'Tekort informaticastudenten bedreigt economie'

Het tekort aan goed opgeleid ict-personeel in Nederland gaat grote problemen opleveren, zo verwachten tal van deskundigen en organisaties. IT-dienstverleners gaan er zelfs toe over studiebeurzen beschikbaar te stellen aan studenten.

Informatica Computer AfgestudeerdBegin vorig jaar verwachtte branchevereniging ICT~Office een tekort van duizend hooggekwalificeerde ict-ers; uiteindelijk bleken er drieduizend te weinig te zijn. In 2010 zal het tekort van ict-professionals op hbo- en wo-niveau zijn opgelopen tot tienduizend, valt te lezen in de ICT Barometer 2007 die de branchorganisatie heeft laten opstellen door onderzoeksbureau Heliview. Deze afwezigheid van goed opgeleid ict-personeel kan op termijn de economische groei remmen, concludeert ICT~Office.

Begin deze maand luidde Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership bij Ernst & Young, al de noodklok over het tekort: 'Deze trend zal zich voortzetten. Nederland leidt namelijk te weinig informatici op.' Volgens hem moeten universiteiten, hogescholen en de overheid iets doen aan het ict-onderwijs en het behoud van de kenniseconomie, 'om te voorkomen dat deze schaarste de komende jaren tot grotere problemen gaat leiden'. Ook het CBS constateerde eind december 2006 al dat Nederland minder ict-afstudeerders kent dan gemiddeld in de Europese Unie. Het onderzoeksinstituut rapporteert overigens een lichte stijging van het aantal eerstejaarsstudenten informatica de laatste paar jaar, waar andere cijfers een dalende trend laten zien.

Opvallend genoeg zijn er meer dan genoeg ict-ers op mbo- en vmbo-niveau. Reden voor bijvoorbeeld het ROC Twente om een numerus fixus voor ict-opleidingen op mbo-niveau in te stellen. In maart riep de metaalbewerkingsbranche aankomende studenten zelfs op de studie informatica te mijden omdat de arbeidsmarktperspectieven in de techniekrichting veel beter zouden zijn. ICT~Office reageerde daarop met de verklaring dat mbo-studenten met het hoogste profiel door kunnen stromen naar het hbo en dus wel degelijk erg welkom in de branche zijn.

Technische Universiteiten NederlandOm studenten te motiveren een studie informatica op universitair niveau te kiezen gaan ict-dienstverleners er zelfs toe over studiebeurzen beschikbaar te stellen. Zo biedt Finalist een jaarlijkse bijdrage van 2400 euro voor één eerstejaars student Technische Informatica van de Technische Universiteit Eindhoven, Technische Universiteit Delft en Universiteit Twente. Volgens Finalist-directeur Jean-Luc van Hulst is het stimuleren van studenten om hen informatica te laten studeren hard nodig, wil de Nederlandse kenniseconomie op stoom blijven: 'Het is wat ons betreft 5 voor 12.'

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-05-2007 • 19:14

181

Lees meer

'Tekort aan ict'ers loopt snel op'
'Tekort aan ict'ers loopt snel op' Nieuws van 10 oktober 2011

Reacties (181)

181
180
40
8
2
117
Wijzig sortering
mss moeten ze het werk eens leuker maken, dan zullen vast meer studenten zich aanmelden.
Ik ben met mijn opleiding gestopt omdat het zo saai werd.
Kan ik begrijpen,.. de reden dat ik besloot geen ict te gaan studeren is dat ik absoluut geen zin heb om een stom bureau baantje te krijgen.... vind computers heel boeiend en zou me er aan de ene kant graag verder op universitair niveau in verdiepen maar gewoon het toekomst perspectief qua wat voor werk je dan krijgt lijkt me gewoon niks!
Ik denk dat jij een vrij vreemde voorstelling hebt van een ICT baan. Ik werk al zo'n 14 jaar in de ICT en voor mijn werk ben ik overal ter wereld geweest (en heb ik ook in het buitenland gewoond). Ontzettend veel mensen ontmoet uit allerlei culturen en 'walks of life'. Ik ben permanent bezig met mensen en techniek. Vanwege mijn gezin wil ik minder reizen dus heb ik nu voor een baan gekozen waarbij ik voorlopig in Nederland blijf. Daarbij kon ik kiezen uit een groot aantal interessant vacatures met erg afwisselend werk. De geboden arbeidsvoorwaarden liggen ver boven het gemiddelde inkomen in Nederland. Het kantoor van waaruit ik werk is een fantastisch landgoed in de bossen dat van alle luxe is voorzien.

Of je dus een stom bureaubaantje krijgt heeft niks met ICT te maken, maar met je eigen capaciteiten. Juist in de ICT heb je de mogelijkheid om heel afwisselend werk te hebben, veel van de wereld te zien, heel veel met verschillende mensen te werken en ook nog zelf echt iets wezenlijks bij te kunnen dragen aan projecten, zonder alleen maar een schakeltje in een groot radarwerk te zijn zoals bij veel (de meeste?) andere beroepen.
Anoniem: 22317 @EricEric75224 mei 2007 08:18
Ik heb ooit een keer bij SAS Institute cursus gehad. Hun hoofdkantoor voor Nederland is idd een mooi landgoed in Huizen.
Alleen jammer van die lelijke kantoorpuist die ze aan het oude huis hadden aangebouwd.

Nu zit ik overigens in het Gasunie gebouw in Groningen Zelf de wandeling van de ruime parkeerplaats naar de hoofdingang is iedere dag weer een genot.
En ik heb exact dezelfde reden waarom ik volgend jaar, ondanks mijn grote intresse voor computers etc., geen informatica achtige studie ga studeren.
Informatica is wat dat betreft ook erg eentonig, veel verder dan een serverpark beheren/onderhouden zal het niet gaan. Je eigen hardware of software maken/ontwerpen is dan interessanter.
Volgens mij heb je echt een heel erg verkeerd beeld van wat informatica (op WO niveau is). WO-informatica heeft helemaal *niets* te maken met het bouwen en configureren van computers, netwerken of serverparken. Dit is waarschijnlijk een van de grootste misconcepties over WO-Informatica op Tweakers. Er is een wereld van verschil tussen MBO-ICT, HBO-HIO, en WO Informatica. Bij dat laatste gaat het vooral over wat je met computers kunt doen, (bijv computersimulaties).
Zo ben ik zelf als informaticus betrokken geweest bij projecten over:
- voorspellen van overstromingen van rivieren, dmv simulatie op een supercomputer - en dan gaat het niet over het 'beheren' van die computer, maar om het opstellen van wiskundige modellen.
- zijdelings betrokken bij de toekomst-weersvoorspellingen van KNMI (weermodellen werden op een supercomputer van SARA berekend)
- optimalisatievraagstukken, (wat mijn huidige interessegebied is), met name: supply chain optimalisatie, waarin het gebruik van heuristieken zoals Genetische algoritmen en simulated anealing aan de orde van de dag is vanwege de enorme tijdscomplexiteit.
Dat is Informatica! Dus geen computers installeren en beheren of programmeren.
Informatica gaat ook over je IP-kaart

*knip*

Als je niet weet waar je over praat moet je je mond houden.
Dit is dus exact het niveau waar de economie mee verzadigd is. Het zijn juist de mensen die een stukje verder zijn dan 'wat termen opnoemen', die ze op het moment zoeken.
Off-topic: Een 'IP-kaart' is geen echte term, in dit geval zou het een kaartje zijn waar een Internet Protocol op staat :?

Ik denk dat de meeste mensen die echt goed zijn (en dit soort kennis al hebben voor ze aan een opleiding beginnen) ook verder gaan dan dat.

Informatica is wat dat betreft ook erg eentonig, veel verder dan een serverpark beheren/onderhouden zal het niet gaan. Je eigen hardware of software maken/ontwerpen is dan interessanter.

Kortom mensen die zo'n term bedenken. Althans dat is hoe ik het zie.

Ik hoop niet dat het beledigend over komt, dat was niet de bedoeling. Je moet doen wat je leuk vind en waar je goed in bent. Dit was alleen bedoel om duidelijk te maken wat voor mensen er gezocht worden. :)
Ter aanvulling op terabyte.

Mijn studie (master) gaat voornamelijk over het ontwerpen, bouwen van parallelle en gedistribueerde systemen. Dat wil zeggen dat ik me bezig houdt met het bestuderen en bedenken van methoden om computers efficient te kunnen laten samenwerken. Belangrijkste vraagstukken zijn daarbij schaalbaarheid, beveiliging, omgaan met fouten, synchronisatie, naamgeving, communicatie en optimaal gebruik van beschikbare resources.

Om het iets concreter te maken denk aan de systemen achter Google, Yahoo, YouTube, UitzendingGemist, die enorme hoeveelheden data per minuut moeten kunnen verwerken. Denk aan het web, DNS en P2P netwerken, maar ook aan GSM, RFID, PIN, GPS, UMTS, OV-Chip, etc. Aan de andere kant heb je parallelle computer systemen die een steeds grotere rol gaan spelen bij diverse wetenschappen zoals geneeskunde en fysica. De nieuwste ontwikkelingen op dat gebied richten zich voornamelijk op wat we Grid computing noemen, waarbij we zoveel mogelijk clusters over de hele wereld aan elkaar proberen te knopen zodat iedereen toegang heeft tot vrijwel onbeperkte rekenkracht.

WO-Informatica gaat over systemen. De computer is alleen maar het gereedschap. Natuurlijk, je leert heel veel over computers en netwerken, genoeg om bijvoorbeeld zelf een besturingssysteem te kunnen bouwen, maar hoe je een Linux systeem beheert dat zoek je maar uit in je eigen tijd.
Ik zou niet 123 een definitie van informatica in zijn algemeenheid kunnen geven, behalve dan: iets met computers
De beroemde (nederlandse) informaticus Dijkstra zei ooit: "Informatica heeft net zoveel te maken met computers als astronomie met een telescoop."
Als je zo geinteresseerd bent in computers moet je je eigen pc bouw-bedrijfje starten, of bijv. Elektrotechniek. Informatica heeft bar weinig met computers te maken, maar alles met het aansturen van informatiestromen, al dan niet met computers.
"Informatica gaat over informatie en de manieren waarop je informatie kunt bewerken en verwerken".

Je doet er goed aan om eens een open dag te bezoeken bij de plaatselijke leerfabriek, anex universiteit/hbo. Kennis is macht, dus zorg dat je die krijgt :)
Dat is maar gedeeltelijk waar... Informatica gaat ook over je IP-kaart over Bluetooth over Caches Over de architectuur van processoren. Over multitasking en concurrente processen. Over memmory pointers over singals...
Dat ligt allemaal heel dicht bij de PC.
Studeer maar eens embedded systems.. Dat is informatica en daar leer je chips maken en programmeren.

Als je niet weet waar je over praat moet je je mond houden. ;)
Ik wil AlexanderOnline en SRI niet heel erg van een droom beroven, maar er zijn bar weinig universitaire studies waarbij je later niet achter een computer zit...

Welke spannede studies hebben jullie gekozen, waarmee je de stomme bureaubaan vermijd? Ik denk inderdaad dat het ook is wat je er zelf van maakt, het punt van EricEric752 hierboven. Dat geldt voor elke baan, maar met ICT heb je de markt wel mee en niet tegen..
...Over de architectuur van processoren.
Dat is juist een misvatting. Informatica is software, technische informatica is pic, processors en embeded-systems en informatica is juist het maken van user applicaties, database modellen e.d..
Dat verschilt denk ik per opleiding. Hier op de RuG krijg je wel degelijk vakken over digitale techniek en architectuur van allerlei zaken.

