Maastricht start met nieuwe ict-opleiding voor werkloze 50-plussers

De Hogeschool E3 en het UWV van Maastricht zijn maandag begonnen met een ict-opleiding die er speciaal op gericht is om 50-plussers in de sector aan het werk te krijgen. De organisaties hopen hiermee bij te dragen aan het oplossen van het tekort aan informatici in Limburg.

Maandag zijn de eerste werkzoekende 50-plussers met hun lessen informatica begonnen aan de Hogeschool E3 in Maastricht. De opleiding duurt tussen de 9 en 15 maanden en de periode is afhankelijk van vooropleiding en ervaring van de deelnemers. De werkzoekenden kunnen de opleiding in deeltijd volgen en de studie kent een theoretisch deel en een praktijkgedeelte.

Tot aan de scriptiefase zijn er geen kosten verbonden aan de studie, wat mogelijk is gemaakt door de samenwerking met het UWV. De 50-plussers kunnen bij bedrijven aan de slag met het uitwerken van de eindscriptie, waarbij de organisatie het onderwerp bepaalt. Aan het einde halen de 50-plussers een HBO bachelor ict-diploma, waarmee de deelnemers hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

In Limburg zou een tekort aan hoog opgeleide ict-ers zijn. Er zijn meer dan driehonderd vacatures voor. Tegelijk bestaat de helft van het aantal werkzoekenden uit 50-plussers.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-02-2015 • 12:04

315

Submitter: joepsel

Reacties (315)

315
305
256
12
1
8
Wijzig sortering
"In Limburg zou een tekort aan hoog opgeleide ict-ers zijn."

Ik geloof er geen barst van. Er is geen tekort, want dan had ik me 1,5 jaar geleden niet compleet lens hoeven solliciteren. In geval van een tekort zou ik binnen een paar weken wel ergens aangenomen zijn. Weet je wat er wel vaak gebeurt?

- * Katsunami wordt gebeld door een recruitmentbureau.
- Bla, bla... gesprekje.
- R: Ah, u heeft ervaring met PHP. Heeft u ook met Drupal gewerkt?
- M: Nee, sorry. Helaas niet, maar wel met X, Y en Z.
- R: Dat is jammer. We hebben toch iemand nodig die DIRECT kan beginnen.

En wat denk je dan? Die vacature staat MAANDEN open. Ik word (werd) zelfs meerdere keren door verschillende EN datzelfde bureau gebeld; zelfs het bedrijf heeft me al gebeld. Echter, als ze horen dat ik geen "officiële werkervaring bij een ander bedrijf heb" in Drupal, dan is het: "Nee, sorry... we zoeken iemand die direct kan beginnen."

Als men mij had laten beginnen, dan was de vacature ingevuld geweest en was hun project vooruit gegaan. Als je een vacature 6+ maanden laat open staan, dan is het ook niet dringend.

Deze komt ook vaak voor:

- R: "Kent u de taal C#?"
- M: "Ja, ik ben bekend met de taal, en ik kan er ook in programmeren."
- R: "Ah, dat is mooi. Dan kunt u hier een test doen, van 3 uur. U dient dan Applicatie X te schrijven."

Dat kan natuurlijk niet zomaar; ik leg uit dat ik de laatste tijd heb gewerkt met PHP en C/C++ (backend- en lowlevelwerk, onder Linux), en dat een switch naar C# en .NET enige inwerktijd vereist. Het feit dat ik de taal C# ken en er code in kan schrijven, wil niet zeggen dat ik instant applicaties met behlp van het .NET framework en eventuele third-party libraries uit mijn mouw kan schudden.

- R: "Maar.... C, C++ en C#... dat is toch allemaal alleen maar een variant van C; dat is toch in principe allemaal hetzelfde?"

Dan houdt het gewoon op. Men snapt het niet. Men lijkt te verwachten dat iemand die IT heeft gestudeerd, *per direct* volledig kan programmeren in *alle* programmeertalen en met *alle* frameworks. Dat is gewoon niet mogelijk; als je iets gaat doen gebaseerd op een taal en/of framework waar je niet eerder mee hebt gewerkt, dan heb je simpelweg inwerktijd nodig.

DAT is juist hegeen men niet bereid is om je te geven.

Men is op zoek naar "PHP-programmeurs die kunnen werken met Drupal als backend, met daarnaast een geïntegreerd Wordpress blog en Magento webshop, aan elkaar geknoopt met custom code die geschreven is met CodeIgniter als basis. Uiteraard is kennis van MySQL, CORBA, SaaS, Cloud, Buzzwords en BLAARBLL ook wel wenselijk. Oh ja, en 3 jaar werkervaring in eenzelfde functie. Dat is toch wel vereist als je als junior wil beginnen."

Ja, dan is er natuurlijk wél een tekort aan IT-ers ja, zeker als je iemand zoekt die per direct kan starten en zo in je 10 jaar oude project met 3.2 mln regels code kan duiken. Die ga je makkelijk vinden.

Not.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 16:04]

Je verhaal deed me direct hier aan denken: If Carpenters Were Hired Like Programmers http://www.jasonbock.net/...7d1a9437d9fa6506e2f35eaac :D
LOL. Die kende ik nog niet... maar ja, daar komt het inderdaad wel op neer... erg genoeg.
Wat het probleem met IT'ers is? Het zijn geen verkopers.... Vaak het tegenovergestelde.
Eigenlijk moet je tijdens de sollicitatie de rollen zien om te draaien. Jezelf verkopen, ipv de vragen beantwoorden. Maar ja, als dat je kracht was, dan was je eh verkoper geworden.

Neem de vraag over ervaring met Drupal. Dat moet je meteen omdraaien. En een technische uitleg geven hoe dit soort systemen in elkaar zitten. Laten zien wat je kennis op dit vlak is. Daarmee duidelijk maken dat Drupal te vergelijken is met de kleur van een huis, of met het soort hout. Je moet het gevoel geven dat als ze jou aannemen, dat ze dan iemand hebben die ze kan helpen met hun probleem.
Maar ja, nogmaals: dit is niet de kracht van de gemiddelde ICT'er. Een goede HR/recruiter zou dat moeten begrijpen.
Helaas is de gemiddelde ICT manager of recruiter zwaar onder de maat en praten ze allemaal in dezelfde markt en buzzwords mee. De link van Avalaxy is wel typerend zoals ook het management bij mijn bedrijf momenteel mensen inhuurt.

Er komen dus dankzij dit soort projecten nog meer ICT'ers zonder ervaring bij die dan belangrijk kunnen gaan doen. Ik zie het ook niet zo zitten.

Zelf ga ik over een week ergens aders werken, want ik heb genoeg van buzzword managers.
Nee, die mensen zijn niet onder de maat maar ze spreken een andere taal dan de doorsnee IT-ers. Nu kan je natuurlijk verwachten dat anderen zich aanpassen, maar dat is vrij zinloos. Als techneuten zich een keer verdiepen in hoe anderen doen en denken dan snappen ze die anderen ook. Een ICT manager heeft meerdere belangen maar techneuten zien over het algemeen alleen hun eigen belang.

Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat de IT-ers vonden dat er nieuwe hardware moest komen of software moest wordt geupgrade, maar niet de waarde voor de organisatie konden vertellen.
Als techneuten zich een keer verdiepen in hoe anderen doen en denken
Jij bent duidelijke een people-persoon. Voor jou is dat vast zo ongelooflijk makkelijk dat je gewoon niet *kunt* voorstellen dat veel engineers precies daar niet zo goed in zijn.

Omgekeerd, is de meest abstracte theorie die jij never nooit van je leven echt gaat snappen voor engineers weer gesneden koek.

Een engineer zegt misschien: "Als managers zich een keer verdiepen in technische specificaties", maar daar zijn managers juist niet zo goed in. Het is niet even een spec door lezen voor een manager. Deze zal zwoegen en ploeteren en over elk woord struikelen en zeer waarschijnlijk na een halve paragraaf al volledig de draad kwijt zijn.

Voor een engineer is dat in mensen verdiepen dikwijls precies zo moeilijk als het voor de manager is om die technische spec door te lezen.
Je hebt helemaal gelijk, maar hij heeft wel een punt: het bedrijf heeft misschien de verkeerde uitgangspunten en stelt de verkeerde vragen, trekt de verkeerde conclusies, maar uiteindelijk wil JIJ die baan en hebben zij de keuze uit tientallen kandidaten die op zoek zijn naar een baan. Wie moet zich dan aanpassen? Dat bedrijf dat keuze heeft of jij die aan de slag wil?

Het is ook niet makkelijk, maar solliciteren kun je leren. Ik heb 3 maanden bij huis gelopen eind 2013 door een reorganisatie. Ik had niet werkloos hoeven zijn, maar ik zocht echt een leuke nieuwe baan, dus ik was kritisch. In al die gesprekken die ik heb gevoerd (stuk of 15?) heb ik geleerd na te denken over projecten waar ik trots op was, mijn eigen kwaliteiten en waarom een bedrijf mij moest aannemen. Iedereen heeft zijn goede en slechte kanten en zoals hierboven al gezegd wordt: degene die zijn goede kanten het best kan overbrengen, wordt aangenomen. Je mag best wat bluffen of overdrijven, zolang je maar niet keihard liegt, want dat komt vroeg of laat toch uit.
maar uiteindelijk wil JIJ die baan en hebben zij de keuze uit tientallen kandidaten die op zoek zijn naar een baan.
Dat klopt, maar tegelijkertijd willen ook ZIJ die werknemer hebben, en weten ze dat goede mensen zeldzaam zijn en dat de concurrent in de zelfde vijver vist.

Het is met alle transacties, beide partijen willen wat. In een winkel wil de winkelier precies zo graag een product verkopen als dat jij het product wilt kopen. Het is niet zo dat de winkelier niet wil verkopen omdat uiteindelijk JIJ dat product wilt kopen en er tientallen andere klanten zijn. En visa versa omdat ZIJ willen verkopen en er tientallen andere winkels zijn.
@GJvdZ

Err ... over dat "onder de maat" zijn.

Persoonlijk krijg ik de indruk dat HR personeel echt geen snars weet van de expertise van mensen die ze moeten aannemen. Maar ze moeten wel 50 of meer brieven en CV's doorwerken, en een candidaat aanwijzen waarvan ze niet het verwijt kunnen krijgen van "die candidaat van jou kan dit-en-dat niet terwijl we er wel duidekij om gevraagd hadden".

Gevolg: HR mensen *vragen* aan de manager voor wie ze een vacature moeten vervullen wat die candidaat allemaat moet kunnen, en ze zorgen ervoor dat dat antwoord er komt in de vorm van criteria die ze kunnen afvinken zonder te hoeven begrijpen wat het inhoudt. Kennis van en kunde in b.v. Java is mooi, maar aantoonbare werkervaring of een "certificaat" geeft rugdekking. Dat kan je afvinken.

Het eindresultaat is: HR mensen reduceren een functie tot een afvinklijst. Wie daar het beste inpast die wordt het. En aangezien er nu heel veel mensen werkzoekend zijn, zijn er ritsen candidaten die zo'n 80% scoren op die lijst. Die maken allemaal een kans totdat er iemand komt die 85% scoort (en ook nog eens jonger is).

Daarmee kan je al die 50 brieven in 1 ochtend afwerken, en voorkomen dat je als HR'figuur zelf moet gaan solliciteren omdat je productiviteit onder de norm ligt.
Nee, die mensen zijn niet onder de maat maar ze spreken een andere taal dan de doorsnee IT-ers. Nu kan je natuurlijk verwachten dat anderen zich aanpassen, maar dat is vrij zinloos. Als techneuten zich een keer verdiepen in hoe anderen doen en denken dan snappen ze die anderen ook. Een ICT manager heeft meerdere belangen maar techneuten zien over het algemeen alleen hun eigen belang.

Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat de IT-ers vonden dat er nieuwe hardware moest komen of software moest wordt geupgrade, maar niet de waarde voor de organisatie konden vertellen.
Ach, er zijn ook genoeg situaties dat de techneut de ondergang van het bedrijf al van mijlenver ziet aankomen met het beleid dat momenteel gevoerd wordt, bv. op het gebied van security en software testing, maar de naar binnen gereden beroepsmanagers meer bezig zijn met hun kortetermijnwinst dan met de gezondheid van het bedrijf op de lange duur en noodzakelijke dure investeringen dus liever niet doen. Niet alle managers zijn visionairs die bedrijfsbelang voor eigen belang stellen.. helaas..

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 22 juli 2024 16:04]

Ik heb vaak genoeg meegemaakt dat de IT-ers vonden dat er nieuwe hardware moest komen of software moest wordt geupgrade, maar niet de waarde voor de organisatie konden vertellen.
dat kan bijna niemand en als je zo'n vragen wil stellen, dan moet je ze aan dure externe analist-consultants stellen. Als je over mogelijke risico's en downtime door failures spreekt dan willen ze percentages zien en restore times, die kan je onmogelijk geven. Moest Microsoft niet al jarenlang van de daken schreeuwen dat XP oud, onveilig en niet meer ondersteund is en dat voor zoveel mogelijk camera's herhalen, dan zat de helft van het bedrijfsleven nog steeds er op te werken.
Als techneuten zich een keer verdiepen in hoe anderen doen en denken dan snappen ze die anderen ook.
Dat zou ideaal zijn maar de realiteit is dat veel IT'ers dit niet kunnen. Het zou vast beter zijn als dat wel zo was, maar je huurt ze niet in voor hun sociale vaardigheden of hun mensenkennis. Bij managers en human resources staan die vaardigheden wel op het menu. Het is hun werk om daar mee om te gaan
En hoe doet een beginnende ICT-er ervaring op? door praktijk ervaring, door een baan ... onthoudt elke pro is begonnen als een beginneling, inclusief jezelf.
Gewoon weer eens een voorbeeld van de crisis. Genoeg mensen die rondlopen, dus zoeken ze de onmogelijke pareltjes. Zie het ook binnen mijn eigen vakgebied. In mijn vakgebied (Civiele Techniek) zouden zelfs ernstige tekorten zijn, de grap is alleen dat je bijna onmogelijk aan een baan komt vanwege de enorm hoge eisen die ze van je verwachten.

De realiteit is ver te zoeken en twijfel zelfs wel eens of tekort echt een tekort aan medewerkers is of gewoon een waarderingstekort van de bedrijven zelf aan potentiele medewerkers. Men moet je de inwerktijd en leermogelijkheid ook geven en gunnen, als dat niet is kan je wel spreken over tekort maar veroorzaken ze die zelf. Blijkbaar kan het nog uit vanwege de vele zoekenden. Hoop dat het snel veranderd, daarmee zullen de eisen ook versoepelen. :P
Bij mij op het werk zijn ze al twee jaar bezig om een goed iemand te vinden (programmeur) en ten eerste lijkt het erop dat er niemand in Nederland te vinden is. Als er al iemand mag komen solliciteren komen ze echt vanuit alle windstreken (Egypte, Chili, China); mensen die bijv. paar jaar in Europa al de IT-banen (lees: gaten) opvullen. Maar geen enkele programmeur voldoet zogenaamd volledig aan de eisen.

En als iemand wel goed genoeg lijkt te zijn dan valt mijn werkgever over de eisen (goed salaris, cursusvergoeding enz) van de sollicitant. En degenen die door alle rondes heen zijn gekomen en er een tijdje werken wordt dan over gezeurd dat ze als ze op een project worden gezet dat ze niet instant volle toeren mee kunnen draaien en dat ze hun geld niet volledig waard zijn. Wat me opvalt is dat er dan nu uiteindelijk maar wordt gekozen voor buitenlandse partijen zoals bijv. Polen omdat die voor minder geld exact hetzelfde resultaat opleveren. Terwijl de ervaring is met Nederlandse sollicitanten/programmeurs dat ze vaker denken dat ze recht hebben op van alles, omdat ze dat ook maar gewend zijn.

Maar aan de andere kant vind ik ook: je hebt als werkgever niets te willen als er schaarste is en je moet maar accepteren dat je voor bijv. programmeurs veel geld moet neerleggen en dat ze niet exact kunnen wat je eist. Simpel een kwestie van vraag en aanbod.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 22 juli 2024 16:04]

Werkgevers hebben vaak ook de instelling dat technische functies laagbetaalde functies zijn. Managers, dat is andere koek. Die vallen in veel hogere schalen en krijgen bonussen. Verkopers idem. Die krijgen targets en als ze die halen krijgen ze ook bonussen. http://dilbert.com/strip/1993-12-13

Het aantal technische functies die ik gezien heb waar men een bonus in het vooruitzicht stelt waren op één hand te tellen.

Techneuten zijn simpel volk. Die moeten maar genoegen nemen met simpele salarissen. Ik krijg het idee dat HR vaak dat beeld heeft. En gedeeltelijk hebben ze gelijk: techneuten zijn meestal geen vechters voor een hoger salaris. HR houdt er echter geen rekening mee dat die techneuten in dat geval elders gaan solliciteren en dan opeens weg zijn. Een nieuwe medewerker vinden kost veel geld en in de tussentijd ligt het werk stil. En dan vragen ze zich af waarom ze niemand kunnen vinden met exact die skills set voor dat hongerloontje 8)7

Een goede technicus is zijn salaris dubbel en dwars waard.
Misschien bij bedrijven waar techniek geen core-business is. Je zit dan in de niet bijzonder leuke positie dat je 'overhead' bent.

De bedrijven waar ik heb gewerkt hebben juist allemaal die techniek als core-business, en dat merk je in de beloning en secundaire arbeidsvoorwaarden. Die zijn goed, zo niet uitstekend.
Mijn ervaring is juist dat je als manager veel minder betaald krijgt dan de technisch specialisten die aan jou rapporteren. Een managers-functie levert meer stress en verantwoordelijkheden op tegen een relatief schamele vergoeding met als risico dat je functie ook nog eens geschrapt zal worden als "overhead".
Technische IT functies worden echt niet laagbetaald !
Wel vreemd want er zijn wel genoeg programmeurs te vinden in het binnenland, ze dienen echter wel een kans te krijgen en daar ligt veel meer het probleem. Leuk en aardig men uit andere landen overal mensen vandaan halen en gemeentes opleidingen bieden (ik gun het ze allemaal) maar men vergeet dan wel de opgeleide mensen in ons eigen land die op deze manier aan de kant worden geschoven. En je krijgt geen ervaren mensen als die kansen er niet liggen.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 22 juli 2024 16:04]

Van de andere kant bekeken: Het is voor (voornamelijk kleine) bedrijven heel vervelend als je iemand in dienst neemt die bijvoorbeeld C# beheerst en nog wat talen... en er dan na 3 maanden achter komen dat die persoon eigenlijk helemaal niet zo bedreven is in de taal als hij/zij deed voorkomen. Dan heb je best pech als werkgever, als je nog 3 (of als je pech hebt, 9) maanden moet betalen voor een persoon die helemaal niet kan wat aangeboden werd.

Programmeurs zitten vaak op een eilandje, het is moeilijk in te schatten of ze goed werk leveren tot het te laat is.
Programmeurs zitten vaak op een eilandje, het is moeilijk in te schatten of ze goed werk leveren tot het te laat is.
Misschien wordt het dan tijd voor een vacature voor een nieuwe projectleider. Als die na een maandje nog niet weet of iemand geschikt is...

En er is best wel een verschil tussen beheersen en beheersen. Ik vind persoonlijk dat je als werkgever beter iemand kan aannemen met een goede affiniteit met programmeren en een oplossingsgerichte mindset, dan iemand met alle certificaten die je maar kan bedenken.
Maar goed, ik ben geen werkgever, en zeker geen HR.
Ben het helemaal met je eens maar het zal je maar zelden gebeuren dat er een interviewer aan tafel zit zoals ik.
Ik heb lak aan allerlei theoretische blabla en nodig rustig mensen uit die NIET de vereiste certificaten/diploma's hebben maar WEL de potentie en werkervaring die ze tot geschikte kandidaten maakt.
De gladde praters en mensen met alleen maar mooie diploma's/certificaten vallen bij mij genadeloos door de mand omdat ik zelf een praktijkmens ben en de juiste vragen weet te stellen. Een IT'er die zichzelf dus slecht heeft weten te verkopen op zijn CV heeft dan tenminste wel een kans en ik heb maar 1 keer in al die jaren spijt gehad van mijn keuze omdat de persoon in kwestie werd betrapt op onwettige handelingen.

Voorwaarde is wel dat je de recruiters en HR de voet dwars zet en eist dat ze niet domweg een lijstje eisen/certificaten afwerken maar jou actief bij de voorselectie betrekken en jou de vacature-tekst laat opstellen. Een hiring manager moet tijd investeren om een goede kandidaat binnen te halen, maar dat "verlies" maak je goed als de nieuwe werknemer de juiste persoon op de juiste plek blijkt te zijn. Helaas zullen de meeste bedrijven dit hele selectieproces uit handen geven en dan ben je dus overgeleverd aan mensen die geen verstand van de materie hebben : meestal "verbouwen" ze de vacature/jobprofiel al zodanig dat er buzzwords in staan en je als sollicitant niet kunt bepalen of je solliciteert naar een baantje als melkboer of C++ programmeur |:(
Dan laat je ze toch een kleine opdracht doen?
"En wat denk je dan? Die vacature staat MAANDEN open."

LOL, dan had ik toch echt wel "Ja" gezegd op de vraag "Heeft u ervaring met Drupal"? Ik zou dat dezelfde dag van het eerste telefoongesprek nog geinstalleerd hebben en er een beetje mee gespeeld hebben. Dat was ook wat ik zelf deed in 2006. :)
Dat soort van "liegen" werkt enkel op kort termijn. En in zijn geval binnen 1 dag aangezien hij direct aan de slag moest.

Het was beter geweest om te zeggen dat hij ervaring heeft met diverse CMS systemen (over het algemeen verschillen ze niet bijster veel van elkaar qua werking en architectuur, enkel de implementatie) i.p.v. op elk naampje ja of nee te zeggen.
Het was beter geweest om te zeggen dat hij ervaring heeft met diverse CMS systemen (over het algemeen verschillen ze niet bijster veel van elkaar qua werking en architectuur, enkel de implementatie) i.p.v. op elk naampje ja of nee te zeggen.
Dat heeft hij ook gedaan ;)
- Bla, bla... gesprekje.
- R: Ah, u heeft ervaring met PHP. Heeft u ook met Drupal gewerkt?
- M: Nee, sorry. Helaas niet, maar wel met X, Y en Z.
- R: Dat is jammer. We hebben toch iemand nodig die DIRECT kan beginnen.
[...]
Dat heeft hij ook gedaan ;)
[...]
Ik bedoelde het zo:
- * Katsunami wordt gebeld door een recruitmentbureau.
- Bla, bla... gesprekje.
- R: Ah, u heeft ervaring met PHP. Heeft u ook met Drupal gewerkt?
- M: Ik heb door de jaren heen dat ik PHP gebruik met diverse contentmanagementsystemen gewerkt en ervoor geprogrammeerd. Dus ik kan dat gemakkelijk oppakken. Het kan geen probleem zijn.
Toch wel even anders als iemand aardbei vraagt en je enkel glashard met banaan, appel en peer antwoordt, i.p.v. te antwoorden met fruit.

Dit "foefje" kan natuurlijk niet altijd (zoals bijv. C, C++, Objective C en C# over een kam scheren) maar wel als de gevraagde technologie de technologie waarvan je kennis hebt grotendeels overlapt.

Overigs vind ik "DIRECT kan beginnen" een merkwaardige eis voor een softwareontwikkelaar-vacature. Eerder iets voor een baantje aan de lopende band en/of een baan waar de inhoud van de opdracht zo goed als homogeen is.
Een bedrijf waarbij ik op dag 1 een werkplek krijg toegewezen en al het benodigde (van voorgeïnstalleerde IDE tot alle requirements en architectuurdiagrammen) in mijn handen krijg gedrukt moet ik nog tegen komen.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 22 juli 2024 16:04]

Dat antwoord past niet op hun afvinklijstje ;)
Naja, als je werk zoekt dan is het inwerken op een ander CMS als je wel ervaring hebt met een paar anderen ook maar een paar dagen werk. Dus als je dat even in je vrije tijd doet voor je eerste werk dag is dat ook geen probleem :+
Dit is eerder het probleem dat er een mooie verstoringslaag zit tussen de vacature en de sollicitant: de HR-afdeling.
Of nog erger: de recruiters.

Die kunnen enkel punten afvinken.
God Recruiters, je word er strontziek van, zelfs hier in Noorwegen weten ze het nog te presteren om me lastig te vallen met baantjes als "Senior Productie Management voor een grote partner in het midden des lands. Gevraagde Ervaring: C#, Java, Excel, Access, Mijn Moeder, Management cursus 15, Geld Beheer, inspireren van onderdanen. Hielen likken van managers en graag voor 150k per maand gegarandeerd... nou ja... eigenlijk 2k per maand... maar goed we hebben je aandacht toch?"

Zelfs eentje een keer midden in de nacht (3 uur snachts)! "Bel ik je uit bed? "Nee tut ik lig in de dakgoot!"".
Zelfs eentje een keer midden in de nacht (3 uur snachts)! "Bel ik je uit bed? "Nee tut ik lig in de dakgoot!"".
goddank voor DND mode op smartphones tussen bepaalde tijden. (als ik in bed lig). Uitgezonderd mensen op de VIP lijst. (vriendin, storingsdienst werk, directe collega's, ex-vrouw ivm onze dochter, etc)
Haha... die recruiters ken ik. Ze zitten vaak in andere landen en hebben niet altijd op hun netvlies dat jij wel eens in een andere tijdzone zou kunnen zitten ondanks het feit dat ze dit wel zouden moeten weten als ze LinkedIn of je CV goed hebben bekeken :(
Als sollicitant ben ik juist op zoek gegaan naar bedrijven die gebruik maakte van een bepaald framework. Ik ben op zoek gegaan naar werkgevers die gebruik maakten van het framework waar ik zelf enthousiast van word. Namelijk in mijn geval als PHP programmeur is dat het Laravel framework. Ik had in één week drie sollicitaties en 3 aanbiedingen. Dit was niet in Limburg maar misschien moet je ook juist solliciteren bij een bedrijf die een framework en taal gebruikt waar jij mee bekend bent of graag mee werkt. Want waarom zou ik random gaan solliciteren en geforceerd worden om bijvoorbeeld met Drupal te gaan werken waar ik geen passie bij voel. Overigens zijn de verschillen in PHP frameworks gewoon zo groot dat ik het wel heel reëel vind als een bedrijf geen tijd of geld heeft voor interne opleiding om dan te kiezen voor een programmeur met kennis over het framework.
Overigens zijn de verschillen in PHP frameworks gewoon zo groot dat ik het wel heel reëel vind als een bedrijf geen tijd of geld heeft voor interne opleiding om dan te kiezen voor een programmeur met kennis over het framework.
Het is ook niet reëel om te zoeken naar mensen die ervaring hebben met specifieke frameworks. Die ga je namelijk zelden vinden, behalve als je het hebt over de ECHT grote frameworks, zoals ZEND of Symphony.

Van Laravel heb ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord. Op dit moment maak ik gebruik van Yii.
Laravel is op het moment trending en ook relatief nieuw (ongeveer zo'n 3 jaar oud) Je zal de keuze voor dit framework dus ook alleen zien in relatief nieuwe projecten. Ik ben pas een jaar aan het werk en heb daarvoor op school telkens Laravel gekozen voor mijn projecten omdat ik daar gewoon heel enthousiast van werd. Bijkomend voordeel voor mij was dat bedrijven die kiezen voor Laravel ook investeren in innovatie en niet blijven hangen bij een framework en dat alles paste precies in het plaatje voor mij en ik had rekening gehouden met het feit dat er dus ook minder werkgevers voor zijn, maar toch had ik 3 aanbiedingen in een week en heb ik gekozen voor één van deze aanbiedingen en dat is nu mijn huidige werkgever.

Ben het er trouwens mee eens dat het niet reëel zou zij om te zoeken naar mensen die met zeer specifieke framework werken. Dan moet je als werkgever ook gewoon er van uit gaan dat je werknemer niet gelijk aan de slag kan. Maar Laravel vind ik daar niet toe behoren.

Laravel lijkt trouwens erg op Symphony het gebruikt namelijk ook een hoop Symphony packages.

[Reactie gewijzigd door HitDyl op 22 juli 2024 16:04]

Ach elke paar maanden is er weer een nieuw PHP framework trending, je word er mee doodgegooid. En zoveel verschillen ze niet, zoals hierboven ook al vermeld werd als je al met een aantal van die frameworks ervaring hebt, dan is de volgende zo opgepakt. In een paar dagen snap je de nieuwe framework wel en in een week of 2 schud je het uit je mauw.
Daar ben ik het helemaal niet mee eens kijk naar een paar mogelijkheden van Laravel: Namespaces, Traits, Composer of Eloquent. Die zal je niet vinden bij bijvoorbeeld Zend. Zoveel verschillen zijn er dus echt wel. Bovendien is Laravel niet zo maar "yet another framework"* en ik vind dat als je echt goed wil programmeren in Laravel je voldoende kennis en ervaring nodig hebt van deze nieuwe PHP 5.4+ technieken die je niet zal hebben meegekregen bij het programmeren met Zend.

*Laravel word gezien als meest populaire framework van 2014
Dus als je Laravel niet kent, en zegt dat het "yet another" is zou ik mij toch echt afvragen of je niet wat vaker de ontwikkelingen binnen PHP moet bij houden.

Bronnen:
http://www.sitepoint.com/best-php-frameworks-2014/
https://github.com/search...results&type=Repositories
http://code.tutsplus.com/...unity-by-storm--pre-52639
Als er al ervaring is met meerdere frameworks dan is een nieuwe erbij geleerd echt niet veel werk. Ondanks dat elk framework wel zijn eigen aparte dingen heeft.

Zelf ervaring met Zend, Cake en een hele handvol kleinere. Ook zelf een half framework om smarty heengebouwd.
Een nieuwe oppakken is een paar dagen werk om door te hebben wat er anders is of hoe je veel zaken beter kan aanpakken op Framework X of Y. Binnen een paar weken schud je de regels zo uit je mauw. Om het volledig google-loos door te hebben ben je misschien wat langer bezig.

Maar binnen je proef periode moet je als degelijk programmeur (ik ben maar een scripter) zonder problemen met een nieuw/ander framework kunnen werken.
Ik zit in exact dezelfde situatie. Ik ben van opleiding elektromonteur met een Belgische opleiding. Woon ook regio zuid-Limburg, maar zijn er vacatures? Genoeg! Het stikt daar v/d industrie. Alleen wel effe 3 jaar minimaal ervaring hebben. Hoe vaak ik al niet aan de telefoon heb gehangen met uitzendbureau's, bedrijven, ... waarin ik het op een gegeven moment zo zat was dat ik vriendelijk maar beslist de vraag heb gesteld hoe ze ooit iemand willen vinden.
Hoe willen ze de 'tekorten' gaan opvangen over 20-25 jaar, als mijn generatie ook al in de 40 is? M.i. krijg je dan nog moeilijker een contract/baan.
Kreeg nooit een goed antwoord, dus dat is wel tekenend voor de situatie in sommige branches.

Resultaat? Ik doe iets helemaal buiten mijn vakgebied, waar ik me 4 jaar in heb gespecialiseerd. Goed, ik ben natuurlijk niet de enige, en er zijn genoeg mensen die beter zijn als mij, maar je krijgt simpelweg geen kans. Hersenloos achter een computer zitten, mensen telefonisch helpen - wat ik nu doe - willen ze je wel voor, maar dan wel 't minimumloon. Iets opbouwen is dus ook al zo goed als out of the question.

Beetje belachelijk dit, wordt er giftig van. Om deze onzin moet ik terug naar Rotterdam, want daar zoeken ze er wel interns/schoolverlaters in mijn branche.


Laat ik even duidelijk vermelden dat ik niemand belachelijk wil maken aangaande het beroep dat hij/zij doet. Of dit nou callcenter/monteur/muzikant is, iedereen is nodig in mijn ogen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 651216 op 22 juli 2024 16:04]

Ik herken in jouw verhaal mijn situatie toen ik als schoolverlater in het zuiden van het land aan het werk wilde.
Heb me helemaal in de rondte gesolliciteerd maar het was altijd hetzelfde liedje : geen praktijkervaring.
Ben toen in de avonduren begonnen met een IT studie en ik was overdag via een uitzendbureau aan het werk in hele andere bedrijfstakken voor het minimumloon (distributiecentra, betoncentrale). Overal opgemerkt dat ik met die studie bezig was en uiteindelijk na een jaar een telefoontje gekregen van een bedrijf in de Randstad die "gehoord hadden van een collegabedrijf in het zuiden van het land" dat ik een IT functie ambieerde. Mijn "werkervaring" in uiteenlopende bedrijfstakken werd plotseling als zeer waardevol ervaren, ook al had het niets met mijn opleiding te maken. Zo ben ik uiteindelijk binnen een maand aangenomen en verhuisd naar Zuid-Holland en heb nooit meer hoeven te solliciteren omdat de headhunters me inmiddels goed weten te vinden.

Mijn advies : blijf moed houden en doe desnoods tijdelijk een stapje terug als dat betere kansen oplevert om je droombaan te krijgen. Blijf vooral positief en accepteer dat niet alle functies overal in het land voor het oprapen liggen

[Reactie gewijzigd door rhk22463 op 22 juli 2024 16:04]

En dat wil ik dus ook. Helaas met mijn huidig werk ( Call center ) heb ik dusdanig wisselende uren dat ik geen opleiding kan doen. Kan er wel om janken, want ik ben niet gebouwd om levenloos achter een computer te zitten, dag in/uit hetzelfde probleem voor mensen op te lossen. Ik wil een uitdaging, leren, noem maar op. Ben het gewend om onderaan het trapje te staan, want ook ik heb productiewerk gedaan, bij SITA huisvuil opgehaald, enz enz... Werken wil ik dus. Ik ga er zelfs 200 KM voor verhuizen zodat ik ook maar een flinterdun kansje er op heb.

Ik blijf hopen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 651216 op 22 juli 2024 16:04]

(...) recruitmentbureau (...)
Daar heb je het al.

Dat is juist een type bedrijf dat enkel "arbeiders wil verkopen". Kort door de bocht komt het wel daarop neer, want vakinhoudelijke kennis over de vacatures die ze aanbieden hebben ze niet. Helaas worden uitzendings-, recruitment- en detacheringsbureaus nog steeds gezien als eerste optie voor het zoeken van een baan.

Als je werk wilt zoeken, doe je er beter aan om direct aan (regionale) IT-bedrijven te vragen of nog iemand nodig hebben die kennis / ervaring heeft met X en Y. Het werk wat je gaat doen is nota bene de kennis/ervaringen toepassen waar je (ooit) voor geleerd hebt. De vraag is eerder bij welk bedrijf je dat gaat doen.
Kwestie van goed kiezen en weten wat je wilt. Ik heb mijn huidige baan via een recruitmentbureau verkregen.

Ik zat in een positie waarin ik een fulltime baan had. Ik zou dan dolgraag bij verschillende IT bedrijven willen kijken hoe de sfeer daar is en of ze tijd hebben om mij te laten zien of het bedrijf ook een cultuur heeft waar ik graag wil werken. Dit zou mij echt ontzettend veel tijd gekost hebben.

Ik heb mijn bemiddelaar een lijstje met eisen/voorkeuren gegeven en die heeft een selectie voor mij gemaakt. Hierop ben ik bij een 5 tal bedrijven geweest en uiteindelijk de keuze gemaakt voor mijn huidige werkgever.

Ofwel, een recruitmentbureau is zo slecht nog niet maar je moet wel weten wat je wilt en wat de (on)mogelijkheden zijn van zo'n bureau.
Als ze je confronteren met dat soort vragen geven ze eigenlijk al aan dat je niet geselecteerd bent. Voor de vorm worden dan nog wat inhoudelijke vragen gesteld. Als ze je echt willen hebben en je geeft aan dat je nog niet met Drupal hebt gewerkt maar wel met andere talen dan is dat geen probleem. Als je kunt programmeren is de taal immers geen probleem en dat weten recruiters ook.

Mensen worden vooral geselecteerd op of ze in de organisatie passen. En dat is vaak heel snel te zien.
Mensen worden vooral geselecteerd op of ze in de organisatie passen. En dat is vaak heel snel te zien.
Je gaat me niet wijsmaken dat ik, en velen met mij, niet geschikt zouden zijn en niet zouden passen in meerdere tientallen aan organisaties. Dat lijkt me gewoon onzinnig. Vaak krijg ik al telefonisch of per mail bijna direct te horen dat ik 'helaas niet in het gezochte profiel pas' als ik moet aangeven geen ervaring te hebben met een of ander stukje obscure software die men gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 16:04]

Toch werkt het zo. Zeker van die vage afwijzingen zijn alleen maar om er vanaf te zijn. Als men je echt wilt hebben dan zijn details of wel of geen specifieke ervaring hebben niet van belang.

Het is hetzelfde als met verkopen: als een klant zegt dat het te duur is willen ze je wel. Als ze zeggen dat feature X niet helemaal goed is, dan willen ze helemaal niet me je samenwerken.
Ik weet nooit of ik moet lachen of huilen als ik weer een vacature zie voor een Starters functie waarbij je 3 jaar werkervaring nodig hebt (maar je vervolgens niet als zodanig willen betalen..)

Iemand moet ze volgens mij toch eens goed uitleggen wat een Starter is....
Wat ze bedoelen is dat ze iemand met 3 jaar werkervaring zoeken die dus genoeg ervaring heeft om zo niets te hoeven investeren in de werknemer en daarbij genoegen neemt met de werkzaamheden en het salaris van een starter...
Nee, dat noemt men 'voor een dubbeltje op de eerste rang zitten' ;)
Nee, dat noemen ze 'flexibel', 'van deze tijd' en 'met zijn allen de lasten dragen'.

Want:
succes is een keuze
arbeid is vrijheid
verzet is laf
Het ligt dan toch wel een beetje aan je achtergrond. Ik heb vanaf 2002 tot op heden ongeveer 80% van mijn tijd met development klussen in limburg bezig gehouden (4,5 jaar kerkrage, daarna 4 jaar detachering in noord brabant en limburg, en vervolgens Voerendaal.

Zit nu weer in maastricht gedetacheerd, en de klus had ik 2 weken voordat ik bij mijn nieuwe werkgever startte nadat ik 3 dagen als beschikbaar op de markt was.

Ook in limburg is genoeg werk te vinden als developer, alhoewel het voor de ene programmeertaal misschien wat moeilijker kan zijn dan de andere,
Het ligt dan toch wel een beetje aan je achtergrond.
...
Ook in limburg is genoeg werk te vinden als developer, alhoewel het voor de ene programmeertaal misschien wat moeilijker kan zijn dan de andere,
Dat is best mogelijk; er is wel werk te vinden op het gebied van front-ends en het in elkaar zetten van webshops en dergelijke. Dat is echter niet waar ik voor gestudeerd heb, en ik ben er dus minder goed in (en minder geïnteresseerd in) vergeleken bij het technische werk dat ik normaal doe.

Ik solliciteerde dus minder op frontendwerk dan op andere meer technische vacatures, maar van die laatsten zijn er veel minder te vinden. Nu heb ik gelukkig wel een baan waarin het technische backend/low-levelaspect veel zwaarder weegt dan frontend. Hoewel ik voor mijn spul natuurlijk wel een UI nodig heb, hoef ik die voor het grootste deel niet zelf te maken. Mijn collega's kunnen dat sneller en mooier dan ikzelf.

Eén ding wat ik wel erbij moet zeggen is dat ik niet gedetacheerd kan werken; ik mag vanwege een visuele handicap namelijk niet autorijden. Dat verandert echter niets aan de zaak dat ik vaak genoeg afgewezen werd voor werk dat ik prima zou kunnen uitvoeren na een paar weken inwerktijd.
Thuis wat C# projecten oppakken zodat je sneller ermee kunt beginnen kan handig zijn toch?
- R: "Maar.... C, C++ en C#... dat is toch allemaal alleen maar een variant van C; dat is toch in principe allemaal hetzelfde?"
:'). Het is allemaal iets met een C.
Helemaal gelijk. Zeker over het "junior" verhaal. ze verwachten dat als je net van school af komt, waar je waarschijnlijk met verouderde lesstof hebt gewerkt, je ineens elk framework en/of software pakket binnenstebuiten kent.

Ook omdat vaak de uitzendbureaus een "technische" recruiter hebben zitten die eigenlijk niets meer kan dan oplezen wat het bedrijf heeft opgeschreven aan eisen, en een beetje leuk kunnen meepraten, en dus totaal niet kunnen inschatten wat je werkervaring/kennis echt waard is.
Haha.. zo vergelijkbaar! ik zit me ook lens te zoeken, maar dan in een andere sector. Dacht na het behalen van me diploma dat ik wel binnen een paar maanden ergens een startersfunctie kon vervullen. Wat een optimist was ik toen :p

*Dhr. X: "Ik zie in je CV staan dat je CAD kan tekenen, je hebt een VCA etc. etc. Dat is héél mooi ja.... maar we zoeken toch iemand met minimaal x jaar ervaring.

En zo gaat elke mail die ik terug krijg of een gesprek wanneer ik bel n.a.v. een vacature. Bij sommige ben ik zelfs uitgenodigd en bekeken ze blijkbaar mijn CV/Portfolio voor de eerste keer wanneer ik met ze aan tafel zit. :/ (zowel bij aannemers als architectenbureaus gebeurd)... inmiddels nu ruim een jaar en 100+ sollicitaties verder. 't gaat toch een beetje knagen, een discussie aangaan over dat iedereen een keer bij "0" begonnen is, schiet je ook niks mee op.. maar de link van avalaxy vat 't eigenlijk perfect samen :9
Helemaal mee eens, leuke voorbeelden overigens.

Waar het er voor mij op neerkomt is dat velen in manager en personeel wervingsland nog weinig tot niets van IT begrijpen, maar die zijn wel goed bezig eigen incompetentie te verstoppen achter hun beslissingsmacht.

Er zitten nog erg veel digibeten en die kunnen niet goed functioneren in de moderne samenleving. Helaas hebben deze mensen wel zeggenschap en dus is het wachten tot ze uitsterven. Klinkt grillig, maar al zouden ze willen, ze kunnen er vaak niets meer aan doen. Dus zo simpel wordt het dan.

Ik heb ook gegronde twijfel aan het nut om 50 jarigen om te scholen tot IT personeel. Een enkeling kan die stap mogelijk maken, maar de meesten niet. Is er echt geen omscholing te maken die betere kans van slagen heeft?
"Blij" jouw stukje gevonden te hebben, ben dus niet de enige die er zo over denkt. Eisen zijn pietleuterig hoog en een fantastisch portfolio lijkt al evenmin te helpen want daar wordt niet naar gekeken, het gaat om de specs en je persoonlijkheid is al helemaal niet van belang. Nou ja, dat je niet verbaast zal reageren, dat wel, dat je alles aanneemt.

Zo heb ik meerdere sollicitaties gehad waarbij ik werd uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek en vervolgens bij binnenkomst meteen een test moest maken. Dus zo: "Hai ik ben Michiel en we gaan even een testje maken". Wanneer je daar dan een beetje verbouwereerd op reageert kun je beter meteen weer naar huis gaan want dan krijg je eenmaal thuis te horen dat je houding niet okee is (of iets in die geest). Vind het nogal onbeschoft om iemand te laten komen voor een kennismakingsgesprek (en dus ook iets te vertellen over jezelf en iets te weten komen over het bedrijf) om vervolgens een test onder je neus gedrukt te krijgen. Dat je daar dan problemen mee hebt vinden ze dan raar, ik ben nog steeds een mens denk ik dan. Heb overigens niets tegen een inhoudelijke test, elke andere vorm van testen wel. Maar bij elke test, kan het ook wat later in het traject aub?

SCRUM is ook zoiets, heb je het niet/ken je het niet, kun je het vergeten. Heeft niets te maken met programmeren maar wel met de organisatie ervan en dat valt te leren (eigenlijk valt alles te leren zeker met een goede basis), alleen mag je niet meer leren, want wanneer iemand anders er wel ervaring mee hebt dan wordt die het. Dus je moet ALLES weten en kunnen wat ze vragen, wie je bent is niet belangrijk, eerst moeten de specs kloppen. Dit onderstaande plaatje is ook zo'n mooi voorbeeld: Jong, goedkoop en veel kunnen.
http://aknextphase.com/wp.../04/Age-vs-Experience.png

Ofwel, het mag allemaal geen geld kosten. Daar krijg je dus hele onpersoonlijke specs gerelateerde sollicitaties van, op zoek naar de 100% match zullen we maar zeggen. In de ICT moet je al ontzettend veel weten en er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Vaak staat wat je moet weten totaal niet in verhouding met wat je als beloning krijgt. De (sales)manager verdient nog meer dan jij.

Zo heb ik ook via een uitzendbureau gewerkt voor Exact, werd opgemerkt dat ik het meer dan prima deed. Mocht ik solliciteren voor dezelfde functie maar dan met een contract. Okay, toen kwam de IQ-test (niet eens een inhoudelijke test) en onvoldoende gemaakt. Kreeg geen contract en dat terwijl ik het werk al drie maanden deed! Rare wereld.

Je CV wat 'opleuken' kan, bedrijven doen dat trouwens ook heel vaak. Meerdere malen meegemaakt dat het intern niet zo gaat als is voorgesteld. Bijvoorbeeld de omgang met code, de organisatie rond projecten, afspraken, geen opleiding kunnen volgen terwijl dat wel is afgesproken, etc. Wanneer je daar dan opmerkingen over maakt kan je wel eens als lastpost aangemerkt worden.

Dan kom je op sample code opsturen voor een sollicitatie. Zomaar naar een onbekende wat code opsturen. Vraag je of zij dan ook iets willen opsturen dan is dat ineens een gekke vraag. Of wanneer je dat niet zomaar kunt vinden ze dat ook raar, bijvoorbeeld i.v.m. beveiliging. Dan stuur je een stuk code op of bibliotheek met de uitdrukkelijke vermelding "Dat het niet alles omvattend is maar een aardige indicatie geeft". "We denken dat niet genoeg ervaring hebt" krijg je dan te horen en dat op basis van niet allesomvattende informatie. De hele CV met projecten daar kijken ze dan niet naar, alleen naar dit stukje code en mijn code is echt geen rommeltje. Ken echt een mega hoeveelheid aan programmeertalen dat begonnen is met assembler. Ook dat maakt geen indruk.

Dus je moet precies passen in het plaatje, wat ze willen, zonder dat het een cent hoeft te kosten. Denk dat het niet meer gaat om software maar om verkopen van deze software en daarvoor hebben ze mensen nodig die het trukje kennen zodat het zo min mogelijk aan investering kost. Dat je meer weet of andere dingen weet doet er dan niet toe. Zoveel mogelijk cashen in zo weinig mogelijk tijd is het meest belangrijke voor zo'n bedrijf. SCRUM is daar ook een belangrijk onderdeel in.

Het wordt tijd voor een derde dotcom knal (en dan geen verkopersbullshit er meer in).

[Reactie gewijzigd door codebeat op 22 juli 2024 16:04]

ik ben het met je eens...
de echte kwaliteit jobs.... software architectuur... full stack programmeurs.. programmeurs in c++ / python/ java android zie je niet terug komen.. alleen php grrrr...


alleen dat is ook niet het enigste probleem... als hbo software engineer met meer dan 6jaar werk ervaring ... ga ik niet werken voor een brutoloon van 2300euro!!! ze willen mij betalen als een mbo'er..

dan is het toch logisch dat ik voor me zelf ga beginnen...
..

tevens vind ik dat bedrijven moeten stoppen met lui zijn en stoppen mensen te laten zoeken door luts bedrijven. hun kunnen nooooit inschatten of iemand de juiste persoon is. ook al mis je een onderdeel van de baan. want die persoon kan heel erg leergierig zijn en het gemiste onderdeel zo onder de knie krijgen..
bedrijven moeten zelf gaan zoeken!!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 142554 op 22 juli 2024 16:04]

Dit ben ik geheel met U eens. Maar bij dit soort bedrijven wil ik niet eens werken, daar zit waarschijnlijk niet veel toekomst in. Daar ontbreekt het namenlijk aan net datgene wat ze zoeken: goede managers. Met enige realiteitszin.
"In Limburg zou een tekort aan hoog opgeleide ict-ers zijn."
. . . .
En wat denk je dan? Die vacature staat MAANDEN open. Ik word (werd) zelfs meerdere keren door verschillende EN datzelfde bureau gebeld; zelfs het bedrijf heeft me al gebeld. Echter, als ze horen dat ik geen "officiële werkervaring bij een ander bedrijf heb" in Drupal, dan is het: "Nee, sorry... we zoeken iemand die direct kan beginnen."
Soortgelijke ervaringen gehad een kleine 10 jaar geleden.
Toen ben ik tot de conclusie gekomen dat er ook een stukje "commercieel denken" achter zit. Als je je verplaatst in het uitzendbureau, dan kijk je hier anders tegenaan. Een uitzendbureau kan investeerders hebben, heeft klanten en misschien ook andere partijen waarmee ze contact hebben. Hoe meer vacatures er zijn, hoe meer investeerders geneigd zijn om te investeren in dat uitzendbureau, en hoe meer klanten geneigd zijn om klant te worden van dat uitzendbureau. Immers, een uitzendbureau met veel vacatures lijkt op het eerste gezicht een zeer gezond bedrijf. Bovendien zijn de vacatures niet onderhevig aan reclamebelasting, want een vacature is geen reclame.
Kortom:
  • Vacatures zijn goedkoper dan reclame;
  • Je kunt met vacatures je gezicht laten zien op de markt;
  • Vacatures wekken vertrouwen op bij diverse partijen.
Makes sense, toch?
op andere vakgebieden is het nu nog veel erger in de arbeidsmarkt. 8)7

macht ligt momenteel volledig bij de werkgevers. Er zijn anders wel * slimmere of harderwerkende (*nou ja in iedergeval voor minder geld) pool of anders wel een roemeen etc.
Hele goede ontwikkeling, maar het arbeidsklimaat in Nederland voor hoogopgeleide ICT'ers blijft in vergelijking met andere landen onder de maat. Zo kun je qua beloning op een gegeven moment nauwelijks meer groeien zonder in een management functie terecht te komen (en dus de techniek te verlaten), waar in landen om ons heen het veel gebruikelijker is dat er voor heel goed technisch personeel gewoon meer betaald wordt. Ik denk dat de provincie Limburg in die zin ook veel last heeft van de Belgische, maar met name de Duitse arbeidsmarkt, waar je al gauw behoorlijk meer kan verdienen als de taal geen hindernis is.

Als men bijv. kijkt op Payscale, dan zie je bijv. dat een Senior Software Engineer al snel 15-20K per jaar meer verdiend dan in Nederland. Stel dat je vanuit het mooie Limburg een uurtje of anderhalf moet rijden voor een dergelijk verschil, dan zou ik dat ook wel doen (is voor iedereen natuurlijk een persoonlijke afweging). Vaak is je perspectief dan ook nog eens beter dan in Nederland, door bovenstaand punt.

[Reactie gewijzigd door Venator op 22 juli 2024 16:04]

Dit heeft ook totaal geen zin. ICT opleiding is natuurlijk vrij breed (kan servicedesk medewerker zijn, maar bijvoorbeeld ook software engineer...), maar als je een beetje goed moet zijn in je werk moet het je al liggen wil je überhaupt kans maken. Bij een gemiddelde Informatica opleiding waar het als doel is software engineer te worden heb je bij deeltijd, waar dus al mensen zitten die vaak werken en al diploma's en "denkniveau" hebben, dat van de 25 mensen die je aan het begin van het jaar hebt misschien 10 over blijven om dat de rest het gewoon niet kan. Niet alles is zomaar te leren.

Voor 50 plussers is dan nog de vraag hoe veel zin het heeft om daar wat mee te gaan doen. Hoe lang gaan ze nog in de markt zitten? Hoe snel kunnen ze nieuwe informatie verwerken? Je besteed al snel 30% van je tijd aan bij blijven... als je dan een 50 plusser bent die al moeite heeft met de materie en dan ook nog eens net begint is er weinig kans op een werkplek waar je daadwerkelijk nuttig ingezet kan worden.

Dit alles in combinatie met het arbeidsklimaat maakt eigenlijk dat dit hele project totaal geen zin heeft, een bak geld gaat kosten, en op z'n best een tijdelijke hobby voor de betreffende 50 plussers betekent.
Alleen zitten de bedrijven waarschijnlijk niet op 50-plussers te wachten, maar op jongelui die 'van deze tijd' zijn.
Dat is een misverstand. Er is een kentering gaande die de oudere werknemers wel degelijk aantrekkelijk maakt als werknemer.
Een 50-plusser, zeker in IT, is wel degelijk "van deze tijd" omdat je anders al direct uitgekakt bent in ons vak. Bovendien zie ik dat de 50-plusser veel ervaring en stabiliteit meebrengt en minder ziekteverzuim heeft dan de jongere medewerkers (je zou het niet verwachten maar het is echt zo ! ).
Bedrijven die veel moeten investeren in werknemers zijn daarom minder blij met jonge honden die in een mum van tijd weer opstappen naar een andere werkgever of willen jobhoppen. De oudere werknemer is dan wel duurder, het is een betere investering voor veel bedrijven en dat begint men nu ook door te krijgen.

Ik plaats wel een kanttekening bij het "omscholen" van werknemers : een jaartje studeren en dan op de arbeidsmarkt komen met alleen een HBO-papiertje zondere relevante werkervaring werkt niet. Dan ben je als 50-plusser veel minder aantrekkelijk !
Dit was ook het eerste waar ik aan zat te denken. Waarom zou je iemand van 50+ zonder ervaring (want anders hadden ze de opleiding niet nodig) aannemen als je ook iemand van 25 kan aannemen?

En met ervaring bedoel ik natuurlijk ervaring uit de ICT.
Sowieso neem je liever iemand aan die jong is, die net een 4 jarige opleiding achter de rug heeft en de nodige stages heeft gelopen op relevante posities. Als ik dat afzet tegen geen ervaring noch stages, een sneltrein opleiding van 9 maanden :/ en iemand die relatief oud is dan is de keuze voor bedrijven snel gemaakt.
Wat maakt de duur van de opleiding uit? Een HBO bachelor diploma voldoet aan dezelfde eisen, of de opleiding nu negen maanden of negen jaar duurt.

Daarmee gezegd: als ik moest kiezen tussen een 50+er die net een IT-opleiding heeft afgerond en iemand van begin 20 die net een IT-opleiding heeft afgerond dan zou mijn voorkeur in eerste instantie al bij de 50+er liggen. Die twintiger is na een jaar of twee weer vertrokken, die 50+er blijft waarschijnlijk tot z'n pensioen. Daarnaast is ervaring buiten je specifieke vakgebied ook heel waardevol, en daar heeft die twintiger niets van.
Ik zou kiezen voor degene die het meeste enthousiasme / passie uitstraalt en daarnaast de juiste skills heeft (zowel soft als hard).

Het is afhankelijk van de functie of je meer hebt aan de karakteristieken van de dynamische, flexibele doch vluchtige jongeling of de gedegen, rustige en in het algemeen meer ervaren / wijze "oudere". Je zou zeggen dat het in de ICT altijd allemaal erg snel gaat, maar zeker de wat grotere bedrijfsomgevingen zijn voor een jong iemand al snel frustrerend log en inflexibel terwijl een wat ouder iemand daar veel minder last van heeft.
Anoniem: 578669 @Pnothy23 februari 2015 13:13
Diegene moet ook in het team passen anders gaat het ook de verkeerde kant op. Ik denk dat het ook vooral om ervaring gaat. Niet alleen vakkennis maar ook sociale vaardigheden zijn zeer belangrijk. Iemand van 50 kan ook gezellig zijn en goed z'n ding doen. Er is tenminste weer hoop voor mensen die 50+ zijn voor werk. Deze mensen waren ooit ook jong!
Ik zou kiezen voor degene die het meeste enthousiasme / passie uitstraalt
De pest is dat er niks te kiezen valt, er is een tekort aan ict-ers in Limburg, blijkt. Straks staan er dus 50-plussers aan de balie. Kies maar.

Hun pensioen is uitgesteld, dus men kan er langer van genieten
Eisen doen er niet zo veel toe bij IT, het maakt niet denderend veel verschil wat voor diploma je hebt... je moet kunnen bewijzen dat je kan wat je zegt te kunnen. Wat daarbij heel belangrijk is, is dat je flink veel uren besteed hebt aan IT, en dat die ervaring zich uit in kundigheid. De kans dat een 50-plusser dan kundiger is dan een 20'er is vrij klein. Het maakt ook niet veel uit of de 20'er over 2 jaar weg is of de 50+'er tot z'n pensioen blijft: met de 20'er verdien je met je 2 jaar goed geld, met de 50+'er weet je van tevoren dat alle eventuele investeringen die je maakt van relatief korte duur zijn om dat de persoon toch niet meer dan 15 jaar zal blijven. Als je daar 5 jaar van af trekt om dat een 50+'er in de eerste 5 jaar onmogelijk het vereiste niveau zal hebben als die nul ervaring had met IT op het moment dat ie met de opleiding begon blijft er dus op z'n best 10 jaar aan goede inzet over. Haal daar die 2 jaar van je twintiger af die je normaal zou hebben, dan heb je 8 jaar over. Dus in principe doe je als werkgever dan heel veel moeite voor iemand die na een paar jaar werken pas echt iets kan betekenen en dan op z'n best 8 jaar lang iets waard kan zijn binnen een bedrijf.
Eisen doen er niet zo veel toe bij IT, het maakt niet denderend veel verschil wat voor diploma je hebt... je moet kunnen bewijzen dat je kan wat je zegt te kunnen. Wat daarbij heel belangrijk is, is dat je flink veel uren besteed hebt aan IT, en dat die ervaring zich uit in kundigheid. De kans dat een 50-plusser dan kundiger is dan een 20'er is vrij klein.
Want? De kans dat die 50 plusser veel langer met IT te maken heeft gehad dan die 20er is gigantisch.
Het maakt ook niet veel uit of de 20'er over 2 jaar weg is of de 50+'er tot z'n pensioen blijft: met de 20'er verdien je met je 2 jaar goed geld, met de 50+'er weet je van tevoren dat alle eventuele investeringen die je maakt van relatief korte duur zijn om dat de persoon toch niet meer dan 15 jaar zal blijven.
Hier zit totaal geen logica in. Bij iemand die twee jaar bij je werkt zijn de investeringen van langere duur dan bij iemand die 15 jaar bij je werkt?
Als je daar 5 jaar van af trekt om dat een 50+'er in de eerste 5 jaar onmogelijk het vereiste niveau zal hebben als die nul ervaring had met IT op het moment dat ie met de opleiding begon blijft er dus op z'n best 10 jaar aan goede inzet over.
Ditzelfde kan je met die twintiger doen. Dan blijft er -3 jaar aan goede inzet over.
Haal daar die 2 jaar van je twintiger af die je normaal zou hebben, dan heb je 8 jaar over.
Hier gaat de logica helemaal overboord.
Dus in principe doe je als werkgever dan heel veel moeite voor iemand die na een paar jaar werken pas echt iets kan betekenen en dan op z'n best 8 jaar lang iets waard kan zijn binnen een bedrijf.
In tegenstelling tot twee jaar investeren in iemand die vervolgens met de door jou gedane investering naar een ander bedrijf stapt?
Want? De kans dat die 50 plusser veel langer met IT te maken heeft gehad dan die 20er is gigantisch.
Eh. Nee. Het artikel heeft het specifiek over 50 plussers die geen IT ervaring hebben en daarom een opleiding gaan doen. Die 20er heeft waarschijnlijk al IT ervaring van voor de opleiding, tijdens de opleiding en tijdens de stage die je verplicht moet doen.
Hier zit totaal geen logica in. Bij iemand die twee jaar bij je werkt zijn de investeringen van langere duur dan bij iemand die 15 jaar bij je werkt?
Hier werd even aangenomen dat het duidelijk was dat de 50+'er veel investering nodig heeft en de 20'er niet.
Ditzelfde kan je met die twintiger doen. Dan blijft er -3 jaar aan goede inzet over.
Zie bovenstaande punten.
Hier gaat de logica helemaal overboord.
Als je goed kijkt zie je dat het over investeringen vs. resultaat gaat.
In tegenstelling tot twee jaar investeren in iemand die vervolgens met de door jou gedane investering naar een ander bedrijf stapt?
Die 20'er heeft een stuk minder investeringen nodig, of misschien wel geen, en het is helemaal niet verplicht een 2-jarig contract en daarna een overstap he.
Toch vind ik je conclusie, totale onzin.
Waarom zou een 20 tiger minder investering vergen dan en 50 met ervaring van een opleiding en werkervaring, waarin hij ook met computers heeft gewerkt. Zijn interesseren ligt ook bij computers, anders doet hij de opleiding niet, bovendien is hij hoog opgeleid, al was dat misschien in een ander vak gebied en een andere tijd. Dat feit betekent niet dat een 20 gelijk de betere optie is een minder investering kost en makkelijk in te werken is. Bovendien betekend dat niet, dat de 20 wel de ervaring heeft. Athans daar ga jij gemaks halve van uit. Terwijl de ervaring niet anders zou kunnen zijn.
Het lijkt er op dat jij er vanuit gaat dat oudere in de samenleving niets snappen, vooral niet van computers.
Er staat in het artikel dat het over 50 plussers gaat zonder IT ervaring die dus omscholing nodig hebben om iets met IT te gaan doen. Dat willen ze gaan doen in minder tijd dan een normale opleiding. Hoe wil je meer ervaring aan mensen die geen affiniteit hebben met IT 'geven' in minder tijd? Een 20'er heeft tenminste 4 jaar ervaring inclusief een half jaar stage, en meestal wel meer. Ik heb nog geen mensen aangenomen zien worden die van school kwamen en voor hun opleiding niks met IT had. Bijna iedereen die de opleiding met succes voltooid heeft had zelf al genoeg in IT gedaan en zelf gekozen om in IT verder te gaan. Dat is gewoon iets wat je niet kan reproduceren met een 50'er zonder IT ervaring op een ultrakort IT omscholingstraject.

Stel dat dit project voor omscholing voor mensen die de arbeidsmarkt niet wil voor mensen was die juist WEL IT-ervaring hebben is er nog steeds geen nut, om dat het niet is alsof de markt ze opeens wil om dat ze een of ander gesubsidieerd sneltraject doorlopen hebben. Behalve bij de laagste posities is je diploma in de IT wereld een stuk minder waard dan ervaring, affiniteit en bewijs dat je kan leveren met een testproject of een portfolio. Geen van die dingen zie ik beschreven worden in dit Maastricht-project.
Hier heb je weer veel doe er niet zijn.
Je zegt dat de 50 plaats geen affiniteit hebben met ICT. Dat zie ik niet staan. ZE hebben geen ervaring. Net zo veel als de jongeren. De 4 jarige opleiding waar jij naar refereert lijkt mee een MBO opleiding, daar heeft men ondermeer een stage. Bij een HBO opleiding niet. Bovendien krijg je ook veel andere vakken die niet met ICT te maken hebben. Waar de 50 plusser dispensatie voor zou krijgen. En het vergroot wel degelijk de kans op een baan, hoe klein die ook zou zijn voor een 50 plusser. Niets doen levert zeker niets op.
Niets doen levert inderdaad niets op. Iemand die affiniteit heeft met ICT zal sneller buiten de groep 50-plussers vallen die op kosten van een (lokale) overheid een omscholing krijgen, om dat ze zelf al wel wat gedaan hebben of om dat ze al werk hebben. Zo moeilijk is dat toch niet. Als je geen werk hebt en je van jezelf weet dat ICT een optie is om dat je er goed mee bent, dan ga je natuurlijk niet thuis zitten wachten tot iemand je een omscholingscursus aanbiedt.

Verder is MBO volgens mij een 3 jarige opleiding met stage, een HBO is zeker weten een 4 jarige opleiding met stage van tenminste 900 uur waarbij rapportage en dergelijke over je stage inbegrepen zitten. In de praktijk komt dat uit op zo'n 780 uur daadwerkelijke ervaring bij een bedrijf waar je stage loopt.

Affiniteit is natuurlijk meer dan 'zin hebben om te computeren', misschien dat je het zo leest, ik bedoel daar dus mee dat het personen zijn die altijd al technisch vaardig waren. Dat zijn meestal ook de mensen die nog gewoon aan het werk zijn. Juist dat soort mensen zitten niet echt thuis te niksen. De doelgroep van het project is dan ook mensen die wel thuis zitten te niksen en niks met ICT hebben. Het probleem met 50-plussers zonder ICT ervaring is dat je een beetje met mensen zit die op z'n best alleen technologische kennis van school van ±35 jaar geleden hebben gehad en misschien wat extra cursussen bij een vorige werkgever. Niet echt iets om op je CV te zetten ofzo. Niet in de informatica wereld in elk geval. Behalve als je een of andere specialist bent met COBOL of oude AS/400 B-series systemen beheerd hebt is je historische kennis waardeloos in de wereld van nu, voornamelijk op plekken waar IT-personeel tekort is. Houd daar wel rekening mee: het gaat niet over ICT algemeen, maar over daar waar de tekorten zijn. Ook bij dit voorbeeld geldt natuurlijk: als je een specialist bent en antieke systemen goed beheerst, dan is de kans erg klein dat je geen baan hebt op het moment. Ook daar zijn namelijk tekorten.

Op die manier kan je het hele probleem zien: alle makkelijk te vullen ICT posities zijn al gevuld. Het gaat om de vacatures waar geen personeel voor te vinden is, het is niet alsof je dat oplost door wat mensen een paar boeken door te laten nemen en dan een diploma te geven. Als het zo makkelijk was kon het prima met expat's gedaan worden, maar die zie je daar ook niet geslaagd ingezet worden. Ik kan de moeilijk te vullen vacatures pas aan een expat geven na er 20 geprobeerd te hebben. Echte skills zijn gewoon schaars en leer je gewoon niet door naar school te gaan, maar krijg je door code te hacken en zelf ervaring op te doen.

Nogmaals: je kan mensen wel een diploma geven, maar dat maakt in de IT weinig uit. Als je iets kan ben je nuttig, anders niet. Wat er op je papiertje staat wordt eigenlijk gewoon genegeerd.
Ja je hebt helemaal gelijk jo, die mensen die door bedenken snappen er totaal niets van. Jij daarentegen wel.
Niets meer in te brengen tegen jouw argumenten. Als je thuis zitters al beticht van niets doen, en de opleiding of cursussen niet te zaken doen. Houd de hele discussie op.
Ik denk dat er heel wat mensen zijn die heel graag iets willen doen en heel veel werk verrichten om betaald werk te vinden, maar helaas hun leeftijd tegen hebben. Het is namelijk een feit dat je als ouder minder welkom bent bij een nieuwe baan.
Je probeert het nu te laten lijken alsof mensen die wel wat kunnen puur op basis van hun leeftijd geweigerd worden bij een selectieronde voor een vacature, dat slaat natuurlijk nergens op. Het komt simpelweg neer op zelfredzaamheid m.b.t. kennis vergaren en ervaring. Als je iemand van 50 jaar of meer dezelfde ervaring geeft, hij/zij dezelfde zelfredzaamheid in het vergaren van kennis om iets te kunnen heeft als een 20-jarige, dan is er geen enkele reden waarom zo'n persoon niet aangenomen zou worden.

Wat er echter constant gerepeteerd wordt is dat je 50-jarigen en ouder aan zou moeten nemen om dat ze 'andere kwaliteiten' hebben. Dat is nou juist het probleem: men zoekt geen andere kwaliteiten of levenservaring, maar een passende oplossing voor een probleem. Als je die oplossing niet bent krijg je de baan gewoon niet.
9~15 maanden parttime en dan een bachelor diploma krijgen.
Dan mag je uitgaan dat je deelnemers al een dosis voorkennis hebben, of de waarde van een bachelor is onderhevig aan inflatie.

Je hebt natuurlijk een limiet aan de aantal uren in een jaar, je kan wel doen alsof je in negen maanden evenveel kan leren als in negen jaar, dit is natuurlijk niet zo. Laat staan fulltime 4 jaar vs parttime 9 maanden.

Ik zou als ik op een P&O afdeling werkzaam ben deze C.V.s rood afstempelen, dit klinkt gewoon bijna als diploma fraude? Blijkbaar ben je als oudere een uitzondering op de norm: 4 jaar HBO bachelor, of 3 jaar WO bachelor.
Ik zou als ik op een P&O afdeling werkzaam ben deze C.V.s rood afstempelen, dit klinkt gewoon bijna als diploma fraude? Blijkbaar ben je als oudere een uitzondering op de norm: 4 jaar HBO bachelor, of 3 jaar WO bachelor.
Dat lijkt me wat voorbarig en een twijfelachtige actie. Even een belletje naar het ministerie van onderwijs of zo over de legitimiteit van de opleiding is te veel moeite?
Misschien onterecht vanuit een professioneel standpunt, maar deze mensen komen indirect aan de waarde van mijn eigen diploma.
Mijn persoonlijke standpunt handhavende, stempel ik deze dus gewoon af (in mijn fictieve rol als P&O'er)

Wellicht ook een slippery slope redenatie, maar de volgende stap is een vierweekse bachelor, en daarna eentje gratis bij elk tweede pak wasmiddel.
Een bachelor staat voor een bepaalde maatstaaf; zoals door mij wel gezegd indien een dosis voorkennis mogelijk om op redelijk korte termijn te halen, maar zo vanuit 't niets in 9 maanden parttime een bachelor ICT, dat kan gewoon niet.
Misschien onterecht vanuit een professioneel standpunt, maar deze mensen komen indirect aan de waarde van mijn eigen diploma.
Want je hebt het diploma bekeken en kunnen beoordelen dat het niet voldoet aan de criteria waaraan jouw diploma voldeed? Of zeg je dat simpelweg omdat het volgens jou "gewoon niet kan"?
Knuppel in 't hoenderhok stijl:

Voor een WO bachelor draai je volgens het huidige systeem 60 ECTS per jaar, waarbij elke ECTS voor 28 uur studie staat. Dit is 1680 uur per jaar, en dat drie jaar lang (5040 uur total load).

Er wordt nu een oudelullenclub opgericht, en die krijgen in 9~15 maanden een papiertje, gelijk van waarde aan een hierboven genoemd diploma.

Dat gaat er bij mij niet in. Niet linksom, niet rechtsom, niet op de "zielig oude mensjes" manier. Gewoon niet.

Leuk dat ze "iets met computers" willen doen, leuk dat er aan ze gedacht wordt. Maar voor half werk een heel diploma, dat kan gewoon niet.
Ik voel hier en beetje en onderbuik gevoel tegen oudere mensen. Ja natuurlijk ben je als jongeren nog een beetje opstandig en klopt er niets van wat je ouders en oudere allemaal vertellen. Maar dat houd natuurlijk niet in dat je even en opleiding en deze mensen onderuit schopt als of het en hobby cluppie is.
Die volgens jou bij voorbaat al niets kunnen. Want ze zijn immers oud.

[Reactie gewijzigd door trisje op 22 juli 2024 16:04]

Je slaat hier de plank gigantisch mis (met betrekking tot de strekking van mijn intentie that is)
Ik gun iedereen z'n zingeving; mocht je dit op je 50e halen uit een nieuw gevonden interesse in computers, godspeed.

Waar ik hier sterk tegen ageer is iedere hobbyclub deelnemer een certificaat meegeven en daar Bachelor op zetten. Dit is een wettelijk beschermde titel, waar je zuinig op moet zijn (het systeem van beschermde titels). Er is namelijk geen vervanging voor; je kan er niet simpelweg een pleister op plakken of een kusje op geven.
Negen maanden parttime, dat is waar ik over val. Niet wie het doet, wat het onderwerp is, of op welke plek van de aarde dit gebeurt, maar het feit dat iemand met wat aankloten in een vrij uurtje in de avond dezelfde titel mag claimen als iemand die daar vier jaar fulltime in heeft moeten investeren.

[Reactie gewijzigd door dyrc op 22 juli 2024 16:04]

Ik begrijp wat je bedoeld, maar Wacht even het is 9 maanden tot 16 maanden dat is dus al twee jaar. Plus nog een scriptie schrijven. Waar ook wel de nodige tijd in gaat zitten. Bovendien krijg je bij veel opleidingen dispensaties waardoor je de studie kan verkorten, het gaat hier dan ook om hoog opgeleiden.
Nu weet ik niet hoe intensief de opleiding zelf is, en hoe het gaat met een reguliere vier jarige opleiding.
en dit is precies de reden waarom HBO dimploma op termijn niks meer waard gaat worden.

Zo is het ook gegaan met MBO.

Gelukkig kan je op WO niveau de universiteiten tenminste nog beetje met elkaar vergelijken. Zoiets moeten ze ook invoeren op HBO en MBO. Mensen moeten begrijpen dat niet alle MBO/HBO/WO opleidingen zelfde waard is. Het doet er enorm toe bij welke instituut je het hebt behaald.
Yep, volledig mee eens.

En een veelgehoord iets is dat de directeur zegt "een jong persoon kunnen we nog kneden" en bij een ouder persoon lukt dat niet meer. En dan kiezen ze de jongste. Die is waarschijnlijk ook veel goedkoper. En zit waarschijnlijk beter in de nieuwste materie, als ie een 4-jaars opleiding heeft gedaan en waarschijnlijk daarnaast al jaren voor zichzelf voor de lol heeft geexperimenteerd. Als laatste, en ja dat zie ik ook bij mezelf, verzette ik toen ik jong was toch meer werk op een dag als nu. Dat zal wel niet bij iedereen zijn, maar ik denk dat "oudjes" over het algemeen met de jaren toch iets langzamer worden (en minder flexibel).
Maar niet alle functies behoeven frisse bijdehante jongeren. Er zijn zat functies met taken die bestaan uit routine werk wat betrouwbaar uitgevoerd moet worden en welke wellicht niet eens uitdagend genoeg zijn om een jonger iemand langdurig vast te houden. Laat staan dat er een hoop functies zijn die nauwelijks of geen doorgroei mogelijkheden bieden.

Daarnaast kunnen ouderen vaak goed gekoppeld worden aan jongeren, omdat zij meestal wat meer overwicht hebben en waar nodig de jongeren ook in het gareel kunnen houden.

Voor een functie die behoefte heeft aan moderne ideeën, en innovatieve creativiteit zijn ouderen vaak (niet altijd) minder geschikt. Soms willen we misschien niet geloven dat het hoger ICT segment ook gewoon heel routine gerichte en zelfs "saaie" functies omvat..

Bovendien, ter reactie op artikel; als er zo veel openstaande vacatures zijn en de meeste werkzoekende zijn 50-plus, dan is het hoe dan ook een mooi initiatief.
Minder flexibel ?? Geef is An waarom Men minder flexibel zou zijn. Als je je van verliest of wil is jong en oud even flexibel. Misschien zijn de oudste daar zelfs beter in, want wat ik hier over het algemeen les, is alles behalve flexibel.
Waarom heeft iedereen het over kiezen wanneer er blijkbaar geen keuze is? Dit blijkt uit de 300+ vacatures waar over gesproken wordt. Mischien is een 50-plusser niet altijd de beste keuze uit alle bestaande mogelijkheden, maar wel uit alle beschikbare mogelijkheden.
Jongeren hebben in de ICT sowieso meer ervaring dan een 50 plusser met alleen een opleiding. De jongeren van 25 zijn namelijk opgegroeid met computers en internet.
Wanneer je een -25 een vaste baan geeft weet je als werkgever dat je voor 40 jaar verplichtingen aan gaat, dat is een periode die niet te overzien is. Neem je een 50+ aan, dan ga je verplichtingen aan voor 10-15 jaar dat is nog steeds lang maar het is enigszins te overzien. Voor sommige bedrijven is het een voordeel dat je niet voor eeuwig aan je personeel vastzit.
Voor 40 jaar verplichtingen? In welke tijd leef jij? Zeker in de ICT is 40 jaar bij één baas werken zéér zeldzaam. Bovendien kun je ook eerst nog eens beginnen met een jaarcontract.
Bedrijven die écht verlegen zitten om een ICT'er zullen het moeten doen met het aanbod van werkzoekenden. Als dit alleen 50+-ers zijn, kan ik me voorstellen dat deze mensen toch aan de slag kunnen.
Omdat hij wellicht ook andere ervaringen heeft die kunnen helpen. Al lang een werkethiek heeft ontwikkeld. Ervaring in andere branches heeft en op gebruikerservaring daar een beeld heeft gevormd van wat beter zou kunnen aan die processen.

Inzicht in de bedrijfsprocessen van zijn vorige werkgevers. Dat zijn stukjes ervaring die van belang kunnen zijn bij het werven. Die juist in het voordeel wegen van een oudere werknemer. Iemand die tegen wil en dank werkloos werd, gekozen heeft om ondanks zijn leeftijd zich om te scholen, dus blijkbaar gemotiveerd is.

Maar goed, alles staat bij de kwaliteit van de opleiding en de selectieprocedure hiervoor. Als er op dat punt verzaakt wordt, dan wordt het gewoon weer zo´n subsidieproject om alleen maar de lesgevers bezig te houden.
..als je ook iemand van 25 kan aannemen?
"...tekort aan informatici in Limburg."
Zoals iemand anders hier ook al zegt, er is een tekort aan informatici in Limburg, anders zouden ze dit project niet opzetten.
Ligt eraan, een Office applicatie beheerder kan prima een 50+ persoon zijn.

"Ik krijg dit plaatje niet goed in mijn Word..."
Daar wil je als leergierige IT'er niet mee te maken hebben lijkt mij.
Totdat er formulieren worden gebruikt vol VBA en en/of koppelingen met externe databronnen. En Excel en Access zijn dan ook meteen al een probleem.
Een FTE (met bijbehorend 50+ loon) verspillen aan iemand die enkel simpele Office problemen oplost welke makkelijk door de stagiair kunnen worden afgehandeld lijkt me een duur geintje.
Hoezo "met bijbehorend 50+ loon"?
Ik heb nergens in mijn CAO staan dat mijn loon verdubbeld als ik 50 word.

Echt het "oudjes zijn duur" fabeltje is echt wel heel hardnekkig zeg.
Er staat zoveel niet in de CAO. Bij loononderhandeling worden jaren werkervaring vaak echter wel meegenomen, ongeacht of deze geheel relevant zijn voor de functie of niet.
Het gaat mij niet om wat er precies in een CAO staat. Het gaat mij erom dat het idee dat een 50+ er "per definitie" een keer zoveel zou verdienen dan een 25-er niet terecht is.
Ik stel niet dat het per definitie zo is, daarnaast staat het tussen haakjes, laat het weg en het punt is hetzelfde.
Als je vanuit een baan solliciteert, dan telt je huidige salaris als uitgangspunt. Er zullen maar weinig mensen zijn die een significant lager salaris accepteren voor een vergelijkbare functie, of de onvrede (of de 'wip') bij de huidige werkgever moet wel héél groot zijn.

Maar daar gaat het hier niet om: dit gaat om werklozen, en waarschijnlijk onbemiddelbare werklozen anders betaalt het UWV deze opleiding niet. Die mensen hebben dus (uitzicht op) een bijstandsuitkering, en dan is het oude salaris bij een nieuwe baan een stuk minder relevant.

Gezien het tekort aan ICT'ers in Limburg zal het startsalaris niet helemaal op het minimum zitten, maar bij het UWV zal de vlag niet uit gaan als jij een baan weigert omdat het salaris je niet aanstaat - en dus zullen werkgevers laag inzetten. Als sollicitant zul je dus je marktwaarde moeten kennen, en stevig moeten kunnen onderhandelen.
Oudere medewerkers krijgen veelal extra vrije dagen (CAO), daarnaast werken de meeste pensioennen zo dat je op latere leeftijd meer pensioen moet opbouwen (wat meer afdracht voor je baas betekend) .

Dat maakt heel veel uit kwa kosten, al zie je er niet direct iets van terug als medewerker
Anoniem: 145867 @QQ223 februari 2015 21:43
Vroeger gingen ze er ook uit dat als men ouder is men meer ervaring heeft en meer kan. Echter de wereld is heel anders. Jongeren kunnen vaak veel meer dan de ouderen. Qua kennis + sneller ervaring opdoen en zelfs overstijgen. In kortere tijd veel meer ervaring en kennis opdoen dan in die 40 jaar "ervaring".

Dat is het probleem. Dat model van ouder worden en meer verdienen gaat tegen de werkelijke productiviteit van de persoon. Als ze dat gewoon naar elkaar toe trekken zullen ouderen dus meer in trek komen. Maar goed. Men is nog steeds van mening dat oudere mensen "meer" ervaring hebben. Ervaring kun je niet meten in "tijd". Maar in volume.
Nog even en "50+ loon" staat gelijk aan beter als bijstand. Op een servicedesk maakt het echt niet uit en die 50+er zal langer op die functie (willen) blijven zitten. Ook kunnen 50+ers ingezet worden om een bepaalde senioriteit uit te stralen.
Anoniem: 16328 @Deveon23 februari 2015 13:03
Ook kunnen 50+ers ingezet worden om een bepaalde senioriteit uit te stralen.
Die uitstraling is snel verdwenen als er geen kwaliteiten aanwezig zijn.
Ligt eraan, er zijn zat MBO'ers die toch nog iemand nodig hebben die ze vertelt om toch even naar die call te kijken of dat ze het proces niet juist toepassen. Hiervoor is daadwerkelijke IT kennis eigenlijk niet nodig. Enkel kennis van de procedures van de betreffende organisatie.

Op veel servicedesk zie je dat de teamleider een ervaren servicedesk medewerker is waardoor hij/zij zelf teveel met inhoudelijke punten bezig is. Als de teamleider geen sterke inhoudelijke kennis heeft (maar hiervoor vertrouwd op zijn senoirs) heb je deze valkuil niet.
Je hebt toch geen HBO nodig om een scriptje af te werken? Dat doe je bij de McDonalds ook.
Hier hoor ik weer en types IT kwaaltje, simpele probleempjes kan de stagiaire wel even oplossen. Alsof en goede helpdesk persoon niets hoest te kosten. Want hij hoest immers niets te kunnen. Het is natuurlijk veel moeilijker om een file server te bouwen en een Exchange server. Dan de medewerkers van adequaat help te voorzien. En goede helpdesker is zijn geld meer waart dan een zelf ingenomen systeem beheerder. In sommige bedrijven snappen ze dit en worden deze personen goed betaald, Sorry maar ik werk al te lang in de IT en kom dit toch iedere keer weer tegen. Dat ondertoontje om een medewerker te helpen met bv word document.
Neen, lees de reactie waarop ik reageer. Een goede helpdeskmedewerker zou die context meegenomen hebben.
Ja ik kan lezen en schrijven (oke niet foutloos) en zelfs begrijpen, toch veranderd er niets aan mijn reactie. Maar het zou kunnen zijn dat ik het niet begrijp, omdat ik geen helpdeskmedewerker ben.
Werkgevers krijgen extra bonussen wanneer men een 50+ aan neemt.
Dus zo duur zijn die oudjes nog niet.
Senioren zijn iets minder impulsief en baseren hun mening liever op iets dat ze zeker weten en gaan derhalve een opleiding, zonder dat ze enige kennis hebben genomen van de inhoud en hoe het verder is opgezet, niet op voorhand al afbranden.
Mmm best een sterk argument om een senior in dienst te nemen.
Senioren zijn vaker eigenwijs en weten het allemaal wel. Daarnaast zijn ze minder open voor vernieuwing/verandering.
Dat lijkt mee ook erg van toepassing op jongere werknemers.
Ze zijn soms stroomt eigentijds want de oudjes snappen het niet.
Anoniem: 145867 @trisje23 februari 2015 21:46
Vroeger kon je een product ontwikkelen en deze 15 jaar uitmelken. Nu moet je elke paar jaar het product volledig vernieuwen omdat de wereld zo snel verandert.
Ouderen zijn vaak gewend aan dat "vroegere" en het uitmelken. Maar nu kan dat niet meer. De wereld is snel snel snel... helaas. Alles gaat om de paar jaar volledig op zijn kop.
Ja dat heb ik de afgelopen jaren in de IT wereld gezien, programma's volgen elkaar wel op maar het zijn gewoon opvolgingen van de oude versies. Bovendien is het allemaal niet zo hecties in de IT, vele bedrijven blijven gewoon op de oude versie hangen. Alleen de hardware wordt eens in de vier, vijf jaar vernieuwd. Software kan soms 10 jaar mee.
Uiteraard zijn deze mensen om code te kloppen te duur, laat dat inderdaad aan de jongelui over.

1 woord is hier belangrijk: domeinkennis. En laat dat net hetgene zijn dat pas afgestudeerden niet hebben en zij wel, en van onschatbare waarde is. Zo overbruggen deze mensen business en ICT (denk aan de automatisatie van business processen) en zijn geschikt voor meer senior rollen.

Staan bedrijven daarop te wachten? Zeker.
Domein kennis is zeker iets dat een ouder iemand kan hebben maar de vraag is of dit relevante domein kennis is. Het betekend namelijk wel dat hij op zoek moet naar een bedrijf waar deze domein kennis een voordeel is. Afhankelijk van de domein kennis kan dit gemakkelijk zijn of heel moeilijk.
Alleen zitten de bedrijven waarschijnlijk niet op 50-plussers te wachten, maar op jongelui die 'van deze tijd' zijn.
Dat hoeft niet.
50plussers hebben natuurlijk wel al behoorlijk veel ervaring in bepaalde branches. En die kunnen ze dan best combineren met hun nieuwe ICTkennis.

Ik hoop ook dat dat de insteek zal zijn van het project, als het namelijk puur gaat om kennis en ervaring die een twintiger heeft die net de school verlaat dan denk ik dat deze doelgroep minder interessant is.
Je wilt deze mensen juist hebben vanwege de hoeveelheid ervaring die ze hebben op bepaalde markten, waarbij je nu eenmaal iets in de ICT moet doen wil je daar verder mee kunnen.
Goed initiatief. Ben benieuwd hoe dit uitpakt maar de intentie is in ieder geval de juiste. Hopelijk komen er meer overheidsorganen die het licht zien en gaan inzetten op programmeurs.
Alleen zitten bedrijven waarschijnlijk niet te wachten op 50+ers
Lol.
De vraag hier in Eindhoven is vele malen groter dan het aanbod (en in de randstad voor zover ik begrepen heb (en op de prijzen let) niet heel anders).
offtopic:
Zit zelf voornamelijk in web en app


Dus al was je een moslim met een pimpelpaarse tulband, een gezicht vol met tatoeages, een baard tot aan je ballen en de 65 al lang gepasseerd het werk ligt voor het oprapen. Zeker voor de flexibele 'ondernemer' is het binnenharken als een malle.

Ik kan niet zeggen dat er een grotere vraag is naar oudjes, maar gezien het GIGANTISCHE tekort aan programmeurs is het voor 99% een aanbodmarkt.
offtopic:
AFAIK is alleen in de markt voor flash het aanbod groter dan de vraag

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 22 juli 2024 16:04]

Anoniem: 426269 @eL_Jay23 februari 2015 12:45
Hmmm, interessant. Zou je een linkje met zoekresultaten kunnen plaatsen van al die ads? Of hoe ik moet zoeken? Eindhoven met straal 30km ofzo? Ben zelf allround (PHP) web developer (dus frontend en backend).
Serieus?

Ik woon in een low-IT regio en ik krijg wekelijks via LinkedIn berichtjes van recruiters...
Die recruiters krijgen al geld als zij de kaartenbak vullen.
Al krijgen ze geld voor elke keer dat ze in de sloot springen, dat maakt mij niet uit.

Mijn huidige baan is tot stand gekomen met hulp van een recruiter. Na enkele aanbiedingen te hebben verzameld heb ik met meerdere gesproken over mijn wensen en wat ik zoek in een nieuwe werkgever. En dat is prima gelukt.

Ja, ik had ook zelf kunnen zoeken naar functies en brieven schrijven. Echter mijn tijd is beperkt en voor die recruiters is het daily business. Waarom dan moeilijk doen?
Dus toon je aan dat je "van deze tijd" bent via je CV.
Tsja. Bedrijven zitten er niet op te wachten, in Limburg *is* al geen werk te vinden (vergelijk met oost-Groningen... je zal er maar moeten wonen...), het is de vraag of die 50-plussers er op zitten te wachten; tenzij ze al iets met informatica hadden, maar ja, dan hoeven ze ook niet nog te gaan studeren..

Kortom: weer een prima marktonderzoek gedaan door een universiteit die hun centen tóch wel krijgt, ongeacht het praktisch nut.
Anoniem: 655981 @PdeBie23 februari 2015 13:07
Een ervaren ICT'er van 50+ kan nog wel wat vinden, maar een 50 plusser die weinig tot geen ervaring heeft gaat het heel erg lastig krijgen vermoed ik.

Er staat wel in het artikel dat er een tekort is aan hoog opgeleide Ict-ers in het zuiden, maar weet niet of er heel veel bedrijven zijn die dit willen gaan opvangen door middel van onervaren 50 plussers.
Qua kosten maakt het niet heel veel uit. Je neemt ze voor een bepaald salaris aan, en dat kan gelijk zijn aan een jonger iemand. Daarnaast nemen deze mensen wel een heleboel werkervaring mee, levenskennis, en er is een redelijke kans dat ze langere tijd willen blijven zitten. Dus als je het wilt, heb je iemand voor 15-20 jaar in dienst. Een twintiger met ambitie ben je binnen drie tot vijf jaar kwijt. En dan nog - er is een tekort daar - we hebben het over Limburg, niet Amsterdam!
Waarom iemand van 50+ aannemen met een groot risico op gebreken dan wel werkelijke problemen. Vele CAO'en schrijven voor dat iemand met kinderen of iemand van bepaalde leeftijd in een hogere loon schaal valt; dus deze mensen vallen direct af. Waarom iemand aannemen die nog nooit in de IT heeft gewerkt. Dan zal men toch moeten accepteren dat men een bijstand niveau dan wel minimum loontje van 1100 eurootjes mag teren voor de komende jaren. Maar dan nog; waarom niet iemand van begin 20 aannemen die opgegroeid is met de technologie wat er met de paplepel is ingegoten en iemand die affiniteit dan wel 4/6/8 jaar lange opleiding met allerlei extra certificaten aannemen voor vrijwel hetzelfde geld?
Sinds 2008 zie ik vele hbo ITérs werk doen van mbo iters.

Dit is weer duidelijk een noodgreep van de lokale overheid om iets te doen aan het grote gehalte van werkloze 55ers die door beleid van de federale overheid er te makkelijk zijn uit te gooien.
WoW als je 55 plus bent wordt je als ITer toch niet meer aangenomen (eigen ervaring)! Kansloos project!
8)7 :z 8)7
Onzin. De gemiddelde leeftijd bij mij op kantoor is ongeveer 40. Ik heb een collega van 61 die sneller queries uitspuugt dan een groentje vanaf het hbo.

Ja, je moet óf kwaliteit hebben óf papieren. Maar leeftijd is wel het slapste excuus.
Zo'n onzin is dat niet. Mijn vorige directeur vetelde me dat 30 jaar al oud was om aangenomen te worden in de IT. "Laat staan 35", waren nog zijn woorden. Dat is natuurlijk ook weer wat voorbarig want als je goede kwaliteiten hebt, zeker als ze schaars zijn, dan zul je altijd welkom zijn.

Maar het ligt natuurlijk ook aan het team. Als iedereen inclusief de directie tussen de 20-30 zit, dan ga je op je 50e echt niet aangenomen worden met je net behaalde HBO.
De basis van mijn argument is dat leeftijd alleen niet een factor is. Zoals je zelf ook zegt: "want als je goede kwaliteiten hebt, zeker als ze schaars zijn, dan zul je altijd welkom zijn."

(ps, directie van 20 jarigen? Dat is meer uitzondering dan regel)
Yup.

De directie was eind in de 20 tot 30. Dus zeg 27, 28 en 30. Dat valt binnen wat ik zei. ;)
En wat denkt die directie over tien jaar te doen?
Anoniem: 426269 @Enai23 februari 2015 13:03
Dat wil je niet weten. :) Het bedrijf waar ik destijds werkte werd na 3 jaar al overgenomen door Lost Boys Inc. Dus die directie hoefde niet echt meer te werken.

Maar de grootste directeur (die 50% had, de andere 3 hadden ongeveer 17% van het bedrijf) was onlangs nog in het nieuws. Hij was een interimmer ergens in de zorg en had net voor een jaar 3 ton premie meegekregen... :(

Zo is ie dus al bezig vanaf het jaar 2001. Heb met hun geen medelijden. :)
Ja en nee. Ik ben werkzaam in IT en kreeg op mijn 35ste te horen dat ik bij de ouwe lullen hoorde. Mijn nieuwe manager die net van de Universiteit kwam zei letterlijk : "Meneer x , U bent een vriendelijke oude man waar in mijn nieuwe organisatie geen plek voor is". Pijnlijk om te horen dat je amper 10 jaar aan het werk bent en al afgeschreven lijkt te zijn.

De praktijk is echter anders want ik ben inmiddels echt een ouwe lul (uiteraard niet meer werkzaam bij dat eerste bedrijf) maar krijg regelmatig recruiters op mijn dak die mensen zoals ik zoeken. Leeftijd speelt dan plotseling helemaal geen rol, ook een 50-plusser heeft dan veel kansen. Het is echter wel afhankelijk van de situatie want van 50-plussers verwacht men wel een toegevoegde waarde zoals werk-/levens-ervaring.
Dat is een mening van jou jonge werkgever.
Ben benieuwd wat hij doet al hij 35 plus is. En of hij zijn mening dan bijstelt. Wat denk jij trouwens zelf te doen als je 45 bent laat je je dan omscholen tot makelaar. Want it functie is niets voor een oudje van 45
Anoniem: 426269 @trisje23 februari 2015 22:59
Ik ben 45...
Die 61-jarige collega verdient misschien ook 2x zoveel als dat groentje.
Anoniem: 178824 @biglia23 februari 2015 12:27
Veranderd dat iets aan het feit dat iets mensen wel degelijk worden aangenomen als ze over de juiste kwalificaties beschikken?

Ik hoor heel vaak het "als 55+" wordt je toch niet aangenomen"-excuus. Maar eigenlijk is dat slap gelul. Een oudere werknemer duurder? Waarom dan? Omdat ie een te hoog uurloon vraagt? Doe wat aan je eisen.

Ik wil ook wel 40 euro per uur verdienen. Dat ik het niet krijg heeft niets maar dan ook helemaal niets met mijn leeftijd te maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 178824 op 22 juli 2024 16:04]

Het uurloon is één, maar het snel daarop volgende pensioen is voor veel bedrijven een groter issue.

Vrijwel alle pensioenen in de IT zijn gebaseerd op de middelloonregeling. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de leeftijd van betrokkene bij de bepaling van de pensioenpremie. Bepalend is het brutosalaris. Feit is ook dat het brutosalaris van ouderen vaak hoger ligt dan dat van jongeren.

Met dat in het achterhoofd is de oudere sollicitant min of meer verplicht een (relatief ) lager loon te eisen.

En een beetje leeftijdsdiscriminatie kan niet worden uitgesloten. Als we gaan generaliseren zal bij iedere vacature de voorkeur liggen voor de jongere werknemer waarvan automatisch aangenomen wordt dat deze op de hoogte zal zijn van de laatste ontwikkelingen. Of ervaring dan nog een hoger loon rechtvaardigt, valt zeker in de IT te betwijfelen.
Helemaal juist.
(en dank voor een mooie aanvulling mbt pensioenen)
En een beetje leeftijdsdiscriminatie kan niet worden uitgesloten.
Klopt. Het leven is niet zwart-wit. Gezien de samenstelling van onze afdeling denk ik dat vrouwen hier ook de voorkeur krijgen mochten ze reageren. ;)
Anoniem: 112442 @biglia23 februari 2015 12:47
Die 61-jarige collega verdient misschien ook 2x zoveel als dat groentje.
Dat klopt vaak verdient en krijgt hij 2x zoveel.
Ook omdat veel jonge honden (niet allemaal) ondoordacht zijn en op hun cowboyachtige manier van werken meer kapot maken dan een oudere medewerker, omdat deze zaken meer doordacht doet.
Het is niet voor niets dat veel bedrijven liever iemand met "ervaring" hebben.
Dat komt door deze Kamikaze medewerkers die denken dat ze alles weten.
Je hebt allebij nodig. Zowel mensen die goed zijn in stabiliteit als mensen die een visie hebben op wat er allemaal beter en anders kan. Een organisatie met alleen grijze koppen heeft net zo'n groot probleem als een organisatie met alleen groentjes.
Ik denk dat leeftijd weinig rol zal spelen, maar als je moet kiezen tussen iemand van 20 jaar met geen ervaring of iemand van 50 jaar met geen ervaring is de keuze snel gemaakt. Het is de ervaring die telt. Daarna loon en leeftijd.

[Reactie gewijzigd door dragonlords1 op 22 juli 2024 16:04]

Toch ook leeftijd. Als je iemand van 60 jaar aanneemt, al dan niet met relevante ervaring, kost het de onderneming tijd (van collega's) en geld om de beste m/v intern up-to-speed te krijgen met de bedrijfsprocessen en -producten. Stel dat dat een jaar kost voor hij/zij 100% operationeel is en zelfstandig kan werken en je mag bij de ene sollicitant slechts 5 jaar productiviteit verwachten waar het jonkie nog vele jaren werkzaam kan zijn, zou ik niet lang hoeven nadenken over de keuze. Dat de oudere werknemer qua loon (CAO) en werkgeverslasten veel duurder is laat de balans niet gunstiger uitslaan voor de senioor. Oudere werknemers zijn zwaar overschat en hebben enkel in leidinggevende functies en t.b.v. interne kennisoverdracht en processverbeteringen toegevoegde waarde. Iets wat recent tot ict-er opgeleide 55+ ontbeert.
mag bij de ene sollicitant slechts 5 jaar productiviteit verwachten waar het jonkie nog vele jaren werkzaam kan zijn
De oudere garde kan met 66 met pensioen. Bij iemand van 55 is er dus 66-55 = 11 jaar aan productiviteit te gaan.

Nu ben ik niet "Hollands gemiddelde" maar ik heb nog nooit ergens langer dan 5 jaar gezeten. Het job-hoppen binnen de ICT is hoger dan in andere branches. Juist vanuit dat perspectief is de keuze voor een oudere logischer dan een jongere.
Je berekening is leuk maar onzinnig. Een 60 plusser zal niet snel een dergelijke baan krijgen, een 50-jarige daarentegen moet nog tot zijn 67e jaar werken : bijna 17 jaar productiviteit !

Om iemand up-to-speed te krijgen is een jaar vaak al te lang, het moet gewoon sneller en de luxe van een jaar lang de tijd krijgen zal schaars worden : tijd is geld !
Ik zal je niet vervelen met zwaar overschatte jonge werknemers want ieder bedrijf zal voor zichzelf die afweging moeten maken.
Correct. Als de ervaring hetzelfde is (geen) en het salaris is gelijk dan krijgt bij ons de persoon van 50 zonder twijfel de voorkeur.
Maar in dit geval hebben ze niet meer ervaring, maar zijn ze na het behalen van dit traject net zo groen als de jonge afstudeerders. Heb er ook zo mijn twijfels bij.
Anoniem: 112442 @MsG23 februari 2015 13:25
Maar in dit geval hebben ze niet meer ervaring, maar zijn ze na het behalen van dit traject net zo groen als de jonge afstudeerders. Heb er ook zo mijn twijfels bij.
Dat klopt.
Maar dat is volgens mij niet waar @-RetroX- het over heeft. Hij heeft het er over of oudere medewerkers afgeschreven zouden moeten worden.

Tav jouw opmerking. Ik denk dat je gelijk hebt en dat dit eigenlijk weggegooid geld is wat beter in het reguliere onderwijs gestoken had kunnen worden.
We zullen in dit land uiteindelijk moeten accepteren dat er geen werk voor iedereen is. Tenzij de regering zou besluiten dat onderhoud van de woonomgeving ook belangrijk is, zodat ze hier mensen voor zouden inzetten.
Is het onzin omdat jij precies 1 persoon kent die ouder is dan 55 en binnen de IT is aangenomen? Nee, dat maakt jouw situatie mogelijk de uitzondering op de regel. Mogelijk is het beeld genuanceerder dan manvanstaal stelt. Of mogelijk heeft hij gewoon wel gelijk.
Er is een hoop mogelijk, dat is zeker waar. Maar ik ken er meer hoor. Deze ene persoon waaraan ik refereer werkt op mijn afdeling vandaar dat ik zijn exacte leeftijd weet en wanneer hij is aangenomen. Het illustreert slechts dat leeftijd een slecht excuus is. Maar het staat een ieder vrij om zich te beroepen op slechte excuses ;)
Onzin. De gemiddelde leeftijd bij mij op kantoor is ongeveer 40. Ik heb een collega van 61 die sneller queries uitspuugt dan een groentje vanaf het hbo.

Ja, je moet óf kwaliteit hebben óf papieren. Maar leeftijd is wel het slapste excuus.
Maar die 61 jarige collega doet dat werk waarschijnlijk al tientallen jaren.

Ik vind inderdaad dat je oudere mensen niet af mag en kunt schrijven. Vaak hebben ze nit zoveel of meer kennis dan hun jongere collega's.

Maar om mensen van 50+ zonder IT kennis, in de IT om te scholen i.p.v. iets dat meer in hun directe kennis gebied lijkt me inderdaad geldverspilling.
Is die collega op z'n 61e aangenomen? Denk het niet
Nee correct. Hij was toen 59.
Je vindt het onzin, maar 32 jaar ervaring in de ICT en niet meer aan de bak komen en dat heeft niets te maken met kwaliteit of papieren. Men ziet je leeftijd en klaar...... Je wordt niet eens voor een gesprek uitgenodigd met al je papieren en je ervaring! En zoals jij dat vindt is dat geen slap excuus . Ik beoordeel die opmerking zelfs als beledigend!
Die kans is niet zo groot. Met hard werken en doorzettingsvermogen heb ik, ondanks alle obstakels, een mooie baan én een eigen bedrijf.

Wat je mij wilt toewensen staat je vrij. Het toont vooral je karakter. Desondanks wens ik jou wél het beste toe.
Helaas ben ik ouder dan jij en argumenteren is iets wat men doet op een andere toon. Ik heb de toon overgenomen uit de zeer zelfingenomen opmerkingen van deze persoon en jij bent door jou vreemde aannames over leeftijden niet anders! Denk eerst na voor je aannames doet en als je het echt weten wilt, ik ben 63!
Wij hebben juist liever een wat oudere meneer/mevrouw op de IT afdeling.
Nu ben ik met 33 jaar de jongste, maar mijn collegae zijn 45 en 53 jaar oud.

Voordeel van deze leeftijd is dat ze veel meer verantwoordelijkheid kennen en minder snel ziek thuis blijven dan de gemiddelde 20 jarige die al weg gaat om ergens anders 20 euro p/m meer te verdienen.

[Reactie gewijzigd door nexhil op 22 juli 2024 16:04]

Mij ervaring is juist dat oudere mensen sneller ziek zijn en daarnaast ook veel meer risco lopen op zgnd ouderdoms ziektes. De reden dat mensen boven de 40 minder geliefd zijn als arbeidskracht bij ondernemers omdat ze aantoonbaar meer last van allerlei kwaaltjes hebben. Na je 40ste gaan allerlei zaken gewoon minder, een enkele uitzondering daargelaten. Je lichaam herstelt minder snel na inspanning. Je leert minder snel. Ogen gaan achteruit gaan (leesbril is voor de meeste 40+ noodzakelijk). Kortom zowel fysiek als geestelijk functioneert de boel gewoon minder. Wat betekent dat je door de bank genomen arbeidskrachten krijgt die gewoon minder snel zijn Iets wat juist in het snel wisselende klimaat van ICT belangrijk is.. Hoe ouder iemand is hoe groter de kans op een of andere ouderdomskwaal (zaken als artrose en diabetes komen vooral voor bij ouderen) waardoor hij sneller in de ziektewet terecht komt.

Voor de duidelijkheid ik ben tegen leeftijdsdiscriminatie, maar ik vind deze cursus gewoon verspilling. Laat het UWV mensen van 50+ klaarstomen voor zaken waar ze vooral hun ervaring in kunnen brengen.

De enige die echt beter wordt van dit dit soort cursussen zijn degenen die ze geven. In dit geval de Hogeschool E3. Je maakt mi de meeste 50+ blij met een dooie mus.
Mij ervaring is juist dat oudere mensen sneller ziek zijn en daarnaast ook veel meer risco lopen op zgnd ouderdoms ziektes. De reden dat mensen boven de 40 minder geliefd zijn als arbeidskracht bij ondernemers omdat ze aantoonbaar meer last van allerlei kwaaltjes hebben.
Dus even google opgestart "ziekteverzuim per leeftijdsgroep" en wat blijkt : Ziekte frequentie in 2010 was 1,3 keer voor 25-34 jarige en 1,1 voor 55-64 jarige. Tot zover "sneller ziek zijn"

Wat wel oploopt met de leeftijd is het aantal dagen verzuim
in 2010 was dat 3,4 werkdagen ziek voor 25-34 jarige en 11 voor 55-64 jarige.

Bron:
http://www.nationaalkompa...eschiktheid-in-nederland/
En uiteindelijk is het aantal ziektedagen het belangrijkste. Jongere werknemers zullen misschien sneller een dagje ziekmelden vanwege een kater of een klein griepje, maar als het gaat om langdurig verzuim, dan is de kans daarop bij ouderen wel een stuk groter.
Uiteraard moet ook meegewogen worden hoe snel iemand zijn werk doet en zich aan nieuwe situaties aanpast. Als je ouder bent gaat dat helaas gemiddeld genomen gewoon trager. J begint dat vaak al te zien als je voorbij de 40 bent (nogmaals uitzonderingen daargelaten). Daarbij zijn jonge mensen natuurlijk ook goedkoper voor de werkgever. Daarnaast oudere werknemers (50+) werknemers vliegen er vaak als eerste uit bij een krapper wordende arbeidsmarkt.
Zoals eerder gezegd vind ik dat oudere mensen beter tot hun recht komen op werk waarbij ze hun ervaring mee kunnen brengen. Dit geeft volgens mij vooral voor mensen boven de 50 ook een extra gevoel van eigenwaarde ipv dat ze puur de concurrentie moeten aangaan met jongeren.

[Reactie gewijzigd door zap8 op 22 juli 2024 16:04]

Snap je eigenlijk zelf wel dat je zelf ook ouder wordt. En dat je dat gezeur van de jongere dan ook allemaal moet aanhoren. Bovendien krijgen jongere ook kinder, wat ook weer veel gezeur geeft als het kind ziek is.
Oudere trager de trap op lopen zal best wel wat zijn tegen over de zelfde persoon en naar of 20 terug. Maar er zijn ook heel veel ouderen die dit zijn dan twintigers die te veel op hun reed zitten.
Maar of ze trager code kloppen of iets anders trager oplossen achter hun desk is natuurlijk onzin.
Volgens mij snap je m'n punt niet. Ik heb juist respect voor ouderen en vind dat ze dat ook verdienen. Daarom dienen ze juist, indien mogelijk, ingezet worden waar ze ervaring hebben zodat men ook met respect tegen ze aankijkt. Om ze in de malemolen van ICT te gooien op een leeftijd waar men in andere landen al met pensioen gaat en daarnaast waar men ze van alles belooft vind realistisch gezien gewoon illusies verkopen.

Zoals al eerder zei, er zullen best ouderen zijn die redelijk mee kunnen komen en het redelijk zullen doen in de ICT wereld, net als je jongeren hebt die slechter mee kunnen komen. Maar een jong lichaam is gewoon fysiek anders dan een lichaam van iemand die ouder is. Ik vind dat je dit soort natuurwetten gewoon dient te respecteren ipv iedereen maar keihard en koud met iedereen ongeacht leeftijd met elkaar laat concurreren.
Mijn punt is juist dat oudere helemaal niet zo moeite hebben om in de ict mee te kunnen. Jongere maken er een mallemolen idee van, terwijl de ICT helemaal niet zo mallemolen achtig is. Er zijn veel meer beroepen die veel dynamischer zijn dan de ICT. Dat vele nog op xp zitten of op Windows 7 zegt al genoeg, voor de server omgeving is dat niet anders, bij het programmeren van applicatie blijft men vaak ook hangen op een applicatie in plaats van iets totaal nieuws te bouwen. Het is zeker zo dat bij onderzoeken en mensen die echt iets mooi produceren vaak jong zijn. Maar dat zijn over het algemeen de wat slimmere onder ons. Die het op latere leeftijd ook goed doen.
Mij ervaring is juist dat oudere mensen sneller ziek zijn en daarnaast ook veel meer risco lopen op zgnd ouderdoms ziektes
Dat is dan jouw ervaring. Maar de statistieken zeggen wel wat anders, zie
https://www.volksgezondhe...-context/huidige-situatie
Dus het grootste deel van jouw commentaar raakt kant nog wal. Of deze statistieken liegen....
Vergeet niet dat Bill Gates ook reeds 60 is. Er zit in die generatie heel veel kennis en ervaring waar vast en zeker goed gebruik van gemaakt kan worden!
Alleen zit Bill dus al 40 jaar in het IT vakgebied en hoeft hij dit niet meer te leren.
Voor de 50 jarige magazijnmedewerker is de IT nieuw en heeft dus niet al die kennis.
Enige wat hij kan doen is zorgen dat zijn verleden als voordeel kan werken, bijvoorbeeld zijn domeinkennis. Als pure IT-er loopt hij (helaas) achter.

Maar helaas denken veel bedrijven "vinden we nu niet de geit met 5 gouden poten, dan wachten we wat langer".
Men heeft het hier niet over een magazijn medewerker die en hbo doet maar over HBO ers die een ict opleiding op HBO Niveau doen.
Anoniem: 16328 @E.T.O.23 februari 2015 15:07
Op een bepaald niveau van expertise maakt leeftijd niets meer uit.
Wat houdt een 'HBO bachelor ict-diploma' in precies? Klinkt mij nogal algemeen in de oren, beetje zoals 'ik doe iets met verzekeringen...'
Een HBO-Bachelor is een bepaald niveau, en een ICT-Diploma is een ICT-Diploma ;)

Dit is vaak één van de nadelen van HBO: het leidt niet op tot een beroep, maar tot "iets". In dit geval ICT-er.
Ik heb Hogere Informatica gestudeerd (later omgenoemd naar Technische Informatica). In de praktijk betekent dit dat ik ben opgeleid tot een software engineer die zeer technische software ontwerpt en implementeert, meestal bedoeld om apparatuur aan te sturen; soms komt ook het schrijven van libraries en (simpele) drivers hierbij kijken.

Wat er tegenwoordig, bijna 10 jaar later onder Informatica en/of Technische Informatica wordt verstaan zou ik niet weten.

Echter, ik ben via-via in het webdevelopment terechtgekomen, en heb een tijdje websites gemaakt. Dat is echter wel een flinke tijd terug. Wel is het zo dat ik hierdoor bekend ben met PHP. Daarom houd ik me nu bezig met het schrijven van een backend dat apparaten aanstuurt; het is effectief een custom CMS, dat in staat is om via commandline-programma's geschreven in C data naar apparaten te sturen. Dat gebeurt dan als je op een link klikt, bijvoorbeeld.

Als men dit hoort (website, PHP...), gaat men er echter per definitie van uit dat ik OOK een expert front-end developer ben, in HTML, CSS, en Javascript/JQuery. Erger, men gaat ervan uit dat ik ook sites kan ontwikkelen in HTML, CSS en Javascript/JQuery, met C# en .NET in plaats van PHP als code-behind. Dat is niet het geval. Wat ik nu doe is de PHP en C code schrijven om de betreffende apparatuur aan te sturen, en mijn "website" bestaat uit een linkjes en een heel basic front-end om het backend mee te bedienen. Er zijn andere mensen voor die hier een mooi ontwerp voor maken, en een vet front-end schrijven, met slides en animaties en invoercontrole aan de client-kant, enzovoorts.

Ik *KAN* dat soort dingen wel (inclusief backends schrijven in C# als ik dat zou willen), maar dan zal ik me natuurlijk wel moeten inwerken. Ik denk dat dit voor zo ongeveer elke IT-er geldt. Bijna niemand is in staat om zomaar naadloos van de ene omgeving naar de andere te switchen, als je met die andere omgeving nog nooit hebt gewerkt.
dan word het tijd voor je emberjs, less en coffeescript erbij te leren..

wat je noemt vind ik vrij basis...
Natuurlijk ken ik alleen de basis. Ik ben dan van origine en opleiding ook geen frontend developer. Het liefst houd ik me daar niet eens mee bezig.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 16:04]

ik ook niet.. ik ben een back-end software engineer.. maar tegenwoordig kom je er net onder uit om een full stack programmeur te zijn..
Punt is dat je jezelf moet verkopen. Als je technische informatica hebt gestudeert zit je in de webdevelopment hoek echt verkeerd.

Als jij je eerst nog moet inlezen op een framework maar de taal al wel kent dan zeg je dat het framework geen probleem is en weet hoe het werkt. Dat klopt als het goed is ook, zelfs al heb je nooit met dat framework gewerkt. Je liegt niet maar je zegt ook niet de hele waarheid.

Dat je er een week langer over doet om je eerste resultaten te laten zien weten zij echt niet. Als ze ze dom zijn om domme vragen te stellen mag je domme antwoorden geven. Je mag ook je toekomstige vaardigheden verkopen hè, voor verkopers is daar helemaal niets raar of mis mee.
Na mijn studie Technische Informatica zit ik nu ook in webdevelopment en ik ben het (natuurlijk) dus niet met je eens dat dat een verkeerde keuze is. Bijna alle vaardigheden die je leert bij TI zijn algemeen toepasbaar: projectmatig werken, software architectuur ontwikkelen en zelfs performance optimalisatie.

Dit sluit heel mooi aan bij wat je daarna zegt, want je moet dit natuurlijk wel kunnen verkopen; daar ben ik het dus grondig met je over eens.
Wow, dit vind ik een erg goed initiatief! De drempel voor een opleiding is toch meestal de kosten..
ja jammer is alleen dat mensen tot 30 geholpen worden en 50+ers en iedereen er tussen word genegeerd.
Je mag er best ook zelf een beetje voor doen. Je kan op http://teamtreehouse.com/ genoeg zelf doen.
Thnx voor die link, je moet het maar weten te vinden. (zoals altijd) :)

Enige ding dat ik me afvraag is hoe belangrijk een certificaat danwel diploma van iets is. Iedereen kan een boek voor dummies kopen en zich langzaam opwerken (evt. via die site die je linkt), maar hoe goed val je daarmee in de picture? Voor mijn gevoel is bepaalde mate van officiële certificering nog steeds erg belangrijk voor vele bedrijven. Wellicht kijk ik er over heen, maar zie niet wat teamtreehouse daarin doet.
Enige ding dat ik me afvraag is hoe belangrijk een certificaat danwel diploma van iets is.
De juiste papieren zijn heeeeel erg handig. Máár, niet noodzakelijk.

Ik heb zelf geen enkele ICT achtergrond (qua opleiding of certificaten dan). Inmiddels ben ik programmeur bij een van de grootste webwinkels én heb een eigen bedrijf van waaruit ik freelance.

Dit alles zonder papieren in de ICT. Nu moet ik er wel bij zeggen dat het me bijna 10 jaar gekost heeft om zover te komen. Dit komt mede omdat ik in een regio woon wat niet bepaald een IT regio is.

Met de juiste papieren was het een heel stuk makkelijker geweest. Maar neemt niet weg dat je met geduld en doorzettingsvermogen prima een andere richting op kan.
Klopt, daar heb je ook een punt net als dat uitzendbureaus flinke subsidies krijgen voor ouderen en jongeren maar voor de middengroep helemaal niets.

Tussen de 30 en 50 zijn blijkbaar niet interessant in Nederland en voor de rest wordt er met geld gesmeten...


Los van het feit dat ik het initiatief goed vind van het UWV, maar stel dit open voor een grotere groep en laat niet ineens een hele sectie weg.

[Reactie gewijzigd door Passkes op 22 juli 2024 16:04]

Het is steeds maar ICT er zijn genoeg alternatieven.

Een algemene pc opleiding met veel gebruikte administratieve applicaties zodat instromen in een meer kantoorbaan zou goed zijn.

Maar om alles en iedereen om te scholen naar ICT'er is het geen goed idee. Het lijkt af en toe wel alsof heel Nederland straks als ICT'er aan de slag moet. Er is veel werk, maar je moet niet overdrijven.
In dit geval is er in Limburg specifiek een tekort aan informatici. Het is dus een lokale oplossing voor een lokaal probleem. Je betoog lijkt mij dan ook niet helemaal terecht.
Probleem is wel dat een ICT'er iets is als een zoogdier - een algemene beroepsgroep met onderling heel veel; verschillen. Nu maar wel hopen dat

a) de juiste soort ICT'ers opgeleid worden.
b) er daadwerkelijk een tekort is, en men niet enkel afgaat op een aantal in overleg orgaan roepende werkgevers, die echter de wel aanwezige ICT'ers op de onverklaarbare wijze toch nooit aannemen.
Was dat al niet eerder ook niet het geval met oa de transport en logistiek en de techniek.....
De bedoelingen zijn goed, de uitvoering wat minder.
Nou of dat goed is durf ik te betwijfelen, ik ken geen enkele ict ondernemer die nog mensen van 50 jaar en ouder aanneemt, dat zou eerst eens in die sector moeten veranderen.
Ik solliciteer al jaren geen enkel resultaat.
8)7
Ik was dus hbo chemisch analist, omgeschoold naar ict binnen een jaar mcse gehaald.
Had zelf al jaren met computers als hobby gewerkt.
In de ict en chemie moet je het gewoon leuk vinden om problemen op te lossen, soms kan dat wel even duren, maar vaak waar een wil is is een weg.

En help nog steeds veel mensen overal mee, pc reparatie, installatie, fouten oplossen,
systeemsamenstellen tips geven enz..
Maar de chemie is al precies het zelfde mensen van 50 nemen ze niet aan.
Al zoveel solicitaties verstuurd je wordt overal afgescheept.
En dan als je al een aantal jaar thuisloopt, zeggen ze geen recente werk ervaring dat is dan de smoes.

En na mijn opleiding nog een jaar gratis voor een schoolgewerkt, ja gratis.
Gewoon om ervaring op te doen, erg leuk maar ik was niet kerkelijk meelevend dus kon niet aangenomen worden O-) (staat er niet in de bijbel gij zult niet oordelen???? 8)7 8)7 )
Alles was brak toen ik kwam, later niet meer dus, dat vond ik wel leuk, mega veel fouten uit de servers gehaald, en kix scripten gemaakt zodat alles auto van de server werd geinstalleerd, alles ging daar nog met het handje, later niet meer dus, veel kon niet zeiden ze totdat ik het liet zien, zelfs externe ict mannen zeiden kan niet of konden het niet.
Toen ik weg was ging het weer snel bergafwaarts helaas.
.

[Reactie gewijzigd door wowi op 22 juli 2024 16:04]

Lekker dan, ik heb 3.5 jaar over mijn HBO bachelor ICT diploma moeten doen. Iemand in de 50 en zonder ervaring kan dat dus even in 15 maand. Vraag me af wat ze dan verstaan onder hoog opgeleid... |:(
Waarschijnlijk zijn ze al hoog opgeleid, alleen niet in een ICT-richting. Enige affiniteit met ICT helpt ook wel, neem ik aan. Vaak wordt er aan het begin van zo'n opleidingstraject m.b.v. een aantal toetsen (a.k.a. tentamens) gemeten wat het niveau van kandidaten is op bepaalde vakken, waar ongetwijfeld een aantal vrijstellingen uit voortvloeien. De opleiding concentreert zich vervolgens op de vakken die nog onvoldoende waren, waar de persoon zich 100% van z'n tijd op kan richten.
Sorry hoor, maar dat vraag ik me ook al jaren af over de jongeren. De opleidingen zijn in het geheel niet meer van een antieke kwaliteit, kijk alleen maar eens naar het aantal taalfouten hier alleen al op dit forum. Mijn vader, 87 jaar oud lacht ons allemaal uit. En dat is nog maar alleen over taalgebruik... Zelf heb ik het idee dat ik, als ik nu mijn diploma zou moeten gaan halen, ik heel wat minder tijd nodig zou hebben dan ik er vroeger voor nodig had. Maar er zal ook een hoop "ballast" bij deze opleidingen weggestreept worden, dat is dan weer een voordeel van ouderen. (Zoals alle uren die wij vroeger nog hadden in vakken als Engels, Nederlands, Duits en verzin er nog maar wat, hoeft echt niet meer en scheelt veel tijd.)
Ook de motivatie bij ouderen wordt beter, het is wellicht de laatste kans om iets 'te bereiken'

[Reactie gewijzigd door aad_handgranaat op 22 juli 2024 16:04]

Wat gaan ze daar leren precies? Er is veel vraag naar developers maar ik denk dat op die leeftijd het best lastig is om dat abstracte OOP denken nog onder de knie te krijgen.

Systeembeheer wordt steeds meer uitbesteed aan het buitenland of alles gaat de cloud in.

En ICT gaat zo hard dat je er veel vrije tijd in moet steken om het bij te houden. Hebben zij dat?

[Reactie gewijzigd door Slashdotter op 22 juli 2024 16:04]

Alsof je met cloudoplossingen geen beheer meer nodig hebt? Je zal nog steeds moeten nadenken over je architectuur, over dingen als schaalbaarheid, performance, resiliency, etc. Daarvoor is oa. een gedegen theoretische kennis nodig.

Wat ik niet begrijp, is hoe ze een 4 jarige opleiding in 9 maanden kunnen proppen, dat lijkt me toch wel een beetje het faillisement van het HBO papiertje... :(
Anoniem: 426269 @borft23 februari 2015 12:52
Dat van de cloud wil natuurlijk zeggen dat dat ook allemaal uitbesteed is. Ik ken genoeg bedrijven die bijvoorbeeld geen eigen (mail)servers meer hebben en dit allemaal in de cloud hebben uitbesteed, dus bijvoorbeeld via Google Apps en Office 365. Die architectuur beheer je niet zelf.
OK, daar heb je een goed punt. Ik zat wat verder te denken aan bv je infrastructuur bouwen op bv Amazon AWS, of Azure oid. Dan moet je daadwerkelijk nog wel een beetje kennis van zaken hebben.

Als je naar saas oplossing in de cloud gaat kijken zoals bv google apps, dan haal je inderdaad een hoop complexiteit en beheer uit je eigen organisatie.
En wat voor rottigheid haal je dan binnen? En dat los je dan niet op bij gebrek aan kennis in huis? 't is maar een keus...
Wat gaan ze daar leren precies? Er is veel vraag naar developers maar ik denk dat op die leeftijd het best lastig is om dat abstracte OOP denken nog onder de knie te krijgen.
Iemand van 50 jaar is niet mentaal gehandicapt, weet je.
Ik vind het zeer vreemd, ik volg een HBO-ICT opleiding, duur: 4 jaar. Als je geen vertraging hebt. Duur van deze opleiding: 9-15 maanden.

Ik heb MBO niveau 3+4 ICT gedaan, hierdoor kon ik een half jaar studieverkorting krijgen, mijn opleiding duurt dus 3,5 jaar, een werkeloze van 50+ kan hetzelfde papiertje krijgen in 9-15 maanden? Ook al zou dit exclusief de scriptiefase zijn, dan is het nog een stuk korter dan onze opleiding.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door miicker op 22 juli 2024 16:04]

Dat project is natuurlijk niet bedoeld voor een lager opgeleide 50+, met alleen maar een mavo diploma, maar meer voor de hoger opgeleide werkeloze 50+, met minimaal een HBO met wiskunde en Engels in zijn of haar examenpakket. Het project is bedoeld om die doelgroep bij te scholen. Dus niet iedere werkeloze vijftig plusser komt in aanmerking voor het volgen van die nieuwe ICT opleiding.
Dit baseer je op niets, dit baseer ik letterlijk op de website:
Voorwaarden tot deelname zijn:
Werkeloos
50+
Ingeschreven bij UWV
Intrinsiek gemotiveerd
Oftewel, geen vooropleiding of iets dergelijks.
Ja, het UWV kennende, er komt altijd uitnodiging voor een gesprekje vooraf, en dan wordt je dossier erbij gehaald, met wat je aan diploma's en opleiding hebt, en dan wordt er gekeken of je wel zou kunnen voldoen aan de toelatingseisen, om die opleiding goed te kunnen afronden. ofwel heel simpel, er komt een uitnodiging, van een detacheringsbureau, dat in opdracht van het UWV een zogenaamde selectie dag of ronde organiseert, voor de kandidaten die zich aanmelden voor het volgen van die vel begeerde gratis ICT opleiding. Dat detacheringsbureau laat je gewoon een toelatingstest doen, en nog een paar andere vaardigheid testjes. die verwant zijn aan de ICT opleiding, Waaruit moet blijken dat je die ICT opleiding aankan. En misschien als je dan, die toelatingstesten, goed hebt weten te maken, je als kanshebber geselecteerd wordt om die opleiding te mogen volgen. Dus.....Het heet dan wel, dat iedere vijftig plusser zich mag aanmelden, maar niet iedere vijftig plusser die zich aanmeld, zal geschikt worden gevonden om die opleiding met goede resultaten te kunnen halen.
Kun je nagaan wat jouw hbo bachelor papiertje waard is, want lang niet alle bedrijven zien het verschil.
Anoniem: 628494 23 februari 2015 12:49
Net over de grens in Belgisch Limburg is er een tekort aan arbeidsplaatsen voor IT'ers.
Totaal niet! Er ligt daar geen enkel groot bedrijf. Alle Limburgse IT'ers daar moeten urenlang pendelen naar Antwerpen/Brussel.
biglia:
Totaal niet! Er ligt daar geen enkel groot bedrijf. Alle Limburgse IT'ers daar moeten urenlang pendelen naar Antwerpen/Brussel.
Lees eens goed.
fabioke:
een tekort aan arbeidsplaatsen
dus meer werknemers als gevers(bedrijven).
Anoniem: 628494 @SirJMO23 februari 2015 15:39
Klopt.

De blinde razernij van Biglia is de perfecte illustratie van het punt dat ik wil maken. Net over de grens zijn er mogelijkheden zat voor Nederlandse IT bedrijven om jonge, enthousiaste en loyale medewerkers te vinden.

Als freelance ontwikkelaar komen het grootste deel van mijn klanten uit Nederland. De reisduur is de helft in vergelijking met Brussel/Antwerpen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 628494 op 22 juli 2024 16:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.