Renesas komt met full hd-processor voor mobieltjes

Renesas gaat begin 2009 een processor voor mobieltjes aankondigen die video op de volledige hd-resolutie kan decoderen. Concurrenten hebben tot dusverre alleen chips aangekondigd die een lagere resolutie ondersteunen.

Full HD NokiaDe chip van Renesas zal begin februari tijdens het Isscc 2009-evenement in San Francisco aangekondigd worden. De processor werkt op 500MHz en ondersteunt mpeg2, mpeg 4 en mpeg4 h.264. Volgens de fabrikant kan de chip beelden met een resolutie van 1920x1080 verwerken op 30fps, terwijl het verbruik dan op 342mW blijft liggen. De grootte van de chip, die op 65nm wordt gebakken, is 6,4mm bij 6,5mm.

Verschillende concurrenten van Renesas hebben eerder hdtv-compatibele processors aangekondigd. Broadcom deed een dergelijke aankondiging al in oktober vorig jaar, terwijl Nvidia en Texas Instruments begin dit jaar processors die met hd-materiaal overweg kunnen voor het voetlicht brachten. Die chips ondersteunen echter een resolutie van maximaal 1280x720 beeldpunten, en niet de full hd-resolutie.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

28-11-2008 • 20:54

95 Linkedin

Reacties (95)

95
93
15
9
0
0
Wijzig sortering
Wat iedereen hier over het hoofd ziet is dat de mobiele markt wordt gezien als de grootste groeimarkt met de meeste mogelijkheden. Een toekomstbeeld waarin het mobiele apparaat op zich het hoofdapparaat is waarmee de mensen werken is vrij realistisch.
Je hebt een mobiel apparaat met je persoonlijke informatie in, waarmee je inhaakt op 'the cloud', thuis achter je bureau klik je hem in een cradle/dock (als het niet draadloos kan) dat aansluit op extra hardware, niet alleen schermen, muis/toetsenbord en printers etc., maar ook extra opslag en mogelijk extra grafische versnelling o.i.d.
Datzelfde mobiele apparaat kun je vervolgens gaan gebruiken om in de woonkamer je eigen HD-materiaal de kijken op een willekeurige TV, misschien draadloos, misschien ook weer via een cradle/dock.
Dan is het opeens een stuk handiger om zo'n krachtig setje chips in je zak te hebben lijkt mij?
Blijft de vraag waarom je het decoden van de videostream aan de mobiele / embedded CPU over wil laten... Puur en alleen het geheugenkaartje uitlezen en die stroom bits as-is, al dan niet draadloos, doorsturen naar de tv is meer dan genoeg. Dan kan je tv het hele decode gebeuren doen. Paar voordelen:
 • tv hoeft zich geen zorgen te maken over levensduur accu, die hangt immers aan netstroom
 • een geëncodeerd videosignaal is aanzienlijk kleiner dan raw video data (da's de hele reden waarom we het überhaupt encoden), zodat je minder bandbreedte nodig hebt voor het versturen
 • in een tv heb je een veel groter "budget" aan rekenkracht (zowel stroom als aantal transistors), zodat je bij de decode niet op kwaliteit hoeft te bezuinigen (ik weet niet helemaal zeker of het bij video ook zo werkt; bij JPEG is het in elk geval zo dat je een gegeven bestand, afhankelijk van de rekenkracht die je er voor over hebt, op hogere of lagere kwaliteit / nauwkeurigheid kunt decoden)
 • in de tv zitten chips en codecs die speciaal getuned kunnen zijn voor dat specifieke model tv, zodat ze rekening kunnen houden met de specifieke eigenschappen van de tv bij het decoden (al was het maar dat ie decode naar HD-ready in plaats van full-HD, omdat ie weet dat zijn scherm toch niet meer weer kan geven; beetje zonde als je mobieltje eerst full-HD decode wat dan vervolgens door de tv alsnog gedownsampled moet worden)
Leuk dat het kan, daar niet van, maar ik denk dat er handiger oplossingen zijn...
Je hebt het dan over een hypothetische tv neem ik aan want ik heb nog nooit gehoord van een tv die een laten we zeggen h.264 video bitstream om kan zetten naar video en kan tonen.
Twee dagen geleden hadden we het over een hypothetische telefoon die h.264 kan decoden... Mijn reactie was niet bedoeld als "hoe zou je het vandaag doen", maar als "welke kant zou je op willen gaan met de ontwikkeling".
Vervelend wel al je tegelijkertijd die oorspronkelijk video data ook op het scherm van je cell phone wil afspelen. Hoe ga je dat oplossen?
Dan heb je eerst vele gigabytes aan opslag nodig, mobieltjes die daadwerkelijk snel zijn en een wat langere batterijduur dan nu.
In jou voorbeeld klinkt het heel leuk, maar zonder de rest van de ontwikkelingen is zo'n HD chip nu niet nodig.
Wat is iedereen hier kortzichtig zeg! De titel van het bericht is misschien een beetje raar, maar wat mij betreft is het een geweldige prestatie om Full HD content te kunnen decoderen op zo'n klein chipje met een zeer gering stroomverbruik. Waar dat chipje vervolgens ingezet wordt boeit dan toch niet?

Het zou qua formaat in een mobiel passen ja. Maar ook bijvoorbeeld in een netbook of zelfs laptop en dan wordt het alweer een stuk interessanter. Hoeft de processor geen overuren meer te draaien en kan je dus wel een hele film zien op een accu, ideaal voor in de trein. Of gewoon je laptop aansluiten op de TV.

Ook in gewone desktop PC's kan dit het stroomgebruik inperken. Heel leuk dat het ook in je mobiel past maar daar zul je inderdaad weinig aan hebben zolang mobieltjes nog in je zak blijven passen. Wellicht later met een of andere HDMI/WiFi combinatie dat het handig kan zijn om je HD-films van je mobiel op je HD-TV af te spelen maar voorlopig moet je gewoon wat praktischer denken.
Sinds wanneer is 342mW een zeer gering stroomverbruik? Zie mijn post hierboven: 342mW is 200mW teveel voor dit soort toepassingen.
Hij doelt op wanneer deze chip ook in een laptop of eventueel een mediaspeler geplaatst kan worden. Dan is het plots wel een laag energie verbruik, als je hiermee de cpu van je laptop/netbook ontlast.
Heb jij al chips gezien die met minder energieverbruik het zelfde realiseren?
Heb jij al chips gezien die met minder energieverbruik het zelfde realiseren?
Mijn GeForce9400M gebaseerde laptop kan dat nu al. Met een beetje geluk slaagt Intel er binnenkort ook in om dat op hun GPU's te doen (je weet nooit.) Geen enkele laptop fabrikant die daar nog een extra chip voor gaat gebruiken.
Dat doet Intel al, de G45 chipset.

Trouwens, jouw GeForce9400M chipset verbruikt zo'n 15 Watt, deze Renesas chip 400 mW. Bij lange na niet vergelijkbaar dus.
Erg interessante chip, maar Full-HD op een mobieltje? Ik moet het eerste mobieltje nog zien die uberhaupt een HD-Ready scherm heeft, of iets vergelijkbaars.
Lijkt me eerder interessant voor andere markten waar full-hd word afgespeeld.
Full HD op een mobieltje kan wel degelijk nut hebben: voorzie het mobieltje van een HDMI-uitgang en je kunt eenvoudig op HD-uitvoerapparaten video's vertonen. Of denk aan de ontwikkelingen op microprojector gebied: nu nog 640x480, op termijn zullen daar ook wel HD-modellen van beschikbaar komen, al dan niet ingebouwd in het mobieltje zelf.
Mijn telefoon heeft gewoon een TV-out (N95-8GB). Echt superhandig om films mee te kijken. Wel Standard definition natuurlijk

[Reactie gewijzigd door 147126 op 28 november 2008 21:14]

Anoniem: 246771
@14712628 november 2008 21:18
Ja en dan ? Ga je die Blue Ray schijf achter je accu douwen of staat die complete Blue Ray op je 8 of 16GB geheugentje ??

Leuk allemaal maar allemaal net zo zinloos als die 8+ MP camera's en andere toepassingen die op een GSM gewoon niks te zoeken hebben.
Laten we anno 2008 ons eerst een fixeren op bijvoorbeeld 160GB internal memory (media transfer usage, serieuze mp3 speler, etc) en een accu die het langer volhoud dan een halve dag als er met de gadgets gespeeld wordt.
Waarschijnlijk is het alleenmaar "zinloos" omdat het voor jou niets toevoegd,..
Voor anderen kan de functie "sms" al zinloos zijn.

Tegenwoordig kun je goede telefoons kopen,.. en daarnaast kun je ook apparaten kopen met veel meer functionaliteit,.. waaronder "bellen"
Ik denk dat 'zinloos' eerder zou kunnen slaan op het feit dat je een klaarblijkelijk een full-HD resolutie wilt weergeven op een 3.2" schermpje. da's net zoiets als mensen die hun iPod middels een docking station op een hi-end audioset aansluiten om hun 192kbps mp3'tjes af te spelen...
Waarom een 3,2" scherm? Dan bouw je toch gewoon een oprolbaar scherm in (zodra oprolbare full-HD schermen leverbaar zijn tenminste). Low-end of low-budget werd dat apparaat toch al niet...
Okee, full-HD oprolschermen. Wil je dat iemand hier serieus op in gaat? Laten we zeggen dat we over 5 jaar een fullHD oprolscherm hebben die in een telefoon past (en dan ben ik super optimistisch). Dan gaan ze geen 5-jaar oude 65NM chip gebruiken om daar filmpjes op te draaien.

Het punt is dat deze chip compleet overbodig is, het enige nut wat ik me kan bedenken is dat je fullhd filmpjes encode voor je telefoon. (da's al een pain in the ass en kost veel tijd) zodat je die daarna ergens anders op een HDTV aansluit met een extra kabeltje.... Denk dat ze een gat in de markt hebben gevonden!!
Anderzijds heb je niks aan een full-HD oprolscherm zonder bijpassende chip. Dat die niet op exact hetzelfde moment ontwikkeld worden is logisch. Maar, zodra de ene er is, wordt de ontwikkeling van de andere lucratiever. (Als dat nog vijf jaar duurt zal die chip niet op 65 nm gebakken worden, maar dan noemen we dit gewoon een proof of concept.)

Wat je tweede alinea betreft, lees (de thread met) mijn andere reactie een eind verder naar onder; daar gaat het inderdaad ook over aansluiten van je mobieltje op een tv.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 29 november 2008 22:46]

Komaan, dit is toch een fantastische ontwikkeling. Volgens mij ligt de toekomst van mobiele telefoons in de mobile computing. Binnen een tiental jaar; stoppen ze een volledige PC in je mobiele telefoon en die kun je dan gewoon thuis, op het werk, mss wel willekeurig waar, aan een scherm koppelen. Als de grafische chip van die telefoon dan Full HD ondersteund, is dat mijns inziens mooi meegenomen. Kun je tenminste lekker werken op je mobiele PC. Dit is gewoon een eerste stap in de goede richting. Het is niet omdat iets nu nog niet nuttig is, dat de technologie in de toekomst niet gebruikt kan worden voor nuttige toepassingen.
Er zijn maar *zeer* weinig mensen die het verschil horen tussen een 192kbps mp3tje van een ipod en een cd-speler met dure DAC. Je had een beter voorbeeld kunnen nemen ;)
Er zijn zeer veel mensen die dit soort onzin blaten. Het voorbeeld is niet goed omdat, mits de content ook opgenomen is in full hd, de telefoon als bron kan dienen om aan te sluiten op een tv of beamer en zo de content in 1080p kan weergeven. Bij een Ipod is daarentegen de content al niet in goede kwaliteit (192kbps) en is de afspeelbron verder dan ook niet meer zo interessant, al zal dat mp3tje waarschijnlijk toch nog beter klinken op een high-end systeem. Dit in tegenstelling tot een youtubekwaliteit filmpje, dat er niet beter uit zal gaan zien indien afgespeeld op een full hd tv.

Het verschil tussen mp3 en cd (en zeker mp3/cd en vinyl) is zeer goed waarneembaar, wanneer afgespeeld op een high-end systeem. Het feit dat jij dit ontkent geeft aan dat je zelf waarschijnlijk in het bezit bent van een 5.1 creative set, die inderdaad ontspeend is van iedere vorm van goede geluidsweergave...
Het verschil tussen mp3 en cd (en zeker mp3/cd en vinyl) is zeer goed waarneembaar, wanneer afgespeeld op een high-end systeem.
Dan zou ik me toch eens verdiepen in de techniek, want dat wordt toch al jaren keihard getest en op een aantal probleemsamples na is 192 al jaren transparant. Inmiddels is 128 ook al die kant op en verlegt de aandacht zich nu naar 96. High-end heeft daar overigens niets mee te maken, de problemen zitten in artefacts die op elk systeem te horen zijn als je weet waarnaar je moet luisteren.

Met vinyl heb je trouwens gelijk, dat is vanwege tikken, kraakjes, rumble, slechte stereo separatie en beperkt dynamisch bereik inderdaad heel makkelijk te onderscheiden.
De hele vinyl gekte is lachwekkend. Laat me raden, jij gelooft zeker ook dat gouden HDMI interconnects beter zijn dan de standaard interconnects.
Wel gouden interconnects zijn beter bestand tegen oxudatie en omdat het een 'zacht' metaal is geeft het een goed contact. Ze zijn dus zeker beter dan gewone interconnects. Maar dan vooral op gebied van levensduur en helemaal niet op gebied van beeld of geluidskwaliteit.
Zachter metaal, beter contact haha. Zo zacht is gud nu ook weer niet hoor, dat het zich vormt....
Ja maar dat maakt de beeldkwaliteit niet beter. HDMI/DVI-D is een digitaal signaal. Er bestaat geen goed/slecht ontvangst of transmissie. Het werkt of het werkt niet, punt.

De kabel zal verder niet roesten maar om daar nu gouden coating voor te gebruiken?
Vind je het lachwekkend omdat je het niet geloofd of omdat je het overdreven vindt?
In het eerste geval heb je de wetenschap tegen je, in het tweede geval: dat kan ik me voorstellen, als je geen waarde hecht aan de kwaliteit van de geluidsweergave is het inderdaad niet interessant...
Zal niet voor het mobieltje zijn, maar voor een full hd tv, zijn zins dit jaar meerder telefoons die een tv out hebben, en deze zal wel een hdmi out krijgen, weer stapje verder dan de modellen van dit jaar. ;)

Anders is het een zinloze functie en heeft de chip helemaal geen bestaansrecht want die 3.2" schermpjes zijn geen full HD, dus moet er bijna wel een HDMI aansluiting opzitten, logisch redeneren heet dat geloof ik. :P
Stel, de pixeldichtheid is hoog genoeg om een full HD 3,2" scherm te maken.. dan nóg zie je het niet omdat je ogen dat gewoon niet meer kunnen onderscheiden.
Met andere woorden, deze functie heeft sowieso geen bestaansrechten zonder dat er een aansluiting opzit die deze resolutie ook uitspuugt.
Het gaat er niet om of je het verschil kunt zien op een klein scherm, ik denk dat het belangrijkste is aan deze ontwikkeling dat je straks dezelfde filmpjes van je PC (dus HD) op je telefoon kan afspelen zonder ze over te zetten naar een ander formaat. niet iedereen heeft zin om uit te zoeken hoe video bestanden te converteren of om te wachten tot het klaar is. Momenteel zijn er nog geen/weinig HD camera's voor thuis gebruikers maar wanneer dit groeit zullen steeds meer mensen HD content hebben die ze overal mee naar toe willen nemen.
ach dan heb je waarschijnlijk al flink wat 32GB kaartjes in de omloop en mogelijk 64GB ofzo. En als je onnodige audiotracks en en subtitels eruithaalt (en bonus filmpjes eventueel) met wat compressie kan je gewoon zeer goede kwaliteit 1080P op 8-9GB doen, waarschijnlijk wel minder als je voor lichte kwaliteitsverlies gaat.
Je moet ook in de toekomst denken.
tegen de tijd dat deze chips in alle mobieltjes zitten, hebben mobieltjes wellicht standaard WirelessN, 120GB intern geheugen en een opvouwbaar scherm.

En dan maar aansluiten op je tv.
Nee ik stream het met UPnP AV over wifi van m'n pc.
Serieuze MP3 spelers beginnen pas bij 160 gig?

Zoveel muziek kén ik niet eens :/

8MP is overigens misschien niet zo handig voor jou, maar ik vind het toch verrekte handig als ik een poster moet bakken in A3 formaat, dan kom je niet zover met je VGA cameraatje
als je muziek in FLAC formaat er op zet staat het zo vol, mooiere kwaliteit dan MP3, dus als de techniek het toestaat, waarom dan op het oude mp3 formaat blijven hangen wat een prima geluidskwaliteit leverd, maar nog niet zo mooi klinkt als FLAC, of eventueel een nog hogere kwaliteit, PMP's met DTS ondersteuning? :Y)
Omdat je neem ik aan door te converteren van MP3 naar FLAC geen geluidskwaliteitswinst heb? Wat er niet inzit kan je er niet uit halen. Aangezien de meeste mensen met 100GB muziek hiervan ook maar alles gedownload hebben lopen die niet met FLAC. Bestandsformaat kom je niet zoveel tegen, laat staan zoveel GB.
ik heb het niet over omzetten van mp3 naar flac, ik heb een cd collectie van 500+ cds, als ik dat omzet naar flac klinkt dat WEL beter dan mp3, verder kan je ook gewoon cds in FLAC downloaden mocht je te beroerd zijn voor je muziek te willen betalen, maar dat terzijde.
Leuk allemaal maar allemaal net zo zinloos als die 8+ MP camera's en andere toepassingen die op een GSM gewoon niks te zoeken hebben.
Misschien net iets minder zinloos als je het eerste uur van het programma op de trein bekijkt en bij het thuiskomen verder kijkt op je TV thuis? Dan wil je niet eerst de moeite doen om de data van jouw cell phone naar een of andere video player te copieren.
En hoe is die data op je telefoon gekomen ?
Juist, door hem eerst van een of andere videoplayer naar je telefoon te copieren,
dus bij thuiskomst zal de data daar toch al staan ?

dan ga ik niet eerst met allemaal kabel hannesen, om die telefoon aan te sluiten.
Jouw TV is geconnecteerd met een Internet connected video player. De mijne niet.
nee, dank je. pak dan een mediaplayer/hard drive/dvd player etc.

zoveel pixels op zn mini scherm, mwhaa...Voordat ze zoveel pixels op zn klein schermpje kunnen toveren zijn we al een hele tijd verder.
ik vind dit inderdaad een tikkie overdone. voor tv out naar een beamer voor presentaties ofzo kan je af met een veel mindere kwaliteit.
HTC bied op sommige modellen een TV-Out functie aan. Dit helpt ook al heel erg, maar is echter nog geen oplossing. een mini-DVI/HDMI plug zou veel handiger zijn. (dit maakt de mobiel echter wel weer heel erg lomp denk ik.)
[url=http://www.newsline365.com/20083126/sharp-enhanced-aquos-1024-x-480-pixel-mobile-phone-931sh-unveiled/=Deze[/url] komt toch al behoorlijk in de buurt van HD-Ready, het is gewoon een kwestie van tijd voordat de eerste HD schermen voor telefoons op de markt komen. En daarnaast heb je ook nog eens de opkomst van de MID's.

Tevens hebben veel hi-end telefoons ook een TV uitgang.
Wordt de beperkende factor dan niet simpelweg je scherm? 1920x1080 pixels proppen in een 4-5inch scherm is toch niet echt zichbaar meer? (dat is zover ik bekend ben 2x hoger dan huidig hoogste resolutie op een mobiel).

Idee zelf klinkt wel interessant, in de trein filmpje kijken, maar weet niet hoe de batterij dit moet gaan volhouden :P
als het os vector gebaseerd is en niet op pixels kun je prachtige dingen zien die toch leesbaar zijn. maar of het daadwerkelijk nut heeft?. misschien meer iets voor laptops / netbooks.
Naast de USB poort en het microSD slot nu ook een HDMI uitgang op de telefoon? Weer een grappig functie, maar ik hoop dat de telefoonfabrikanten er eens in zullen slagen om de software om al deze gadgets aan te sturen ook prettig gaat werken. Ik heb tot op de dag van vandaag namelijk nog geen telefoon gevonden waarvan het ik OS en essentiele software op alle punten prettig vind werken.
Smartphones zijn nog een vrij nieuw begrip. Het duurt even voor de OSen volwassen en functioneel zijn. Vooral de interface is een hekelend punt. De eerste versies van interfaces op smartphones waren afgeleid van die van pc's, en dat werkte voor geen ene meter. Maar als je kijkt naar hoe ver ze al gekomen zijn in de laatste 6 jaar beloofd dat veel voor de toekomst.
BS er was in 1998 al de Nokia 9110 ...
Mooie ontwikkeling. Ik weet gewoon dat dit ook op een mobiel mogelijk is. Er zullen zeker meer fabrikanten zich gaan aandienen als dit iets meer gemeengoed wordt.

De markt voor plasma/lcd-schermen in de woonkamer zal eerst nog meer moeten groeien voordat t ook echt op mobieltjes interessant wordt denk ik.

Maar volgens mij moet t technisch nu al mogelijk zijn om een dergelijke chip te fabriceren. Sterker nog ik zie over een paar jaar het punt dat je ook op mobieltjes op HD kan opnemen en dus niet alleen weergeven.

Ben alleen benieuwd wat dat met je batterijverbruik gaat doen. Als Nokia dit in zijn toekomstige high end-phones stopt zullen ze er serieus rekening mee moeten houden dat ze er een zwaardere voedingsbron in moeten bouwen anders trekt t mobieltje t niet en wordt t zwaar oninteressant.
Maar zo'n mobiel met een mini-HDMI uitgang, die je rechtstreeks op je HD(ready)TV kan aansluiten, zie ik wel graag verschijnen, al blijf je altijd met een kabelprobleem zitten, tijd voor een draadloze HDMI/DisplayPort.
Zeker weten. Zal ook wel gebeuren als deze technologie in de eerste telefoons komt zitten. Is alleen nog een tijdje afwachten denk ik. Verder moet je dan ook op een hd-resolutie kunnen gamen op je mobieltje. Denk dus dat t aardig interessant gaat worden en dus verre van zin- of nutteloos zoals hier ff boven wordt gesuggereerd door Mark v Oostrum. Er zijn genoeg leuke toepassingen voor te verzinnen.
De toekomst zal t uitwijzen.
Via de linkjes in het artikel kwam ik dit tegen:

Use in conjunction with TVs via HDMI

Given the limited screen sizes, HDTV-compatible mobile phones will support connectivity with TVs and other digital devices. HD video shot with mobile phones can be viewed with large displays, for example.

Bron: http://techon.nikkeibp.co.../NEWS_EN/20080519/151967/

EDIT: link toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door pcgek op 30 november 2008 09:19]

Er leuk, maar waarom? HD films kijken op je mobiel. Een scherm is toch maar max 15x10 cm groot.

Ik zie liever dit soort chips in netbooks of mini-itx moederborden zodat je energiezuinige htpc's kan bouwen.
nou, hdmi aansluiting, ff aansluiten op een full HD tv en kijken maar!

dat is lijkt mij waarvoor zo'n chip interessant is.
Maar waarom zou je daar je telefoon voor gebruiken? Die heeft amper opslag, houd het met de batterij nooit lang genoeg vol en een goeie laptop kan zoiets vele malen beter.
Niet alles in het leven hoeft ook een video speler te zijn.
Omdat er genoeg mobieltjes in de omloop zijn die wel genoeg geheugen hebben of de mogelijkheid hebben om er een sdd kaartje in te proppen. Dit samen met een hdmi en een usb aansluiting zou je bv zo even een serie/film kunnen meenemen naar vrienden om daar op de tv te kijken. Zeker gezien hoe snel geheugen zich de laatste tijd ontwikkeld lijkt het me een erg interessante ontwikkeling.
Dat terzijde, ik vraag me eigenlijk af of 342 mW nou veel of weinig is toch een mobieltje in verbruik?
Dat terzijde, ik vraag me eigenlijk af of 342 mW nou veel of weinig is toch een mobieltje in verbruik?
342mW is VEEL. Het totale verbruik van alles behalve de baseband en de radio moet bij voorkeur onder de 400mW blijven. Bij pure audio play moet het onder de 20mW, anders ben je in deze tijd niet meer competitief.
Ik denk dat we mogen aannemen dat ie ook wel eens een behoorlijke SD-kaart accepteerd. Die krengen kunnen ondertussen genoeg ruimte hebben voor een mooie Full HD film hoor. Dan heb je natuurlijk niet alle extra Blu-Ray menu's en alles erbij (tenzij je zo'n 32Gb ding hebt van 20000 euro), maar het kan passen.
Misschien heeft ie ook wel USB en FireWire :P

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 28 november 2008 22:14]

Anoniem: 254370
@Libbz29 november 2008 12:04
Of misschien displayport, neemt wat minder ruimte in, al moet je dan wél ook een tv hebben die het ondersteunt.
Dus misschien toch iets voor over een paar jaar, anders kan niemand em gebruiken op z'n huidige HD tv.
Maar inderdaad een handige manier van gebruiken zoals je het voorlegt.
Ik zit er ook nog steeds op te wachten dat m'n iPhone video-out gaat ondersteunen voor films, want de kwaliteit die daarop te bekijken is is nog goed genoeg voor een normale tv.
Nooit meer een dvd-tje branden om een film ergens te kijken, nooit meer een afspeelmedium in je woonkamer.
Alleen je telefoon, als je dat prettig vind uiteraard.

Ik snap ook niet dat mensen nog steeds met het idee rondlopen dat een telefoon's hoofdzaak "bellen" is.
De hoofdtaak is mobiel communiceren, of dit nou per gsm of hsdpa (internet) is, maakt niet uit.
Daarnaast vervult het voor steeds meer mensen de rol van alleskunner, een portable communications & entertainment device, waar je als professionele gebruiker ook best nog de laatste wijzigingen aan je werk op zou willen toepassen.
Afgezien van het feit dat dit natuurlijk volstrekt nutteloos is voor in een mobieltje, is het natuurlijk wel mooi om te zien dat er nu een chip is/komt die 1080p kan afspelen met maar 342mW verbruik.
342mW is een disaster. De meeste mobile chips doen alles (CPU, memory controller, video decoding, graphics, flash interface etc) met ongeveer evenveel vermogen.

En het idee dat er nu nog bedrijven te vinden zijn om een companion chip voor video op een cell phone toe te voegen is te belachelijk voor woorden. Binnen dit en een jaar hebben zowat alle belangrijke SOC bedrijven dat standaard op hun geintegreerde oplossing... aan een veel lager vermogen.

[Reactie gewijzigd door newinca op 29 november 2008 07:41]

Dat dacht ik ook meteen toen ik het bericht las. Een companion chip voor video over een jaar in een mobieltje? No way!!
Binnen dit en een jaar hebben zowat alle belangrijke SOC bedrijven dat standaard op hun geintegreerde oplossing... aan een veel lager vermogen.
Daar zou ik nog niet zo hard op rekenen. 1080p H.264-capable general purpose CPU's verstoken nu zo'n 15 Watt. Dat gaat echt niet binnen een jaar naar 400 mW. Dit is een enorme stap vooruit.
je mobieltje een een hd scherm hangen?
met een beetje geheugen lijkt me dat een ideale hd speler.
Ja een die niet heet word, geen herrie maakt en bijna niks verbruikt, die je zo in je zak steek en meeneemt naar iemand anders om daar even filmpje te kijken.

Als het hdmi is dan is het ook nog eens gunstig voor audio, digitaal dus erg goed bruikbaar voor muziek.

Lijkt me ook een ideaal mobieltje en mediaplayer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee