Kroes: meer vrouwen moeten apps ontwikkelen

Meer vrouwen moeten als app-ontwikkelaar of elders in de technologiesector aan de slag. Daarvoor pleit Eurocommissaris Neelie Kroes van ict-zaken. Als meer vrouwen in de techsector zouden werken, zou de Europese economie flink groeien.

Op dit moment zijn er per honderd app-ontwikkelaars slechts acht vrouw, blijkt uit cijfers die Kroes heeft gepresenteerd. In totaal bestaat minder dan 30 procent van de ict-sector uit vrouwelijke medewerkers. Van de managers in de ict-sector is slechts 19 procent vrouw, terwijl dat in andere sectoren gemiddeld 45 procent is.

Ook het aantal vrouwen dat afstudeert aan een ict-opleiding neemt af, stelt Kroes. Nu heeft 3 procent van de vrouwen die afstuderen een diploma van een ict-opleiding op zak, terwijl dat onder mannen 10 procent is. Het is onbekend uit welke periode de statistieken stammen. "Ict is er niet enkel meer voor de geeky few", aldus Kroes. "Het is cool en het is de toekomst!"

Volgens Kroes is het hard nodig dat meer vrouwen zich op ict-beroepen storten. Er dreigt een tekort van 900.000 Europese ict'ers, tekent Kroes aan. Als er net zoveel vrouwen in de ict-sector zouden werken als er nu mannen werken, zou het bruto nationaal product van alle EU-landen met 9 miljard euro stijgen, stelt zij.

Door Joost Schellevis

Redacteur

06-03-2014 • 13:12

276 Linkedin

Reacties (276)

276
254
196
27
3
3
Wijzig sortering
Als er net zoveel vrouwen in de ict-sector zouden werken als er nu mannen werken, zou het bruto nationaal product van alle EU-landen met 9 miljard euro stijgen, stelt zij.
Volgens mij maakt het niet uit of er mannen of vrouwen bijkomen in de sector dat staat los van de BNP groei...

Het is een nobel streven van Kroes om vrouwen in de ICT te krijgen maar dan moeten er niet allerlei kul redenen bijgetrokken worden...
Ik vind het een vreemd verhaal. Je zou er van jongs af aan al mee moeten beginnen. Het is normaal dat als iemand een dochter krijgt dat de dochter dingen als poppen, barbies en ander meidenspeelgoed krijgt, jongens krijgen auto's, lego en andere technische dingen. Jongens raken dus vroeg geinteresseerd in techniek en meiden in andere dingen. Simpelweg zeggen dat er meer vrouwen de IT in moeten werkt niet want een groot deel heeft daar helemaal geen interesse in. Mocht je van kinds af aan de technische kant pushen dan zal de kans groter zijn dat een vrouw daar op latere leeftijd voor kiest. Maar ondanks dat mijn vriendin (om maar een voorbeeld te noemen) prima technisch inzicht heeft vind ze er geen zak aan en doet ze liever maatschappelijk of zorg gerelateerd werk. En met haar de meeste vrouwen. Deze vrouwen zeggen dat ze maar apps moeten gaan ontwikkelen is ongeveer het zelfde als een IT specialist zeggen dat hij in de kinderopvang of bejaardezorg moet gaan werken. Dat zal vast prima gaan, maar of de IT specialist daar zin in heeft is een 2e. Hier mee wil ik niet zeggen dat vrouwen niet in de IT thuis horen, ik zeg hier alleen mee dat de interesse van het meerendeel van de vrouwen ergens anders ligt en dat dit naar alle waarschijnlijkheid door de opvoeding zo is gevormd.
Dat is nu echt het ouderwetse feministische denken. Zelfs bij apen is het bewezen dat vrouwtjes apen meer interesse tonen in poppen en de mannetjes in meer mannelijke dingen. Het is evolutionaire psychologie die hier de grootste rol speelt.

Zoals ook gezegd is in Denemarken, het land met de meeste gelijkheid voor mannen en vrouwen, juist uitgewezen dat mannen nu eenmaal liever 'het zogenaamde' mannenwerk doen en vrouwen 'het zogenaamde' vrouwenwerk. Er is niets mis mee als er mannen en vrouwen zijn die wel in de andere kant geïnteresseerd zijn, gun die mensen alle vrijheid hierin.

Maar instinct te negeren en doen alsof het opvoeding is, is tegen alle bekende onderzoeken in te gaan. Daarmee ontken ik trouwens niet dat opvoeding geen sleutelrol kan spelen, maar evolutie heeft 'gemiddeld' een sterkere invloed.
Dat iets bij apen aangetoond is wil niet zeggen dat we dat moeten volgen. Niemand zal een evolutionaire rol ontkennen, maar moeten we die dan maar volgen? Volgens mij is de kern van mens-zijn dat je kunt nadenken over wat je doelen zijn en daar naar handelen. Wat mij betreft zijn er in ieder geval een boel eigenschappen van een apen-samenleving die ik zelf absoluut niet terug zou willen zien in de onze! ;)

Er is verder niks met vrouwen die 'vrouwenwerk' en mannen die 'mannenwerk' willen doen, ieder z'n vrije keus. Dát opvoeding en cultuur een grote invloed hebben is óók aangetoond, en zeg je zelf ook.
Als één van je doelen is je losmaken van evolutionaire patronen zie ik echter niet in wat het probleem is om het te stimuleren... Zeker op het gebied van ICT zie ik daar het nut zeker van in omdat het nu eenmaal een steeds groter deel van ons leven gaat bevatten.
Anoniem: 531201
@curumir6 maart 2014 15:42
Er zijn onderzoeken gedaan bij 1dag oude babies waaruit bleek dat jongens langer naar abstracte vormen bleven kijken, en meisjes langer naar poppen/gezichten.

"Dat iets bij apen aangetoond is wil niet zeggen dat we dat moeten volgen. Niemand zal een evolutionaire rol ontkennen, maar moeten we die dan maar volgen? Volgens mij is de kern van mens-zijn dat je kunt nadenken over wat je doelen zijn en daar naar handelen."

Je hebt weinig keus om het te volgen. Je denkt graag beter te zijn dan een andere levensvorm, maar uiteindelijk toon je veel gelijkenissen.
http://en.wikipedia.org/wiki/John_B._Calhoun Deze man heeft onderzoek gedaan tussen muizen en ratten genaamd "Mouse Utopia", vooral over het gedrag in een populatie.
Daarbij kwam naar voren dat bij een overbevolking een aantal muizen een ander gedrag begonnen te tonen. Zo waren er moeders die agressief waren tegen hun kinderen. Je zag meer muizen proberen te paren met hetzelfde geslacht. Je zag ook muizen zich afzonderen van de hele populatie om zich helemaal op zichzelf te richten.

"Als één van je doelen is je losmaken van evolutionaire patronen zie ik echter niet in wat het probleem is om het te stimuleren... Zeker op het gebied van ICT zie ik daar het nut zeker van in omdat het nu eenmaal een steeds groter deel van ons leven gaat bevatten."

Ik ben benieuwd hoe je je wilt losmaken van 'evolutionaire patronen' die je nergens anders in de huidige natuur ziet voorkomen.
Ten eerste zal het niet zo zijn dat alle jongens meer naar abstracte figuren kijken en alle vrouwen meer naar poppen. Er zal een statistisch relevant verschil zijn aangetoond, wat al een stuk minder dwingend klinkt/is.
Verder is het heel leuk dat meisjes langer naar poppen kijken, maar betekend dit dat daarom vrouwen zuster moeten worden en mannen wiskundige? Door dit verschil te stimuleren hou je het in stand, maar je kunt ook besluiten als samenleving dat je wilt dat vrouwen meer betrokken worden in de ICT dat je door middel van bv onderwijs tegenwicht biedt aan deze gemiddelde voorkeur. Je kunt dan inderdaad geen knop omdraaien, maar je kunt het zeker beïnvloeden. De populariteit van betavakken in oa de oostbloklanden toont dit duidelijk aan, of hebben vrouwen daar volgens jou andere genen...
Dat vind ik een iets overtuigender argument dan Mouse Utopia. (Wat los hiervan zeker een interessant onderzoek is).

Loskomen van evolutionaire patronen klinkt inderdaad vaag en wat pompeus, maar een voorbeeld is de keuze van veel mensen om vegetariër of veganist te zijn. Evolutionair gezien zijn we alleseters, maar niks houdt ons tegen om een keuze te maken tegen deze natuur in. Nu is dit voorbeeld heel duidelijk en zichtbaar, de subtielere invloeden van onze herkomst zijn natuurlijk moeilijker te beïnvloeden, maar het is zeker mogelijk.
Anoniem: 531201
@curumir7 maart 2014 12:56
Ze hebben in het Oosten vooral veel culturele verschillen met de onze. Zo zijn ze daar nog aan het bijkomen van de Sovjet-tijd. Waar voorheen bepaalde vormen van onderwijs ondenkbaar waren voor vrouwen, worden die nu gretig aangepakt.

Ik weet overigens niet waarom zij per sé meer vrouwen in de ICT wilt zien. Kan het zijn omdat de ICT relatief jong is en nog vormbaar? Of wilt ze dit omdat alles een weerspiegeling van de samenleving moet zijn?
Dan komt natuurlijk het argument "waarom pleiten deze topvrouwen niet voor meer vrouwen in plantsoendiensten, of ander werk dat als 'smerig' wordt gezien?

Zelf ben ik van mening dat je als persoon dat beroep moet doen wat jou het beste ligt en waar je het meeste plezier uit haalt. En als we dan zien dat in landen als Denemarken en Zweden vooral traditionele rollen genomen worden, dan is dat prima. We leven in een samenleving waarbij dat kan.
Helemaal mee eens! Dan gaan we terug naar de 18e eeuw waar er geloofd werd dat een kind geboren werd als een onbeschreven blad, tabula rasa.
Hier een interessant artikel over de opvoeding: https://www.sinteze.nl/do...120407_1_019_article1.pdf
Precies, je kan ook wel willen dat er meer vrouwelijke stratenmakers willen, maar daar hebben vrouwen niet zo'n behoefte aan - anders waren er wel meer geweest. Wat daar ook bij speelt is dat de bedrijfscultuur misschien niet echt vrouwvriendelijk is / dat het geaccepteerd is dat er vrouwelijke stratenmakers zijn.

Het enige wat de politiek dus moet doen is het raamwerk scheppen dat vrouwen geaccepteerd worden in mannelijk georiënteerde beroepen. En dan maar hopen dat de vrouwen ook echt geïnteresseerd zijn in dat soort werk.

Maar wat me verder opvalt aan het artikel is dat het eigenlijk gaat om een tekort aan ITers. Dus de oplossing van Kroes is dat er dan maar vrouwen de IT in moeten gaan, omdat er daar zoveel van zijn? Erg kortzichtig.

Wat volgens mij nodig is in Europa is een initiatief als code.org, waarbij kinderen al op de peuterschool in aanraking komen met programmeren. Want face it, in dit tijdperk wordt je of geleefd door computers, of je kunt ze aansturen. Programmeren zou net zo verplicht moeten worden als Nederlands en Wiskunde.

Uiteindelijk komt alles toch op onderwijs neer. Ouders gaan het niet doen, vrouwen ook niet, maar scholen en een nieuwe generatie kunnen het verschil maken.
Daar ben ik het niet mee eens. Programmeren is iets waar je gevoel voor moet hebben, waar je zin in moet hebben, en als je na je schooltijd een volledig andere richting opgaat heb je het nooit meer nodig.
Nederlands heb je dagelijks nodig, wiskunde (de basis dan) heb je ook erg vaak nodig.
Niet iedereen is geïntresseerd in HOE een computer werkt, ALS hij maar werkt.
Basis computervaardigheden moet vroeg mee begonnen worden maar programmeren een basisvaardigheid maken is onzinnig.
Oneens. Het is ook niet nodig om te weten hoe een auto precies werkt, maar in elk geval een lampje kunnen vervangen of de olie kunnen peilen is toch wel handig.

Je hoeft ook niet alle kinderen te leren een compleet besturingssysteem of office-pakket te schrijven, dat is inderdaad zinloos, daar hebben de meesten helemaal niks aan en waarschijnlijk ook geen zin in. Maar basisconcepten zoals if-else-statements en for-loopjes en dat soort dingen horen wat mij betreft gewoon onder die basis computervaardigheden. Net als zoeken op internet.

We leren ook niet allemaal hogere wiskunde op school, maar wel de basis. We leiden ook niet iedereen op tot Neerlandicus, maar we leren wel iedereen Nederlands. Zo hoeven we ook niet iedereen op te leiden tot programmeur, maar een beetje kennis van de basisconcepten zou echt niet misstaan.

En het is niet nodig om te weten hoe een computer precies werkt om simpele dingen te programmeren, of zelfs een compleet office pakket. Dat wordt pas een pré als je low-level dingen gaat doen. Zoals een kernel schrijven.

En om ook nog even on-topic te reageren: In de westerse wereld worden de meeste meisjes van geboorte af aan in meisjesrollen gedrukt, en de meeste jongens in jongensrollen. Vind je het dan gek dat meisjes andere interesses ontwikkelen dan jongens? Zolang we kinderen van jongs af aan in een keurslijf stoppen afhankelijk van hun primaire geslachtskenmerken, ga je dat niet veranderen. Je kunt vrouwen niet dwingen apps te gaan maken als ze er gewoon geen zin in hebben. Net zoals je mannen niet kunt dwingen in te zorg te werken als ze dat niet willen.

[Reactie gewijzigd door hlvnst op 6 maart 2014 18:52]

Ik vind het een vreemd verhaal. Je zou er van jongs af aan al mee moeten beginnen. Het is normaal dat als iemand een dochter krijgt dat de dochter dingen als poppen, barbies en ander meidenspeelgoed krijgt, jongens krijgen auto's, lego en andere technische dingen
Helemaal juist. Daarom heeft m'n dochter ook dino's gekregen omdat ze daar gek op is, van playmobile. En zo'n wonderbook ding op de PS3. Leerzaam, en ze is er gek op, ze kent half het jura tijdperk uit d'r hoofd met d'r 6,5 jaar, en dat doet ze allemaal uitzichzelf. Zelfde verhaal met sterren, planeten, en allerhande wetenschappelijke onderwerpen.

Overigens beweerd ze zelf nog dat ze brandweervrouw wil worden, ook zo'n mannenbolwerk, en van mij mag ze, ik zal haar door dik en dun steunen. Maar misschien dat die beroepsvoorkeur nog veranderd naar paleontoloog of astrofysicus. Maakt mij niet uit, als ze maar gelukkig is.
@HKS-Skyline: heb je zelf kinderen?

Ik heb twee MTS opleidingen (WTB+MVT) en ben in een brede zin altijd werkzaam geweest (en nog, als vertaler) in de automotive. Mijn vrouw is sinologe en werkt in de pensioenen. maar de interesse in autootjes van onze twee zoontjes heb ìk ze NIET aangeleerd/opgedrongen (die moet er genetisch in hebben gezeten) nog terwijl ze alleen maar knuffels kregen, graaiden ze bij vrienden met oudere kinderen (of een keer zelfs in de vitrinekast met modelauto's van een vriend van mij) al naar auto's en vonden ze autorijden ("racen" als mamma er niet bij was) geweldig..
met 4 resp. 3 spotten ze al merken (okee, nu help ik ze een beetje) maar helemaal zelfstandig pikten ze de "ouderwetse" auto's (b.j. '85 en ouder) eruit..
Een vriendin van me, ze reed motor tot ze moeder werd, bungee-jumpen, hiken, noem het maar op.. heeft biologie gestudeerd en na omscholing werkzaam in de ICT, kreeg een meisje-meisje: alles moet roze en met glitters en lief zijn/kijken.. daar helpt geen monstertruck of racebaan tegen..
Je hoeft geen kinderen te hebben om te weten hoe kinderen werken. En vooralsnog ben ik van mening dat de meeste ouders van vandaag geen flauw idee hebben hoe kinderen in elkaar zitten. Zet een meisje in een jongens omgeving, laten we zeggen een dochter na 4 zonen, en jij denkt zeker dat ze met barbies en glitters wil spelen? Genen en evolutieleer geven misschien redenen voor een sterkere of zwakker aanleg voor bepaalde zaken, maar is absoluut geen reden om je daarom er maar aan te conformeren, zonder er eerst over te contempleren.

Ik doe zelf Biomedisch en ik ben omringd door vrouwen. Betekent niet dat ik ook gelijk me nagels wil laten vijlen en me haar wil doen terwijl ik roddels aan het uitwisselen ben met mijn buurvrouw/man. Ik hou eigenlijk meer van FPS en RTS games en lekker chillen met mijn maten. Zelfs enkele meiden van me studie ook! Vergeet niet dat het medische wereld nog niet zo lang geleden ook gedomineerd werd door mannen, wat eigenlijk geld voor alle wetenschappen nog niet zo lang geleden.

Al met al ben ik het dus met mevrouw Kroes eens, een gebalanceerd omgeving kan onmogelijk kwaad doen, sterker nog denk ik dat het inderdaad goed zal zijn.

Edit: Btw, hoeveel vrouwen zouden er aanwezig zijn bij deze discussie. Gezien de overweldigende reacties tegen Kroes, gok ik: Weinig!

Edit: miereneukerij

[Reactie gewijzigd door Spaceman89 op 6 maart 2014 16:37]

Off topic maar je nagels laten veilen lijkt me ook niet het beste idee.
Hoeveel mensen kopen er nagels?
En gaat het dan om de hele nagel, of alleen het afgeknipte stukje?
Precies wat jij zegt (het vriendin voorbeeld); 'de mijne' is ook zeer intillislim, maar kiest voor een meer maatschappelijk beroep. Dit zou goed kunnen komen door (verschil) in opvoeding en het is niet zo makkelijk (en gewenst?) om daar iets aan te veranderen..

Buiten wat je zegt vind ik ICT en 'apps ontwikkelen' ontzettend ver uit elkaar staan, en kun je i.m.o. apps ontwikkelen zien als een 'creatief proces'. Je zou bijvoorbeeld prima apps kunnen designen / bedenken zonder enige ICT kennis.
En misschien vind ze er geen zak aan omdat ze een beeld heeft wat helemaal niet klopt? Want de keuze is uiteraard vrij maar als je die keuze maakt vanwege aannames die niet kloppen is zonde want je had het ook uistekend naar je zin kunnen hebben.
Volledig mee eens. Het traditionele rolpatroon zorgt ervoor dat bij hele generaties bepaalde beroepskeuzes maken.

Mijn vrouw en ik hebben een redelijk gelijkwaardige rolverdeling. Hoewel ik nog steeds meer moet werken en mijn vrouw wat meer met de kinderen bezig is. In onze opvoeding geven we onze kinderen geen stereotype hobbies mee. Mijn dochter (4) weet ook wat een hamer en een decoupeerzaag is. En IT technisch, ach vanaf groep 1 leren ze al werken met tablets en computers. Waar wij vroegen het apart moesten leren weet de jongste generatie gewoon niet beter dan dat IT er is. Het "maken van een app" is nu nog een beetje iets wat door een IT bedrijf wordt gedaan maar mijn buurjochie van 8 (groep 5 zit ie) maakt ze "gewoon even op school".

Als mevrouw Kroes zo graag iets wil doen aan die emancipatie laat haar dan het ouderschapsverlof ook iets beter verdelen. Ik mocht 2 dagen na de geboorte van mijn kinderen gewoon weer aan het werk. Zolang dit soort achterhaalde concepten nog door onze overheid zo geregeld zijn zijn ze zelf debet aan de situatie.
Overigens maakt dat vrij weinig uit. Er is al gebleken dat wanneer je jonge kinderen niet op deze manier "pusht" ze het zelf wel doen. Wanneer ze vooraf niet beinvloed zijn en je geeft ze zelf de keuze uit een speelgoed kast dan zullen meisje zelf voor de poppen en dergelijke gaan en jongens voor de auto's, de robots en dergelijke.

Ik ben geen psychologie student, dus ik weet niet meer welke onderzoeken zijn, maar ik heb het meermalen gehoord van vrienden en bekenden die wel in die richting hebben gestudeerd. Het is dus niet zo zeer een omgevingskwestie, wellicht dat het meer te maken heeft met de genetica. Voorgeprogrammeerd om het kroost te voeden en te beschermen misschien. Waar vanuit dat perspectief de interesse voor techniek bij kleine jongetjes dan vandaan komt, vraag ik me dan af, ontleden van bio-mechanisme structuren (aka prooidieren)?
Mooi gezegd! En inderdaad, ze 'moeten' helemaal niks. Ze moeten doen waar ze zelf zin in hebben!
Ach ja, welkom bij het maakbaarheidsdenken van instituties als de Europese Comissie, die zijn eigenlijk continu op zoek naar dingetjes om hun eigen relevantie aan te tonen, en dan doen onderwerpen die maatschappelijk op veel instemming kunnen rekenen (in dit geval gelijkheid tussen mannen en vrouwen) met de belofte dat het goed is voor ons allemaal is (x procent economische groei!) het altijd goed. Of het uberhaupt mogelijk is en hoe, dat doet veel minder ter zake, er zullen nu wel wat lobby groepen van de technologie sector in de pen springen om te proberen ergens wat subsidie uit een EU technologie fonds los te peuteren, en tegen de tijd dat de projecten die daarmee gefinanceerd worden afgerond zijn (meestal met weinig tot geen resultaat) is mevrouw Kroes al jaren lang met pensioen.

Noem me maar cynisch, maar dit is wat je krijgt met een veel te grote beleidsmachine die zichzelf in beweging moet proberen te houden omdat het gepeupel waar ze het zogenaamd voor doen anders eisen dat het Europese ambtelijke apparaat moet worden ingekrompen. De grote hoofdthema's worden ze het niet over eens, maatregelen die partijen met grotte lobby groepen treffen worden niet genomen, dus moeten er af en toe wat van dit soort losse flodders de ether in geschoten worden. :X :/
Precies dit; meer mannen groeien op met techniek, het is vaak niet een keuze of interesse die ze pas in een later stadium ontwikkelen. Veel projecten om vrouwen in de ICT te krijgen zijn gericht op de (jong)volwassenen die ze proberen een omslag te maken naar de techniek.
Ik merk dat hier een heleboel "niet-vaders" zitten, die zonder enige ervaringen denken te weten dat kinderen door de opvoeding worden gevormd. Ja, je hebt een zekere invloed, maar of een kind van techniek houdt of van poppen zit gewoon in het kind zelf en daar doe je als ouder helemaal niets aan. Ouders kunnen alleen maar bijsturen, maar een heleboel zit al ingebakken in het kind zelf. En dat is maar goed ook!
Ik vind het een vreemd verhaal. Je zou er van jongs af aan al mee moeten beginnen. Het is normaal dat als iemand een dochter krijgt dat de dochter dingen als poppen, barbies en ander meidenspeelgoed krijgt, jongens krijgen auto's, lego en andere technische dingen.
Mijn dochter (2 jaar), en die van vrienden ook, is, als je hem niet af en toe afpakt, alleen maar met de iPad bezig hoor. Tijden veranderen ;)
En dan nog maar te zwijgen over respect voor onze keuzes. Mensen moeten echt leren mekaar te respecteren, "in eigen waardes laten". Dan zou de wereld een stuk beter af zijn dan alleen maar zorgen om dat pokken geld. >>
idd. feministisch geneuzel. Ik hoor nooit dat er meer mannen psychologie of toerisme moeten gaan studeren.
@Joland: Helaas merken mensen dat pas als je de stelling omdraait:

Meer mannen moeten in de zorg, onderwijs, schoonmaak etc. Enkel al het "moeten" is zo'n foute opmerking.

In Denemarken 'het meest gelijkwaardige land ter wereld, betreffende gelijkheid tussen mannen en vrouwen", zie je het hoogste gehalte mannen die mannen beroepen doen en vrouwen die vrouwen beroepen doen.

Het is eerder sneu dat er minderwaardig tegen de andere functies aan gekeken worden. Zoals een moeder zich moet schamen als ze meer dan 3 dagen in de week werkt, of juist 100% voor de opvoeding gaat.

Feminisme is onzin wat ook staat voor vrouwen een voorrecht te geven... Ze willen helemaal geen gelijkheid. Wil je gelijkheid, dan ben je een humanist.

Dat het handig is voor de economie als er meer 'mensen' in de ICT gaan kan zeker zo zijn en heb ik niets op tegen, maar het is sneu om er geslacht aan te hangen en net te doen alsof alles puur om geld draait.

[Reactie gewijzigd door AYCE op 6 maart 2014 13:48]

@Joland: Helaas merken mensen dat pas als je de stelling omdraait:

Meer mannen moeten in de zorg, onderwijs, schoonmaak etc. Enkel al het "moeten" is zo'n foute opmerking.
...
Ik reageerde OnToppic, zie de titel van dit artikel:
"Kroes: meer vrouwen moeten apps ontwikkelen"

dus wie hier fout is...? is dus Kroes in deze!
Over psychologie of toerisme kan ik niet oordelen. Maar een aantal jaren is er al een roep dat er meer mannen het onderwijs in moeten, met name in de kinderopvang en basisonderwijs is er een enorme onbalans in de verhouding man/vrouw. In dit geval komt de roep niet voort uit economisch of feministisch oogpunt maar uit het feit dat kinderen ook mannelijke rolmodellen nodig hebben voor hun ontwikkeling.
Ja want die ene persoon die dat gedaan heeft is echt representatief voor de volledige mannelijke bevolking van dit land. Je kunt je kinderen beter weghouden van de kerk dan van een kinderdagverblijf met een mannelijke werknemer, de cijfers van misbruik liggen daar namelijk een stuk hoger (laat de reacties van gelovigen die zich nu aangevallen voelen maar komen).

Nu even on-topic, ik ben zeker voor diversiteit binnen sectoren, aangezien een breder veld van mensen (geslacht, afkomst, etc.) zorgt voor een betere achtergrond en een grotere mogelijkheid voor het aanpakken van verschillende problemen. Het probleem hiermee is echter dat er niet als eerste wordt geselecteerd op competentie, maar op een quota of op geslacht/afkomst. Stel je hebt 100 werknemers, en minimaal 20% moet allochtoon zijn en 30% vrouw. Deze regels komen voor en moeten gehaald worden, ook als dat betekent dat iemand aangenomen moet worden die minder competent is dan een ander persoon.

Dit soort quota zijn eigenlijk ook een vorm van discriminatie, aangezien een persoon geen baan krijgt, die hij wel gekregen zou hebben als hij allochtoon/vrouw was. Het hele gedoe over meer vrouwen in een bepaalde sector moet eens afgelopen zijn. Je moet niet gedwongen worden om een minder competent persoon aan te nemen (hiermee wil ik dus niet zeggen dat alle vrouwen incompetent zijn, maar het komt gewoon voor dat je betere kandidaten hebt. ook niet verwonderlijk als er veel meer mannen dan vrouwen in een sector opgeleid zijn). Uiteindelijk moet je willen dat het werk zo goed mogelijk gebeurt, niet dat het gebeurt door zoveel mogelijk verschillende mensen.
Ook geen mannelijke vader meer zeker?
Anoniem: 382732
@looyenss6 maart 2014 17:13
Doe je kinderen dan ook maar niet naar zwemles of naar voetbal.
Ook geen mannelijke vader meer zeker?
da's dus een onvervulbare propositie :+
Ja, maar het toont wel de gigantische kortzichtigheid van je stelling aan.
:+ Niet per definitie, voor meisjes heb je alleen maar twee X-chromosomen nodig, dus dat zou technisch zonder mannen moeten kunnen. Worden er geen jongens meer geproduceert natuurlijk, maar dat zorgt wel dat er meer meisjes de ICT in zullen moeten
en dan heb je dus géén vader :+
Tja, zo kan je alles en iedereen diskwalificeren.
Misschien moeten we het probleem iets anders aanpakken: Zorg voor voldoende personeel zodat kinderen nooit de in de situatie komen dat ze alleen zijn 1 persoon, ongeacht geslacht.

Overigens zeg je in één van je reacties hieronder:
Als kinderen hun ouders maar vertrouwen (soms helaas ook niet veilig, inderdaad ArmEagle) en eenmaal met ze kunnen communiceren, denk ik niet dat er nog veel misbruik hoeft voor te komen.
Heb je je ooit afgevraagd hoe het komt dat misbruik soms jarenlang door kan gaan? Waarom mensen zelfs op volwassen leeftijd niet over hun misbruik praten?

Ik ben bang van niet... Verdiep je eens in de materie, doe je naam eer aan en maak er een "case-study" van.
Wat een bekrompen denken!

Voor jouw kids dan ook geen mannelijke: voetbaltrainer, turnleraar, zwemleraar, en weet ik al niet welke andere beroepen misbruik is voorgekomen.
Vergeet de vaders zelf niet! :)
Je doet net of er geen vrouwen zijn die misbruiken.
Ze zijn er wel maar zowel absoluut als statistisch gezien vele malen minder dan mannen.
Hier kan je geen uitspraken over doen. De statistiek bestrijkt alleen de geregistreerde delicten, niet het daadwerkelijke voorkomen.
Ik heb wel eens gelezen over de angst die incidenten als Robert M. voortbrengen, maar om het nu ook echt iemand te zien beleven en daadwerkelijk voelen is wel indrukwekkend.

Bizar dat je je zo laat beïnvloeden en intimideren.

[Reactie gewijzigd door Emgeebee op 6 maart 2014 14:06]

meer mannen het onderwijs in moeten, met name in de kinderopvang

In de kinderopvang worden al lang geen mannen meer aangenomen. Onterecht maar de organisaties en ouders zijn liever safe dan sorry.
Inderdaad bekrompen, want men vergeet dat er ook nog vrouwelijke pedo's rondlopen. Is nog een tv uitzending over geweest ook
In de kinderopvang worden al lang geen mannen meer aangenomen.
hoe kom je hierbij?
Ik denk eerder dat een grotendeel mannen gewoon geen zin heeft in "jankende/zuerende" kinderen of andere dingen waar vrouwen zich wel mee bezighouden maar ook wat beter mee weten om te gaan (en dan heb ik het over het algemeen). Merendeels van de mannen zitten liever achter een pc of houden zich bezig met zakelijke dingen. Seksualiteit zal hier niet gauw van te pas zijn. Er zijn ook gekken in de dienst/business sector en in de IT sector. Dat zie ik vrouwen ook niet weerhouden om daar te gaan werken. Wat jij zegt is een totaal irrelevante reden om ergens niet te gaan werken. Er zullen misschien een aantal mensen met die reden ergens niet gaan werken, maar bijna niemand laat zich zo beïnvloeden door een stel idioten/gekken.
Dit heeft niets met feminisme te maken. Het is op zich gezond als vrouwen het gevoel hebben in elk beroep even goed terecht te kunnen. Onze geschiedenis werkt ons namelijk tegen (historisch was het de man die belangrijke functies bekleedde in de samenleving) dus dit soort geluiden lijken misschen wat 'activistisch' maar dat is nodig om een vastgeroest principe te keren.

Verder is het doel van Kroes helemaal niet zozeer dat vrouwen maar allemaal de ICT in moeten. Haar doel is het vergroten van de economische slagkracht van Europa, het binnenhouden van kennis ipv outsourcen, en het stimuleren van werkgelegenheid. Ik durf zelfs te stellen dat het primair helemaal niet om de vrouw ging maar om de ICT sector.
Vreemde stelling inderdaad. Het is ook niet alsof we tienduizenden vrouwen op de plank hebben liggen om ons BNP eens lekker extra omhoog te schroeven. Komt bij mij een beetje over als een lekkere one-liner.
De "vrouwen moeten het zelfde werk kunnen doen als mannen" is anders al een hele oude oneliner, die altijd maar weer uit de oude doos word gehaald....... (los van het feit, of dit zo is of niet)
We kunnen het niet accepteren dat de interesses verschillen tussen mannen en vrouwen, onmogelijke missie wat zorgt voor irritante repeterende teksten. We gaan niet veel dames in de techniek zien, face it, move on.

Het is wel weer zo'n typische tekst van haar, ze schijnt om de x weken iets te moeten roepen. Nu ook weer quasi popi met:

"Ict is er niet enkel meer voor de geeky few", aldus Kroes. "Het is cool en het is de toekomst!"

Hou op mens en stop er gewoon mee, 73 is ze, en met name de laatste jaren hoor ik van haar echt alleen maar onzin. Probeert met haar teksten vooral jong/modern over te komen.

Als er net zoveel vrouwen in de ict-sector zouden werken als er nu mannen werken, zou het bruto nationaal product van alle EU-landen met 9 miljard euro stijgen, stelt zij.

Totaal ongefundeerde roeptoeter, alle landen gaan er 9 miljard op vooruit, geen verschil in ons mini NL met bv Duitsland........ Pure populistische 'ik-moet-nu-ook-even-een-oplossing-aandragen-voor-de-crisis' onzin.

Het uitrollen van 4G moest van haar ook allemaal veel sneller en dat levert zoveel op blabla. Ik moet de berichten van haar ook gewoon niet meer lezen, kom altijd tot dezelfde conclusie.
Ik vraag me ook af hoe ze aan deze cijfers komt? Ik lees namelijk regelmatig dat zowat 90% van de apps meer kosten om te ontwikkelen dan dat ze opleveren.
stiekum ben ik het met je eens, maar zo emotioneel zou ik er niet op willen reageren....:P
"ICT is er tegenwoordig niet meer voor mensen die hun vak verstaan"

En waaruit blijkt dat? Zonder knowhow kom je er echt niet ver.
Daarbij dienen ook nieuwe generaties kansen te krijgen en hun kennis kunnen op te bouwen (Zo zijn ze allemaal eens begonnen).

Maar nee je verdient er geen bakken met geld zonder dat je vak verstaat en een goed product hebt.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 7 maart 2014 07:23]

Ik ben het enige meisje op een ICT school. Ik hoop echt dat er meer vrouwen dit beroep gaan doen zoals ontwikkelaar worden. Het is wel een beetje wiskundig maar daar bedoelen ze bij: Logisch nadenken. Het is best wel creatief als je bijvoorbeeld een app mag gaan ontwikkelen, en je ideeën erin mag stoppen. Wat die mannen kunnen kan ik ook en vaak nog secuurder en op tijd af (uit ervaring).
Ik denk dat hierin geen verschil tussen mannen of vrouwen an sich aanwezig is, uiteraard wel in personen die meer of minder intelligent zijn en meer of minder gemotiveerd...
Dat is dus precies wat ik met die opmerking bedoelde.

Het heeft geen donder te maken met het man/vrouw verhaal.

Haar post geeft mij alleen aan dat die "mannen" waar zij mee werkt minder secuur zijn en vaak(er) te laat zijn met opleveren (haar woorden). Het verteld mij niet wat haar niveau is tov de mensen die wel goed en op tijd hun werk afleveren.

Wel goed dat ze haar werk leuk vind, mja dat vind ik voor iedereen die met plezier zijn werk goed doet...dus ook dat zegt weer geen donder :D

Kortom, wat Neelie zegt zal mij een worst wezen. Het doet er niet toe welk geslacht, als werknemers maar met plezier en goed hun werk doen gaat het niveau vanzelf omhoog.
Dat zegt meer over de mannen die jij kent, dan over jou 😊
Er zijn sowieso weinig vrouwen in de techniek, hier bij mij omijn afstudeer plek zijn er een handjevol vrouwen en een overvloed aan mannen. En de meeste vrouwen hier werken als kantinejuffrouw/human resources/receptionsite etc.
Nou ja, hier lopen iets meer vrouwen rond, maar het aantal vrouwelijke ontwikkelaars is erg laag tegenover het aantal vrouwelijke testers en business analisten. Overigens ben ik wel voorstander van meer vrouwen in de IT (ongeacht hun rol). Het levert ,naar mijn idee, een positieve sfeer in de teams.
tuurlijk, maar ze moeten het willen. Soliciter je straks voor een nieuwe baan, gaat men zeggen: sorry, we zouden je wel willen aannemen, maar we moeten onze quota van vrouwen nog halen en mogen je dus niet weerhouden voor deze functie.
Bij de landmacht is dat al zo
Daar is de cultuur echter wel wat anders en is het eigenlijk een beetje noodzaak. Als het merendeel van de staffuncties namelijk een man's world is, wordt het anders bijzonder lastig. En zonder promotiekansen ga je niet zo gauw lang bij de Landmacht blijven lijkt me zo.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 6 maart 2014 14:51]

Ongeacht geslacht, geaardheid, ras of weet ik veel wat vind ik dat op iedere positie iemand hoort die daar het meest geschikt voor is.

Als er 10 uitmuntende mannen zijn en een vrouw die het net met der hakken over de sloot het haalt. Vind ik niet dat die vrouw de functie hoort te krijgen. Anders om idem dito.
Dat klopt, maar als die 'uitmuntendheid' zijn oorzaak vindt in een onderbuikgevoel en een gedachte dat 'de man beter bij een militaire functie past' (want dát is waar je bij de KL tegenaan loopt, omdat het een mannenwereld is, net als op de bouw bijvoorbeeld) dan is dat niet een beoordeling naar kwaliteiten, maar een beoordeling op basis van geslacht en dat klopt niet. Je ziet die tendens ook in de VS in de discussie rond homo's in het leger. "A sissy can't shoot" zegt men dan :)

Een quotum kan er dus ook voor zorgen dat men gedwongen wordt om iedereen een eerlijk sollicitatieproces te geven (en daar hoort dus bij dat je de beste vrouwen selecteert, en de beste mannen). Zoals je zegt: geen enkele organisatie heeft graag incapabele werknemers, ook de Landmacht niet. Soms moet je gelijke behandeling afdwingen door de bevoorrechte groep iets minder gelijk te behandelen, omdat dat indirect een nuttig dwangmiddel kan zijn. Het zet mensen aan het denken en draagt bij aan de acceptatie; precies het doel dat Kroes voor ogen heeft met deze uitspraak over ICT.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 6 maart 2014 16:14]

I vind dit eerder het probleem van deze maatschappij. De minderheid word voorgetrokken. Een blanke mag geen neger zeggen, maar een neger wel blanke. Als ik een Marokkaan kut Marokkaan noem om wat voor reden dan ook ben ik een racist. Noemt een Marokkaan mij kut kaaskop is er niks aan de hand.

De maatschappij vind dat iedereen gelijk is, maar ondertussen worden de minderheden juist bevooroordeeld.

Waar zijn dan de gelijke kansen?

P.S. Ik ben alles maar geen racist. Het is puur een voorbeeld.
Daar heb je helemaal gelijk in hoor. En zo zijn er wel meer onderwerpen te vinden in de samenleving die enorm krom geregeld zijn.

Maar toch is het zo dat in sommige beroepsgroepen een quotum zeer positieve bijwerkingen heeft, dat is gewoon niet te ontkennen. We komen vanuit een geschiedenis waarin de verhouding man/vrouw onredelijk en ongelijk was, en waarbij de vrouw wel degelijk beperkt werd in haar kunnen omdat 'wij' vonden dat ze dat niet kan omdat ze vrouw is. Je moet het met me eens zijn dat zo'n tendens niet van vandaag op morgen gekeerd is; sterker nog, de glazen plafonds bewijzen dit, want er zijn zat hoogopgeleide vrouwen die zwaar onder niveau werken en, nog belangrijker, vrouwen die gelijkwaardig presteren maar minder verdienen. En die zijn allemaal minder geschikt bevonden als de mannen met dito opleiding? Dat lijkt me heel sterk.

Jij doet net alsof de hele samenleving zo lekker open is tov de werkende vrouw, dat is niet zo. Vrouwen op hogere functies worden nog altijd gezien als bedreigend in een organisatie met voornamelijk mannen in de top.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 6 maart 2014 17:08]

Ik besef heel goed dat de wereld geen utopie is. Maar blijf erbij dat we doorslaan. Neem Neelie Kroes zelf nou. Zij is er toch ook gekomen. Ik blijf van mening dat minderheden de hulp niet nodig hebben. Je zet ze alleen maar in een hokje. Het jij hebt vast die baan gekregen omdat je vrouw bent hokje.

Veel vrouwen hebben simpelweg geen interesse in de ICT. Is hun goed recht. Veel vrouwen willen geen carrière, die willen huis vrouw zijn. Als ik tegen mijn vrienden zeg dat ik een carrière vrouw wil en huis papa worden kijken ze me raar aan. Maar daar hoor je nooit een oproep over.

Maar om een lang verhaal kort te maken. Het slaat allemaal door. Er is geen middenweg te vinden. En dat zie je op veels te veel plekken. Man/vrouw, jeugd/55plus, afkomst, geaardheid. Onder aan de streep zijn we helemaal niet allemaal gelijk. De 1 is slimmer, de ander verwoord zich beter en nummer 3 is handiger. Laten we daar ons personeel op uitzoeken en de rest achterwegen laten.

En nu hou ik er over op :P
Het is zelfs niet de interesse, het is gewoon een feit dat biologisch de man en vrouw anders gebouwd zijn. Dit zit er zo in sinds het begin der mensheid. Het is wetenschappelijk aangetoont dat bv de hersenen van een vrouw en die van een man op een bepaald niveau totaal verschillend van elkaar zijn. Beide zijn in hun eigen bedoelde vaardigheden beter als de andere. Oorspronkelijk was de man de jager en de vrouw zorgde voor de kroost. En daarop zijn onze lichamen ook voorzien.

Als ik zoek via google dan vind ik dat vrouwen beter zijn in talen, maar mannen beter in wiskunde en zo.

Ik weet nu ook wel dat dit 'gemiddeld' is en dat er natuurlijk uitzonderingen zijn hierop, maar waarom moet er dan een quota afgedwongen worden om in eenzelfde vakgebied een gelijke bezetting te krijgen.

geen idee of het een goede bron is:
http://www.webmd.com/bala...male-female-brains-differ
Hier vertellen ze dat mannen in hun hersenen meer 'gray matter' hebben waar vrouwen meer 'white matter' hebben.

Dus hoe je het ook bekijkt, vrouwen en mannen zijn anders, biologisch steken we anders in elkaar. Laat ons dan ook doen waar we goed in zijn.
Helemaal mee eens. Ik heb jarenlang met veel plezier voor een vrouwelijke IT manager gewerkt.

Ze zette zich ook in voor andere vrouwen in de IT en deed daarbij mee aan een soort van vrouwen task force. In een moment van eerlijkheid zei ze dat het een grote bende zeurders was die samenkomen om mannen te bashen, of andere externe oorzaken aan te wijzen voor hun gebrek aan success.

Ik mis haar nog steeds...
Dat is een perspectief. De ander is de cultuur van gebrek aan vrouwen in bepaalde beroepen en door een tijdelijk voorkeurs beleid hoopt men dit tij te keren. Ik ben met je eens dat een ideale wereld het zo zou moeten werken als jij beschrijft, maar die bestaat niet. Typisch zo'n situatie waar Ze het nooit goed kunnen doen, omdat de grot van Plato dat niet zo leuk vind ;)

[Reactie gewijzigd door bstard op 6 maart 2014 15:57]

Wat is uitmuntend. Wat is goed, wat is goed genoeg? Het aannemen van mensen is nu eenmaal geen exacte wetenschap. Het is geen rekensom waar een aantal getalletjes uitkomen die bepalen wie het best is.
Bij gevoelsmatig gelijke geschiktheid kan er prima een voorkeursbeleid gelden omdat het voor een organisatie voordelig kan zijn om een evenwichtigere verdeling man/vrouw te hebben. Dat streven is volgens mij één van de criteria die meetellen.
Ik begon met de landmacht. Daar heb je eisen en testen. Je moet bijvoorbeeld hardlopen, een psychologische test doen, een IQ test en noem maar op. Als je 10Km in een uur moet lopen en een doet het in 59 minuten. Dan heeft ze het gehaald, maar is niet uitmuntend te noemen. Een man doet het in 40 minuten. Dat is een heel stuk beter.
Zo scoort een man in alle onderdelen van de procedure beter.

Wie zou er dan moeten worden aangenomen? De vrouw omdat er meer vrouwen zouden moeten komen of de man die duidelijk overal beter in is?
In het geval dat er inderdaad een man is die op alle (incl psychologische testen) beter scoort is het dubieus, maar hoe reëel is dit scenario?

Is het niet waarschijnlijk dat er een groep mannen en vrouwen de tests doet, waarbij er een aantal (misschien alleen mannen) uitschieters zijn en een grote groep die voldoen aan de criteria, waaronder vrouwen.
In zo'n geval is het toch acceptabel om bij de vrouwen mee te laten wegen dat je een betere man/vrouw verdeling wilt?
Het is letterlijk zo dat het al bepaalt is voordat je iets hebt gedaan. Als er 1 plek is en een vrouw haalt het maakt het niet uit hoe goed je als man bent.

Hoe ik het weet. Pakweg 10 jaar geleden ging ik er solliciteren. En er staat achter bepaalde functies een V. Dat betekent dat eigenlijk alleen vrouwen worden aangenomen. Hoe zwart op wit wil je het hebben?
Zulke extreme vormen van positieve discriminatie zijn niet meer van deze tijd hoop ik. Ik kan me in bepaalde maatschappelijke functies voorstellen dat je een gebalanceerde man/vrouw verhouding wil afdwingen (bepaalde politieke functies wellicht), maar in het algemeen slaat dit nergens op en is dit ook niet wat het bovenstaande rapport wil.

Ik heb het een beetje gescand, het gaat daar juist over voorlichting zodat het beeld van ICT als saai, nerdy, eenzaam beroep meer naar de werkelijkheid wordt getrokken. Of dat de onmogelijkheid om part-time te werken wordt aangepakt. Op die manier kun je veel succesvoller het aantal vrouwen verhogen.
Bij elke instantie van de overheid hanteren ze die extreme positive discriminatie. Brandweer en politie is het ook zo extreem.
Ja vrouwen worden zeker gediscrimineerd in bedrijfs leven. Dat men als mannen onder mekaar in top functie liever te maken heeft met gelijke geslacht dan met vrouwen.
En dus vrouwen minder gepromoot worden.

Goed punt.

Maar als daar het probleem zit moet dat ook daar aangepakt worden en niet in bedrijfs takken. Waar de nadruk op mannelijke physieke kracht gaat. Daar vrouwen mannen paseren die vrouwen vaak niet aan de eisen voldoen. Want die krijgen uiteraard veel lagere eisen want anders dan kan 90% al bij voorbaad al weg sturen.

Het daar heel gewoonlijk dat 100 kandidaten de top 10 allemaal mannen zijn. En die paar vrouwen rond of beneden het gemiddelde hangen. En dus vaker de top 25 betere kandidaten gepaseerd worden.

In het bedrijfs leven waar men personeelszaken zelf in de hand heeft krijg dat achterlijk beleid niet en neemt men aan wie men wilt hebben. En als ze liever geen vrouw zien in boven kader dan komt die er ook niet. En daar wordt wel de vrouw soms gediscrimineerd.

Maar om bij mannen banen zoon beleid te voeren slaat nergens op.

In 2025 is dat makkelijk te halen als je kinderen verplicht hormonale behandeling geeft zodat jongetjes stuk zwoeler worden meisjes sterker en minder zwoel worden. De helft als ze puber worden boetiek leuker vinden dan brandweer man worden.

Dan paar generties verder wordt het vanzelf 50/50.
Inderdaad, laat mensen zelf kiezen welk vak ze willen uitoefenen. Daar hebben we geen eurocommissaris voor nodig. Als er meer mannen zijn in de ICT en meer vrouwen in de zorg dan is dat omdat dit bij hun talenten, voorkeuren en passies ligt.
Anoniem: 382732
@Emgeebee6 maart 2014 17:12
Vrouwen werken gemiddeld veel minder betaalde uren, dus ja er is een behoorlijk "human capital" beschikbaar om het BNP te verhogen.
Als ik over een periode van ongeveer een jaar terugdenk heeft Kroes volgens mij nog meer van zulke uitspraken geleverd die van geen kant ook maar iets aan logica hebben, waarom is zij de Eurocommissaris van ICT-zaken geworden, ze heeft al een paar keer bewezen dat ze er geen bal van snapt.
Kroes heeft, gezien haar leeftijd, veel visie over techniek en ICT. Het stomme is dat ze relatief weinig mensenkennis schijnt te hebben.

Zij is een typisch voorbeeld van een NIET gemiddelde vrouw en zij schijnt zich niet te realiseren dat zij een buitenbeentje is. De gemiddelde vrouw heeft gewoon relatief weinig interesse in techniek. Net zoals de gemiddelde man weinig heeft met softskills.

Neemt allemaal niet weg dat ik vind dat mensen altijd een gelijke kans moeten krijgen.

[Reactie gewijzigd door Abom op 6 maart 2014 14:48]

"ze heeft al een paar keer bewezen dat ze er geen bal van snapt. "

Dan doe je haar toch ernstig tekort. Ze heeft een aantal zeer zinnige dingen op haar naam staan, bijvoorbeeld netneutraliteit, het aanpakken van excessen in de telecom industrie, het harmoniseren van het patentensysteem, enz.
Ehm ASML heeft nog duizenden ongevulde vacatures. Men spreekt van grote werkloosheid maar in feite is er zat werk in de Werktuigbouwkunde en ICT alleen niet genoeg geschoolde mensen om de plekken te vullen. Als meer mensen ICT gingen studeren in plaats van bijvoorbeeld psychologie (er zijn meer psychologen dan er nodig zijn) zou er minder werkloosheid zijn. Het punt is dat er niet gestudeerd word wat de economie nodig heeft.
Inderdaad. En daarom ook zo raar dat juist nu de mogelijkheid tot omscholing zo goed als niet bestaand is.
Weet of dat voor de gehele EU telt maar idd als je iedereen toch WW en bijstand geeft kan je ze misschien beter ook volledige scholing betalen want dat moet toch goedkoper zijn dan eeuwig ww en bijstand betalen. Wel alleen omscholing betalen naar sectoren waar nu en in de toekomst veel vraag naar werk is.
Misschien doelt ze op het feit dat als de vrouwen die op dit moment niet werken in de ict-sector zouden gaan werken - waarvan het aantal gelijkgesteld wordt aan het aantal mannen dat op dit moment in de ict-sector werkt - er een stijging zou ontstaan van 9 miljard BNP/land.

Lijkt mij de enige logische verklaring voor haar uitspraak.
Ik heb absoluut geen probleem met meer vrouwen in de technologiesector, maar dit slaagt inderdaad nergens op.
Non sequiturs...
 • Als meer vrouwen in de techsector zouden werken, zou de Europese economie flink groeien.
 • Als er net zoveel vrouwen in de ict-sector zouden werken als er nu mannen werken, zou het bruto nationaal product van alle EU-landen met 9 miljard euro stijgen.
En waarom kan geeky niet cool zijn?
Dat er minder vrouwen in de tech sector zitten komt omdat er minder vrouwen daarin geïnteresseerd zijn en in het andere geval vanwege het gedrag van sommige mannen in de sector.
Anoniem: 471038
@Ikke_Niels6 maart 2014 16:53
Volgens mij maakt het niet uit of er mannen of vrouwen bijkomen in de sector dat staat los van de BNP groei...
Dat zegt ze ook niet.
Ze zegt alleen dat als je (mannen*2) neemt, dat het BNP met 9 miljard euro groeit.
Daarbij zegt ze dat vrouwen dat gat zouden kunnen opvullen.
Ze zegt niet dat mannen dat niet zouden kunnen.
Ik ben ook niet echt onder de indruk van 9 miljard. Dat is iets wat de Europese Commissie op een klotige donderdagmiddag weggeeft.

Ontopic: mijn mening is simpel: als vrouwen het zelf willen, moeten ze een gelijk speelveld hebben om in de ICT succesvol te zijn. Vrouwen dwingen of heftig aansporen vind ik onnodig, en van positieve discriminatie ben ik helemaal geen fan.
Ik vind dit tegenwoordig geen nobel streven meer... het begint er eerder op te lijken dat het 'positieve' dwangarbeid wordt. Als ze niet aan die quotas geraken gaan ze nog vrouwen van straat halen en verplichten om de positie in te nemen.

Heb onlangs nog een documentaire gezien waarbij vrouwen bewust kiezen voor de huismoeder rol. Waar het om gaat is dat we de keuze kunnen maken, niet omdat er 50/50 man/vrouw zijn dat we deze verdeling overal moeten forceren en daar konden die vrouwen zich heel goed in vinden.

Daarbij komt ook nog dat we verschillend zijn. Mannen en vrouwen hebben verschillende interesses. Ik heb ook nog niet van quotas gehoord in de verpleegkunde.
Als je in het voorbeeld van de titel kijkt, zal er wel degelijk een aanwinst zijn om meer vrouwen te hebben die dergelijk werk verzetten.

Zoals de titel aangeeft, zouden er meer vrouwen aan apps moeten werken. En ik kan me daar wel in vinden. Mannen zien de technische kant sneller dan vrouwen, maar vrouwen zijn er juist op gebrand om het vriendelijk in gebruik te maken. Vrouwen zien bepaalde problemen heel anders dan mannen, en juist door een frisse en andere kijk op zaken zal dat een voordeel hebben voor het eindresultaat.
vrouwmens dat interessant wil doen voor vrouwendag. De IT-sector bestaat al dik 50 jaar en boomt sinds een jaar of 30. Leg je er gewoon bij neer dat het een typisch mannenberoep is zoals trucker. Er zijn toch ook typische vrouwenberoepen waar amper mannen te vinden zijn, waarom moet je per sé dan toch dat vrouw-zijn willen benadrukken? Sterke vrouwen worden hierdoor net minderwaardig, want ja er moest een vrouw zijn om de verhouding wat in evenwicht te brengen. Stop met de aandacht op het onderscheid te vestigen en het zal vanzelf verdwijnen.
Dit soort gezwam begint me behoorlijk de keel uit te hangen. Dit soort mensen zitten constant op bedrijven te vitten dat ze niet genoeg vrouwen aannemen.
Het probleem zit hem echter niet bij de bedrijven. Als ze een vacature hebben voor een technische functie, is het overgrote deel van de sollicitanten man. Dan krijg je vanzelf veel mannen in het bedrijf.

Nu is natuurlijk de vraag: waarom solliciteren er bijna alleen maar mannen? Antwoord: blijkbaar komen er alleen maar mannen van de opleiding af :)
Zelf studeer ik TU/e werktuigbouwkunde en wij hebben 97% mannen. Bij ICT schijnt dit nog erger te zijn. There's your "problem"!

Waarom staat het woord "problem" tussen aanhalingstekens? Omdat het helemaal geen probleem is. Het is een keuze. Blijkbaar KIEZEN dames nauwelijks voor technische studies. Dat is prima, ze moeten doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Het heeft geen enkel zin om te lopen zeiken dat er in sommige sectoren te weinig vrouwen zijn. Waarom zouden daar per se vrouwen moeten zijn?

En omdat mevrouw Kroes en gelijkgezinden de maatschappij zo op lopen te jutten, voelen bedrijven zich moreel verplicht om vrouwen aan te nemen. Als ik als afgestudeerd werktuigbouwkundige solliciteer, leg ik het sowieso af tegen een vrouwelijke WTB'er.
Gewoon discriminatie dus.
Ik ben het half met je eens. Positieve discriminatie is sowieso niet de oplossing, want het probleem zit heel ergens anders. Maar het idee dat iederene maar moet kiezen wat ze leuk vinden heeft al voldoende werklozen opgeleverd. Nu wil ik ook niet zeggen dat je hetgene moet doen waar het grootste gebrek aan is, maar ik denk dat het een positief iets zou zijn als bij studiekeuzes wat meer naar toekomstperspectief wordt gekeken.

Maar goed, het hele probleem is dus al dat er weinig vrouwen technisch gaan studeren. En al op de middelbare school is dat weinig, degene die een beetje technische richting daar nog op gaan, gaan vervolgens rechtstreeks voor een medische opleiding (of toch communicatie omdat ze wiskunde zo moeilijk vinden ondanks dat ze prima cijfers ervoor haalde).

En dat is cultuur. Oké niet puur cultuur, ook evolutionair gezien hebben mannen en vrouwen andere interesses, maar niet de 95% mannen die in Nederland op technische opleidingen zitten. In sommige landen is het percentage vrouwen veel hoger, van wat ik begrepen heb al 30-40% in sommige Zuid-Europese landen, nou daar komen we hier niet aan. Het grote probleem is cultuur. Meiden die worden aangepraat, maar vooral elkaar aanpraten dat wiskunde zo moeilijk is, en een technische opleiding niks voor vrouwen.

Wat is dan de oplossing? Ik heb werkelijkwaar geen flauw idee. Technische beroepen zouden een betere reputatie moeten krijgen, en misschien kunnen bedrijven wat helpen daarbij, maar over het algemeen denk ik dat het zeer lastig is er echt wat aan te veranderen.

[Reactie gewijzigd door Sissors op 6 maart 2014 14:02]

Ik dacht mijn mening over sommige "bijstands-opleidingen" maar even niet hier te ventileren :P
Inderdaad, veel studies zijn gewoon niet nuttig in de huidige arbeidsmarkt. Maar het duwen van mensen naar nuttige studies maakt het er niet beter op. Gebrek aan de juiste kwaliteiten of motivatie zal de uitvalpercentages nog hoger maken dan ze nu al zijn.

Op middelbare scholen zijn er al allerlei "meisjes-en-techniek" dagen etcetera, maar het schijnt gewoon niet aan te slaan. Helaas.
Dat was ook niet waar hij of zij iets over gad gezegd, betekent dan ook niet dat hij of zij dit dan ook op die manier bedoelde. Het bericht was duidelijk, maar op hetzelfde moment weer een beejte onspecifiek (of whatever je het noemt). ;P
Dit is dus helemaal waar op de term Discriminatie na.

Ik heb (bijna) nog nergens een vacature gezien waarbij er expliciet om of een man (of een vrouw)* werd gevraagd. Als er een zeer slimme IT/ICT/Develop dame loopt met de nodige papieren die vervolgens op sollicitatie komt dan kan ik me best wel voorstellen dat de mannen wat huiverig worden want "Oh jeeh, een vrouwelijke ICT'er met betere papieren dan ik"
Als een bedrijf dan afgaat op het gegeven er zitten nu 10 mannen in mijn team er moet geen vrouw bij komen dan kan het inderdaad gezien worden als discriminatie op sekse maar dit lijkt me nauwelijks voor te komen toch?

* Al zullen ze er geheid wel zijn. In de zorg kom ik ze namelijk nog wel eens tegen :+
Nou, dit komt dus nogal voor. Het voorbeeld wat ik noemde, is bijvoorbeeld nu ook al aan de orde. Veel WTBers hebben een bijbaantje in hun vakgebied. De dames komen dan simpelweg eerder en makkelijker binnen dan de heren.

Ze moeten eens kappen met al dit gezeur. Bedrijven zullen soweiso al eerder geneigd zijn gekwalificeerde dames aan te nemen omdat ze een wat gevarieerdere bedrijfscultuur willen.
Vrouwen in de techniek hebben het prima, punt.
Als ik naar de web design/development community kijk zie ik de laatste tijd enorm veel klachten van vrouwen over mannen. Dat ze seksueel getinte opmerkingen & grove grappen maken bijvoorbeeld.

"Blijkbaar KIEZEN dames nauwelijks voor technische studies"

Gaat wellicht dus niet op, misschien is het:

"Misschien DURVEN vrouwen nauwelijks voor een technische studie/baan te kiezen"

Echter denk ik dan; ik maak met mijn mannelijke collega's ook zo nu en dan seksueel getinte of grove grappen, hoort er bij. Echter, als ik dat bij een vrouw zou doen (nogmaals, kijkend naar de web design/development gemeenschap) heb ik misschien wel een rechtszaak aan m'n broek hangen (m.a.w. ze willen anders behandeld worden). Ik denk dat de meeste mannen/bazen ook om die reden gewoon geen vrouw op de vloer willen.

Voorbeeld: http://techcrunch.com/201...raled-way-out-of-control/

[Reactie gewijzigd door JoeyPrr op 6 maart 2014 14:21]

[rant] Dit vind ik echt gezeik. Niet zozeer van jou, maar meer van de vrouwen die dit zo ervaren. Die vrouwen (gelukkig niet alle vrouwen) presteren het altijd en eeuwig om zichzelf een slachtofferrol aan te meten. Zie bijvoorbeeld dit hilarische artikel:
http://www.vice.com/read/...men-how-to-sit-on-the-bus
Samenvatting: het feit dat mannen onderuitgezakt in het OV zitten, is bijzonder dreigend tegenover vrouwen en leidt ertoe dat vrouwen onderdrukt worden, minder betaald krijgen en verkracht worden"

Het is ongeveer het zelfde met mannen die misschien een keer een ongepaste grap maken (tegen een mannelijke collega), zoals in het artikel wordt genoemd. Vrouwen moeten zich eens een keer niet zo verschrikkelijk zielig vinden en zich niet zo aangevallen voelen. Als ze er een probleem mee hebben, kunnen ze het tegen de persoon in kwestie zeggen. Dat is in zowel mijn als jouw artikel niet gedaan. [/rant]
Bedrijven nemen gewoon de persoon aan die het meeste toevoegt. Als ze denken dat een vrouwelijke visie op zaken wat toe kan voegen of bij kan dragen aan de sfeer, dan is dat een prima argument.

Volgens mij wordt hier ook nergens gezegd dat ze vrouwen moeten aannemen, maar dat het beter is om vrouwen te stimuleren om aan een IT opleiding te beginnen. Daar is niks mis mee. En als IT meer toekomstperspectief biedt voor de persoon in kwestie en de economie in zijn geheel, dan zie ik het probleem niet. Het kan namelijk simpelweg een probleem zijn dat vrouwen vaker voor een opleiding kiezen die weinig perspectief op de banenmarkt verschaft.

Moet zeggen dat ik nu in een bedrijf werk waar meer vrouwen zitten dan mannen en het is een stuk leuker dan het vorige bedrijf waar ik zat. Ik juich meer vrouwen in de IT alleen maar toe. Discriminatie zou ik het al helemaal niet willen noemen aangezien het nog altijd zo is dat je als man zijnde een gunstigere positie hebt op de banenmarkt. Bang voor wat concurrentie ben ik ook niet, dat maakt het alleen maar leuker. Moet je maar zorgen dat je de beste voor de baan bent.
Ik ben zelf een vrouwelijke software ontwikelaar en moet inderdaad helaas toegeven dat bij veel van mijn sekse-genotes er simpelweg de interesse niet is.

Echter er zijn wel een paar factoren waar wat aan gedaan kan worden zodat de instroom vergroot wordt :
- Imago van de IT verbeteren
- NIET de meiden een bepaalde richting opduwen op de middelbare school! Dit gebeurd nog steeds. Laat ze zelf uitzoeken wat ze kunnen en leuk vinden.
- De houding van sommige personen zelf in de sector (zoals verschillende opmerkingen hierboven). In het bedrijf waar ik werk wordt dit, mede door mij, niet getollereerd.

Maar ook het gebied van omscholen is zeer raar. Mijn partner wilt zich graag laten omscholen naar een Unix-beheerster (volgens mij is hier zwaar tekort aan), maar het UWV wilt het niet vergoeden -_-' Wat willen ze nu?
Daar komt bij dat IT in veel gevallen weinig vrouwvriendelijk is:

- Lange werkweken zijn normaal
- Lange reistijden ook
- Veel bijscholen ook
- Het is beeldschermwerk, dus relatief onsociaal
- Het is technisch en methodisch
- Het heeft weinig aanzien bij andere vrouwen

Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat vrouwen ongeschikt zijn voor bovenstaande factoren, ik zeg alleen dat het geen natuurlijke match is. Een serieuze IT baan kan een ernstig beslag op een leven leggen in de vorm van tijd en stress, wat een sociaal leven behoorlijk onder druk kan zetten. Daarbij zijn de piekjaren van de meeste ICT-ers in de leeftijd van 20-40, net de leeftijd waarop er van kinderen sprake kan zijn.

Misschien moet ik het zelfs generaliseren: ICT is relatief mensonvriendelijk werk. Het kan ontzettend leuk zijn, maar dan wel tegen een hoge prijs.
- ICT is niet erger dan bijvoorbeeld zorg als je het hebt over lange dagen. In de zorg zit je ook nog met nachtdiensten etc. Daarbij is een lange werkweek wellicht normaal, maar niet gewenst. Het is idioot als er geen part-time banen met thuiswerk opties mogelijk zijn, dit zou ook in de ICT prima mogelijk moeten zijn en ook beter voor mannen. (Kunnen ze ook een dagje op de kids passen). Juist een van de ICT-cultuur zaken die best aangepakt kunnen worden.

- Bijscholen en reistijd lijkt me voor vrouwen geen inherent probleem? En zeker niet iets wat te alleen in de ICT optreedt.

- De hoeveelheid beeldschermtijd is ook heel erg afhankelijk van de functie. Daarbij is het ook voor veel mannen een probleem om een functie te hebben met weinig sociale interactie. Vrouwen zijn er gemiddeld denk ik gevoeliger voor, maar zo zijn er genoeg non-ict banen waar vrouwen ook veel achter beeldschermen zitten. Juist het stereotype beeld van de ICT als saai, eenzaam, voor nerds etc. is een van de struikelblokken, dat beeld is volgens mij ook al niet meer van deze tijd.

- Dus vrouwen kunnen niet technisch en methodisch zijn? Er zou best een gemiddeld verschil in aanleg kunnen zijn, maar dat zegt toch niet dat ze het daarom niet kunnen? Kijk naar oostblok landen waar vrouwen prima meekomen in de beta-vakken. Zijn dat 'andere' vrouwen? Het zal best dat een basisaanleg gemiddeld genomen anders is, maar uiteindelijk is dat maar een factor.

- Een ICT beroep heeft voor mannen wel veel aanzien? Ik denk dat er genoeg beroepen meer aanzien genieten! Wat ik me kan voorstellen is dat je minder over je baan kunt praten omdat de rest minder kan relateren. Dat is juist op te lossen door te stimuleren om meer vrouwen in de ICT te krijgen.

Een willekeurig zware baan kan een flink beslag op je leggen. Dat is echt ICT-gebonden. Advocaten, artsen, vakken waar vrouwen beter in vertegenwoordigd zijn, maar ook veel minder 'hoge' functies in de zorg leggen ook enorme beslagen op mensen waaronder vrouwen.
En piekjaren in de 20-40, gaan we meteen aan leeftijdsdiscriminatie doen? ;)
Ik bedoelde met geen van mijn opmerkingen dat vrouwen het niet zouden kunnen, ik stel alleen dat de combinatie van factoren wellicht minder aantrekkelijk is voor vrouwen.

En ja, juist in de ICT heerst een vrij sterke leeftijdsdiscriminatie. Er zijn bijvoorbeeld erg weinige developers ouder dan 40 of 50. Ook zie je vaak in vacatures vol trots de gemiddelde leeftijd van het team staan, hoe jonger, hoe beter blijkbaar.

Part-time ICT is in principe mogelijk en gebeurd ook mondjesmaat, maar minder dan 4 dagen kan in mijn ervaring echt niet. Niet omdat dat echt niet kan, maar puur omdat er een groot aanbod is van mensen die wel gewoon 5 dagen willen en kunnen werken.
Het werk is inderdaad zwaar en je hoeft niet te rekenen op partime-banen.
Het is te combineren met kinderen, maar dan moet je partner wel meewerken. En dat is helaas zelden het geval.

Het aanzien bij anderen zal mij persoonlijk een rotzorg zijn. Ik heb vast werk en verdien goed waardoor we een huis hebben kunnen kopen. Liever nerdig zijn en een baan hebben dan aan de norm voldoen en in de bijstand belanden.

Nu ben ik zelf wel autistisch dus ik wijk sowieso al af van de norm. Sociaal doen geeft mij de kriebels. Geef mij maar software, dat is tenminste voorspelbaar.
Ik snap nooit zo goed waarom vaak wordt geroepen dat vrouwen een groter deel moeten uitmaken in een bepaalde beroepsgroep. Als de persoon de juiste kwalificaties heeft, wat maakt het geslacht, overtuiging of geaardheid dan uit?
Het is zo moeilijk om een open en eerlijke reactie te geven op zoiets, zonder door de een of ander discriminerend gevonden te worden, maar ik probeer het toch:

Ik kom zelden een vrouw tegen die aanleg / interesse / inzicht heeft in applicatie development.
Ik zou willen dat ik me vergis en dat er toch meer vrouwen zijn die aan zo'n functie willen beginnen. Zou goed zijn voor de spirit in veel teams naar mijn mening.
Maar ik heb vaak de indruk dat het mannelijk brein er simpelweg meer aanleg voor heeft.

De vraag moet dus IMHO zijn: kunnen (niet vanwege de een of andere economische reden) meer vrouwen de competenties ontwikkelen om als ontwikkelaar aan de slag te gaan? .

Overigens heb ik het met mannelijke collega's soms ook: die worden soms aangenomen als developer, maar dan blijkt pas daarna dat 'het inzicht' ontbreekt, en belanden ze in de een of andere coördinerende rol.
Enige waar ik je groot gelijk in geef is je eerste opmerking: KLOPT, dit kan je op veel manieren discriminerend vinden.

Jij zoekt de gender inbalans in 'kunnen', en je negeert al de sociale context. Kijk eens in de oostblok landen (specifiek: oud communistische landen). Deze landen waren vroeger communistisch, waarin men grote aandacht had voor (o.a. gender) gelijkheid: http://jobs.aol.com/artic...anagement-grant-thornton/

Deze landen zijn traditioneel sterk in Exact Sciences zoals mathematics, maar ook IT. Het aandeel van de vrouwen is daar veel groter dan hier. Met andere woorden, ik ben het zeer met je oneens. Je miskent het probleem volkomen, en je negeert belangrijke factoren als sociale achtergrond.
Deze landen zijn traditioneel sterk in Exact Sciences zoals mathematics, maar ook IT. Het aandeel van de vrouwen is daar veel groter dan hier. Met andere woorden, ik ben het zeer met je oneens. Je miskent het probleem volkomen, en je negeert belangrijke factoren als sociale achtergrond.
En je weet zeker dat ze daar ook zo gemotiveerd zijn om hun werk te doen? Dit is ook niet wat degene hiervoor bedoelde. Het ging o.a. om motivatie. Niet om het sociale aspect waar jij het over hebt.
En onze vriendin wil het probleem van de ongelijke opvoeding tegengaan door positieve discriminatie in de ICT. Met úw belastingsgeld!
Een gemengde beroepsgroep is over het algemeen creatiever, levert betere kwaliteit werk en is beter in staat in te spelen op veranderende omstandigheden. En de mensen worden er over het algemeen gelukkiger van.

(En nee, dat is niet meteen een pleidooi voor positieve discriminatie, maar het zou onze IT-sector in het algemeen vermoedelijk wel verbeteren.)
Dat is ook het "probleem" (beetje first world problems natuurlijk) wat ik er mee heb. Bij echte gelijkheid behandel je beide geslachten gelijk, je kan dan niet zomaar de ene groep gaan pushen en de ander niet. Straks komen er ook nog subsidies voor vrouwen in de ict (en dus niet voor mannen) om dat verschil proberen weg te werken. Het zou sowieso veel beter zijn om de ict en techniek in het algemeen landelijk te pushen voor beide geslachten. Er valt veel winst te halen zoals kroes al zegt. Het is natuurlijk raar dat een sector waar veel winst te halen is het imago heeft van suf of nerds etc.
Als er inderdaad op elk vlak gelijkheid is dan zal je globaal dus zien dat er evenveel mannen als vrouwen werkzaam zijn in een sector (of in ieder geval gelijk aan de verhouding binnen de beroepsbevolking). In de ICT is dat duidelijk niet het geval. Terechte constatering dus.
Het punt van Kroes is dat -meer- mensen nodig zijn bij ICT, en dat de vijver waarin men kan vissen nu eenmaal groter is voor vrouwen dan voor mannen. Het lijkt me dat er niets mis is met die observatie.

Betreft de aanpak (waarover Kroes niet spreekt): dit is inderdaad een groot deel opvoeding gerelateerd. Maar er zijn ook andere subtiele mogelijkheden: probeer bij studie voorlichtingsdagen ook eens vrouwelijke studenten van een ICT studie naar een dergelijke dag als voorlichter te sturen. Op deze manier kan men het beeld doorbreken dat het alleen de mannelijke geeks zijn die dergelijke studies doen.
Makkelijk praten van Kroes....
Er is praktisch geen parttime werk voor vrouwen in de ict, minimaal 32 uur..
Dus is het lastig te combineren als je een gezin hebt.
In de 21ste eeuw kunnen vrouwen ook gewoon fulltime werken hoor, zèlfs met een gezin. Stel je dat voor!
Kunnen, ja. Willen?

Alles kan natuurlijk :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 6 maart 2014 17:01]

Vind ik dus zever, vrouwen hebben hedendaags alle zelfde mogelijkheden als de mannen, het tekort in de ICT is niet te wijten aan het feit dat er enkel mannen zijn maar louter doordat er gewoonweg een tekort aan personeel over het algemeen is. De oplossing is volgens mij dan ook helemaal niet dat er meer vrouwen moeten worden aangetrokken worden, neen, er moet over het algemeen (dus mannen EN vtouwen) worden aangetrokken. Het wordt echt tijd dat Nelie eens op pensioen gaat!
Het klopt wel dat vrouwen zich veel minder vaak met ICT bezig houden, ik zie dit vooral als een oproep aan de vrouwen: De mogelijkheden zijn er, nu moeten ze het ook gaan doen.

Het lijkt mij dat vrouwen liever met mensen bezig zijn dan met machines en dat ze daarom niet zo geinteresseerd zijn in ICT, maar tegenwoordig heb je bij de ICT ook steeds meer met mensen te maken. Daarbij heb je buiten de ICT ook steeds meer met computers te maken, dus misschien kunnen we vrouwen daarmee aanmoedigen.
Het imago speelt zeker mee, maar denk ook de uren: misschien is het enorm lastig om deeltijd te werken in de ICT? Je zit vaak met projecten, deadlines en co. En laten we eerlijk zijn: de vrouwen blijven altijd nog vaker wat uren per week thuis om zaken mbt de kids te regelen, huishouden e.d.

Of omdat ze niet zoveel zin hebben om 5 dagen op kantoor door te brengen ;)
Denk zelfs dat het voor een aantal vrouwen veel prettiger werken is, prettiger dan met overwegend vrouwen in je team. Mijn ervaringen met het werken met overwegend mannen ipv vrouwen is in ieder geval postief (minder geneuzel, directer) :)
Aan de andere kant zou je bij een deel van de ICT ook makkelijker thuis kunnen werken, en bestaan er part-time banen waarbij je de helft van het jaar fulltime werkt en de andere helft thuisblijft. Dat zou met de relatief korte tijd van sommige ICT projecten ook kunnen.
Niet alleen vrouwen maar ook mannen zouden zo een baan kunnen kombineren met kinderen, of veel vakanties, etc, en een soortgelijk werkklimaat kunnen hebben als de zorgsector.
Maar mogelijk is het salaris in de zorg hoger dan in de ICT?
Het is ook de Christelijke gedachte dat vrouwen niet moeten werken die Nederland tegenhoudt (vergelijk het maar eens met de Scandinavische landen die meestal redelijk wat overeenkomsten met ons hebben qua politiek & samenleving). Onderschat de push van kleins af aan richting zorg niet, die een gemiddelde grotere affiniteit voor zorgende beroepen alleen maar vergroot.

Tegelijkertijd ben ik het helemaal met je opmerking eens dat het stigma van de ICT af moet. Niet alleen heb je overal al snel met ICT te maken, ook zijn er genoeg ICT deelgebieden waar creativiteit en communicatie een grote rol spelen. Dit zou ook onder het traditionelere rollenpatroon vrouwen moeten aanspreken.

Qua BNP kan ik me goed voorstellen dat het qua concurrentiepositie ook goed is om een hoger aandeel vrouwen te hebben, want ondanks wat ik in de eerste alinea schreef zijn er gemiddeld genomen natuurlijk verschillen tussen mannen en vrouwen. Het cliché zou zijn het vrouwelijke deel design en makkelijke interface bevat en de mannelijke features en stats.
Niet alleen meer ICT'ers maar mogelijk ook een vergroting van de markt (meer vrouwen in producten interesseren). Maar ja, dat is eigenlijk weer dat cliché-denken.

Tenslotte zou het niet alleen goed zijn voor de BNP, maar ook voor de sector zelf. Het is tenenkrommend als je sommige berichten leest over vrouwen in de tech/gaming industrie op congressen en fora. Ze spelen zich af in de VS, maar ook in NL is de iCT wereld een mannenbolwerk met een mannenklimaat. Kijk maar naar een willekeurig onderwerp over vrouwen op tweakers. Hoe vaak daar niet een al dan niet bedoelde seksistische opmerking/grap geplaatst wordt...
Anoniem: 14038
@killerbie6 maart 2014 13:22
Nederland is typisch heel laag qua bezetting van vrouwen in de ICT in vergelijk met anderen Europese landen. Dus in dat opzicht ligt daar nog een mogelijk inhaalslag.

En als je de gemiddelde middelbare scholiere vraagt of de ICT wat is dan zul je steevast het antwoord krijgen dat ze denken dat het een suffe mannenboel is. Maar ondertussen gamen meisjes wel meer dan jongens.
Wanneer ze in Nederland eens gaan beginnen om diegenen met technische kennis te gaan belonen met een hoger salaris, dat wat beter is dan de gemiddelde "verkoper", dan komen er vanzelf mensen bij (mannen èn vrouwen). Techniek wordt in het buitenland dus wel gewaardeerd met een compensatie per maand.

Een extra stimulans om vrouwen de techniek in te krijgen zul je al mee op de basisscholen moeten beginnen. Daarna nemen de kansen af en worden natuurkunde, wiskunde en andere exacte vakken "eng".
maar waarom gaan belonen op technische kennis alleen? Sommige van de slechter betaalde beroepen zijn beroepen die imho dringend een grotere verhoging mogen krijgen dan de over het algemeen niet slecht betaalde IT sector.
maar waarom gaan belonen op technische kennis alleen?
Omdat er een tekort aan goeie developers is, maar de salarissen blijven laag, heel raar.

Ondertussen verdient een flapdrol met een stropdas om die niks kan (lees: een manager) 2 keer het salaris van iemand die wel wat toevoegt.
@Blokker_1999 / @Aaargh!
De beloning is op het totaal pakket wat "wij" als techneuten hebben toe te voegen aan de organisatie. Dat bestaat uit het grootste deel uit technische kennis. Dit is iets wat niet makkelijk op te doen is. De basis ligt op de opleidingen, maar de "echte kennis" doe je op in het bedrijfsleven. Die kennis zou wel eens gecompenseerd mogen worden.

Zeker nu de kwaliteit en hoeveelheid van de technische kennis van de mensen in de bedrijven achteruit gaat en er omgekeerd-evenredig veel Excel-managers ingevlogen worden om de techneuten aan te sturen.
Misschien omdat er alleen maar jongens op ICT scholen zitten en geen een meisje, dat ze ook zoiets hebben van: Ik ga niet naar die school met alleen maar jongens. Je voelt je ook niet echt prettig daarbij. Ik weet zeker als er meer meiden op ICT scholen zitten dat het vanzelf wel meer meiden trekt.
Wat heeft app ontwikkeling nouweer met ICT te maken... je ontwikkeld apps, entertainment dus. Dat is de entertainment sector, niet ICT....

Edit: -1? Ok dan, vond het eigenlijk wel relevant, Entertainment idustrie en ICT zijn iets anders. Dan kan je website ontwikkeling ook net zo goed ICT noemen

[Reactie gewijzigd door Timmmeeehhh op 6 maart 2014 13:27]

Wow, flawless logica. Systeembeheerder bij de VARA is ook geen ICT'er?
Webontwikkeling valt ook gewoon in de ICT-sector. Wat versta jij eigenlijk dan wel onder ICT?

[Reactie gewijzigd door jarrin op 6 maart 2014 13:29]

Het merendeel van de apps is niets anders dan een interface om de achterliggende webservices te bereiken. Ik denk dat hij dat bedoeld, en daarom ben ik het ook wel met hem eens...
Maar die webservices moeten toch ook geschreven worden? Maar de term ICT-er is erg breed. Van helpdesk tot systeembeheer en van ontwerper tot programmeur. Vrouwen zijn voornamelijk actief in de creatieve sector en kom je dus vooral tegen bij ontwerp afdelingen/bedrijven..

Veel ontwerpers hebben ook ervaring met web development en als men eenmaal de basis van bijvoorbeeld javascript begrijpt, is de overstap naar een server sided taal zoals C#, Java of PHP niet meer zo heel erg groot.. Men moet dan vooral wennen aan de nieuwe objecten.

Zo is het schrijven van een .NET linq provider redelijk complex, maar het gebruik ervan is juist weer eenvoudig. Niet iedere developer is bezig met rocket science en veel web developers hebben dan ook geen moeite om via de web frontend de middleware/business laag aan te spreken.

In de afgelopen 40 jaar is ICT natuurlijk wel een steeds prominentere rol gaan spelen in onze samenleving. Recent zijn daar de apps voor zowel mobiel als dekstop bijgekomen. Dat betekend dat de vraag naar technisch opgeleid personeel alleen maar groter is geworden. Zelfs in tijden van een economische crises, is het aantal ICT vacatures erg hoog. Veel vacatures staan ook weken uit voordat ze vervult worden.

Tot voor kort was ik als software architect actief voor een bedrijf in de financiele dienstverlening. Toch ben ik (als persoon) een ICT-er..

Het probleem is vooral dat wij als maatschappij alles in een hokje willen plaatsen. Wat dat is lekker gemakkelijk. Vanochtend las ik dat D66 ineens een rechtse partij wordt genoemd. Waarom worden politieke partijen in links, midden of rechts gecategoriseerd? Vanwege het EU en immiratie standpunt wordt de PVV rechts genoemd, maar alle overige partij punten zijn ontzettend links zoals onderwijs en zorg. Het opzetten van een dierenpolitie kan ik nou niet bepaald een rechts standpunt noemen? Natuurlijk kun je iene miene mutte gaan spelen met bijvoorbeeld de partijen uit een bepaald hokje. Je zou je ook kunnen verdiepen in de stanpunten van elke partij en op basis daarvan bepalen welke partij het beste bij je past.

Op een vergelijkbare manier zijn ICT-ers actief in meer sectoren dan alleen ICT..
Mijn (veel kortere :'( ) post doelde op het verschil tussen een app maken (dat kan ook een niet it-er imo) en het maken van (multi threaded, meerlaagse en beveiligde) webservices.

Verder heb je wel gelijk, maar mevrouw Kroes scheert het op een dusdanige manier over één kam dat het niet getuigd van enig inzicht in wat IT in kan houden. Iets wat ze eigenlijk wel zou moeten hebben in haar functie..

Goed, neemt niet weg dat je IT-er moet 'zijn' (want dat moet je willen zijn en je weet idd zelf of je dat bent )
Dan nog is het maken van een app, hoe simpel ook, een IT taak. Je kunt het als hobby doen, dan praat je inderdaad niet over een functie, of een keer proberen in het kader van een communicatie functie die wat inklaar prutst.

Is echter je dagtaak het maken van (simpele) apps, dan ben je ICT'er. Er wordt echt geen moeilijkheidsgraad verwacht. IMHO.
entertainment ?

jij speelt alleen maar spelletjes begrijp ik ?
Anoniem: 415197
@Fish6 maart 2014 13:33
Het zou me niets verbazen als meer dan 80% van de apps gewoon speelgoed of onzin is. Gewoon leukigheid, net zoals ringtones vroeger leuk waren.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415197 op 6 maart 2014 14:11]

Hoe kan app ontwikkeling niet met ICT te maken hebben..? Achter een app zit honderden tot duizenden regels pure code, lijkt mij persoonlijk wel wat met ICT te maken hebben. Niet elke app is puur voor entertainment.. en dan nog valt het gewoon onder ICT.

De percentages vallen mij persoonlijk nog wel mee. Het percentage vrouwen bij mijn opleiding (Informatica) is zo'n 2%. Net zo veel vrouwen als mannen in de ICT sector gaat natuurlijk nooit lukken. Maar een stijging zou op zich wel mooi zijn.

[Reactie gewijzigd door JJ93 op 6 maart 2014 13:31]

Tim ,sinds wanneer is programmeren geen ICT? Is zelfs meestal de hoofdopleiding in een richting ICT. De doelgroep van een programma/app bepaalt toch niet in welke sector je werkt.
Dan kan je website ontwikkeling ook net zo goed ICT noemen
Dat klopt want dat is het ook :D Ik zit elke week aan een compleet andere website, nu ga jij zeker beweren dat ik elke week in een andere sector werk ofso?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 6 maart 2014 14:24]

En waar haal je die vrouwen vandaan? Alsof je 900.000 vrouwen in de ICT aan het werk kunt zetten, dan krijg je elders weer tekorten, waardoor het BNP weer afneemt :+
ICT'ers zijn gewoon twee keer zo waardevol natuurlijk! 8-)
Als je vandaag meer vrouwen wenst dan moet je al bijna mannen gaan ontslaan. Daar word het BNP niet beter van. Ook blijft de ICT sector vaak een sector waarin je moeilijke werkuren terugvind, iets wat vrouwen afschrikt (omdat ze vaak nog de belangrijkste schakel in het huishouden zijn).
Zelf doe ik een ICT opleiding en ik vind het hartstikke leuk om te doen (ben het enige meisje op de school). Nu kan ik eindelijk een richting kiezen en ik wil later applicaties gaan ontwikkelen. Ik hoop echt dat meer meiden dit gaan doen. Op mijn school zeggen ze altijd: hadden we er nou maar meer zoals jou. Doe altijd goed mijn best en als je, je er echt in verdiept dan kan je het ook! Meer GIRLS in de ICT dus :)
Ja idd dat wou ik ook zeggen:P
En het is zo scheef om zo te stellen. Je kan in theoretisch kader zoiets opstellen en helemaal afkaderen, maar dat is gewoon simpel gezegd bullshit.
Onzin er is 12% werkloosheid in de gehele EU. "In September 2013, 26.872 million men and women were unemployed in the EU28" Eurostat

Als je van die 26-27 miljoen mensen er 900 000 schoolt tot ICT medewerker heb je geen tekorten.
Iedereen doet alsof ze iets raars zegt maar het enige wat ze zegt is kijk zieke werkloosheid en kijk ICT daar is wel werk. Als mensen nu is gingen studeren wat we nodig hebben in de economie slaan we twee vliegen in 1 klap. Om het helemaal mooi te hebben wil ze ook nog dat die 900 000 banen voornamelijk door vrouwen worden gevuld en dan is de ICT sector geemancipeert. Dat laatste is beetje wishfull thinking momenteel.
Positieve discriminatie is ook discriminatie, waardeloos plan dus.
Niemand zegt iets over discriminatie, het lijkt me vooral een aanmoediging richting de vrouwen.
Ik vind haar een goede vrouw voor die positie, maar hier vind ik dat ze de plank mis slaat. Ik bedoel, ga kijken naar de verpleging, is een beroep waar gewoon mee vrouwen zitten, dat 'hoort'/is nou eenmaal zo. Zelfde verhaal voor uiterlijke verzorging enz, meeste mannen gaan dat gewoon niet doen.

Snap dat gedoe niet tegenwoordig dat overal in elk beroep maar evenveel mannen als vrouwen moeten werken, dat werkt gewoon niet, zeker niet als je het gaat forceren..
Opvoeding! Mannen en vrouwen krijgen heel andere waarden mee, zowel van de ouders als van leeftijdsgenoten.
het is ook gewoon een soort mensen dat het aanspreekt te gaan programmeren
Maar welk gedeelte is Nurture, en welk gedeelte Nature? Niet alles is het eerste!
nou kijk ze zegt gewoon simpel weg als er meer mannen in de ict bij komen groeit de economie niet, als er vrouwen bij komen wel
Waar wordt hier een plan gepresenteerd om vrouwen in de ICT positief te discrimineren. Er wordt alleen iets gesignaleerd en met cijfers onderbouwd.... Wat een overreactie!
"Ict is er niet enkel meer voor de geeky few", aldus Kroes
Dus feitelijk zegt Kroes dat geeky een typische manneneigenschap is, maar omdat ICT niet meer geeky zou zijn, kunnen vrouwen het nu ook doen?

Komt op mij nog niet zo geëmancipeerd over: een echte feministe zou moeten roepen dat vrouwen net zo geeky (of beter!) kunnen zijn dan mannen! :Y)
Anoniem: 415197
@aap6 maart 2014 14:17
Kroes maakt hier een denkfout door te zeggen dat ICT er alleen was voor de geeks.

Jij (aap) maakt een denkfout door te denken dat "geeky" hier als een positieve eigenschap wordt gezien.
Jij maakt de denkfout door aan te nemen dat aap het als positieve eigenschap ziet. ;)
Dus ze vind dat "geeky" ( wat een idioot woord overigens) typisch mannelijk is? Seksisme! Tijd dat wij mannen gaan emanciperen!

( Uiteraard is het bovenste sarcastisch bedoeld.)
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee