'Renesas gaat 14.000 banen schrappen'

Chipgigant Renesas zou van plan zijn om flink te snijden in zijn personeelsbestand en 14.000 banen op de tocht willen zetten. De fabrikant kampt met verliezen en zou een van zijn fabrieken aan het Taiwanese TSMC aangeboden hebben.

Renesas Technologies logoRenesas is een van de grootste fabrikanten van chips voor lcd's, mobieltjes en auto-elektronica. Het Japanse concern is in zwaar weer beland door de sterke yen, de zwakke Japanse elektronica-industrie en de natuurrampen in Japan en Thailand. Het noteerde voor afgelopen jaar een miljardenverlies. Volgens de zakelijke Japanse krant Nikkei zou er daarom een grote reorganisatie op komst zijn. Via een aandelenconstructie zou het bedrijf 100 miljard yen, omgerekend 1 miljard euro, willen verwerven om de herstructurering te bekostigen en kredietverleners gerust te stellen over de financiële positie.

Daarnaast zou Renesas in gesprek zijn met TSMC voor de verkoop van zijn Tsuruoka-productiefaciliteit voor systeemchips. Die fabriek zou onvoldoende draaien als gevolg van de ingestorte vraag naar platte tv's in Japan. TSMC zou echter geen plannen hebben om de fabriek, waar 1400 mensen werken, over te nemen, schrijft Reuters. Renesas is ontstaan uit het samengaan van de chipafdelingen van Hitachi, Mitsubishi en NEC en deze bedrijven hebben nu ook het grootste deel van de aandelen in handen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-05-2012 • 08:38

28 Linkedin

Reacties (27)

27
20
14
1
0
4
Wijzig sortering
Kleine europa ...EU economie is anders wel de grooste economie ter wereld gevolgt door die van de USA ..samen ongeveer goed voor de helft van de wereld omzet.
Dus als daar problemen zijn heeft het zeker invloed op de rest van de wereld aangezien veel van die booming landen veel exporteren voornamelijk naar de EU en de USA.
En dan is Europa ook nog eens groter dan de EU. Ongeveer 2x zo groot qua landoppervlakte. (Niet qua economie.) Kortom... -RetroX- kon er haast niet verder naast zitten.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 26 mei 2012 14:02]

Last van de natuurramp in Thailand? Als leverancier misschien? Of hebben ze daar ook fabrieken? Niets over fabrieken in wikipedia. Ook niets over fabrieken in Japan van TSMC.

TSMC: http://en.wikipedia.org/wiki/TSMC www.renesas.com

Renesas: http://en.wikipedia.org/wiki/Renesas www.tsmc.com

[Reactie gewijzigd door Marc050 op 26 mei 2012 08:56]

Wikipedia hoeft niet volledig te zijn, en in geval er wel iets staat hoeft dat zelfs niet altijd te kloppen.

Je mag er gerust van uitgaan dat ze die 46.000 man niet alleen maar in Japan aan het werk hebben, aangezien de lonen in omringende landen vaak lager liggen.

Als ik http://www.renesas.eu/comp/profile/index.jsp goed begrijp, hebben ze 14 productiefaciliteiten in Japan en 8 erbuiten. Waar precies, staat er alsnog niet.. Maar Thailand klinkt niet onlogisch.
Het was natuurlijk niet uit te blijven dat de economische recessie slachtoffers ging maken. Misschien gaat het Europees niet al te best maar door de zwakke euro kan je wel verwachten op meer export naar landen zoals Amerika.
economische recessie? Hoezo recessie, de economie in zuidamerika en veel aziatische landen is booming. Het kleine europa en het enorm overgewaardeerde amerika hebben wat problemen maar de globale economie zit zeker niet in recessie.

Als lokale ondernemer kan je last hebben van lokale recessie maar een wereldwijde speler die 'last heeft van de recessie" is gewoon mismanagement.
Met veel Zuid-Amerikaanse landen gaat het inderdaad relatief goed, vooral met de landen die niet hebben mee gedaan aan de financiële vrije-markt grabbelton orgie waar het westen zich het afgelopen decennium aan te buiten is gegaan, maar in plaats daarvan een 'socialistisch' beleid hebben gevoerd.

Maar veel Aziatische landen hebben wel degelijk een probleem:

China: economische groei neemt af, en ondanks de economische groei vh afgelopen decennia is er nog steeds veel armoede.
In ieder geval is van veel Chinezen het inkomen nog zo laag dat ze zich niet de woningen kunnen veroorloven die daar de afgelopen jaren zijn gebouwd in de veronderstelling dat zij die dankzij de groei wél zouden kunnen betalen. Gevolg: complete nieuw gebouwde steden staan leeg.


Japan says economic crisis worst since WWII
February 16, 2009
http://news.smh.com.au/br...e-wwii-20090216-88wv.html
"Japan warned Monday it was in the deepest economic crisis since World War II, after Asia's biggest economy suffered its worst contraction in almost 35 years."


Eurocrisis raakt Zuid-Korea
http://www.nuzakelijk.nl/...sis-raakt-zuid-korea.html
Get your facts straight! Het gaat helemaal niet goed met de wereld economie, europa en de vs waren de motor van de economie als die stilvalt valt alles terug zelfs china.

In die zuid-amerikaanse zogenaamde communistische landen gaat het helemaal slecht, ik vraag me werkelijk af hoe je hierbij komt?! Laatst nog een annexatie gehad van een spaans concern door de argentijnse overheid en dit incident staat niet op zich zelf helaas, investeerders kijken wel uit.

Ot:
Wat ik me afvroeg is het aantal nu 14.000 of 1.400? Omdat die fabriek 1.400 medewerkers telt.

(ik zit op de phone te pielen, sorry dat ik geen linkjes toon dit vul ik straks nog aan eventueel)
En waarom denk je dat het in China zou stilvallen? Onzin. China haalt de US juist al bijna in (op het punt van GDP):
http://en.wikipedia.org/w..._economies_by_GDP_in_2012
Ook niet zo vreemd natuurlijk, met zo'n 1.37 miljard inwoners. Ze gaan echt niet zitten wachten op de dollar, hoor. Met een paar jaar is China de 2e economie; nog een paar jaar dan heeft ze ook de EU ingehaald.
Toen ik in China was, zag je duidelijk hoe het land in 2en gesplitst is. Er zijn 100 miljoen partijleden die 'rijk' zijn en meer dan een miljard superarmen. De hele infrastructuur is eigenlijk alleen geschikt voor die 100 miljoen rijken.

Het bouwen van spoorwegen daar is dan ook een stuk minder dom dan het hier of in de USA zou zijn. Dus 1 van de crisismaatregelen aldaar, het investeren van een 600 miljard dollar voor het bouwen van spoorwegen, is een stuk minder onhandig dan het lijkt. De infrastructuur loopt zo enorm achter op zijn bevolkingsaantal...

Rijk daar is nog altijd heel wat minder rijk dan hier; dus als we China met USA vergelijken dan zullen wij het in ons leven niet snel meemaken dat China's rijkste 100 miljoen inwoners rijker zijn per persoon dan de eerste 100 miljoen inwoners van USA.

Kortom je kunt natuurlijk nog zoveel fraude op papier plegen, en in China wordt er op papier veel te veel gelogen, dus getallen uit China kun je simpelweg nooit serieus nemen.

Daar zouden ze aan moeten werken. Probleem is de consequentie van als de waarheid wel op papier staat. Hiervan een voorbeeld.

Zelfs hun inwoneraantal klopt niet ,want er zijn tientallen miljoenen die hun 2e kind gewoon niet registreren (en het krijgt dan ook geen onderwijs - meestal zijn het meisjes).

Er zijn dus veel meer Chinezen bijvoorbeeld dan ze op papier geteld hebben.

Een afgang natuurlijk voor zo'n systeem dat een kind dat niet geregistreerd staat dat het geen onderwijs kan volgen.

Kortom om te beginnen moet het getal wat China presenteert al door een grotere factor gedeeld worden. Dan lijken ze alweer wat armer. Dan de factor 2 fraude eraf en dan is het nog een bedroevend arm land met 's werelds grootste probleem op dit moment.

Hoewel India ook op de nominatie staat om 's werelds grootste probleem over te nemen. Simpelweg door geboortecijfer.

Oh we hadden het over Renesas. Kijk in de technologie gaat het om prijs. Als je niet kunt concurreren op gegeven moment met anderen of simpelweg over inferieure technologie beschikt, dan ben je niet gelijk weg maar moet je wel enorm saneren. Het citeren van cijfers over 2009 voor een technologiebedrijf dat in 2012 met een probleem kampt komt niet erg serieus over elders in de thread hier.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 26 mei 2012 14:36]

Wat? China haalt de US bijna in? Als je je eigen linkje bekijkt zie je dat dat onzin is. De Chinese economie is nog steeds de helft van dat van de VS (het gaat hier om real economy, niet PPP). Het duurt nog zeker 20 jaar voordat China de VS voorbij is (ook omdat groei uiteindelijk zal afvlakken).
Ik had het over een terugval, daarnaast kloppen de chinese officiële cijfers voor geen meter. De inflatie is veel hoger(15-20%) en de economische groei vele male kleiner (3-5%).
Zuid-amerikaanse landen communistisch? Het gaat daar slecht? Uhh..

Er is enorme groei in Zuid-Amerika! http://en.wikipedia.org/w...wth_rate_CIA_Factbook.PNG

Verder zijn die landen ook verre van communistisch. Chile, Argentinie, dat zijn altijd bolwerken geweest van rechtse machten. Brazilie kan je ook moeilijk links noemen. Alleen Chavez zit een beetje tegen het communistische aan, maar communistisch is het Venezuela bij lange na niet.

Alleen in Bolivia, Peru en Venezuela heb je nu linkse (indiginous) presidenten die de enorme economische ongelijkheid in hun landen willen aanpakken.

Dat er dingen worden genationaliseerd is inderdaad niet leuk voor ons, maar dat heeft meestal met de enorm lucratieve consessies te maken die zo'n bedrijf jaren geleden heeft verworven door een zak geld aan de presidentiele familie te geven. Dan krijg je op den duur een opstand, zeker als die president allang weg is.

Ik weet bv dat zo'n 95% van de winst uit Slochteren in de Nederlandse schatkist terecht komt (en dus 5% voor NAM: Shell en Exxon). Dit is een prima eerlijke deal. Dit geld komt ook weer bij de bevolking terecht dmv overheidsuitgaven.
Ik vraag me af hoeveel procent van de grondstof-winsten in Nigeria, Equador, Suriname, Peru, etc etc ook echt bij het volk terecht komen, en welk percentage bij de president/westerse delfmaatschappijen.

Dus: Het nationaliseren van bedrijven is niet altijd onterecht (maar ook niet altijd terecht).
Dan ken jij de wereld van elektronica ontwikkeling niet heel erg goed denk ik. Heel veel ontwikkelingen starten in Europa en Amerika en ja ook steeds meer in Azië maar het gros wordt nog steeds hier lokaal ontwikkeld. Dat de productie wel in Azie is doet daar weinig aan af.

Daarnaast zijn Europa en Amerika grote consumptie maatschappijen. Zij bepalen voor een groot deel de vraag uit de markt. Wij hebben / hadden daar het geld voor maar door de recessie houden een hoop mensen de hand op de knip. De ene terecht omdat hij daadwerkelijk minder inkomsten heeft en de andere onterecht omdat hij bang is. Uiteindelijk is het effect het zelfde, minder consumptie = minder productie = kleinere totale markt = minder omzet voor de bedrijven.

Een globale speler in de elektronica wereld wordt dus zeker wel geraakt door de recessie in Europa, Amerika en delen van Azië (Japan bv).
Ik hoop dat het weer goed gaat met hun, bijjna elk groot Japans electronica bedrijf kampt met problemen, buiten Toshiba dan, die hadden geloof ik nog een winst geboekt vorig fiscaal jaar.
Canon doet het ook perfect. Er zijn genoeg japanse electronica bedrijven die het zeer goed doen.


Echter was dit voor Renesas enigzins wel te verwachten. Het is een trend die al een aantal jaar bezig is: het is voor de "kleinere" semiconductor spelers gewoon niet rendabel om zelf hun fabrieken draaiende te houden.
Ik denk niet dat we Renesas bij de "kleinere" semiconductor spelers hoeven te rekenen. Ok, de cijfers zoals ik ze ken zijn van Renesas zelf afkomstig, en ze zijn van 2009, maar deze laten nogal een tegendeel zien:

- totale omzet: 10 mld USD
- Derde grootste algemeen in het semiconductor segment (achter intel en samsung)
- De grootste op het gebied van microcontrollers (3x meer omzet als de nr2 freescale, bijna 5x meer als nr 4 Microchip)
- Binnen Europa zijn ze 'slechts' 7e algemeen, maar nog steeds 1e op het gebied van microcontrollers.

57% van hun omzet zeggen ze uit Japan te halen, nog eens 25% uit de rest van Azie. Aan Europe kwam 11% van omzet. Ze zijn dus wel degelijk sterk afhankelijk van de Japanse markt.

Ik denk dat Renesas ook veel last heeft van de ARM-cortex-M controllers die juist sinds 2009 sterk in opkomst zijn.

De verschillende fabrikanten doen ook erg hun best om hun controllers in nieuwe producten gedesigned te krijgen. Dat heeft mij iig al een paar leuke evaluatie kitjes opgeleverd. En ik kan dan ook zeggen dat Renesas wel degelijk mooie producten in hun pakket hebben.

En verder levert Renesas veel minder aan consumenten, in vergelijking met Canon. Dat kun je dus niet zomaar vergelijken.
Japanse bedrijven hebben het in het algemeen (er zijn natuurlijk hier en daar uitzonderingen) moeilijk op de wereldmarkt door de steeds sterkere yen. Daar is op zich wel wat aan te doen (zet de geldpersen maar aan), maar dan komen in het vergrijsde Japan honderd miljoen bejaarde kiezers (die geen baan meer te verliezen hebben, maar wel koopkracht op hun spaargeld) massaal in opstand, dus geen politicus die zich daaraan waagt. Ooit zal de wal het schip wel keren, maar deze trend duurt al ruim twintig jaar, elk jaar verliest Japan een klein beetje aan concurrentiepositie. Gelukkig was de uitgangspositie wel erg goed, in de jaren 80 was Japan een gigantisch economisch powerhouse.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 26 mei 2012 16:46]

Wanneer je zoveel banen moet schrappen heb je te lang met oogkleppen op geleefd en gedacht het komt wel goed.

Fout van de directie dus, maar die zullen wel weer dikke bonussen krijgen om het winstgevend te maken. Of een goude handdruk.
Man man altijd maar de directie de schuld geven lekker makkelijk. De huidige financieele crisis de twee mileurampen die Japan samen met Taiwan moesten meemaken hebben voor een enorme dip gezorgd in de omzet terwijl de kosten niet lager en misschien zelfs hoger uitviellen. Ik denk dat je onder normale omstandigheden misschien wel een punt hebt maar in dit geval is er teveel overmacht en triest te zien dat zoveel mensen hun baan gaan verliezen. Het pleit voor hun dat ze geld gaan "ophalen" om de reorganisatie deels te bekostigen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee