De Tweede Kamer staat achter een voorstel van de SP om een 'digitale brandweer' op te richten. Die moet 24 uur per dag klaarstaan om op ict-beveiligingsproblemen te reageren. Onder meer de DigiNotar-problemen vormen de aanleiding.
De SP wil een 'soort A-team, een crashteam met nerds' dat 24 uur per dag kan worden opgeroepen om ict-beveiligingsproblemen op te lossen, schrijft Webwereld. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het voorstel, waaronder coalitiepartij CDA.
Het is echter nog onduidelijk hoe de 'ict-brandweer' die door de SP wordt voorgesteld, moet worden vormgegeven en of deze bijvoorbeeld zonder toestemming moet kunnen ingrijpen bij ict-problemen. Ook is onduidelijk of de 'brandweer' alleen in actie moet komen als overheidsorganisaties met een beveiligingsincident kampen, of dat ook bedrijven en andere instellingen moeten worden geholpen.
De Tweede Kamer is ontevreden over het overheidstoezicht op ict-beveiliging, onder meer naar aanleiding van de problemen bij de Beverwijkse certificaat-autoriteit DigiNotar, die na een hack honderden valse ssl-certificaten uitgaf. Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen dreigt een 'digitaal doemscenario' als er niets verandert.
Er bestaan op dit moment echter al verschillende overheidsorganisaties die zich bezighouden met ict-beveiliging. Het Team High Tech Crime van de KLPD doet onderzoek naar misdaden waarbij ict een rol speelt, en Govcert ondersteunt overheidsinstanties bij beveiligingsincidenten. Per 1 januari 2012 wordt Govcert opgenomen in het nieuwe Nationaal Cyber Security Centrum. Wat VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert betreft, komen de taken van een 'ict-brandweer' bij dat centrum terecht. Hennis-Plasschaert benadrukt dat er vooral ook aandacht moet zijn voor het voorkomen van ict-incidenten.
Een Kamermeerderheid staat achter het voorstel van Hennis-Plasschaert om organisaties te verplichten beveiligingsincidenten te melden. Daarnaast komt er een onderzoek naar de beveiligingsproblemen rond DigiNotar, zo belooft minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken volgens de Volkskrant. Het onderzoek wordt door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid uitgevoerd.
De Tweede Kamer debatteerde donderdagavond over de ict-beveiligingsproblemen bij de overheid. Eerder op donderdag zei minister Donner dat de overheid strikter toezicht op ict zou houden. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie gaf in september aan volgend jaar meer werk te willen maken van ict-beveiliging; bij de politie komt meer aandacht voor cybercrime en de politie moet meer ict-experts aantrekken.