Kabinet verhoogt uitgaven aan ICT

Goed nieuws voor de ICT-sector. Voor de komende jaren is de regering van plan meer geld uit te gaan geven aan informatie- en communicatietechnologie. Zo zal er extra geld beschikbaar komen voor onder andere onderzoek, beveiliging en innovatie. Met deze beveiliging wordt vooral gedoeld op de belastingdienst, aangezien dit al eens in opspraak geweest is:

Nu de Staat goed bij kas is, kan ze wat extra's doen. Ze verhoogt de ICT-uitgaven voor volgend jaar met 593 miljoen gulden. In 2002 krijgt deze extra injectie een omvang van 364 miljoen gulden.

Daarnaast is ruimte in het budget vrijgemaakt voor beveiliging van geautomatiseerde systemen. Vooral bij de Belastingdienst blijkt hier het een en ander aan te schorten. Het Openbaar Ministerie, de justitiële gerechten en de politie krijgen betere computerapparatuur.[break]Een ander belangrijk punt is de ICT in het onderwijs. Op veel scholen is op dit moment nog weinig digitaals te vinden en leraren die de aan- en uitknop van een PC niet zouden kunnen vinden tref je overal nog aan. Hier moet volgens het kabinet verandering in komen. Nieuwe computers zullen gekocht worden, het personeel wordt beter opgeleid en Kennisnet zal sneller ingevoerd worden:[/break]De regering wil de plannen voor toepassing van ICT in het onderwijs versneld uitvoeren. Er komt in 2001 50 miljoen gulden extra beschikbaar. In de notitie 'Hoofdpunten van het Regeringsbeleid' besteedt het kabinet veel aandacht aan de kennismaatschappij.

Het ministerie heeft dinsdag aangekondigd dat Kennisnet in versneld tempo wordt ingericht. Alle scholen moeten eind 2001 op het netwerk zijn aangesloten. Het departement reserveert hier 50 miljoen gulden extra voor. In de Voorjaarsnota was bovendien 100 miljoen gulden extra gereserveerd om de ict-vaardigheden van onderwijzend personeel te vergroten.

PcDealer stuurde de link op. Dank je wel.

Door Mark Timmer

20-09-2000 • 15:26

24 Linkedin

Bron: Nu.nl

Reacties (24)

24
24
10
3
1
12
Wijzig sortering
Nederland heeft ontzettend veel geld blijkbaar. Kan het dan niet in iets nuttigs worden gestoken als Gezondheidszorg (preventief RSI voor mijn part) of Onderwijs. Ik heb liever een leraar die weet hoe een PC werkt, dan een aangestelde PC-specialist, zoals ze nu wel van plan zullen zijn. Werkdruk van leraren is al dusdanig dat 'ie niet veel zin zal hebben in nog een cursus ICT (laat staan tijd)

Die ICT markt weet toch wel genoeg geld op te halen, met dank aan de vrije markt :).

[zeikmode]
goh, wat hebben we weer een lekkere regering.
[/zeikmode]
Beetje onzin D66 stemmer!

Er wordt al veel meer in onderwijs en gezondheidszorg gestoken. Met onderwijs komt trouwens ICT ook aan bod. Kinderen dienen op een vroege leeftijd in aanraking met pc's te komen.

Volgens mij is het stimuleren van de pc op school nog niet eens zo'n item. Dat stond al in de begroting, dus daar gaat het hier niet om. Zaken zoals Kennisnet zijn echter wel goede zaken om geld in te stoppen. Die pijplijn moet gewoon groot zijn, we profiteren daar uiteindelijk allemaal van.

Maar ook m'n eerder geschreven posting over bandbreedte aan huis moet de overheid nou eens aanpakken, want dat wordt niks anders!
Ah toch aandacht voor de 3e dinsdag! :)

Erg mooi natuurlijk, maar het kon ook niet anders, niet méér investeren betekend achterstand opbouwen, en dat willen we natuurlijk niet. Het geld geld gaat trouwens ook naar projecten als online gemeenten en stemmen via internet. heel mooi!
heb liever een leraar die weet hoe een PC werkt, dan een aangestelde PC-specialist
Ik denk dat daar ook meer de nadruk op zal liggen hoor, dat is veel belangrijker want zo'n netwerkie aanleggen binnen een school heb ik zelfs binnen een weekie gedaan.
LOL, gisteren het journaal dus gezien met een premier Kok die zei dat er meer geld voor ICT moet zijn.
Dit is dus dezelfde wereldberoemde Kok die niet eens weet wat een muis is. :o
De overheid zal het geld naast onderwijs ook moeten gebruiken voor de digitale snelweg thuis. Wil Nederland mee blijven doen met de koplopers, moeten we ons bevolkingsdichtheid uitbuiten zoals we ook met kabel televisie (kunnen) doen.

Goedkoper kan het niet dan in Nederland, ieder huishouden aansluiten op een snelle internetlijn. Maar helaas gebeurt dit door monopolistische organisaties zoals de KPN, die er alles aan doen om dit te remmen, zodat ze niet zo veel hoeven te investeren op korte termijn. (Ze hebben het geld tenslotte nodig om in Duitsland aan UMTS over de balk te smijten!)

Dus overheid, stop het geld ook in ADSL en Kabel internet! Nederland doet alleen mee als de maatschappij er ook gebruik van kan maken, E-commerce is leuk, maar in de B2C markt kan Nederland nu niet mee doen, daar is de penetratiegraad van Internet thuis te laag voor.
Laten we eerst maar eens beginnen met computers te introduceren in alle lagen van de bevolking. Er is natuurlijk een grote groep mensen die alles al eens gezien heeft en nu voor pure snelheid gaat, maar mijn moeder weet niet hoe een muis werkt. Op scholen wordt informatica-onderwijs verder doorgevoerd, maar de rest van de bevolking dan? Ik denk hier bijvoorbeeld aan oudere mensen, die niet zo snel geneigd zullen zijn om een uitgebreide opleiding te gaan volgen.

Als ik me een maatschappij voorstel zoals die velen voor ogen staat (dus, heel algemeen gezegd, een TCP/IP stack in de stofzuiger), dan vraag ik me af wat voor kennisniveau je zult moeten hebben en wie ervoor gaat zorgen dat je die kennis bezit. Voor de overheid is hier een duidelijke rol weggelegd.

Wat natuurlijk ook van belang is is het feit dat de digitale media de traditionele (krant, tijdschrift, etc.) in verregaande mate aan het verdrijven zijn. Als je dadelijk niet weet hoe Windows en internet werken zul je hopeloos achterblijven, terwijl je buurman met z'n supersnelle lijn over het net surft.
Daar ben ik het niet mee eens Bananeman.

Apparatuur zal alleen succesvol zijn als het ook gebruiksvriendelijk is.
De User-interface moet zodanig zijn dat zelfs Oma van 80 met de Nieuwste stofzuiger overweg kan.
Over welke protocollen het gerealiseerd wordt, is voor de gebruiker niet belangrijk.

Nu is dat in feite ook het geval: waar kiest de beginnende gebruiker voor Windows of Linux? De meeste zullen Windows kiezen vanwege de (relatief) makkelijke GUI.
Over welke protocollen het gerealiseerd wordt, is voor de gebruiker niet belangrijk.
Uiteraard niet, maar eigenlijk bedoelde ik het om aan te geven dat de techniek nog verder in alle facetten van het dagelijks leven door zal dringen. TCP/IP en de stofzuiger waren niet bedoeld als op zichzelf staand praktijkvoorbeeld, maar als zeer sterke vereenvoudiging van deze veranderingen.

Veel apparatuur is nu al te ingewikkeld voor veel mensen. Neem als voorbeeld het programmeren van een video. Persoonlijk snap ik niet wat er moeilijk aan te vinden is, maar er zijn massa's mensen die er wel problemen mee hebben. Als dadelijk apparatuur samen gaat werken, levert dat nieuwe mogelijkheden op, maar wel tegen een prijs. Mensen raken door alle mogelijkheden vaak confused, en met computers is het nog veel erger. Wij spreken van een 'Blue screen of death' en rebooten even gauw, maar de gemiddelde gebruiker weet niet wat 'm overkomt.

Al met al ben ik er nog steeds van overtuigd dat er grote groepen mensen, met name diegenen die geen opleiding meer volgen, achter komen te lopen door het feit dat ze op dit moment de "digitale revolutie" (yuck) niet bij kunnen benen. Er ligt hier heel duidelijk een taak voor de overheid, en gelukkig wordt die (deels) onderkend.
Daar sluit ik mij bij aan. Maar de 'kabel' en mxstream is voor velen nog veel te duur. En ik vind dat ze eerst eens moeten beginnen met de communicatie gratis te maken
Ik sluit me hier zeker bij aan. Bij geboorteregistratie meteen naast het sofi nummer een ipv6 adres toekennen !
Anders vervangen we dat sofi-nummer door een ipv6 adres ;)
[quote]Een ander belangrijk punt is de ICT in het onderwijs. Op veel scholen is op dit moment nog weinig digitaals te vinden en leraren die de aan- en uitknop van een PC niet zouden kunnen vinden tref je overal nog aan. Hier moet volgens het kabinet verandering in komen. Nieuwe computers zullen gekocht worden, het personeel wordt beter opgeleid en Kennisnet zal sneller ingevoerd worden.[quote]
Bij ons kan de systeembeheerder niet eens de aan/uit knop vinden :D
Leuk, die hoge uitgaven, echter voor de 'gewone' ICT reseller niet interessant. Aangezien alles via Europese aanbestedingen verloopt, vraag ik me af welk percentage daadwerkelijk in Nederland wordt uitgegeven.
Waar het hier om gaat is niet waar het geld terecht komt, maar wat ermee gedaan wordt.
En btw.. Dat het in Europa terecht komt is niet erg, daar we nu al heel erg aansturen op een USA situatie. Als je begrijpt wat ik bedoel
Da's mooi.


Ik zit nu op het Nova College in Santpoort en we kunnen niet eens fatsoenlijk "tweakers.net" openen.Met 80 comps op een schrale 64K verbinding.

Kom maar op met die DSL lijn!
Met 80 comps op een schrale 64K verbinding
maar da's dan natuurlijk wel weer voldoende om een ganse kudde }:O }:O te laten grazen he! *hint* ;)
och, of het nut heeft weet ik niet... diegenen die zich voor computers interesseren leggen hun prioriteit wel daar.. (denk de gem. tweaker wel :) )

maar dat neemt niet weg dat het handig is als mensen die geen computer hebben toch enigzins op de hoogte kunnen blijven..
<quote> Goed nieuws voor de ICT-sector. Voor de komende jaren is de regering van plan meer geld uit te gaan geven aan informatie- en communicatietechnologie. </quote>

Uuhm .. overheid .. ik heb nog nieuwe PDA, PC, 06, printer, scanner, kabelaansluiting nodig ... en als het kan nog een eigen server ... please ...

Even alle gekheid op een stokje.

Het is een goede zaak dat de overheid in ICT investeert. Ik denk dat het enorm belangrijk is, dat kinderen (ongeacht hun achtergrond) met computers moeten kunnen werken. E N hun leraren moeten weten waar de kinderen het over hebben. Dat is niet echt onbelangrijk.

Maar hoe geef je dat goed vorm? Iedere leerling in de klas een eigen pc? Gaat net iets t e ver lijkt me. Maar wat dan wel?
Dus krijgen we op de HIO in Enschede eindelijk nieuwe computers ?? gaan zo ons dan eidelijk verlossen van die trage sparc 4 en 5 bakken ?? vast niet...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee