Europa: ict-sector kampt met tekort van 700.000 werknemers

De Europese ict-sector kampt met een groot tekort aan werknemers: maar liefst 700.000 vacatures zijn niet ingevuld. Dat stelt de Europese Commissie, die gaat samenwerken met bedrijven als Nokia, Cisco, ARM en Randstad om het gigantische werknemerstekort op te lossen.

Neelie KroesDe Europese Commissie vreest dat als de economie weer aantrekt, het tekort van 700.000 onvervulde vacatures nog verder zal toenemen. Zelfs in deze economisch barre tijden groeit het aantal banen in de ict-sector jaarlijks al met 3 procent, beweert de Commissie.

Dat terwijl de werkloosheid in het algemeen toeneemt: volgens Eurocommissaris voor ict-zaken Neelie Kroes groeit de digital skills gap net zo snel als de werkloosheid. De Europese Commissie vreest dat wanneer het tekort aan ict-werknemers nog verder zal toenemen, bedrijven uit Europa zullen vertrekken. Nu al halen veel bedrijven medewerkers uit het buitenland.

De EU gaat daarom samenwerken met bedrijven om het tekort aan ict-werknemers terug te drengen. In maart zullen de precieze details van die samenwerking bekend worden gemaakt, maar het is al duidelijk dat ict-giganten als Cisco, HP, Alcatel-Lucent, Nokia en ARM hun medewerking hebben toegezegd. Ook de Nederlandse uitzendorganisatie Randstad gaat meehelpen.

De bedrijven moeten onder meer ict-opleidingen gaan aanbieden, evenals stageplaatsen. Ook moeten ze geld vrijmaken om te investeren in start-ups. De Spaanse telecomprovider Telefónica heeft alvast beloofd om genoeg geld vrij te maken voor het opzetten van 1000 nieuwe start-ups. Ook wil het 5000 ict-studenten deel laten nemen aan een 'talentenprogramma'.

Door Joost Schellevis

Redacteur

25-01-2013 • 15:36

145

Reacties (145)

145
145
118
24
2
13
Wijzig sortering
Anoniem: 256386 25 januari 2013 15:39
Hoezo?
Als je bijv de vacatures van SAP ziet. Merk je dat ze nu veel meer eisen voor lager salaris.
Er is dus keuze
Precies.

Ik solliciteer me plat, maar word niet aangenomen omdat ik een paar jaar buiten de IT heb gewerkt vanwege verschillende omstandigheden. (De crisis, en "zitten blijven waar je zit als je werk hebt" is er één van.)

- Je hebt te weinig ervaring met omgeving X.
- Je hebt nog nooit gewerkt met "onze" programmeertaal / framework / tools.
- Je mist certificaat Y.
- Je past niet in het profiel.
- Je ervaring ligt op het verkeerde terrein.

En de mooiste, toen ik vroeg:

" En als jullie me dan een maand laten inwerken tegen minimumloon? Certificaten halen die voor uw specifieke werk nodig zijn, heb ik ook geen problemen mee, zelfs niet als ik dat in eigen tijd moet doen."

Antwoord: "Sorry, maar daar hebben we de tijd niet voor."

Men had wel tijd om die vacature 10 maanden onvervuld op Internet te laten staan. Men wil gewoon dat iemand die het bedrijf binnenkomt achter zijn bak gaat zitten en op dag 1 vol meedraait. Verrassing: dat kan in de meeste beroepen niet, en zeker niet in een werkveld zoals de IT, wat ontzettend breed is, en bijna dagelijks verandert.

Volgens mij is er geen tekort, maar moeten bedrijven eens kappen met zoeken naar schapen met 5 poten en gouden hoeven.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 22:04]

Je hebt te weinig ervaring met omgeving X.
- Je hebt nog nooit gewerkt met "onze" programmeertaal / framework / tools.
- Je mist certificaat Y.
Heel bekend. Maar waar nooit naar gevraagd wordt (en m.i. het belangrijkst is), is hoe snel je die ervaring kunt opdoen.
inderdaad, ik kan bijv. server 2003 dromen, en als er vervolgens ergens om 2008 wordt gevraagd dan zou ik ineens niet capabel zijn.
ja, het is anders maar niet dat ik ineens niet meer weet hoe of wat.
gelukkig heb ik thuis inmiddels een virtuele omgeving gemaakt om ermee te oefenen en suprise suprise.. het is juist makkelijker want er worden allerlei dingen reeds voorgekauwd.
surprise surprise, waarom zeg je tijdens het solliciteren niet gewoon dat je alle Windowsversies beheerst. Sinds windows NT is er nouwelijks iets veranderd. Ene knopje is naar links verschoven, andere knopje zit nu onder een tabblad. M.a.w. verdiep je eens echt in echte serversoftware en wees een van de eigenwijzen die de MS lobby in NL onderschoffelt. De oorzaak van het falen in ICT van de nederlandse overheid is geen durf; niet afwijken van de standaard, lekker alles zo laten want dat zijn we gewend. Flop na flop na flop. Misschien vervelend om hier te melden, want zal wel naar -1 gemod worden: Microsoft is mede oorzaak van falende ICT project en al hun certificaten die daarbij horen ook. Daar ben jij nu ook wel achtergekomen denk ik zo.

[Reactie gewijzigd door Conzales op 22 juli 2024 22:04]

dat is inderdaad een goeie, ik heb dat ook meteen zo in m'n CV gezet ipv gespecificeerd per versie.
Dat probleem ben ik ook tegen gekomen, andere bedrijfstak (chemie) maar zelfde verhaal, je stage sluit niet aan bij wat wij zoeken. Terwijl ik de theoretische kennis wel heb.

Als je dan aangeeft best bereid te zijn bij te leren dan is het allemaal teveel gedoe (ze hadden bij al deze sollicitaties ook ruim de tijd genomen om mensen uit te nodigen tot maanden nadat de vacature online kwam).

Nu ga ik in Duitsland werken, de Nederlandse staat heeft mijn dure opleiding betaald, maar doordat ze zelf het onderzoek de nek omdraaien krijgt Duitsland er de belasting voor. In Duitsland werd overigens gezegd oh geen probleem juist goed mensen met een andere achtergrond en de kennis die je eventueel mist kan je gewoon bijleren.

