Onderzoek laat relatief groot aandeel Windows 9x zien

Microsoft heeft afgelopen maandag besloten een aantal oudere producten, waaronder Windows NT4 en Windows 98, niet langer te ondersteunen. Deze Windows-versies worden echter nog veel gebruikt. Dat is de conclusie van een onderzoek dat is gehouden onder 670 bedrijven met in totaal 372.129 computers. Meer dan 80 procent van de ondervraagde bedrijven had nog machines staan waarop Windows 9x draaide en 29 procent maakte er zelfs nog dagelijks gebruik van. In totaal wordt Windows 95 nog op 14,7 procent van de computers gebruikt. Windows 98 doet het iets minder goed met 12,5 procent. Windows 2000 wordt het meeste gebruikt en komt op ongeveer de helft van de machines voor. Windows NT4 wordt nog op 13,3 procent van de desktops gebruikt. Microsofts nieuwste desktop besturingssysteem, Windows XP, is op slechts 6,6 procent van de machines geïnstalleerd. Een soortgelijk beeld komt naar voren bij de consumenten:

Microsoft Windows logoConsumers are also still widely using Windows 98. Google reported that 29 percent of searches done in September came from machines running Windows 98, as compared with 38 percent from Windows XP-based PCs and 20 percent from Windows 2000 machines.

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

13-12-2003 • 16:05

83 Linkedin

Bron: C|Net

Lees meer

Reacties (83)

83
77
58
28
2
0
Wijzig sortering
Het is ook veel gemakkelijker een NT4 netwerk naar 2000 werkstations te upgraden. Een stuk gemakkelijker in ieder geval dan een Windows 95 netwerk om te bouwen naar Windows NT based, want daar komt een hele set aan applicaties bij kijken die wellicht aangepast moeten worden. Het zijn wezenlijk verschillende systemen.

Ik kom nog steeds van beroepswege bij klanten waar ze Windows 95 draaien, en soms wordt het probleem waarvoor ik dan kom inderdaad veroorzaakt door de Windows 95.

Veel IT afdelingen wachten met upgraden tot er een duidelijk aanwijsbare reden voor is om te upgraden, een applicatie die echt niet meer wil draaien. Wat de support van Microsoft betreft: veel bedrijven moeten hun eigen support bekostigen. (En een Windows 95 systeem zonder support, maar ook zonder IE en zonder OE is natuurlijk veiliger voor mime type exploits dan een compleet gepatched modern Windows XP systeem).

Ter verdere verdediging van de mensen die W9x draaien: ook al is het besturingssysteem van mindere betrouwbaarheid dan een NT based O.S., de praktijkervaring op de helpdesk kan best heel positief zijn. Dat hangt van de applicaties en de medewerkers af die de computers gebruiken.
Dat MKB's, grote coorperaties en eindgebruikers vaak moeite hebben met overstappen verbaast me helemaal niet, zoals ik al boven zei.

Wat mij wel verbaast, en ik zie het weer in deze thread, is de adversie dat veel IT-ers hebben tegen XP. Zelf gebruik ik al jaren XP en heb hem ooit, jaartje geleden laats opnieuw geinstalleerd. De argument tegen XP die ik wel het vaakst hoor is dat het minder stabiel zou zijn dan W2K. Persoonlijk en in de bedrijfs sfeer moet ik zeggen dat ik daar nooit wat van heb gemerkt, en juist het tegendeel; mijn mening is dat Xp nog stabieler is dan W2K. Maar goed, het ligt er maar net aan wat je er op draait.

Wat voor mij de overgrootste reden is om XP aan te prijzen zijn alle extra features ten opzichte van W2K. Natuurlijk gebruikt niet iedereen alle features, maar het merendeel heb ik in het verleden, zowel persoonlijk als via mijn werk, dankbaar gebruik van gemaakt. Om de belangrijkste te noemen: geintreerde RDP (remote desktop en remote assist),Windows Messenger, extra policy settings, meer command line toons, grotere scripting support, meer WMI extenties, betere compatibility support, user en data settings migration (scriptbaar!), beter P&P voor media devices (scanners, webcams), al die explorer extenties de mij toch het leven makkelijker maken (bv Thumbnails, ZIP support, folder-typing, cd-brander tooltje), driver roleback, system restore (scriptbaar!), shadow copy support, betere PKI ondersteuning, sterk verbeterde en aanpasbare help en support center, personal firewall, betere laptop support (o.a. hotdocking is betrouwbaarder), betere EFS support, cleartype (mijn mening), ofline file cashing, betere networking gebruik en support..

Er zijn er vast meer die ik even vergeet.

Mijn punt is dat ik, zowel op mijn werk als thuis, baat heb bij al deze extra features. Kijk een eindgebruiker heeft aan het merendeel van al die features geen drol, maar als jij 300 werkplekken met WinXP moet beheren, dan zijn deze features wel heel erg handig, en dus belangrijker-> kostenbesparend, omdat ik gewoon minder tijd kwijt ben aan het oplossen van heel veel stomme probleempjes. Je hoeft maar een paar van die features te combineren met wat slim scriptwerk, en je hebt werkplek die veel meer beheersbaar is geworden dan W2K, zeker als er iets foutgaat!

Natuurlijk is dit alles mijn eingen mening, maar gezien ik in de echte wereld zoveel gebruik maar van de extratjes die bij Windows XP zitten, dacht ik dat de gemiddelde IT-er er niet meer omheen kon! :)
Een simpel harddisk image op cd (of op het netwerk en een bootfloppy klaar hebben liggen) met windows 98 en office en je hebt 95% van alle office machines voorzien van de software die ze nodig hebben.
Een image staat in 2 minuten op de pc, even de computernaam aanpassen en klaar.
En een vers geïnstalleerde windows98 draait ook rocksolid en snel. dus elke maand even een backupje terugzetten is aan te raden.

Maar als jij een baas hebt die jou graag betaald voor het maken van scripts, dan houd ik je niet tegen. Maar dat is eigenlijk alleen weggelegd voor bedrijven met een IT-department. Met 200 PC is het nog prima te doen met een cd-image. als je 200 bureaus hebt staan heb je ook geen office supplies department nodig, en ook geen IT-department.
Je zou het zelfs de gebruikers zelf kunnen laten doen. Problemen met de pc? -> even back-up cd er in en op "restore" klikken. werkt het nog niet, dan even melden bij ....
Heel veel dingen die je nu opnoemd is met Win95 ook mogelijk dmv 3rd party software cq drivers.

Ik vind het heel dom dat mensen zeggen dat XP meer ondersteund, XP heeft gewoon meer in zich zodat je niet naar externe drivers/software moet zoeken maar draait de hele anti-trust verhaal ook niet daar omheen :?

En wat ik mis bij veel reacties hier is dat een 9x prima draait op 16 of 32 Mb geheugen op vele pentium 1 modellen (72pin dimm) en voor 2000/XP toch wel betere machine eisen nodig zijn....
Of geeft dit gewoon aan dat bedrijven niet veel geld hebben om in ICT te steken ;)
Geeft imho eerder aan dat bedrijven denken: "Als het werkt, dan werkt het"

Categorie "Never change a winning team" :P
Waarom zou je elk jaar een nieuw OS op je printserver of faxserver of zelfs je op office machines zetten als wat je nu hebt werkt?
Dat je niet elk jaar een nieuwe bedrijfswagen aanschaft is geen teken van dat je er geen geld voor hebt, maar een teken dat de huidige situatie nog prima voldoet, zowel economisch als technisch. (Waarom zou je windows XP aanschaffen? brieven typen gaat ook prima onder windows 95).

Nieuwe software kost bakken met geld, aanschaf, training/gewenning personeel, installatie van de software, inregelen van de backupsystemen (en meer data nodig voor backups) en je krijgt er niets voor terug, windowsXP is niet revolutionair anders dan windows98.
Lijkt me niet zo verwonderlijk. Waarom overstappen naar weer een nieuw veel te duur besturingssysteem als het oude nog goed functioneerd. Daarbij komt dat het activeren van WindowsXP het er niet prettiger voor maakt voor de consument.

Zelf werk ik op Lindows 4.5, Suse Linux 8.2 en W98SE (waarbij de laatste alleen nog maar interessant is als het gaat om games.

Mocht ik nog overgaan op een andere Windows versie dan is dat Win2000....en das dan ook gelijk de laatste...... tenzij Microsoft zijn beleid gaat veranderen, door de activatie te laten varen, user licenties toestaat in plaats van PC-licenties, de prijzen verlaagd, een gewone concurrentie aangaat in plaats van rechtzaken aanspant en alles loskoppeld zodat je zelf kunt bepalen welke browser, e-mail programma, media player je wilt gebruiken.

tot die tijd is aangekomen is het adios Microsoft Windows....Welkom Linux varianten
Je werk nog met Windows 98 en dat is duidelijk te merken.

In Windows XP kan je precies bepalen welke browser, e-mail programma en media player je wilt gebruiken. Windows XP crasht bij mij nooit (op geen van mijn 4 PC's, is gewoon super stabiel). Nutteloos om te vermelden dat Windows XP aanzienlijk meer hardware, software en drivers ondersteund dan welk ander OS dan ook. En wat is er mis met het activeren voor de consument? Ik installeer Windows XP en activeer het in 10 seconden...
Anoniem: 53444
@Live!14 december 2003 01:28
Nutteloos om te vermelden dat Windows XP aanzienlijk meer hardware, software en drivers ondersteund dan welk ander OS dan ook.
lol, kan jij dit hard maken?? ik dacht het niet want het is namelijk kolder...niet voor niets zijn Gnu/Linuces bekroont voor hardware ondersteuning.

* 786562 KayJay
en wie heeft thuis een pc staan met zo een architectuur?
Nope, wel een 64bits mips bakkie :)
RAUL - Windows XP crasht bij mij nooit (op geen van mijn 4 PC's, is gewoon super stabiel)

Op 4 pc's Windows XP zeker alles illegaal.... als het legaal ben je bestolen?

"Raul - En wat is er mis met het activeren voor de consument? Ik installeer Windows XP en activeer het in 10 seconden"

Dan heb je geluk als je het zo snel kan. Hoor veel andere verhalen. Wat er mis is met de activatie is dat Microsoft teveel controle krijgt over de PC van de consument. Dit is nog maar een begin hoor. Ik wil zelf bepalen wat ik mijn mijn PC doe en het OS wat ik erbij koop. Ik bepaal wanneer ik updates doe en niet Microsoft. Als ik een andere hardware wil installeren wil niet opgescheept worden met weer een nieuwe activatie procedure omdat Microsoft windowsXP denkt dat het door hardware verandering ineens een illegale versie is geworden.

Maar goed....je kunt misschien wel een andere browser gebruiken...maar probeer WindowsXP maar eens te installeren exclusief de Explorer. Wat ik begrepen hebt werkt WindowsXP dan niet eens meer.
> Nutteloos om te vermelden dat Windows XP aanzienlijk meer hardware, software en drivers ondersteund dan welk ander OS dan ook.

De enige reden dat ik win98se nog gebruik, is vanwege een scanner die niet wordt ondersteund door 2000/xp.

Dit soort driverproblemen zou wel eens voor meer mensen kunnen gelden.
Ow jah...daarom heb ik zeker laatst een scsi scanner weg kunnen gooien zeker...fijn steeds die gewijzigde drivermodellen...

Verder is het gewoon een alternatief voor 'My First Sony'

Desktop : win2k
server : debian / netbsd
gigantische microsoft flame
Ten eerste hebben wij activatie zelf over ons afgeroepen. Hoeveel mensen ken jij met een officiele Windows XP licentie thuis? Juist ja. En bedrijven hebben absoluut geen last van activatie dankzij VLK's (Volume License Keys, aka. corporate keys). En weet je waarom ze die activatie keys hebben ingevoerd? Juist ja, omdat ze een commercieel bedrijf zijn met een paar miljoen werknemers wereldwijd die ook graag brood op de plank willen hebben thuis. Microsoft bestaat echt niet alleen uit de campus van Redmond hoor, en het ontwikkelen en marketen van software is absoluut niet gratis.

Sterker nog, je mag blij zijn dat er mensen als Linus Torvalds vrijwillig aan een vrij goed OS werken wat dus om die reden gratis is. Kom op zeg...

En wat betreft je lijstje met software:
MSN
: Dankzij de simpelheid dat zelfs grootmoeders met hun kleine kinderen kunnen chatten domweg de populairste IM ter wereld.
Hotmail
: Die sinds kort zo'n beetje dezelfde antispam features als Outlook 2003 bevat.
Media player 9
: Heeft alles wat zo'n beetje wat de consument wil qua media aan boord. Zoals ik al eerder bij een andere news post noemde zit een normale consument niet te wachten op een lego doos. Waarom denk je dat Winamp bijvoorbeeld ook een legio aan extra features aan boord heeft?
Slechte kernels
: Verklaar jij dan maar eens waarom Windows 2000 als een van de weinige (en als ik me goed herinner als enige) Operating System EAL 4 van de Common Criteria heeft gehaald. Dat komt toch echt niet dankzij slechte kernels.
Gejatte concepten
: Juist ja, en dat "user switching" in de nieuwere versies van Mac OS X heeft Apple ook zelf bedacht.
Opkopen van concurenten
: Over welke concurrenten heb je het hier? Microsoft heeft alleen bedrijven gekocht om marktaandeel te verkrijgen op andere gebieden. Men heeft Bungie bijvoorbeeld gekocht om een killer game op het XBox platform te krijgen (Halo) bij de introductie. Navision omdat men meer invloed wilde hebben op de door Oracle, SAP en Peoplesoft gedomineerde business solutions markt etc.
Duizenden rechtzaken en advocaten
: Dat valt ook wel weer mee. En als Microsoft een rechtszaak start is het om hun eigen belangen te beschermen. ieder gezond bedrijf doet dat.
Honderden patenten in allerlei landen
: En andere commerciele bedrijven die software en hardware welke vorm dan ook ontwikkelen hebben die niet dan? Wederom om hun eigen belangen te beschermen.
Merknamen waar ik echt helemaal niks aan heb
: Dat is jouw probleem. Voor andere mensen zijn ze gewoon heel herkenbaar.
Salaris van geschifte psycho's als steve balmer
: Ten eerste: waar is jouw gevoel voor humor? Ten tweede: Heb jij enig idee hoeveel geld mensen als Steve Jobs (Apple/Pixar), Larry Ellison (Oracle) en Jeff Bezos (Amazon) verdienen? Kleine hint: Nog nét niet zoveel als Bill Gates.
KGB technieken genaamd paladium,ngtcp (die mij alleen maar beperken)
: ten eerste heet het NGSCB (Next Generation Secure Computing Base). Ten tweede is het nog totaal niet duidelijk wat het effect van deze techniek is op de vrijheid van de consument omdat dit systeem nog geeneens bestaat.

Theoretisch gezien zijn er mogelijkheden om de vrijheid van de consument te minimaliseren ja en daar hebben een hoop mensen met een flinke hoeveelheid paranoia wat betreffende Microsoft en commerciele instellingen gebruik van gemaakt.

Wat men daarnaast even "vergeet" is dat met name de Amerikaanse consument hard loopt te roepen om een veilig computersysteem. En dat naast bedrijven zoals Microsoft zowat elk bekend bedrijf op het gebied van hardware ook verantwoordelijk is voor het bouwen van dit systeem.
ACTIVATIE systemen
: Zoals ik net al zei bescherming van belangen.
Kopieer beveiligingen
: Noem mij één commercieel software bedrijf die niet op een of andere manier probeert te voorkomen dat zijn produkt "gratis" te downloaden is.

Of zet jij soms ook elke avond je deuren en ramen wijd open, en gooi je daarbij een gigantisch bord in de tuin met lampen en daarop met gigantische neonletters de tekst "HEY DIEVEN, KOM MAAR BINNEN!".

Piraterij heeft niet alleen een impact op de inkomsten van een software bedrijf, maar ook op de levens van de mensen die daar werken. Het verschil tussen werkeloos zijn of werken. Denk daar maar eens goed over na. (En overigens geld ditzelfde ook voor de muziek en film industrie)
Studies naar hoe veel sneller windows NIET is itt Linux etc
: Marketing. Ieder bedrijf doet dat. Op Oracle's site staat bijvoorbeeld dood leuk een artikel waarom Oracle 9i beter is dan SQL Server en DB2. (terwijl dit niet zo hoeft te zijn)
Studies naar het aantal gaten in open source software IIT closed source MS software.
: Zie hierboven
Kopen van controversiele wetten
: Lever hiervoor het bewijs maar eens. AFAIK is dit gewoon bullshit. Weet je wie wetten kopen? Weet je door WIE wetten zoals de DMCA zijn ingevoerd? Juist ja, door de lobby van de hoge bazen van de muziek- en filmindustrie. Onder het motto: "We zijn zo zielig want we verdienen zo weinig omdat iedereen films en muziek kopieert". Ze kijken dus nog geeneens naar hun werknemers, maar meer naar de hoogte van hun eigen bankrekening ten opzichte van (pak m beet) Bill Gates. Hoezo hypocriet?
Omkopen van politici
: Ook praktijken waar met name de heren van de muziek- en filmindustrie aan doen. Vergis je niet in de macht van de opperste regionen van de media industrie. Daar kunnen Bill Gates en Microsoft totaal niet tegen op hoor...
Tja,

en nu je lieve tante die geen bal van computers weet en het wel leuk vindt om te msn'en, of een leuk briefje via hotmail naar je neef in Austrilië te sturen ;)
Voor mij is het een stuk simpeler.

Als mijn PC het met de volgende versie van Windows WEL goed doet, dan koop ik die. Maar die kans acht ik klein tot afwezig.

Tot dan ben ik redelijk tevreden mijn af en toe crashende Windows 98.

Games doe ik al helemaal niet meer op de PC, want na het installeren is het altijd maar duimen draaien om te zien of het werkt en als het werkt moet je nog maar zien of de FPS acceptabel is met een GeForce kaart die net zo duur is als een nieuwe Gamecube.
Overstappen naar een nieuwe windows versie is voor veel bedrijven toch een erg dure bezigheid, die ze het liefst zo lang mogelijk willen uitstellen. Als microsoft deze bedrijven laat betalen voor support verdienen ze er misschien wel meer aan. Nu is er nog het 'risico' dat deze bedrijven de overstap naar opensource gaan maken.
Dit is niet geheel verbazend. Het ligt er maar net aan hoeveel baat je hebt bij upgraden, en hoeveel geld je daarvoor over hebt. Why change something that isn't broke. Wat ik vaak zie is dat IT managers ook niet goed weten wat de voordelen (kunnen) zijn van een overstap, wat dat betreft is de kennis van features, en hoe die bedrijfsvoering ten goede kunnen komen, vaak niet bekend bij IT organisaties binnen bedrijven. Heel jammer, omdat er toch veel meer uit XP valt te halen dan bijvoorbeeld uit Win9x. Je moet maar net in die sfeer zitten en goede voorbeelden kunnen noemen.

Een ander probleem is dat bij zeer grote bedrijven met veel verschillende systemen, overstappen van een gestandaardiseerde omgeving gebouwd op bijvoorbeeld NT4, naar een omgeving op 2K of XP niet zo simpel is. Het jkan jaren duren voordat al je onderliggende processen en software zijn overgezet, dit geld dan vooral voor server producten natuurlijk.
Ik sta niet echt te kijken van de resultaten. MKB bedrijven hebben over het algemeen wat minder geld te besteden en ipv. 3 jaar doet men rustig 5-6 jaar met dezelfde pc.
En als Windows 9x alles heeft wat men nodig heeft dan zullen ze niet snel overstappen. Daarnaast werken ze nog veelal met software die misschien niet goed of onvoldoende goed zal werken op nieuwere versies. Sommige pakketten zijn ooit gekocht van een of ander klein bedrijfje wat al jaren niet meer bestaat. Als ze overstappen dan werkt hun software niet meer.
Maar uiteindelijk zullen ze wel moeten. Als het apparaat de geest geeft dan zullen ze toch een nieuwe moeten kopen en rara wat daar dan op geinstalleerd is? Niet Windows 9x iig. Dan kan men nog proberen Windows 9x er overheen te zetten maar dat gaat meestal ook niet (vanwege ontbrekende drivers) dus dan heeft men een groot probleem.
De bedrijven die nu nog op Windows 9x zitten zullen over een tijd dus wel overstappen.
Wat denk ik een erg groote rol speeld is de snelheid van computers... Op schoolen draaien b.v. vaak niet altesnelle computers en dan gaa je er al helemaal geen zwaar besturings systeem opzetten. Ik denk dat dat ook wel geld voor het bedrijfsleven. Nieuwe computers krijgen XP oude houden 95, 98...
Als alle systemen snel genoeg zijn gaan ze vanzelf over... denkik.
Op de ICT afdeling bij ons hebben wij WinNT/2k op de workstations en op de Servers draaien.
Na een aantal gesprekken met elkaar hebben we besloten toch alles te gaan upgraden naar 2K, puur omdat we de licenties hebben, maar dit doen wij niet doormiddel van een herinstallatie, wij kopen nieuwe computers voor de verschillende afdelingen die geupgrade moeten worden, de XP licenties sparen wij op, en als het over x jaar weer tijd is voor een updrage, dan hebben wij de licenties (zitten wel wat haken en ogen aan). Met onze servers gaan we anders te werk. de migratie naar AD komt er nammelijk aan, dat zegt al genoeg. en in de toekomst zullen we weer wachten tot een groot project waarbij nieuwe software is vereist.

Ook dit is van MS een goede zet geweest trouwens.
MS maakt het moeilijk (of onmogelijk) een NT tree in een AD forest (foute uitleg) te hangen. je zult moeten upgraden, en MS vangt. markt technish heel slim gedaan.

Waar ik verbaast van sta is dat er nog zoveel bedrijven op Win95/NT draaien, ik merk het telkens weer met onze NT systemen dat nieuwe aplicaties gewoon brak lopen, half werken, of zelfs helemaal niet. ook de USB ondersteuning voor bijv PDA's is er niet. Men zegt hier wel. "als het werkt werkt het" maar dat is niet echt een juiste stelling. het kan nammelijk wel werken, maar verouderen doet het tegelijkertijd. en als jij dus iets nieuws wil gaan implanteren, dan loop je uiteindelijk tegen problemen op wat upgraden ook noobzakkelijk maakt.

Het zou eigelijk hetzelfde moeten zijn als met hardware. te oud of incompatible is upgraden, met software word vaak gezegt: "ach laat die PDA's maar zitten dan" bijvoorbeeld.
Slim van microsoft, door de support weg te laten vallen, zullen meer bedrijven sneller overstappen op XP, en daar dus weer veel geld aan uitgeven.

Thats just marketing

edit:
wat is hier overbodig aan? tis niet eens een flame naar microsoft :'(
Alleen, de support van 2000 en XP loopt voor beide OSsen tot 2008 geloof ik. Bedrijven met 2000, en dat zijn er veel, zullen dus niet zo snel overstappen.

Half werk van MS.
is niet helemaal waar. als je eens wist wat een corporate licence kost, zou je wel anders praten.
bedrijven zitten helemaal niet te wachten op dit soort taktiek. daarom wint linux ook zoveel terrein bij bedrijven op dit moment
Da's niet echt hun eigen keuze, ze moesten wel vanwege een uitspraak van de rechter in de USA. Die versies bevatten code die rechten van SUN schenden op het gebied van Java.
En het vervangen van de VM's door eentje die wel in overeenstemming is met de licentie-voorwaarden van Sun is geen optie? Of anders het botweg verwijderen van de Java-VM?
Ze kunnen die code natuurlijk aanpassen in een service-packje, update, of misschien wel een third edition. dan kunnen ze gewoon windows 98 blijven leveren (en die code hebben ze toch liggen, dus kleine moeite)
En support mogen ze blijven leveren. verkopen van de corrupte versie mag niet meer, maar support op al verkochte versies mag wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee