Asus voorziet 1080p-Zenbook van GeForce GT620M en 500GB-hdd

Asus heeft opnieuw meer informatie vrijgegeven over de nieuwe Zenbook-ultrabook-versies die het bedrijf gaat uitbrengen. De fabrikant komt met een dikkere variant met een Nvidia GeForce GT 620M-gpu en een 500GB-hybrid harddisk.

De meeste specificaties van de nieuwe Zenbook-ultrabooks van Asus waren al bekend, maar bij een evenement in het Taiwanese Taipei had de fabrikant toch nog wat verrassingen in petto. Zo komt het bedrijf met de UX32vd met GT 620M-gpu. Algemeen aangenomen werd dat voor de geïntegreerde GMA HD 4000-videochip van de Intel-processor gekozen zou worden. Intel heeft namelijk veel werk verzet om juist de prestaties van het gpu-deel van zijn chips flink te verbeteren. Wel hintte Asus eerder al op de toevoeging van een dedicated gpu.

De UX32vd is verder voorzien van een hybride harde schijf van 500GB met flashcache in plaats van een ssd. De Zenbook met 13,3"-scherm is dan ook dikker dan de huidige en ook dan komende modellen die wel een ssd bevatten. De toegenomen dikte maakt het mogelijk dat de UX32vd van full-size-hdmi is voorzien en ook heeft Asus ruimte gevonden voor een extra usb 3.0-poort, valt uit de foto's van het Chinese Engadget op te maken. Wat de laptops gaan kosten is nog altijd niet bekend en wanneer ze uitkomen evenmin.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-05-2012 • 16:53

35 Linkedin

Submitter: John_Glenn

Reacties (35)

35
35
27
1
0
3
Wijzig sortering
Intel graphics waren een aantal jaren geleden bagger. Met Sandy Bridge kwam er een vooruitgang. (Intel HD 3000). Die is redelijk, maar komt nog lang niet in de buurt van recente nVidia/Ati GPU's. Met de Ivy Bridge gpu's (Intel HD 4000) wordt verwacht dat ze 20 tot 50 procent sneller zijn dan de Intel HD 3000 (Sandy Bridge) volgens de Engelse wikipedia.

Als je nu eens kijkt naar benchmarks van de GT620M. Een 3DMark score van 890.
Intel HD 4000 graphics (mobile) heeft een 3DMark score van 580.

Bron: http://community.futuremark.com/hardware/gpu

Dus tja, de GT620M heeft toch net even een anderhalf keer zo grote score als Intel HD 4000 graphics. Voor mensen die veel grafisch veeleisende toepassingen draaien of willen gamen met een leuke resolutie, kan die GT620M toch echt het geld waard zijn...
Nu vraag ik mij af, waarom wordt er voor zo'n (voor zo ver ik weet) zwakke gpu gekozen? Zoals in het artikel staat heeft intel inderdaad veel werk verzet om zijn HD 4000 chip te verbeteren. Het verschil tussen die HD4000 en de GT620M wordt dus steeds kleiner. Daarnaast is de GT620M volgens mij niet bepaald krachtig, dus aan wat voor gebruik moet ik denken dat deze gpu echt nuttig is t.o.v. de HD4000?
Anoniem: 426269
@MrRobin10 mei 2012 17:22
Ja, dat deden ze met mijn 13.3" Asusje ook al met de GT 520M, die was ook al bijna niets beter dan de geintegreerde van de Sandy Bridge CPU. En ondertussen had ik wel geklooi met (nVidia) drivers waardoor 1080p films een paar maanden haperden. En door optimus kan je niet eens zelf kiezen welke GPU je wilt gebruiken. Maar de storing ging na verloop van tijd door updates vanzelf weer over gelukkig.

Van mij mogen ze die dedicated weglaten, ik game toch nooit, ik heb liever een kale HD 4000.

Dus Asus, als je een Ivy Bridge kan leveren met een mat 1080p scherm, kale HD 4000, full size hdmi en nog een zooi USB aanlsuitingen dan ruil ik de mijne van vorig jaar wel weer in hoor. O ja, liefst ook nog display-poort voor mijn toekomstige externe scherm met 2560 pixels breedte. En dan mag ie best een halve centimeter dikker zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 426269 op 10 mei 2012 17:25]

Rechtermuisknop op het uitvoerbare bestand, kiezen voor submenu uitvoeren met grafische processor en voilà: keuze uit grafische processor :-)
Vind ik ook al zo vreemd. De GT520 was al nauwelijks sneller dan de HD3000. De GT620 kan er weinig van afwijken als het al geen rebrand is.
nou het voordeel is dat je systeem tegelijkertijd gebruik kan maken van de HD4000 en je Gpu, waardoor het nog best wel goede prestaties neer kan zetten.
Dus als ik het goed begrijp werken deze 2 kaarten ''naast elkaar'', een soort SLI / crossfire? Ik heb zelf ook een Intel gpu (Intel I5, 1e gen) en een HD5650 in mijn laptop. Maar ik kan die dacht ik alleen afwisselen, niet tegelijk gebruiken. Mis ik iets?
Denk meer aan een dedicated GPU als de 'kracht' nodig is en de interne GPU (Intel 4000) als je alleen maar wat zit te internetten/office werk doet.

En in het laatste geval bespaar je dan ook stroom = langere accuduur.
Ja, maar die kracht valt dus nogal tegen met een GT620M, dus waarom überhaupt de moeite nog nemen? Terug kunnen vallen op de IGP is natuurlijk zuiniger dan alleen maar gebruik maken van de discrete GPU, maar helemaal geen discrete GPU hebben is alsnog zuiniger dan dat. Als je dan nauwelijks performance winst haalt omdat de discrete GPU nauwelijks sterker is dan de IGP, waarom zou je die hele discrete GPU er dan nog in stoppen?
Misschien omdat ze er goedkoop aan konden komen en het veel mensen laat denken 'oh, een dedicated gpu, en dan ook nog uit de 6xx serie, zou dat soms sneller zijn dan een gforce 560? vier generaties sneller dan de 240M? dan is hij vast vrij sterk op grafisch gebied!'

slimme marketing, toch
Vaak geeft een dedicated GPU door de betere drivers voor games toch betere resultaten, ondanks dat uit synthetische benchmarks de winst tov IGP minimaal lijkt.
uhm ja dat klopt de HD 4000 geeft je GPU dus een boost. en dat is nieuw sinds Ivy Bridge
Zou dit geen negatieve gevolgen hebben voor de koeling (beeld me wel in dat een gt620M warm word) ?
Aangezien het zo een dunne laptop is. Ik vind het wel geweldig dat er een 1080p ultrabook is (dit werd echt tijd).
Anoniem: 173876
@yochi10 mei 2012 17:13
Mogelijk wordt de behuizing gebruikt als koeling? Volgens wikipedia wordt aluminium gebruikt in heatsinks.
Doen ze ook.. Daarom zijn MacBook pro's zo stil als je ze normaal gebruikt.. Passieve koeling
Anoniem: 384711
@yochi10 mei 2012 17:07
GT 620 moet zelfs in zo'n platte laptop nog prima koel te houden zijn.
die GPU interesseert me niet zoveel, al helemaal niet als hij gewoon extra stroom vreet. waar ik van baal is de: 500GB HDD met flashcache!

dat is iets voor upgrades in oude dikkere laptops, niet een ultrabook. ik zou op een ultrabook genoeg hebben aan 256GB, dus ik hoop dat er een dunnere lichtere SSD-only versie komt... Anders zou ik misschien zelfs gewoon een UX31 overwegen. (Ok, wel minder scherm)
Alleen de dikke variant heeft een hdd
Misschien, omdat er dus een normale schijf in past (Hij was ook dikker), kan je eventueel zelf een nieuwtje plaatsen, als upgrade.
Ik vind die UX32 inderdaad wel interesant aan het worden. Omdat ik een lichte kleine laptop voor school wil en toch ook wel eens een spelletje wil spelen.
Een SSD zit er zo in. En opzich wel slim van ASUS, omdat ze zo de kosten lager kunnen houden en hij wellicht niet duurder zal uitvallen dan de UX31 modellen.
Mijn inziens had Asus dit model op een aantal punten flink kunnen verbeteren om een completere UX-lijn neer te zetten. De UX31A is een geweldig mooie ultrabook, ideaal voor gebruikers die een slank en stijlvol systeem willen die prima prestaties neerzet zolang er niet al teveel grafische kracht nodig is.

Deze UX32 moet op een aantal vlakken toch beter kunnen om hem interessanter te maken t.o.v. van de UX31. Sowieso een betere GPU erin, de meerwaarde van de GT620M tov de Intel 4000 is maar magertjes. En ook had Asus er mijn inziens WEL voor moeten kiezen om een fysieke netwerkaansluiting in te bouwen, gezien het feit dat deze iets dikker wordt.
De GT 620M is toch best een aardig kaartje , kan me niet voorstellen dat de HD 4000 daar heel erg dicht bij in de buurt komt.

420m/425M/435M/525/540M en nu dus de 620m. Allemaal precies hetzelfde behalve de clocks.

De 540M wordt gezien als best een aardige kaart en zit in veel midrange/budjet notebooks. Deze 620m loopt slechts 47 mhz langzamer op de core speed. Vind ik dus best knap voor zo'n kleine laptop. Als je er echt niet mee kan leven clock je hem in 10 seconde op gt540m clocks.
Dacht ik eindelijk m'n nieuwe laptop gevonden te hebben; 13,3", 1080p ips paneel, Ivy Bridge, mooie degelijke behuizing, komen ze met een 620M en een traditionele harde schijf. Maak daar een 640M van en een 128/256 GB SSD, dan weet je tenminste ZEKER dat je in juni/juli de concurrentie aan kunt met Apple in het high-end segment...
Dit wordt dan ook een echte krachtpatser, waar gamen in bepaalde mate wel mogelijk wordt.
Zijn net iets snellere broertje: GT 630M , is anders niet zo'n krachtpatser hoor. Maar inderdaad in bepaalde mate kan je er mee gamen..

[Reactie gewijzigd door ingmaronline op 10 mei 2012 16:59]

Dat is dan ook de uitzondering, de CPU en scherm zijn een hele goeie keuze, wel een beetje jammer voor zo een GPU. Maar deze ultrabook is dan ook niet bedoeld voor het gamen..
Als die dan toch niet bedoeld is om te gamen, waarom dan die dedicated GPU? De HD4000 is prima waar die voor bedoeld is en zelfs een spelletje kan daar best nog wel eens vanaf.

Die extra GPU is in dit geval dus pure geldverspilling in deze "ultrabook".
Wellicht omdat er nog een hele wereld buiten het gamen is die gebruikt maakt van de videokaart?

- 3D Bewerking;
- Video bewerking;
- foto bewerking;

Om maar een paar dingen te noemen.

Je gaat toch niet gamen op een laptop :Y)
mag hopen dat dan de energiebeheersing van die externe GPU een beetje goed is, anders is het ook nog energieverspilling...
jammer genoeg ook zo'n beetje de belangrijkste uitzondering voor gamen...
eigenlijk is dit gewoon een hernoemde GT540...
Wat is dat nou voor een rare redenatie? Jij zegt dat je met deze laptop kan gamen, iemand spreekt je er op aan dat dat nogal tegenvalt en dan zeg jij ja maar de laptop is ook niet bedoeld om op te gamen?! Spreek je jezelf niet een beetje tegen hier?
Ik sta overigens te springen om dit ding, lijkt me helemaal geweldig, alleen denk ik niet dat ik voor het model met de nvidia chip en de hybrid drive ga, doe mij maar een SSD en een discrete GPU die alsnog niet sterk genoeg is om op te gamen lijkt me dat die alleen maar je accu sneller leeg trekt.

edit @InjecTioN: ohh... dat wordt inderdaad wel een stuk interessanter dan ja, als je er dan alsnog een 120 GB SSD voor in de plaats kan zetten dan is het wel fijn om daarnaast nog een reguliere schijf voor opslag te hebben (of voor wat test VM's of zo die niet per se snel hoeven te zijn).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 12 mei 2012 16:12]

Omdat het mij niet alleen om het game gaat? Ik geef duidelijk aan dat het game mogelijk maakt in bepaalde mate.
Even voor de duidelijkheid:
Met het nieuwsbericht wordt er nogal snel gedacht dat het om een hybrid harddisk gaat. Dit is echter niet het geval. Tegenwoordig kunnen er SSD's in een miniPCIe-slot geplaatst worden, wat het mogelijk maakt om als caching te dienen voor de reguliere hardeschijf met actieve delen. Deze kleine SSD van 24GB is dus zelfs nog te vervangen door een andere (grotere) SSD. Daarmee is de vraag naar een SSD in de laptop ook direct opgelost. :)

De SSD kan dienen als een losse SSD of als cache-module voor de harddisk.
Mwa, naar verluid is een 620 ongeveer een GT435M, welke van het kaliber AMD's geintegreerde Fusions is. Zeker beter dan Intel, maar een krachtpatser niet.

Ik hoop dat ze er nog een 630 in gaan stoppen, dan zou ik zeggen: net wel.
Goed dat er in de Windowsmarkt hele aardige concurrentie komt voor de MacBook Air. Zowel Asus, Hp, Lenovo, Samsung en Sony zetten al leuke dingen in de markt. Ik verwacht dat dit Apple zal verleiden om met beter gespecifieerde MacBook Airs en Pro's te komen. Want ik heb het al wel even gehad met de te trieste resolutie van 1280x800 op mijn 13" MacBook Pro.
Zo moeilijk hoeft het toch niet meer te zijn om een retinascherm van 14"in dezelfde vormfactor van de 13" MacBook Pro of Air te persen en die dingen met 2-4GB grafisch en 16GB werkgeheugen uit te rusten en daarmee te voorkomen dat er klanten met nood aan een mobiel werkpaard op de loop gaan?
Die samsung (530UB) mag je niet als concurrentie zien, die asus is nog kwalitatief goed en degelijk. de samsung met al z'n plastic stelt helemaal niks voor, imo is dat product met +- 900eu minstens 100eu te duur geprijsd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee