Asus toont betaalbare S46- en S56-ultrabooks

Asus komt naast de Zenbooks voor het hogere segment ook met betaalbare ultrabooks. Op de Computex-beurs in Taiwan liet het bedrijf zijn S46 en S56 zien: 14"- en 15,6"-laptops met een dikte van 21mm en GeForce 600M-gpu's.

De belofte van Intel dat dit jaar meer goedkopere ultrabooks komen, lijkt nagekomen nu steeds meer fabrikanten met modellen komen die niet boven of rond de 1000 euro kosten, maar een stuk minder. Op de Computex-beurs in Taiwan toonde Asus, naast nieuwe Zenbooks, de S46 en S56. Het gaat om 14"- en 15,6"-laptops met een beeldschermresolutie van 1366x768 en een dikte van 21mm. Het gewicht van de S46 en S56 is respectievelijk 2 en 2,3 kilo, wat flink wat zwaarder is dan gebruikelijk voor ultrabooks. Asus voorziet de notebooks van Core i3-, i5- en i7-processors en Nvidia GeForce 600M-gpu's. De op de beurs getoonde modellen bevatten bijvoorbeeld een GT 630M.

De nieuwe S-serie heeft geen behuizing van aluminium, maar van plastic met aluminium delen. Asus levert de notebooks met een dvd-speler. Daarnaast zijn twee usb 3.0-poorten, hdmi, vga en gigabitlan aanwezig. Ook is ondersteuning voor bluetooth 4.0 en wifi 802.11n aanwezig. De prijzen van de notebooks zouden volgens het Duitse NotebookInfo rond 800 euro gaan liggen, maar UltrabookNews meldt dat het 14"-model een startprijs van 599 dollar, omgerekend 479 euro krijgt. Wanneer de apparaten uitkomen is niet bekend.

Asus S-serie ultrabooks Asus S-serie ultrabooks Asus S-serie ultrabooks Asus S-serie ultrabooks Asus S-serie ultrabooks
Foto's afkomstig van UltrabookNews en NewTechnologyMag

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-06-2012 • 11:59

53 Linkedin

Reacties (53)

53
53
36
2
0
10
Wijzig sortering
Anoniem: 384711
9 juni 2012 12:04
Lijkt me sterk dat hij ook daadwerkelijk voor €480 word verkocht hier.
Inderdaad dat omrekenen kan je net zo goed achterwege laten waarschijnlijk wordt het hier 599,- €
Het moet ook eens duidelijk zijn dat vermelde dollarprijzen altijd zonder VAT/BTW zijn. Dit komt omdat staten verschillende BTW-tarieven hanteren. oftewel, het is de prijs exclusief BTW en dan komt er dus nog 19% bij (in ons geval.) En aangezien de euro nu 25% meer waard is dan de dollar met de huidige koers, komt de europrijs inderdaad altijd ongeveer op de dollarprijs uit. Overigens is 599,- natuurlijk nog steeds een mooie prijs, als je het mij vraagt.
Inderdaad, er staat
De prijzen van de notebooks zouden volgens het Duitse NotebookInfo rond 800 euro gaan liggen, maar UltrabookNews meldt dat het 14"-model een startprijs van 599 dollar, omgerekend 479 euro krijgt. Wanneer de apparaten uitkomen is niet bekend.
Ten eerste denk ik dat €800 inderdaad de prijs wel zal worden, die $600 dollar zal wel alleen voor de onderste modellen gelden zoals wel zo vaak het geval is. En dan geld ook nog eens dat $ nooit vertaald in omgerekende € prijzen. Het zal als het $599 is eerder €600 tot €760 worden.
Vraag me af wanneer alle laptopproducenten de dvd-bluray weg gaan laten uit de laptop/netbooks. Zo'n ruimte dat het inneemt voor iets die feitelijk bijna nooit gebruikt wordt. ( handleidingen die je mee krijgt op cd/dvd kan je ook gewoon vinden @ internet)

Natuurlijk wel een grote stap, maar het zal er toch een keertje van moeten komen.
Anoniem: 454708
@BuzzeW9 juni 2012 12:14
Ik weet niet of je de laptop/netbook/ultrabook markt een beetje volgt de laatste tijd, maar er is keuze genoeg als je geen optical drive erin wilt hebben.

Dat jij het niet gebruikt, betekend natuurlijk niet dat niemand het meer gebruikt.
Precies. Ik luister zelf veel muziek dus is een cd-speler zeker wel een leuke optie. Ik snap dat het voor veel mensen echter overbodig is. Je kan ook altijd een externe cd-speler gebruiken.
Heilige Klaas ript (naar harddisk kopiëren) zijn eigen cd's niet? :) Je betaalt daar nota bene voor (thuiskopieheffing).
Heeft allemaal te maken met geluidskwaliteit ;)
Hele computer stampvol met wav is ook niet altijd fijn. Zeker met een ssd van 128 gb bijvoorbeeld niet. Dan zou FLAC nog niet eens genoeg zijn. Alleen mijn gesorteerde FLAC bestanden zijn al 75 gb. ;)

En een cd'tje is gewoon leuk :)
Tuurlijk, en dat hoor je ook echt :z

In een dubbelblinde test gaat NIEMAND een 256Kb MP3 van een FLAC onderscheiden, met een koptelefoon die je onderweg bij je hebt. Side-by-side hoor je misschien wel verschil, maar geen mens ter aarde die gaat roepen "bleh wat een kutkwaliteit, dit moet haast wel mp3 zijn". Dat hoor je gewoon niet.

Bovendien, als je dan tóch voor het placebo wilt gaan en FLAC gaat gebruiken: moet je per se je hele muziekcollectie bij je hebben? Selecteer gewoon wat je denkt te willen gaan luisteren en neem alleen dat mee. Of een externe harddisk.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 10 juni 2012 03:54]

Nieuwe CD betekend voor mij daarom altijd even rippen en op de NAS zetten. Een optische drive laten draaien komst me teveel stroom en het maakt herrie.

Maar nog beter is het natuurlijk om de CD gewoon op een "echte" geluidsinstallatie af te spelen, dan kan de laptop ook gewoon uit als je klaar en gaat de muziek lekker door.

Ik denk dat veel mensen ondertussen hun optische drive niet meer gebruiken.
Nieuwe CD betekend voor mij daarom altijd even rippen en op de NAS zetten. Een optische drive laten draaien komst me teveel stroom en het maakt herrie.

Maar nog beter is het natuurlijk om de CD gewoon op een "echte" geluidsinstallatie af te spelen, dan kan de laptop ook gewoon uit als je klaar en gaat de muziek lekker door.

Ik denk dat veel mensen ondertussen hun optische drive niet meer gebruiken.
Een tweede apparaat gebruiken om muziek te spelen kost geen extra stroom?
Niet van de accu van de laptop in ieder geval. Je kan je wel afvragen of het draadloos netwerkkaartje wint van de DVD-drive.
Ik heb op dit moment niet de juiste aansluitingen op mijn versterker om een extra cd speler aan te sluiten. Behalve dat heb ik een externe DAC voor bij mijn computer. Deze is beter dan mijn Denon cd speler. Dan kan ik dus beter de laptop gebruiken als cd speler in plaats van een grote cd speler. Scheelt toch weer een bakbeest op mijn bureau.
Voor de stroom hoef ik me geen zorgen te maken aangezien ik mijn laptop (nu pc) toch altijd aan heb.
De tegenargumenten die je noemt zijn precies de non-argumenten, terwijl er andere argumenten tegen CD zijn die wel overeind blijven.
Een cd laten draaien maakt helemaal geen herrie en kost nauwelijks stroom, omdat het ding op singlespeed draait. Dat is onhoorbaar.
Er zijn denk ik weinig mensen die muziek-CD's afspelen op hun PC. Ik heb hem zelf benut door mijn harde schijf de verplaatsen naar CD-ROM-bay en een SSD te plaatsen op de oorspronkelijke plek van de HDD. Werkt als een trein!

[Reactie gewijzigd door Jeffrey v. Hees op 9 juni 2012 12:33]

Vind het zelf niet een heel groot probleem, Lenovo bijvoorbeeld lost het vrij goed op door de optie voor een extra HDD bay of extra batterij er te plaatsen.
Of een externe blu-ray brander. Zeker goedkoper dan de optie die fabrikanten vaak meeleveren en die kun je altijd meedragen in je laptop-tas. Want je draagt je laptop nooit los mee, dus een tas heb je toch bij.
Perfect om er uit te halen, een caddy te bestellen en er een SSD in te zetten. De andere ultrabooks hebben geen ruimte voor een tweede harde schijf/SSD. Met een optische drive weet je zeker dat je die ruimte wel gaat krijgen.
Ik ben redelijk technisch ingesteld en kan op software vlak veel en m'n eigen desktop pc in elkaar zetten zou ook nog wel lukken, maar ik zou niet eens weten hoe of waar te beginnen als ik dat zou willen doen.

Hoe dan ook, ik moet zeggen dat ik dit ook niet meer echt onder de noemer van ultrabook vind horen vallen, tuurlijk, het is een term die door Intel is bedacht, maar hij is ondertussen wel z'n eigen leven gaan leiden en als dit al een ultrabook is... dan horen tal van andere laptops daar eigenlijk ook wel onder (true, ze zijn mss *iets* dikker, maar ze zijn net zo zwaar (of lichter), dezelfde materialen, dezelfde batterij duur (als niet beter) etc.). Ik bedoel, neem de macbook (en nee, ik ben geen apple fan ofzo, maar iedereen kent hem, dus goed voorbeeld), hij is even zwaar (2.3kg) en is 6.5 mm dikker (niet weinig, maar zeker ook niet veel) (heeft verder een slechtere processor (ondanks dat ie 2x zo duur is) en beter video kaart), maar al met al best vergelijkbaar dus en er zijn tal notebooks die er nog meer op lijken (maar lang niet zo bekend zijn).

Ach ja, maakt dit natuurlijk niet een slechtere notebook ofzo, en als die echt voor 500 euro op de markt komt (betwijfel het) dan kan het best een goeie keus zijn. (vooral als ik zou weten hoe ik die dvd drive er uit kan flipperen en een batterij ofzo er in zetten :S )
Dit vind ik een heel slecht plan. Het is gewoon goed dat er modellen met en modellen zonder zijn. Bovendien kan je op deze mannier ook zelf nog je optische drive bay voor andere zaken gebruiken, zoals bijvoorbeeld je HDD in zetten om dan op de plek waar de hdd zat een ssd in te bouwen. Laptops die standaard dit soort configuraties hebben zijn vrij zeldzaam en dan ook vaak nog erg duur. 2 hdd bays vind je ook vaak alleen maar terug in grote laptops, dus mooi zo houden graag, wil je er geen? nou dan gebruik je hem toch gewoon niet, je koopt een model zonder of je gebruikt de plek voor iets anders.
Inderdaad, de cd/dvd drive gebruik ik toch nooit op mijn laptop. Ik kijk er geen films op of speel er geen games mee, alles gebeurt via downloaden en Steam. Ik wacht op een heel dunne laptop/ultrabook zoals een Macbook air zonder dvd drive. Als je dan toch een dvd drive nodig hebt kan je er apart eentje gaan kopen zoals dat een oplossing is voor de Macbook air. :)
ik zou zeggen eerder die vga aansluiting eraf pleuren. hdmi moet het wel doen en als je toch een vga aansluting nodig hebt koop dan een hdmi monitor ;p
Hdmi? Thunderbold bedoel je :Y)
VGA aansluiting zit er zodat je je laptop kan gebruiken met een beamer (school/kantoor).
Daar heb je ook wel adapters voor.
VGA aansluiting staat lelijk, neemt veel ruimte in beslag en is ouderwets.

Soms moet je het oude loslaten om vooruit te komen!
Als je vooruit moet komen ;) Dat is ook nog even de vraag; als je het nieuwe niet nodig hebt; dan moet je het niet perse willen.

Enfin, Samsung heeft het op de G5 ultra lijn netjes opgelost. Die heeft een HDMI aansluiting en een hele kleine aansluiting voor VGA waar je een adaptertje op aansluit. Werkt perfect ;)
Jammer van het scherm had toch gehoopt op minimaal 1600x900..
Inderdaad, ik erger mij er echt aan dat non-media laptops met 16:9 geleverd worden, maar die 1366x768 resolutie mag van mij onderhand toch wel afsterven.

Mijn oudere Asus 13" heeft dat al en ik heb daarbij besloten nooit meer zo'n scherm te willen, de 1600x900 op b.v. een Samsung Chronos 7 series is toch wel al een hele verbetering.
Anoniem: 80466
@djunicron9 juni 2012 13:00
Ik wacht wel op een 16:10 scherm.
Dan betaal ik maar wat extra of zo.

Ik kijk vrijwel nooit fullscreen video op mijn laptop en heb echt helemaal niks aan een 16:9 ratio van het scherm.

Maar voorlopig zijn er geen ultrabooks met 16:10 schermen dus de hele categorie ultrabooks is daarom al meteen niet meer boeiend.
Inderdaad het gaat voor de fabrikanten maar om een paar luizige dollars verschil om die resolutie op te waarderen. Dan krijg je opeens een laptop die wel bruikbaar is.
Maar ja waarschijnlijk zijn ze bang hun topsegment dan te kannibaliseren.

Mijn advies: niet kopen. Tablets hebben minstens dezelfde resolutie en zijn even ongeschikt om er langdurig kantoorwerk op te doen, maar zijn lichter, goedkoper, draagbaarder en gaan langer mee op een accu-lading.
Gaan we nu alles ultrabooks noemen? 2KG zou je geen ultrabook mogen noemen.

"Ultrabooks are designed to feature reduced size (less than 2.1 cm thick) and weight (usually less than 1.5 kgs (3.3 lbs)) without compromising performance and battery life. "
Tja, je zegt het goed. "Usually less than 1.5 kgs".
Als ik de specificatie bekijk dan is er niet echt een randvoorwaarde voor het gewicht van het apparaat: Klik (Wikipedia).

Mijn huidige Samsung NP900X3A is ook net wat lichter (al is dat één van de eerste ultrabooks zonder optical drive).

[Reactie gewijzigd door Da_maniaC op 10 juni 2012 10:43]

Klopt. 3 jaar geleden kocht ik een 13,3 inch notebook met een gewicht van 1,6kg en toen werd het ook geen ultrabook genoemd.

Ultrabook begint een marketingterm te worden om laptops te verkopen.

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 9 juni 2012 15:57]

Zo worden ultrabooks voor mij persoonlijk misschien ook nog eens interesant. Ik hoop dat er een realistisch prijskaartje aan gaat hangen. Want ik ben dus niet bereid om meer dan 100 euro voor het design te betalen. Want dan wordt het voor mij gewoon een dikke zware grote laptop zoals we gewend zijn.

Ik kijk er zeker naar uit.
Waarom koop je dan geen gewone laptop, als je het design toch niet belangrijk vindt?
15,6"-laptops met een beeldschermresolutie van 1366x768 en een dikte van 21mm. Het gewicht van de S46 en S56 is respectievelijk 2 en 2,3 kilo, wat flink wat zwaarder is dan gebruikelijk voor ultrabooks. De nieuwe S-serie heeft geen behuizing van aluminium, maar van plastic met aluminium delen. Asus levert de notebooks met een dvd-speler.
Als ik deze specs zo lees dan begrijp ik niet dat dit ultrabooks genoemd mogen worden.
Opzich best leuke modelletjes, echter vind ik de Zenbooks er echt vele malen mooier uitzien (terwijl dit dezelfde fabrikant is, lijkt het model er eigenlijk niet eens een klein beetje op).
Ook zie ik geen backlit keys op het eerste gezicht (welke ik ontzettend fijn vind werken zelf....en als je het niet wil kan je ze gewoon uitzetten).
Ook denk ik persoonlijk dat fabrikanten qua esthetiek best eens wat aandacht mogen besteden aan notebooks waarbij het echt lijkt alsof de scherm bezel dunner aan het worden is (ziet er ook gewoon mooier uit imo). In de TV markt werpt dit ook zijn vruchten af.

En dan weer die scherm resolutie he... het valt me op dat het de afgelopen jaren bij alle nieuwe notebook/ultrabook series haast nooit de mogelijkheid is om op dit soort modellen gewoon een optie te hebben waarbij je ook een andere scherm resolutie kan kiezen.

Ik had zelf in April 2010 al een 15,6" notebook met een 1920x1080 schermresolutie en _ja_ dat is megafijn en hartstikke mooi. Als je de items op het scherm te klein vind worden dan heeft oa. windows daar mooie functionaliteit voor. Maar de weergave van foto's, films en games wordt er oa. zeker niet slechter op (laatstaan de extra deskspace als je eens wat wil doen in Photoshop of visual studio).
En begin nu svp niet over het high-end gaming verhaal waarbij een standaard GPU het toch niet trekt.... dat is een gegeven. Echter maakt het tegenwoordig niet meer uit voor windows gebruik of de GPU 1366x768 moet weergeven of 1920*1080.
Overigens wacht ik persoonlijk nog even op de ultrabook modellen die net een iets betere GPU hebben (en in ieder geval 1920x1080 resolutie).

[Reactie gewijzigd door Da_maniaC op 9 juni 2012 12:09]

Dit is nou eens vooruitgang qua prijzen. Design ziet er strak uit maar het begint wel een beetje te vervagen ( notebook-ultrabook). Dit wordt net als tussen een smartphone en een tablet in één( S2 en tab 10.1-> Note). Echte dure ultrabooks zijn veel dunner dan dit dat is.
Ik zie niet in hoe dit nog onder de noemer ultrabook valt. Hij is dikker, zwaarder en ook nog eens groter qua schermformaat dan de richtlijnen van intel voor het gebruik van de naam ultrabook.
Hadden ze niet beter een µVGA kunnen nemen, zoals bv in de Samsung 5 series? http://photos.pcpro.co.uk...53/it_photo_176590_52.jpg Deze grote past toch echt niet op een ultrabook!
toch is dit veel handiger
aan de ene kant wil je een dunnere laptop, maar ben je wel van plan allerhande omzetstukken mee te sleuren?
Ach, dat is echt een klein kabeltje en hoef je echt niet altijd bij je te hebben. Alleen als je van te voren weet dat je hem gaat gebruiken pak je hem in. Je ziet ook vaak dat mensen een USB-Hub meenemen. Het probleem met zo'n klein kabeltje zie ik niet eigenlijk. Het weegt goed op tegen de lelijkheid die een conventionele VGA poort met zich meebrengt...
Naar mijn mening maakt zo'n oude VGA aansluiting meteen een lelijke indruk.
Van mij mogen ze die weglaten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee