De invoering van een nieuw automatiseringssysteem bij het Ministerie van Justitie is deels mislukt en in 2011 stilletjes stopgezet, nadat er tien jaar aan was gewerkt. Er is intussen honderd miljoen euro uitgegeven aan het project.
Het Geïntegreerd Processysteem Strafrecht moest een einde maken aan de papieren strafdossiers, maar het project is slechts deels ingevoerd en blijkt nu dus in 2011 al stopgezet te zijn. Naast de mislukte invoering heeft het project ruim twee keer zo veel gekost als oorspronkelijk gepland was. Dat meldt Het Financieele Dagblad, dat beschikt over vertrouwelijke stukken waarin het project wordt geëvalueerd. De Tweede Kamer is in 2009 voor het laatst ingelicht over de voortgang van het project.
Een van de problemen tijdens de invoering was dat de eisen aan het project gedurende de ontwikkeling veranderden. Dat gebeurde diverse malen en halverwege is het project zelfs volledig herzien. Daarnaast was het gedeelde opdrachtgeverschap tussen het OM en de rechterlijke macht problematisch. Uit pilots van het project bleek bovendien dat de stabiliteit en performance van het systeem ondermaats waren, waardoor het systeem aangepast moest worden en de ontwikkeltijd almaar opliep.
In eerste instantie zou het project al begin 2004 klaar zijn. Uiteindelijk duurde het tot 2008 voordat het systeem landelijk werd uitgerold, maar dat was alleen bij het Openbaar Ministerie. De rechterlijke macht volgde een halfjaar later. Het systeem beschikte echter nog steeds niet over alle functionaliteit die met het project was beoogd. Daardoor gebruikt de rechterlijke macht het systeem lang niet voor alle zaken en blijven papieren dossiers nodig. Een koppeling met de politie, eveneens onderdeel van het oorspronkelijke projectplan, is ook nog niet gerealiseerd.
De kosten voor het project waren in eerste instantie begroot op ruim 40 miljoen euro. Door de hernieuwde aanpak halverwege het project is echter de eerste 24 miljoen euro grotendeels voor niets uitgegeven, zo wordt geconcludeerd in het evaluatierapport. In totaal heeft het project ruim 99 miljoen euro gekost. Het onderzoek werd overigens bemoeilijkt doordat het oorspronkelijke projectdossier ontbreekt en de auditdienst het moest doen met documenten uit dat dossier die via medewerkers van het OM 'uit eigen voorraad' werden verstrekt.
Update, 15:53: Het ministerie zegt in een reactie tegenover NOS dat het GPS-project is beëindigd, omdat het is ingevoerd. Het OM verwerkt alle overtredingen en 75 procent van de misdrijven met het systeem, aldus het ministerie. Ook in de rechtspraak zou er wel mee worden gewerkt.