Coder...ik heb mij altijd verbaast dat mensen dit zelfs als een beroep of zelfstandige activiteit zien. Ik denk niet eens dat werk van enkel coderen nog bestaat anders dan in theorie binnen de muren van leslokalen.
Ik heb de situatie in de praktijk in ieder geval nog nooit meegemaakt, er is altijd wel een duidelijk component van het oplossen van deelproblemen op basis van functionele wensen en/of specifiekaties (als die er al zijn). En dan moet je toch minimaal mentaal een technische ontwerp maken.
Het is beslist niet zo dat programmeurs kant en klare oplossingen 'coderen' die uitgereikt worden door een ontwerper met een gedetaileerd beeld in een reeds uitgewerkte database. In de praktijk is de programmeur de DBA'er, deels functioneel ontwerper, vaak volledig verantwoordelijk voor de technische uitwerking en bovendien spreekpartner van iedereen die bij het project is betrokken, zowel intern als extern.
Probeer daar maar eens een mooi gesegregeerd opleidingsplaatje voor te maken...dat moet vanuit theoretisch gedachtengoed gewoon fout zijn, maar het is de bittere allerdaagse werkelijkheid en het is goed zo! Het zou ook mooi zij als dit onderkend wordt en men er de opleidingen/cultuur op aanpast. Ga er in ieder geval maar vanuit dat wat je geleerd hebt op dit vlak pure ideologie is en bovendien fout (extreme theoretische situaties daargelaten).
Mijn eigen verklaring is dat het idee van de fase 'coderen' in het onderwijs nog stamt uit de tijd van ponskaarten. Men wist gewoon niet wat men deed, wij moesten b.v. nog PSD's maken voordat we een regel code mochten aanmaken. Dit resulteerd in veel fouten en een onacceptabel productiviteits niveau als je dat toepast in de praktijk. Men maakte er zelfs tools voor en ontwikkelde methodieken als DSM. Veel gebakken lucht....met wist ECHT NIETS!
Het concept van iterafief werken was nog niet gemeengoed in het onderwijs wat ik heb genoten en zaken als refactoring al helemaal niet, want dat zou betekenen dat alle PSD's eerst aangepast hadden moeten worden

. Men zal het later in de praktijk wel zijn tegengekomen en heeft het toen een fancy naampje gegeven is mijn theorie. Ik heb het in ieder geval altijd al gedaan.
Om nu mijn achtergrond wat duidelijker te maken:
Het was in mijn jeugd moeilijk om door de barriere van het onderwijs heen te breken. Met moeite heb ik een mbo opleiding tot applicatie programeur kunnen afdwingen door naar de baas aldaar te stappen na een paar dagen (kreeg verdomme typles m.b.v. een spelletje). Men wilde mij eerst niet meer laten doen dan applicatie beheerder omdat het beroep programmeur te moeilijk zou zijn. Het hele systeem was een soort van caste systeem met lage en hoge caste. Kwam je niet uit de goede hoek dan was je vrijwel kansloos.
Frustrerende is dan dat bleek dat het destijds zo belabberd was dat je als fanatieke amateur met ervaring meer wist dan de mensen van wie je wat zou moeten kunnen leren. Ik zat dus op een opleiding met de ilusie dat ik er me mee kon ontwikkelen, niet dus. Zelfstudie is dus altijd mijn enige betrouwbare manier geweest om mezelf te ontwikkelen aangezien er niemand anders was om van te leren....nergens. Ik heb dus nogal een andere blijk op onderwijs dan de meeste universitair geschoolden die niet die tegenwind kennen

.
Na een jaar gewerkt te hebben (ongeveer hetzelfde liedje), kwam de verplichte nutteloze dienstplicht (het besluit was al gevallen om ermee te stoppen). Natuurlijk werkeloos daarna vanwege ecomonische neergang en eigenlijk al afgedankt. Toen ging de TU Delft in samenwerking met het toenmalige GAK iets organiseren. Ze zochten geschikte mensen voort RPG 400 of zoiets, de opleiding zou een jaar duren en zwaar zijn. Ik wist niet wat het was maar wilde graag werk/opleiding en dus deed ik mee aan een verplichte test, tegelijk met enkele honderden anderen.
Gaat de telefoon kort daarna en de test afnemers zijn helemaal lyrisch. Toen echter duidelijk werdt dat ik 18 was, man, bovendien etnisch blank kreeg ik te horen dat ik niet kon deelnemen. Toch doorgevraagd en dan blijkt dat het ook niet eens het niveau was waar ik op had gehoopt.
Go figure, dan laten ze toch wel een bepaalde indruk achter. Als dat het IT stimulans beleid is en de mensen die er toen iets vanaf hadden moeten weten er nu nog steeds zitten, dan vrees ik het ergste! Later ben ik nog op de TU geweest voor andere zaken en ik heb me rot gelachen, zo idioot als dat daar ingedeeld/geordaniseerd was. Aan middelen en geld geen gebrek, maar het heeft geen positieve indruk achtergelaten.
Als je zoals ik vervolgens geregeld tegen dat caste systeem moet vechten om verder te komen in het bedrijfsleven dan zie je denk ik de zaken fundamenteel anders. De voornaamste reden dat ik vaak ergens binnen kwam was omdat ik jong en dus goedkoop was. Naar kwaliteit werdt vooraf niet gekeken of gezocht.
Voorbeelden te over, maar dat zou de post onredelijk groot maken.
Toch ben ik onder de indruk van de zaken die je hebt meegekregen aldaar. Er is zeker wat jaloezie bij mij wat dat betreft, veel van die zaken vind ik ook interessant en had ik TOEN willen leren, somige ken ik tot op zekere diepte nu ook vrij goed en gebruik ik dagelijks. Maar door al deze drama ben ik natuurlijk nooit terecht gekomen waar ik denk dat ik terecht had moeten komen. Zoals ik al beargumenteerde, te veel barrieres en een verkeerde benadering in het onderwijs voor iemand als ik. En ik ben vast niet de enige, het kan echt beter!