Ministerie oogst minder ict-banen via buitenland

Het aantal nieuwe banen in de Nederlandse ict-sector dat voortkomt uit buitenlandse investeringen, is voor het derde achtereenvolgende jaar niet gestegen. In 2013 haalde het Ministerie van Economische Zaken nog 2393 nieuwe ict-banen binnen, afgelopen jaar waren dat er 1460.

De aanhoudende daling blijkt uit cijfers van het Netherlands Foreign Investment Agency, of NFIA. Het gaat om banen die het agentschap van het Ministerie van Economische Zaken aan zijn eigen inspanningen toeschrijft. Het werkelijke aantal ict-banen via buitenlandse bedrijven ligt hoger, maar precieze cijfers hierover geeft het agentschap niet. Het NFIA probeert Nederland in het buitenland te promoten en faciliteert buitenlandse bedrijven bij hun plannen om in Nederland te investeren.

In 2016 is het aantal nieuwe ict-banen waarbij het NFIA een rol speelde, met 39 procent gedaald ten opzichte van 2013. In 2013 was er wel sprake van een uitschieter: in 2012 kwamen er slechts 687 nieuwe ict-banen bij, terwijl dit in 2013 steeg naar 2393 nieuwe ict-banen. Sinds dat jaar steeg het aantal nieuwe banen dat het ministerie aan zichzelf toeschrijft, niet meer. In 2014 was er een aanzienlijke daling van het groeicijfer en sinds dat jaar is er een aanhoudende lichte daling.

Met de lichte daling loopt het aantal nieuwe ict-banen waarbij het NFIA een rol speelde, achter bij de ontwikkelingen in de markt. Statistiekenbureau CBS laat bij cijfers over alle ict-banen in Nederland in 2014 en 2015 een duidelijke stijging zien. In 2014 kwamen er 11.000 nieuwe banen bij en in 2015 19.000 banen. Het groeicijfer van nieuwe ict-banen door buitenlandse investeringen waarbij het NFIA betrokken was, liet in die jaren geen stijging zien.

De sector als geheel is enorm in trek, merkt ook Tim Toornvliet van Nederland ICT. "Het gaat goed in de sector, we zien groei. Onder andere Amsterdam is zeer populair." Het belang van ict blijkt ook uit de cijfers van het NFIA: de ict-sector had in 2016 met 1460 nieuwe banen het hoogste groeicijfer van alle sectoren, gevolgd door de sector life sciences & gezondheid met 986 banen.

Ondanks het feit dat het groeicijfer van het NFIA niet stijgt, spreekt het ministerie over het geheel genomen van 'mooie cijfers'. Een verklaring voor de daling kan een woordvoerder van het Ministerie van Economische Zaken niet geven. Er kunnen op basis van de cijfers geen trendmatige conclusies worden getrokken, aldus de woordvoerder: "De cijfers zijn grillig en kunnen van jaar tot jaar sterk fluctueren."

Dit zou samenhangen met de situatie dat buitenlandse bedrijven vaak tussen allerlei landen kunnen kiezen en het in sommige gevallen jaren duurt voordat een bedrijf na een aanmelding bij het agentschap daadwerkelijk besluit te investeren in Nederland. De daling zou volgens de woordvoerder niet komen doordat het agentschap minder inzet op het aantrekken van buitenlandse ict-bedrijven. Een voorbeeld van een buitenlandse investeerder in de ict-sector is het bedrijf Oracle, dat in 2016 bekendmaakte 400 werknemers nodig te hebben voor een nieuw servicecentrum voor clouddiensten in Amsterdam.

De meeste nieuwe arbeidsplaatsen in 2016 in alle sectoren gezamenlijk zijn gecreëerd door bedrijven afkomstig uit de Verenigde Staten. Volgens het agentschap ging het in totaal om 4.057 'Amerikaanse' banen, goed voor 768 miljoen euro aan investeringen. Op de tweede plaats van grote investeerders staat Groot-Brittannië. Daarna volgen China, Japan en Frankrijk.

In totaal zorgden 350 buitenlandse bedrijven voor het creëren van 11.398 extra banen in 2016. Samen hebben deze bedrijven 1,74 miljard euro geïnvesteerd. De NFIA acht zich verantwoordelijk voor het binnenhalen van 7570 van de 11.398 banen. Volgens minister Kamp bevestigen deze cijfers dat Nederland een aantrekkelijk land is voor buitenlandse bedrijven. Daarbij wijst hij op het feit dat in Nederland meer dan 900.000 arbeidsplaatsen afkomstig zijn van buitenlandse bedrijven.

Door Joris Jansen

Redacteur

02-02-2017 • 07:56

26 Linkedin

Reacties (26)

Wijzig sortering
Het gaat om banen die het agentschap van het Ministerie van Economische Zaken aan zijn eigen inspanningen toeschrijft.
Lekkere kerntaak van de overheid: banen zoeken in het bedijfsleven. Als ondernemer heb ik baat bij lage administratieve lasten, een level playing field en investeringszekerheid.
Niet bij een overheid die de markt verstoort en het risico loopt om onbedoeld de ene ondernemer wat beter te helpen dan de andere.
Laat ondernemers lekker ondernemen. Het is dan net onkruid ;-)

Edit: reactie op hieronder: ik vind het geweldig als buitenlandse bedrijven banen creëren, maar wat heeft de overheid daar mee te maken?

[Reactie gewijzigd door menke op 2 februari 2017 09:09]

reactie op hieronder: ik vind het geweldig als buitenlandse bedrijven banen creëren, maar wat heeft de overheid daar mee te maken?
Seriously? Jij bent ondernemer?

De overheid draait op voor werkeloosheid en wij indirect, Dus als er banen door buitenlandse bedrijven worden gecreëerd is dat voor iedereen beter! Voor ons als ondernemers is het verder handig omdat er minder overschot is aan personeel en je dus niet verdrinkt in een markt waar je mensen beschikbaar zijn om te doen wat jij ook doet...
Sws was er toch een schreewend tekort aan ICT-ers? Ik snap niet waarom het ministerie hier dan inspanningen voor doet.
Ik zie het tekort wel oplopen, maar met mijn 54 jaar kan niet meer van baan veranderen omdat ik nergens "in het profiel pas". Zodra ikvraag of ze dan wel geintresseerd zijn al ik op freelancebasis ga werken is men ineens wel geinteresseerd. De personeelsadvertenties waren een jaar geleden nog overwegend in het Nederlands, nu al ongeveer 75% in het Engels. Liever een buitenlander dan een 50+ er.
Eén bedrijf maakte het wel hel bont. Per telefoon werd mij uitgelegd dat ik te veel ervaring zou hebben, per mail stuurde een collega dat ze van iemand met mijn staat van dienst meer ervaring verwachten.
De ICT sector heeft ook wel een beetje veel boter op het hoofd. Leeftijd lijkt mij één van de minst belangrijke factoren. Ervaring van meer dan 5 jaar terug is ook nauwelijks relevant. Er is in die tijd zoveel veranderd...
Precies waar mijn vader van 51 problemen mee heeft helaas en hij solliciteert zich kapot. Al 3 jaar aan het solliciteren en keer op keer hetzelfde verhaal als u hebt. Ze moeten de eisen echt aanpassen, anders wordt het alsmaar moeilijker en moeilijker.
Ik heb een keer op een functie gesolliciteerd waarbij de eisen bijna letterlijk gelijk waren aan mijn huidige functieomschrijving. Kreeg niet eens reactie. Toen ik belde kreeg ik te horen dat ik onvoldoende affiniteit met de sector zou hebben. Ik heb notabene met ze samengewerkt. Een schriftelijke reactie weigerde men te geven, dan zou ik ze daarmee aanklagen wegens discriminatie. De vacature heeft daarna nog twee maanden uitgestaan. Nu is er iemand aangenomen die helemaal niet in het profiel past. Toevallig kennen we el kaar en hij vertelde dat er tot nu toe alleen schoolverlaters en een "oude vent" hadden gereageerd. Ik had beide gesprekken opgenomen en die liggen nu bij een advocaat. Deze vond het ook duidelijk een discriminerend gedrag.
Ik verwacht over een week of twee een datum voor de zitting.
Nice! Klagen die handel! Zo te lezen is het nu wel duidelijk waarom mijn pa niet aangenomen wordt. Dat slaat dus echt helemaal nergens op en kan er met mijn pet niet bij dat de werkgevers liever onervaren mensen willen aannemen in plaats van ervaren. Ze willen toch nota bene dat hun bedrijf goed loopt, toch? Of niet... Ik ben benieuwd wat de uitslag is.
Ahja..

Ja gek verhaal. Maarja, als bedrijven al soortvan arrogant gaan doen valt het blijkbaar wel wat mee met de krapte...
Ik zie het tekort wel oplopen, maar met mijn 54 jaar kan niet meer van baan veranderen omdat ik nergens "in het profiel pas". Zodra ikvraag of ze dan wel geintresseerd zijn al ik op freelancebasis ga werken is men ineens wel geïnteresseerd.
Dat is grotendeels risico beperken van het bedrijf, je kan altijd een regeling onderhandelen waarbij je tijdelijk op freelance-basis werkt en daarna in reguliere dienst treed, zonder tijdelijke regelingen. Daarnaast is een freelance inkomen toch beter dan een uitkering?
De personeelsadvertenties waren een jaar geleden nog overwegend in het Nederlands, nu al ongeveer 75% in het Engels. Liever een buitenlander dan een 50+ er.
Dat is een beetje erg kort door de bocht, met een Engelse advertentie spreek je simpelweg een veel groter publiek aan en ook meteen een internationaal publiek. Als een bedrijf op Nederlandse advertenties geen reactie krijgt dat past het zich aan. Daarnaast ontkom je in deze branche niet aan Engels spreken en het is meteen een goede filter methode. Het probleem qua leeftijd zal hem meer zitten in het percentage 50+'ers dat niet of heel slecht steenkolen Engels spreekt en vaak een gezonde hoeveelheid oerhollandse eigenwijsheid met zich meebrengt, iets dat slecht past in internationale bedrijfscultuur. En daar heeft een bedrijf simpelweg niets aan.
De ICT sector heeft ook wel een beetje veel boter op het hoofd. Leeftijd lijkt mij één van de minst belangrijke factoren. Ervaring van meer dan 5 jaar terug is ook nauwelijks relevant. Er is in die tijd zoveel veranderd...
In het bedrijf waar ik werk lopen genoeg 50+'ers rond, het is absoluut niet de meerderheid en je hebt hier absoluut gelijk. De IT ontwikkeld heel snel en het is een uitermate belangrijke en noodzakelijke vaardigheid in personeel om daar aan mee te kunnen doen. Daarnaast heb je tegenwoordig niet 500 spelers die allemaal op kleine schaal opereren maar een handvol enorme partijen die op gigantische schaal opereren en allemaal custom oplossingen hebben waarbij diepgaande kennis van de beginselen van de IT nog belangrijker zijn om mee te kunnen komen. Huidige opleidingen en die uit het verleden zorgen er absoluut niet voor dat je hier voor klaar gestoomd word dus persoonlijk bijleren is tegenwoordig erg belangrijk.

[Reactie gewijzigd door Sorcerer op 2 februari 2017 14:23]

Dat maakt niet zoveel uit. Jobs creëren jobs. Voor elke ICT job heb je ook mensen in andere sectoren nodig: HR, onderhoud, horeca, ...
Ik vind dit kortzichtig van je, als buitenlandse bedrijven banen creëren dan is dit goed voor de hele Nederlandse economie. Jouw ondernemerschap zorgt niet voor 900.000 banen.
Ik denk dat het ook is omdat in andere landen het nu enorm in trek is. Bij het bedrijf in Budapest waar ik werk nemen ze iedereen aan, en hier in Hongarije al (waar al werk naartoe word geoutsourced) zijn ze al op zoek naar buitenlanders. Dus ik denk dat mensen toch graag in eigen land blijven aangezien het geld relatief goed is en je dan toch lekker dichtbij familie en kennissen bent, ze zijn niet meer afhankelijk van it banen in "het westen"
Romenie gaat in mijn optiek harder; internet snelheid ligt hoger dan hier in nld (praktisch overal glas :+) loon ligt veeel lager (lager dan in BP) maar kennis is top. Zeker in bukarest is veeeeeel ICT werk te vinden. Ben je beetje gespecialiseerd en meertalig, liggen de LD functies voor het oprapen.
Ik denk dat het goed is, dat een overheid op zich zo weinig mogelijk banen creëert.
het is immers de zelfstandige/KMO/multinational die de banen moet creeëren.
Want die banen worden dan betaald door de marktwerking.
Banen die de overheid creëert moeten betaald worden met belastinggeld.
En laat nu net het belastinggeld het probleem zijn voor ieder Westers Europees land.
Als een bedrijf een vestiging wil openen in Europa en daarbij twijfelt tussen bijvoorbeeld Spanje en Nederland, dan is het toch wel nuttig dat de overheid inspanningen levert om dat bedrijf naar Nederland te laten komen.
Pffffffffff, dus die club waar ik nog nooit van heb gehoord heeft als doel om ICT banen binnen te harken maar doet het slechter dan de markt, die zomaar wat doet.

En hoeveel belastinggeld heeft dit geintje allemaal gekost?

Ik gooi hem er toch nog even een keertje in, voor de verandering: Overheid en ICT :').

[Reactie gewijzigd door zovty op 2 februari 2017 10:01]

NFIA is meer een marketing-/ lobbyclub die bedrijven benadert of ze zich aub niet in Nederland willen vestigen. Met een natte vinger wordt vervolgens bekeken hoeveel 'banen' dat heeft opgelevert. Er zijn trouwens ook tal van lokale clubs die dat doen ( die concurreren dan met de club v/d buurgemeente :P ). Zoek maar 's goed bij je eigen gemeene.

Ik ben er niet zo'n voorstander van. De grote bedrijven waar men hengelt laten zich weinig gelegen aan 'lokale' omstandigheden. Kans is dat de directiekamer waar de beslissing is gemaakt nog nooit zijn geweest op de plek waar ze zich mogelijk vestigen. En een jaar later gaat met een pennestreek de hele handel naar verderop, want daar is de belasting nog een paar % lekkerder te ontduiken ontwijken.

[Reactie gewijzigd door Basszje op 2 februari 2017 10:31]

Niet vreemd, al meerdere grote Nederlandse bedrijven outsourcen hun IT net vanwege de lonen al naar het buitenland. Inclusief de IT banen voor hoger opgeleiden. Waarom zou een buitenlands bedrijf zijn IT-zaken hier willen neerzetten?

Als de Nederlandse overheid nu 10 jaar geleden bijv. vakken als informatica verplicht gemaakt zou hebben op de middelbare school en ook op andere vlakken er expliciet in geïnvesteerd zou hebben, dan hadden we misschien geen duidelijk maak-industrie maar een IT-industrie gehad. Maar dat is niet gebeurd.

IT is bij uitstek goed remote te doen en tegenwoordig kan iedereen het doen.

[Reactie gewijzigd door DropjesLover op 2 februari 2017 09:07]

Wat ik zie voor programmeer banen dat we juist problemen hebben mensen te vinden. Dat we uiteindelijk maar buitenlanders gebruiken omdat we toch die ontwikkeling moeten doen. Maar liever hebben we gewoon Nederlanders omdat toch makkelijker werkt.
Wat ik graag zou zien is wat nu de werkelijk baten zijn van deze instantie en wat de kosten zijn.

Hoeveel miljoen heeft dit deel ministerie nodig om te draaien per jaar en voor hoeveel % zijn zij verantwoordelijk voor het binnenhalen van die 1460 banen. Want zo een beslissing wordt meestal niet alleen genomen op het woord van 1 partij.

Stel dat de kosten voor dit departement 15 miljoen zijn en de besparing die ze brengen 50% van 1460 banen. Stel dat ze daardoor voor 750 man een ww/bijstand uitsparen en belastinginkomsten hebben vanuit een salaris. En dan ga je er nog vanuit dat alle vacatures ook een nederlandse kandidaat hebben. (NFIA maakt deel uit van rvo die totaal 430M aan lasten had in 2016)

Ik kan de kosten en baten niet concreet maken met wat google werk, maar ik heb zelf de opinie dat dit qua businesscase moeilijk te verdedigen zal zijn. Liever zie ik deze kosten besteed aan externe partijen als zij daadwerkelijk resulaat hebben met het binnenhalen van buitenlandse partijen. (NFIA lijkt een beetje op een brancheorgansiatie, wat in sommige gevallen ook geldverkwisters waren)

[Reactie gewijzigd door defiler1974 op 2 februari 2017 10:51]

Wat is een buitenlandse investering? Als een internationale holding de hoofdvestiging in Nederland heeft (omdat NL toch een beetje een belasting paradijs zou zijn). Gelden de investeringen door die organisatie dan als Nederlands of Buitenlands?

En dan de echt Nederlandse bedrijven met een hoofdvestiging in een ander belastingparadijs? Of bedrijven die door grotere internationale bedrijven zijn overgenomen?

Zomaar een paar vraagjes die de getallen een heel ander licht kunnen geven.
Voorlopig zit de overheid de zelfstandige ICT-er alleen maar in de weg met de clusterf*ck die wet DBA heet. Onduidelijkheid troef, niemand weet waar ie aan toe is. Alleen voor de tussenpartijen is het Kerstmis. Die komen ineens allemaal met "oplossingen" om die wet te omzeilen, zoals wazige DUBV constructies die de zelfstandige ondernemer - zeker de starter - klauwen vol geld kosten. En puntje bij paaltje prikt de Belastingdienst er straks alsnog doorheen en heb je er niets aan. Eind vorig jaar is de handhaving op de wet weliswaar uitgesteld tot januari 2018 , tenzij je als "kwaadwillend" gezien wordt. En met die definitie kan het alsnog alle kanten op.
Het veroorzaakte eind 2016 al een enorme chaos die mensen hun werk heeft ontnomen en dat is op dit moment niet veel anders. Er zijn nu bedrijven die niet meer met zelfstandigen in zee willen gaan, omdat ze bang zijn voor de handhaving in verband met ketenaansprakelijkheid. En niemand wil er voor de verkiezingen z'n vingers nog aan branden.
Uit de beperke invloed van het NFIA kan worden geinterpreteerd dat het met het Nederlandse investeringsklimaat wel goed zit. Zelf had ik de vraag wat het NFIA nu precies voor rol heeft. Uit het aangehaalde rapport:
The services and support that the NFIA can offer foreign organizations include:
 1. Fast and confidential provision of uptodate information on the Netherlands, Dutch legislation and regulations, and possible incentives from the Dutch government.
 2. Personal guidance with e.g. searching and visiting potential investment locations.
 3. Bringing foreign organizations in contact with relevant business partners and government bodies.
 4. Concrete solutions that simplify and optimize location in the Netherlands.
 5. Contribution to the maintenance and improvement of the investment climate.
Verderop in het rapport zie ik dat die buitenlandse investeringen met een factor 2 kunnen fluctueren onder invloed van investeringen als een RWE kolencentrale in Eemshaven, productiefaciliteit voor Biodiesel van Neste oil (Finland), een offshore windpark ten noorden van Groningen (Northland Power, Canada) en een Datacenter voor Google. Het benadrukt hoe relatief klein dit investeringsvolume is. In dit licht vind ik de analyse waarmee het artikel kopt (geen toename IT banen door buitenlandse investeringen) wat kort door de bocht. In dat kleine investeringsvolume lijken de ICT banen een soort toevallige bijvangst.

De aard van de projecten lijkt dat te onderstrepen. Dat Google in het rijtje staat heeft alles te maken met het beleid van Google zelf. NFIA heeft op zijn best gefaciliteerd. Misschien zijn ICT banen wel een beleidsdoel, ze worden expliciet genoemd, in hoeverre NFIA gericht ICT banen werft blijft mij onduidelijk. Er zijn gewoon veel ICT-ers nodig bij nieuw te ontplooien activiteiten. Het relatief grote aantal ICT banen lijkt mij daarom meer een gevolg dan een doel op zich. Een titel als "NFIA bereikt geen groei in aantal ICT banen bij de door haar begeleide buitenlandse investeringen" is daarom preciezer. Over de de groei in het aantal ICT banen, veroorzaakt door buitenlandse investeringen in het algemeen zegt het weinig, zeker als je naar de totale groei van het aantal ICT banen kijkt.
Dit lijkt me niet heel vreemd, zeker als je kijkt naar het aantal vacatures dat er nu is, er nog steeds een groot tekort is aan IT'ers. Waarom zou je nieuwe banen in de IT creëren as de kans dat je die vervolgens ook ingevuld krijgt heel er klein is? Daar heeft niemand wat aan. Het zou goed zijn als de overheid zich weer bezig gaat houden met het creëren van dit soort banen op het moment dat het grootste deel van de huidige vacatures is ingevuld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee