'Ict-problemen kosten werknemer halfuur per dag'

Werknemers verliezen bijna een halfuur productiviteit per dag aan problemen met ict, bijvoorbeeld door slechte ict-vaardigheden, maar ook door trage pc's en mailservers die eruit liggen. Ook het helpen van andere werknemers kost veel tijd.

Elk uur 'verdwijnt' viereneenhalve minuut aan productiviteit door ict-problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente, dat is uitgevoerd in opdracht van drie organisaties, waaronder een organisatie die de werkgelegenheid voor ict'ers wil bevorderen en de certificeringsorganisatie European Computer Driving Licence.

Iets meer dan de helft van de verloren tijd wordt veroorzaakt door haperende ict-systemen, bijvoorbeeld traag startende computers en niet-werkende mailservers. De rest komt door slechte ict-vaardigheden. Problemen met mobiele apparaten zijn in het onderzoek niet meegenomen.

Vrouwen zijn minder tijd kwijt aan ict-problemen dan mannen, hoewel ze gemiddeld langer achter de pc zitten. Bij laagopgeleiden zijn de problemen het grootst; zij verliezen per dag gemiddeld 35 minuten aan ict-problemen, tegen 22 minuten bij hoogopgeleiden.

De helft van de verloren productiviteit komt door het helpen van andere werknemers met ict-problemen. Veel organisaties vertrouwen volgens het onderzoek op dergelijke ad hoc-hulp van collega's, terwijl de kwaliteit daarvan niet vaststaat. Alle verloren productiviteit kost de Nederlandse samenleving volgens de onderzoekers omgerekend 19,3 miljard euro per jaar. Daarbij vermelden ze echter dat aan de berekening die aan dat bedrag ten grondslag ligt niet al te veel waarde moet worden gehecht.

Een mogelijke oplossing is volgens de onderzoekers het aanbieden van trainingen en certificeringen. Ict-training zou een cursist 33 minuten tijdwinst per dag opleveren, maar slechts 22 procent van de medewerkers zou in de afgelopen drie jaar een ict-training hebben gehad. Bij deze aanbeveling moet overigens worden aangetekend dat een van de opdrachtgevers van het onderzoek, de European Computer Driving License, belang heeft bij meer vraag naar trainingen en certificeringen.

Daarnaast zouden organisaties moeten nadenken over de breedte van de helpdesk; organisaties moeten volgens de auteurs bepalen of de ict-afdeling enkel technische problemen moet oplossen of ook werknemers met gebrekkige ict-vaardigheden moet bijstaan. Ook zouden werknemers met weinig ict-vaardigheden een 'ict-buddy' kunnen krijgen om ze te helpen.

Door Joost Schellevis

Redacteur

07-03-2012 • 11:18

222

Reacties (222)

222
219
96
13
0
71
Wijzig sortering
Ik zie dat heel veel Tweakers in de reacties dit meteen ook als een echt probleem zien.

Volgens mij valt dat toch wel mee?

Stel je voor, je hebt een niet geautomatiseerde omgeving. Je kunt 10 orders per uur verwerken. Maar je hebt geen IT-problemen.

Nu introduceer je automatisering. Je kunt hierdoor, ik noem een heel conservatief getal, 15 orders per uur verwerken. Maar je bent zelfs een heel uur kwijt per dag aan IT-problemen.

Oude situatie: 8*10 = 80 orders per dag
Nieuwe situatie. 7*15 = 105 orders per dag. Nog steeds een efficiency-verbetering van zo'n 40%.

Natuurlijk zou het leuk zijn om dat uur (of dus volgens dit onderzoek) halve uur aan IT-problemen ook op te lossen, maar je moet wel opletten dat het de Return On Investment waard is.

Stel je voor, je kunt, in het fictieve voorbeeld, voor de kosten van 10 orders per dag de helft van de problemen oplossen. Dan moet je het niet doen!

Immers 50% * 15 = 7,5 orders per dag extra...

Meer op de tekst uit het artikel gericht: Volgens het artikel is de produktiviteitswinst voor die 22 minuten per dag * 210 werkdagen/jaar = 4260 minuten /jaar ~ 9,5 werkdagen per jaar.

Maar ja, welke investerings moet je daarvoor doen. Skills een beetje bijhouden is belangrijk. Als je een werknemer een week op dure cursus moet sturen... . heb je 2 daagjes per jaar tijdswinst.... niet zo heel aantrekkelijk.

Relatief, dan.
Doorgaand op jouw voorbeeld:
De ICT-specialist die jou de automatisering heeft aangesmeerd heeft met zijn hand op zijn hart beloofd dat jij maar liefst 20 orders per uur kunt verwerken.
Door de helft van de mensen te ontslaan blijf je op de oude productie en verdien je in ongeveer twee jaar de automatiseringskosten terug.

Nu kun je door automatiseringsproblemen maar 75% van de beloofd productie halen. Je moet dus extra mensen inhuren (en opleiden) om aan de oude productie te komen. En met een beetje pech moet je de ICT-specialist voor veel geld inhuren om je probleem op te lossen, omdat volgens de kleine letteretjes jouw probleem niet onder de aftersales service valt.
Dat is de stuatie waar bedrijven mee te maken krijgen.
Die mensen ga je natuurlijk pas ontslaan als het 'systeem' up-and-running is en niet voordat het werkt, waardoor je nooit nieuw personeel hoeft in te huren, alleen minder mensen ontslaan. Je behoud 75% van je werknemers en ipv. twee jaar, verdien je het terug in vier jaar. De meeste investeringen worden dan ook in vijf jaar belasting technisch afgeschreven.

Vergeet ook niet dat je niet zomaar eventjes de helft van je personeel kan ontslaan (of 25%), in mijn ervaring gaan de meest vaardige mensen weg met een mooie afkoopsom en die zijn zo weer aan de bak. De werkgever blijft in veel gevallen niet met top personeel zitten, die niet 100% uit de nieuwe systemen weten te halen, laat ik even in het midden of dat komt door niet kunnen of niet willen.

Niet alles wat een ICT issue is vind zijn oorzaak in het ICT onderdeel, veel is human-error. Mensen die 5x per week hun ww vergeten of 13 keer locked out raken omdat ze het ww verkeerd hebben ingevoerd zijn niet een 100% werkend onderdeel in een geautomatiseerde omgeving...

De 'kleine lettertjes' is iets wat gebruikt wordt door mensen die te lui zijn om een contract heel goed door te lezen, we hebben het hier niet over peanuts! We hebben het hier over een hele hoop geld, dat lees je heel goed door en als je niet de benodigde kennis heb om te beoordelen of er onacceptabele condities in zitten dan gebruik je een derde partij (jurist en/of ITer).

Waar bedrijven aan lijden is dat ze voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten en al helemaal geen extra kosten willen maken om de situatie voor, tijdens en na het project te laten controleren. Dat is waarom er zoveel IT projecten niet goed gaan en niet de beloofde resultaten behalen.
Dit verhaal was het eerste wat in mij op kwam. Waar is de tijd gebleven dat we blij waren dat ICT ons tijd scheelde? Zijn we er al zo aan gewend inmiddels dat we al op het zeuren zijn aanbeland? Beetje jammer..

Daarbij, ik werk op een ICT servicedesk en echt 95% van alle vragen zijn gebruikergerelateerd op 1 of andere manier. Werkte iets in het netwerk niet? Heeft ICT gegarandeerd iets gereset/poortje dichtgegooid etc.
Anoniem: 111703 7 maart 2012 11:27
Werknemers verliezen bijna een halfuur productiviteit per dag aan problemen met ict, bijvoorbeeld door slechte ict-vaardigheden
Rrright. Bij de overheid vast ja, waar het geld nooit op kan.
Onderwijs? Ik zit als 30-jarige tussen een boel oudere collega's. Veel weten niet eens dat ze een handeling in Word weer ongedaan kunnen maken met CTRL-Z of met de muis naar de menubalk :S

De onkunde is écht ontzettend groot. Gevolg: oudere collega's staan je aan te gapen als je in een paar klikken en een halve minuut iets voor elkaar hebt wat zij nooit hadden durven dromen...
Anoniem: 44174 @sypie7 maart 2012 21:07
Nee, dat is geen onkunde, daar zit nu de denkfout. Aannemen dat omdat je het zelf weet iedereen het moet weten.
Als de software goed in elkaar stak, had je dit soort situaties niet gehad en was het dusdanig gebruikersvriendelijk dat men dit soort kennis als vanzelf opdoet.
Blijkbaar geen ervaring in een firma?
Goh, ze adviseren trainingen.......van wie uit zal dit onderzoek gegaan zijn??
Het is dan ook wel een super training! Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat na deze training een werknemer geen tijd meer verliest met ICT problemen.... immers een getrainde werknemer bespaard gemiddeld 33 minuten per dag waar deze voor de training het hem nog ongeveer een half uur kostte.

Ook een falende mail server en traag opstartende PC's is met deze training dus gelijk opgelost :+

[Reactie gewijzigd door Fealine op 22 juli 2024 13:45]

Wat je vergeet te realiseren is dat het kunnen herkennen van een falende mail server ook al tijd bespaart, je kunt dan nl. iets anders gaan doen i.p.v. elke 10 seconden op die verzend knop te raggen in de hoop dat hij het uiteindelijk wel zal doen.
Klopt. Maar dat je ruim een half uur wint op problemen die daarvoor bijna een half uur kostten blijft een hele prestatie! _/-\o_
Je hoeft ook niet per se de tijd te winnen aan de problemen. Als het goed is leer je ook hoe je zaken anders/sneller voor elkaar kunt krijgen.
Anoniem: 353378 7 maart 2012 12:52
"Ook zouden werknemers met weinig ict-vaardigheden een 'ict-buddy' kunnen krijgen om ze te helpen."

Waardoor dus die buddy tijd verliest. Hele logische oplossing.

Allemaal aan de training die nitwits. We leven in 2012.
Klopt. Wij leven in 2012, maar ICT verkeert nog in het stenen tijdperk, hoe hi-tech het imago ook is.

Hoeveel verstand moet iemand van auto's hebben om probleemloos te kunnen autorijden? De meeste mensen redden het met 0,0 verstand en misschien 1 keer per jaar de wegenwacht bellen voor het verwisselen van een band.
Hoeveel verstand van techniek en loodgieten moet je hebben om thuis van gas, electriciteit en water gebruik te maken? Ook 0,0.

Voor ICT is veel meer basiskennis nodig.
Maar wie heeft er niet een middag voor uitgetrokken om voor het eerst te proberen om een TV op het draadloos netwerk aan te sluiten. Zodat je op je TV films kon kijken die op de HD van je PC stonden? Natuurlijk, wanneer je het eenmaal een paar keer hebt gedaan, dan kun je een kennis binnen een paar minuten helpen. (Totdat blijkt dat hij een iets exotischer merk TV heeft en hij ook nog wel eens een film op zijn oude laptop met XP download. Dan ben je alsnog een dag bezig om alles naar tevredenheid te krijgen.)
Klopt wat je daar zegt, maar in mijn ogen is het uitzoeken hoe iets werkt geen zuiver ICT probleem. Meer een menselijk probleem als gevolg van gebrekkige kennis. Als iets (overbodig) complex is dan is het probleem natuurlijk wel deels als ICT probleem te beschouwen.

Waar ik werk dien ik minimaal een kwartier voordat mijn werktijd begint aanwezig te zijn, omdat het inloggen gewoon 10 minuten in beslag neemt. Eerste wat ik dan ook doe is inloggen, vervolgens ga ik koffie halen en evt. naar de toilet. Mijn werkplek kan ik gewoon onbeheerd achterlaten want tegen de tijd dat ik met mijn bakkie pleur weer terugkeer is hij nog steeds bezig met inloggen...

Vervolgens duurt het 5 minuten om de verschillende systemen te starten. De werkplekken zijn oude Pentium 4 machines met XP, waarbij de gebruikte servers zo ongelofelijk traag zijn dat het aanvoelt alsof elke search query aan de server kant door een persoon met een kaartenbak wordt uitgevoerd...

Zeker op het moment dat ik iets wil doen waarbij ik vantevoren niet 100% zeker ben waar ik moet zijn kost enorm veel tijd. Heen en weer klikken wordt dan namelijk 'duur'. Niets zo frustrerend dan wachten op een handeling waarvan je weet dat het geen 5 seconden hoeft te duren indien het systeem fatsoenlijk geprogrammeerd is\op toereikende hardware draait. Het gaat hierbij dan ook niet alleen om geld\efficientie, maar ook om mijn gebit; ik zit regelmatig te tandenknarsen van frustratie als ik iets snel wil doen..

Wel grappig dat dit artikel nu op tweakers staat, want zat laatst al een beetje te rekenen wat de traagheid van de systemen nu eigenlijk kost. Wellicht is het op die manier mogelijk om management te overtuigen de machines te upgraden. Ik zal er nog eens naar kijken.
LOL, half uur is echt weinig hoor...
Precies.... met het bijhouden van Tweakers ben je al minimaal een half uur kwijt per dag :P

@qlum: Ik zeg niet dat het bijhouden van Tweakers een ict probleem is, alleen dat de ict problemen dan wel meevalleen aangezien dit minimaal evenveel tijd kost.

[Reactie gewijzigd door Fealine op 22 juli 2024 13:45]

LOL, half uur is echt weinig hoor...

Een half uur per dag besteden aan ICT problemen betekent dat een doorsnee bedrijf (8-urige werkdag) bij 16 man personeel 1 iemand permanent kwijt is aan ICT. Voor elke 16 man personeel 1 headcount kwijt dus: die persoon maakt geen producten, draagt niet bij aan de winst, maar kost alleen maar geld.

Een interessant cijfer overigens, maar ik vraag me af hoe dicht dit de werkelijkheid nadert. Natuurlijk gaat niet alles op de PC vlekkeloos, en ben je wel eens tijd kwijt aan het zoeken naar documenten of aan het klungelen met servers. Maar je staat ook ruim een half uur per dag bij de koffiemachine, je rookt een half uur per dag buiten, je gaat naar de WC (met krantje).

Als ik terug kijk naar m'n studententijd (inmiddels alweer 20 jaar geleden), dan zijn we qua ICT juist erg opgeschoten! Netwerken draaien met flinke uptime, verbindingen zijn over het algemeen snel, mail werkt prima...

Hmmm... wat ook nog opvalt uit de OP:
dat is uitgevoerd in opdracht van een drie organisaties, waaronder een organisatie die de werkgelegenheid voor ict'ers wil bevorderen en de certificeringsorganisatie European Computer Driving Licence.

en

Een mogelijke oplossing is volgens de onderzoekers het aanbieden van trainingen en certificeringen

Toch niet een 'wij van wc-eend' verhaal?

Nog een edit:
Het onderzoek is uitgevoerd middels een per e-mail rondgestuurde vragenlijst. Van de 10.136 mensen die de lijst ontving heeft uiteindelijk 19.8 % de lijst goed ingevuld en teruggestuurd. 81 % dus niet.
Kan je verloren werktijd middels een vragenljist meten?!?

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 22 juli 2024 13:45]

Je kunt inderdaad vraagtekens zetten bij hoe dit onderzoek uitgevoerd is en hoeveel waarde je aan de conclusies moet hechten, maar in de praktijk kom ik toch ook hetzelfde tegen. Regelmatig zit ik op mijn computer te wachten en als ik al die keren 10, 20, 30 seconden wachten ga optellen dan kom ik vast ook wel op een half uur per dag denk ik. Natuurlijk heeft een mens ook pauze nodig, maar die kleine onderbrekingen staan niet gelijk aan een pauze, die verstoren bij mij juist het denkproces, vertragen de boel en iriteren mij waardoor mijn state of mind achteruit gaat. Als systemen vlotter zouden reageren dan denk ik dat je een stuk meer productiviteitswinst kunt halen dan puur de tijd opgeteld die de systemen sneller werken. Na een paar uur werken met zo'n iritant traag systeem heb ik namelijk geen zin meer, terwijl als ik lekker door kan werken ik het een stuk langer vol hou.
Even voorop, dit onderzoek en de behaalde resultaten vind ik kant nog wal slaan en een half uur per dag vind ik heel veel. En ik ben ITer en heb heel veel tijd besteed op een helpdesk. Als je 30+ min per persoon per dag kwijt bent aan ICT problemen dan is je ICT niet op orde en laat de IT afdeling heel veel steken vallen.

Ik zie het 'wachten' op de computer als een heel ander issue als generieke ICT problemen en het ontbreken van kennis. Soms is een snellere PC voldoende, soms is het netwerk een puinhoop en soms kan het gewoon niet vlotter.

Soms hoor je wel eens een klant zeggen "Oh, zo doe je dat, daar heb ik een uur naar zitten zoeken!". Soms is dat overdrijven, maar soms zitten mensen inderdaad zo veel tijd te besteden aan een ICT issue. Ik tik het personeel dan altijd op de vingers, als je het niet kan vinden, bel de helpdesk, als je meer dan 5min besteed aan een probleem dan doe je het verkeerd. De helpdesk is er voor dit soort zaken, sta je te lang in de wacht of komen ze niet binnen een redelijk tijdbestek met een fatsoenlijk antwoord, dan is de helpdesk niet op orde. Een beetje fatsoenlijke helpdesk analyseert namelijk ook klant vragen en probeert daar structureel wat aan te verbeteren, het is niet de eerste keer dat ik langs een klant ben gegaan om persoonlijk wat zaken uit te leggen/instructie te geven omdat de klant structureel veel vragen heeft over pakket X, soms geadviseerd dat de klant op cursus gaat.

Als je last heb van trage PCs/systemen, noteer eens een week hoeveel je daadwerkelijk moet wachten (gebruik desnoods een stopwatch), vraag eens na aan collegae of zij ook zoveel last hebben van trage systemen. Doe die week x50 (min je vakantie weken), vraag eens na bij de baas wat je werkplek kost (dat is meer dan je salaris) en stel zelf eens een verbetervoorstel voor. Vergeet ook niet dat een PC tegenwoordig een afschrijf termijn heeft van 5 jaar. De ICT zal je dan wel vertellen of een snellere PC zal helpen en/of het aan het netwerk ligt. 30min/dag bij een bedrijf van 500 man zou vlot al een paar miljoen kunnen kosten, als dat goed gedocumenteerd kan worden moet je eens zien hoe snel het beter kan...
Echt een helpdesk antwoord.

Dus de werknemer moet maar zorgen dat het signaleert wordt? In mijn optiek zou de ICT afdeling dit preventief moeten onderzoeken en niet altijd bezig zijn met brandjes blussen!
Helemaal mee eens. Onze helpdesk is ook steengoed in het uitsturen van vragen over of je netjes te woord gestaan bent en of je probleem werd opgelost. Daarmee kloppen ze zichzelf op de borst. Krijg echter nooit de vraag of ik tevreden ben over IT en over hoe vaak ik de helpdesk nodig heb...
Als de klant betaald kan je alles monitoren, failoveren en vaak preventief op pakken.
Een helpdeskmedewerker werkt echter niet in een systeem en kan ook niet precies achterhalen wat jij ervaart.

Uit je reactie begrijp ik dat je echt geen idee hebt hoe moeilijk het is om een probleem op te lossen als je het probleem zelf niet gezien/ervaren hebt.

Verder vind ik het vreemd dat de reacties hier voornamelijk gaan over het niet goed funtioneren van de ICT afdeling terwijl er duidelijk wordt aangegeven dat het merendeel van de tijd verloren gaat aan het helpen van (onbekwame) collega's.

Dit kan ik als helpdeskmedewerker alleen maar beamen. Het is ongeloofelijk hoe wij als technische helpdesk kwijt zijn omdat mensen gewoon niet weten hoe pc's en de programma's die ze gebruiken werken. Soms weten ze niet eens hoe ze een URL van een website in moeten voeren!

Een pc mag dan wel een hulpmiddel zijn in dienste van je core business, maar als het kritiek en belangrijk is moet je er gewoon voor zorgen dat je bekwaam bent om er mee om te gaan.

Oftewel, volg een computercursus mensen!
Dit is zeker een WC-eend verhaal, ik sta er ook van versteld dat de conclusies van dit onderzoek overal als waarheid gepresenteerd worden; rtlz, nos-nieuws, tweakers...

Wanneer de PVV een onderzoek over de euro uit laat voeren, wordt er meteen getwijfeld aan de inhoud...

Overigens zijn al dit soort onderzoeken bullshit en ik begrijp ook niet dat er zoveel waarde gehecht wordt aan onderzoeken tegenwoorden en als waarheid in het nieuws gepresenteerd worden. Wat ik helemaal niet begrijp is dat het nieuws niet tenminste de opdrachtgever van een dergelijk onderzoek benoemd!
Onderzoeken worden in opdracht van klanten uitgevoerd en die klanten hebben belangen bij een bepaalde uitkomst van het onderzoek.

[Reactie gewijzigd door Abom op 22 juli 2024 13:45]

het is niet zeker een wij van wc eend verhaal. De PVV (niet objectief)laat een onderzoek doen door een organisatie die niet objectief is en bekendstaat als anti-euro.

deze 3 organisaties (niet objectief) laten een onderzoek uitvoeren door een universiteit die (mag ik toch hopen) wel weet hoe ze een onderzoek moeten uitvoeren en resultaten objectief interpreteren.
Leuk en aardig. Maar plaats je onderzoek dan ook even in contrast met andere feiten: rokers, koffie/thee drinkers, socializen etc kosten ook bergen met geld. Dat er soms wat minder efficient met PC's gewerkt wordt is gewoon logisch, je werkt nooit 100% efficient.
Wanneer een timmerman een spijker vast moet slaan, doet hij dat ook niet altijd in 1 klap...moeten alle timmermannen op hamer-les?

TNS-NIPO wordt ook altijd als 'onafhankelijk' gezien. Ik herinner me echter een documentaire waar een in-take gesprek, voor een onderzoek, plaats vond en waar de TNS-NIPO medewerker wilde weten welke richting het resultaat van het onderzoek moest gaan.
ik snap niet helemaal waarom je op mij reageerd maar misschien dat je vind dat de UT hun eigen onderzoek in contrast moeten plaatsen?
ik zou niet weten waarom de UT dat zou moeten doen? als ze daar in twente de opdracht krijgen om te onderzoeken hoeveel tijd mensen gemiddeld kwijt zijn aan "ict-problemen" dan hoeven ze dat toch zelf niet te relativeren? dat behoord de opdrachtgever dan te doen.
Als de opdracht was: "zoek uit hoeveel tijd mensen gemiddeld kwijt zijn aan ict problemen in vergelijking met andere dagelijkse taken/bezigheden" dan kan ik me nog in je reactie vinden.
maar dat lijkt niet zo te zijn...

wbt tns-nipo: dat lijkt me dan een fout van daar en ook een grote fout. dat betekend echter niet dat dus alle uitbestede onderzoeken overal fout gaan/niet goed gedaan worden. (bv bij de ut)

[Reactie gewijzigd door superwashandje op 22 juli 2024 13:45]

Algemeen pauzeren (roken koffie drinken), socializen, etc. bevorderen de productiviteit en teamspirit wanneer je wel aan het werk bent. Zoals meerdere onderzoeken al hebben uitgewezen.

Computerproblemen hebben daarintegen niet.
Heel leuk zo een verhaaltje dat 1 op de 16 mannetjes dus geen productie heeft.
Dit is natuurlijk een heel kortzichtige gedachte. Ten eerste omdat het een extra individuele geest betreft, die normaal gesproken van waarde op zich is voor een bedrijf. Dat er verdeeld verlies wordt genoten over meerdere personen is iets heel anders. Je kijkt alleen maar naar het kostenplaatje. Zelfs dan:

Alle voordelen van de ICT geven de meeste bedrijven tegenwoordig zulke snelheidswinst, kostenbesparing, en prestatiewinst ten opzichte van het ICTloze tijdperk, dat een half uurtje verlies om van dit voordeel te genieten natuurlijk helemaal niet zo erg is. Het is zelfs zo dat als een bedrijf geen geen ICT zou gebruiken, het zeer waarschijnlijk niet kan concurreren met een die dat wel doet.

Maar jazeker, zo hebberig als de maatschappij is, wil men altijd 100% zonder zich af te vragen of dat rechtvaardig is.

Voorbeeld: zou er nu een computer komen die iets 1.000.000x sneller kan, en vervolgens af en toe 30 min per dag door problemen een snelheid van 0 heeft, dan zou men ondanks de enorme vooruitgang in toalte snelheidswinst nog zeiken over deze 30 min.

En zo wordt de lat voor het gezeik gewoonweg altijd opgeschoven.
Jouw post is zo'n beetje de enige die hier ECHT wat zegt.
De andere posts zijn napraterij van anderen en half-uitgewerkte ideeën die, wanneer ze uitgewerkt waren, niet van toepassing op het artikel was.

Ik wou je een +3 geven, maar dan spring ik gelijk te ver buiten de boot. Eerst maar een +2 :)

Je hebt namelijk helemaal gelijk, toen de ICT minder ontwikkeld was 6 jaar geleden raakten mensen een volledig uur kwijt aan helpdesks afbellen en supportafdelingen vertalen, maar er word hier niet gezeurd door overheden of bedrijfjes die hun winst willen maximaliseren.

In dit artikel doet de Universiteit van Utrecht het onderzoek en de beoordeling + interpretatie.
Hierdoor kan ik het gewoon niet als gezeur opvatten, maar eerder als succes-rapport over de ICT, aangezien het een aantal jaren veel erger was. (wie nu aan het hack-gebeuren denkt kan beter vertrekken...)
Verschil is: met mijn uurtje tweakers per dag heb ik gratis en voor niets al meer geleerd dan op dure cursussen van €1500/dag. Baas weet dat wij daar op zitten, maakt er ook geen probleem van omdat je van een IT'er toch wel mag verwachten dat hij de actualiteit volgt.
Voor een ICTer is het verplicht om de media op ICT gebied te volgen. Tijdens werk, maar ook thuis en in het weekend.

Als jij niet weet dat er op donderdag een leuk virus is opgedoken. en vrijdag besteed hierdoor geen aandacht voor eventeueele extra veiligheids maatregelen. Denk b.v bepaalde attachments blokkeren e.d. dan ben je maandag de sjaak.

Daarnaast kan ik wel inkomen op 30 min per dag minder productief, Word, Excel, macro's, CRM pakketten e.d. zijn zullke grote applicaties met zo veel mogelijkheden. Ik kan wel begrijpen dat indien men bepaalde rekensom in Excel wil gebruiken, dit niet specifiek weet. Hij/zij gaat dit dan uitzoeken. ja dan ben je misschien 10 tot 15 min bezig, somige langer zelfs.

Het betreft dus niet alleen dat Servers e.d. op hun gat liggen, maar ook applicatie kennis daar wel is maar je kan niet alles weten. Ook niet na het behalen van dat computer rijbewijs. Het zou je eventueel wel op bepaalde vlakken misschien sneller tot een oplossing kunnen laten komen.

Trouwens, Mail servers op hun gat liggen? denk je van een SQL server op zijn gat gaat of buiten zijn geheugen of schrijfruimte kan komen te lopen. kan allemaal gebeuren. Ik had tijd geleden nog ruim 800Gb aan ruimte op mn File Server. een of andere dapere dodo had een aantal higdef films (promotie) geupload, hoop higres foto's inc RAW files. En een zooi andere marketing troep. Data groei was tot dan toe ongeveer 100 meg per week.
Na het uploaden had ik nog maar 300 meg over op mn file shares. uhh juist als de sodemieter schrijf ruimte uitbreiden.
Precies!
Ik ben zelf applicatiebeheerder dus ben heel de dag bezig met ICT problemen ;-)
Ze moeten gewoon zorgen dat 1 op de 16 een ICT'er is dan klopt de statistiek weer mooi!
Ja maar om nu het bijhouden van Tweakers als een ict probleem te zien gaat een beetje ver
Maar als er een ICT probleem is, check je Tweakers natuurlijk even. Dat duurt een half uur... voordat je weer kijkt of het weer werkt.
Ja, maar dan ben je zo handig om zelf problemen op te lossen.
Dat geld voor de meeste werknemers natuurlijk niet.

Eerste wat mij altijd opviel (en me kapot aan ergerde), waren de condities van de workstations. Die zijn doorgaans zo gedateerd en traag dat het A] niet leuk werken is en dus demotiveert en B] ook voor geen meter opschiet. Het kost echt meer dan een half uur als je PC achterhaald is (afhankelijk van hoe erg natuurlijk).

Dat inkoop/verkoop dan al een half uur moest wachten voordat een order was doorgevoerd omdat hun PC niet vooruit te branden was. En die voerde de hele dag orders in, dus reken maar uit.

En dan nog zien de werkgevers alleen maar de kosten van een nieuwe PC, waar je juist alleen maar geld zou besparen. Verbaasde me vaak dan ook dat zulke bedrijven nog steeds in staat waren omzetten te draaien. Efficiënt is anders in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door xs4me op 22 juli 2024 13:45]

Wat dacht je alleen al aan het opstarten van windows iedere dag ?? Opstarten pc en dan inloggen, connecten met servers, scripts draaien enz enz. Dat kost me per dag al minstens 5 minuten. En dan heb ik het nog niet eens over alle andere problemen...
Zeker als de pc's ook nog eens een keer oud zijn en het netwerk overbelast.
(ja wij draaien Unity en sinds die tijd is het nog erger..)

[Reactie gewijzigd door bonus op 22 juli 2024 13:45]

Ja, want als ja pc aan het opstarten is, kan je echt niets anders doen...
Nee dat kan niet:
PC aan; wachten op BIOS, vervolgens encryptie wachtwoord ingeven (verplicht bij wet op portable machines, zoals laptops, die het land uit gaan!). Daarna wachten op het windows login scherm. Inloggen. Daarna kun je koffie gaan halen zodat alle achtergrond programma's voor "computer managament" en andere bloat ware van systeem beheer zijn ingeladen.

Hoog tijd dat IT support bij bedrijven moderne KPIs krijgen: de efficientie van de werknemer moet centraal staan, niet hoe makkelijk het voor iemand is een computer te beheren. Onze machines hebben 24/7 een tool draaien waarmee ze vanuit india in kunnen loggen. Dat gebeurt bijna nooit. Dat soort onzin kost ook een hoop tijd en (system) resources!
Het feit alleen al dat je zo aankijkt tegen "bloat ware" bewijst dat je eigenlijk geen idee hebt wat er achter de schermen allemaal gebeurd op het vlak van systeembeheer.

Niet alles gebeurt automagisch, en er is een hele hoop denkwerk aan vooraf gegaan. De tools die op je PC staan zijn meestal bedoeld om:
  • Je systeem veilig te houden
  • Er voor te zorgen dat wanneer je support nodig hebt, dat ook onmiddellijk kan en niet na installatie van pakket x en y
  • Dat jij je werk kan doen zonder allerlei ingewikkelde netwerkpaden, etc. te moeten onthouden
  • Je werkgever geen fortuin moet betalen omdat ze 10 systeembeheerders nodig hebben in plaats van 2 omdat ze telkens fysiek op een PC moeten inloggen want remote mag niet omwille van te veel "bloat ware"
  • Je werkgever geen fortuin moet betalen omdat ze 10 systeembeheerders nodig hebben in plaats van 2 omdat ze telkens fysiek op een PC moeten inloggen want remote mag niet omwille van te veel "bloat ware"
Ik ben het eens met je stelling, maar heb wel een punt over systeembeheer.

Ja, de meest gangbare systeembeheertools zijn inefficient en vreten resources. Waar echter vandaag de dag steeds vaker op gewacht wordt zijn de I/O transacties naar lange termijngeheugen, veelal in de vorm van harde schijven. Meerdere achtergrondprocessen die iets met dit geheugen doen vertragen de boel exponentieel, omdat random I/O zeer traag is met harde schijven.

Een technische oplossing: schaf van het bespaarde geld SSD's aan en niet traditionele harde schijven. Een SSD maakt zelfs van een computer van vijf jaar oud een snelheidsmonster voor kantoorwerk (inclusief de benodigde tools voor systeembeheer). Bovendien wordt daarmee de kans op verlies van data door fysieke schade verkleind. Tot slot zijn er ook SSD's met FDE (full disk encryption), voor als dit vereist is.
Mss is een oplossing om van dat one-size-fits-all-denken af te stappen.

Dat je alles dichttimmert en voorconfigureerd voor een administratieve bediende, OK. Die mensen hebben geen enkele reden om systeeminstellingen aan te passen, en of Word starten nu 1 seconde of 5 secondes duurt, nevermind. Stabiliteit en afscherming hebben daar voorrang.

Maar voor een IT'er is dat een heel ander verhaal. No offense, ik ken mijn eigen applicaties beter dan helpdesk, ik zal zelf wel mijn netwerkpaden instellen, en performantie is imperatief want trage builds zijn manuren de vuilbak in. Enige support die ik wil en nodig heb, is nieuwe install vanaf de standaardimage indien ik het toch zou verknoeien. Dus misschien moet je daar IT-beheer op een andere manier zien?
Het feit alleen al dat je zo aankijkt tegen "bloat ware" bewijst dat je eigenlijk geen idee hebt wat er achter de schermen allemaal gebeurd op het vlak van systeembeheer.
Precies raakt dit wat ik niet zei, maar wel bedoelde: IT support is zo vaak met z'n interne proces bezig dat vergeten wordt dat het een dienst is. Lekker belangrijk wat er allemaal achter de schermen gebeurt (en ik ben niet voor niets tweaker, ik heb een redelijk idee, laten we het daarop houden). Alles wat IT support doet moet het enablen van de werknemer zijn en niet de efficientie van werknemers verlagen ten koste van eigen efficientie. Als je daardoor van 2 naar 10 op support moet? Afhankelijk van waar je het sourcet schrik ik daar niet van. Over welke ondernemingsgrootte hebben we het, en wat is de winst aan de andere kant van de medaile? want daar moet deze discussie dus over gaan, niet over tooling x en y van it-support, wat ik helaas te vaak hoor gebeuren.
Ach, je computer moet gemonitord worden. Virus scanner, Machine zelf voor patches e.d.

Daarnaast scripts zijn er voor om je machine beheersbaar te houden. Jij kan misschien wel netwerk paden zelf defileren. maar de kantine juffrouw totaal NIET. one size fix all is het tover woord hier.

Als ik voor capable gebruikers een andere image of een ander type installatie zou gaan houden. Dan zal de IT alleen maar meer tijd en geld kwijt zijn omdat zij 2 omgevingen zullen moeten bij houden. helaas kan je niet altijd aan iedereen zijn wens voldoen. De 1 wil bij opstarten niet op het Outlook icoon klikken maar moet automatische starten en bij de ander is dat excel e.d.

Centraal beheer is kosten besparend, ook al kost het somige medewerkers 10 min per dag extra om op icoontjes te klikken. Op werkplekken zelf valt haast geen winst te halen. Behalve het optimaliseren van de werkplek dat voor iedereen geld.

Zo ben ik van roaming profiles afgestapt, en draaid op elke desktop en laptop MS DPM. elk uur worden er van de veranderingen in je documenten cq deel profiel geback-uped.
Overdag zal de machine ongeveer 6x 1 min fractie langzamer draaien. Maar opstart tijd is zeker 10 min gedaald bij somige die een erg groot profiel hadden. wil nog niet zeggen dat opstarten van W7 op een i5 met 4 Gb mem ook nog 5 minuten duurt inc inloggen.
Nu wil ik niet heel naar overkomen, maar een uurtje IT medewerker is een heel stuk duurder dan een uurtje kantoor medewerker. Daar komt bij dat een hoop 'crap' pas gaat draaien als het systeem lang en breed is opgestart (tenzij ze iets heel erg verkeerd hebben gedaan bij beheer).

Het zal niet de eerste keer zijn dat een medewerker vraagt of de virusscanner kan worden uitgezet, want het systeem word er traag van... NEE! Dat mag niet, we willen het systeem graag schoon houden, maar nu ik toch even kijk kom ik allerlei rare zaken tegen die je zelf geïnstalleerd heb, terwijl je weet dat dat niet mag...

Wat organisaties nog wel eens willen vergeten is dat een IT afdeling ook op geld draait en als je betere support wilt (KPIs halen voor je afdeling) je daarvoor dient te betalen...
In de meeste gevallen niet nee, mijn werk is als programmeur, en als mijn pc niet aanstaat kan ik vrijwel niks :)

Beetje m'n bureau opruimen of een notitie maken op mijn huidige werk ofzo... maar dat is ook 30 seconden werk.
genoeg tijd om het scrumbord bij te werken? of welke andere ontwikkelmethode je ook gebruikt.

Als je dat niet doet, zou ik er eens over na gaan denken in de opstarttijd ;)
Ja, want als ja pc aan het opstarten is, kan je echt niets anders doen...
Ik niet iig. Ik ben voor m'n werk 100% afhankelijk van zo'n ding.

Maar daarom staat ie ook nooit uit. Alleen als er updates zijn reboot het mormel even.
uh 100% afhankelijk? jij zit dus niet aan de telefoon? lees niet in een boek voor werk? overleg niet met medewerkers wat zullen we vandaag eens aanpakken?

Sorry maar 100% afhankelijk bestaat niet. 90 tot 95% weer wel. omdat je bronnen op je PC staan.

Als mijn machine opstart check ik mijn mail via mn mobiel, vraag ik aan collega's wat vandaag echt moet gaan gebeuren. loop langs de server ruimte om de server fysiek te controleren of er geen gekke geluiden uit servers komen (CPU van server na een defecte fan opgeblazen)

Ook zonder mijn Laptop, kan ik een hoop doen al zal ik wel afhankelijk zijn van dat ding.
jij zit dus niet aan de telefoon?
nee.
lees niet in een boek voor werk?
nee.
overleg niet met medewerkers wat zullen we vandaag eens aanpakken?
1 keer per week een standup meeting van 15 minuten. De rest van de communicatie gaat via Lync en Mail dan wel het Ticket/Planning systeem.
Precies :) Maar ook weer niet te lang, want ergens halverwege moet je weer of op een knop drukken of inloggen of iets weg klikken...
Anders duurt het nog langer, en als je pech hebt mist hij weer wat en kan je opnieuw beginnen. En da is dan alleen nog maar opstarten he ;)
Koffie halen,Tja off topic zegd men dan , terwijl dit het enige goede antwoord is, het boven staande is niets bijzonders in de ICT dat is en zal altijd zo blijven.
En dat genoemde partij European Computer Driving License hier belang bij heeft, ja natuurlijk, maar elk bedrijf zal echt wel het belang in zien om zijn personeel te trainen. Maar ook daar is het vaak het zelfde verhaal, geen tijd, geen geld.
Opstarten van Windows elke dag?????

Windows-L "lock workstation" aan het eind van de dag, Contrl-Alt-Del "unlock computer" de volgende morgen?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 13:45]

Dat kan, behalve wanneer iemand besluit stroom te besparen en de PCs uit te zetten.
Uitzetten is dan ook oerstom, daar hebben ze al vijftien jaar geleden Standby voor uitgevonden. 1 tik op de power knop, in standby. Nog een tik op de power knop, uit standby. Nog nooit een PC gevonden waarbij dat niet werkt.

Hey, misschien leren ze dat aan werknemers in die trainingen :)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 13:45]

Standby is echt gigantisch slecht, het slaat alle data op op een cache of in het geheugen, files worden gelocked, sessies verlopen tijdens de standby en er blijft van alles staan (bij windows iig) wanneer de sessie hervat word, kijk maar eens naar je geheugenverbruik na het hervatten.

Besides, je zult een keer updates moeten installeren en de caches leeggooien, dat doet ie tijdens het rebooten allemaal.

[Reactie gewijzigd door Blue_Entharion op 22 juli 2024 13:45]

het slaat alle data op op een cache of in het geheugen
dat is het hele idee achter standby!
files worden gelocked, sessies verlopen tijdens de standby
niet als je je programma's gewoon afsluit.
kijk maar eens naar je geheugenverbruik na het hervatten
Dat is eventjes hoog, maar direct daarna flikkert geheugenbeheer alle ongebruikte data er weer uit.
je zult een keer updates moeten installeren
dat doet de IT afdeling remote, 's nachts - merk ik als gebruiker niks van.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 13:45]

niet als je je programma's gewoon afsluit.
Is dan niet het hele praktische nut weg van het standby zetten? dan ben je alsnog van alles opnieuw aan het opstarten.
Dat is eventjes hoog, maar direct daarna flikkert geheugenbeheer alle ongebruikte data er weer uit.
Als het goed is wel, de praktijk is anders. bij een koude boot is het geheugen ECHT leeggeweest, en heb je dus ook geen kans op orphaned data of ongeaddresseerde blocks omdat de sessie van de thread afgelopen is tijdens het standby proces.
dat doet de IT afdeling remote, 's nachts - merk ik als gebruiker niks van.
Lang niet overal zijn de updates via remote geregeld, alleen bij echt grote bedrijven is dat van toepassing.

Het is zowiezo altijd goed om af en toe te rebooten om windows een beetje vlot te houden, mede door nutteloos geheugengebruik en rotzooi in de cache.
Ik werk door de week ook altijd met computer in stand-by, waarvoor ik alle progjes die ik op dat moment niet gebruik of waarbij ik niet bezig ben uitschakel (bv internet, of een document waar ik aan bezig ben laat ik wel aanliggen).

Dit noem jij het nu van standby weghalen, maar niets is minder waar: computer start nog steeds sneller op dan wanneer je hem gewoon zou uitleggen en opnieuw opstarten: 1 minuutje tegenover 3 minuutjes is toch wel wat verschil hoor, zeker als ik af en toe eens die computer toch moet uitleggen omdat ik op verplaatsing moet

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 412057 op 22 juli 2024 13:45]

niet als je je programma's gewoon afsluit.
:/ dan kun je immers evengoed je PC afsluiten...
Want programma's opstarten duurt net zo lang als wachten tot een pc is opgestart en dan programma's starten ... :/
nou daar is niets mis mee hoor. Ik neem uit jouw post aan dat je verouderde software gebruikt
Windows draait nog steeds op een (opgepoetste) DOS kernel
Windows draait al een eeuwigheid onder de NT kernel.
Heeft geen fuck met DOS te maken.
Eerder meer met OpenVMS

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 22 juli 2024 13:45]

Windows draait nog steeds op een (opgepoetste) DOS kernel
Hoe kom je daar nou weer bij? Windows 98 nog wel ja, maar vanaf XP is het gebaseerd op de Windows NT-kernel, en niet op een DOS-kernel.

Bron: WikiPedia
Zelfs Windows 95 draaide niet *op* een DOS kernel. Het gebruikte DOS alleen als bootloader en schakelde zichzelf daarna in 32-bit Protected Mode, waar een native 32-bit Windows kernel draaide (VMM32.VXD), met daar bovenop weer 16-bit DOS virtual machines (voor legacy DOS applicaties) en een Win16 library (voor 16-bit Windows applicaties).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 13:45]

nee want standby. DAT is goed voor je systeem
Of wanneer er updates gepushed worden waarvoor een reboot vereist is.
Hopelijk hebben de scherm lockers dan ook elke avond hun werk opgeslagen :)
Anoniem: 274613 @Big Womly7 maart 2012 12:04
bestanden niet opslaan voordat je weggaat van je pc is gewoon altijd heel dom.
ook als je gaat lunchen, zo moeilijk is crtl+s drukken toch niet?
Het blijven gebruikers.....
Of autosave instellen.
hahah.. idd, menig gebruiker gehad die mij melde dat zijn pc ff bleef hangen en daarna de reset butten gebruikte.

na een paar keer via GPO voor alle Office pakketen auto safe aangezet. nooit meer dat probleem gehad..
En dan krijg je de millieu activisten achter je aan. Je kan natuurlijk ook gewoon een kop koffie halen wanneer je PC aan het opstarten is.
Dit is niet altijd een oplossing, denk alleen al aan:

-Flexibele werkplekken

-Shutdown scripts (die automatisch pc's afsluiten na een bepaald tijdstip)

Voor de rest vind ik 5 minuten nog weinig, ik kan hier makkelijk een kop koffie gaan halen en als ik terug kom dan is mijn pctje nog leuk alles aan het laden.
Waar ik nu zit:
  • Thin clients
  • VDI
En de VDI (die ik gebruik voor mijn ontwikkeltaken) moet ik niet naar de schermbeveiliging laten springen. Dan raakt de toetsenbord de verbinding kwijt en moet ik weer opnieuw verbinding maken.
Ik moet ook elke avond uitloggen op de VDI, want anders doet hij het de volgende dag niet meer (vast).

De thin client start dmv het downloaden van zijn programmatuur via het netwerk.
Dan inloggen, browser starten en naar mij VDI, die dan gestart en ingelogd moet worden.
Dat kan niet wanneer de nachtelijke software update cyclus verlangt dat de PC uit staat.
Wanneer je dan je PC aan laat staan (en een eventuele update dus niet plaats kan vinden) kun je niet verder werkne, omdat de applicatie waarmee je een systeem probeert te benaderen niet de juiste versie is.
In een bedrijfsomgeving met tientallen applicaties die vrijwel allemaal via het netwerk gegevens op moeten halen is dagelijks opstarten dus onontkoombaar.
(Niet iedereen gebruikt alle applicaties en niet elke applicatie krijgt natuurlijk dagelijks een update, maar voor de individuele gebruiker is niet vast te stellen wanneer er 's nacht een update komt die hij nodig heeft.)
Anoniem: 274613 @CivLord7 maart 2012 12:22
dan moet je push updates gebruiken.

die worden geïnstalleerd als de pc aan staat, de gebruiker kan ze uitstellen maar heeft wel een deadline met reboot.
Zeg dat tegen mijn werkgever. :)

Die heeft het moeilijk genoeg met het draaiend houden van de tienduizenden Windows XP machines in de staat zoals ze nu zijn. Daar gaat echt geen nieuwe functionaliteit op komen.
lol.. nooit van WSUS gehoord? Gratis tool van MS die bovenop Windows 2003 of 2008 draait.

de WSUS server haalt de updates op, en verspreid deze via het netwerk. Bij mij staat deze op een deadline ingesteld. vrijdag voor 18:00 niet uitgezet. dan maar automatische reboot!! ja krijg wel eens mensen die dan aangeven dat ze bestanden kwijt zijn. Maar helaas, elke maandag gaat er een mailtje uit dat de machine voor vrijdag ge herstart moet zijn. zo niet zal dit automatisch gebeuren.

En met een GPO laat je WIndows niet meer kijken naar Windows Updates maar naar de WSUS server. werkt op dezelfde manier als de update service van windows maar hebt deze in eigen beheer..
Dat kan niet wanneer de nachtelijke software update cyclus verlangt dat de PC uit staat.
Je zal 't wel anders bedoelen, maar als je PC uitstaat kun je in principe natuurlijk geen softwareupdate uitvoeren. Hooguit als je Wake On LAN gebruikt.
Exact!
PC uit en met WOL wakker gemaakt wanneer een update nodig is.
Anoniem: 44174 @Dreamvoid7 maart 2012 19:00
Behalve als de IT-experts alleen de mogelijkheid shutdown of restart over laten voor je en de rest hebben verwijderd.
Maar dat is ook weer een stukje werknemers-ethiek. Er zijn leidinggevenden en werkgevers die concreet aangeven dat als jouw werkdag om 8:30 begint, ze ook van je verwachten dat je 8:30 begint, niet dat je dan eens binnenloopt en op gaat starten. Daar zit dus geen tijdsverlies.

Overigens ben ik het eens dat er tijd verloren gaat aan gebruikers die niet met computers om kunnen gaan, terwijl dit nu eenmaal het gereedschap is dat je voor je werk gebruikt.

Maar om het van de andere kant te bekijken: gossiemijne, mensen zijn een paar minuutjes per uur niet optimaal productief. Moeten we dat nou echt weer per sé door gaan rekenen naar geld? Mensen houden ook wel eens een babbel, halen eens koffie, trakteren op taart voor een verjaardag, gaan eens naar het toilet... gaan we nu ook uitrekenen "hoeveel dat de maatschappij kost"?
Laten we eens per se gaan rekenen naar geld, vorige werkgever 1700 man in dienst gemiddeld schat ik daar op 75 euro per uur dat men daar klokte. Per dag als dit verhaal opgaat kost het mijn oude werkgever dus een kleine 38.000 euro of op jaarbasis 7.6 miljoen euro. Op een jaar omzet van ruim 700 miljoen euro gaat dus 1% gewoon verloren waarvan 50/50 de verantwoordelijkheid ligt bij de ICT/gebruiker.
Verder is er een wezenlijk stuk verschil in tijd verknoeien door slechte verbindingen of een kop koffie. De eerste frustreerd en gaat tenkoste van de directe productiviteit terwijl een kopje koffie in mijn geval vaak gepaard gaat met een gesprek met een collega of een stukje ontspanning hoe dan ook uiteindelijk eerder indirect werkbevorderend.
Vaak heb ik het idee dat ICTers vergeten dat het de gebruiker eigenlijk niet interesseert hoe het functioneerd en eigenlijk enkel een optimale ervaring willen hebben en de relatie met de computer niet verder moet gaan dan toetsenbord/scherm/muis.
Maak je (en het artikel) hier niet een beetje dezelfde fout als de muziekindustrie? Bij het omrekenen naar geld wordt er klakkeloos van uitgegaan dat als al die minuten wel gewerkt kon worden, al die minuten ook productief besteed zouden zijn. Maar een mens werkt nou eenmaal 8 uur achter elkaar door.
Mijn (workaholic) vader zegt dat een mens zich sowieso niet langer dan een half uur achter elkaar kan concentreren, dus inderdaad heb je nooit een volle 8u concentratie.

Misschien is het probleem vooral dat mensen niet ontspannen reageren op ict-issues :p
Als werkgevers verwachten dat je 8:30 begint, en dus om 8:18 aanwezig bent om je pc aan te zetten en op te starten en in te loggen, dan mogen ze dat uur per week ook gaan betalen.

8:30 beginnen voor de baas betekend 8:30 beginnen voor de baas. en niet 12 minuten uurder omdat de hardware tegen werkt.

verder met je verhaal eens hoor, juist dat soort samenhoorig dingen zorgen dat je extra productief bent de rest van de tijd.
Als je niet vlak bij je werk kunt parkeren, maar 10 minuten moet lopen, vind je dan dat je werkgever die 10 minuten ook moet betalen? Of dan misschien je hele reistijd?

Het is altijd moeilijk te stellen hoeveel "voorwerktijd" of "nawerktijd" je op eigen "kosten" moet doen. M'n dochter werkt in een winkel. Die gaat om 9.00 open, maar ze moet er om 8.45 zijn om alle rekken e.d. die buiten moeten staan alvast klaar te zetten. De winkel moet gewoon om 9.00 kunnen draaien, en vanaf dat moment krijgt ze pas betaald.
In dit geval eist de winkel dus dat zij om 8:45 begint met werken, niet om 9u. Ik zou als ik haar was toch eens even met haar baas gaan babbelen ;)

Waar ik het over heb is dat je niet om 8:30 met je jas aan binnenloopt, koffie haalt, opstart, maar dat je om een uur of 8:25 binnenloopt zodat je die 5min hebt om even rustig op te starten (zowel wb computer als koffie e.d.). Dat is gewoon 'n stukje professionaliteit.
en vanaf dat moment krijgt ze pas betaald.
Dan is dat voor zover ik weet in strijd met de voor die branche geldende CAO.
Die 10 minuten stappen heb ik zelf onder controle. Het moment dat ik mijn eigen laptop met SSD mag meenemen, moeten ze de tijd van het opstarten niet betalen hoor. Die start sneller op dan 10 minuten, in tegenstelling tot die van het werk hier...
Dat is het verschil
Anoniem: 274613 @bonus7 maart 2012 11:53
in de bios zetten dat die iedere dag om 6 opstart, klaar.

doe ik altijd standaard hier.
En dan kom je aan bij je PC met een login scherm om je hardeschijf encryptie te ontgrendelen dat direct na de bios start. Dat helpt dus alleen bij computers die onder geen enkel professioneel toezicht staan.
we werken niet allemaal bij defensie.

en ik hoop dat je een laptop hebt want als je een interne pc gaat encrypten voor de rest van je bedrijf denk ik dat je top secret bezig bent of gewoon geen vertrouwen in je collegas hebt.
Daarvoor hoef je echt niet bij defensie te werken hoor.

Wij hebben PC's in kantoren met ramen aan de straat.
1 ruit intikken en je kunt ze zo van het bureau pakken.
D'r zit wel een lock-kabel aan maar daar heeft een universeel sleutel (betonschaar dus) geen moeite mee.

Die worden dus wel ge-encrypt, ook al zijn het desktops.
Heb ooit onder mijn voeten gekregen omdat mijn laptop niet vasthing met een Kensingtonslot. Heb dan maar net als de rest van het bedrijf de kabel vastgehangen rond de poot van het bureau 8)7
Ja natuurlijk moet ook op elke pc Harddisk encryptie worden toepast, zelfs die van stagiaires van de afdeling administratie van een bedrijf dat wc potten produceert, want die moeten natuurlijk ook professioneel bezig zijn...
Anoniem: 162126 @bonus7 maart 2012 13:11
Opstarten van je pc is in het onderzoek vast niet opgenomen als 'ict-probleem'. Dat is onderdeel van de oplossing die is gekozen. Dat het verloren tijd is ben ik met je eens.

Men kan wel zeggen dat je iets anders kan doen tijdens het opstarten van je pc, maar ik kan als ontwikkelaar bijzonder slecht productief zijn zonder opgestart systeem.
Een keer opstarten, aanloggen, en je hebt al 15 -20 minuten vertraging opgelopen, bij sommige van mijn klanten ...
En dan hebben we het nog niet over die trage file server gehad, waarop de te openen en te bewerken documenten staan ...
Wel lekker gemakkelijk, de werknemer aanwijzen. Die zal best niet altijd handig zijn, maar een groot deel van de verspilde tijd ligt ook bij de servers (en het netwerk) van de werkgever.
lees: gemiddeld. Het hoeft niet voor iedereen even ernstig te zijn. Ik zit zelf in de ICT en ik kan je zeggen dat ik regelmatig wel wat langer dan een half uur problemen met mijn PC aan het oplossen ben. Sterker nog, soms zit ik dagenlang met hetzelfde probleem.
Haha, bij mij is het gemiddeld 1 a 2 uur per dag :), geloof me, ik zeg het uit ervaring ;)

Wordt het meeste veroorzaakt door slechte tooling/servers, gebruikersproblemen zijn meestal zo opgelost.

[Reactie gewijzigd door TimSeve op 22 juli 2024 13:45]

Anoniem: 420194 @TimSeve7 maart 2012 18:28
Als ik lees: computer driving license, dan denk ik direct aan 1 april, dit moet toch een grapje zijn?
Als ik jou reactie lees denk ik gelijk aan iemand die kennelijk nog niet voorbij de brugklas is gekomen. Al na de 2de klas krijgen leerlingen te maken met dit ECDL, dus ik mag hopen dat je er toch wel van gehoord hebt.

De rijbewijzen zijn maar 4 jaar geldig en daarna moet je weer herexamen doen. Dus dat is elke vier jaar ongeveer €136,- ophoesten om te blijven werken.
Gewoon weer een nieuwe kostenpost wat de voorgaande blunders moet terugbetalen.

1 van die blunders was dat er bij Word en Excel (in 2004 versie) fouten zaten. Hierdoor behaalde NIEMAND de maximale score op word of excel (iets wat pas opviel in 2005 na wat gezeur van leerlingen). Dat leerlingen niet dezelfde vragen kregen was normaal, zo waren er 3 verschillende versies per toets. Sommige versies waren dus niet gecontroleerd door de makers.

Een paar leerlingen kwamen hierdoor in de problemen. Zonder ECDL mochten wij ons eindexamen namelijk niet doen.
En volgens mij zit daar ook weer een groot deel van het probleem.
Word en Excel en geen eindexamen klinkt weer als een of ander Microsoft gesubsidieerd projectje.

Allemaal leuk en aardig om wat vastigheid te brengen aan computerkennis, maar link dat dan niet direct aan bepaalde commerciele producten?
Dadelijk krijg je nog een verplicht aaipet examen zeker? Ik gruwel al bij de gedachte...
@ TimSeve
Ik zit nog niet zo lang bij jullie en moet je gelijk geven :P
Moet ik mijn geld maar ergens anders gaan parkeren? :P

Binnenkort ga ik stage lopen bij de ICT-afdeling van een groot Nederlands bedrijf, ben benieuwd waar ik daar tegenaan ga lopen. Kan nog leuk worden, ik ga werken op de afdeling die ICT-projecten in de gaten houdt en ziet of ze binnen budget blijven.
@Yuregenu
Wat een mazzel heb jij...
Zo'n stageplek had ik ook wel gewild :P .

Het geeft mij een goed gevoel dat er een tweaker bij zo'n afdeling komt.
Dan is er in ieder geval wat meer achtergrond kennis over wat er bij de overheid (en bedrijven) allemaal mis IS gegaan. Ik hoop voor je dat er veel plezier hebt, maar dat zal wel loslopen ;) .

@artikel
Ik had niet verwacht dat er een half uur per werkdag verloren ging, dat is wel een beetje schokkend. Toen ik bij De Basis stage liep als helpdeskmedewerker hadden we (individueel of in teamverband) meestal niet meer nodig dan 5 tot 10 minuten. Meer dan 7 minuten was al een uitzondering.
Hierbij moesten we dan leraren helpen met hardware/software problemen of direct inloggen op de desktop in kwestie zodat we beter konden assisteren of gewoon het probleem zsm oplossen zodat ze weer aan de slag konden.

Leraren tellen ook mee als werknemers, dus ik neem aan dat er dan ook sectoren zijn waar het nòg veel erger is en ICT-hulp nog dringender nodig is.
Ik werk voor Statoil, en alles wat we doen gebeurd in SAP.

Ze hebben 6 maanden geleden de gigantische database over gezet van HDD naar SSDs, en dit gaf zo een verbetering dat het zelfs in de nieuws brief werd vermeld.

En uit tests bleek een ruime 90% gemiddelde versnelling van (zoek)opdrachten op het systeem.

Imho is dat de beste IT investering "Evah" die ze hebben gedaan.

Dus ja dat half uurtje per dag kan makkelijk kloppen, en als men SAP nog wat overzichtelijker zouden maken zou dat zo op kunnen lopen naar ruim een uur.

[Reactie gewijzigd door player-x op 22 juli 2024 13:45]

Anoniem: 279033 7 maart 2012 11:23
Maak daar maar een uur van. Bedrijven zien de meerwaarde van goede apparatuur niet in, dat is immers alleen maar duur en levert niks op.
Goede apparatuur is het probleem niet, de apparatuur goed gebruiken is iets anders. Zo worden bij ons mooie managed network switches gebruikt, enkele weken terug ging onze lokale switch offline op zaterdagochtend rond een uur of 5, maar het was pas op maandag om 7 uur dat ICT op de hoogte werd gesteld omdat er geen enkel systeem is dat een monitoring uitvoert op die apparatuur.
Amen. Dus ik lig languit in mijn bureaustoel te realxen terwijl mijn virusscanner bezig is met zijn updates. Tjah, geheugenuitbreiding naar bijvoorbeeld 2 GB (van 512MB) is natuurlijk bijzonder duur.
Configuratie is minstens even belangrijk.

Op de hogeschool waar ik studeerde hadden ze de geniale oplossing om alles op je desktop te synchroniseren bij het in- en uitloggen.
Op zich is het een fantastisch idee. Ik log uit op computer abc en mogen log ik in op computer xyz en alles van mijn desktop staat daar terug.
Alleen was een of andere student wel de hele Oracle installer, eclipse (packed & unpacked) en javadoc op zijn desktop geplaatst en niets verwijderd. Tegen dat zijn desktop geladen was, was de eerste helft van de les al voorbij.
Vrouwen zijn minder tijd kwijt aan ict-problemen dan mannen, hoewel ze gemiddeld langer achter de pc zitten.
Kan iemand me dat uitleggen? Uit de praktijk weet ik namelijk dat dat niet klopt. Een half uur per dag vind ik wel veel, maar als een halve dag per week SAP eruit ligt, zit je daar al snel aan.
Anoniem: 449482 @tweaker20107 maart 2012 12:47
Wellicht dat vrouwen er eerder hulp bij halen om het probleem op te lossen, waar 'de mannen' het denken zelf wel te kunnen oplossen.
Vrouwen gaan mailen met vriendinnen als er ict-problemen hebben, dus zijn ze er geen tijd aan kwijt :P
Anoniem: 403775 7 maart 2012 11:51
"Een mogelijke oplossing is volgens de onderzoekers het aanbieden van trainingen en certificeringen. Ict-training zou een cursist 33 minuten tijdwinst per dag opleveren, maar slechts 22 procent van de medewerkers zou in de afgelopen drie jaar een ict-training hebben gehad"

Volgens mij zijn wij (ICT'ers) opgeleid voor dit soort problemen!? Dus waarom zou je in godsnaam personeel daar trainingen voor gaan geven?

De gemiddelde gebruiker maakt een foto van hun scherm als je om een screenprint vraagt :9
Je zou personeel trainingen kunnen geven om geen vragen à la 'hoe open ik Word' meer te krijgen zodat je jouw tijd kan steken in echte ict problemen?
Het is ook een heel stuk aangenamer werken als je geen pc-analfabeet aan de lijn hebt.
En sturen die nog het liefst in een Word document naar je toe...
"Een mogelijke oplossing is volgens de onderzoekers het aanbieden van trainingen en certificeringen. Ict-training zou een cursist 33 minuten tijdwinst per dag opleveren, maar slechts 22 procent van de medewerkers zou in de afgelopen drie jaar een ict-training hebben gehad"

Volgens mij zijn wij (ICT'ers) opgeleid voor dit soort problemen!? Dus waarom zou je in godsnaam personeel daar trainingen voor gaan geven?

De gemiddelde gebruiker maakt een foto van hun scherm als je om een screenprint vraagt :9
De reden is de instantie die het onderzoek gefinaciert hebben. Zie link.
ECDL Nederland, organisatie voor certificering van digitale
vaardigheden; CA‐ICT, het Opleidings‐ en Ontwikkelingsfonds voor
ICT en telecomfuncties; Digivaardig & Digiveilig, publiek‐private
samenwerkingsprogramma dat zich o.a. richt op ontwikkeling van
digitale vaardigheden van de beroepsbevolking.
Raar dat zo'n WC eend "onderzoek" door tweakers also nieuws gezien wordt.
Je weet dat je met een 'expert' te maken heb als je via de interne post een printje van de foutmelding krijgt toegestuurd... ;-)
Anoniem: 274613 7 maart 2012 12:00
er word ook altijd veel te veel bezuinigd op de IT.

een serverpak van 60 servers, 3 verschillende kantoren, 280 medewerken en 1 IT'er.
EENTJE!

vind je het dan gek dat er soms problemen zijn die niet in 1x opgelost kunnen worden?
het is mij ook al vaker gebeurt dat ik aangeef om iets te vervangen omdat het oud en versleten is.
dit word dan nooit gedaan, er word altijd gezegd dat ernaar gekeken word.
Maar als het systeem dan uitvalt is de it'er het schuld en moet er halsoverkop nieuw besteld worden.
ondertussen kunnen 60 man op de klantenservice niet werken.

Door wie komt dit dan?
ICT is in een bedrijf altijd te weinig en het domste wat je als bedrijf kunt doen is daarop bezuinigen.
Het is nu eenmaal zo dat een it afdeling altijd alleen maar geld kost binnen een bedrijf.
Dat ICT meestal een ondergeschoven kindje is heeft voor een deel ook te maken met de ICT-ers binnen een organisatie. Zij weten zichzelf in heel veel gevallen niet goed te verkopen richting management. Als je een goede business case maakt dan staat het management daar voor open, maar je moet dat wel op de juiste manier adresseren. Mijn ervaring is dat veel ICT-ers veel te gedetaileerd zijn, en daar overtuig je niet-ICT-ers niet mee.

Maar als je een verhaal maakt waaruit blijkt dat 1 euro investeren in ICT 1,50 oplevert dan luistert men wel.
hieruit blijkt dat dit proberen bij jou dus ook geen zin heeft

Je investeerd dan geen 1 euro om 1,50 op te leveren.
je investeerd 1 euro om ervoor te zorgen dat het 1 euro blijft opleveren ipv nog maar 90 cent.
vervanging hoeft niet direct een verbetering te zijn, maar kan toch noodzakelijk zijn.

Als jou databaseserver op 50% van de capaciteit zit maar 8 jaar oud is kun je hem laten staan dat hij vanzelf uit gaat.
Je kunt ook investeren in een nieuwe zodat je gewoon kunt doordraaien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.