Studenten: ict heeft de toekomst maar is saai

Brits onderzoek wijst uit dat studenten de ict-sector als een bedrijfstak zien waar een goede toekomst met hoge salarissen kan worden opgebouwd, maar er is één probleem: velen willen geen ict-baan omdat ze menen dat het werk saai is.

Voor het onderzoek van de British Computer Society werden tweeduizend studenten ondervraagd. Circa tachtig procent van de respondenten die een studie volgen die niet ict-gerelateerd is, gaf aan in te zien dat de ict-sector hen de mogelijkheid biedt om een toekomst op te bouwen met een goedbetaalde baan. Het is echter de vermeende saaiheid van ict-werk die door zestig procent van de betreffende studenten als reden werd gegeven om niet voor een dergelijke studie te kiezen en geen baan in deze bedrijfstak te ambiëren.

British Computer Society Het onderzoek komt volgens de organisatie op een moment dat de helft van de werkgevers in de sector aangeeft moeite te hebben om hun vacatures gevuld te krijgen, en het onderwijs de noodklok luidt vanwege dalende studentenaantallen voor ict-gerelateerd onderwijs. Daarom is het volgens de BCS de hoogste tijd om scholieren beter op de voordelen van een op ict gerichte studiekeuze te wijzen.

De organisatie wijst onder meer op de hoge mate van interesse die er onder jongeren bestaat over technologie, en dan in het bijzonder over internet en games. Volgens de onderzoekers is er weinig verschil tussen potentiële positieve redenen om voor een ict-baan te kiezen als antwoorden van ict- en niet-ict-studenten worden vergeleken. Veel niet-ict'ers vinden de kans om hun persoonlijke interesses in het werk kwijt te kunnen een valide reden om toch voor een ict-baan te kiezen. Veel jongens uit niet-ict- studies blijken geïnteresseerd in de mogelijkheid om interessante technische projecten te doen. Meisjes voelen zich juist eerder aangetrokken tot de impact die ict heeft op het dagelijks leven.

Slaperige ict'er Naast saaiheid noemen de studenten uit andere richtingen overigens ook als reden om niet voor ict te kiezen dat er in andere bedrijfstakken meer kan worden verdiend. Ook is men bang om niet met interessante mensen te zullen werken - wat vaker door jongens dan door meisjes wordt gezegd. Een klein deel is bezorgd over hoe anderen aankijken tegen het beroep van ict-professional. Ook dit wordt vaker door jongens als reden opgegeven. Minder dan tien procent van de respondenten zei dat de voordelen van een ict-studie en -baan goed zijn uitgelegd tijdens de middelbare school, en vooral op dat punt is er volgens de BCS dus veel te winnen.

De Nederlandse ict-sector heeft via de brancheorganisatie Ict-Office overigens plannen klaarliggen om de komende jaren het imago van de bedrijfstak onder scholieren en studenten op te poetsen.

Door Mick de Neeve

24-06-2008 • 08:49

84

Reacties (84)

84
80
24
17
0
0
Wijzig sortering
Saai, ik vind zelf van niet maar dat is misschien persoonlijk.

ICT heeft veel problemen. Ten eerste is ICT gefractureerd in heel veel opleidingen. Je moet als ICT-er bij opleidingen vaak heel veel dingen leren die idd erg saai kunnen zijn (de opbouw van dataframes bijvoorbeeld) en je komt er achteraf misschien nooit meer mee in aanraking. Dit is bij alle opleidingen zo, maar bij ICT komt het buitenproportioneel vaak voor. Daarlangs stellen veel mensen zich niet echt iets voor bij ICT buiten iemand die 24/7 achter een PC zit en telefoons aan neemt als het moet. Ik denk dat andere problemen vaak zijn dat bedrijven al snel hoog opgeleid ICT personeel eisen en bij voorkeur met ervaring.
De ICT-sector schreeuwt om mensen om de tekorten aan te vullen maar wilt eigenlijk alleen maar HBO en Universitaire ICT-ers met minimaal 2 jaar ervaring en bij voorkeur MCSA/MCSE. De markt is schijnbaar niet zo nijpend dat bedrijven bereid zijn te investeren in mensen die in het bedrijf zelf goed kunnen groeien.

Saai beschouw ik de ICT sector als allerminst. Zeker niet met de constante veranderingen in technologieen.
ja wat eisen betreft is het gewoon echt belabberd, zelfs voor de simpelste baantjes eist men tegenwoordig, MCSA,/ MCSE en ik merk zelfs dat veel bedrijven liever iemand zien met MCSA en vervolgens MCSE (of andere certicaten ... zoals Cisco, LPI, de reeks compTIA papiertjes, en dat soort meuk ) dan met een MBO opleiding.

en vooral dat laatste lijkt me behoorlijk zorgwekkend.
kwablijkelijk sluit ons leerstelsel dus behoorlijk slecht aan bij wat bedrijven wensen/nodig hebben...

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 juli 2024 03:33]

Het handige van die certificaten is natuurlijk dat een werkgever er zeker van kan zijn dat iemand overweg kan met een bepaalde rol. Het nare van die certificaten is dat ze een behoorlijk beperkte blik op kunnen leveren. Met name aan MCSE kleeft nog steeds het beeld van iemand die alleen maar heeft geleerd om op buttons te klikken zoals MS hem dat heeft aangeleerd, zonder echt te begrijpen wat hij aan het doen is. Bovendien zijn certificaten vaak gekoppeld aan een bepaalde versie van het produkt of de produkten waar het certificaat aan gekoppeld is.

