Microsoft zet tien miljard dollar opzij voor MKB-software

Microsofts chef van verkoopsstrategie Orlando Ayala heeft tegen een Duitse krant gezegd dat zijn bedrijf de komende vijf jaar ongeveer tien miljard dollar gaat investeren in software voor het midden- en kleinbedrijf, zo lezen we op Reuters. Ayala zei dat de softwaregigant de veertig miljoen bedrijven in deze sector wil bereiken en dat de gemaakte plannen bedoeld zijn voor winst op de lange termijn. Dit jaar wil het bedrijf ongeveer twee miljard dollar investeren in onderzoek en ontwikkeling voor de MKB-software, de komende vijf jaar zal dit bedrag ongeveer gelijk blijven tot een totaalbedrag van tien miljard in 2008. Microsoft gokt met deze investeringen op bedrijfjes die te klein zijn voor de systemen die bijvoorbeeld door SAP of Oracle op de markt worden gebracht. De Windows-producent wil echter niet met deze bedrijven concurreren op hun eigen terrein, de bedoeling is dat het spel beperkt blijft tot MKB's met twee tot vijfduizend werknemers:

Microsoft logo (bijgeknipt)Ayala said: "We're not aiming to oust SAP or Oracle from their core ERP business."

"In the next five years, we will concentrate on the market for companies with 2,000 to 5,000 employees, or maybe up to 8,000."

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

24-11-2003 • 16:48

27

Bron: Reuters

Reacties (27)

27
26
23
14
2
0
Wijzig sortering
Vreemd is dat MicroSoft zegt dat ze niet willen concurreren met SAP. Maar dat gebeurt dus feitelijk wel. SAP heeft 2 paketten -Business one en All-in-One - op de markt die zich richten op respectievelijk de onderkant/midden van het MKB en het midden/bovenkant van de MKB.

Ik denk dat dit nog een interessante marketing strijd kan gaan worden.
Persoonlijk vindt ik MKB en 5000 medewerkers nogal in tegenstelling. Ik weet niet waar de exacte grens ligt tussen groot en middelgroot maar 5000 medewerkers vindt ik een heleboel.
voor nederlandse begrippen wel ja... internationaal gezien is dat een ander verhaal
ik denk dat Nederland een prachtige doorsnede is van de ontwikkelde westerse landen. Ik denk dan ook helemaal niet dat men er internationaal anders tegenaan kijkt. MKB en duizenden werknemers ? Alsof ze in de VS of Duitsland of waar dan ook niet zat bedrijven hebben van 't Nederlandse MKB formaat..

edit:
zie de reactie van Zonique
Anoniem: 17566 @Boogie24 november 2003 16:56
Wordt ook meer naar omzet van een bedrijf gekeken dan hoeveel werknemers.
De meeste bedrijven gebruiken de IDC terminologie. IDC geeft aan dat een MKB bedrijf tussen the 10 en 499 werknemers groot is.

Aantallen van 2000 tot 8000 staan hiermee inderdaad in een schril contrast.
Dat is dus 250 dollar per bedrijf over een periode van maar liefst 5 jaar. Al met al lijkt het me nogal erg weinig.
Ik vraag me overigens af waar "MKB-software" voor staat. Hoort Windows hier bijvoorbeeld ook bij?
Ik gok dat je hierbij moet denken aan software bedoeld voor geïntegreerde boekhouding, voorraadbeheer, debiteurenbeheer, verkoopbeheer ed. Bedrijven als SAP noemen dit ERP software, oftewel Enterprise Resource Planning.

In veel gevallen zijn dit pakketten die specifiek op de wensen en de situatie van bedrijven worden aangepast, met een dito hoeveelheid consultants en aanverwante beroepen die worden ingezet. Misschien een beetje koffiedik kijken, maar misschien is Microsoft van plan om meer "gestandaardiseerde" out of the box software uit te brengen. Mede daarom zullen ze zich misschien wel specifiek richten op het MKB. Nogmaals, dit is koffiedik kijken...

[edit: typo in=is]
Volgens mij klopt je koffiedik best redelijk.
Als ik zie hoeveel "slimme" dingen standaard in Access zitten die je in programma's van Baan en SAP gewoon niet tegenkomt en zelf moet gaan zitten hobbyen, dan snap ik gelijk waarom Access voor het MKB vak als prima databaseje wordt gezien.
Het enige wat MS hoeft te doen is een robustere, beter performende Access te leveren met een hele hoop écht handige wizards, en een data mutator die gewoon Excel is met een veel hogere limiet op het aantal records en velden, en het MKB gaat en masse over op MS.
Een soort SBS maar dan tot 200 licenties ipv 50, en met Office inbegrepen. Klaar, monopoly.
Het enige wat MS hoeft te doen is een robustere, beter performende Access te leveren met een hele hoop écht handige wizards
Hebben ze al (op die wizards na): MSSQL.
en een data mutator die gewoon Excel is met een veel hogere limiet op het aantal records en velden
Hebben ze ook al: OLAP.

Blijft dus over die wizards, maar een goed functionerend CRM-systeem (customer relations management) valt niet zo 1-2-3 bijelkaar te klikken wanneer je niet van tevoren hebt bepaald hoe je datamodel eruit moet zien.

En de gemiddelde MKB-manager heeft daar geen kaas van gegeten, en heeft niet de mensen in huis die dat wel hebben.
Dus outsourcen naar een bureau/mannetje die daar wel kijk op heeft, en die hebben meestal al zoveel ervaring met de materie dat een wizard ze eerder in de weg zit dan dat 't helpt.
Trenchdog, je hebt geheel gelijk, Microsoft is hier al sinds de overname van Navision steeds meer mee bezig. Zie oa. http://www.microsoft.com/businesssolutions
Microsoft is al sinds 2002 op kleine schaal bezig met ERP/CRM of zoals ze het zelf noemen "Microsoft Business Solutions" door het ERP/CRM software bedrijf Navision over te nemen en een ERP/CRM pakkets als MBS Navision aan te bieden.
http://www.navision.nl/nl/doc764-cat189.htm

Microsoft is nu bijna niet vertegenwoordigd in dit segment dat volledig door Unix / Linux specialisten c.q netwerkbeheerders geregeerd wordt. Deze makrt is financieel uiterst lucratief omdat slechts 10-20% van de kosten van een ERP/CRM implementatie voor rekening van het pakket zelf komt. De overige 80-90% van de kosten zit hem in advies, maatwerk en arbeidsloon (intern en extern).

(Zo haalt SAP bijvoorbeeld 2,7 miljard van de 7,7 miljard omzet uit de Service tak, en is SAP na Microsoft het meest renderende softwarebedrijf ter wereld.)

Microsoft wil ook van deze (voor haar nieuwe) markt een stuk hebben en een betere springplank hebben voor haar producten zoals MySQL en Bussiness Server 2003.

[thanx atomik, idd Navision is een meer een CRM dan ERP pakket]
Mooi verhaal, alleen even een zoek-en-vervang doen en alle ERP vervangen door CRM.

Navision is namelijk een Customer Relationship Management applicatie.

Maar verder heb je volkomen gelijk.
Ik neem aan dat je MS-SQL bedoeld ipv de geweldige open source database MySQL ?
uhm, "2,000 to 5,000 employees, or maybe up to 8,000."

Toen ze bij mn vader op het werk SAP binnen haalden, zaten ze op 75 werknemers... 'k Denk niet dat ze dus zouden mogen beweeren niet in andermans vaarwater te zitten.

Verder is SAP ook druk bezig zich bij kleine bedrijven naar binnen te loodsen (getuige de reclame spots op de radio van de laatste tijd)
SAP lijkt me een beetje duur voor een bedrijfje met 75 werknemers hoor, weet je dat wel zeker?
Fijn voor kleine software bedrijven, straks zijn er standaard pakketten voor elke branche beschikbaar die voor een schijntje van de hand gaan, daar kunnen kleine bedrijven niet mee concurren. Een bedrijf dat zomaar even 10 miljard ergens in kan investeren kan elke markt wel overnemen.

Misschien wel beter voor consumenten, maar op lange termijn, is in het verleden gebleken, gaat dat weer allemaal monopolie problemen en afhankelijkheden creeren, waarna het te laat is voor de MKB's om op andere software over te stappen, de kleine bedrijven zijn dan al failliet,
"We're not aiming to oust SAP or Oracle from their core ERP business."
" ....... yet"

is natuurlijk wel een leuke instap. Je begint 'klein' (wil 2k-5k werknemers niet klein noemen) en als dat goed uitgekristalliseerd is, ben je klaar voor 'het grote' werk.

MS heeft MSSQL, en richt daarmee echt op dezelfde markt als bv. Oracle. Als zij nou een MS-SQL based ERP pakket ontwikkelen, kun je mij niet wijsmaken dat dat geen regelrechte concurrentie is voor Oracle.
Atomik -> Customer Relationship Management is een onderdeel van het aanbod van MS en voorheen Navision. Voorheen was Navision meer gericht op taken die je zou kunnen rekenen tot Enterprise Resource Planning, ware het niet dat Navision zich ook op de middelgrote ondernemingen richte (en niet op Enterprises).

Maar om Navision als CRM pakket te bestempelen is onjuist! CRM is wel als module bij te kopen.

Hezik -> SAP kan ook ingericht worden als MS-SQL based ERP pakket.

Aartdeheus -> Access kun je toch niet serieus vergelijken met SAP en Baan?! De standaard functionaliteit die in SAP en Baan zitten zul je nog niet eens kunnen namaken in Access of je moet wel echt teveel tijd hebben! En teveel tijd houden ze niet van in het MKB

Edit Typo's
Kan er ook geen Belgische vertaling van af? ;)

Ik was mij suf aan het WTF-en op "mkb" terwijl dat hier in België dus een KMO is (Kleine en Middelgrote Ondernemingen)
Kan hier een nederlandse vertaling vanaf?
Wat is WTF'en behalve what the f*ck

<edit>
Dat ik gemod wordt naar overbodig maakt me niet zo heel veel uit, maar ik zou nog wel graag willen weten wat "Ik was mij suf aan het WTF-en op "mkb" betekent
WTF is gewoon What The F*ck
MKB is Midden Klein Bedrijf.
hij was What The Fuck aan het denken terwijl hij babelfish erbij haalde...
applausje voor jezelf!
"De Windows-producent echter niet met deze bedrijven concurreren op hun eigen terrein"

""insert "wil" :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.