Asus komt met 13mm dunne externe dvd-branders

Asus heeft een externe dvd-brander aangekondigd waarbij de behuizing een dikte heeft van 13mm. De SDRW-08U5S-U heeft een vormgeving gekregen die aansluit bij de Zenbooks die Asus op de markt brengt.

De nieuwe dvd-branders, die het typenummer SDRW-08U5S-U dragen, zijn aangekondigd via het Google+-account van Asus. Met een dikte van 13mm claimt Asus dat het de dunste externe dvd-brander heeft gebouwd die momenteel op de markt te verkrijgen is. Verder lijkt de vormgeving sterk op de Zenbooks die Asus op de markt brengt. Deze ultrabooks beschikken niet over een dvd-brander.

De fabrikant meldt dat de dvd-branders, die drie kleurstellingen hebben gekregen, zowel horizontaal als verticaal bruikbaar zijn. Ook zijn de optische drives voorzien van Disc Encryption II-technologie waarmee data op een cdr of dvd-r versleuteld kan worden. De dvd-branders gaan tussen de 65 en 70 dollar kosten en zouden binnen een maand in de VS verkrijgbaar moeten zijn.Asus SDRW-08U5S-U

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

24-03-2013 • 12:35

73

Reacties (73)

73
73
46
2
0
10
Wijzig sortering
Anoniem: 303530 24 maart 2013 12:41
De dunste externe DVD brander die op de markt is?? Lekker zinvol, op ebay staan honderden case's waar je een 9.5mm dikke DVD brander in kan stoppen, waarmee je dus uiteindelijk op dezelfde dikte uit komt.

In de bron wordt een prijs van $65-70 genoemd. Je betaalt duidelijk voor het design, voor die prijs had er een blu-ray lezer in kunnen zitten.
Asus wil hier ook geld aan verdienen he, zoals de meeste fabrikanten zit er amper marge op een verkochte laptop, dus dan verdienen ze het op randapperatuur. ;)

Je betaalt idd voor het design, maar zo overdreven duur vind ik deze spelers nu ook weer niet. En zeg nu zelf, welke consument brandt er nu een Blu-ray? Dus dat ze op die functionaliteit besparen snap ik wel.
Volgens mij is deze ook nog een milimeter dunner (12 mm)

http://www.myce.com/news/...-in-magnesium-case-66463/

Lijkt qua uiterlijk er wel een beetje op ook...
"Ook zijn de optische drives voorzien van Disc Encryption II-technologie"

Hoe is dit positief? Als dit een speciale technologie is waarbij je dus die specifieke drive nodig hebt voor je encryptie, dan kan je dus geen andere drive gebruiken. Als je die drive niet nodig hebt voor die technologie, dan is het dus een onzin verhaal om het als speciale eigenschap van je product te noemen.

Stel dat het software-based is, dan is het misschien nog wel zinvol, maar dan heeft het dus geen drol te maken met deze drives. Daarnaast is het een beetje naar dat dit soort dingen gemaakt worden, want dan krijg je dus dat je schijfjes over een paar jaar niet meer te gebruiken zijn om dat de software niet ondersteund wordt en asus zich er echt niet druk over gaat maken.

Met andere woorden: hoe dan ook een slecht idee.

Stel dat je een normaal filesystem hebt, ISO9660 bijv. en de bestanden daar op dan van encryptie voorziet, en dan ook zorgt dat er een plain text bestand op die schijf staat met daarin de vermelding dat de bestanden gecodeerd zijn, en hoe, dan kan je in elk geval in de toekomst gewoon nog bij je data. En nee, dat maakt het niet onveilig, want als je zegt dat er AES of RSA gebruikt is met bepaalde parameters, dan heb je alsnog gewoon de key nodig om het te decoderen.
Hoe is dit positief? Als dit een speciale technologie is waarbij je dus die specifieke drive nodig hebt voor je encryptie, dan kan je dus geen andere drive gebruiken.
Mocht dit het geval zijn, is dat dan niet juist positief? Stel je brandt zeer gevoelige informatie op een dvd en het wordt alsnog gestolen, zou je dan blij of teleurgesteld zijn dan geen enkele andere dvd speler die data kan lezen?

Dat je niet even met een andere dvd drive in een andere pc het schijfje kunt lezen is waar, maar in het geval dat je zulke encryptie wilt gebruiken is dat juist de bedoeling. En wil je het alsnog op een andere pc openen, dan neem je de dvd brander toch even mee? Het is tenslotte een externe, draagbare, dvd-brander.

Er ontstaat mijn inziens pas een probleem wanneer die dvd-brander kapot gaat en dit type uit de handel is genomen. Maar als Asus daar al rekening mee moet gaan houden voor een kleine extra feature, dat gaat iets te ver.
Ik veronderstel dat je data ook zonder encryptie kunt opslaan.
Opkomende markt aangezien we DVD lezers overal uit slopen maar je zo nu en dan toch nog wel eens een DVD moet kunnen uitlezen.
opkomende markt? Die dingen bestaan al 15 jaar en hebben hun hoogdagen al gehad. Een kleine markt zal er nog wel overblijven, maar ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een dvd heb moeten branden
Bij het aanschaffen van een Asus laptop (wellicht alle merken), wordt er geadviseerd om een backup van het systeem te maken op een dvd schijf. Sommige fabrikanten zetten een mogelijkheid om te herstellen op een apart gedeelte van de hardeschijf, maar bij een crash van je HD heb je daar vaak ook niets meer aan.

Een dvd lezer/brander is nog steeds noodzakelijk voor de consument. Tenzij je later alsnog 20-60 euro wilt neerleggen voor een herstel dvd incl. verzendkosten.
Dan maak je toch een standaard Windows Backup Image naar een USB-stick of -hdd?
Brander is inderdaad niet nodig, maar voor een windows backup image heb je wel een dvd nodig om te runnen. Die dvd kun je zelf branden. Je zult dus hoe dan ook een lezer nodig hebben, dus waarom niet meteen ook een brander als je iets moet kopen, maak je gewoon de recovery dvd zelf.

En ja het kan ook met bootable usb-stick, maar dit is dan ook niet gericht op tweakers.

[Reactie gewijzigd door StelioKontos op 24 juli 2024 02:20]

"Dan maak je toch een standaard Windows Backup Image naar een USB-stick of -hdd?" zei de doodnormale niet-Tweaker.
Anoniem: 325463 @Uniciteit24 maart 2013 18:06
De doodnormale niet-tweaker brand ook geen bootable dvd's :')
een image maken op een HDD waarvan je ook daadwerkelijk kan booten is wel iets ingewikkelder dan het kopieren van de image naar de HDD.

Vanaf een standaard externe HDD kun je namelijk niet zomaar booten :p zal je toch echt wat aapassingen moeten maken met behulp van command prompt.
Anoniem: 325463 @LuchiesP26 maart 2013 18:56
Unetbootin, windows usb image tool, allemaal oplossingen waar je ISO pakt en in een klik bootbaar maakt :')
Je kunt de windows images gewoon downloaden bij microsoft zelf. Ff op een usb stickje zetten en hopen dat je windows key niet van de bodem van je laptop is gesleten.

Het eerste wat ik deed bij mijn zenbook was die recovery partitie verwijderen. Dat ding gebruikte 10% van mijn schijfruimte.
Dat doet de consument natuurlijk ook, daarnaas zitten daar uiteraard alle drivers bij die nodig zijn voor het apparaat. Het meest basale mist heel vaak, denk aan je netwerkkaart aansluiting.

Nee,, dan kun je toch het beste doen wat Windows adviseerd als je je nieuwe laptop voor het eerst in gebruik hebt. Maak een backup en schrijf dit weg op een dvd.
ik herpartitioneer heel het boeltje zelf en gooi ook ineens een cleane installatie van het OS erop ipv altijd die bloatware die fabrikanten er denken te moeten bijleveren :(
Dan heb je een dvd brander nodig om een keer een back up dvdtje te branden? Lijkt me veel simpeler en goedkoper om gewoon een (booteble) usb stick mee te leveren met de instalatie bestanden. Kun je gelijk wat reparatie tools meeleveren. Of zelfs een simpele browser zodat je hulp kan vragen op internet.
Juist... Beetje krom vind je niet? Geen dvd brander mee leveren, maar wel adviseren een back-up op dvd te maken. Lever dan een 1Gb stickie mee met standaard installatie files voor originele taal (NL bv) en dan ander language packs online downloadbaar.

Dat is ws de reden dat Apple ervoor heeft gekozen om de herinstallatie via internet mogelijk te maken. Alle benodigde files worden eerst gedownload en daarna geïnstalleerd. Vraag me alleen wel af wat er gebeurt zodra je bv Osx 10.8 erop hebt gezet. Pakt hij automatisch de nieuwste versie of moet je daarna handmatig upgraden? In het geval van dat eerste zie ik een mooie hack liggen. Gratis legitieme ML op je mac :D
Bij de eerste generaties Macbook Air, ook zonder DVD drive, werd een USB stickje met Snow Leopard install disc meegeleverd. Zo hoor je dat te doen.

Weliswaar is dat ding nog veel kleiner dan een cd (hoewel hij wel in een CD-formaat doosje zat) en is de kans dus groter dat ie zoek raakt (not to mention dat een USB stick natuurlijk opeens heel nuttig kan zijn als ie gewiped wordt en dus niet altijd overleeft), maar goed, ze probeerden het tenminste wel.

Vanaf de 2011 modellen is er de Internet Recovery en wordt er gewoon niets fysieks meegeleverd, heb je ook neit nodig, alleen een internetverbinding die 5 GB kan downloaden.
Ik mis de tijd dat er een recovery dvd standaard bij de laptop/desktop geleverd werd.
Systeembackup na installatie ;)
Kost bij Dell vijf Euro geloof ik. Kun je zeggen dat het gratis zou moeten zijn, maar ach, het bespaart je wel weer de moeite dat je het ding zelf moet gaan maken (of downloaden bij MS)
Heb je wat aan, als het zo'n zenbook zonder DVD speler is. :P
Mijn ervaring is anders. Het is toch heerlijk om af en toe even een iso op een dvd te zetten zodat je geen stick hoeft mee te geven die je toch uiteindelijk niet meer terug krijgt. Ondertussen kan je heerlijk genieten van de dunheid van je notebook. Ook koop ik geen intern DVD branders meer voor me desktops of media centrers. Zien je kasten er ook meteen een stuk strakker uit ;)
opkomende markt? Die dingen bestaan al 15 jaar en hebben hun hoogdagen al gehad. Een kleine markt zal er nog wel overblijven, maar ik kan me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een dvd heb moeten branden
Dat is niet helemaal correct. Door de toename van ultrabooks is de vraag naar externe DVD-spelers juist toegenomen. Al gebeurt branden niet zo vaak meer, er zal altijd vraag naar een lezer blijven.
Nee, vroeger had je hier bijna niks aan omdat je toch overal een DVD lezer in had zitten. Tegenwoordig is dit niet altijd meer het geval, sterker nog, het wordt steeds minder. Daarom kan het wel handig zijn om toch een externe DVD lezer in huis te hebben voor het geval je nog eens een DVD op je laptop/ultrabook/PC wil uitlezen. DVDs hebben we immers allemaal nog wel liggen. Vakantie foto's heb ik namelijk allemaal als back-up op DVD.
Ik heb er alleen eentje gehaald om zo nu en dan een klassieke game te gaan spelen. Iets als Rollercoaster 1 of zoiets. Verder ligt-ie in de kast te verstoffen.

65-70 euro vind ik wel duur voor zo'n ding, eveneens de Super Drive van Apple (€80,-).

Heb er zelf eentje van Samsung voor zo'n vier tientjes. Ziet er niet zo strak uit als deze en de Super Drive, maar ach, voor die 5x per jaar dat ik het gebruik...
Een beetje duur vind ik 65-70 dollar (wat hier natuurlijk 65-70 euro gaat kosten) voor een DVD brander, wanneer je voor ongeveer die prijs een externe Blu-Ray Brander heb.

Waarom zouden mensen nu nog een DVD Brander kopen wanneer Blu-Ray alles (nu is) aan het worden is (High-Def), dan koop je toch een Blu-Ray en geen DVD Brander, want een Blu-Ray Brander kan ook gewoon CD's en DVD's branden.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 24 juli 2024 02:20]

Ik ben het met je eens, op elk vlak. Maar wilde even toevoegen dat deze het natuurlijk ook moet hebben van zijn look. En de blu-ray brander die je aankaart (die ik overigens zelf ook zou hebben gekocht ipv de brander in het artikel, juist vanwege jou redenen) is gewoon m.i. foei lelijk.

Producten worden dus ook verkocht (dus er is blijkbaar ook markt) omdat ze er goed uitzien. En daarbij vind ik het ook een misser, dat het inderdaad geen blu-ray brander betreft.
Anoniem: 449164 @AmigaWolf24 maart 2013 21:33
Blue-ray moet nog wat meer bij het grote publiek komen, de term DVD zit zodanig ingeburgerd dat die niet zomaar wordt vergeten.
Omdat een Blue ray drive ca. 100 euro kost en een DVD drive zoals de Samsung SE-218 is 35 euro. En schijfjes of het nu BR of DVD is zijn allemaal nieuws van gisteren. Ik gebruik hem zelf voor het afspelen van in het verleden aangeschafte DVD's op mn MacMini. Maar heb al zeker 3 jaar geen DVD meer aangeschaft. En zoals hierboven reeds wordt aangegeven de Apple superdrive is een stuk mooier en slot loafing, maat wel 2 keer zo duur.
En die drive van Apple kon tot voor kort alleen maar op de Macbook Air gebruikt worden. Nu ook op de nieuwe iMacs. Apple wil maar 1 USB-kabeltje naar het apparaatje laten lopen en dat levert net iets te weinig vermogen om een DVDtje te branden (of misschien zelfs al lezen). Op het moment dat een Air of nieuwe iMac merkt dat er een Apple superdrive aan hangt wordt er even iets gedaan met het voltage/vermogen dat buiten de specs van USB ligt, waardoor er met 1 kabel kan worden volstaan B)
Opkomende markt? De markt voor DVD-branders is al een tijdje over zijn hoogtepunt heen. Het feit dat ze dun zijn is leuk, maar voegt bar weinig toe, aangezien externe dunne-dvd branders al lang prima te verkrijgen zijn. Die paar mm minder is leuk voor de cijferstjes, maar doet verder helemaal niets voor functionaliteit of draagbaarheid van die dingen.

De prijs is ook nog eens aan de hoge kant. Voor onder de €30 heb je al een externe slim-line brander. Dus ruim €40 voor een leuk kleurtje behuizing is in mijn ogen veel te veel.

[Reactie gewijzigd door Killer op 24 juli 2024 02:20]

True - maar die dingen worden dus vooral gekocht door mensen met een ultrabook. En die koop je ook voor z'n looks, en daar hebben mensen dan ook nog eens extra geld voor over.

Ja, ik weet dat er ook een groep ultrabook-kopers is die primair op zoek zijn naar een compacte machine die toch goede prestaties koopt (bijv. mensen die veel reizen), maar ik durf toch te stellen dat die niet de grootste groep ultrabook-kopers vormen. En trouwens, ook voor dergelijke mensen is een iets dunnere dvd-brander (als ze die al nodig hebben) aantrekkelijk, en waarschijnlijk hebben ze daar dus ook extra geld voor over.

De Samsung waar je naar linkt is toch 21 mm dik, dat scheelt behoorlijk met deze Asus.
Een tientje meer of minder bij de aanschaf van je laptop van 1000+ daar kijk je niet zo heel erg hard naar.
DVD-branders.... hmmm, was een blu-ray lezer (met eventueel dvd-brander erin) niet handiger geweest? Ziet er wel mooi uit, moet ik zeggen.
Nu je het zegt, zou dat wel meer future-proof geweest zijn in deze.
[sarcasme]Vreemd dat ze daar zelf niet aan gedacht hebben.[/sarcasme]

Ik ben bang dat blu-ray te duur zou zijn geweest icm het design
Blu-Ray heeft geen toekomst. Het is al op z'n retour. Sowieso zijn optische media steeds minder interessant, zeker intern. Ik heb veel liever een SSD en HDD in mijn laptop, en dan een externe DVD drive als ik ooit onverhoopt een disc nodig heb.
Ik vind een BluRay film nog altijd mooier dan een gedownloade film die meestal maar 2/3GB groot is.
Geweldig! Laat ik nu alleen al 5 jaar lang geen CD, DVD en zelfs Blu-Ray meer gebrand hebben :)
Zoveel groter is een SuperDrive (17mm) nou ook niet en die gaat al 5 jaar mee.
De superdrive is nog slot-in ook. Groot voordeel naar mijn mening. Een desktop drive met slot-in is tegenwoordig ook onvindbaar
Slot in heeft vele nadelen. Ze hebben vaak problemen met 8cm discs, je kunt er die geinige business card cd roms niet in kwijt en als je schijfje vast zit moet je em compleet demonteren. Al ben ik stiekem ook een voorstander van slot, ziet er gewoon tien keer toffer uit, is een wondelijk stukje techniek dat ie je schijfje gewoon inslikt ^^
Anoniem: 449164 @WhiteDog24 maart 2013 21:36
Maar de superdrive is wel veel te duur, net als deze Asus, zo'n ding koop je toch niet voor de looks.
Maar wel een stukje duurder zo te zien.
en waar heb je die dingen tegenwoordig dan nog voor nodig?

backups maken -> doe dat lekker op een externe hdd... meer ruimte, veel sneller, ongelimiteerd herschrijfbaar, raakt niet onleesbaar door een krasje, even duur zelfs goedkoper, niet steeds nieuwe schijfjes moeten halen bij de lokale computerboer

software installeren -> dat download je tegenwoordig gewoon (ja, ook legaal kan dat)

films kijken -> daar is dit ding compleet nutteloos voor want alles komt tegenwoordig uit op bluray of on-demand services op de pc of set top boxes van je provider

operating systems installeren -> alle hardware van de afgelopen 10 jaar boot vanaf usb sticks en schijven, en windhoos is tegenwoordig gewoon op een stokje te krijgen zonder moeilijk of "illegaal" gedoe.

ik kan me maar 1 enkel scenario bedenken, en dat is al je oude dvdtjes naar iso bestanden kopieren zodat je die verdomd onhandige en kwetsbare schijfjes niet meer nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door Prototype666 op 24 juli 2024 02:20]

Ow nog nooit gehoord van data corruptie op een harde schijf.
Is mij al vaker gebeurd met een acronis image , dus de standaard backup gaat bij mij op een br schijfje.
Wegleggen en komt nooit niks aan....
Anoniem: 325463 @Theodor24 maart 2013 18:18
Dan pak je hem weer na 5 jaar en zie je dat de geest van discrot heeft toegeslagen :)
Backup op 2 mediums, waarvan het liefst 1 offsite en het komt wel goed, en harddisks zijn veel betrouwbaarder dan optische media op lange termijn :')

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 325463 op 24 juli 2024 02:20]

Dat alles tegenwoordig op bluray uitkomt wil niet zeggen dat je alles ook op bluray moet hebben, ik brand met grote regelmaat nog wel een dvdtje... vooral voor films en heel af en toe wat anders (backup disk, rescue disk, weet ik het wat).

Ik vind lang niet elke film de moeite waard om in bluray te hebben (en/of 25GB - 50GB te downloaden). Dan is een dvd een prima tussenoplossing. Verder brand ik ze dan om in de toekomst nog eens te kijken (zou op externe disk kunnen eventueel maar zo kan ik ze makkelijker naar iemand meenemen, het is voor mijn vriendin wat makkelijker kijken, etc).

Dus voor mij is het vooral voor films nog een redelijk vaak gebruikte manier van doen.
Als je een beetje doorklikt dan geeft Asus aan dat de schrijver tussen de $65,- en $70,- gaat kosten.

Ik heb de aansluiting niet kunnen vinden, maar dat zal wel USB 2.0 zijn. :)
Dat maakt toch helemaal niet uit of dat USB 2.0 of 3.0 is? DVD's en CD's hebben een maximale snelheid waarop ze gebrand mogen worden. En de data-aanvoer via USB 2.0 is meer dan voldoende. Als de snelheid te hoog wordt, dan is de kans op fouten veel te groot.
Die maximale snelheid wordt gelimiteerd door de draaisnelheid. Als die te hoog wordt spatten de schijfjes uit elkaar omdat ze simpelweg mechanisch niet tegen de krachten kunnen die er dan op ze uitgeoefend wordt.

Ik heb het een keer gehad in een Plextor drive. Wat een bende is dat dan in zo'n drive. Meteen onbruikbaar. Toen ik Plextor belde hebben ze me heel vriendelijk een nieuwe gestuurd. :)
De beperking ligt in het 'bleken' van de dye; als het werkelijk de mechanische beperking was die de brandsnelheid bepaalde, dan zou er geen kwalitietsverschil tussen de verschillende brandsnelheden moeten zitten.
Jullie hebben alletwee gelijk. De rotatiesnelheid van een DVD zorgt ervoor dat het bij 16 a 20, heel soms 24x, gewoon ophoudt. Desalniettemin gaan boven de ~8x de fouthoeveelheden ook omhoog, en geven zo een tweede beperking.
Het heeft juist te maken met het aantal fouten. Belangrijke dingen zou ik dan ook altijd op een extra lage snelheid branden.
Leuk, een dvdbrander voor hem en voor haar :+
Eeniets dikkere Samsung USB dvdrw kost je 25,-. Lijkt me dan een betere deal voor die 3x per jaar dat het eens nodig is.
Anoniem: 217535 24 maart 2013 14:57
Na dit artikel heb ik nog maar eens gekeken wat de prijzen zijn voor een BR-brander. Maar de schijfjes zijn gewoon te duur. Veel te duur per GB. Dan kun je toch beter USB HD's kopen voor het storen van backups, films, photo's en muziek.

Maar helemaal zonder DVD-speler kan ik niet daarom heb ik al jaren een zelf in elkaar geflanste usb-drive.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.