Af en toe doe ik wel eens een selectie interview. Ik probeer er meestal achter te komen of iemand ook vanuit zichzelf iets doet met het opdoen van kennis en vaardigheden, buiten een opleiding om. Over het algemeen zijn dat de mensen met passie voor het vak en daar heb je meestal meer aan dan iemand met een certificaat die er alleen maar zit om het geld op te strijken.
Met name aan MCSE kleeft nog steeds het beeld van iemand die alleen maar heeft geleerd om op buttons te klikken zoals MS hem dat heeft aangeleerd, zonder echt te begrijpen wat hij aan het doen is.
Om eerlijk te zijn heb ik dat beeld wat hier geschetst wordt. Misschien wordt dat ook wel veroorzaakt door het punt dat je noemt:
Bovendien zijn certificaten vaak gekoppeld aan een bepaalde versie van het produkt of de produkten waar het certificaat aan gekoppeld is.
In mijn opinie heb je meer aan cursussen die algemeen zijn en waarbij de gebruiker niet een bepaalde versie van een product leert, maar meer algemene vaardigheden die hij/zij daarna zelf (met denkvermogen) toe moet passen op de diverse versies/producten.
Over het algemeen zijn dat de mensen met passie voor het vak en daar heb je meestal meer aan dan iemand met een certificaat die er alleen maar zit om het geld op te strijken.
Volgens mij heb jij hier volkomen gelijk in. Ik denk dat er veel mensen in de ICT rondlopen met hoge salarissen en veel papiertjes op zak, maar die het inhoudelijke niet snappen en snel van werkgever switchen, omdat ze daar weer een knaak meer kunnen verdienen.
Het is dan ook jammer om te zien dat er vaak al WO/Universitair wordt gevraagd voor dingen die een MBO-er misschien net zo goed of zelf beter zou kunnen. Ik heb het hier dan natuurlijk wel over MBO-ers met gevoel voor het vak. Kortom waarom altijd af gaan op opleiding en papieren, terwijl er weinig gekeken wordt naar wat iemand echt kan.
Kortom waarom altijd af gaan op opleiding en papieren, terwijl er weinig gekeken wordt naar wat iemand echt kan.
Dat is een van de redenen waarom we straks zullen worden ingehaald op veel gebieden door bijv china, teveel af gaan op papieren kennis terwijl ervaring en inzicht totaal niet relevant gevonden worden.
En die mensen zonder passie in het vak, ik irriteer me er regelmatig zwaar aan, vooral als het net de mensen zijn die het op een project voor het zeggen hebben. De server die na actie X waarschijnlijk staat te roken en IT-ers wiens aarsch dat zal jeuken, of de vaklieden die maar niet willen proberen om stukken programma te ontleden. Vreselijk.
Maar ook dat is weer terug te voeren op de bedrijven. De meeste MBO opleidingen werken nauw samen met het bedrijfsleven, ze moeten wel want daar kunnen ze de hoognodige stageplaatsen krijgen.
Als dat zelfde bedrijfsleven dan slechte feedback geeft over de opleidingen moeten ze niet naderhand gaan klagen dat de opleidingen niet doen wat zij willen.
Scholing en beroepsuitoefening heeft altijd al een wisselwerking gehad. Die wisselwerking is de laatste jaren alleen maar verbeterd en nog wordt er geklaagd. Blijkbaar moeten ze dan toch eens goed bij zichzelf gaan kijken wat ze nu precies willen van het onderwijs!
mja maar soms verwachten bedrijven meer van zo'n mbo-er dan realistisch is. En dan krijgen ze gewoon vriendelijk te horen dat dat gewoon niet iets is wat een mbo-er kan.

(gebeurt overal overigens, ook in de bouw.)

[Reactie gewijzigd door justice strike op 23 juli 2024 03:33]

Dit is voor mij één van de redenen geweest om proberen binnen een bedrijf in te stromen en daar op te werken.

Heb 2 hbo opleidingen geprobeerd en bij beide zag ik het na het eerste jaar niet meer zitten. Voor mijn gevoel brachten de opleidingen niet wat ik nodig ging hebben in het arbeidsproces.

Dus heb mezelf opgewerkt bij m'n huidige baas door MCSE 2003 te halen en te specialiseren op ibm software... 3 jaar geleden gestopt met hbo, en inmiddels 3 jaar bedrijfservaring + een shitload aan vak-vertificeringen waarbij ik bij elk ECM bedrijf kan binnen lopen en op een leuke baan kan solliciteren... so to speak :)

oud klasgenoten zijn nu aan het afstuderen en de helft van de mensen die ik spreek weten niet eens waar ze op zouden moeten solliciteren... dan ben ik blij met m'n beslissing... het was 3 jaar ploegen maar ik kom er zo wel :)
Goed gedaan! een groot voordeel wat je voormalig klasgenoten wel hebben is dat zij waarschijnlijk veel breder geschoold zijn. Dat is geen probleem zolang jij lekker op je plek zit. Maar zodra je iets anders wilt gaan doen sta je toch min of meer met lege handen, omdat je geen diploma hebt.
Dat was ook een van de punten, we kregen op die opleidingen in het eerste jaar zo breed les dat ik er zelf niet veel in zag. We leerden van alles een klein beetje en bij geen enkel vak had ik het gevoel dat men er diep op inging, iets wat in mijn ogen nodig is aangezien in de ict overal specialisatie wordt gevraagd.... ze vragen niet: heb je minimale php kennis...

Van enkelen heb ik ook gehoord dat stages lang niet altijd soepel verliepen omdat het betreffende bedrijf vond dat de kennis niet hoog genoeg was. Er werd geadviseerd voor bijscholing en zelfs omscholing.

Nu is bijscholing de normaalste zaak van de wereld in de ict, maar de mate die die bedrijven aangaven was vrij extreem.

Dus ik zit prima met m'n Havo + vakgerichte certificeringen :p

plus, ik bevind me in de ECM markt (FileNet). Deze is behoorlijk klein in nederland en zelfs in buitenland... Het is zelf zo erg dat collega's en ik regelmatig telefoontjes krijgen van bedrijven met aanbiedingen... dus ik ben voorlopig even blij.

uit eigen initiatief heb ik bij m'n werkgever aangegeven dat ik MCSE 2003 wilde halen, dit als basis mocht ik ooit iets anders wil gaan doen.

[Reactie gewijzigd door M-Opensource op 23 juli 2024 03:33]

Ik denk dat iedere met name Beta opleiding hiermee kampt. Alle technische bedrijven kampen met tekorten en studenten achten de studies en werksituaties saai, slecht betalend of wat dan ook. Dit is niet iets wat sec ICT gerelateerd is.
Verder dat werkgevers een bepaalde opleidingsniveau verwachten is ook niet verwonderlijk. Dit is namelijk waar je zeker bij een werknemer op jonge leeftijd het eenvoudigste op kan staven. En natuurlijk kun je alsnog afgaan als werkgever en een rotte appel aannemen maar de kansen dat iemand op een bepaalt niveau kan meedenken is zeker hoger dan dat je moet investeren in hun. Die investering waar je over spreekt hebben ze namelijk zelf al gedaan de afgelopen 4 a 7 jaar.
Imo mogen ze de geitensokken opleidingen wel eens wat minder belonen. Als ik soms hoor wat een gemeentelijke medewerker verdient op dezelfde leeftijd als toen ik afstudeerde word ik toch niet vrolijk en kan ik me zeker voorstellen op jonge leeftijd dat de keuze snel is gemaakt. Een leuk loon, een uitermate rustige werkomgeving en een zekere toekomst tegenover een ´ok´ loon, constante stress en zekerheid is ook twijfelachtig.
Saai is het niet maar met je opmerking over de opleiding ben ik het helemaal eens.

Het is natuurlijk zo dat je op school ook moet leren wat de hoofdstad van Nigeria is maar op de een of andere manier heb ik nog nooit gebruik kunnen maken van die opgedane kennis. Maar in ICT studies krijg je heel veel droge stof voor je kiezen die vaak opgedreunt wordt door een goed bedoelende leraar die helaas vaak zelf al jaren niet meer bij echt ICT werk betroken is, wat er voor zorgt dat de meeste mensen die dat zelf wel zijn al snel uit verveling en iritatie om de verouderde lesstof de opleiding voor tijdig verlaten.

Dat het bedrijfs leven liever de MCSA/MCSE papiertjes ziet bij jonge mensen is niet zo raar helaas zijn deze papiertjes vaak veel relevanter voor het werk dan het geen een MBO of zelfs een HBO aflevert.
Na bijna 10 jaar ervaring op ICT gebied kan ik toch eerlijk zegen dat de goede MBO/HBO mensen over het algemeen zelf buiten school om veel gedaan heben om hun kennis niveau hoog genoeg te krijgen, iets wat ze op school over het algemeen niet nodig hebben. Mensen van buiten de MBO/HBO opleidingen die dat zelfde gedaan hebben doen vaak niet onder voor de MBO/HBO mensen als het gaat om ICT kennis. Het verschil tussen de twee is dat een MBO/HBO persoon meer verdient dankzij hun opleiding en eerder richting project managment zullen bewegen dan de mensen zonder deze opleiding.
Ik ben het wel eens met Auredium. Veel dingen moet je nog leren naast je opleiding. Ik volg nu Information Engineering aan de HvA, wat een brede opleiding is, maar vele andere opleidingen zijn inderdaad niet breed.
De potentiele studenten die de open dag van de opleiding bezoeken, raad ik aan om zich alvast bekend te raken met de 'simpelere' talen (html, js, php).
Ik leer mezelf nu een programmeertaal. Alhoewel een programmeertaal vaak alleen te leren valt door het te doen :Y)
Waarom zou je alvast moeten gaan verdiepen in 'simpelere' talen? Daarvan is mij het nut niet duidelijk. Zelf heb ik het idee dat het beter is om pas tijdens de opleiding met programmeren aan de gang te gaan. Als je zelf al begint met het leren van een taal dan leer je je zelf snel slechte gewoonten aan. En het is makkelijkere een nieuwe gewoonte aan te leren dan een slechte gewoonte af te leren. Verder is volgens mij een informatica opleiding ook niet bedoeld om je al te laten specialiseren in bijvoorbeeld een bepaalde programmeertaal of OS. Je leert structuren te herkennen en logisch na te denken. Een informaticus is meer dan een programmeur. Tijdens de opleiding heb ik er dan ook voor gekozen om juist niet alleen maar vakken te volgen waarbij de nadruk op het schrijven van software ligt. Maar ook vakken waarbij je leert hoe je met klanten overlegt, hoe je een projectgroep leidt en hoe je een presentatie houd.
En ik deed de opleiding Technische Informatica waarvan wordt gezegd dat het veel programmeren is.
Anoniem: 134975 @blax24 juni 2008 20:51
Tijdens de opleiding heb ik er dan ook voor gekozen om juist niet alleen maar vakken te volgen waarbij de nadruk op het schrijven van software ligt. Maar ook vakken waarbij je leert hoe je met klanten overlegt, hoe je een projectgroep leidt en hoe je een presentatie houd.
Lijkt me een zeer goede keuze (mits je het schrijven van software wel voldoende beheerst uiteraard). Ik werk vaak als opdrachtgever met ICT-ers en een van de grootste problemen waar ik geregeld tegenaan loop, is dat ze moeite hebben om zich te verplaatsen in onze processen.

Ik kan niet meer zeggen hoe vaak ik het zinnetje "ja maar zo werkt onze software niet" al heb gehoord. Da's dan heel jammer, want wij willen wel dat onze software zo werkt! Dat wil er kennelijk bij een aantal lieden maar moeilijk in.

Ik werk bij mijn huidige werkgever samen met enkele maatwerkprogrammeurs die wat dat betreft echt geweldig zijn. Wat hen zo geschikt maakt, is dat ze de tijd nemen om zich te verdiepen in onze wensen: ze weten waar we met ons bedrijf heen willen, weten onze wensen in die context te plaatsen en hebben daardoor aan een half woord genoeg om aan onze wensen te voldoen.

Of deze zelfs te overtreffen. Laatst kreeg ik in het weekend een SMS van een van die mannen. Of hij even mocht bellen voor overleg, hij was voor ons bezig. Kwam hij met een briljant idee dat ons een grote voorsprong gaat geven op onze concurrenten. Die jongen wist dus niet alleen wat hun klant belangrijk vindt, maar zelfs wat de klanten van hun klant belangrijk vinden. Dat zijn m.i. de echte toppers!

Edit: kleine wijziging in zinssnede

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 134975 op 23 juli 2024 03:33]

hva ==> almere? ik hoor toch echt teveel slechte verhalen van studenten die daar vanaf komen. met name dat het "te simpel" zou zijn en dat zo ongeveer alles wel zo'n beetje mag als project.

daarbij, jezelf een programmeertaal leren is als jezelf proberen een andere taal te leren. Het kan wel, je komt ook wel een eind, maar er zijn een hoop nuances en grammatica die je mist waardoor je toch iets minder netjes iets maakt dan iemand die het wel netjes heeft moeten leren op school.
Het is maar wat je saai vindt, ik bedoel maar, ik vind Artificial Singularity zeer interessant, moet je eens aan mijn vrienden vragen, ook allemaal ICT, maar geen van allen vindt het interessant. Het ligt ook aan je interesse of je ICT leuk vindt of niet
Artificial Singularity gaat volgens mij over het raakvlak tussen technische programmeer taken en filosophie.

Even een self sentient AI bouwen lijkt me geen makkie eerder een flinke uitdaging. Ach dan heb ik weer eens wat te doen op mijn vrije zondag middag.
Ik ben geinteresseerd in ICT gerelateerde zaken, maar heb eveneens express geen ICT studie gekozen. Net zo min als dat ik ambieer HAFA diploma C/D te halen met het drumstel laat staan richting het conservatorium te gaan. Het zijn beide dingen die ik graag doe, waar ik me voor interesseer maar die ik express aanhoudt als hobby, kleinschalig dus.

Want ik ben van mening dat wanneer je van je hobby je werk gaat maken het plezier wat je er van hebt snel kan verdwijnen. Waarom? Omdat je toen het nog je hobby was er ongestoord en niet omdat het moet ermee bezig kunt zijn. Zodra het je werk is, moet je ermee bezig zijn opdat er geld binnen komt zodat je jezelf in stand kunt houden.

Dus voor mij is het niet zozeer: "ICT = saai" dat ik het niet gekozen heb, maar vanwege hobby/interesse <> werk. Natuurlijk kun je van je grootste hobby wel je werk maken, maar zelf zou ik dat nooit doen. Want wat je hou je dan over als hobby? Overdag ben je verplicht bezig met je werkzame gedeelte en ´s avonds blijf je ermee bezig omdat het je hobby is? Dan hou ik liever twee verschillende dingen erop na. Mijn werk dat niks te maken heeft met mijn hobbies. Maar zo heeft iedereen zijn eigen beweegredenen om er juist wel of niet voor te kiezen.

Bovendien heb ik ook het idee: "Ik kan wel me aanmelden voor een ICT studie, maar er zijn tig anderen die dat nu al kunnen en al veel beter dan ik het ooit zou kunnen doen". Wat ik daarmee dus wil zeggen: ICT is niet meer zo´n booming bussiness als dat het jaren geleden was. Toen was het nog nieuw, kwam het net van de grond. Op dat moment zou je inderdaad op de bandwagon kunnen springen, maar tegenwoordig is er genoeg aanbod/kennis bij degene die toen ermee begonnen.
Klinkt ergens wel herkenbaar. Ik heb als informaticus van m'n hobby m'n beroep gemaakt en ben het ontspannen gevoel van de hobby wel een beetje kwijtgeraakt. Vergis je niet, ik pruts nog steeds graag in m'n vrije tijd, maar het anders geworden dan toen ik bijvoorbeeld nog op de middelbare school zat. Daarom ben ik als hobby maar gaan drummen :+
Anoniem: 196193 24 juni 2008 09:25
Pfff...
Ik moet nu aan mijn laatste jaar Toegepaste Informatica beginnen,
en laat me zeggen al jullie commentaar doet mijn hoop op een leuke job toch wel in mn schoenen zakken. :|
Misschien dat je al deze commentators eens moet vragen of men ook daadwerkelijk in de ICT werkzaam is. Ik denk dat een deel gewoon "computeren" als hobby heeft...

Net zoals iedere andere job is het bij de ICT maar net wat je er zelf van maakt, en ook moet je soms geluk hebben bij welk bedrijf dat je terecht komt. Ik neem aan dat je al stage achter de rug hebt en je kunt beter zelf oordelen, dan dat je anderen (en vooroordelen) dat voor je laat doen...
Ik zou hem niet te ver laten zinken ;)
ICT kan heel erg leuk zijn, ik ben nu zelf 4 maanden werkzaam als systeembeheerder en ik heb het erg naar m'n zin leuke en gezellig collega's en lekker veel uitdagend werk.. alles behalve saai iig.

1 ding waar je goed op moet letten is niet het salaris maar de sfeer van het bedrijf als je het bedrijfsleven in gaat.
Als de sfeer goed is in het bedrijf en biedt je een leuke uitdaging dan ga je gewoon iedere dag met een goed gevoel naar je werk toe.

Bij mij is het ook goed gekomen, dus ik ga ervan uit dat dat bij jou ook gaat gebeuren :)

[Reactie gewijzigd door pennenlikker op 23 juli 2024 03:33]

Een leuke job is het voor mij alleen als er leuke, uitdagende opdrachten zijn. Iets nieuws, innovatief, en cutting-edge. Als ik weer met NT4 technologie bezig moet zijn en eigenlijk iets doe wat ik al tig keer gedaan heb en niets nieuws kan leren, is er voor mij geen ruk aan te beleven.

Oftewel, het kan verkeren. De ene keer heb je een razend leuke klus ver van huis waar je toch de file voor ingaat, de andere keer is het een doodsaaie opdracht dicht bij huis waar je liever nog een half uurtje in bed blijft liggen. En heel af en toe, als je geluk hebt, is er een hele leuke, leerzame klus, dicht bij huis, waar je ook nog eens goed betaald wordt en op handen wordt gedragen. En dan word je wakker van je half uurtje snoozen... 8)7
Je moet er zelf de lol van inzien, werkvreugde creeër jezelf :)
Daar heb je heel zeker gelijk in, maar wat mij niet voor een ICT-richting heeft doen kiezen is de immens saaie opleiding. Vorig jaar moest ik kiezen voor mijn eerste bachelor en heb ik aan zowel universiteit als aan de hogeschool een aantal van die boeken doorgenomen: ik viel bijna om van verveling, zo saai opgesteld.

Dan ook maar eens een les gevolgd: ik wist niet wat ik hoorde of zag. Meer als de helft kon ik al praktisch toepassen, maar dan moet je daar heel die theoretische reutemeteut nog bij leren.

Overigens heb ik drie jaar vakantiewerk gedaan bij een multimediabedrijfje en ik moet eerlijk zeggen: daar zou ik ook niet mijn hele leven willen werken. Ganse dagen hetzelfde doen en als je eens iets anders mag doen dan is het omdat de laptop van de secretaresse kapot is...

Heb uiteindelijk dan maar voor taal- en letterkunde gekozen in plaats van informatica :) .

@ SneakyViper: maar taal- en letterkunde interesseert jou niet. Informatica interesseert mij daarentegen wél, maar niet zoals het aan de universiteit en hogeschool gegeven wordt.

@ MrSnowFlake: grappig, ik heb juist de boeken van UHasselt ingekeken en ik vond ze ongelooflijk saai en zonder enige beleving opgesteld. Maar zoals je zegt: het is subjectief, maar daarom ondersteunt het ook juist dit artikel: de studenten vinden ICT saai.

[Reactie gewijzigd door Ponzi op 23 juli 2024 03:33]

Het is maar in welk bedrijf je terecht komt.

als ICT-consultant, doe je geen werk voor je bedrijf, maar voor zijn(haar?) klanten.
en zo kom je steeds weer in een andere situatie terecht.
als je als ander uiterste als programmeur voor 1 bank ofzo werkt, ja dan zal je waarschijnlijk niet veel variatie in je werk tegenkomen.
verander dan eens van werkgeven en ga na een paar jaar in een ziekenhuis werken, zo varieer je ook je omgeving :D

@hieronder
eisen zijn net hoe langer hoe verwaarloosbaar, net door de tekorten.
hoger studies dat wel, bereid zijn om te leren, ok
ervaring ? mag tegenwoordig zelfs in de sector zijn en niet in de ICT zelf!.
Net hier nog nen pipo moeten helpen "hoe typ ik een backslash"
Aarrrgh weer zo een Financieel specialst van 30 jaar oud die enkel op papier heeft moeten werken in de bank ?
Dat is natuurlijk uw mening, maar ik vraag mij af: zijn boeken van geologie of geschiedenis dan zoveel interessanter ?? :).

Ik moet zeggen, ik zit op de Universiteit Hasselt, en de zelf geschreven boeken, door de profs bij ons, vind ik zeer geslaagd. Het is naturlijk geen spannend verhaal dat ge leest als ge bezig zijt in een c++ boek, maar ik kan echt niet zeggen dat ik de opleiding saai vind, Integendeel: Ik vind het allemaal net zeer interessant, omdat we nu vaak nuances leren die ik voor dat ik op de unief zat niet wist (want ik ben al jaren voor ik naar de unief ging met computers en programmeren bezig). Maar dit is natuurlijk ook zeer persoonlijk. Ik kan me wel moeilijk inbeelden dat mensen rechten, geologie, geschiedenis interessanter vinden als ICT. Maar ja, we zijn allemaal anders he :).
Meer als de helft kon ik al praktisch toepassen, maar dan moet je daar heel die theoretische reutemeteut nog bij leren.
Daarom ben ik heel blij dat we bij ons competentiegericht onderwijs hebben (Ben sinds een jaar weer verder gegaan met m'n HBO ICT opleiding na 5 jaar werken, nu in deeltijd)
Als je denkt dat je de indicatoren al kan aantonen van een vak? Schrijf een portfolio stuk, bewijs je indicatoren, lever het in en als het goed genoeg is krijg je je studiepunten echt wel. Zes jaar geleden werd alles klassikaal gegeven en het gebeurde vaak genoeg dat ik midden in de les in slaap viel. Nu heb ik een interessante course genomen (Develop a Distributed Object oriented Application. Over java programmeren, multithreaded, multi-machine met EJB/RMI, code architectuur ontwerp met UML sequence diagrammen en domeinmodellen) en doorlopen met een geslaagd project... half jaar theorie, half jaar praktijk (voor voltijd: dubbel zo snel) en ik heb het geen minuut saai gevonden. Ok .. misschien heeft het er ook mee te maken dat ik tegenwoordig iets beter mijn aandacht gericht kan houden op de studie ... maar de manier waarop onderwijs gegeven wordt is denk ik net zo belangrijk voor het interessant maken van een studie als wat je voor stof krijgt.
Anoniem: 251074 @Ponzi24 juni 2008 15:39
Eerlijk gezegd, die cursussen uit 1e bach kunnen zeer saai zijn ja. :*) Zit zelf op de UH dus kan er van meespreken. In de latere jaren wordt het beter, daar heb je meestal geen echte cursussen meer, het is meer zelfstudie.

Maar dat heb je nu eenmaal bij technische opleidingen. Je kan niet zomaar uit je nek beginnen lullen zoals bij sommige opleidingen waarop de prof het toch nog goed vindt en je door bent. Bij informatica, zeker in de eerste jaren is dat absoluut niet zo: het is juist of fout, 1 of 0 om het zo maar te zeggen. Dat heeft natuurlijk het voordeel dat er geen gebullshit is zoals "de prof moet me niet, daarom heb ik slecht", zoals ik bij andere richtingen vaak hoor. Dat heb ik bij ons nog nooit gehoord, want je weet gewoon of je het juist hebt of niet. (Eerlijk gezegd moet ik altijd lachen als ik zo iets vanuit andere richtingen hoor.) Kortom, je hebt die "saaie" basis gewoonweg nodig.

Een deftige opleiding is ook niet spellekes spelen of websitejes maken, dat kan elke 13 jarige. Het wordt pas echt interessant als je die basis allemaal hebt en de serieuzere vakken krijgt, die pas later worden gegeven. Het probleem daar is dan dat het soms meer op een wiskunde opleiding begint te lijken (afhankelijk van je keuzevakken natuurlijk). :)

Informatica is geen bunjee jumping nee, en de meeste mensen snappen gewoon niet hoe iemand constant achter een PC kan hangen zoals IT-ers dat doen. ICT is ook niet echt tastbaar. Software is niet tastbaar. Dat is een van de redenen waarom het zo moeilijk is. "We build our castles in the air, from air." om het zo maar te zeggen. Het is een beetje zoals "the code" uit "The Matrix". Als ik op echte programmeercode zit te kijken en er kijkt een niet IT-er over mijn schouder mee, wel voor hen is dat Chinees, ze begrijpen het niet (met goede reden) en dus is het "saai". Maar goed, ondertussen maakt iedereen wel gretig gebruik van YouTube, Google Maps e.d., maar zonder die saaie IT-ers is zo iets wel niet mogelijk.

Als ik aan mijn omgeving iets van mijn werk laat zien die niet meer van IT kennen dan de gemiddelde persoon, dan snappen die het ook niet. Meestal is de "output" niet veel om naar te kijken, en als het dan al iets van multimedia is, dan denken ze dat je spellekes zit te spelen of prentjes zit te maken.

Naar mijn ervaring is IT op een deftig niveau gewoon problemen oplossen. Op een hoger niveau speelt een programmeertaal eigenlijk bijna geen rol meer, bits en bytes... bleh. Eens je een performante manier hebt bedacht om een probleem op te lossen is de implementatie vaak triviaal op voorwaarde dat je die "saaie basis" kent. Een programmeertaal is tenslotte een middel, geen doel.

Dus als wat je kan bereiken met IT interessant vind, is mijn advies van gewoon niet flauw te doen en "the big picture" in gedachten te houden als je eerst iets saai moet leren om er te geraken. 8-)
Ik denk dat men hier het aspect docent ook aardig vergeet. Les geven is iets wat je tot op zekere hoogte kunt leren maar het is en blijft een beroep waar je ook gevoel voor moet hebben (netzoals dat niet iedereen gevoel heeft voor tekenen). Mijn ervaring is dat mensen die ook daadwerkelijk in het bedrijfsleven hebben gezeten aardig goed les kunnen geven omdat ze door hun verhalen die ze op hebben gedaan in dat bedrijfsleven het allemaal wat levendiger maken. Wiskunde is op zich een leuk vak maar als je ziet wat 99% van de wiskunde docenten doet dan val ik daarbij gewoon in slaap. Het leeft totaal niet en blijft beperkt tot rauwe theorie.

Zoiets heb ik ook zelf eens meegemaakt: een docent statistiek die domweg maar wat op stond te dreunen waardoor het heel erg slaapverwekkend werd. Een andere docent die hetzelfde vak met hetzelfde lesmateriaal gaf wist het heel wat levendiger te maken door wat meer dingen uit te leggen waarom je iets doet en waar je het vandaan haalt. Ook dat soort zaken helpen al snel om iemands interesse te wekken.

Zelfde verhaal geldt ook voor presentaties. De ene is er goed in waardoor het interessant en ook leuk wordt. De ander is er niet (erg) goed en dan merk je dat al snel omdat minder leuk en interessant is.

Ik vind ook niet dat je boeken met een leuk verhaaltje op moet gaan stellen. Lesboeken zijn er om je iets bij te brengen, niet om je te vermaken want daar hebben we de zogenaamde leesboeken voor. De materie die in de lesstof staat levendig maken is de taak van de docent. Zorgen dat je die stof begrijpt en er wat mee kunt is ook een taak van diezelfde docent (en van jezelf want er zal ook geblokt moeten worden). Nogal merkwaardig dat mensen denken dat boeken het enige zijn en meteen ook alles bepalen. Vaak genoeg gehad (tot grote frustratie) dat ik boeken heb aangeschaft en doorgekeken waarvan vervolgens geen gebruik werd gemaakt of waar men maar een paar hoofdstukken gebruikte. Die boeken zeggen dus ook vrij weinig, niet iets waar je van uit moet gaan.

Wat betreft saai...altijd leuk om te lezen dat mensen iets saai vinden maar ik mis vrijwel altijd een onderbouwing wat er nou zo saai is. Bij deze dan ook de vraag...wat maken die boeken die je hebt bekeken dan zo saai?
Tja, is dat ook niet slechts een mening? Ik heb zelf nooit taal- en letterkunde overwogen, maar een vriend van mij doet die studie en ik vind de dingen waar hij mee te maken krijgt juist saai, dan ben ik blij dat ik voor informatica gekozen heb.

Ik denk dat de aantallen van de studenten nu gewoon nog steeds aan het inzakken zijn omdat er steeds minder hype rond de ict-wereld hangt, het is nog steeds goed mogelijk om een goedbetaalde baan te krijgen in de ict, maar het beeld van onbeperkte mogelijkheden zoals toen het nog 'booming' was ebt gewoon weg.
Ik heb ook nagedacht over een ICT studie, maar heb uiteindelijk voor SBRM gekozen. Niet omdat mij ICT saai leek, maar meer omdat ik denk dat de ICT sector meer gevoelig is voor de conjunctuur. Meer een keuze voor zekerheid zeg maar.
ICT kán heel saai zijn. Als jij bij een dienstverlener werkt waar je helpt bij implementaties en project na project hetzelfde trucje mag uithalen is het zeker saai. Verder is de sterke vooruitgang die je in de jaren 80 en 90 zag wel een beetje afgevlakt. Het enthousiasme van het nieuwe is er wel een beetje vanaf. Vroeger was een nieuwe Windows bijvoorbeeld een hele happening, tegenwoordig heeft met zoiets van meer van hetzelfde maar dan instabieler. Verder vraag ik me af of ICT dé toekomst is voor een gouden carrière, het automatiseren wordt steeds meer geautomatiseerd.

[Reactie gewijzigd door PHiXioN op 23 juli 2024 03:33]

Zeker, als je een baan hebt waarbij er een heel specifieke vaardigheid wordt gevraagd heb je een grote kans dat je hetzelfde trucje eindeloos moet herhalen. De vraag is alleen wat iemand 'saai' vindt. Een programmeur die van z'n vak houdt zal het schrijven van code niet snel als saai zien, iemand die daar de lol niet van inziet is natuurlijk binnen de kortste keren toe aan een andere baan. Op diezelfde manier kan een baan als advocaat of dokter ook saai of opwindend zijn.

ICT is ondertussen een breed werkveld met verschillende soorten banen: projectleiding, software ontwerp, software bouw, onderhoud, service management, netwerken, noem maar op. Voor al die deelgebieden geldt dat als je echt goed wilt zijn je wel wat jaren ervaring nodig hebt.

En voor wat betreft nieuwe ontwikkelingen: dat tempo ligt nog steeds hoog. Microsoft heeft ondertussen zo'n beetje afgedaan als bron van innovatie. Die rol is overgenomen door partijen als Google en de open source gemeenschap. Op dit moment zie je overal apparaten verschijnen die op een of andere manier met software aan de praat gekregen worden: PDA's UMPCs, smart phones...

Bovendien zal er de komende tijd nog heel wat gedaan moeten worden op bijvoorbeeld het gebied van energieverbruik.
Anoniem: 231832 @PHiXioN24 juni 2008 10:36
IT voor de hobby vind ik wel heel erg ontzettend leuk, maar ICT voor de baas interesseert mij echt helemaal niets. :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231832 op 23 juli 2024 03:33]

Ik ga in september beginnen met HBO Informatica...uiteindelijk toch die keuze gemaakt. Het lijkt me gewoon tof om naar iets toe te werken en het echt daadwerkelijk zien werken. Ik ben niet van plan zo'n kamerplantje te worden die alleen achter de PC zit, natuurlijk zal dit moeilijk worden in dit vakgebied, maar alles is mogelijk en alles moet je proberen :)

Heb toch moeite gehad om ervoor te kiezen omdat het nogal 'nerdy' klinkt als je zegt dat je Informatica gaat doen. Vooral tegen vrienden en kennissen op school is dit erg moeilijk omdat ze dan gelijk gaan lachen en je daarna 'nerd' opmerkingen naar je toe krijgt. Erg jammer want dit heeft mij er bijna van weerhouden deze opleiding te kiezen, ik twijfel nog steeds...maar voor mijn gevoel moet ik het gewoon doen ongeacht wat de buitenwereld ervan denkt. Maar dat is moeilijk want met de 'buitenwereld' moet je toch omgaan ;)

Jammer dat het imago zo slecht is en gelijk met nerd geassocieerd wordt...tuurlijk zijn er nerds bij, maar alles over één kam scheren is ook gelijk zo vreemd. Wanneer je dan zegt dat er zonder deze 'nerds' nog geen PC's en software waren zoals Winamp/MSN/ect, kijken ze je aan en lopen ze weg.
Op de middelbare school is er zelden iemand die weet wat je tegenwoordig in ICT moet kunnen. Ook schatten ze dan leerlingen compleet verkeerd in.
Ik heb ooit overwogen ICT te doen (ik programeerde toen al) Echter ging er zoveel tijd naar m'n hobby, da'k vergat te werken voor school. Dan haalde ik slechte punten, in het bijzonder voor wiskunde. Ze hebben toen gezegd dat ICT niks voor mij is, omdat ik gebuisd was op wiskunde.
Mijn informatica leraar kwam me zelfs vertellen, dat als ik voor ICT ging, ik de hele dag in een donker kotje moest zitten achter een pc, en dat het heel iets anders is dan spelletjes spelen.
Nou, ik heb nooit veel computerspelletjes gespeeld, integendeel, ik sluit me op in donkere kotjes om te programeren in VI. (bij wijze van spreke, ik gebruik een andere editor, die niet zo donker is, ohja, en ik heb genoeg sociale activiteiten)
2 jaar er voor had ik een veel betere wiskunde leraar, die me had gezegd juist naar een andere school te gaan omdat ik zo sterk was in wiskunde.
Hoewel sommige wiskundige principes wel goed zijn om te weten tijdens het programeren, gaat het veeleer om logica. Ik weet niet of je dat kunt leren, ik heb da gewoon als tallent.
Op het laatste moment had ik toch een ingangs-examen gemaakt voor ICT, geslaagd.
Uiteindelijk ben ik toch maar voor klinische laborant gaan studeren.
De redenen: Al het verweer om ICT te gaan leren. De argumenten da'k dat ook op een avonschool kan leren. Ik geen laptop had, wat voor een ICT-er, toch een bijna vereiste is.

Een totaal andere goede reden: Windows: Bij iedere nieuwe uitgave word alles zo door elkaar geslagen, dat je opnieuw alles moet gaan leren. Bovendien is windows zo onoverzichtelijk, neem nou het register, daar staan op verschillende plekken exact dezelfde sleutels, met exact hetzelfde doel, (op hetzelfde niveau). Welke je moet veranden, is een kwestie van try and error. Ik heb zelf een unattended XP ineengestoken met een heel wat register aanpassingen. Maar ik heb de moed niet meer om dat ook nog te doen voor vista.
Wel zal ik nog een XP SP3 slipstreamen, maar verder zit ik nu gelukkig op OS X. Windows is echter de standaard voorlopig.

Bij ieder beroep dien je tegenwoordig wel gestaag bij te leren. Maar alleen bij de ICT durven ze te verwachten dat je compleet nieuwe structeren meteen doorgrond, en in de praktijk dan alles moet omgooien naar een nieuwe structuur. (oid). Met als gevolg veel stress, wat ook laatst in het nieuws is geweest. Bovendien lees ik dan ook nog dat de ICTer vaak een manneke voor alles is.

Nu ik hier de comments lees, is het zelfs intressanter om ICT later te gaan bijstuderen, dan het op school te doen. Ik heb trouwens wel een jaartje netwerkbeheer op de "centrum voor volwassenen onderwijs" (avondschool) gedaan, maar zo saai, wat we op het hele schooljaar (1dag/week) op 2 dagen konden hebben gezien.
Hoewel ik zeker heb bij geleerd, had ik alles trouwens wel zelf kunnen uitvinden, ivm met AD ed, bovendien herhinnner ik me een da'k een paar keer de leraar iets kon vertellen waar ie niks van wist.

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 23 juli 2024 03:33]

Tuurlijk kan je alles zelf wel uitvinden en gemakkelijk dingen te weten komen die je docent (nog) niet weet. Een opleiding is bedoelt om het jou makkelijk te maken om die dingen te leren.

En overigens, ICT is geen doel opzich. ICT maakt het mogelijk om andere zaken te automatiseren en/of efficienter te laten verlopen. Door een opleiding in de ICT te volgen krijg je die kennis omdat te doen, maar voordat je er iets nuttigs mee kunt doen moet je ook verstand hebben van het onderwerp wat je wil automatiseren. Het is maar net waar je de nadruk op wil leggen.

Als je programmeren als hobby hebt en er nooit scholing in hebt gevolgd is de kans aanzienlijk veel groter dat je crappy code schrijft.
En omgekeerd geld ook, als je als programmeur nooit ervaring hebt opgedaan in bv financiele administratie is de kans ook veel groter dat je een stuk software schrijft waar geen hond wat mee kan.

Maar, als je een ICT opleiding hebt gevolgd kun je van alles automatiseren, zolang je maar genoeg domeinkennis kunt vergaren. In de praktijk komt dit het meeste voor; ICT'ers (mensen met ICT opleiding) worden ingeschakeld om iets te automatiseren in een bepaald domein. De ICT'er moet zich dit domein eigen maken met de hulp van de domein experts. (Hoe beter je hier als ICT'er in bent hoe beter het eindproduct) Dit betekent dat je als ICT'er een grote kans hebt om een afwisselend en uitdagend beroep te hebben.
nou ik ben het daar volkomen niet mee eens dat ICT saai is,
Ik zit zelf in de ICT en heb tog wel aardig wat te doen en ook aardig variabel.

Het zal waarschijnlijk net liggen bij wat voor soort bedrijf je werkt.
Tja, maar het is een beeld dat anderen van het beroep hebben. Mannen die de hele dag achter hun bureautje op een PC zitten te werken zonder ergens anders aandacht aan te besteden. Dat ICT een zeer ruim vakgebied is met vele mogelijkheden weten ze niet.
Tsja maar een accountant of advocaat zit tegenwoordig toch ook de hele dag achter de computer gebogen stukken te bestuderen en berekeningen te maken. Eigenlijk komen alle (HO-WO) banen die kant op.

Ik studeer zelf Informatica op de Rug en ik vind het geen saaie studie veel praktica waar je veel van jezelf in kwijt kunt. En erg interessante theorie over bijvoorbeeld OOP. Dit lijkt soms even saai en als "kan ik wa" omdat de eerste voorbeelden nogal makkelijk zijn. Maar de echte ruwe kracht van OOP wordt pas veel later duidelijk.
Anoniem: 134975 @roy-t24 juni 2008 19:28
Tsja maar een accountant of advocaat zit tegenwoordig toch ook de hele dag achter de computer gebogen stukken te bestuderen en berekeningen te maken. Eigenlijk komen alle (HO-WO) banen die kant op.
We doen inderdaad steeds meer met de computer, maar ik vind juist niet dat het daardoor saaier wordt.

Vroeger waren we met het handje bezig om die berekeningen te maken, informatie boven tafel te krijgen en te analyseren. Nu doet de computer steeds meer van die saaie taken voor ons en krijgen we de belangrijkste inzichten panklaar voor onze neus. Daardoor kunnen we dus direct aan de slag met de zaken die ertoe doen.

Managing bij exceptions heet dat. Komt erop neer dat ik alles wat gaat zoals het moet gaan niet hoef te zien, alleen die zaken die echt mijn aandacht nodig hebben. Doordat ik me niet door tig dingen heen hoef te worstelen die er niet toe doen, houd ik meer tijd over de belangrijke zaken. Omdat ze belangrijk zijn, zijn ze sowieso al interessanter en als kers op de appelmoes boek ik op deze manier ook nog betere resultaten.

Kortom, voor mij wordt het er dankzij de computer alleen maar interessanter op. Maar dan moet je dus wel zorgen dat de computer jouw slaaf is en niet andersom... (en dat schort er m.i. nogal eens aan)
Jouw reactie laat goed zijn dat dit hele nieuwsbericht met een korrel zout genomen moet worden - 'saai' is natuurlijk erg subjectief.
Object-oriented programming (ik zet het er maar even voluit bij) is voor jou wellicht geweldig, maar voor veel mensen, en dat kunnen ook programmeurs zijn, is dat weer heel anders.

Skydiven is voor de meeste mensen erg onsaai, maar als je je 15.000e sprong maakt...
Anoniem: 185441 24 juni 2008 09:08
"Hello I.T., have you tried turning it off and in again?" -Roy in The IT crowd

ik denk vooral dat komt omdat op tv nerds ook altijd met computers werken en tegelijk ook lelijk en/of asociaal zijn. dat brengt het nogal in een slecht daglicht waardoor je dus zo'n imago krijgt.
Ik wou vroeger altijd ICT-er worden. Het leek mij heel leuk.
Nu 8 jaar verder probeer ik juist geen ICT-er meer te worden. Ik vind het doodsaai werk, na een tijd komt alles op het zelfde neer.
Je komt echt te snel in een sleur terecht al heb je leuke collega's.
Herkenbaar :). Je ziet het vaak: ICT'ers die uit de branche willen en nieuwelingen die er juist in willen.
Ik rond binnenkort mijn bachelor af en vraag me af of ik aan een master moet beginnen. Als partimer werk ik al in de ICT en hoewel dit werk leuk is zie ik het mezelf niet 24/7 doen. Een tweede bachelor is dus een optie voor mij, maar de romslomp daaromheen (weer een heel zooi nutteloze stof leren) zorgt voor twijfels...
Anoniem: 40118 @rhodium24 juni 2008 15:42
Ik ga je natuurlijk zeker niet tegenhouden in je speurtocht naar niwue en interessante dingen, maar laat ik je wel vertellen dat ALLES na 8 jaar een sleur wordt, ook die relatie met de man/vrouw van je leven waar je zielsveel van houdt raakt na zoveel jaar in de sleur en dan moet je er actief aan werken om het leuk te houden. Zo is het ook in je werk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.