De overheid zoekt binnen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een directeur die het Nationaal Cybersecurity Center moet aansturen. De directeur wordt verantwoordelijk voor de veiligheid van it-systemen van de overheid.
Een nieuwe directeur voor Cyber Security is onderdeel van een reorganisatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, waarbij een aantal onderdelen worden samengevoegd, maar ook het nieuw te vormen Nationaal Cybersecurity Center wordt opgezet. De directeur daarvan rapporteert aan het NCTV, en is verantwoordelijk voor monitoring van de veiligheid van overheidsictsystemen, waarbij een meldplicht ingevoerd moet worden. Het gaat om richtlijnen die worden vastgesteld in de Nationale Cyber Security Strategie.
De nieuwe directeur speelt een rol bij het aansturen van het Nationaal Cybersecurity Center, dat door de overheid wordt gebruikt om advies te verkrijgen over ict-zaken. Ook meldt de organisatie dreigingen en incidenten aan de overheid. In de raad van de organisatie zitten onder andere topmannen van bedrijven, zoals KPN-ceo Eelco Blok. De raad werd afgelopen zomer geïnstalleerd, waarbij het Nationaal Cybersecurity Center vanaf 1 januari 2012 actief moet zijn. In de Tweede Kamer werd eerder al een voorstel ingediend voor een 'ict-brandweer', die 24 uur per dag gereed moet staan om incidenten op te lossen.
Met een nieuwe organisatiestructuur hoopt de overheid dreigingen en incidenten op het gebied van ict in kaart te brengen en de risico's zo klein mogelijk te maken. Daarbij moet de burger meer vertrouwen krijgen in de ict-systemen van de overheid. Dat vertrouwen is er niet, mede vanwege een reeks lekken en incidenten, waarbij telkens bleek dat de overheid steken heeft laten vallen op ict-gebied. Eerder debatteerde de Tweede Kamer al over veiligheid bij de overheid naar aanleiding van de hack bij ssl-autoriteit DigiNotar.