Dus als ik je een tip mag geven even in andere landen kijken, heb zelf dezelfde ervaringen met scandinavische en zuid europese landen, belgen zijn dan wel weer net zo stug als nederlanders.

verder ben ik het met je eens, ik denk dat bedrijven teveel vragen, er is zat ICT personeel, maar bedrijven willen inderdaad de perfecte match, iemand die vanaf dag 1 maximaal geld oplevert en niks kost. En dan werkt niet, nu voelen ze zich nog gesteund ook door de EU.
Oh ja daar ik ik er zeker van spreken. Kon nergens een baan vinden in nederland en je zelf ontwikkelen hadden ze geen tijd voor. Dus ben ik nu in Ierland en krijgt zelfs meer betaald since ik nederlands en engels spreek. Ik zou echt zeggen. Vergroot je beeld naar de EU. Voor sommige bedrijven zijn Nederlanders Goudwaard!!!!!! ;)
Antwoord: "Sorry, maar daar hebben we de tijd niet voor."

En dat geeft aan hoe dom zo'n bedrijf is. ICT'ers zijn - eerlijk is eerlijk - dure krachten, en hebben vrijwel altijd een vrij lange inleerperiode in wat voor project dan ook. Dan wil je juist een langere relatie met de persoon.

Ook als je als bedrijf mensen inhuurt van een detacheringsbureau duurt het een paar weken alvorens zo iemand op volle kracht werkt. Hebben van certificaten etc is leuk, maar de vaardigheden en juiste persoonlijkheid zijn veel relevanter.

Overigens ken ik het principe inderdaad:

Men had wel tijd om die vacature 10 maanden onvervuld op Internet te laten staan

Ik heb ooit bij een bedrijf gesoliciteerd, waar de vacature al 2 jaar (!!!) onvervuld stond en ik op papier een goede fit zou zijn. Tijdens de solicitatie kwam ik er echter achter dat wat ze zochten totaal niet overeen kwam met de vacature.

In mijn geval was het een bedrijf waar een forse reorganisatie plaats aan het vinden was omdat hun businbessmodel noodgedwongen door externe (juridische) oorzaken totaal omgegooid was. Hun solicitatieprocess was echter nog niet echt aangepast aan het nieuwe model bleek, want hun vacatures waren vooral voor de oude niet meer zo relevante skillset.

Hoe dan ook niet iets was wat ik zocht, en ook niet waar ik goed in zou zijn. Daar kwamen zij ook achter en dus gingen we beleefd uit elkaar.

Dat soort vacatures zijn meer 'fishing' vacatures. Je weet nooit of die golden boy (of girl) toevalig langskomt.

Ik betwijfel of het effectief is, maar ik zie het wel vaker. Een jaar later stond in ieder geval in mijn geval diezelfde vacature er ook nog. :)

[Reactie gewijzigd door Armin op 22 juli 2024 22:04]

Er is geen tekort aan IT'ers / technici. Er is wel een tekort aan GOEDKOPE IT'ers / technici. Ik hoor een verhaal al sinds ik in de jaren '90 afstudeerde in elektrotechniek. Er dreigt een tekort. En er zijn geen banen, tenzij perfecte match. Jong, getalenteerd, een paar jaar ervaring (niet meer en niet minder). Meer werkervaring = minder plooibaar, wellicht een eigen mening = lastig.
Mjin ervaring is ook dat veel bedrijven absoluut niet willen investeren in mensen. Wel vanaf dag 1 exploiteren. Risico willen uitsluiten in plaats van ondernemen. Er zijn genoeg IT'ers / technici, maar die hebben misschien 2 maanden inwerktijd nodig. En nu? Ik ken er genoeg die de 40 of 50 gepasseerd zijn en zich suf solliciteren. Inderdaad, die worden afgewezen op "argumenten" uit het bovenstaande lijstje.
Werklozen dwingen in de kas te werken kan wel. Dus misschien wordt het tijd om bedrijven te dwingen geschikte Nederlandse kandidaten aan te nemen. Geschiktheid te beoordelen zoals het UWV bepaalt wat "passend werk" is. Wedden dat het tekort van 700.000 als sneeuw voor de zon verdwijnt als b.v. 2 maanden inwerktijd van "90% geschikten" de norm word?
kan geen werk vinden omdat ik geen ervaring heb, heb geen ervaring omdat ik geen werk kan vinden het bekende circeltje
Amen to that, al zit er voor mij niets anders op, nog een cursus via de vdab bij te gaan volgen, als er niet rap iets over de boeg komt! Maar goed... :|
Er is ook niet te kort aan IT-ers en het probleem ligt ook niet bij IT-ers die op straat staan.
Het probleem ligt gewoon simpelweg bij de bedrijven zelf die niet meer investeren in personeel en meteen verwachten dat je alles weet en kan.

Terwijl men juist het personeel zelf duurzaam dient te maken.

Ik durf dan ook hard op te zeggen dat er geen te kort is aan geschikt personeel.
Het is andersom dat veel bedrijven niet wil investeren in nieuw personeel.

Ze hebben zelf het probleem veroorzaakt, zolang er geen kansen gegeven worden zolang zal er nooit personeel zijn wat aansluit.
ICT-ers worden ook niet lekker betaald tegenwoordig. Mijn inziens ondergewaardeerd. En dan krijg je vaak nog een manager die zelf de ballen verstand heeft van ontwikkelwerk maar puur vanwege zijn functie beter betaald wordt. Zelf heb ik daar altijd moeite mee gehad, ik kan voor het type manager dat niet technisch onderlegd is vaak weinig respect opbrengen. Daarentegen heb ik wel respect voor managers met een echte ondergrond in de techniek (en vind in zo'n geval het hogere loon vaak wel gerechtvaardigd).

Als je als ICT-er een goede boterham wilt verdienen kun je beter een eigen bedrijf starten, zelf iets van de grond af opbouwen. Ben daar zelf momenteel mee bezig, samen met een maat van me. En hoewel het momenteel geen vetpot is, denk ik dat het vooral een kwestie van tijd is. We zijn er nu af en aan zo'n 3 jaar mee bezig en het lijkt er op dat we pas dit jaar echt winst zullen maken ("most overnight successes take years of hard work"). Wat wel heerlijk is, is dat ik echt zelf kan bepalen op welke uren van de dag ik werk en ik werk altijd vanuit huis. Dus neem de lagere inkomsten op dit moment voor lief.

Overigens vindt ik hoe bedrijven als Valve en Github met personeel omgaan veel mooier dan wat in Nederland gebruikelijk is. Denk aan flexibele werktijden, vrijwel iedereen heeft een technische achtergrond, personeel heeft veel inbreng en ruimte voor persoonlijke projecten, etc... De bedrijven die in dit artikel genoemd worden hebben vaak al moeite met echt flexibele werktijden of thuiswerken.

Wat misschien ook nog wel interessant kan zijn voor jonge mensen met ambitie en een goed idee, is het Start-up Chile project. Misschien zou men in Europa ook een dergelijk project moeten starten. Het idee van Start-up Chile, is dat je je idee voor je start-up uitwerkt in Chili. Je krijgt daarbij financiering vanuit Chili zelf (ik meen tot een bedrag van $40.000 voor een half jaar o.i.d.). Je bent wel verplicht dit geld te gebruiken om lokale mensen / bedrijfsruimte / etc te huren. Op deze manier wil Chili haar eigen IT-markt ontwikkelen met hulp vanuit het buitenland. Mocht men je project willen financieren, is het gelijk een mooie motivatie om Spaans te leren - dat kan bijv. weer handig zijn als je je product in een Spaanse markt wilt verkopen. Uiteraard is ook dit programma niet perfect, maar kan zeker interessant zijn, zie bijv. ervaringen hier.

[Reactie gewijzigd door MacWolf op 22 juli 2024 22:04]

Anoniem: 292995 @MacWolf25 januari 2013 20:36
Ik denk dat de markt veranderd is. Er is wel een gillend gebrek aan ICT-ers, maar alleen voor mensen die ervaring hebben in net die technologie waar het bedrijf nu interesse in heeft. En dan alleen maar tijdelijk (dus ook tijdelijk contract). Je mag je kennis in de organisatie dumpen en dan opzouten.
Heb inderdaad het idee dat het in het buitenland beter is.....
Ik denk dat de overheid en het bedrijfsleven zich ook wel eens af mogen vragen hoe ze de toekomst van de ICT branche zien met een dergelijk personeelsbeleid. Wie kiest er nou bij zijn volle verstand voor een, doorgaans lange en zware, opleiding die binnen vrij korte tijd zijn waarde verloren heeft omdat je niet voldoende ervaring hebt met de laatste nieuwe technologie.

Studenten zijn ook niet gek, die kiezen voor de pret opleidingen of voor de sectoren waar het grote geld zit en carriere gemaakt kan worden. De ICT biedt op dit moment geen van beiden en dan is het ook niet bepaald verrassend te noemen dat er op een bepaald moment geen belangstelling meer is.
Er is zeker geen gebrek aan ICT maar bedrijven stellen de verkeerde eisen.
Iemand die net zijn opleiding klaar heeft, moet ook de kans krijgen er tussen te groeien.
Daar ligt nu precies het probleem, ze krijgen de kansen niet omdat er een hoge vorm van arrogantie heerst.

Ze moeten zelf ook kansen bieden, opleidingen, trainingen en ontplooiingen.
Tevens moeten ze ook vooruitzichten bieden om personeel te motiveren.

Te kort is er namelijk niet, dat is een leugen.
Training on the job, dat werkt ook prima.

Er bestaan geen scholieren die hun opleiding hebben afgerond en alles al in de praktijk weten die moeten het ook nog onder de knie krijgen. Maar zolang men deze groep negeert en er niks mee doet dan ligt de schuld bij de werkgevers zelf.
Niet alleen ICT bedrijven zijn hier schuldig cq schuldig aan geweest.
Heel lang hebben een grote groep ICTers er ook vrolijk aan deze gang van zaken toegedragen!

Hoe dan vraag je je af.. Met het stelselmatig job-hoppen.
6 maanden ergens werken , kon je 2 tientjes meer krijgen bij de buren dan job-hopte je toch.
Veel ICT bedrijven hebben terecht of onterecht hierdoor een cultuur gekregen waarin investeren in je medewerkers niet eens loonde omdat ze er toch weer snel weer vandoor gingen..

Nu de economie slecht gaat en ICTers ineens wel aan hun baantje vasthouden is de cultuur natuurlijk ineens veranderd!
ICT-ers worden ook niet lekker betaald tegenwoordig. Mijn inziens ondergewaardeerd. En dan krijg je vaak nog een manager die zelf de ballen verstand heeft van ontwikkelwerk maar puur vanwege zijn functie beter betaald wordt

Merk wel op dat dat een Nederlands fenomeen is. Ik werk voor een Amerikaanse werkgever, en hier verdienen de technici doorgaans aanzienlijk meer dan de (niet technische) managers.

Komt ook omdat techniek en wetenschap niet echt iets is wat leeft in Nederland. Nederlanders zijn uitmuntend in logistiek en handel, maar innovatie en wetenschap zit veel minder diep dan in sommige andere landen/culturen.
Er is inderdaad keuze genoeg maar werkgevers hebben het liefst nog meer keuze zodat ze zelf NUL hoeven te investeren. Een overschot zit voor hun nooit in de weg.
Dit zijn weer de verhalen die met grote regelmaat in het nieuws komen, er is altijd een tekort maar een knap salaris of vast aanstelling zit er (nog) niet in. Zelf investeren in werknemers alleen als het niet ander kan.
Gebeurt bij alle beroepsgroepen:
Ziekenhuizen -> groot tekort aan verpleegkundigen dreigt.
Onderwijs -> groot tekort in onderwijs dreigt als gevolg van pensioenen
Bouw (tot 3 jaar geleden) -> Geen bouwvakker meer te vinden, moeten van elders uit EU komen
Financiele/Administratie -> tekort aan juist opgeleide.
Techniek (algemeen) -> Altijd een tekort
ICT (al sinds de jaren 80) -> (zeer) groot tekort dreigt. (artikel)

Er dreigt altijd en tekort en het gevolg is dat iedereen weer zegt te gaan investeren in de opleidingen.

[Reactie gewijzigd door W.Wonderland op 22 juli 2024 22:04]

Er is inderdaad keuze genoeg maar werkgevers hebben het liefst nog meer keuze zodat ze zelf NUL hoeven te investeren. Een overschot zit voor hun nooit in de weg.
Daarom steunen veel politieke parijen een beleid dat leidt tot hogere werkloosheid - maar ze kunnen er anno nu niet mee wegkomen dat hardop zo te zeggen, dus noemen ze het "flexibele arbeidsmarkt", en datzelfde beleid wordt in een iets andere verpakking aan de man gebracht bij werknemers als "flexwerken".
Waar zou dat tekort vandaan komen. Laat me denken...
  • Helaas is de ICT een bedrijfstak waar weinig begrip en respect voor is. Je bent al een paria als je 'handig' met computers bent.
  • Zowel starters als oudgedienden (40+) komen nauwelijks aan de bak vanwege het dubbeltje-eerste-rang-syndroom. Er zitten veel getalenteerde mensen onnodig thuis.
  • ICT-bedrijven worden vaak gerund door managers zonder enige affiniteit met de bedrijfstak. Vaak 'doen ze het erbij'. Dit heeft een negatief effect op de prestaties en op het moreel van de werknemers. True story.
  • Het is schrikbarend hoe ontzettend veel mensen er rondlopen die anno 2013 niet met computers overweg kunnen of willen. Hun problemen zijn echter wel de schuld van 'de ICT-er'. Bizar. Andere mensen de schuld geven van jouw eigen tekortkomingen.
  • Het nederlandse onderwijssysteem sluit vaak slecht aan op de arbeidsmarkt. Ik heb informaticastudenten op stage begeleid die ik bijna helemaal opnieuw moest opvoeden. Er zijn positieve uitzonderingen geweest, maar dat waren autodidacten.
Ik kan nog wel even doorgaan, maar denk dat ik mijn punt wel duidelijk heb gemaakt.

[Reactie gewijzigd door der_joachim op 22 juli 2024 22:04]

Autodidacten:

Dat is één van de meeste belangrijkste punten in de informatica. Het maakt eigenlijk niet uit wat voor Studies je gedaan hebt, want zonder deze persoonlijkheid trekje, loop je vaak gewoon achter in de Informatica wereld.

Jaren geleden gezien, waarbij we jongen mensen aannemen ( de firma waarvoor ik werkte was typische het moet goedkoop werkvolk zijn ).

Een aantal man geraakte aangenomen omdat we zwommen in het werk. Nu, we zwommen in het werkt wegens:

a) Een paar man moesten een 20 tal lopende projecten opleveren, support doen voor de ander 30 a 40 klanten, en ook nog secretaresse spelen voor iedereen door te verbinden dat belde.

b) Moesten 50% van de tijd, data repareren in de databanken. En dat was omdat er nergens in de code enige beveilig in zat, bij fout gelopen queries. Geen rollback systeem, niets. En dan had je code dat overal gekopieerd was ( want dat was "sneller" ).

c) Moesten de "nerveuze" klanten opvangen, en proberen te kalmeren, voor we ze doorverbonden met de baas. Die nota bene een dag job had ergens anders.

Nu, je zou denken, wat voor programmeurs werkten daar dan, met zo een rommel. Wel, getalenteerde mensen, die constant op onmogelijk tijdschema's gesmeten werden, in die tijd schema's kregen ze dan nog eens andere taken, en hun mening werd al te vaak genegeerd. Met als gevolg, een spaghetti code, want niemand had de tijd om deftig te programmeren.

Nieuwe "slachtoffers":

Tijdens de interviews kregen de meeste mensen een kleine test. Zover zo goed. Maar jammer genoeg was de focus op de interview, ervoor te zorgen dat je jongen mensen aanpakte, dat liefst vers uit school waren. Die geen hoge loon vroegen, en direct productie moesten draaien ( of een zo min mogelijk "autodidact" opleiding, koste het bedrijf dat niet zoveel he ).

Je zag dat de getalenteerde mensen autodidacten waren. Maar na een tijdje, ging er weeral één weg. En dan nog één ... en nog ...

En in de plaats kreeg je soms mensen, dat je na een paar dagen moet terug buiten smijten, omdat ze een ego hadden van vanjewelste, en tegelijk torrents zaten te downloaden via de bedrijfs lijn! Maar niet veel werk uitvoerde, terwijl de rest ... nog zat te verzuipen.

Moraal:

Het moraal van het verhaal is, dat het probleem vaak niet bij de ICT'er ligt, maar puur bij management. De slechte programmeur ( dat eigenlijk verantwoordelijk was voor heel wat van de design fouten ), die maakten ze ... de afdelingshoofd! Want het was een goede jonge, dat altijd "Ja" knikte. Kan je verzekeren dat de gevolgen nog 10 maal erger werden. Bedrijf is onderuit gegaan, en het was niet wegens de inzit van het ICT personeel dat op de grond vloer zat. Die hebben hun achterste afgedraaid om de boel proberen recht te zetten. Management daartegen, zie zagen enkel de maandelijkse cijfers, met geen toekomst visie, en beslissingen waar de mensen hun nek haren omhoog gingen mee staan.

Managers:

Ik hoor al jaren dat ze zaagt voor ICT personeel. En ja, dat krijgt je groepen afgestudeerde dat enkel ICT studeerde wegen: "We hebben gehoord dat je veel geld kunt verdienen". Als mensen van hunzelf geen feeling hebben voor de job, zijn ze vaak niet inzetbaar. Vaak eindigen mensen zoals dat, als managers, want ze hebben een goede diploma, en vaak een goede mond.

In praktijk als bedrijven hun eisen meer realistische zouden maken, dan hadden ze met gemak deftig ICT volk. Maar als je programmeurs betaald aan iets beter loon dan een kuisvrouw ( niets dat ik iets tegen kuisvrouwen heb, die doen ook goed werk, maar voor dat beroep moet je niet constant bij studeren, of onder stress leven ).

Liegen:

En sorry dat ik het zeg, heel wat bedrijven liegen als ze zwart zien. Bedrijven dat hunzelf promoten als zeer personeel bewijst, open cultuur, niveau hiërarchie enz enz. Mensen steken tijd in hun sollicitaties, men krijgt contract aanbod, en dan ... WTF! Wat is dat voor een contract. Wurg contracten. Beste manier om te zien of een bedrijf echt zo open is als men zegt, is zie je gewoon aan hun contract. Een bedrijf dat goed voor zijn personeel zorgt, zal weinig verloop hebben van mensen. En zal zich niet genoodzaakt voelen om contracten aan te bieden, dat je letterlijk aan handen & voeten bind aan het bedrijf, zodat zelf als je weg wilt, je niet meer kan werken als ICT'er ( of toch niet in een vrij grote ICT branche ).

En nog leuker is, al de zaken dat men je "belooft" die staan niet in de contracten. Die zijn mondeling. En dan lees je de contract, "Alle mondelinge afspraken zijn niet bindend en kunnen op ieder moment herroepen worden".

Wat je ziet, is dat veel jongere ICT'er daar in vallen. Men wilt in een branche werken ( zoals de gaming branche ), en ondertekenen een contract zoals dat, zonder nadenken. En dan zit men vast.

De oudere ICT'ers die vallen daar niet zo makkelijk voor. Of onderhandelen tot op de snede van het mes. Maar die oudere ICT'ers zijn dan voor veel bedrijven, te veel moeite. Kosten te veel ( dankzij de jaren ervaring ), hebben hun eigen mening ( dankzij de jaren ervaring ), ...

En dan klaagt het bedrijf, we vinden geen mensen de de nodige kennis.
Jongere ICT'ers hebben dan vaak ook weinig keus. Het is tegenwoordig uberhaupt een wonder als je wordt uitgenodigd voor een solicitatiegesprek als je minder dan 3 jaar ervaring (buiten stages) hebt.

Rotbaantje met slecht contract of thuiszitten en achterop raken. De keuze is snel gemaakt.
Yep, en door dat rotbaantje krijg je een aversie van de IT wereld en zo veliezen we ook echt goede mensen.

Zoals Wuldklaue hierboven stelt is veel te zoeken bij managment.
Velen hebben geen enkel idee wat IT echt inhoudt. Denken dat ze er iets van kennen als ze al hun PC kunnen opstarten. Zijn daardoor enkel gericht op cijfers en timesheets. En ja, ze hebben natuurlijk ook de druk van boven hen.
Anderzijds zit je dan nog met een hoger managment dat gewoon niet wil horen van problemen.
En die ITer die de problemen die er zijn aankaart, ja das een slechte kracht é.
Nee als het dan echt fout loopt dan huren ze dure consultants in om hen te vertellen wat IT al maanden vertelt.

Nog een ander probleem dat je vroeger (weet niet of het nu nog is) zag in België was dat men universitairen aannam als analysten. Het maakte geen bal uit welke studies die hadden gedaan, als ze maar universitair waren. De logica was dat een universitair altijd wel IT kon leren want hij had tenslotte een universiteitsdiploma.

Nou, laat maar eens een pol en soc type technische materie begrijpen. NOT.

edit:
niks tegen pol en soc types hoor, ieder gewoon zijn ding ;-)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 477428 op 22 juli 2024 22:04]

Inderdaad.
En als ik dan kijk wat ze durven aan te bieden aan een senior (bijna 6 jaar ervaring nu + trek de kar in het bedrijf) als ik.
Ik heb serieus een paar bedrijven in hun gezicht uitgelachen dat ze een hoop eisten en dan maar 1700~1800 bruto bieden.

Nu heb ik gelukkig wel een vast contract dus ik kan ze negeren.
Het is dan ook volledig nutteloos om onmogelijke tijdschema's te hanteren.

Het gevolg is:
- Een programmeur komt onder druk te staan;
- Code is minder doordacht; dit gaat uiteindelijk ten koste van de tijd;

De keer zijde is:
- Een klant wil een offerte, die wil weten wat het kost en hoeveel tijd het in beslag neemt;
- Kosten willen ze zo laag mogelijk;
- Veiligheid, zorgvuldigheid is dan ineens minder belangrijk;

Een klant die eist alles zo goedkoop mogelijk te willen hebben, of een bedrijf die zo goedkoop mogelijk iets beloofd aan te bieden kunnen beter hun visie herzien.

De vraag is altijd is het mogelijk en realistisch.
En antwoord op deze vraag is niet altijd vooraf bekend.
Het is schrikbarend hoe ontzettend veel mensen er rondlopen die anno 2013 niet met computers overweg kunnen of willen. Hun problemen zijn echter wel de schuld van 'de ICT-er'.
En de onderwaardering zal alleen maar erger worden. Je hebt nu nog last van de generaties die niet zijn opgegroeid met ICT. Zodra die generaties er niet meer zijn, zal de onderwaardering stijgen omdat dan de gemiddelde kennis over ICT hoger ligt maar daarmee zal het begrip niet stijgen.
Zelf merk ik er niks van dat de gemiddelde kennis van de ICT stijgt als mensen jonger zijn.
Het lijkt alleen maar zo, maar mensen van 40+ hebben ooit nog dos commando's moeten intypen om wordperfect op te starten.
Deze mensen weten van zichzelf dat ze het moeten leren omdat het pas later in hun leven kwam.
De kinderen(10-15) denken juist alles te weten. Terwijl ze meestal niet eens een programma kunnen installeren zonder er een toolbar bij te installeren. Dit overkomt veel ouderen juist niet, die kijken meestal bij elke stap wat ze moeten doen, kinderen klikken maar wat en denken dan te weten wat ze doen omdat het programma er uiteindelijk wel opstaat.

Als ik bij mensen kom of ze brengen de computer hier dan blijkt het elke keer weer dat de kinderen eigenlijk de schuldigen zijn dat de computer mankementen vertoon, toolbars, virussen (films downloaden van 1 mb).
Het lijkt dus of kinderen meer weten, maar ze gebruiken het gewoon meer.
Verander de positie van 1 knopje en veel kinderen(maar ook ouderen) weten al niet meer wat ze moeten doen.

De generatie die over het algemeen het meeste weet van computers zijn de mensen die zijn opgegroeid met msdos- windows 98.
Hierbij moest je veel handelingen zelf doen en was er weinig support waardoor mensen er zelf achter moesten komen hoe alles werkte. (nu weten kinderen niet hoe een muis werkt, 10 jaar geleden haalden mensen het ding nog wel eens uit elkaar om dat balletje schoon te maken, dat is al wat meer kennis dan gewoon een nieuwe muis kopen omdat ze toch zo goedkoop zijn).


Maar inderdaad, de onderwaardering stijgt, maar dit komt alleen omdat ze denken meer verstand te hebben terwijl dat niet zo is, er is ervaring, maar de kennis is afwezig.
Sorry maar dat is ook wat kort door de bocht. Ik ga akkoord dat er een hele hoop jonge wannabe's zijn, maar dat geld net zo goed voor die mensen van 40+ die je aanhaalt.

Zo heb ik al genoeg mensen geholpen die het ABSOLUUT beter weten omdat ze 20 jaar geleden "er veel van wisten". Allemaal goed en wel, maakt mij niet uit... moesten ze dan niet mij er constant bij roepen wanneer toch blijkt dat hun kennis niet meer zo allesomvattend is als 20 jaar geleden. Goed, ik ga helpen. Blijkt dat ze weer koppig "niet akkoord" gaan met mijn advies en het wel beter weten. Dit kan zo verschillende keren gebeuren voor ze eindelijk beginnen in zien dat ik alleen maar probeer te helpen. Gevolg? Plots geven ze mijn raad opseminst een kans en krijg ik veeeel minder telefoontjes.

Maar jou reactie ging over dat al het jong volk geen flauw idee meer heeft waarmee ze bezig zijn. Dit is ENORM kort door de bocht. Ik ben 18 en volg op dit moment een opleiding informatica. Als ik programmeer heb ik bijna constant verschillende browservensters met elk een hoop tabs met documentatie, referenties, voorbeelden, etc en liefst enkel van de officiële resources. Ik beweer niet dat mijn code perfect is, of zelfs goed is... Ik beweer wel dat ik relatief weinig bugs heb die ik kon verhelpen door de documentatie aandachtig te lezen. Voor ik iets nieuws gebruik zoek ik ALTIJD op hoe het nu eigenlijk moet. Dit scheelt gewoon belachelijk veel tijd bij het debuggen.

Maar niet enkel bij programmeren pak ik het zo aan. Ik ben webmaster van een kleine/middelgrote website (1M+ pageviews/maand) als hobby. Ja je kan nu mijn nickname gaan opzoeken en uitwijzen dat een Wordpress site nu niet bepaald het toppunt van moeilijkheid is, en ja ik weet ook dat mijn HTML niet volledig valideert. Ik heb hier trouwens een goede reden voor, maar daar gaat het nu niet om. Het gaat er om dat ergens in de komende weken die site gaat migreren van 1 dikke server naar verschillende instances in de Amazon Cloud in een setup die in essentie niet zo enorm veel verschilt van wat Tweakers gebruikt (aparte reverse proxy cache server, forum and frontpage gesplitst, database server, etc). Dit ben ik al verschillende maanden aan het voorbereiden. Ik heb op Google Docs een document met verschillende paginas aan referenties, handige links, voorbeelden, kostenprojecties, stappenplan voor de uiteindelijke migratie, bugs die ik nog moet oplossen, etc etc... Dit is voor mij gewoon een hobby project en zit op dit moment zelfs in het midden van een examenperiode. Als je dit "niet weet waarmee je bezig bent" noemt, dan vraag ik me echt af hoe het dan wel moet.

Ik weet dat ik op dat vlak wel een uitzondering ben, en dit is zeker niet bedoeld om op te scheppen. Ik wil gewoon even mijn punt maken dat je niet zomaar iedereen over dezelfde kam mag scheren.

Zelfs mensen van mijn leeftijd die absoluut niets met computers te maken hebben tonen interesse als je het op een goede manier uitlegt. Zo heb ik vorige week nog het fijne achter het ipv6 protocol uitgelegd aan een vriend die op dit moment een kappersopleiding volgt. Natuurlijk niet het volledige verhaal, want dat ken ik ook niet om eerlijk te zijn, maar nu weet hij wel ongeveer hoe routing op het internet gebeurt, waar IP adressen vandaan komen en wat die hele fuss rond ipv6 nu eigenlijk inhoudt. En hij is niet alleen. Veel mensen tonen interesse wanneer ze merken dat je het in "mensentaal" kan uitleggen. Ze denken het dus niet altijd beter te weten. Vaak hebben ze wel dingen verkeerd begrepen, maar als je op een vriendelijke en beleefde manier zegt hoe het echt in elkaar zit zijn ze echt niet zo koppig als je denkt hoor.

Je hebt natuurlijk altijd de rotte appels, ik stoor me ook mateloos aan hun, maar om een volledige generatie daarmee over dezelfde kam te scheren is toch een paar stappen te ver hoor.
In mijn (beperkte) ervaring:

Het probleem met jongeren is dat ze de handleiding niet lezen, en ze er nog trots op zijn ook. Daardoor kunnen ze misschien wel snel hun weg vinden, maar maken ze ook veel fouten die te voorkomen zouden zijn als ze zich een beetje zouden inlezen.

In een omgeving met ruimte voor experimenteren, fouten maken en weinig documentatie zal een jongere veel sneller uit de voeten kunnen. Maar in een omgeving waar precisie vereist is met weinig ruimte voor fouten kan je beter iemand hebben die de handleiding bestudeert en alles goed leest.
Anoniem: 297472 @dejeroen25 januari 2013 20:09
Ik heb zelf behoorlijk wat banen gehad in de ICT (helpdesk, netwerkbeheerder, administratief, tester, installateur, RMA, etc) en ik ben zelfs algemeen directeur geweest.
Toch heb ik slechts 1 korte opleiding (2 jaar avond-MBO) gehad in de ICT en dat was een zwaar achterhaalde en ronduit waardeloze opleiding.

Het meeste heb ik mijzelf aangeleerd.
Zoals dejeroen al aan geeft, de mensen met de meeste kennis van huis uit zijn degene die uit het DOS tijdperk komen.
Ik was 7 jaar, windows 3.1 was net uit, alle software was in het Engels want NL versies waren er niet en de 386 was net op de markt.
Mijzelf alles "spelenderwijs" aangeleerd op de 386 van mijn vader en de 8088 4,77 MHz laptop met MS-DOS 3.22 (1 van de eerste "echte" laptops met LCD scherm).

Onder MS-DOS leren programmeren en games modificeren.
Werken met basic en hex code editors, grafische shells ontwerpen binnen dos, je eigen icoontjes maken voor windows, windows scripts maken...

Daarna mijn kennis moeten uitbreiden omdat ik IRC had ontdekt en ik perse mijn eigen servers en bots wilde hebben dus geleerd om (op afstand) met linux (freebsd, openbsd, red hat) te werken en scripts te schrijven in Perl, shells en bouncers op remote servers, mijn eigen IRC server en client programma's gemaakt.

In de tussentijd eigen websites en forums gedraaid, natuurlijk de websites allemaal zelf in elkaar geflanst en een hoop sub-sites gewoon voor de lol om te zien of het werkt en of het compatible is met alle browsers...

Nu spendeer ik de meeste vrije tijd met het modden van games.
Al weer 3 jaar niet full-time in de ICT gewerkt.
Overal zie ik advertenties, maar als je er op klikt vragen ze bijna allemaal om onmogelijke dingen zoals "we zoeken iemand tussen de 18 en 21 jaar met minimaal MBO opleiding informatica en 5 jaar werkervaring".
Graag ook nog eens eigen auto en of je ook ff je eigen mobiel wilt gebruiken voor zakelijk bellen.
En we zouden het zeer op prijs stellen als je ook nog eens 4 talen spreekt, specialist bent in 2 compleet verschillende operating systems en kennis van Access, Exchange en administratief aangelegd.
Zolang men na een opleiding geen kans krijgt om zich te specialiseren dan is er weinig hoop op verbetering.

MS-Dos, assembleertaal, C++ en noem maar op heb ik ook allemaal mee gemaakt.
Tegenwoordig heb je gewoon niks aan je diploma als je geen aantoonbare ervaring hebt of een goed gevulde portfolio.

Ik denk het probleem niet te wijten is aan de zoekende IT-er.

Een ander aanpak is nodig en dat is een aanpak met kansen en mogelijkheden.
Als werkgever kan je zelfs in overleg met de werknemer afspreken dat iemand zelfstudie erbij doet.
Zelf ben ik van mening dat veel vacatures niet worden ingevuld door het beleid van de betreffende werkgever. Die zoeken vaak personeel dat;
- jong / goedkoop is
- hoge opleiding genoten heeft
- minimaal 5 jaar werkervaring heeft

Kan dus niet. Laat ze dan ook eens zelf investeren in deze personen.
Volledig mee eens, geef ze desnoods een proeftijd om zich te kunnen bewijzen.
Anoniem: 294759 25 januari 2013 16:04
Alleen sprekend over de Nederlandse situatie: ICT bedrijven hier hebben het door de volgende punten aan zichzelf te danken dat er een tekort is aan ICT-ers:

- Door beslissingen te nemen zoals outsourcing naar Oost-Europa, India en China die ervoor hebben gezorgd dat het onaantrekkelijk is geworden om uberhaubt ICT-er te worden.
- Absurd hoge eisen stellen aan net afgestudeerden (WO niveau werk -en denkniveau en nog liefst MCSE gecertificeerd), waardoor de instapdrempel te hoog wordt.
- Algemeen absurd hoge eisen stellen aan nieuw personeel en contracten aanbieden met zeer dubieuze voorwaarden en salariëring.
- Een hoog verloop van personeel tussen ICT bedrijven in door allerlei saneringen waardoor het behoud van een baan zeer onzeker is.

Ergo, laten ICT bedrijven maar eens hand in eigen boezem steken en ervoor gaan zorgen dat het werken in de ICT echt zo aantrekkelijk is.
Ik denk dat er een complete cultuur verandering in IT Nederland nodig is.
Zoals nu wordt er al veel talent uitgeschakeld voordat die een kans krijgt.

Het verbaasd me nog steeds dit soort nieuws berichten naar voren komen terwijl deze klachten al meer dan 10 jaar aan de orde zijn en er nog steeds niks mee is gedaan.
Terkort aan ICT'ers?

Volgens mij is er alleen een tekort aan ICT'ers met 5 jaar ervaring in systemen die pas 3 jaar bestaan. Met 10 jaar relevante werkervaring, 2 hbo opleidingen en die willen werken degen 2k bruto per maand zonder secundaire arbeidsvoorwaarden...

Oftewel, bedrijven zijn echt VEEEL te specifiek in hun eisen en verwachten dat ze dit schaap met 5 poten voor een paar dubbeltjes wel kunnen aantrekken. Zo werkt het niet. Als bedrijven gewoon mensen aannemen met gemiddelde werkervaring in "de ict" en ze zelf opleiden in de specifieke systemen waar dat bedrijf mee werkt is de facature in 3 maanden gevuld door iemand die het werk kan ipv dat ze 10 maanden zoeken naar dat schaap met 5 poten om vervolgens maar een ZZP'er in te huren voor de hoofdprijs.

[Reactie gewijzigd door themac1983 op 22 juli 2024 22:04]

Ben het in het algemeen wel met je eens. Behalve over de hoofdprijs voor een ZZP-er. Die kost namelijk een procent of ]20 minder dan een gelijkwaardige inhuurkracht via een detacheerder.
wat lopen zoeken en een oude koe uit de sloot gehaald:
http://europa.eu/rapid/press-release_IP-12-614_en.htm

Digital Agenda: Annual scoreboard confirms need for structural economic reform across Europe and surplus of ICT jobs; big trend towards mobile services and technology

dus mobiele kant ...
Wij hebben het in elk geval veel beter dan sommige andere sectoren. Als ik zoek naar ICT gerelateerde vacatures vind ik 400+ jobs in Vlaanderen. Mijn vriendin, die klinisch psychologe is, vind in heel Vlaanderen drie jobs, toevallig allemaal in oncologie...
Het gaat hier niet over een netwerkbeheerder in een mkb.
Als ik de bedrijven lees die eraan mee werken: Nokia, Cisco, en ARM.
Dan hebben we het over hoog opgeleide (HBO/WO) technische (ICT gerelateerde) Werknemers.
denk aan: Programmeren, speciafieke hardware kennis en het elektrotechnische aspect hieraan.
R&D werkzaamheden dus en onderhoud aan speciafieke producten.

Ik zit als niet afgestudeerde elektronica student (in deeltijd nu aan het afronden) op dit moment op een R&D afdeling. Toen ik mijn CV de wereld instuurde vorig jaar kreeg ik ruim 20 reacties, 7 sollicitatie gesprekken en uiteindelijk de keuze uit 3 potenciele werkgevers waar ik in mijn ogen de beste heb uitgekozen.

Ook op mijn werk hebben ze op dit moment nog 6 vacatures openstaan die morgen direct ingevult mogen worden als we de geschikte mensen kunnen vinden. (Elektronica/fysica/mechanica). en nog projectleiders met een technische achtergrond.

Denk dat de sector er veel aan zou hebben als een hoop werk niet meer onder ICT geschaard zou worden maar een andere naam zou krijgen.
Engineering ze staan soms zo goed als klaar om je van school te kappen.
Anoniem: 330206 25 januari 2013 16:14
Het probleem is denk ik dat de vaardigheden van de huidige ICTers en wat op de opleidingen geleerd wordt niet aansluit bij de vraag van de bedrijven. Door ontwikkelingen als smartphones, BYOD, bigdata e.d. Zijn er te weinig ICters die hier verstand van hebben kijk naar het tekort aand IOS ontwikkelaars.
Op opladingen worden echter nog de oude programmeertalen geleerd.
Het lastige van de snelle ontwikkelingen in de huidige ICT wereld is dat er op elk moment een tekort zal zijn aan ICTers in een specifiek gebied. Echter nu specialiseren is IOS ontwikkeling is riskant als dadelijk een ander merk of systeem populairder wordt.

Het zal voor ICTers de komende tijd heel lastig zijn om werk te houden en zich bij te blijven scholen in de ontwikkelingen van dat moment
Opleiding voor specifieke omgevingen is leuk als bonus maar zorgt niet persé voor een goede ITer.
Belangrijker voor een goede opleiding en inzetbare ITers is kennis en begrip van algemene structuren, concepten en dergelijke.
Programmeertalen is kwestie van syntax en frameworks leren. En als je al je basiskennis hebt kan je die je altijd snel eigen maken. Als je daarentegen je bind staart op één enkele omgeving dan zal je de nodige problemen ondervinden om je aan te passen aan een nieuwe.
En wat vandaag hot is, is morgene old school.

Ok, dit vooral vanuit het software development standpunt. Maar dit idee gaat evengoed op voor ander domeinen in IT. Een goede algemene opleiding van begrippen en concepten aangevuld met actuele omgevingen voor de practica. Maar niet blindstaren op wat vandaag hot is.
Het zou een heel stuk beter gaan als niet alleen jij en ik dit zouden snappen, maar bedrijven ook. Dan is dat "je hebt dit certificaat niet / kent deze omgeving niet"-gedonder zo de wereld uit.
Ik ben op een leeftijd gekomen (niet dat ik zo oud ben :-) ) dat als ik ooit nog zou moeten solliciteren en me naar mijn diploma's vraagt boven al de rest ik recht sta en buiten ga.
Geef mij maar een autodidact die het in zijn bloed heeft buiten ene met 90% door van buiten blokken.
Ik ken ook jeugd genoeg die al heel wat programmeer kennis hebben.

iOS ontwikkelaars, ik zie niet waarom hiervan te kort aan is?
XCode leer je niet op school, maar ook objective C evenmin als C# of C++ hebben kennis van OOP nodig.

Als bedrijf kan je best wel een Visual C++ programmeur in dienst nemen voor iOS alleen zal degene eerst zich nog in de taal dienen te verdiepen. Maar dan dient die kans ook gegeven te worden.

Ooit heb ik eens op een iOS ontwikkelaar vacature gesolliciteerd, hier had ik al wat enige kennis van huis. Maar degene die de sollicitatie (externe partij) voerde had zelf compleet geen verstand van zaken. Eerlijk gezegd degene wist totaal niet wat programmeren inhield, zelfs niet als ik met voorbeelden en met simpele uitleg wilde aantonen dat ik de kennis had.

Dan kan je wel rot gaan solliciteren maar als degene die beslist of jij wel of niet geschikt bent zelf compleet geen verstand van zaken heeft, dan kom je niet ver.
Misschien dat het helpt als ze ICT veranderen in een daadwerkelijk beroep. Waar is nu precies dat tekort? Systeembeheerders? Software Engineeers? Quality Assurance?

Ik lees alleen maar berichten op Tweakers dat er weer ergens mensen eruit geschopt worden, want crisis (doet het altijd goed).

En dat bedrijven werknemers uit het buitenland halen, dat heeft er ook niet alleen mee te maken dat er personeels tekort is. Nee dat is goedkoper. Een filliaal opzetten in Oost Europa, ook stukken goedkoper. Een Nederlands frontend en dan naar daar uitbesteden.

Als er echt zoveel werk was, dan waren de meeste mensen niet zo bang om wegbezuinigd te worden.
Het is zo jammer, dat zo veel media het altijd hebben over een 'tekort aan ict-ers'. Maar je moet specifieker zijn. Aan bijvoorbeeld mensen die de normale opleiding informatica hebben gedaan is een overschot.
Maar aan mensen die de opleiding technische informatica hebben gevolgd een tekort. Door media die onduidelijk zijn, kiezen mensen de verkeerde studie, waardoor ze werkeloos thuis belanden. Terwijl ze juist het tekort konden verminderen.

Jammer.
Als media designer of game developer ga je geen rooskleurige toekomst tegemoet maar dat zijn wel de poulaire studies.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.