Citogroep ontwikkelt toets voor computervaardigheden

In een persbericht van de Citogroep wordt melding gemaakt van het feit dat er samen met de stichting ECDL (European Computer Driving Licence) een leerlijn voor ICT-vaardigheden wordt ontwikkeld. Deze leerlijn, die zowel op het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs gericht is, moet leerlingen uiteindelijk naar een erkend Europees Computer Rijbewijs leiden. Dit rijbewijs is inmiddels in 165 landen in gebruik als een standaard voor vaardigheden met computers. Volgens de Europese Commissie zou het niveau van de ECDL in 2006 door iedere 16-jarige gehaald moeten worden:

European Computer Driving Licence Uitgangspunt voor ECDL is het vaardigheidsniveau dat noodzakelijk is in de dagelijkse praktijk, bijvoorbeeld tekstverwerking, presentaties en veilig omgaan met internet en e-mail. In totaal gaat het om zeven modules, gebaseerd op de meest gebruikte programma's. De Europese Commissie beveelt het ECDL aan als het niveau dat iedere 16-jarige Europese burger in 2006 zou moeten hebben bereikt.

Door Willem Kerstholt

24-11-2003 • 17:00

63 Linkedin

Bron: Citogroep

Reacties (63)

63
63
35
13
2
3
Wijzig sortering
Moeten de leerlingen dit vanaf een boek, website of hebben ze weer een appart programma hier voor. Over het algemeen is mijn ervaring dat zulke systemen regelmatig veranderen en in het onderwijs betekent dat de systeembeheerder alle pc's weer mogen gaan aflopen met een cd.

Ik hoop dat CITO wel naar het verleden kijkt met dit soort producten
Ik neem aan een website, dat is het makkelijkst up-to-date te houden, scholen hebben dat geen al te snelle computers nodig en de systeembeheerder (die vaak een iets handigere leraar/leerling is) hoeft alleen maar voor een werkend internet te zorgen.

Als ze het met een appart programma gaan doen moet de uitvoerende organisatie elke keer CD's gaan versturen, ervoor zorgen dat elke school de juiste versie krijgt, ervoor zorgen dat er overal snel genoege pc's staan en ga zo maar door.

Via internet kan het goed, Cisco neemt zo ook examens af en dat gaat gewoon erg goed.

Een boek lijkt me een beetje vreemd, je wil kijken wat iemand met de pc kan, niet hoe mooi iemand kan schrijven. Daarnaast kosten boeken vergeleken met andere mogelijkheden redelijk veel geld en zijn ze niet te updaten. Toch wel een vereiste als je ziet hoe snel de IT wereld vooruit gaat.
Ik neem aan een website
Dat zou logisch zijn, maar CITO programma's kennende zal dat wel niet zo gaan.
Scholen moeten waarschijnlijk een 'abonnement' op dat programma afsluiten en dan krijgen ze ieder halfjaar/maand een update per CD toegestuurd (Zoals dat met veel CITO programma's zo gaat)
Vaak werken die programma's niet super op een netwerk en moet je dus bij iedere update alle computer's weer zij langs om de update te installeeren.
Dat wordt aan het eind van groep acht dus nog even een extra onderdeel toevoegen: computervaardigheden.
Lijkt mij serieus geen heel slecht idee, dan zit er tenminste nog wat (meetbaar) nut in dat hele kennisnet gebeuren.
probleem is dat bij cito testen teveel aan het idee wordt vastgehouden en dat leraren snel geneigd zijn om na het behalen vd score een bepaalde "niveau" toe te kennen terwijl het niets veel meer dan een moment opname.

ik denk dat het eens tijd is dat nederland kijkt naar de leerling ipv een zo goedkoop mogelijke oplossing om een leerling te toetsen. een leerling werkt een jaar lang aan zijn punten en om hem of haar dan te beoordelen op een test van een uur is wel erg crue imo.
Dit probleem is onderkend: vanaf dit jaar is het namelijk zo (in ieder geval in regio Gelderland) dat het schooladvies (dus door de leraar) wordt gegeven reeds vóórdat de CITO-Toets afgenomen wordt.

Het gaat zelfs zo ver dat de uitslagen van de CITO-Toets nu pas komen NADAT de uiterlijke inschrijftermijn voor de middelbare scholen is verstreken! Dit wil zeggen dat men vanaf nu in veel grotere mate afhankelijk is van het advies van de leraar, en niet - zoals eerst veelvuldig voorkwam - zwaaiend met een hoge CITO-Score een (te) hoog schoolniveau binnenkomt.
Ja, of te laag :P , al komt dat minders voor.
Sorry, maar ik ben het er niet mee eens. Er zijn inderdaad nog docenten die de score belangrijker vinden maar vanuit vernieuwing wordt het proces boven het product gesteld. Hierdoor krijg je duurzamere leermomenten.
Waarom nou weer alleen voor 16 jarige?
Ik vind dat iedereen wel zo'n ding mag halen. Helaas werken er nog genoeg no-no's bij een hoop bedrijven die nog steeds niet snappen dat de "any key" geen echte toets is. En zo zijn er nog wel meerdere voorbeelden van mensen die geen moer van een pc en hoe het allemaal werkt snappen.
dat bedoelen ze niet, ze bedoelen dat ze uiteindelijk willen dat iedereen vanaf 16 die toets kan halen, zodat iedereen vanaf 16 jaar een soort basiskennis van "Microsoft producten" heeft...
Alhoewel de kennis van MS prducten niet zinloos is in de huidige kantoor omgevingen, vraag ik me toch wel een beetje af hoe dat nou moet als je in een land werkt dat besloten heeft op Open Source software over te gaan want met 160+ deelnemende landen is die kans nogal groot.
(Moet dat overigens geen 16 zijn? voor een EUROPEES rijbewijs is 165 best een groot aantal landen...)
Ik kan me toch voorstellen dat je als aspirant Chinees computer goeroe geen bal hebt aan het ECDL.
any key lijkt me eerder een gebrek aan beheersing van de engelse taal.
Ik hoop wel dat er een stevige oogje in het zeil wordt gehouden wanneer het gaat om de software die de jeugd voor krijgt geschoteld.

Zoals het ECDL er nu uitziet, worden vaardigheden met ongeveer de hele Office suit van Microsoft aangeleerd, uiteraard een keurige truuk van het bedrijf om de mensjes al op jonge leeftijd aan zich te binden, bekend te maken met interface en mogelijkheden en zodoende de kans groot te maken dat er in de toekomst ook klakkeloos naar dezelfde programma's gegrepen wordt, al is het alleen maar omdat het bekend is.

Zeker als dit gebeuren verplicht wordt lijkt het me niet goed als leerlingen zonder tegenspraak dus met deze software om moeten gaan. Voor de rest is het natuurlijk geen verkeerd initiatief in de hedendaagse wereld. :)
Inderdaad. Hier een artikeltje over het gevaar van het gebruik van Microsoft (en andere non-free software) op scholen: http://www.gnu.org/philosophy/schools.html

toevoeging:
Mijn posting op Indymedia: http://nl.indymedia.org/nl/2003/11/15678.shtml
als je op de sites van de betreffende instanties kijkt ruikt het al weer allemaal erg microsoft-achtig, en dat is jammer.

zolang er niet iets degelijks gepresenteerd wordt heeft het voor mij geen waarde en kunnen ze die energie beter steken in bijvoorbeeld de exacte vakken
Om (basis)taken als knippen/plakken, printen, optellen en aftrekken te leren kun je m.i. net zo goed een gratis OpenSource variant gebruiken. Maar dát zal wel weer niet gebeuren. Microsoft zal wel weer een 'voordelige' deal willen sluiten.

Bovendien zet ik überhaupt vraagtekens bij zo'n toets. De tekstverwerker leert iedereen toch wel gebruiken, net als omgaan met powerpoint oid. Waarom iemand een spreadsheet programma laten leren als ze dat de komende 5 jaar toch niet gebruiken? Als het zover komt dat je het toch moet gebruiken, kun je Excel of een ander prog ook wel zelf leren.
European Computer Driving License kunnen ze beter Microsoft Driving License noemen, alleen Microsoft programma's komen aan bod ;(

En 16 jaar de richtlijn? Waarom 16? Niet eerder? Ikzelf heb ECDL en ben 15, 'k haalde ut op mn 14e (jaartje vrij voor informatica)

En wie mag daarin les geven? Mijn informaticaleraren op school :Z
De leraren van ons hebben trouwens moeite 't DRO te halen (http://www.dro.nl/) :P

Op http://www.ecdl.nl/files/ECDL(NL)V401.pdf vind je trouwens de eindtermen...
Tja, of je het nou leuk vind of niet. Microsoft is nou eenmaal de de-facto standaard in Nederland.

Dan is het vanzelfsprekend dat het op een Microsoft Driving License lijkt.
hehe gaaf!

check 2.1.1.4
oplossing:
we openen een terminal, typen 'ps aux' in, en zoeken het process op dat nier reageert en type dan 'kill -9 <pid>'
of bedoelden ze dat niet ;)

wel een goed initatief trouwens ik zou het ook wel in groep 8 gehad willen hebben :P

ik vind dat ze wel erg veel krijgen hoor, in de 1e klas van de middelbare school had ik ook informatica.. en daar gingen we echt niet zo diep op deze stof in!
Ze mogen zelf wel eerst het "rijbewijs" halen want bij mij doet de test niet. En daarnaast vind ik het heel lastig om computervaardigheden te meten. Wat is namelijk een vaardigheid? Hoe goed iemand met een spreadsheetprogramma kan werken? Of met een tekstverwerker?
Iemand lijkt me pas vaardig als ie makkelijk om kan gaan met nieuwe programma's of functies binnen programma's. Dus hoe goed kan iemand omgaan met iets onbekends.
van de site, als je op de demo versie klikt:
# De test werkt alleen met (minimaal) Microsoft Internet Explorer versie 5.
Hebben ze zelf wel het computer rijbewijs ???
Hier heb ik dus echt zo'n hekel aan.. stelletje prutsers... :(
Vaardigheden klinkt een stuk beter dan "Rijbewijs".
Da's alleen een papiertje dat je een half uurtje netjes hebt gereden, en zegt verder helemaal niks.
Als ik de naam ECDL hoor dan kun je nog zulk mooie dingen verzinnen maar het is toch 3x niets...
dat zit op het niveau van wat betekend het knopje met een schaartje in word.. en dan nog multiplegok
Mijn ouders hebben allebij een ECDL papiertje mogen ontvangen. M'n moeder won bij één of ander naaikransje waar ze lid van is die cursus voor twee personen en nam m'n pa mee.
M'n vader doet large-scale enterprise software verkoop implementaties en verkoop, maakt excel-sheets waar menig boekhouder van schrikt, programmeert "voor de lol" even een VB dingetje om z'n workflow te controleren en optimaliseren, en kan nog voordoen hoe je in DOS 4 high memory voor je games vrijmaakt, ondanks het feit dat hij eigenlijk nooit spelletjes doet, en ten tijde van DOS al helemaal nooit deed.
M'n moeder weet wat het knopje met het schaartje in Word betekent, en belt mij om te vragen waarom er een dingetje in beeld komt met de melding dat "W32\Hybris.Gen" iets doet waar ze voor op een knopje moet klikken, en of ze voor "Ignore", "Clean", "Quarantine" of een andere keuze moet kiezen. En waarom er toch zo'n irritant McAfee programma op haar PC staat dat de hele tijd zeurt als ze de e-mail ophaalt. Met Outlook. Eudora snapt ze niet, en Outlook Express durf ik niet op de PC te zetten.

Nu komt ie:
Volgens de ECDL goeroe's weten ze allebij ongeveer evenveel van PC's want m'n vader scoorde nauwelijks hoger dan m'n moeder. Daar kun je wat mee, met zulke aanbevelingen!
Anoniem: 66468
@dmace24 november 2003 17:44
wat heeft rijbewijs met internet te maken? Rijden doe je toch in een auto [en op je vriendin :P] maar niet op het internet.

ff op het internet rondrijden :+ noem het dan surfbewijs oid, Maar wijbewijs slaat echt nergens op.
[lekker off topic]
Ik heb net als jij ook altijd zo'n verschrikkelijke hekel gehad aan het woor 'rijbewijs' :P


(op de digitale snelweg ;) )
[/lekker off topic]
Dan nu het laatste onderdeel van de toets : OVERCLOCKEN! :+
Dan toch wel de CD Brander he, CPU's overclocken is sooo 90's :+
Zeker wel een belangrijke stap in de toekomst denk ik.

offtopic:
Ik heb net zelf even de demo gedaan, en ik had op alle vlakken (op Module 4 na: Spreadsheets) 100%


Maar voor het basisonderwijs lijkt het me wat teveel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee