Werknemers ergeren zich massaal aan netwerk en software

Ict-problemen zijn voor veel werknemers de grootste ergenisfactor in hun bedrijf. Werknemers ergeren zich massaal aan slecht werkende software of een netwerk dat niet of nauwelijks functioneert, zo blijkt uit onderzoek van Multiscope.

Uit het onderzoek van Multiscope, waarvoor duizend mensen zijn ondervraagd, blijkt dat iedereen zich wel ergens aan kan ergeren, maar dat niets zo vervelend is als een ict-probleem. Maar liefst 82 procent van de respondenten zegt zich te ergeren aan een niet functionerend netwerk of slecht werkende software.

Andere veel genoemde ergenissen zijn ellebogenwerk om hogerop te komen (75 procent), een slechte sfeer op de werkvloer (68 procent), collega’s die te laat komen (66 procent) en luid pratende of bellende collega’s (65 procent). Bijna de helft van de ondervraagden (46 procent) verwacht dat deze ergenissen kunnen worden verminderd door Het Nieuwe Werken, bijvoorbeeld door vaker thuis te werken of op andere tijden te werken.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat Het Nieuwe Werken vooral iets is dat leeft bij bedrijven met meer dan honderd werknemers. 61 procent van de respondenten bij deze bedrijven zegt dat Het Nieuwe Werken al deels is ingevoerd. Bij middelgrote en kleine bedrijven is dat 38 procent.

Vanuit huis toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk (78 procent), thuiswerken (69 procent) en het invoeren van flexibele werktijden (57 procent) zijn de meest genomen maatregelen om Het Nieuwe Werken te introduceren of faciliteren bij de bedrijven waar de respondenten werken.

Door Wilbert de Vries

08-12-2011 • 12:40

139 Linkedin

Reacties (139)

139
138
71
0
0
58
Wijzig sortering
Als je al netwerkproblemen hebt OP het werk, dan zal het vanaf thuis niet beter op worden denk ik...
En daar heb je 100 % gelijk in. Het nieuwe werken is sowieso niet overal een oplossing.
Meestal heeft een slecht netwerk te maken met een te klein budget voor de "ICT" gezien veel bedrijven niet inzien dat "ICT" een serieus kostenplaatje is.

Edit:
@hierboven: Jullie vergeten dat er een connectie (VPN?) moet worden gemaakt met het netwerk op het werk. Dat bedoeld kmf dus ook... Als het op het werk gewoon niet goed geregeld is heb je evengoed een baggerverbinding

[Reactie gewijzigd door _Piwi_ op 8 december 2011 12:48]

Ik heb zo mijn twijfels of de storende functionaliteit sinds het ontstaan van de ICT sector daadwerkelijk het gevolg is van een gebrekkig budget. Als dat zo zou zijn betekend conform deze enquete dat het merendeel van de ICT omgevingen een te krap budget hebben. Een praktijk voorbeeld van mezelf bij een grote organisatie waarbij men 6000 euro per kop rekende per jaar men nog steeds om de zoveel tijd problemen had met het netwerk. Deels te wijten aan de eigen ICT maar ook soms KPN. Behalve concrete verbinding problemen denk ik ook dat veel ICTers niet inzien dat de eindgebruiker geen intresse heeft in wat achter het scherm zelf gebeurd. Ik hoef niet te weten hoe het zit met gebruikers, dat een printer nieuwe firmware heeft of allerlei andere problemen. Sterker nog ik vraag me zelf vaker af of de ICTer zich realiseert dat wanneer ik 5 minuten per dag verkloot vanwege dat iets niet naar behoren functioneerd/traag is dat dit voor 'het bedrijf' een schadepostje is van 2,8 miljoen euro (met 1700 gebruikers). En waar ik ook rondloop 5 minuutjes zijn zo verknoeid met bufferen, langzaam opslaan, software dat inadequaat werkt en zo zijn er nog talloze voorbeelden. Begrijp me niet verkeerd maar voor veel bedrijven zijn ICT'ers net zoals de administratie een ondersteunende sector. Gelieve dan ook zo te functioneren als de administratie daar hoor ik enkel wat van als ik iets verknoei met een budget.

---edit---
@opvolgers, de gedachte van de ICT is dat ze dermate belangrijk zijn maar vergeten dat ze net als al het andere personeel (sterk gechargeerd) net zo belangrijk zijn als de schoonmaaksters. Uiteindelijk als die hun wekr niet doen wordt het een zooitje en valt alles stil en zo is het ook met de ICT functionaliteit. Echter net zoals de schoonmaaksters ben ik net zo min geinteresseerd hoe de ICT functioneerd. Dat de gemiddelde personeelslist verder tijd verknoeit aan koffie, zeiken of wat dan ook is overigens niet relevant in deze discussie wel effectief hoeveel tijd verloren gaat aan het gebrekkig functioneren van de gewenste functionaliteit. Immers stel je voor dat mijn secretaresse zich liet invallen een uur niet op te komen dagen, ik vertelde haar wel iets anders maar van een netwerk accepteer ik dit om een of andere reden.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 8 december 2011 15:06]

Daar ligt het probleem, ICT wordt gezien als iets wat alleen maar geld kost en wordt vaak behandeld als een sluitpost terwijl de realiteit is dat ICT een essentieele rol vervuld.
Precies, het feit dat medewerkers misschien wel tot een uur per dag moeten wachten op hun systemen die veel te traag zijn (SAP, Lotus Notes, Outlook, etc.) gaat niet van het ICT budget. Integraal gaat het bedrijf er dus op achteruit, maar ICT heeft z'n budget targets niet overschreden. Het is het verplaatsen van kosten door te besparen op infrastructuur, wat zich terugvertaalt naar minder werk gedaan in dezelfde tijd.
Op mijn vorige bedrijf werden een tijd terug de computers vervangen.

Laten we zeggen.... dat hun *nieuwe* computers zich qua specs een ruim stuk bevonden onder mijn ondertussen 3,5 jaar oude systeem. Een 2 GHz dual core, met 2GB RAM en een 5400 toeren HDD? En Windows XP SP2, omdat "Service Pack 3 en Windows 7 zich nog niet bewezen hebben"? In 2011?

Kom op.

En dat terwijl het aantal programma's dat ik op mijn werk nodig heb veel en veel groter is dan thuis, want ik zit thuis niet de hele dag achter mijn bak te devven.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 8 december 2011 17:19]

Anoniem: 44174
@Tijger8 december 2011 17:35
Klopt, alleen niet zo essentieel als veel IT-ers denken. IT moet in eerste plaats dienstverlenend en ondersteunend zijn aan de primaire bedrijfs processen. Echter wat je steeds meer ziet is dat men IT zó belangrijk maakt, dat het bijna een primair proces lijkt (dan praat ik natuurlijk over niet IT bedrijven).
Zodra dat gebeurd is er fundamenteel iets mis.
Op zich heb je gelijk, maar de IT biedt zo ontzettend veel mogelijkheden om sneller en goedkoper te werken dat alles en iedereen er mee bezig is.
Er is vrijwel niemand meer die geen IT gebruikt tijdens z'n werk.

Je kan IT wel behandelen als "gewoon een dienst" maar dan krijg je ook niet meer dan een electrische typemachine. Je concurrenten streven je dan zo voorbij.

Ik zie IT-diensten meer als electriciteit dan als poetswerk. Bijna alles kan zonder electriciteit maar in praktijk wil je dat niet. Helaas hebben we nog niet genoeg ervaring om goed met IT om te kunnen gaan. We zitten nu in een wereld waarin iedereen thuis z'n eigen electriciteitsdraadjes trekt.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 10 december 2011 12:36]

IT is in een fabriek een schakel, dus stoom, elektriciteit, mechanica, pneumatiek, hydrauliek zijn allemaal even belangrijk.

It-ers hebben nogal snel (ik generaliseer nu even) de neiging om te denken dat alles om de IT draait, feit is echter dat een fabriek met alleen IT niet kan werken. D rest is net zo belangrijk. In dat licht bezien, is IT niet meer dan gewoon een dienst.

Het gaat mij er dus om alles in het juiste perspectief te plaatsen.
Eerlijk gezegd denk ik dat kantoorpersoneel in de regel wel meer dan 5 minuten per dag verkloot. Denk hierbij aan leidinggevende die bij wijze van human interest vragen naar de vakantie of hobbies van medewerkers, het informele praatje bij de koffiehoek, of misschien nog wel erger, surfen op het net in de baas zijn tijd.

Het is allemaal niet erg, en mijn visie hierop is dat een medewerker op kantoor misschien de helft van de tijd echt productief is, maar de andere helft, zoals het sociale aspect is zeker minstens zo belangrijk voor een bedrijf.
Hoe kom je op een schadepost van €2,8 miljoen?

ICT is een dienst die net zoals de administratie, HRM, etc. ondergeschikt is aan de corebusiness van een bedrijf, dit is in de realiteit in veel gevallen niet de situatie. ICT doet zijn eigen goddelijke gang en de 'klant' past zich maar aan, aan wat de ICT aanbied. Aan de andere kant heb je ook ICT organisaties die zijn diensten intern 'verkoopt', men spreekt SLAs af, daar gaan leidinggevende mee akkoord en als men meer/beter wilt dan zal daar voor betaald moeten worden. Wat er dan weer vaak gebeurt is dat de afspraken met de leidinggevende niet met de gebruikers worden gecommuniceerd, dus als het twee dagen duurt voordat er een storing is opgelost en de uptime is met 95% allemaal binnen de SLA dan irriteert een gebruiker zich er aan, terwijl de ICT zich gewoon houd aan de gemaakte afspraken. De verwachtingen van gebruikers en de geleverde diensten komen vaak niet overeen, daardoor krijg je dergelijke negatieve uitingen.

Dat neemt niet weg dat de ICT, net zoals zoveel bedrijfstakken, behoorlijk mismanaged kan worden.
Die administratie leunt toevallig ook volledig op de ict. Als daar iets fout gaat heeft ict het gedaan, ongeacht het soort probleem.,
KPN eruit.. ict de schuld..
stroomstoring.. ict de schuld..
etc..
Daar zit het probleem. met als extra toegevoegde ongein het feit dat veel gebruikers hun fouten en onkunde camoufleren door "ict" de schuld te geven.

Traag inloggen, met ongelooflijk grote profielen ( gekopieerde DVD's op bureaublad) profielbeperking stuit op onbegrip en onwil.
Snellere en betere teamprinters stuiten op onwil, want de eigen printer is zo belangirjk.
etc etc..
ICT is de ideale bliksemafleider voor alle werkspanningen binnen het bedrijf. Helaas zitten daar mensen achter die daar meestal weinig of niks aan kunnen doen.
En de natuurlijke ICT afdelingsreactie is: alles dichttimmeren uitsluiten en anderzins het werken van de gebruiker afbakenen. Beter is het een top-10 van disk-grootverbruikers te maken en zo mensen op te voeden c.q. sociale controle. Al die technische maatregelen zorgen voor iritatie (trage computers etc.).
Anoniem: 44174
@latka10 december 2011 19:56
En vergeet niet het bedenken van procedures en formulieren, zodat de drempel zo hoog wordt dat niemand nog contact wil zoeken.
En volgensmij houd niemand er dan weer rekening mee dat veel mensen gewoonweg ruk omgaan met de hard/software en het netwerk. Dingen downloaden, privezaken, youtube, internetradio ed..

Enneh, ik zie niet helemaal in hoe het nieuwe werken dit gaat verbeteren. De bottleneck bij een netwerk is vaak de internetsnelheid, lokaal gaat het van PC misschien wel met 100/1000Mb/s maar naar buiten toe met misschien 50Mb/s. En dan moet iedereen straks lekker met een VPN inloggen? Yeah daar word je vrolijk van.
Een simpele vpn-verbinding jaagt alle data over die verbinding. Dus ook alle reguliere data. Werkgevers zouden er verstandig aan doen om een aparte laptop of pc te verlenen die vrijwel op slot zit en waarop niks geïnstalleerd kan worden en update's via dezelfde verbinding gaan.
Niet alleen scheid je zo privé en werk, de kans op verkeerd gebruik word zo geminimaliseerd.
Wat ik niet begrijp is dat VPNs nooit fatsoenlijk routing doen. Is dat uberhaupt wel mogelijk ?

Alle verkeer naar je werk via de VPN-tunnel. Alle andere verkeer gewoon rechstreeks naar je ISP. Alles wat je moet weten is de IP-range(s) die je werkgever gebruikt. Klaar. Het lijkt er echter op dat geen enkel bedrijf dat zo doet. Ik heb in het verleden voor twee (grote) router-vendors gewerkt, en hun thuis-routers waren ook zo geconfigureerd dat je altijd alle traffic via de VPN via je werkgever routte. Vreemd.
Dat wil je als beheerder helemaal niet, op het moment dat een PC dan gehacked is, kan de hacker veel te makkelijk bij je interne netwerk komen.
Dit wil je niet? meeste banken zo niet verzekeraars werken zo. echter niet op apperatuur van thuis maar van het bedrijf. Dat ook alleen maar op die methode kan werken..
Uiteraard kan je VPN routeren maar dan moet dat wel fatsoenlijk worden ingesteld... Je kan met VPN instellen dat het verkeer over de eigen internetverbinding naar buiten gaat dan dat alles via de VPN moet lopen.
Dus youtube, etc. gaat dan via je eigen verbinding en niet via het werk. Maar vaak willen bedrijven dit niet
Wat zou een veiligste Policy zijn?
Al het verkeer naar de firewall op de zaak waar alles gefilterd wordt en er kan worden bepaalt wat wel en niet mag?
Alleen het IP reeks verkeer door de tunnel en de rest direct naar het internet. Alles kan naast het bedrijfsnetwerk onbeperkt benaderd worden...

Ik zeg niet dat dat de ene situatie beter is als de andere maar ik snap de default configuratie instellingen wel. En de meeste engineers plaatsen een box en overleggen niet met de klant hoe, wat en waar. Dit zorgt vaak dat er virussen zo van thuis naar het bedrijfsnetwerk kunnen komen....
Vreemd is dat inderdaad. Ik heb speciaal een scriptje geschreven dat mijn lokale routes automatisch aanpast. De private ranges van het werk gaan over de VPN route, de rest via mijn normale gateway. Blijft stom.
In mijn geval kan ik overigens ook sneller thuiswerken, de belangrijkste servers waar ik mee werk staan in het datacenter, meestal is mijn thuisverbinding (ook upload) sneller dan de bandbreedte die mijn collega's voor mij overlaten op kantoor.
Allebei is wel werkbaar overigens hoor, alleen een stuk stabieler thuis.
En dan krijg je als IT'er het soort dichtgetimmerde bagger met BitLocker, virusscanner, firewall, monitortools, en nog wat beveiligingstools zodat alles tergend traag gaat en zoveel functionaliteit ontbeert dat je je werk niet kan doen...
Thuiswerkers laat je dus lekker over hun eigen verbinding internetten, dus alleen data over de lijn naar het werk dat werk gerelateerd is (e-mail, documenten, etc.).

Tegenwoordig word bv. e-mail al uitbesteed (aan bv. Google of Microsoft), dus hoeft ook dat weer niet over de verbinding naar de werk servers (kan je webmail gebruiken of een connectie via een lokaal geïnstalleerde versie van Outlook).
Anoniem: 295700
@_Piwi_8 december 2011 21:12
Mee eens. Ik heb me bij sommige werkgevers ook groen en geel geergerd aan de ICT omgeving. Vooral als mensen alleen kijken naar de prijs van de hardware en niet wat het kost om het in de lucht te krijgen en te houden gaat het flink mis.
Hoezo? Dit gaat voornamelijk over niet-tweakers, en het netwerk thuis is relatief een stuk simpeler uiteraard.
tevens ook als reactie op watercoolertje, maar ik denk dat KMF bedoeld dat als het netwerk al brak is als je er fysiek bij in de buurt bent, dat het bereiken van het bedrijfsnetwerk vanuit thuis dan alleen maar erger word.

OT: ik kan me hier wel redelijk in vinden al vind ik het wel verbazingwekkend dat maar 68% een gezellige werksfeer dus belangrijk vind. Ik persoonlijk vind dat toch ook wel erg belangrijk om goed door je werkdagen heen te kunnen komen.
Er staat helemaal niet dat 68% van de ondervraagden een goede werksfeer belangrijk vindt en dus 32% niet.
Er staat dat dat bij 68% van de ondervraagden een ergernis is, dus iets waar ze regelmatig mee te maken hebben.
Ik weet niet of je daar uit mag concluderen dat maar een derde een goede werksfeer heeft, maar erg gunstig klinkt het in iedergeval niet.
Je leest het verkeerd. 68% ergert zich aan een slechte sfeer op de werkvloer. Ik erger me daar eigenlijk niet aan omdat er altijd wel een goede sfeer hangt bij mij.

Dat betekent echter niet dat ik het niet belangrijk vind.
Dat hangt er maar vanaf hoe groot het bedrijf is waar je werkt, bij mij is het zo dat onze mail en file servers in het buitenland staan en dat er regelmatig issues zijn met de link tussen onze locatie en het buitenland. Als ik vanaf huis werk kan ik connecten via VPN en de VPN servers staan op dezelfde locatie als de mail en file servers. Ergo, vanaf huis heb ik nergens last van.
Anoniem: 128823
@TJHeuvel8 december 2011 12:59
Hoezo? Dit gaat voornamelijk over niet-tweakers, en het netwerk thuis is relatief een stuk simpeler uiteraard.
Ik ken weinig bedrijven waarbij je vanaf thuis niet via de VPN moet. Dus je hebt er nog een extra schakel bij wat kan misgaan.
Ik hoef echter niet of nauwlijks bestanden van het netwerk van mijn werk te gebruiken en gebruik dan voornamelijk de e-mail en wat registratie-software. Dat loopt allemaal via internet.

Met mijn pc thuis werken via internet gaat stukken sneller dan wanneer ik op mijn werk met een thin client op het netwerk aan het werk moet. Alleen al het inloggen duurt dan zo verschrikkelijk lang. En verder moet je daar niet te veel aan multi-tasken denken, want de trage pc's kunnen dat maar nauwelijks aan. Ook is vaak software niet 100% bijgewerkt (flash versies bijvoorbeeld).

Het hangt er dus al met al denk ik behoorlijk vanaf hoeveel data je van het bedrijfsnetwerk moet gebruiken. Als je maar weinig data van het netwerk hoeft te halen is thuis werken met een fatsoenlijke pc denk ik voor veel mensen een stuk comfortabeler dan op het werk (ten minste als daar met net zo brakke pc's wordt gewerkt als bij ons), want de beperking van bijvoorbeeld een VPN-verbinding speelt dan een kleinere rol.
Ben ik het niet mee eens. Ik werk in een lokale vestiging van mijn bedrijf en het externe netwerk is een ramp. We hebben hier VOIP telefoons en telkens er iemand een groot bestand naar de centrale server uploadt dan valt de telefoonverbinding weg. Die problemen komen niet voor op het hoofdkantoor. En als ik van thuis uit werk zijn al mijn RDP sessies veel vlotter dan vanop kantoor.

Dus ergernis numero uno is hier bij mij ook "netwerk".
En goede QoS op de routers zetten doet wonderen.

Maar ja als degene die dat aanlegt daar geenverstadn van heeft blijft het aanmodderen.
Licht 's toe: QoS is een management protocol wat, als het goed is, nooit in werking treedt OF maar zeer kortstondig bij piek. QoS los je "netwerk" problemen niet op.

Toevallig ben ik netwerkontwikkelaar voor een enterprise met 59000 FTE. Wat mij enigszins irriteert is "dat het altijd aan het netwerk ligt", soort van omgekeerde bewijslast.
Veelal zijn de applicaties (en hun inrichting) erg onhandig waardoor een applicatie lijkt te 'laggen' (door het netwerk) terwijl er applicatief iets misloopt.
Wat aanvullend nog te denken van je lokale IPS/IDS software, je firewall/AV, je proxyserver, je internetprovider, de oversubscriptie.

@Waking_The_Dead: Dat lijkt op een foute inrichting en misschien apparatuur in je LAN inderdaad.
Dat hoeft zeker niet zo te zijn. Bij ons het je een datacenter waarmee de verbinding af en toe wegvalt omdat er teveel verkeer op bepaalde delen van het netwerk zit. Bij bepaalde bestanden kan je na zo'n hickup niet verder werken.
Ik werk nu via een Citrix sessie op de servers van dat datacenter. Als mijn netwerkverbding wegvalt, dan blijft die citrixsessie wel doorlopen en ben ik mijn werk niet kwijt.
Idem dito van thuis uit. Ik log rechtstreeks in op een server in het datacenter, los van het bedrijfsnetwerk dat (over)gebruikt wordt. Op die manier kan ik perfect (en vaak zelfs vlotter) van thuis uit werken :).
Dat klopt, de netwerk problemen op het werk vallen over het algemeen wel mee, maar thuis via de VPN is niet vooruit te branden.

Regelmatig als je weer naar de mail gaat, is hij zijn connectie weer kwijt, en moet hij deze eerst herstellen voordat je in elk geval weer mail kunt lezen.....
Waarom niet? Thuis heb ik heerlijk stabiele verbinding radio hoeft nooit te bufferen enzo, hier op me werk heb ik 1/10de van de snelheid (en ja dat merk ik onder het surfen en uploaden, ben webdeveloper)...

ik heb op me werk veel vaker ergenissen van/over het netwerk dan thuis...
Het gaat er meer om dat als je op het werk al problemen hebt om bij bepaalde bestanden te komen die op het bedrijfsnetwerk staan, dit vaak alleen maar erger wordt zodra je dit via thuis moet doen. Dan moet je ook nog eens via bijvoorbeeld een VPN inloggen, nog een extra schakel in de keten dus, waar dus ook weer problemen mee kunnen ontstaan.

Dan kan je verbinding thuis nog zo stabiel zijn, je bent afhankelijk van de zwakste schakel in het systeem.
Ja maar het hangt er dus maar net vanaf wat jij voor werk doet en waar je het netwerk voor nodig hebt. Als jij vanaf je bedrijfsnetwerk veelal naar het internet connect dan zal die connectie thuis vaak juist beter zijn. Als het probleem is dat je exchange server voor geen meter te bereiken is dan gaat dat waarschijnlijk niet veel beter worden als je er nog een schakel tussen gooit nee. Aan de andere kant kan het echter ook weer zo zijn dat een thuiswerkplek anders ingericht is, bv je outlook werkt in cached/offline mode waardoor je toch gewoon door kunt, terwijl op je kantoorwerkplek het onding om de haverklap hangt omdat het prul niks kan als de exchange server even niks terug zegt (ja, ik heb dat probleem momenteel).
inderdaad, er ligt vaak een budgetair probleem ten grondslag, goedkopere componenten die falen in druk netwerkverkeer enz.
Waarom niet? Thuis heb ik heerlijk stabiele verbinding radio hoeft nooit te bufferen enzo,
En eh, hoeveel van meer collega's/webdevelopers luisteren online radio?
Thuis is een streampje niet zoveel, maar ik zou als netwerkbeheerder bij een bedrijf deze mogelijkheden direct inperken. Dan koop ik uit het ICT potje wel een ouderwetse AM/FM radio voor hen die willen luisteren.
Netwerkproblemen komen helaas vaak naar boven in de vorm van allerlei streaming sites die zouden haperen. En daarvan is slechts een miniscuul gedeelte werkgerelateerd, maar ondertussen hebben andere er wel last van.
Als een 64kbps streampje je bedrijfsnetwerk op zijn knieen brengt is er toch wat mis denk ik.
Tenzij 500 medewerkers allemaal hun eigen streampje luisteren naast alle andere shit zoals youtube etc... Tevens zou ik niet voor die capaciteit willen betalen die extra nodig is om dit soort aktiviteiten online te kunnen uitoefenen...

[Reactie gewijzigd door mxcreep op 8 december 2011 20:11]

Het gaat vaak niet om 1 64kb/ps streampje. Bedrijven waar meer dan 100 mensen werken, waarvan 40 man continue een 128kb/ps stream open hebben staan, dan is het ineens een heel ander verhaal om met een te laag budget dit naast het normale verkeer op een degelijke wijze te kunnen faciliteren.
Mijn verbinding naar de citrix server is vanaf thuis stukke beter dan op de externe locatie met deze overbelaste verbinding..
Ligt er ook aan waar die citrixserver staat natuurlijk...
Ja, dat is omdat bedrijven meestal beperkte bandbreedte hebben op hun dure gegarandeerde verbindingen...
Wat ik mij altijd afvraag bij ict-problemen op het werk. Komt dit door slecht werk van de ict-ers of doordat de werknemers niet weten hoe ze met de software om moeten gaan?
Beiden. Maar vaak is het ook gewoon een gebrek aan goede communicatie. Hier op het werk bijv. (groots ziekenhuis) hebben we een IT-groepje voor onze afdelingen, maar die moeten samenwerken met een andere grote organisatie. En dat loopt volgens mij heel vaak dwars door elkaar heen (= problemen). Verder krijg je vanuit IT afdelingen zelf vaak de meest cryptische mails van wat er nu weer op handen is en dat wordt dus slecht gelezen of niet begrepen.

Verder worden veel zaken natuurlijk erg afgeschermd voor gebruikers, dus simpelweg wat installeren is er niet bij en dat geldt dan meteen voor alle zaken waar admin rechten voor nodig zijn. Dat is logisch, want dan is het niet te managen, maar dat veroorzaakt automatisch frustratie, omdat er dan weer aardig wat tijd overheen gaat om iets te regelen.
Een ander aspect is dat bedrijven soms groeien als kool en daarbij hun software niet mee laten groeien. Heel praktisch en voordelig zijn de Access-databases, die prima functioneren bij één of enkele werknemers, maar die traag als stront in een trechter worden als er in eens tientallen mensen deze gaan vullen met data. Daarnaast kan er geleidelijk behoefte ontstaan aan bruikbaar intranet, fatsoenlijke ERP software of men ondervind problemen bij upgrades als gevolg van incompatibiliteit bij bedrijfsspecifieke software. Dit soort zaken wordt vrijwel altijd te laat ondervangen.

Los van dit alles mis ik nog één grote ergernis: de keuze van de radiozender op kantoor of werkvloer ;)
Ik ken ook wel een mooi voorbeeld bij de belastingdienst. Zij hebben al bijna 10 jaar een uitgebreide datebase voor de waardebepaling van onroerendgoed. Deze is regelmatig aangepast en vereenvoudigd op verzoek van en in samenwerking met de werknemers. De mensen die ermee zouden moeten werken doen dat echter nog nauwelijks, want dan moeten ze hier eerst wat tijd in stoppen om het te leren. Zij besteden het invoerwerk en opvragen van gegevens liever uit aan anderen. Goed voor de werkgelegenheid misschien, maar tijdrovend en duur. En het zorgt voor veel onbegrip en frustratie, waar dan weer heerlijk over vergaderd kan worden en slimme werkgroepen voor in het leven worden geroepen.
Er zijn nog oorzaken mogelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van het managment? Soms worden beslissingen genomen waar op de werkvloer moeilijk mee te leven valt. Soms worden oplossingen gekozen waar men achteraf spijt van heeft. Na 3 jaar SAP zien wij nog elke dag af omdat het gewoon niet doet wat wij logisch zouden vinden. Voor een deel een gevolg van de opzet van SAP, een deel het gevolg van de keuzes die hogerop en consultants maken.

En als je dan ook nog eens een niet performant netwerk hebt ...
Er zijn nog oorzaken mogelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van het managment? Soms worden beslissingen genomen waar op de werkvloer moeilijk mee te leven valt. Soms worden oplossingen gekozen waar men achteraf spijt van heeft.
Tja, zo is er bij ons een geweldig systeem binnengebracht. Vele tonnen aan investeringen gedaan. Van allemaal losse servertjes naar een paar nieuwe grote en een SAN.
Écht, geweldig!
Jammer alleen dat het personeel dat er mee moest werken geen enkele bijscholing heeft gehad over de diepere werking van het systeem. (te veel extenen die er rondliepen)
Dus toen het een keer mis ging, ging het ook goed mis. Met als gevolg dat "de organisatie" de IT afdeling als onbetrouwbare partner (lees: niet genoeg opgeleid, ze wilden graag universitair geschoold personeel voor het loon van MBO-ers) ging zien en dientengevolge werd uitbesteed aan een commerciële organisatie.

En sinds de IT afdeling uitbesteed is, zijn de klachten alleen maar toegenomen over niet werkende infrastructuur en er kan nooit meer "ff iets geregeld" worden, voor iedere scheet 4 formulieren (=facruur)...

Maar het Management heeft op papier leuk kunnen bezuinigen...

Tja, aan wie ligt het dan?

[Reactie gewijzigd door LooneyTunes op 9 december 2011 10:22]

Op het moment dat de gebruikers niet weten hoe de software werkt, dan mist de software haar doelgroep en deugd de software niet. Dan is dat de schuld van de software maker, en niet die van de werknemers.

De interface van software moet zo in elkaar zitten dat de gebruiker zonder enige uitleg (wel een handleiding als naslag en voor _extra_ functionaliteit) weet hoe het werkt, dat het voor zich spreekt. Het moet logisch in elkaar steken.