Zomaar even een paar vakken:

http://www.rug.nl/ocasys/fwn/vak/show?module=14529
http://www.rug.nl/ocasys/fwn/vak/show?module=14523
http://www.rug.nl/ocasys/fwn/vak/show?module=14545
http://www.rug.nl/ocasys/fwn/vak/show?module=12695
Hoezo staat dat landgoed als kantoor je niet aan?
"Het kantoor van waaruit ik werk is een fantastisch landgoed in de bossen dat van alle luxe is voorzien."
Informatica is wat dat betreft ook erg eentonig, veel verder dan een serverpark beheren/onderhouden zal het niet gaan. Je eigen hardware of software maken/ontwerpen is dan interessanter.
inderdaad. dat bedacht ik me ook op tijd dus ga ik toch maar electrotechniek doen :P nou is hardware zoiezo interessanter maar das een ander verhaal ;)
"Dat is Informatica! Dus geen computers installeren en beheren of programmeren." (qoute uit terabyte's reactie)

dat is lbo- informatica :)
informatica is juist het maken van user applicaties, database modellen e.d..
Klinkt meer als Software Engineering. Je hebt tal van andere richtingen zoals bio-informatica (of e-science in het algemeen), high-performance distributed computing, theoretische informatica, media technologie, internet&web technologie. Verder kun je je vanuit informatica ook gewoon op A.I. of informatiekunde gaan richten, en dan zijn er nog allerlei softe varianten gerelateerd aan rechten, business, communicatie (journalistiek), onderwijs.

Ik zou niet 123 een definitie van informatica in zijn algemeenheid kunnen geven, behalve dan: iets met computers. :P
Grappig; Embedded systems zijn juist onderdeel van het snijvlak tussen Informatica en Elektrotechniek. Als je niet weet waar je over praat; zeg dan niks :+
Het blijft een kantoor...

Ik heb zelf trouwens ook een ICT kantoorbaan hoor, maar zit dan wel op vijf verschillende locaties :)
mensen denken als je een master aan het afronden bent da je dan systeembeheerder wordt op een VO schooltje ;)

Informatic is overal, mensen zien het alleen niet. Neem nu het bericht dat alle aantrekkelijke bedrijven niet-I(C)T bedrijven zijn: in ieder geval is TomTom dat wel en die stond ook in de lijst van aantrekkelijke bedrijven, het is dus ook een stukje beinvloeding van de media.
wat een onzin. De enige goede manier om informatiestromen te controleren zijn computers en software.
Daarbij is jou definitie van informatica er een van een opleiding schat ik zo. Je hebt de business kant van informatica, en je hebt ook technische informatica, waar veel programmeren bij zit en je ook leert hoe een computer werkt (geheugen, stacks, etc).
Elektrotechniek is voor het interne van de voltages en hoe die chips werken.
Dat is voor het gebruik van een computer niet meer belangrijk.
Voordat ik informatica aan de UT begon wist ik niet eens wat USB was. Maar daarentegen kende ik Java, PHP, en SQL al aardig..

Ik mag nu zeggen dat ik wel een expert op het gebied van informatica ben ( niet op het gebied van hardware maar ik kan je wel vertellen hoe processoren werken en hoe ik mijn software daar op afstel ). Zo ken ik het TCP protocol ( daar draait het hele internet op ) en ik weet hoe hoe Netwerkkaart zijn buffers bijhoudt.

Je hebt gelijk.. IP-kaart slaat nergens op.. maar als je mij vraagt wat van processor ik heb dan moet ik eerst even nadenken. Software ontwikkelaars abstraheren van de hardware en daarom boeit mij dat minder.. maar elke processor daarentegen heeft ongeveer dezelfde architectuur... en daarvan snap ik de interne werking wel.

Die hardware freaks die bij informatica komen die krijgen het vaak moeilijk met proggen.. omdat ze t vaak nog nooit gedaan hebben.
Dan mag jij mij vertellen waarom ik dat heb geleerd dan?
Informatica aan UTwente.
Klopt, een programmeertaal is eigenlijk slechts een tool, wat voor een timmerman een hamer is. Informatica gaat veel verder dan dat. Ga ik hier niet allemaal vertellen; er zitten genoeg mensen die weten waar ik het over heb.
Ik denk ook dat Informatica een beetje met een imagoprobleem zit.
Het beeld wat ik er bij heb, is dat je de hele dag achter de computer zit te programmeren. Dat spreekt mij persoonlijk niet zo aan.
Ik denk trouwens wel dat het een hele leuke en interessante carrière kan bieden. Maar dan moet je het wel goed aanpakken.
@ tjerkw : En het zelfde geld voor jou, want daar kun je geen vaste lijn op trekken. In mijn ervaring is het zo dat Informatica zich hoofdzakelijk bezighoud met, inderdaad, het beheren van informatiestromen en dergelijke zaken. Een opleiding waar jij op doelt komt meer in de buurt van technische informatica, of computer science...
en dan weet je het.. je wordt conducteur. Nix geen bureaubaantje.. elke dag mensen op de bon slingeren omdat ze aan het zwart rijden zijn..

Of wat dacht je van bouwvakker, de hele dag met kilo's stenen sjouwen in weer en wind. Dat is het werk!

Volgens mij moet je een baan zoeken die het dichtst bij jouw ambitie en passie ligt. Want je moet immers wel een banentraject hebben die jij totdat je 65+ bent vol moet kunnen houden.
Kan ik begrijpen,.. de reden dat ik besloot geen ict te gaan studeren is dat ik absoluut geen zin heb om een stom bureau baantje te krijgen....
En ondanks dat het onzin is raak je wel exact het probleem. Half Nederland denkt namelijk dat afgestuurde informatici in een stoffig kantoor komen te zitten en de hele dag zonder daglicht lopen te programmeren. In realiteit zijn de banen waar je op uitkomt met een universitaire studie veel gevarieerder (sterker nog, een groot deel van de universitair afgestudeerden werkt later niet eens op het vakgebied waar ze op zijn afgestudeerd).
Anoniem: 157299 @MikeN24 mei 2007 13:26
en dat geeft maar weer eens aan hoe nutteloos zo'n opleiding dus eigenlijk is:)
Dan is het eerder een kwestie van verder kijken dan je neus lang is. Als je bij de gemiddelde detacheringstoko alla Getronics Pinkroccade terecht komt dan kan het best zijn dat er bar weinig kantoorbaan aan is en dat je veel onderweg bent (ook iets waar je maar van moet houden). Je kunt op kantoor zitten in de ICT, je kunt alleen maar onderweg zijn alla een verkoper/vertegenwoordiger/storingsmonteur en het kan gecombineerd. Er zijn trouwens zat andere technische beroepen waarbij je ook op kantoor kan zitten. Als je denkt dat je van 9 tot 5 werkt wanneer je in de ICT zit kon je nog wel eens bedrogen uit komen; het kan ook veel overwerken betekenen.

Tip: zoek eens op wat vacature sites naar wat ICT vacatures en kijk eens wat ze inhouden. Kunnen aardig grote verschillen tussen zitten. Met name bij detacheerders zie je veel projectmatig werk. Je hebt ook nog diverse opleidingsmogelijkheden; zijn er zat waarbij je al aardig je carriere kunt uitstippelen.

Ik vind het overigens wel frappant hoe vaak je op een opendag van die gamers tegen komt die wel iets in de ICT willen omdat ze denken dat ze wel met een computer overweg kunnen. De meesten hebben als moeilijkste een keer hun videokaart vervangen. Die zie je overigens ook heel rap van een opleiding verdwijnen omdat ze het saai vinden en het compleet anders is dan wat ze zich hadden voorgesteld (gaan dat soort mensen niet meer naar een decaan of zoeken ze niet op wat een bepaald beroep inhoudt ofzo?). Misschien een tikkeltje overdreven en stereotypisch uitgedrukt maar zo is de realiteit vaak wel.
Alsof videokaarten ook maar iets met informatica te maken hebben. Iedereen die zich er een beetje in verdiept weet wel beter.
dat had ik eerst ook. Gelukkig ben ik wijs geworden, dus zit ik fijn achter een bureau ipv in een stinkfabriek :).
Ik vind de IT een van de meest interessante sectoren, vanwege de snelheid van ontwikkelingen en de dynamiek.
De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn stukken beter dan in de meeste branches.
Ik zou zeggen: als je met computers wilt werken, ga de IT in :).
Anoniem: 193109 @defusion24 mei 2007 00:22
ICT-ers worden nogsteeds gezien als nerds, het begint er wel een beetje uit te raken maar als ik mensen vertel dat ik TI studeer is het nooit "Oh leuk" of iets dergelijks maar altijd een beetje een negatieve reactie. In de media is het een beetje hetzelfde idee, als ik films zie zijn ICT-ers danwel mensen die een beetje naar een beeldscherm lopen te staren danwel mensen die een tolk nodig hebben om iets aan iemand duidelijk te maken omdat ze alleen technische thermen uitkramen. Geld overigens voor zo'n beetje alles binnen de Beta richting. Ik denk dat als we dit probleem willen oplossen dat wij kritisch naar ons onderwijs stelsel en wellicht naar de manier waarop ICT-ers worden vertegenwoordigd in de media moeten kijken. In de loop van mijn schoolcarriere is er een leerkracht geweest die ooit tegen mij gezegd heeft dat ik de exacte kant op moest, verder werd NT/NG op onze school zelfs afgeraden omdat het moeilijk zou zijn..
Dat moeilijk verhaal dat ken ik een beetje van de voorlichting van de TU Eindhoven voor de masters Computer Science en Embedded Systems, etc. Mensen gelijk bang maken met hoge afvalpercentagecijfers, etc. Zo roep je natuurlijk wel over je af dat je weinig mensen die hoog opgeleid zijn in de IT branche krijgt denk ik.

Zelf doe ik momenteel Technische Informatic op de HAN in arnhem, maar daar is de spoeling ook maar erg dun. Ik vindt 9 man voor het 3de leerjaar niet echt veel :P. Kijk je naar richtingen als Communicatie Systemen en Multimedia Design, waar naar mijn idee veel minder werk in is, dan zie je daar heel veel mensen rondlopen.
"Ik ben met mijn opleiding gestopt omdat het zo saai werd."

Dat kan ik begrijpen, ik heb ook 2 jaar lang lopen twijfelen of IT nou wel het vak voor mij is, totdat ik stage ging lopen en met het echte werk in aanraking ben gekomen dat was toch echt zeer boeiend.
Het werk is leuk!
Echter, voor de detacheerders zijn de IT handjes gewoon een koehandel: goedkoop inkopen, duur verkopen.
Als ICT-er moet je maar accepteren dat je in heel nederland ingezet kan worden (en zelfs daarbuiten). Dat je 5 uur per dag in de file staat is jou probleem.
Tenslotte ben je voor de klant altijd te duur, te langzaam, te burocratisch (altijd je gezeur om requirements...).
Reden te meer om voor jezelf te beginnen, hou je er in ieder geval 3x zoveel aan over. :9
Als ICT-er moet je maar accepteren dat je in heel nederland ingezet kan worden (en zelfs daarbuiten). Dat je 5 uur per dag in de file staat is jou probleem.
Dat is alleen bij detachering. Ik heb er expliciet voor gekozen niets met detachering te maken te willen hebben, om de redenen die jij noemt, en omdat ik geloof in het uitrollen van een lange termijn strategie bij 1 bedrijf.

Ik werk nu bij een leuk internationaal bedrijf, met zo'n 1200 medewerkers verspreid over europa en amerika.

De meeste mensen denken bij ICT niet verder dan detachering, maar je hebt veel en veel meer, zeker als je een goed stel hersens hebt, breed inzetbaar bent, en je eigen visie hebt.
Nou nou nou, dat valt best wel mee hoor. Hangt misschien van de werkgever af, maar waar ik werk wordt echt niet van je verlangd om meer dan anderhalf uur in de file te staan, of een klus aan te nemen aan de andere kant van het land. Er bestaat zoiets als "goede afspraken maken".
Als ICT-er moet je maar accepteren dat je in heel nederland ingezet kan worden (en zelfs daarbuiten). Dat je 5 uur per dag in de file staat is jou probleem.
Dan pak je het toch echt niet helemaal lekker aan. Als ze jou graag willen hebben dan heb je toch zeker wel je voorwaarden. ALS daar al 4-5 uur woon-werk verkeer bij accepteert, dan laat je daar toch zeker wel een riante vergoeding (tijd en/of geld) voor terugkomen in je contract?

Ik werk zelf inmiddels 8 jaar in de detachering en heb ook periodes gehad dat ik lang onderweg was, maar nu werk ik op 15 minuten van huis en heb een wereldbaan als systeembeheerder met voldoende uitdagingen en verantwoordelijkheden.

Verder vind ik het naderend 'tekort' helemaal niet zo'n ramp. Ik ben nu bezig om langzaam aan uit de techniek te raken en om te scholen richting sturing en management (HBO information management / bedrijfskundige informatica) en als ik daarmee klaar ben dan is die voorspelde piek van 10.000 ICT arbeidsplaatsen op zijn top....
IK vind het niet erg om tegen die tijd de krenten uit de arbeidsmarktpap te vissen....
Anoniem: 56708 @defusion24 mei 2007 12:34
Ja maak alles maar leuk. Word eens wakker. Wanneer je iets wil bereiken moet je ervoor hard werken.
tja, heb je een punt maar sommige leraren brengen het ook echt ongelooflijk droog. Ik heb een leraar die met zijn armen over elkaar achter een laptop zit en verteld wat er op het scherm staat. Minstens elke les 1 keer "En als ik dan op de build knop drukt gaat hij het compileren....... en dan kan ik het met de run knop uitvoeren" terwijl dat niet eens iets met de taal in kwestie of het voorbeeld in kwestie te maken had.
Anoniem: 21486 @defusion24 mei 2007 23:20
of beter betalen. Er is ook een steeds groter wordend tekort aan hoger opgeleide technici zoals natuurkundigen en chemici, maar de salarissen verhogen? ho maar. En dan vragen bedrijven zich af waarom het moeilijk is om geschikt personeel te vinden...
Inderdaad. De enige salarissen die fors stijgen zijn die van managers, en dat is nou net iets waar een groot overschot van is. :(
Het is wat ons betreft 5 voor 12

Hetzelfde geld voor de transportsector, electrotechniek en de bouw. En ik vergeet vast een paar branches.
Dit is gewoon een gevolg van aantrekkende economie.
3 jaar geleden hadden de bedrijven er ook geen enkele moeite mee om mensen op straat te zetten vanwege de $@#$@$economie.

Opvallend genoeg zijn er meer dan genoeg ict-ers op mbo- en vmbo-niveau

Die uitspraak is nog t leukst. Er zijn altijd al meer "laag" opgeleide mensen geweest als hoog.
Toevoeging aan het lijstje hierboven: Accountants en andere economie gerelateerde functies.
Die uitspraak is nog t leukst. Er zijn altijd al meer "laag" opgeleide mensen geweest als hoog.
zo ook zijn er vaak meer banen met mbo als ondergrens. Ze doelen volgens mij op de verhouding beschikbare banen ten opzichte van het aanbod. Dit deze word begrenst door opleidingsniveau/kennis. Je kan ook de omgekeerde situatie krijgen, dan is er misschien geen spraken van werkloosheid maar verdiend men minder in verhouding tot het opleidingsniveau. Een ander geval is dat er een tekort is over de hele linie. Nee, ik vind dat niet zo'n rare en/of overbodige opmerking.
meer laag dan hoog
Ik heb zin om een HBO informatica opleiding te doen, de keuze in verschillende richtingen is alleen zo beperkt..
Er is binnen een opleiding vaak weer een onderverdeling in afstudeerdrichtingen. Van buitenaf lijkt het dus inderdaad een beperkt aanbod, maar in de realiteit valt dat nogal mee. Daarnaast willen de opleidingen per hogeschool/universiteit nog wel 's verschillen.
Bij Fontys Eindhoven kan je kiezen uit: 'informatica', 'bedrijfskundige informatica', 'internet media en design', 'technische informatica', en 'management en security' oid. Genoeg keuzes dus om je redelijk te specialiseren in een bepaalde richting, zonder dat je alleen maar wat weet van 1 stukje van je vakgebied.

Verder kan je je in het laatste jaar specialiseren in een bepaalde richting, zoals Roeltjuh al zegt.
Information Engineering aan de Hogeschool van Amsterdam is ook een zeer leuke opleiding.

Vanaf jaar 1 projectmatig te werk gaan voor echte bedrijven. Van programmeren tot het analyseren van informatiestromen en businesscases etc. Een leuke mix tussen (project)management, bedrijfskunde en ICT.

je hebt ook keuze uit meerdere afstudeerprofielen:

- Projectmanagement
- Information Management
- Digital Life (nieuwe dingen voor in huis uitdenken, als onderdeel van je lifestyle)
- Medische informatica
- en meer!

Daarnaast bieden ze ook goede doorstroom profielen naar de universiteit.
Ga ik ook doen. Zit nu in me P van informatica, maar ga het tweede jaar IE doen. Lijkt me stuk leuker. Informatica is te computer achtig en dat spreek me gewoon niet aan :)
Dat niet alleen, je MOET geintreseerd zijn in Java.
Iets wat je hele opleiding doorloopt, vind je daar geen reet aan maar kies je net als ik ik liever voor PHP dan heb je pech.

Zo gaat het tenminste op HSLeiden.
Waardeloze school imo.
Anoniem: 22738 @netblade24 mei 2007 21:32
netblade, ik ben ook graag bezig met PHP. Het is gewoon een soort hype die de industrie altijd volgt. Omdat Java nu "in" is, net als ERP, SAP en SOAP, rennen de ICT-bedrijven en overheidsinstanties blind er achteraan. In PHP kun je net zo goed OO programmeren, maar mensen zijn gelijk geil van webservices omdat iedereen dat doet. Ik ontwerp mijn eigen business rules in PHP en schrijf libraries daarvoor, maar je kan er inderdaad niet omheen om Java te kunnen als je makkelijk aan een baan wilt komen.

Hoe dan ook, het flinke tekort is juist weer goed voor de werkgelegenheid en groei voor ICT'ers.
Sorry maar PHP kan zich echt niet meten met java.. PHP staat bekend als een zeer slechte taal.. met PHP 5 hebben ze het iets verbeterd maar toch..

Ik ben te moe om argumenten te geven
Sorry maar PHP kan zich echt niet meten met java.. PHP staat bekend als een zeer slechte taal.. met PHP 5 hebben ze het iets verbeterd maar toch..
IMHO hoeven de twee zich ook niet te meten. Java is van meet af aan opgezet met hele andere doelstellingen in gedachten dan PHP.

Java en Perl kun je ook niet echt vergelijken, Perl en PHP wordt alweer een heel stuk makkelijker. (welke van de twee beter is, vind ik persoonlijk een zinloze discussie).

PHP is een prima taal, en Java ook, en ruby on rails, en python. Ik gebruik ze op de zaak allemaal (nooit mixed, allemaal seperate projecten gelukkig), en het werkt uitstekend.
(V)MBO hebben we niet zo veel aan (wanneer wel :o) aangezien het probleem ligt bij een gebrek aan hoogopgeleide ICT'ers.

Dan hadden die sukkels:
A. maar niet de loyaliteit van een koekoek moeten tonen door ons te ontslaan in de jaren hiervoor.
B. niet iedereen het idee moeten geven dat ICT'ers toets-slaven zijn.
C. programmeurs maar niet 50 uur per week (of meer) laten werken.
D. ons thuis laten zitten met RSI e.a. stressverschijnselen.
E. niet ons vertellen dat deadlines altijd worden overschreden terwijl zij geen software methodieken durven door te voeren.
Dan moet het bedrijfsleven eens leren BETALEN. :(
Die achterlijke idioten denken dat als je een WO ICT-opleiding hebt gedaan nog voor een hongerloontje wil gaan werken. :r
Met het startsalaris kan je niet eens een fatsoenlijke woning huren. Stelletje uitzuigers met een opleidingstrajectjes, lease-autos en mobieltjes. Slavendrijvers zijn het.
Ik doe nu MBO systeem beheer.
We hebben NOVELL, Linux, Windows 2000 en XP gehad op school en een aantal onder ons hebben het thuis draaien en zitten er ook bijna dagelijks met de non Windows software te werken.

Je hebt wel een punt dat dit de wat meer gedreven personen zijn. En vaak al werk vinden bij hun stageadres of al werken voordat ze een stageadres hebben.

De gem. leeftijd van mijn klas is 20-21.
Dat maakt het voor die personen vaak interessanter om via het bedrijf waar ze werken door te leren

---edit ----
moest reactie zijn op FSVZ.
Anoniem: 219520 @-=bas=-23 mei 2007 20:50
Mee eens. Kijk eens naar de thread "Wat verdient een ICT'er gemiddeld" op het forum Werk en Inkomen. Er is niet veel verschil tussen wat MBO'ers krijgen en wat WO'ers krijgen.
De eerste paar jaar is het verschil niet zo heel groot, echter kan een HBO/WO'er (er vanuit gaande dat die meer nivo dan een MBO'er heeft) veel beter doorgroeien binnen een bedrijf. Tegen de tijd dat jij er een jaar of 7 op hebt zitten, en je een jobhop verder bent, zal het verschil met een MBO'er (uitzondering daar gelaten) enorm zijn.
Er zijn best veel net afgestudeerden en HBO'ers die denken dat ze meteen veel gaan verdienen. Dit is helemaal niet terecht, want je zal jezelf toch eerst een paar jaar moeten bewijzen voordat je flink gaat verdienen. Overigens ligt het gemiddelde startsalaris van die groep niet eens zo ver van een modaal inkomen.
Dat je amper een huis kan huren heeft met een heel ander probleem te maken, nl. de flink overgewaardeerde huizenmarkt. Ik ben benieuwd wanneer die zeepbel een keer spat ...
Dat er vmbo en mbo studenten genoeg zijn begrijp ik wel...heb vaker stagiaires begeleid en die willen allemaal een baantje om computers in elkaar te zetten en een beetje prutsen aan windows....

maar wat er te weinig is, zijn de mensen met de diepere kennis van windows (MS certifcaten) of netwerken en/of programmeer ervaring....en dat vinden die juist weer niet leuk of saai of te moeilijk....
Ja wat verwacht je studie finaciering van max 5 jaar als je een 5 jarige opleiding doet. Terwijl studenten de opleiding gemiddeld in 6 jaar afmaken.

De gemiddelde studeer tijd voor elektrotechniek bij TU Delft is 83 maanden, dus moet je 2 jaar en hard werken en doorstuderen om voor weinig te leven.
Anoniem: 214388 23 mei 2007 20:25
en toch... dit soort noodklokken uit het bedrijfsleven holt m.i. alleen het onderwijs uit. "we" moesten vooral exacte dingen gaan doen, want het bedrijfsleven schreeuwde om mensen met exacte pakketten. "we" moesten praktische dingen leren, want het bedrijfsleven had niks aan theoretici, die geen schroevendraaier konden vasthouden, en-zo-voort. naar iedere schreeuw van het bedrijfsleven (dat zelf maar heel beroerd investeerde en investeert in opleidingen) werd geluisterd, het onderwijsbeleid werd bijgesteld en bijgesteld tot er werd vastgesteld dat "we" geen talen meer spraken en "we" teveel (v)mbo'er waren.

poedels huppelen niet zo goed door hoepels voor een dompteur als onderwijsbeleidsmakers rondjes draaien voor het bedrijfsleven, om er uiteindelijk achter te komen dat ze het volgens hetzelfde bedrijfsleven nog steeds verkeerd doen.
Kan het ook zijn 'Tekort informaticastudenten door groei economie'
Anoniem: 69322 23 mei 2007 20:54
"...is het stimuleren van studenten om hen informatica te laten studeren hard nodig, wil de Nederlandse kenniseconomie op stoom blijven..."

Op stoom blijven?

Hebben we deze of vorige eeuw zelfs ook maar een kleine periode meegemaakt waar wij echt als een kennis economie bekend stonden? Zijn wij toonaangevend op het gebied van bijvoorbeeld IT geweest? Is er wel eens echt ingezet op IT (en andere technologie), of er zwaar in geinversteerd (niet alleen geld, maar ook in mogelijkeden)?

Naar mijn indruk is het antwoord deze vragen volmondig NEE! Het heeft er veel weg dat we niet willen toegeven aan het eigen "falen" en de boel bagataliseren door het getoonde taalgebruik te hanteren.

Nu kan het natuurlijk zijn dat ik het concept kennis economie niet goed begrijp or er een andere inhoud aan toeken. In dat geval hoor ik graag iemand een heldere definitie geven, met argumenteren waarom op een van de bovenstaande vragen bevestigend beantwoord zou moeten zijn.

Mijn eigen definitie is dat je economische activiteiten voornamelijk op kennis gebaseerd zou moeten zijn en dat dit ook duurzaam is (niet een tijdelijke piek). Dit zou zich o.a. moeten uiten in een goede Nederlandse vertegenwoordiging op de wereldmarkt met innovatieve producten van alle denkbare soorten. Verder zou het zo moeten zijn dat een groot deel van de bevolking erbij betrokken is.

Aan mijn definitie voldoet Nederland dus niet en ik denk dat enkele aziatische landen er wel aan voldoen. Maar die noemen wij hier al snel minachtend lage loon landen om vervolgens weer te doen alsof we hier juist de high tech dingen doen.

Verder vind ik het niet juist te stellen dat je IT'ers kan maken met opleidingen. Van andere technologie richtingen weet ik het niet. Als bovendien de mensen met de hoogste opleiding in hogere gevende functies komen, hoe zal dat dan de economie helpen? Het is toch van de zotte dat je op een gegeven moment als programmeur een limiet berijkt waarop je enkel nog meer kan verdienen door een middelmatige of slechte leidinggevende te worden. Pure verkwisting van resources!

Kijk in Nederland is de cultuur dat je zo'n beetje overal papier voor nodig hebt om verder te komen. Opleidingen zijn zo breed mogelijk getrokken, alsof we een hekel hebben aan goede specialisten en bang zijn voor afwijkende meningsvorming. Op die manier blijft alles wel opervlakkig en van bedenkelijk niveau. Het is ook niet motiverend voor talent omdat die mensen op andere vlakken vaak minder scoren en het system hen beperkt in de zaken waar ze wel veel potentie hebben (geen doorstroming).

En door continu naar mensen met het beste papiertje te vragen gaat met het huidige overheersende denken, talent verloren en het gemiddelde niveau omlaag. Ik denk dat het beter is als de cultuur veranderd een gekeken wordt hoe talent het beste ingepast kan worden. Als dat enkele consessies kost op het gebied van brede vorming van nieuwe mensen, dan is dat denk ik de prijs meer dan waard. Leren moet leuk, motiverend en ook financieel lonend zijn....dan komt het met nederland kennisland wel goed!

Maar nu is het zo makkerlijk en orderlijk, je kunt iedereen zo eenvoudig in hokjes stoppen, boekhouden en de processen beheersen. Helaas, zoals wel vaker....alleen in theorie! Dit land is een waar paradijs voor managers!
Je hebt gelijk de echte die-hard coders leren het zichzelf aan.... maar dan heb je het alleen over programmeren en niet over software ontwikkeling..

Ik zie mijzelf als die-hard coder.. maar op de universiteit heb ik veel dingen geleerd die ik anders nooit had geleerd..

UML, AOP, De interne werking van SQL databases, XML databases, AI, de bouw van Compilers ( Vertalerbouw ), formele methoden. En dan heb ik het nog niet eens over het hele software ontwikkel process..

En dan de theoretische onderbouwing: Voortgezette logica, Combinatoriek, Grafentheorie, en natuurlijk de turing machine!
Anoniem: 69322 @tjerkw24 mei 2007 20:00
Coder...ik heb mij altijd verbaast dat mensen dit zelfs als een beroep of zelfstandige activiteit zien. Ik denk niet eens dat werk van enkel coderen nog bestaat anders dan in theorie binnen de muren van leslokalen.

Ik heb de situatie in de praktijk in ieder geval nog nooit meegemaakt, er is altijd wel een duidelijk component van het oplossen van deelproblemen op basis van functionele wensen en/of specifiekaties (als die er al zijn). En dan moet je toch minimaal mentaal een technische ontwerp maken.

Het is beslist niet zo dat programmeurs kant en klare oplossingen 'coderen' die uitgereikt worden door een ontwerper met een gedetaileerd beeld in een reeds uitgewerkte database. In de praktijk is de programmeur de DBA'er, deels functioneel ontwerper, vaak volledig verantwoordelijk voor de technische uitwerking en bovendien spreekpartner van iedereen die bij het project is betrokken, zowel intern als extern.

Probeer daar maar eens een mooi gesegregeerd opleidingsplaatje voor te maken...dat moet vanuit theoretisch gedachtengoed gewoon fout zijn, maar het is de bittere allerdaagse werkelijkheid en het is goed zo! Het zou ook mooi zij als dit onderkend wordt en men er de opleidingen/cultuur op aanpast. Ga er in ieder geval maar vanuit dat wat je geleerd hebt op dit vlak pure ideologie is en bovendien fout (extreme theoretische situaties daargelaten).

Mijn eigen verklaring is dat het idee van de fase 'coderen' in het onderwijs nog stamt uit de tijd van ponskaarten. Men wist gewoon niet wat men deed, wij moesten b.v. nog PSD's maken voordat we een regel code mochten aanmaken. Dit resulteerd in veel fouten en een onacceptabel productiviteits niveau als je dat toepast in de praktijk. Men maakte er zelfs tools voor en ontwikkelde methodieken als DSM. Veel gebakken lucht....met wist ECHT NIETS!

Het concept van iterafief werken was nog niet gemeengoed in het onderwijs wat ik heb genoten en zaken als refactoring al helemaal niet, want dat zou betekenen dat alle PSD's eerst aangepast hadden moeten worden :). Men zal het later in de praktijk wel zijn tegengekomen en heeft het toen een fancy naampje gegeven is mijn theorie. Ik heb het in ieder geval altijd al gedaan.

Om nu mijn achtergrond wat duidelijker te maken:

Het was in mijn jeugd moeilijk om door de barriere van het onderwijs heen te breken. Met moeite heb ik een mbo opleiding tot applicatie programeur kunnen afdwingen door naar de baas aldaar te stappen na een paar dagen (kreeg verdomme typles m.b.v. een spelletje). Men wilde mij eerst niet meer laten doen dan applicatie beheerder omdat het beroep programmeur te moeilijk zou zijn. Het hele systeem was een soort van caste systeem met lage en hoge caste. Kwam je niet uit de goede hoek dan was je vrijwel kansloos.

Frustrerende is dan dat bleek dat het destijds zo belabberd was dat je als fanatieke amateur met ervaring meer wist dan de mensen van wie je wat zou moeten kunnen leren. Ik zat dus op een opleiding met de ilusie dat ik er me mee kon ontwikkelen, niet dus. Zelfstudie is dus altijd mijn enige betrouwbare manier geweest om mezelf te ontwikkelen aangezien er niemand anders was om van te leren....nergens. Ik heb dus nogal een andere blijk op onderwijs dan de meeste universitair geschoolden die niet die tegenwind kennen :).

Na een jaar gewerkt te hebben (ongeveer hetzelfde liedje), kwam de verplichte nutteloze dienstplicht (het besluit was al gevallen om ermee te stoppen). Natuurlijk werkeloos daarna vanwege ecomonische neergang en eigenlijk al afgedankt. Toen ging de TU Delft in samenwerking met het toenmalige GAK iets organiseren. Ze zochten geschikte mensen voort RPG 400 of zoiets, de opleiding zou een jaar duren en zwaar zijn. Ik wist niet wat het was maar wilde graag werk/opleiding en dus deed ik mee aan een verplichte test, tegelijk met enkele honderden anderen.

Gaat de telefoon kort daarna en de test afnemers zijn helemaal lyrisch. Toen echter duidelijk werdt dat ik 18 was, man, bovendien etnisch blank kreeg ik te horen dat ik niet kon deelnemen. Toch doorgevraagd en dan blijkt dat het ook niet eens het niveau was waar ik op had gehoopt.

Go figure, dan laten ze toch wel een bepaalde indruk achter. Als dat het IT stimulans beleid is en de mensen die er toen iets vanaf hadden moeten weten er nu nog steeds zitten, dan vrees ik het ergste! Later ben ik nog op de TU geweest voor andere zaken en ik heb me rot gelachen, zo idioot als dat daar ingedeeld/geordaniseerd was. Aan middelen en geld geen gebrek, maar het heeft geen positieve indruk achtergelaten.

Als je zoals ik vervolgens geregeld tegen dat caste systeem moet vechten om verder te komen in het bedrijfsleven dan zie je denk ik de zaken fundamenteel anders. De voornaamste reden dat ik vaak ergens binnen kwam was omdat ik jong en dus goedkoop was. Naar kwaliteit werdt vooraf niet gekeken of gezocht.

Voorbeelden te over, maar dat zou de post onredelijk groot maken.

Toch ben ik onder de indruk van de zaken die je hebt meegekregen aldaar. Er is zeker wat jaloezie bij mij wat dat betreft, veel van die zaken vind ik ook interessant en had ik TOEN willen leren, somige ken ik tot op zekere diepte nu ook vrij goed en gebruik ik dagelijks. Maar door al deze drama ben ik natuurlijk nooit terecht gekomen waar ik denk dat ik terecht had moeten komen. Zoals ik al beargumenteerde, te veel barrieres en een verkeerde benadering in het onderwijs voor iemand als ik. En ik ben vast niet de enige, het kan echt beter!

Het is beslist niet zo dat programmeurs kant en klare oplossingen 'coderen' die uitgereikt worden door een ontwerper met een gedetaileerd beeld in een reeds uitgewerkte database. In de praktijk is de programmeur de DBA'er, deels functioneel ontwerper, vaak volledig verantwoordelijk voor de technische uitwerking en bovendien spreekpartner van iedereen die bij het project is betrokken, zowel intern als extern.


Ik zeg niet dat coderen een aparte fase is in het process. Wij hebben vooral het watervalmodel meegekregen en inderdaad veel iteratie..

Dat je zegt dat de programmeur veel taken op zich heeft geloof ik meteen. Maar met echt grote projecten ( bijvoorbeeld de software voor de belastingdienst ) heb je toch echt experts op elk gebied nodig.

Ik wou je overigens helemaal niet de grond in drukken.. hoop niet dat het zo is overgekomen..

Wat betreft je carriere: het beroep programmeur ( of zelfs informaticus in het algemeen ) heeft te weinig prestige.. zeker bij managers.. Ook de verhalen die ik hoor bij grote detacheerders.. Zelf heb ik niet veel ervaring maar dat gaat snel veranderen :-)

Wat ik wel hoorde van een presentatie van een Oracle Medewerker hier op de UT.. hij zei de volgende woorden:

Als je Java en SQL goed beheerst ben je binnen..

Volgens mij bedoelde hij met binnen: je hebt zo een goed betaalde baan...
Het is nooit te laat om te leren :-)
En SQL ken je vast al wel
Mischien ben ik een beetje te vurig in mijn discussie, was zeker niet op mijn tenen getrapt :).

En ja SQL beheers ik natuurlijk wel, je kunt bij veel werk ook weinig zelfstandig zonder zulke kennis. Zelf een paar keer voor langere periode als puur DBA gewerkt bij wat grotere projecten. En ook als direct leidinggevende, dus ik ken de ervaringen zoals die uit management bestaan ook wel een beetje.

Het enige echte punt dat ik wilde maken is dat het voor mensen zoals ik een frustrerend systeem is. Als je in enkele reacties dan lees waarin aangegeven wordt dat de huidige manier nog verder doorgedreven moet gaan worden, dan geef ik natuurlijk tegengas (niet zozeer in onze discussie).

Ik ben namelijk beslist niet vies van een beetje discussie, en het is weer een tijd geleden voor mij op dit forum. Was echt vergeten hoeveel tijd het dat kan kosten!

Even goede vrienden!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.