk niveau dan ook).

Ik merk vanuit de praktijk wel dat e.e.a. verandert, maar de overheid loopt helaas een jaar of 5 achter op het bedrijfsleven schat ik.
Je begint in bij de overheid inderdaad in een hogere schaal, maar daarna is doorgroeien lastig. Talent blijft niet alleen vanwege het salaris zitten, maar ook vanwege de rest van de mensen waar mee je werkt. Fouten worden nauwelijks afgestraft in de overheid, dus als je middenmoot, blijf je mooi zitten, want je ontslaan kunnen ze niet of het kost een godsvermogen. Dat heeft invloed op de algehele werkattitude, dan krijg je een zesjes cultuur.

Talent wil niet werken met allemaal zesjes, die wil alleen maar werken met tienen. O.a. de filosofie van Steve Jobs.

Na 70k draagt je salaris niet meer bij aan je geluk, wel je het soort werk dat je krijgt, uitdaging en je collega's. Kan je wel mooi een ton per jaar verdienen en een dikke auto rijden, maar de meeste leveren graag 20k in om uitdagend werk te hebben in een matchend team.

En over dat ICT'ers ondersteunend zijn, en het alleen maar hoeft te lopen en verder niks:

Er was eens een boot, die moest uitvaren, alleen de motor deed het niet. Het was heel belangrijk dat die boot vandaag nog zou uitvaren anders zou dat verschrikkelijk veel geld kosten. Dus werd de beste monteur gebeld, die kwam binnen 10 minuten aan, en liep naar de machinekamer. Hij luisterde naar het probleem, keek naar de buizen, tikte een beetje, voelde wat en pakte een hele grote hamer. Hij ramde een keer hard met die hamer op een buis en waarempel: de motor liep weer!
De monteur stuurde een factuur: E5000. Nou vond de manager dat nogal duur; de monteur was hoogstens 10 minuten bezig geweest, dus hij vroeg om een specificatie.

De monteur stuurde de volgende specificatie toe:

Voorrijkosten: Gratis
Analyse: E50,-
Slaan met de hamer: E50,-
Weten waar je moet slaan: E4900,-
Ik denk echter dat het probleem tweeledig is, in geval van de overheid trek je vaak niet de sterkste aan. Zelf ben ik een bouwkundige en diegene die echt uitblonken zijn gaan werken in de overheid.
Hier spreek je jezelf tegen. Waarschijnlijk bedoel je dat degenen die de overheid aantrekt (vaak) degenen zijn die moeite hebben met de een bepaald aspect van het bedrijfsleven met bepaalde vakgebieden als uitzondering zoals de door jouw genoemde bouwkundigen. In sommige vakgebieden, zoals de ruimtelijke ordening, zijn er buiten de overheid nauwelijks functies en dus gaat vrijwel iedereen naar de overheid (of men moet iets in een ander vakgebied accepteren). Er zijn er echter ook veel die voor de overheid kiezen om daarmee meer aan de samenleving bij te dragen.
Daarnaast is mijn ervaring dat, in ieder geval bij sommige overheden, ze juist de minder sterken willen weren. Men heeft vaak een heel hoge dunk van zichzelf omdat men vindt dat hun werk erg belangrijk is.
De overheid betaald verhoudingsgewijs zeker in het begin beter gemiddeld (zeker als je opgeleid bent) dankzij juist hun schalen systeem.Collega's in mijn geval werden snel 10 tot 20% meer betaald maar dan nog je trekt met de titel ambtenaar niet de beste aan.
Volgens mij geld dat vooral voor de universitaire functies.
Er zijn er ook die beginnen bij de overheid en later overstappen.
Het tweede probleem en dit is eerder voor de ICTers is dat ze denken meer waard te zijn dan wat ze daadwerkelijk zijn. Voor veel bedrijven zijn ze een ondersteunende functie. Laat alles maar bollen (ook grote bedrijven, ik zat er bij zelf eentje) en daar werd je keurig ingeschaald naar behoren. Diegene die goed waren kregen ook meer betaald maar de rest moest het met een standaard loon doen. En laten we eerlijk zijn als het netwerk werkt, de software doet wat het zou moeten doen en de klant hoeft niet te vaak te bellen is het doel bereikt. Het blijft ondersteunend (gecharcheerd gezegd) vergelijkbaar met de administratie of de secretaresss.
Wat iemand waard is is afhankelijk van vier zaken: Diens verantwoordelijkheid, de complexiteit van wat die persoon moet kunnen, het aantal werkuren en hoe essentieel die functie is voor het bedrijf. Dat laatste wordt voor zowel die secretaresse maar vooral voor administratie en ICT vrijwel altijd onderschat.

Als het netwerk werkt en de software doet wat die moet doen, dan zal het een tijdje goed gaan, maar op een gegeven moment komen er altijd problemen. Schijfruimte raakt op, security patches worden niet geïnstalleerd of geïnstalleerd zonder te testen, en nieuwe malware duikt op. Hardware faalt en er is geen backup. En het maakt niet uit wat voor storing er is, maar als bv het hele bedrijf een tijd niet kan werken, kost dat
meestal aanzienlijk meer.
Ik sta op GoT vaak te kijken waarom men denkt als ICTer een auto te moeten hebben
Het hangt er sterk vanaf wat voor bedrijf het betreft, maar als het een ICT-bedrijf is dat ondersteuning verleent aan andere bedrijven, dan zal men af en toe die andere bedrijven moeten bezoeken en daar is dan meestal wel een auto voor nodig.

En wat multinationals betreft, veel van die bedrijven draaien zo goed doordat ze meer als anderen kunnen profiteren van schaalvoordelen. Wat ze doen is an sich niet zo bijzonder maar het feit dat men het doet en dat men het voor elkaar heeft gekregen om het op die schaal te doen. Dat laatste vergt dan vaak enorme kapitalen en het bijeenkrijgen daarvan is al een prestatie op zich.
Bij de overheid (en veel grote multinationals) is niet enkel de hoogte van het salaris een probleem, maar ook het feit dat men in een keurslijf wordt geduwd. De beloningen worden zoveel mogelijk gestandaardiseerd, maar talent vind je vaak bij de wat meer 'vrije' geesten en die trek je op die manier niet aan. Talent wijkt per definitie af van de norm.
Je trekt ze niet aan of je verliest ze enorm snel... Het is mijn inziens een directe combinatie van die twee; keurslijf en beloning. Waarom zou je voor de overheid gaan werken waar je vaak erg beperkt wordt in je doen en laten, het soort organisatie zorgt niet voor een vlotte vooruitgang van een project. Het salaris ansich is dan niet slecht, maar het zijn de 'perks' die vaak het verschil maken. Een bonus vanwege het goed afleveren van een groot project... bloemetje en een VVV bon misschien. Auto van de zaak is vaak ook niet haalbaar, behalve een bedrijfswagentje waar je geen kilometer prive in mag rijden.

Zeker wat betreft de jongere gasten, het uitzicht op een bonus wat zo een half jaar salaris kan zijn en het rondscheuren in een Audi A3/A4... t.o. dagelijks bij wijze van spreken op de fiets naar het werk en de helft van je dag bezig zijn met overleggen. Het maakt dan ook geen reet uit hoe erg jij je best doet, want voor hard en goed werken wordt je niet extra beloond... de collega die de hele dag uit de neus loopt te vreten verdiend hetzelfde en als er dan een kleine extra is deelt die nog mee ook vanwege 'correctheid en gelijkheid'...
De functieprofielen die ik zie uitstaan is de functie eis voor de IT experts in eerste instantie dat ze al een opsporingsbevoegdheid moeten hebben. Kortom je moet al bij de politie gezeten hebben VOOR je zo'n baan mag doen. Dus het gros van deze banen is voor politiemensen die wat hebben bijgeleerd in de IT. Logisch dat je daar geen IT experts vindt.

En deze heren willen wel hoor. Want van 1800 euro netto gaan ze dan ineens naar 2200-2500 netto. An sich loopt de schaal door tot richting de 4500 euro per maand hier en daar zie ik, voor een aantal jobs die uitgeschreven zijn hier in de buurt.

Nog steeds voor de echte IT experts niet een geniale beloning inderdaad, maar in de eerste plaats komt 99% van de IT experts al niet in aanmerking voor het gros van deze banen, tenzij je eerst een paar jaar lang wilt salueren als een soldaat en ja en amen zegt.

De verdere kritiek klopt wel precies dat men weer bezig is iets nieuws op te zetten terwijl de bestaande infrastructuur voor geen meter efficient werkt; maar wie kijkt DAAR van op?

Het lijkt toch breed gedragen te worden, zowel door oppositiepartijen als de SP (zie ook al in verleden verkiezingsprogramma 2007) maar ook zelfs ter rechter zijde door de VVD om over de PVV te zwijgen, dat we in een politiestaat dienen te leven. Met de mond hoor je soms 1 of 2 geluiden daartegen, maar de feitelijke verkiezingsprogramma's van alle partijen toveren ons land rap om richting politiestaat.
Opsporingsbevoegdheid? Dat is volgens mij een cursusje 'buitengewoon opsporingsambtenaar' (BOA). Cursusje van niets. Kun je gewoon bij de LOI
en dergelijke clubjes doen in een paar maanden.
Onzin. Ik werk zelf in een team dat de infrastructuur van de grootste telecomoperator van ons land beheert. Hiervoor heb ik jaren bij de overheid gewerkt, ook in een beheerfunctie. Hoe het bij kleinere bedrijven zit weet ik niet, maar overheid betaalt zeker beter dan bedrijven als Getronics (nu KPN Corporate Market), Atos of Cap.
Oké, als je een management-functie hebt, projectmanager of consultant bent, dan liggen de zaken vast anders, maar als techneut verdiende ik bij de overheid (in dezelfde functie) aanzienlijk meer, en waren de arbeidsvoorwaarden absoluut beter! :)
Tsja, het is op dit moment gewoon niet aantrekkelijk om voor de overheid te gaan werken als IT-er, als je in het commerciele bedrijfsleven een veelvoud kan verdienen, en veel betere arbeidsvoorwaarden hebt.
Welke arbeidsvoorwaarden bedoel je dan precies? Volgens mij heb je als ambtenaar een lagere werkdruk en een grotere baanzekerheid (mocht je overbodig zijn, dan zoeken ze wel een ander plekje voor je) en daarnaast zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden bij de overheid ook zeker niet slecht.
Heb zelf bij een gemeente gewerkt (IT). Werkdruk is tegenwoordig vaak best wel hoog hoor, je hebt eigenlijk veel te veel werk voor de mensen die er zijn (of te weinig mensen, het is maar hoe je het bekijkt). Er wordt immers steeds meer bezuinigd aan de ene kant (dus minder personeel), maar aan de andere kant wil men wel steeds meer taken opleggen (want allerlei mooie plannetjes die beloofd zijn in verkiezingen).

Daarnaast is het salaris van een IT-er in overheidsdienst weliswaar niet slecht, maar in het bedrijfsleven heb je over het algemeen voor vergelijkbare functies wel een hoger salaris.

Voor wat betreft secundaire voorwaarden is het weliswaar niet slecht, maar ook hier doet het bedrijfsleven het vaak beter. Voorbeelden: lease-auto doet de overheid afaik niet aan, idem voor bijvoorbeeld een 13e/14e maand. Wel een eindejaaruitkering, maar die is lager dan een 13e/14e maand over het algemeen. Winstuitkering is er volgens mij verder ook niet?

Enige qua secundaire voorwaarden waar de overheid het vaak beter doet zijn pensioen en zaken als fietsplan en deeltijd werken. Maar dat is voor lang niet iedereen relevant.

Doorstromen is vaak ook vrij lastig, als je eenmaal aan het einde van je schaal zit.

En de baanzekerheid van ambtenaren is vooral iets van vroeger, tegenwoordig is dat echt niet zo sterk meer. En dat andere plekje zoeken is er theoretisch idd, maar dat is er in het bedrijfsleven ook. In theorie heel mooi allemaal, maar in de praktijk stelt het meestal toch heel wat minder voor. Heb het bij genoeg mensen zien gebeuren.

Daarnaast heb je bij de overheid te maken met machtsspelletjes en politieke agenda's. Na elke verkiezingen krijg je weer andere prioriteiten opgelegd van bovenaf, waardoor langetermijn plannen zowat onmogelijk is. Elke nieuwe raad/tweede kamer/etc wil zijn eigen stempeltje drukken op de IT, hoe onhaalbaar dat stempeltje ook is.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 9 juni 2012 11:49]

Anoniem: 143912
@wildhagen9 juni 2012 17:33
bij de overheid kun je 36uur draaien in 4 dagen en daarnaast bestaat er voor allerlei zaken betaalde verloven (ouderschapsverlof, zorgverlof, studieverlof, paliatief verlof, etc). al met al als je daar gebruik van moet maken dan verdien je door in 2 dagen/week werken bijna net zoveel al 4-5 dagen werken in het bedrijfsleven... 2x zo hoog salaris dus en minder studie in eigen tijd tov bedrijfsleven..
4x9 werken is bij veel bedrijven ook gewoon mogelijk (ken er zat), wel in overleg uiteraard en zolang het werk het toelaat.

Die verschillende soorten verloven die jij noemt heb je bij bedrijven ook, ze zijn namelijk wettelijk bepaald! Da's dus zeker niet uniek voor de overheid ofzo.

En massale studie in eigen tijd heb je bij veel bedrijven ook niet hoor, dat zie je vaak vooral bij detacheringsbedrijven (en ook daar niet eens allemaal).

In 2 dagen verdien je bij de overheid als normale IT-er (dus niet management-level etc) echt niet wat je in 5 dagen in het bedrijfsleven verdient hoor. Andersom overigens ook niet. Heb beide gezien, dus weet echt wel dat niet werkt zoals jij beschrijft ;)
Anoniem: 143912
@wildhagen9 juni 2012 18:35
er zijn maar weinig bedrijven waar ouderschapsverlof zoveel vergoed wordt... vaker 0 euro dan meer dan 0 euro (idem voor alle verloven). er zijn echt niet zoveel zulke genereuze werkgevers in de profit sector. bij de overheid is 36 uur ook daadwerkelijk 36 uur. natuurlijk bestaan ze wel want dat zijn wettelijke regelingen maar je krijgt vaak maar 0 euro:)
Jobs in de ICT zijn toch knelpuntberoepen? Alleszinss dat is in België zo.
Het is gewoon simpelweg niet meer interessant om voor de overheid te werken. Verkeerde mensen op de de verkeerde stoelen. En persoonlijke doelen gaan voor het belang van de core business. Daarnaast is het zo dat je na 3x een verlenging van je contract weer op straat staat. En je maandelijks salaris is niet echt interessant. Je moet al een hart voor de overheid hebben en er je passie in vinden om er te kunnen werken.
Tsja, het businessmodel van Volmac was natuurlijk heel simpel.

Verstoor de marktwerking door de salarissen van IT'ers kunstmatig te verhogen.
Dat was mogelijk omdat er destijds nog niet zo veel IT'ers waren.

- Betaal IT'ers meer dan ze in de schalen bij de overheid kunnen verdienen.
- Verhuur ze dan aan de overheid, want voor inhuur gelden de schalen niet.
- Verdien een 'shitload of money' over de rug van je werknemers en de belastingbetaler.
Daarnaast was Volmac ook gewoon goed in wat ze deden. Opleidingen waren een van de beste in de markt, en door Volmac bedachte methoden (bijvoorbeeld Volmac Structured Programming) hebben jaren als de facto standaard gegolden.
Goed? De invoering van de studiefinanciering was een grote ramp door Volmac.
Kan wel zijn maar is ook gewoon marktwerking, als er van een bepaald specialisme een tekort is wordt in deze sector vanzelf de prijs -loon- omhoog gedreven.

Als er makkelijk iemand te krijgen is zal de prijs lager zijn.
Marktwerking is ook onetisch geld verdien, veel verdienen.

Dat mensen ergens anders gaan werken, ale.
Maar via via weer inzetten.
Inhuur is inderdaad de enige optie voor de overheid. En volgens mij ook gemakkelijk. Overheden moeten veel inhuren om het volgend jaar niet gekort te worden op hun budget. Geld is er toch genoeg; de belasting wordt wel weer verhoogd.
Als er een begrotingstekort is wordt niet gekeken naar de uitgaven, maar naar de inkomsten.
Als de Overheid kritisch kijkt naar het inhuren van ICT-experts, hoeft de hardwerkende Nederlander niet meer belasting te betalen.
Wat een onzin is dat. Tuurlijk word er gekeken naar uitgaven. Sterker nog, om de 2 weken is het hele land weer in rep en roer om bezuinigingen..
Dan moet je eens héél goed kijken naar wat die zogenaamde bezuinigingen exact inhouden.
Het is namelijk vooral méér belasting heffen, minder aftrekposten, en alle "diensten" worden duurder gemaakt. (Ov bijvoorbeeld, + 10% + 40% belasting over je reiskosten vergoeding + je reiskosten vergoeding omlaag).

Dáárom is elke twee weken het land in rep en roer, juist omdat er totaal niet wordt bezuinigd door de overheid maar Jan de arbeider wordt verder en verder uitgeknepen.

Maar goed, da's volledig offtopic..
Grappenmaker. Ik werk in de IT en voor de overheid (voorheen voor het bovengenoemde Volmac en Cap Gemini). Er werken behoorlijk veel Jan de arbeiders voor de overheid en ik kan je vertellen dat alle uitvoerende diensten die ik ken (en voor beleidsdirecties geldt dit nog meer) om het half jaar in een nieuwe reorganisatie gegooid worden en dat er legio mensen uitvliegen ivm met de door de politiek en door het stemvee gewenste zgn bezuinigingen op de overheid zelf. Om echt te bezuinigen en de efficiency te verhogen moet je rust in de tent creeeren en de professionals die in dienst zijn kansen te geven en inderdaad het tekort opvullen. Dan kunnen overheidsdiensten weer goedkoper worden
De overheid bezuinigd al jaren behoorlijk straf op de uitvoerende dienstonderdelen (wat uiteindelijk tot problemen leid bij de uitvoering van die taak, zie dit nieuwsitem), maar ja: voor de onderbuik voelt het misschien niet aan alsof dat echt gebeurd: dat zal altijd zo blijven (de onderbuik komt immers niet rationeel tot een mening dus zal er ook niet met ratio vanaf te brengen zijn).

Uiteindelijk zullen de bezuinigen bij de overheid (op de wijze waarop ze nu worden uitgevoerd) tot hetzelfde leiden als veel privatiseringen: een slechter product voor een uiteindelijk veel hogere prijs.
Klopt helemaal, als er winnaars zijn in het economisch systeem, moeten er ook verliezers zijn
Anoniem: 279971
@wildhagen9 juni 2012 10:45
Het aantal uren dat je als ambtenaar maakt is het enige voordeel om voor de overheid te werken. gen 60 tot 80 uur per week, maar gewoon 40, voor een redelijk salaris.
Alleen zijn de ambtenaren salarissen bevroren, dus veel schot zit daar niet in.
De meeste ICT-ers willen toch een aardig salaris verdienen en ja extra uren gaan er vaak dan ook nog eens inzitten. Een van 9 tot 5 mentaliteit bij ICT-ers is vaak niet gevraagd, er wordt verwacht dat je dat extra stapje zet...
Nee, IT-ers zijn een van de laatste beroepsgroepen (naast economen) die zich zo gek laten maken om meer dan 40 uur per week te werken. Ik heb ook nog een leven naast mijn werk hoor. Overwerken op zijn tijd hoort erbij, maar als het structureel wordt dan heb je gewoon te weinig personeel in dienst.
Laat me niet lachen ICT is gewoon een buro stoel baan , ik ken genoeg andere kanten van de verhaaltjes
XBOX 360 OP het werk om te gamen , een dag ziek melden , met elkaar gamen, prive emailen face booken en twitteren ... ect ect
veel vrienden van mij zijn ICTers en ik heb best een goed inzicht wat zij dagelijks doen.
ITers denken dat ze hard werken maar stelt niets voor. kijk maar eens wat voor productief iets ze neer zetten in 1 dag. En bijna elke IT afdeling is het zelfde.... als je ze echt nodig hebt , dan zijn ze niet thuis of niet te bereiken.

Kom eens echt werk doen hier in de rotterdamse haven.
Dus als storings monteur reken je niet op ICT afdelingen aangezien ze nooit tijd hebben voor de echt belangenrijke dingen. Dus Doen we gewoon bijna alles zelf. images draaien , en terug zetten bij computer crashes back boneserver modules resetten . als ipads weer eens niet werken met de strix mudels de IP configuratie aan passen, switches resetten . via VNC eindgebruikers hun computers fixen....... want IT afdeling heeft het zo druk. met virtualisatie ..... bij een bedrijf dat 18 kranen heeft die 5.000Kw/h per stuk weg stoken... oja en s' nachts s'avonds en in die weekenden is een ICT afdeling dicht dan loopt het bedrijf gewoon do
Je hebt helemaal gelijk, ik verbruik per verdiende Euro salaris minder calorieën dan jij. Echter worden er de met calorieën die ik wél besteed uiteindelijk meer Euro's verdient aan omzet, kostenreductie of winst dan bij jou het geval zou zijn. Je zou daaruit kunnen concluderen dat ik efficiënter werk, echter moet het werk dat jij doet ook gebeuren. Daarom zal ik ook nooit afgeven op het werk wat iemand anders doet, alleen maak ik voor mezelf wel de afweging waar ik met de minste inspanning het beste resultaat kan bereiken (denk aan salaris, vrijheid, vrije dagen, lol op het werk enz). Je moet jezelf centraal stellen, niet het werk. Mijn vader was ook 'onvervangbaar' totdat hij op zijn werk dood neerviel en binnen een week werd vervangen door 3 (!!) anderen. Zo'n voorval zet je wel aan het denken...

[Reactie gewijzigd door TDeK op 9 juni 2012 11:54]

Begrijpelijk maar wel jammer dat je dit zegt "Je moet jezelf centraal stellen" dat is nu net die vervelende eigenschap die ik zo verafschuw na 38jaar in de ICT, collegialiteit en loyaliteit is iets wat je tegenwoordig niet meer hoeft te verwachten, je vader zal waarschijnlijk wel van dezelfde generatie geweest zijn als ik, toen bestond dat nog collegialiteit en loyaliteit.
Het enige waar men het tegenwoordig nog druk mee heeft, is het nog vaster schroeven van eigen bureau, en het werk zo snel mogelijk over de schutting naar iemand anders, en het liefs om vrijdagmiddag 16.30uur, de afgelopen tien jaar enkel Data centers gebouwd en gewerkt in div. functies, werkdruk is groot, geld is goed maar het werkplezier en de lol is verdwenen.
Geef mij portie ICT maar aan fikkie, ik nog even tien jaar wat leuks doen..
Ik snap wat je bedoelt, maar geef toe, als ik het naar mijn zin heb en vrolijk mijn werk doe, dan straal ik dat (lees: die houding) ook uit naar anderen. Ik krijg juist vaak van (externe) collega's te horen dat ze graag met mij samenwerken. Ik doe mijn werk goed en nauwkeurig, maar niet ten kostte van mijzelf. Tip van mij: doe het werk dat je leuk vind en waar je passie in zit, dan gaat het bijna vanzelf. Dat heeft de generatie van mijn vader nooit zo meegekregen en dat is erg jammer.
Dat zou betekenen dat je vader onvervangbaar was in de zin dat ie werk voor 3 man op zich kon nemen, terwijl je vaders werkgever maar één keer loon hoefde uit te betalen (ipv 3 keer).
Dus in die zin zou het voor je vaders werkgever enkel maar een verlies zijn om hem te vervangen; waaruit dus volgt, onvervangbaar. ;)

Dus je mag dat van die drie vervangers gerust positief beschouwen.
Zo positief vind ik dat niet. Ik had liever gezien dat mijn vader gewoon 40 uur had gewerkt, dan was hij er nu nog geweest. Stress (zowel privé als op het werk, zoals in de IT maar al te gebruikelijk is) is letterlijk dodelijk. Nu was die link bij mijn vader gauw gelegd, maar geloof maar dat er een hoop mensen volledige levensjaren inleveren vanwege een stressvolle baan. Hoeveel salaris is zo'n levensjaar jou waard?
Men vergeet dat er twee soorten werk zijn, geestelijk en fysiek. Beide zijn even zwaar, want wellicht zit je achter een monitor en is het zwaarste wat je moet doen het indrukken van een paar knoppen. Echter ik zie het meer als de hele dag puzzels oplossen, ten minste als je geen beheer doet, want daar heb ik ook gewerkt en als je een beetje kan scripten kan je inderdaad achteroverliggen en niks doen. Ten minste als het hoofd van de afdeling en of je opdrachtgever het niet ziet.
Dit is wat ik ook wil vertellen, Als ik om 8 uur op mn werk kom en ik kan om 16:30 weer naar huis. kan ik nog steeds erg vermoeid thuis komen door diverse puzzels die ik heb moeten oplossen.

Mensen in mijn omgeving vergeten wel eens vaker dat fysiek en geestelijk werk even zwaar kan zijn. Wat een timmerman met kracht oplos doe ik met mijn kop.

Tijd geleden ben ik er achtergekomen dat een bepaalde back-up niet goed liep. ondertussen worden er ook andere incidenten gemeld zoals mailtjes die niet worden verstuurt en een server die over z'n nek ging. ondertussen moesten er voor de volgende dag nog 10 user accounts bij komen met bepaalde rechten..

Oplossen van het back-up probleem was belangrijk en moest worden opgelost.. dan moet je toch gaan puzzelen logs nalezen, foutmeldingen intepeteren. Ondertussen ook de normale gang van zaken bij houden en oplossen. Na ruim 10 uur werken toch gebroken thuis gekomen. Maar geen calorie extra verbrand aan fysiek werk.
Oftewel: die IT afdeling heeft te weinig mensen in dienst om goed tot dienst te zijn. maar Management ziet nu geen reden om er meer aan uit te geven, want het werk wordt nu alsnog gedaan.
Dus Doen we gewoon bijna alles zelf. images draaien , en terug zetten bij computer crashes back boneserver modules resetten . als ipads weer eens niet werken met de strix mudels de IP configuratie aan passen, switches resetten . via VNC eindgebruikers hun computers fixen
Allemaal uiterst simpel werk: kom je tenminste lekker uitgerust van je werk af ;)
oja en s' nachts s'avonds en in die weekenden is een ICT afdeling dicht dan loopt het bedrijf gewoon do
bij ons is de ICT afdeling (meerdere, afdelingen eigelijk) nooit dicht. Dat ze bij jullie bij - wat zal 't zijn? Sealand? ECT? (jaren in Pernis gewoond) - niet thuis geven is gewoon slecht. Bij ons draaien alle ICT afdelingen storingsdiensten. Vol-Continue diensten zoals in de haven zal je bij ons ook niet tegen komen, maar dat is een kosten/baten plaatje, dat kost teveel geld voor werk wat er niet is. Bij jullie is er 's nachts vrijwel altijd werk, dus gaan hele andere dingen spelen. (althans, dat zou de bedoeling moeten zijn).

De taken die jullie zelf doen zijn vrijwel simpel, maar dan nog. 'Te druk met virtualisatie'? Virtualisatie is niet jullie core-business, die kranen draaiende houden wel. Misschien moet jullie IT afdeling weer even gaan focussen op waar het geld verdient wordt.
Laat me niet lachen ICT is gewoon een buro stoel baan , ik ken genoeg andere kanten van de verhaaltjes
XBOX 360 OP het werk om te gamen , een dag ziek melden , met elkaar gamen, prive emailen face booken en twitteren ... ect ect
veel vrienden van mij zijn ICTers en ik heb best een goed inzicht wat zij dagelijks doen.
ITers denken dat ze hard werken maar stelt niets voor. kijk maar eens wat voor productief iets ze neer zetten in 1 dag. En bijna elke IT afdeling is het zelfde.... als je ze echt nodig hebt , dan zijn ze niet thuis of niet te bereiken.
Goed, bij deze de versie van zo'n 'bureaustoel-zitter':
Mijn baan bestaat uit het ontwerpen, implementeren en in de lucht houden van mission-critical klantsystemen. Hierbij zijn fuckups uit den boze. Wanneer ik en mijn collega's ons werk goed hebben gedaan betekent dat dat we tijdens kantooruren in principe relatief weinig werk hebben, anders dan het monitoren van de bestaande omgeving (die stabiel is), het voorbereiden/doorvoeren van preventieve changes (dingen repareren voordat ze stuk gaan), en het verbeteren van de omgeving en/of de tooling (perfectief beheer - als je hier tijd voor hebt doe je iets goed).

Als wij ons werk goed hebbe gedaan, hebben we het tijdens kantooruren dus niet extreem druk. Die tijd gebruiken we echter om onze infra te verbeteren, te studeren, of om grotere changes voor te bereiden. De uitvoering van dergelijke changes doen we wanneer de meerderheid van Nederland ligt te slapen of bezopen in de kroeg hangt: midden in de nacht, in het weekend.

Daarnaast hebben we standby diensten, waarbij we 24x7 bereikbaar zijn voor storingen. Als je gebeld wordt, ga je direct aan het werk, ongeacht wat je aan het doen bent. Al ben je stomende seks met je vriendin aan het hebben; if the phone rings, you get to work.

Van mij en mijn collega's wordt verwacht (en mag verwacht worden) dat we op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen in ons vakgebied. Een groot deel van de tijd die daarin gaat zitten is vrije tijd.
Kom eens echt werk doen hier in de rotterdamse haven.
Dus als storings monteur reken je niet op ICT afdelingen aangezien ze nooit tijd hebben voor de echt belangenrijke dingen. Dus Doen we gewoon bijna alles zelf. images draaien , en terug zetten bij computer crashes back boneserver modules resetten . als ipads weer eens niet werken met de strix mudels de IP configuratie aan passen, switches resetten . via VNC eindgebruikers hun computers fixen....... want IT afdeling heeft het zo druk. met virtualisatie ..... bij een bedrijf dat 18 kranen heeft die 5.000Kw/h per stuk weg stoken... oja en s' nachts s'avonds en in die weekenden is een ICT afdeling dicht dan loopt het bedrijf gewoon do
Eerlijk is eerlijk: ik ben een luie beheerder. Dat betekent dat alles dat ik kan weg-automatiseren ook weg-geautomatiseerd wordt. Ik maak er een sport van de beste resultaten te bereiken met zo min mogelijk werk. Dat zou inderdaad kunnen betekenen dat ik op een goeie dag kan gamen (zeldzaam), maar wat het vooral inhoudt: als er een ernstige verstoring is kan ik mijn volledige aandacht op de storing richten, zonder dat allerlei andere zaken niet gebeuren.

Een groot deel van de 'end-user' ervaring die jij beschrijft kan echter ook worden toegeschreven aan management-beslissingen. Het 24x7 beschikbaar hebben van een servicedesk is aanzienlijk duurder dan 8x5 beschikbaarheid. Dat houdt effectief in dat je 's nachts inderdaad voor een gesloten deur (of telefoon) staat, maar het bespaart een klap geld, aldus de manager. Goede beslissing? Misschien niet, maar dat is wel hoe dergelijke beslissingen genomen worden.

Overigens zal ik niet ontkennen dat er IT'ers rondlopen met een mentaliteit die nergens op slaat, en die inderdaad liever 8 uur per dag WoW spelen, dan hun werk doen. Echter ben ik ervan overtuigd dat er ook storingsmonteurs zijn die een mindere werkethiek hebben dan jij ;)
Ben ik helemaal met je eens, maar de ict'ers die ik spreek verwachten een fraai salaris en een auto van de zaak en en en...
En om dat te bereiken draaien graag ook nog overuren, terwijl ik net als iedereen weet dat je werkt om te leven en niet anders om. Maar idd helaas is de cultuur zo gegroeid dat het als bijna vanzelf sprekend geworden is en doe je daar niet aan mee...
Ik wil ook een fraai salaris hoor, zodat ik vervolgens minder kan gaan werken en per saldo hetzelfde overhoud. Dat is een denkwijze die ik van een collega bij een bank heb 'geleerd'. Wij zijn het hele jaar door keihard aan het werken om een dure auto te rijden (voor wie rij je die, voor jezelf, of om een niet-durende indruk te maken op mensen die je toch niet kent?) en een paar keer per jaar op vakantie te kunnen, terwijl die collega van mij elke week 3 dagen in de zon lag. Die sloeg een paar stappen over en na wat over en weer gefilosofeer heb ik haar gewoon gelijk moeten geven.
Ja en we weten allemaal hoe het gegaan is met die attitude en de bankensector. Dat noemen ze bij mij thuis gewoon "luie donder" en iemand die zijn werk afschuift op een ander.

Maar goed, ik werk graag voor mijn geld.
[sarcasme on]
Als we het allemaal op mijn manier zouden doen kunnen we twee keer zoveel mensen in dienst houden om hetzelfde aantal FTE's te verbruiken. Maar mensen zoals jij verzieken de boel door in hun eentje werk voor twee te verzetten. Jij steelt gewoon het salaris van een (werkloze) ander! Vervelende einzelgänger!
[sarcasme off]
"Dat noemen ze bij mij thuis gewoon "luie donder" en iemand die zijn werk afschuift op een ander.

Maar goed, ik werk graag voor mijn geld."

En jouw baas en de overheild heeft dat natuurlijk ook het liefst, want hoe meer jij werkt, hoe meer geld zij verdienen.
Dus werk je gerust kapot, daar worden anderen blij van.

Punt is, als je al genoeg verdient om te eten en je dingetje te doen, waarom zou je nog meer willen werken en verdienen?
Nou... heb je wel eens naar de transportwereld gekeken? Daar is 60 tot 80 uur in de week helemaal geen bijzonderheid, zeker niet als je naar internationale transporten en verhuizingen kijkt. Ook de bouwnijverheid gebeurd het nog regelmatig, even een paar extra handjes inhuren behoort ook niet altijd tot de mogelijkheden. Ook kan per bedrijfsvorm de omgang met veel overuren verschillen, daar heeft de werkgever blijkbaar enige vrijheid in. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een beroep uitoefent waar de werkuren per week nogal kunnen verschillen (service/dienstverleners) waar je de ene week 60 uur werkt en de andere week maar 30... en dat wordt dan tot 40 wordt aangevuld door de uren in de week daarvoor. Binnen de maand mag de werkgever daarmee schuiven blijkbaar, mits afgesproken uiteraard. Zo heb ik ongeveer 4 jaar gewerkt... kan het je niet aanraden, want je kan bijna geen afspraak meer maken vanwege de nogal grillige planning van de werkgever.
Daar is 60 tot 80 uur in de week helemaal geen bijzonderheid
Maar het is niet volledig toegestaan. Ik weet nog wel dat toen m'n moeder bij een transport bedrijf werkte, ze om de haverklap controlle kregen van de tachograafschijven.
Dat de ambtenaren salarissen zijn bevoren, betekent dat de salaristabel niet wordt aangepast. Dus het bedrag dat je verdient bij een bepaalde schaal en periodiek veranderd niet.
Echter als werknemer kan je wel veranderen van schaal/periodiek. Dus als je nog niet aan de hoogste periodiek zit, gaat je loon wel degelijk omhoog (mits je beoordeling goed is.)
Je periodiek gaat sowieso omhoog mits je beoordeling beroerd is.
En word volgens mij pas bij de 2e beroerde beoordeling bevoren, nadat er afspraken zijn gemaakt.

Schaal is inderdaad een ander verhaal.
Ambtenaren hebben over het algemeen een aardige overwerk regeling je moet de uren wel declareren.
Ik geloof de 80 per week niet zo. Het zal misschien ooit een keer gebeurd zijn maar structureel bijna 12 uur per dag werken voor 7 dagen per week dat gebeurt echt niet hoor. Als je elke dag 3 uur in de auto zit dan, werk je inderdaad bijna 60 uur per week. Maar dat is ook een keuze. Je krijgt daar ook (meestal) een leaseauto voor en extra salaris.
Je kunt er ook voor kiezen om 36 uur te werken bij de gemeente waar je woont. Bij een reistijd van een half uur krijg je inderdaad een iets lager salaris maar ook veel meer vrije tijd. Veel ambtenaren vergeten het verschil tussen 36 en 40 uur (bijna 10% salaris) en het feit dat ze salarisschalen hebben (die normaalgesproken jaarlijks geindexeerd worden, de "verhoging" waarover je leest in het nieuws) en de jaarlijkse (standaard) stapjes binnen de schaal. In het bedrijfsleven is er meestal 1 verhoging (als die er al is) en daar zit dan alles in. Meestal rond de 1 a 2 procent.
Maar dat is ook een keuze. Je krijgt daar ook (meestal) een leaseauto voor en extra salaris.
Een keuze? het is tegenwoordig meer een eis van de werkgever en werknemer gelijk. Want je moet op pad kunnen door heel nederland.

Een leaseauto krijg je geen extra salaris bij, maar wel bijtellling, dus je betaald extra belasting om die auto wordt gezien als een beloning. Misschien dat sommige werkgevers die bijtelling geven in de vorm van extra salaris, maar de meesten doen dat niet volgens mij.

Ik ken genoeg mensen die 60 tot 80 urige werkweken hebben gedraait in deze sector, maar op een bepaald moment is de koek op, en gaat de knop om van 'flexibel zijn' naar 'ik heb ook een leven'.
Een leaseauto krijg je geen extra salaris bij, maar wel bijtellling, dus je betaald extra belasting om die auto wordt gezien als een beloning.
Je krijgt salaris in de vorm van een auto. Daar betaal je dan ook belasting over. Als jij geen lease-auto had gehad, maar 60.000 euro om een auto + brandstof van te kopen had je daar ook belasting over moeten betalen. Dus je betaalt geen 'extra' belasting, je betaalt belasting over iets dat je van je werkgever krijgt.

Of je uberhaupt 'belasting op arbeid' zou moeten willen hebben is een tweede.
Misschien dat sommige werkgevers die bijtelling geven in de vorm van extra salaris, maar de meesten doen dat niet volgens mij.
Nee, natuurlijk niet. Een werkgever gaat toch geen belastingcompensatie betalen?
Je krijgt salaris in de vorm van een auto. Daar betaal je dan ook belasting over. Als jij geen lease-auto had gehad, maar 60.000 euro om een auto + brandstof van te kopen had je daar ook belasting over moeten betalen.
Ware het niet dat zonder die auto je veelal je beroep niet kunt uitvoeren. Dat trekt de boel scheef. Iemand zou niet moeten betalen om z'n werk te kunnen doen.
Of je uberhaupt 'belasting op arbeid' zou moeten willen hebben is een tweede.
Waarom niet? De overheid is niet gratis, politie,brandweer, ambulancediensten moeten ook betaald worden. Je kan een hoop te zeiken hebben over de overheid, maar overheid is nodig, en dus is dat geld ook nodig. Ik denk wel dat het belastingstelsel eerlijker kan, bijvoorbeeld door iedereen 20% te laten betalen ongeacht het inkomen, en dan geen - nul - aftrekposten meer. Moet jij eens opletten wat een winst dat oplevert.

Veel mensen roepen dan dat dat niet eerlijk is, want de rijken betalen dan niet evenredig belasting, maar dat is niet waar. 20% van 100.000 is nog altijd heul veul meer dan 20% van 40.000
Ik werk 40 uur per week en verdien ook gewoon 1000 euro meer dan uberhaupt mogelijk is bij de overheid. Daarnaast heb je per definitie een baas die 'minister' heet en dus grillig kan zijn in plaats van een klein bedrijfje waar het warm, knus en professioneel is.
gen 60 tot 80 uur per week, maar gewoon 40
Ehh.. 36 bedoel je?

Die 36 urige werkweek geldt ook voor inhuur. Een andere reden, waarom inhuur moeilijk is: bij een voltijdsbaan wordt simpelweg 10% meer verdiend.
De ICT-ers, die ingehuurd worden, zijn nl. wel 40 uur in dienst!
Anoniem: 143912
@wildhagen9 juni 2012 11:08
'Tsja, het is op dit moment gewoon niet aantrekkelijk om voor de overheid te gaan werken als IT-er, als je in het commerciele bedrijfsleven een veelvoud kan verdienen, en veel betere arbeidsvoorwaarden hebt.'

Onzin tis hartstikke aantrekkelijk om als ict er bij de overheid te werken. Bij mijn vorige werk zag ik de ict afdeling som wel 2x/week borrelen 's middags, 36 uur werken/week en betaald ouderschapsverlof. Bij welke bedrijf kun je nog zoveel verdienen? Bij de overheid verdien je in 3 dagen al waar je 5 dagen over moet doen in het bedrijfslevem:)
Als ik gewoon de normale vacaturesites vergelijk met werkenbijdeoverheid.nl, liggen de salarissen in het bedrijfsleven praktisch altijd hoger. Zelfs als je de secundaire arbeidsvoorwaarden omrekent naar salaris.

Leuk dat de secundaire arbeidsvoorwaarden zo goed zijn, maar ik heb liever een hoog salaris en dan maar een keertje een dagje onbetaald vrij nemen als ik geen vakantiedagen meer over heb. Uiteindelijk houd ik er meer aan over.

Ik denk wel dat het iets verschilt met wat je doet. De startsalarissen vind ik bij de overheid vaak wel vrij netjes, maar er zit altijd weinig groeimogelijkheid in.
Mijn beeld is omgekeerd. De overheid loopt altijd op de feiten achter met salaris. Toen ITers een tijdje terug zeeen met geld verdiende duurde het bij de overheid nog jaren voor ze een beetje met de markt meekwamen. De IT salarisen in de echte wereld zijn de afgelopen jaren behoorlijk naar beneden bijgesteld. Ook nu blijft de overheid weer achter. maar nu dus op de neergaande flank van de markt. Gevolg: overheid betaalt boven marktconform.
Er is geen te kort aan IT-ers de overheid kan ze zo vinden en gericht trainen/opleiden.
Na een opleiding begint het pas om ergens gespecialiseerd in te kunnen worden.

Zolang ze niet investeren is er geen sprake van te kort maar eerder gebrek aan investering.
Inderdaad is het bedrijfsleven vaak vele malen aantrekkelijkere [loon, reiskosten, lease auto] en één van de immateriële zaken die de overheid nog een beetje aantrekkelijk maakte [ontslagbescherming o.a] wordt er straks ook af gehaald ["normalisering"]
Daarbij heb je als ICT-er bij de overheid nauwelijks speelruimte om zelf iets aan de hoogte van je loon te doen want het ligt vast in ambtenarenschalen, dus ook al ben je hartstikke goed, je krijgt er geen cent meer door.

Ambtenaren zijn de speelbal van de politiek, ze worden zomaar op nul gezet als er bezuinigd "moet" worden van Europa of er weer een partij aan de macht is die denkt dat een land wel door de markt geregeld kan worden, maar een land kan nu eenmaal niet zonder ambtenaren.

ICT-ers in het bedrijfsleven hebben dus inderdaad een veel hoger inkomen waar tegenover staat dat hun bedrijf wel en de overheid niet failliet kan gaan. maar straks is dat dus ook volledig irrelevant geworden .

De overheid heeft voor een ICT-er nog een makke en dat is dat er 200 mensen mee moeten/willen praten over de dingen waar jij wel en zij geen verstand van hebben, het geen super frustrerend werkt.
Als het tegenzit praat zelfs de politiek er over mee.
Anoniem: 442878
@wildhagen10 juni 2012 08:10
Tsja, het is op dit moment gewoon niet aantrekkelijk om voor de overheid te gaan werken als IT-er, als je in het commerciele bedrijfsleven een veelvoud kan verdienen, en veel betere arbeidsvoorwaarden hebt.

Het helpt ook niet mee dat de overheid zo min mogelijk, of eigenlijk helemaal niet, meer wil inhuren van externe deskundigen.

Met die twee factoren bij elkaar opgeteld zal er idd wel een tekort zijn ja. Zodra men aan één van beide (of beiden) niets wil/gaat doen, zal dat tekort ook niet gaan verdwijnen lijkt me zo.
En zijn er wel voldoende *goed* opgeleide ICT experts?
Ik bedoel. Tegenwoordig zit iedereen in de ICT.
Maar zoals bij de groenteboer en slager heb je daar ook kwaliteitsverschillen. Zeker als het om beveiliging en cybercrime gaat moet je gekwalificeerde mensen in huis hebben, geen hobbyisten.Cijfers zijn er niet. Omdat de overheid deze niet vrijgeeft.
http://www.om.nl/onderwerpen/cybercrime/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 10 juni 2012 08:14]

Ik bedoel. Tegenwoordig zit iedereen in de ICT.
Als iedereen er in zou zitten, zou er geen chronisch tekort zijn. Over de gehele linie zijn er voor werkgevers geen mensen te vinden, en ze moeten om de mensen die er wel zijn vechten.
Je hebt bij de overheid en ook semi-overheden 2 grote problemen.

Wat al genoemd is, leegloop van vaklui die gewoon meer kunnen verdienen en betere secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen krijgen bij commerciële instellingen. Vroeger was het interessant om bij de overheid te werken, ondanks dat de salariëring achter bleef, maar omdat de secundaire arbeidsvoorwaarden enorm goed waren. Dit is al een stuk minder en zal slechter worden door bezuinigingen in de toekomst.

Maar waar veel vaker tegen aan gelopen word, is vriendjes politiek. Er worden orders gegund aan partijen die gelieerd zijn aan beslissingsbevoegden, direct of indirect. Ik merk dat goede software pakketten worden vervangen door inferieure pakketten, omdat een vriendje van de baas, een opdracht gegund word. Hierbij kunnen ict werknemers minimaal invloed kunnen uitoefen op het beleid, omdat dit al voor hun gedaan word. Er word er voorbij gegaan aan hun expertise , waardoor hun de lol van hun werk word ontnomen,Daarom die je vaak dat experts vaak kiezen voor een werkplek waar in zij wel die invloed hebben en vertrekken naar iets commercieels, een plek waar ze die invloed wel kunnen uitoefenen of promoveren omhoog om die trucjes zelf toe te passen op zijn personeel.
Het gunnen van een order aan een vriendje komt overal voor, sterker nog, in het bedrijfsleven misschien nog wel meer dan bij de overheid. Een ambtenaar moet zich immers houden aan integriteitsregels, en echt grote orders moeten volgens aanbestedingsregels worden geselecteerd. Daarmee over de schreef gaan kan leiden tot ontslag...

Terwijl de directeur van een klein bedrijf mag doen en laten wat ie wil, ook al doet ie de hele dag niks anders dan orders aan vriendjes weggeven.
Dan vind ik alsnog dat als het goede vriendjes zijn. dat daar helemaal niets mis mee is. Want ik vertrouw liever op een betrouwbare ouwe vriend en dat ik weet met wie en wat ik werk, dan iemand die mooie verhalen kan vertellen maar ik verder helemaal niet ken en wat de werkelijke kwaliteit is die ze afleveren. Met de nadruk op 'goede vriend' uiteraard... als in eentje waarvan je weet dat er altijd de best wordt gedaan, niet eentje waarmee een bakkie doen altijd zo gezellig is. ;)

Zo heb ik al meerdere dienstverleners e.d. bij ons zien vertrekken puur op de prijs, maar de verlener die we nu hebben behaalt nog geen 50% van wat 'ons vriendje' voorheen deed. Cateraar werd een ander omdat het 5% scheelde, maar dat het eten nu 50% minder lekker is daar mag je het niet eens over hebben... maar de manager die de aanbesteding had gedaan kreeg wel een mooi bloemetje en bon vanwege de 'besparingen'... tja, half jaar later heeft het restaurant nog maar de helft van het aantal bezoekers. Besparing, echt waar?

Dat is overigens dus ook zo'n sterk probleem bij de overheid, dat het met dergelijke dingen zoals aanbestedingen altijd zo zwart/wit moet zijn. Aanbestedingen voor grote eenmalige projecten kan ik prima begrijpen, maar zeker als het doorlopende dienstverlening e.d. betreft heb je veel meer waarde aan iemand die je kent en weet wat je wil en je verwachtingen zijn, dan is 10% hoger vaak helemaal niet kostbaar, in veel gevallen zelfs voordeliger... goedkoop is duurkoop.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 9 juni 2012 19:27]

Het verschil tussen bedrijfsleven en overheid is dat als via vriendjespolitiek een product wordt aangeschaft dat niet werkt, dit direct invloed heeft op de werkefficiëntie, verkopen of winstgevendheid en dat men hier echt wel iets aan zal doen terwijl de overheid in zo'n geval blijft aanmodderen.
Deels eens, er is inderdaad sprake van vriendjes politiek, en vaak wordt er maatwerk gemaakt voor iets dat standaard in de markt te koop is ( al dan niet bij vriendjes). Tevens komt de echte ICT'er nauwelijks aan bod in dit soort trajecten, achteraf als het allemaal niet blijkt te werken, dan moet er met man en macht getrokken worden aan een dood paard, en dan gooit men het op experts die niet voorhanden zijn. En wat voor expertise is er dan nodig? voor kantoorautomatisering in ieder geval niet, dat is uitgekauwd en helemaal standaard te verkrijgen bij meeste grote partijen. Bedrijfsregistraties? daar komt wel wat expertise bij kijken, maar dat begint meestal in organisatie en processenland van de klant. EN vaak heeft de klant dat gedeelte zelf niet op orde, dan wordt het een moeilijk verhaal. Ook gegevenshuishouden is vaak een probleem, men heeft veel gelijke gegevens verschillend opgeslagen in verschillende registraties, en weet niet waar ze de waarheid vandaan moeten halen, ook dat is in mijn opinie aan de organisatie, en niet zo zeer aan IT. Dus zwaartepunt van de problematiek ligt in mijn opinie in de organisatorische gedeelten van de overheid, enerzijds vriendjes politiek, anderzijds inhoudelijke kennis over het eigen bedrijf.
Anoniem: 461826
9 juni 2012 12:26
https://www.werkenbijdeoverheid.nl/ even selecteren op ICT en het antwoord is:

52 vacatures ICT

Honderden.. echt een probleem maken ze er zo te zien niet van bij de overheid. Waarschijnlijk weten ze niet wat ze in de advertenties moeten zetten, aangezien ICT MT en directie meestal niet uitblinkt in ICT kennis :)
Vacatures vind je pas als er daadwerkelijk iemand aangenomen MAG worden.

Momenteel is het zo dat Den Haag roept minder ambtenaren. Dat wordt opgelost door niemand meer aan te nemen (Geen vacatures dus) en vervolgens via de preferred suppliers duurder in te huren...... De doelstelling van minder ambtenaren wordt zo dus gehaald. Het kost alleen wel extra.
Anoniem: 461826
@netman9 juni 2012 12:49
Dat deed me even kijken wie die 52 inschiet en warempel, Logius (16 van de 52) maakt handig gebruik voor werving, door journalisten een interviewtje en leuke kop te gunnen.

Dit scheelt toch wel weer aanzienlijk in advertentie ruimte kopen bij tweakers, NRC en webwereld (of is het een package-deal, interviewtje en advertentie inkoop...) Zal NRC er even op nakijken dit weekend.
Ook even naar de salarissen gekeken. Senior helpdesk medewerker, ~2400 Bruto p/m. Vraag me af waar de junior van moet leven.. Hoogste wat ik tegenkwam ~5500 Bruto. Allemaal maximum bedragen, dus bij binnenkomst zal het heel raar lopen als je dat direct gaat verdienen.

Met dit soort salarissen wordt het een hele klus om goede mensen te krijgen. Die kunnen het bij de commerciele bedrijven een stuk beter doen.
En het voor het grootste deel allemaal in Den Haag. Met de voorgenomen afschaffing van reiskosten vissen ze dus vooral binnen de randstad pot. Daar zitten ook de meeste commerciele bedrijven. En verhuizen in deze tijd is niet echt makkelijk. Probeer je eigen woning eerst maar kwijt te raken. Vooral als die in een niet zo populair gebied staat.
Even een check op werkenvoornederland.nl gedaan. Daar staan alle externe vacatures voor de overheid:

totaal 36 ICT-vacatures (hoezo groot tekort?)
waarvan
mbo: 1 (max 3469 p/mnd)
hbo: 24 (max 3852 p/mnd voor technische functies)
wo : 14 (max 5500 p/mnd voor een senior architect)

(Er zit wat overlap in de weergaves, daarom is het totaal hoger dan 36)

Ik wordt een beetje moe van die kreten over een schreeuwend tekort aan ict-ers. Ten eerste blijkt dat tekort niet in het aantal vacatures dat openstaat. Oorzaak ligt in , zoals al door anderen opgemerkt, de elkaar opvolgende vacaturestops. Ten tweede is men niet bereid te betalen voor goede techneuten. Een harde techneut op HBO niveau, komt niet boven schaal 10 uit (en, oh ja, de komende 3 jaar geen cent erbij). Technische vaardigheden worden structureel ondergewaardeerd.
Daarbovenop zijn de meeste overheidsorganisaties in een voortdurende reeks van reorganistaties/outsourcingstrajecten verwikkeld, waardoor de meest talentvolle medewerkers eieren voor hun geld kiezen en hun heil in het bedrijfsleven zoeken.

Zolang dit voortduurt, en dat zal de komende 'crisisjaren' wel het geval zijn, zal het 'tekort' dus alleen maar toenemen.
"max 5500 p/mnd voor een senior architect"

5500 per maand, 36 uur werken, 13e maand, dat is omgerekend het equivalent van 85k per jaar als de overheid normale werkweken zou hebben.

De dagen dat je als senior architect in het bedrijfsleven meer dan 100k per jaar verdiende zijn ook al weer een tijdje voorbij, 85k zit in het huidige klimaat toch echt wel zo'n 5k a 10k boven marktconform. Als ik architect zou zijn zou ik direct bij de overheid gaan solliciteren :)
Dan moet je dus week helemaal bovenin de schaal aangenomen worden... (en groei je nooit meer dan de correcties op je schaal)
Anoniem: 80466
9 juni 2012 12:44
Diverse overheids partijen als de belastingdienst en het UWV verminderen het aantal ICT'ers juist sterk in de laatste jaren. Het is 1 van de meest prominente onderdelen van de bezuining
Op diverse plaatsen in de overheid moet het aantal FTE'en tot wel 25% minder qua ICT'ers in 3 jaar tijd.
Juist ook veel externe medewerkers natuurlijk zodat de bank bij veel detacheerder nu al goed gevuld is.
Er zijn dus zat ICT'ers beschikbaar en velen ook nog met gedetaileerde kennis van de overheids automatisering.

De overheids ICT is zelfs op diverse zo zwaar aan het afslanken dat ze straks totaal niet meer in staat zijn om het verandertempo van de overheid bij te houden. Nieuwe wetten zullen straks invoeringsproblemen krijgen omdat er geen verandercapaciteit meer in de overheid zit. Veel gemeentes slaken een zucht van verlichting dat de wet werken naar vermogen als controversieel is verklaard en dit jaar dus niet meer doorgaat. Die wet zonder problemen invoeren hadden ze echt niet meer alle 400 op tijd voor elkaar gekregen.

Het is in essentie juist dat de overheid op bepaalde plaatsen straks ICT'ers te kort komt maar dat is een express veroorzaakt tekort omdat de budgetten zo sterk omlaag moeten. Men gaat sterk naar een projecten cultuur waarbij de reguliere budgetten geminimaliseerd zijn en bij elk voorstel van de overheid (hoe klein ook) een project organisatie wordt opgezet waarvoor aparte fondsen bij de overheid worden geclaimd.
Ik ben het volledig met je eens. De overheid kan dingen goedkoop doen door bv. Pools te maken. Neem de noordelijke 3 provincies waar je ict-ers hebt bij el&i, duo, rdw en cjib. Door die partijen goed te laten samenwerken kun je dingen sneller en goedkoper voor elkaar krijgen.
Ik snap dat er te weinig ict-experts zijn. Ik werk als it-er bij de overheid en als er geen reorganisatie bezig is (wegens bezuinigingen uiteraard) dan worden er wel voorbereidingen getroffen voor een reorganisatie.
Daarnaast wordt er wel heel veel overlegd en denk je eindelijk iets klaar te hebben (op het vlak van besluitvorming) dan komt er wel een of ander ander (onder) baasje die er nog eens iets over te zeggen wil hebben.

Dat maakt de overheid nu niet een fijne organisatie om voor te werken: aan de ene kant moet je tonnen geduld hebben, en aan de andere kant is de waardering er niet naar. De salarissen liggen voor doorsnee it-functies niet enorm hoog!

Oh ja, en niet om te klagen :D maar iedere keer als het kabinet valt wordt bepaalde voor werknemers belangrijke beslissingen voor een flinke periode uitgesteld

[Reactie gewijzigd door elTigro op 9 juni 2012 10:39]

Anoniem: 14038
@elTigro9 juni 2012 12:16
Er wordt dan wel gezegd dat er te weinig ict-experts zijn maar dat komt allemaal uit de monden van organisaties of personen die er belangen bij hebben om de opinie te beïnvloeden. Om nog maar te zwijgen van de discrepantie tussen wat een expert genoemd wordt en wat daadwerkelijk een expert is. Want in de praktijk komt het vaak op een steekwoorden bingo uit van P&O om te kijken of je 'goed' genoeg bent.

Maar uiteindelijk is het simpelweg slecht beleid van de overheid zelf. Wat al eerder gezegd is dat er te veel aan vriendjes politiek gedaan wordt, er te veel midden management is en dat de salarissen van IT specialisten niet over houden.
Begin dan eerst maar eens met die overhead aan midden management eruit te schoppen. Van dat geld wat je uitspaart kan je betere salarissen voor IT specialisten uittrekken en die kunnen dan met een kritisch oog naar dubieuze aanbestedingen kijken en die 3Mrd die per jaar door het putje gaat aan verspilling voor een significant aandeel verkleinen.

In theorie oh zo simpel maar iets wat in tientallen jaren zo is gegroeid kan je niet zomaar omgooien. Plus het feit dat er diverse bobo's van grote commerciële partijen verdraaid goed weten hoe ze het spelletje moeten spelen. Die blijven het grote geld maar binnen harken terwijl de overheid aan blijft modderen (met alle respect voor de mede tweakers die daar wel (willen) werken) en blunder op blunder begaat.
Dat geldt niet alleen voor de overheid, maar ook voor vele grote (multi)nationals. Ook daar verdrink je in de (al dan niet nutteloze) vergaderingen ipv dat je aan je echte werk toekomt.
Ik denk ook dat dat overal een probleem is.. Vooral projectmanagers die steeds weer het wiel opnieuw willen uitvinden of met nieuwe onzin komen.. Ik werk zelf voor een groot ex-staatsbedrijf, en als ik dan zinnen zoals deze in het artikel hierboven lees: "Niets is zo hip als steeds weer iets nieuws ontwikkelen. Maar het beheren van bestaande systemen is toch echt de eerste prioriteit." Dan komt me dat erg bekend voor.. Men is vooral met allemaal (commercieel) randgebeuren bezig zonder dat men de basis in orde heeft.. Kwestie van de juiste prioriteiten stellen lijkt mij..
Dan skip je toch gewoon die meeting? Lukt me al jaren. Echt werk is een plausibel excuus. Maar veel mensen vinden het lekker om te vergaderen, koffie, beetje kletsen, en de werktijd vliegt om.
Als je op internet kijkt staan er genoeg IT-ers klaar die werk willen ... hoe kan het dat de overheid ze niet kan vinden? met een zoek opdracht op internet vind je zelfs complete websites ervoor ....

Maar goed ze verwachten dat ze meteen alles weten ...
Werk zelf voor de overheid.
Waar vroeger nog 200 kandidaten deelnamen aan een ICT-selectieproef zijn er dat nu 15.
Ze gaan liever naar een werkgever die hen een mooie firmawagen geeft.
De overheid heeft dan ook een hopeloos oubollig imago.
Jonge knullen zeker?
Dan lonkt die auto zeker.
Word je wat ouder dan weet je wel beter.

Op zich heeft de overheid een goede mobiliteitsregeling, behalve als je met een auto komt :P
Ik krijg 5cent een km vergoed...... en openbaar vervoer is 5kwartier ipv 20min.
En elke dag 35km fietsen is mij wat te gortig.

Voor mij is de 36urige werkweek (4x9) het belangrijkst.
Je hebt geen baangarantie, maar wel meer zekerheid dan bij enig ander commercieel bedrijf.
Failliet? kan niet.
Bovendien is iemand eruit werken bijzonder lastig (voor sommige rotte appels wel jammer overigens)

Bovendien krijg ik nu een vergoeding (55%) voor ouderschapsverlof, waardoor ik 2jaar lang nog eens een halve dag extra thuis mag zijn voor de kleine.

De salarissen zijn niet geweldig, maar je kleine daadwerkelijk zien opgroeien is belangrijker :)

Enige wat ik wel mis is de daadkracht die commerciele bedrijven vaak wel hebben.
Anoniem: 283467
9 juni 2012 13:56
Ik ben express niet verder gegaan met een ICT opleiding. Omdat de markt dusdanig is verzadigd. In iedergeval in de commerciele sector. En daar komen er elk jaar steeds meer afgestuurde van bij.
Ja dat heb ik ook begrepen. Even wat mensen die eruitgegooid zijn/worden:
-Siemens: 17000
-Logica: 1300
-Olympus 2500
-Sony 10000
-Panasonic 7000
-HP 30000
-Renesas 14000
-NEC 10000
-Ricoh 100
-AMD 1000
-Motorola 800
-Nokia Siemens Networks 17000

Totaal: 110.700 mensen banen die geschapt worden en hier zullen best wat Nederlandse ICT'ers bij zitten. Een project uitbesteden aan het buitenland is misschien ook niet verkeerd, wellicht slaagt zon project dan nog een keer. Aan de andere kant is het uitstellen van projecten niet zo gek: we moesten toch bezuinigen? Het aanbieden van ICT stoomcursussen voor kunstacademici (die veelal werkloos zijn) kan ook een oplossing zijn.

O en dan dit artikel nog. Er staat dat het lastig wordt voor ICTers om een baan te vinden tussen nu en 2016

Van dit bericht klopt geen reet en al klopt het wel dan is dit juist goed nieuws!
Als je een personeelstekort hebt tijdens een "crisis" dan doe je iets niet goed.
Behalve dat Nederland geen crisis zou hebben als de overheid niet had besloten er een te maken, is er gewoon een goed werkende arbeidsmarkt.
En daar kunnen ICT'ers overal 15-30% meer betaald krijgen dan wat de overheids schalen bieden.

De oplossing is minder uitbesteden en de eigen mensen beter betalen. Maar dat gaat tegen het dogma in dat de markt alles altijd beter kan.
Anoniem: 434945
@EMV9 juni 2012 10:59
Of er zijn gewoon niet genoeg mensen gespecialiseerd in dat werk..
Hier zijn er genoeg te vinden
http://www.ictergezocht.nl/werkgevers/

En dat is nog geen 5 minuten zoekwerk .... laat de overheid maar zijn eigen puinhoop eerst maar op orde te brengen i.p.v. dit soort berichtgevingen en niet eens de moeite nemen om te zoeken. Werknemers doen toch ook hun best?
Je vergeet dat er ook positieve arbeidsverschillen zijn voor bij de overheid werken. Die paar honderd euro is leuk, maar niet iedereen vind geld zo belangrijk en bij de overheid (gemeentes bijv) is de werkdruk veel lager. Erg efficiënt zijn ze daar nu eenmaal vaak (niet altijd) niet.

Het zou heel mooi zijn als de overheid was efficiënter werd, misschien dat er dan ook gewoon minder personeel nodig zou zijn, maar het is nu eenmaal zo dat als werknemer van een bedrijf dat winst moet maken de druk hoger is dan dat als ambtenaar waar er geen angst voor faillissement of dergelijk is.

Vroeger was het ook nog zo dat je behoorlijk verzekerd was van je baan, in ieder geval veel meer dan bij bedrijven. Voor heel veel mensen is dat die paar duizend euro per jaar ook wel waard. Dit is naar mijn idee echter niet meer actueel, want ook bij de overheid vallen er tegenwoordig veel ontslagen.
Tsja dat de overheid+ICT geen goede combi was was ik al achter, zit op een helpdesk bij een gemeente als inhuur samen met 2 andere collega's. Wij weten met z'n 3'en onderhand al meer dan de mensen bij beheer bij elkaar...
Ik denk dat dit vooral een misvatting is. Ik geloof best dat jij misschien als tweaker behoorlijk op dat niveau kan komen (ik heb geen idee over jou achtergrond verder :P), maar ik denk dat je daarin een uitzonder bent.

Ik denk vooral dat mensen veelal denken veel te kunnen, zelf veel dingen te doen en daardoor de boel overhoop te halen.

Ik heb genoeg verhalen gehoord over mensen waarvan bijvoorbeeld de PC het niet meer deed, de netwerk adapter recette, opnieuw op het netwerk wilden komen, maar omdat DHCP uitstond en alle PC's fixed adressen had werkte het natuurlijk nog steeds niet. Nadat de gebruiker alles aangeklikt had waar hij het recht voor had op een default windows bak ging hij naar het systeembeheer die vervolgens een paar uur bezig was windows opnieuw te installeren (mede omdat alle instellingen aflopen een dag ging duren), terwijl het opnieuw instellen van een static IP 20 seconden werk was geweest.
Dat klinkt als slecht beheer...
Dan heb je of geen goed image voor de pc of je hebt de gebruikers veelte veel rechten gegeven...
Volgens mij is het niet mogelijk te voorkomen dat gebruikers de static IP adressen van hun PC omzetten in DHCP, but correct me if i'm wrong.
Het probleem is:
1. Er zijn te weinig mensen die een specialist zijn (dat is voor alle vakken zo)
2. Er zijn te veel mensen die denken een specialist te zijn (en de boel nog meer verkloten zodat er nog meer echte specialisten nodig zijn)

Er zijn te weinig bakkers, slagers, dokters, ict'ers, ... Hoe komt dat? Omdat we in een wereld leven waar iedereen hypergespecialiseerd moet zijn. En de mensen die dat kunnen groeien niet aan de bomen, dus is er een tekort en dat zal zo altijd blijven. Voor ict'ers nog meer omdat er maar heel weinig mensen ICT studeren in vergelijking met bijvoorbeeld boekhouders (waarvan er ook tekort zijn).

Hoe los je dat op: door mensen te overtuigen ICT te studeren en zo meer specialisten op te leiden. Maar wat gebeurt er dan: dan zijn er te weinig boekhouders.

[Reactie gewijzigd door ? ? op 9 juni 2012 14:09]

Het probleem is dat men potentiële specialisten niet de kans geven om zich te specialiseren.
En zolang men geen kansen geeft zullen er nooit ervaren specialisten komen.

Het bedrijfsleven dient zich te realiseren dat men na een opleiding nog niet gespecialiseerd kan zijn. De opleiding is slechts een voorbereiding op het bedrijfsleven.
Daar dient men kansen te bieden en als men dat doet dan komen er vanzelf genoeg specialisten.

Het geklaag van dat nu te weinig zijn, zijn ze zelf de oorzaak van.
Indien het een microsoft netwerk betreft regel je dat in 10 seconden (misschien nog wel sneller) met een GPO (Group Policy Object). Werk zelf op een school als beheerder en heb dit namelijk zo geregeld voor de leerlingen.
Ik heb ook bij de overheid gewerkt als externe en ook bij ons was het niveau van de interne IT'ers belabberd (zachtjes uitgedrukt)!

[Reactie gewijzigd door Abom op 9 juni 2012 11:01]

Andersom helaas ook.
Externen die uiteindelijk belabberd werk opleveren, waarna de vaste IT-ers de puin en de naweeen mogen opruimen (en de shit van de gebruikers over zich heen krijgen). Want dan zijn die externen nergens te bekennen.

Het nadeel van externen is dat ze er maar even zijn. De orgnaisatie niet kennen. Hun expertise dingetje doen, zonder zich te realiseren dat ze zich in een productie-omegving bewegen, waar dingen elkaar kunnen beinvloeden . En weer verdwenen zijn.

Een werkend systeem opleveren (technisch) betekent nog niet een geintegreerd wérkend systeem opleveren (functioneel).
Daarvoor moet je ook schaduw draaien en goed testen
Heb zowel in het bedrijfsleven als bij de overheid gewerkt, en wat mij juist opvalt is het verschil in niveau tussen de consultants die de grote jongens bij bedrijven uitzetten en de consultants die ze bij de overheid wegzetten. Krijg het idee dat de grote IT detacheerders de overheid gebruiken als een combinatie van een soort opleidingsinstituut voor onervaren jongens, en als plek waar je als detacheerder de kneusjes wegzet. Als je een keer een onervaren maar snel lerende ITer hebt is die binnen een half jaar weg en krijg je er weer een kneusje voor in de plaats. Bij normale bedrijven weten de detacheerders wel beter dan te proberen onervaren snotneusen of half kneusje voor de volle prijs te proberen weg te zetten. Als ze dat doen komen ze er namelijk daarna gewoon nooit meer in. De overheid is echter een lekkere melkkoe die wat je ook doet niet van je af komt omdat je nu eenmaal een raamcontract hebt. Gevolg, de slechtste van de slechtste en de onervaren snotneusen van de grote detacheerders worden altijd bij de overheid weggezet. De reden dat de overheid en IT zo moeilijk samengaan licht IMHO dan ook voor een heel groot deel in daarin. Jongens die in een normaal bedrijf voor 40 euro per uur backup tapes zouden mogen gaan wisselen worden bij de overheid voor 200 euro per uur een IT project gaan leiden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee