"Het zorgt echter niet voor een succesvol project om je nu eenmaal rekening moet houden met wijzigingen."
WAAROM?
Als ik opdracht geef tot het bouwen van een huis met een plat dak; en later dan besluit ik (als men al lang bezig is met de stenen) dat ik een extra verdieping wil met een dakkapel met balkon; dan ben ik toch gewoon stompzinnig bezig als de fundering dat niet aankan?
Als het dan om mijn eigen geld ga; dan is dat mijn eigen schuld; maar het gaat hier om IEDERS geld. Jouw, mijn, buurvrouw; etc.
Ik zou heren en dames parlementariers op willen roepen om minimaal de volgende dingen te proberen te regelen:
1. Na 1 maand analyse; het contract niet aanpasbaar te maken; met andere woorden; EERST opleveren wat besteld is; en daarna verder praten over de eventuele extra wensen. Tevens contracten OPENBAAR maken zodat de hele bevolking er naar kan kijken. Waarom dat soort dingen 'geheim' moeten zijn snap ik al jaren niet.
2. Meerwerk te verbieden bij ICT overheids bedrijven/als een bedrijf een contract krijgt bij de overheid.
3. verplicht gebruik maken van systemen die laten makkelijk aan te passen zijn. Gebruikt men een database? Mooi; de requirements en communicatie met de database moet open zijn zodat andere systemen of softwarebakkers er makkelijk mee kunnen werken (niet eens open source; maar goed beschreven; en tools _moeten_ er op voorhand al zijn om de database uit te lezen en eventueel te converteren naar een andere taal/product.
4. Zowel opdrachtgever als opdrachtnemer contractueel persoonlijk aansprakelijk maken voor de oplevering van het project.
5. Wetten maken dat opdrachtnemers de verplichting hebben om te klokkenluiden als dingen door ambtenaren gefrustreerd/veranderd/tegengewerkt worden. Zo niet -> opdrachtnemer is aansprakelijk.
6. Zoals al elders is opgemerkt; 1 opdrachtnemer is volledig verantwoordelijk voor het totale contract; en de lokale bedrijven zo veel mogelijk inschakelen bij hardware/software/beheer etc.
7. Na oplevering project kan de opdrachtnemer 5 jaar lang GEEN nieuw project meer krijgen van dezelfde instantie (bij bedragen boven de 10 miljoen of zo).
Toelichting:
1. Als ik een dak wil; en later wil ik er extra ramen+dakkapel bij; dan is dat altijd een extra inspanning waar van te voren niet is over nagedacht. Misschien is de fundering er niet geschikt voor etc; maar dan had men daar maar eerder over na moeten denken. Vaak worden onder de noemer 'als we dan nu nog meenemen dan is dat goedkoper' een hoop ellende aangehaald en meerwerk is altijd veel duurder als contractueel opgesteld (en dus tegen vast goedkoop prijsje want men wil het project)
Consequentie is dan dat project word opgeleverd zoals afgesproken; en als ik dan later die dakkapel wil; dan is dat een aparte beslissing; die dan totaal in een nieuw traject in een contract gezet moet worden; maar dat is dan aan de nieuwe opdrachtgever om te beslissen.Als dan blijkt dat de fundering het niet aankan; dan kun je daarvandaan beslissen of je verder wilt met de extra kosten (die dan ook weer beter inzichtelijk zullen zijn)
2. Meerwerk is nu de kers op de appelmoes. Bedrijven die inschrijven moeten rekening houden met dat er niet meer geld uitgeperst kan worden; op geen enkele manier. Dan zullen ze dus moeten inschatten wat de werkelijke kosten zijn; en niet moeten gokken op dat ze kunnen uitwringen; en op die manier het toch winstgevend te laten zijn. Stappen we af van het principe' als je eenmaal binnen bent...'
3. op deze manier ben je in ieder geval niet afhankelijk van 1 bedrijf; en als bedrijf x failliet gaat (en dan is er natuurlijk niks meer te halen) dan is het relatief makkelijk door bedrijf Y over te nemen. Hiervoor een verzekering afsluiten (door bedrijf X) is een verplichting.
4. Lijkt me duidelijk; mensen mogen best aangesproken worden op verantwoordelijkheden; en als je die opdracht wil; moet je er maar zeker van zijn dat je het ook kan. Zorgt er alleen maar voor dat er van te voren een beetje goed nagedacht wordt over projecten door opdrachtnemers; EN de opdrachtgever kan ook voor de verandering eens aansprakelijk gesteld worden voor incompetentie en rommelige eisen enzo.
5. Als dit verplicht is (met zware straffen als je dat niet doet) dan word er voor de verandering eens SNEL duidelijk dat dingen niet kunnen/kloppen; en kost het niet een paar maal meer als begroot; maar hooguit het projectbedrag.
6. Misschien minst sterke; maar zorgt ervoor dat er eerlijke concurrentie is. Een bedrijf dat beheer in India laat doen (tegen 100 euro per maand) is natuurlijk weliswaar goedkoop; maar het houd daarmee wel de 'slavernij' in stand in dat soort landen (waarom is india zo goedkoop? omdat mensen daar totaal geen rechten hebben zoals hier).
7. Heb je zo'n prestige project gedaan; dan is dat fijn voor je; maar je mag er niet op rekenen dat je connecties/goodwill/trackrecord een rol spelen bij een nieuwe opdracht; en zo krijg je een AANTAL bedrijven dat overheidsprojecten kan doen; en niet standaard de grote jongens zoals KPNGetronics/Logica/CSC/etc.
(Nummer 6 laat ik staan maar hoort er denk ik toch niet bij; maar is wel iets waar ik me gigantisch aan stoor tegenwoordig

)