Ik kom vaak genoeg software tegen waarbij totaal niet is na gedacht over de interface, en lukraak wat knoppen naar functionaliteit toevoegen op de vreemste plaatsen. Ik verbaas me er dan ook niet over dat gebruikers er geirriteerd door raken, en/of niet weten hoe het werkt.
Op het moment dat de gebruikers niet weten hoe de software werkt, dan mist de software haar doelgroep en deugd de software niet. Dan is dat de schuld van de software maker, en niet die van de werknemers.
Jij bent een mooie. Je gaat er dus van uit dat iedereen "zomaar" met elk softwarepakket moet kunnen werken? Denk je dat iemand die net van school komt en dan gaat werken, waarbij hij gaat programmeren in taal X en omgeving Y die hij nog nooit heeft gezien, daar zomaar mee kan omgaan?
De interface van software moet zo in elkaar zitten dat de gebruiker zonder enige uitleg (wel een handleiding als naslag en voor _extra_ functionaliteit) weet hoe het werkt, dat het voor zich spreekt. Het moet logisch in elkaar steken.

Ik kom vaak genoeg software tegen waarbij totaal niet is na gedacht over de interface, en lukraak wat knoppen naar functionaliteit toevoegen op de vreemste plaatsen. Ik verbaas me er dan ook niet over dat gebruikers er geirriteerd door raken, en/of niet weten hoe het werkt.
Wat logisch is voor de één, hoeft niet logisch te zijn voor de ander.
De interface van software moet zo in elkaar zitten dat de gebruiker zonder enige uitleg (wel een handleiding als naslag en voor _extra_ functionaliteit) weet hoe het werkt, dat het voor zich spreekt. Het moet logisch in elkaar steken.
Om met een heftruck te mogen rijden moet je al een certificaat halen. Als je een lasapparaat wil gebruiken hoor je daar ook training in te krijgen. Een computer-programma heeft al snel veel meer onderdelen. Daar heb je ook training voor nodig.

Voor ieder vak heb je een opleiding nodig die je leert omgaan met de gereedschappen. Voor het "wilt u daar frietjes bij?" werk heb je helemaal gelijk. Het is ook wel waar dat er veel software is met een slechte interface, maar verwachten dat je ieder programma zomaar kan gebruiken is een sprookje uit de Apple-doos.
Vaak komt dit ook omdat bepaalde groepen/afdelingen een oplossing vinden voor een probleem, gaan dan langs de locale IT afdeling en besteden dan een geautomatiseerde oplossing uit.

Als die oplossing eenmaal 'live' is, wordt er vaak niet gedacht aan een support model, en komt men pas bij IT aankloppen als het niet meer werkt, omdat de leverancier een hoop geld kost om in te huren voor support.

IT kent het systeem niet waardoor het lang duurt voordat het probleem verhoplen wordt. Dit veroorzaakt automatisch irritaties bij zowel de eind gebruiker als IT.
Geef jezelf niet teveel eer, een goed deel van de ITers is gewoonweg incompetent. Het is natuurlijk wel zo gemakkelijk om met het vingertje naar de gebruiker te wijzen in plaats van verantwoordelijkheid op te nemen.
Voorspelbaar. Bij ons is het sneller om op een oude typmachine aan de gang te gaan. En de VPN-thuis-verbinding zo waardeloos dat iedereen maar dropbox gebruikt.
Je weet dat alles wat in dropbox geplaatst word in feite eigendom van dropbox word?
100% fout. Van hun eigen terms:
Your Stuff & Your Privacy

By using our Services you provide us with information, files, and folders that you submit to Dropbox (together, “your stuff”). You retain full ownership to your stuff. We don’t claim any ownership to any of it. These Terms do not grant us any rights to your stuff or intellectual property except for the limited rights that are needed to run the Services, as explained below.
Ik heb die voorwaarden goed doorgelezen voordat ik er zelf mee begon, en als Dropbox eigenaar zou worden van mijn data was ik nooit akkoord gegaan met de voorwaarden.

[Reactie gewijzigd door Robtimus op 8 december 2011 13:34]

Anoniem: 274613
@Dennisdn8 december 2011 13:45
en dat is ergernis nummer 1 bij de it'ers.

nu ga jij dus je bedrijfseigene informatie buitenshuis op een server plaatsen, zonder te weten waar dit staat en wat ermee gebeurt!
jij bent dus een beveiligingsrisico voor jou bedrijf waardoor ze genoodzaakt zijn nog meer dicht te timmeren waardoor je steeds minder kunt.
en dan wordt er ook vrolijk voorbij gefietst aan de redenen waarom mensen dat doen, juist omdat de infrastructuur zo bedroevend is dat dit de enige manier is om fatsoenlijk je werk uit te kunnen voeren.

Wat bedrijven dus in feite doen is symptomen bestrijden zonder de oorzaak aan te pakken. Dit kost alleen maar meer geld en verergert de symptomen omdat alles nog verder wordt dichtgeknepen
Prima, dan bedenk ik wel weer wat om daar omheen te kunnen ga. Tot nu toe altijd nog gelukt, al mag ik niets op een pc (denkt men dan).
Ehm, open deur? - Tegenwoordig is het voor veel beroepen onmogelijk om je werk te doen zonder IT hulpmiddelen.
IT Hulpmiddelen? Ik denk dat je het niet eens meer zo kan noemen.
Het zijn vereisten noodzakelijk om een bedrijf te kunnen runnen.
Dat is nou juist de illusie die ons wordt voorgespiegeld waardoor er zelden een moment komt waarbij er word afgevraagd wat noodzakelijk is en wat weer weg kan.

Er is niets zo nutteloos als het efficiënt uitvoeren van iets wat eigenlijk nooit gedaan had moeten werken. Peter Drucker.

Hetzelfde geld ook voor systemen. Als automatisering meeropbrengsten heeft opgeleverd wordt het van de daken geschreeuwd, als het meer gaat kosten, al dan niet extra werk voor de werknemer, dan worden er geen mededelingen gedaan of was het al ingecalculeerd.
Nee, dat is de realiteit, dat sommige van de systemen mischien onnodig waren toen ze ingevoerd werden kan best waar zijn maar als ze nu niet werken is er geen optie om het zonder te doen en daarmee is dus een vereiste geworden.
Lijkt me toch dat elektriciteit er eerst moet zijn, dus wat is er nu belangrijker?
Als de IT crew in een bedrijf gewoon genoeg budget krijgt om de boel structureel te verbeteren, dan is er niets aan de hand. De IT'ers zijn meestal mensen die wel willen en het als een sport zien om de boel zo goed mogelijk in te richten, maar het simpelweg niet kunnen omdat ze niet de gelegenheid krijgen. De managers zijn hier dus zelf schuldig aan.

Simpel voorbeeld:
Sysadmin voorziet toekomstige performanceproblemen kijkend naar de trend van de serverload en vraagt om wat nieuwe hardware voor de server, laten we zeggen dat dit duizend euro kost, oei, moeilijk, en nu gaat het toch prima? Dat er later door verminderde productiviteit een veelvoud van dat bedrag de gootsteen in gaat als het nu niet uitgegeven wordt, dat is niet meteen helemaal duidelijk bij veel leidinggevenden.

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 8 december 2011 16:42]

Dan is het aan de sysadmin om dat duidelijker te maken, compleet met risico en impact analyse.
Een goed gefundeerd advies geven dus, en geen mailtje in de trand van "ik vind dat we die-en-die server moeten upgraden" want zo'n vraag zal iedere manager naast zich neerleggen.
"Het werkt nu toch ook" is inderdaad DE reden waarom er zoveel fout gaat.

Het enige dat je daar als ICT afdeling aan kunt doen is zo nu en dan zorgen voor een "ongelukje".
Sysadmin voorziet toekomstige performanceproblemen kijkend naar de trend van de serverload en vraagt om wat nieuwe hardware voor de server
Dat proces kun je zelf makkelijk versnellen.

Maar durf dat maar eens... en durf je integriteit er maar eens voor opzij te zetten.
Dan is het aan de sysadmin om dat duidelijker te maken, compleet met risico en impact analyse.
Dat heb ik jarenlang gedaan en er wordt niet naar me geluisterd.
In de organisatie waar ik werk wordt efficiëntie niet belangrijk gevonden.

Dat klinkt misschien vreemd, maar in de organisatie waar ik werk was geld eigenlijk nooit echt een probleem. Nu met de recessie wel, maar een bedrijfscultuur veranderd niet zomaar.

Ik heb weleens aan mijn leidinggevenden voorgerekend dat onze ICT sectie in bepaalde opzichten minimaal 2x en, mits tot in de puntjes georganiseerd, 3x goedkoper kan werken en dan nog betere dienstverlening en uptime kan leveren ook. Daar werd door een van onze hoogste leidinggevenden op gereageerd met deze opmerking: "Maar houd je er wel rekening mee dat ICT erg veel geld kost?"

Ik zal het nog een keer herhalen voor het geval je denkt dat je het niet goed gelezen hebt: ik had hem net verteld dat het 3 keer goedkoper kon en hij begon nog op die manier over geld.

Dus dat werknemers klagen over ICT en dan met name netwerken, ach... daar kan ik me wel iets bij voorstellen.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 8 december 2011 20:19]

Als IT-er vind ik het ook ontzettend irritant als software en/of hardware van mijn gebruikers slecht functioneert :X

Toch zijn mijn ervaringen dat bij een flink deel van de problemen de gebruiker de grootste oorzaak is. Netwerk problemen weggelaten dan.
Door PositiveCreep, donderdag 8 december 2011 12:43
@kmf afhankelijk van het soort omgeving, zitten de problemen in je hardware op locatie kan je dat op die manier wel omzeilen.
Netwerk problemen in je hardware op locatie??? :? Zijn netwerk hardware problemen niet vaak bedrijfsbrede problemen?! Het lijkt me dat je in negen van de tien gevallen van dezelfde diensten gebruikt maakt als je vanaf thuis werkt dus dan is de kans betrekkelijk groot dat je dezelfde netwerk problemen, al dan niet verergerd, tegenkomt met VPN.
In een aantal van de gevallen zal je zeker gelijk hebben.

Echter wil ik de stelling van dit artikel wel onderschrijven. Ik heb bij meerdere bedrijven gewerkt in mijn carrière en heel vaak is de IT infrastructuur bedroevend en om te huilen.

Voorbeeld:

Bij een vorige werkgever maakten we gebruik van Thin-clients (van die Acer doosjes).
Dat is allemaal leuk en wel maar het probleem is dat de servers in Engeland/USA staan.

Dat hoeft nog geen probleem te zijn maar wel als je met 40 man op een goedkoop KPN business line abonnement zit wat in dit geval dus zo was.

Thin-clients zijn gewoon veel te afhankelijk van de verbinding die ze hebben tot de server.

Andere problemen die zich daarbij voordeden was het printen van documenten van +1mb, omdat dit via de servers in Engeland ging kon je rustig 10 minuten wachten eer je PDFje uit de printer rolde. Omdat we ook gebruik maakten van Cisco IP telefoons (over de zelfde lijn) gebeurde het regelmatig dat je niet kon bellen omdat je service fallback kreeg (geen bandbreedte meer beschikbaar :-X ). Dan heb ik het nog niet eens over de rammelende Exchange server verbinding. Als je van je mailbox overschakelde naar je agenda liep Outlook gewoon vast, je moest er ook rekening mee houden dat je niet meer dan 2 agenda's tegelijk open had staan in het agenda gedeelte want dan crashte gewoon heel de computer (problemen om met de exchangeserver de connecten).

Saillant detail was dat de managers die laptops hadden vanuit huis middels een VPN een verbinding hadden die vele malen beter werkte dan vanuit kantoor...
Door 1nsane, donderdag 8 december 2011 13:37
....
Saillant detail was dat de managers die laptops hadden vanuit huis middels een VPN een verbinding hadden die vele malen beter werkte dan vanuit kantoor...
Dan zal het waarschijnlijk het geval zijn dat je de VPN verbinding naar de Engelse / US vestiging maakte in plaats van de Nederlandse (tenminste, ga er even vanuit dat het Nederland was?).

Maar ik snap je "verhaaltje" en ben het er wel mee eens, er zijn altijd gevallen waarbij je op VPN geen last van netwerkproblemen in je bedrijf hebt. Toch denk ik dat in de meeste gevallen het wel het geval is. :X
Als ik mensen hoor klagen, is het vaak omdat ze niks mogen op hun compleet dichtgetimmerde laptop of pc. Vanuit beheersoogpunt wel een logische keuze maar leidt tot veel frustraties. Ik ben ook heel erg blij dat we onze laptops zelf mogen kiezen en inrichten.

Daarnaast merk ik inderdaad heel vaak dat klanten waar ik kom met 50 tot 200 man op een internetverbinding zitten die nog minder is dan wat ik thuis heb. Ook een leuk gespreksonderwerp bij de koffieautomaat, zekers als enkele services die de medewerkers nodig hebben in de cloud draaien (zoals dat hoort tegenwoordig ;) )
Anoniem: 126717
@sys647388 december 2011 14:04
Wij mogen helaas ook niets op onze bakken. Natuurlijk zijn er wat wegen om toch van alles te kunnen doen (Total Commander is gewoon een must!). Ik probeer het zoveel mogelijk te voorkomen om mijn collegas van de ICT niet in problemen te doen raken.
Dus probeer ik nu Office 2007 te laten downgraden naar 2003, met 2007 valt gewoon niet te werken. De rest van de zooi gebruik ik gelukkig niet tot bijna niet.

Maar snelheden over het netwerk... *zucht* Ik werk met bestanden die erg vaak boven de GB uitgaan (drukproeven) en dan is het verplichte rookpauze.
Met het "nieuwe werken" zal dat echt niet verbeteren. Sterker nog, ons wordt het aangeboden als kusje op de wond van het verplicht verhuizen, maar in de praktijk mogen we het helemaal niet.
't kan nog erger hoor, ik schuif regelmatig met multi gb bestanden, de laatste was 210gb aan ruwe data. Reken maar dat het opvalt als je gigabit netwerk performed als een 10 mbit lijntje.
Er is altijd wel wat aan te merken aan de software die wat op een werkplek wordt gebruikt. Ik heb op verschillende werkplekken verschillende problemen gehad met verschillende softwarepakketten. Zoals het echter werkt en niet al te veel frustratie opleverd accepteer ik het aangezien het lastig is om grote netwerken zo te managen dat iedereen tevreden is.

Wat betreft het nieuwe werken vind ik dat de grootste onzin. Zodra blijkt dat een groot deel van de medewerkers thuis half zit te lamballen wordt het opgeschort en over vijf jaar kijken we naar 'die maffe thuiswerk periode'.
Dan begrijp je het nieuwe werken niet helemaal. Onderdeel daarvan is dat je afspraken maakt met een afnemer van je producten. Als ik bijvoorbeeld een analyse moet maken die 3 dagen kost om daadwerkelijk te schrijven en waarvan de doorlooptijd twee weken is, dan overleg ik dat met mijn opdrachtgever. Als we beiden akkoord gaan, dan maakt het hem niet uit wanneer ik dat doe: zolang ik het maar op de afgesproken tijd en kwalitiet oplever.
Op basis van het werk, dat ik oplever kan ook teruggerekend worden of ik voldoende productief ben in breder verband (bijvoorbeeld voor meerdere projecten of producten). Onderdeel van het nieuwe werken is daarnaast ook een (intern) klantonderzoek: als je werk van onvoldoende kwaliteit is, komt het daar wel naar boven...

Ik werk overigens al langer dan 5 jaar 'nieuw' en hoop er nog jaren mee door te gaan. Met of zonder lamballen.
100% agree. ICT op de werkvloer is soms compleet doorgeslagen. Hier werken we op het moment zelfs in 2 verschillende productieomgevingen; de oude en de nieuwe omdat men dingen van het oude niet in het nieuwe werkzaam kan krijgen (citrix vs vmware). Mailtjes beantwoorden in nieuw, maar wil je wat printen dan moet je eerst koppelen met de oude omgeving omdat vmware niet met de printerdrivers om kan gaan. Dus bestanden verplaatsten... oude omgeving opstarten om bij je printer te kunnen 8)7

Als een van de omgevingen op de achtergrond draait, dus niet in gebruik en je wilt in de huidige omgeving een usb-stick gebruiken... dan pakt de niet actieve omgeving bijna altijd de rechten tot die stick zodat je eerst compleet daar uit moet loggen om je stick uit te kunnen lezen en visa versa

Ook door die 2 omgevingen hebben we op het moment een verdubbeling van druk op het netwerk waardoor soms complete vleugels even 'tijdelijk' in de wachtrij gaan en geen netwerktoegang krijgen; zelfs een grote printopdracht kan men verstoten van toegang tot het netwerk op een drukke dag... Of de beheerders die overdag maar besluiten een off-site backup te draaien van een kleine 500GB... 3 uur lang bijna geen mailtjes naar buiten en naar binnen omdat backup hogere prioriteit heeft blijkbaar...

Zal het iemand verbazen als ik daarbij meld dat ik voor de overheid werk? :+ Op het moment hebben we hier echt een dieptepunt bereikt...
ICT op de werkvloer is soms compleet doorgeslagen.
ICT doet in zo'n geval meestal alleen maar wat de werkgever wil.

ICT'ers weten dondersgoed wat ze moeten doen en wat ze beter moeten laten, omdat ze als geen ander de grenzen van de techniek kennen.

Managers en eindgebruikers kennen de grenzen van de techniek niet en geven dus opdrachten waardoor die arme ICT'ers zich in allerlei bochten moeten wringen om het geheel zo goed mogelijk aan de praat te krijgen en te houden... waarna datgene dat niet goed werkt hen nog kwalijk wordt genomen ook.
Dit is volgens mij wel een beetje een open deur intrappen. Iedereen ergert zich er aan wanneer computersystemen niet goed werken. Bij (grote) bedrijven zijn er een hoop systemen en kan er dus ook een hoop mis gaan. Natuurlijk moet er wel netjes onderzoek gedaan worden voordat het kan worden beweerd...

Hoe dan ook, ik ken het euvel, vind het jammer dat ik niet vanaf thuis kan werken in mijn functie. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee