Als iemand met kennissen dat vroeger werkte in een bepaalde overheidsdienst in België, kan ik wel enkele vragen beantwoorden.
Het probleem zit hem niet enkel bij de overheid maar ook de firma's dat aangesteld worden.
1. Er word een uitbesteding gemaakt. We willen X voor Y. Vaak zijn deze specificatie nogal mistig.
2. Dan komen er een aantal firma's dat hun aanbod doen. De prijs word dan vaak onder de actuele kostprijs van de specificatie geduwd. Het gevolg is dat de firma's dat volop liegen ( en ze weten dat hun prijs onder de actueel kostprijs zit ) op de offertes winnen. Vaak zijn die offertes ENORM specifiek geschreven.
Een firma met meer correct offertes word snel afgeschreven als "te duur".
3. Het project word getekend en men begint aan het werk. Op dit moment begint de geldkraan naar de Firma al te lopen. Het project begint vooruit te gaan maar dan begin je zaken te zien als:
3a. Bij de overheid ontdekt men dat bepaalde features dat ze in hun kop hadden, maar nooit deftig gedetineerd hebben, niet in het contract staan. De komt uit op de vergadering, er word een beetje gediscuteerd maar men is al bezig met de ontwikkeling. De firma maakt een extra offertje voor de "extra" features.
3b. De overheid zal de overheid niet zijn, als er niet meerder departementen gemoeid zijn. Bijvoorbeeld, een departement dat de offerte uitschrijft wilt X maar dan komt een ander departement van "hey, die software dat gemaakt word voor jullie, kunnen we daar Y bijvoegen zodat we dat ook kunnen gebruiken".
Meer offertjes, meer rommel voor de programmeurs van die firma want ineens moet hun code structuur anders. De firma zegt niet nee tegen meer werk want de verkoper casht zijn bonus/percentage op de verkoop en het kan hem echt NIET schelen dat die nieuw aanpassingen een ram zijn voor de programmeurs.
3c. Intern is de Firma zelf vaak ook een soep want men heeft wel programmeurs, leuke projectjes maar wanneer je firma's krijgt dat speciaal gaan prijs gutting doen want men weet dat je dat later terugverdient met overheid contracten wegens A en B. Dan heb je vaak in de firma's ook een nogal "stinkende" ondergrond met hoe men omgaat met hun personeel. Meestal zit de druk volop bij de programmeurs om meer en meer code te produceren maar niet op de kwaliteit ervan.
4. Na een tijd gaat men voorbij de tijd planning. De firma roept dan "heeeeela, we hebben een contract voor X maar jullie wilde Y, Z erbij", ... $$$$ op de tafel aub. Intussen zijn al honderdduizenden of miljoenen in het project gegaan. Sunk Costs ... Het gevolg is dat men ook nog een politiek verlies kan leiden als een departement niet goed loopt en men zal bijna NOOIT een project stopzetten. Tot het zover de spuigaten uitloopt, dan men niet anders kan.
5. Intussen zijn enkel jaren verstreken. De interne diensten gebruiken de code maar deze code veranderd nog volop met de punten in 3. Men ontdekt bugs, introduceerde bugs, en het is een ellen lange straat. Vaak heeft er zich ook een wissel voorgedaan in de politiek waarbij bepaalde linkse, middel of rechtse partijen van overheid diensten veranderd zijn en dan besluit men eens goed kuist te maken want de nieuw mannen, willen HUN projecten zien, niet die oude rommel dat niet deftig werkt.
6. ... Ga naar START (1), neem geen 200 Euro en herhaal ...
Dit is de bulk hoe het misloopt. In de praktijk moet je er nog favoritisme, semi corruptie, eer, politiek, enz tussen smijten.
..................................
Hier zijn een paar verhaaltjes waar ik van afweet:
* Dienst F... laten we het een dienst noemen dat met de burger zijn centjes inzit. F ontwikkeld voor jaren een stuk software. Aangezien de aard van de dienst, MOETEN de programmeurs iedere dag op de kantoren van die dienst gaan werken. Natuurlijk rekent die Firma nog extra $$$ omdat de programmeurs op locatie moeten werken.
Na jaren kwam men tot de conclusie door Punt 3, het is een soep, men betaalde 1000 euro plus / programmeur ( en daar zat een half dozijn of meer ), we spreken over de programmeur, niet over de totaal project, dat is nog een andere rekening. Het gevolg is dat men uiteindelijk foert gezegd heeft na miljoenen in het project te smijten. En de dienst? Die gingen terug naar hun oude DOS programma. Nooit echt in het nieuws gekomen *lol*
* Andere leuke ... Het hoofd van de ICT vertrekt. De persoon met de meeste jaren ICT en enorme ervaring neemt de boel over als tijdelijk directeur. De man begint is rond te zien en merkt op dat ze nog 100de ISDN/dial-up verbindingen "huren" van een bepaalde Belgische Telecom. Men betaalde daar een zot bedrag voor want die contracten gingen terug 10+ jaar. Ze betaalde de originele dial-up bedragen nog altijd, terwijl gans België al op ADSL/Cable zat. Hij schaft dat af ( en neem gerust aan, de Telecom firma hebben tegengewerkt ). Spaarde de staat een paar mans lonen uit iedere maand. Hij nam nog andere beslissingen dat in goede aard vielen bij het personeel want hij kende de dienst, hij had 20+ jaar IT ervaring, iemand die wist wat echt nodig was.
En je kan raden ... de politieke wind draaide al snel want men moest nu een "manager" hebben. Hij werd snel terug op zijn plaats gezegd als programmeur en de nieuwe "manager" komt binnen en besluit om alle Linux servers te gaan omzetten naar Windows servers. Met als gevolg dat iedereen mocht herleren, enorme licentie kosten ( MS was de goede vriend aan huis ineens ). Het geld vloeide de deuren uit links en rechts. Tot de manager terug naar de privé ging en de kater achterbleef.
Wat is er gebeurt met die man dat tijdelijk directeur was. Hij was zo gedeguteerd dat hij vertrokken is ( getransfereerd ) is naar een andere dienst en hij is er gaan carotten trekken ( dialect ). Gevolg was dat men nog een competente man verloren heeft en die is nu de zoveelste "If you can not beat them, join them" attitude aangenomen heeft. En hij is nog nooit zo gelukkig geweest, verlost van de stress.
* De dienst? Tja ... Daar kreeg men het leuke idee om "open room" concept te gaan doen, alle programmeurs, Helpdesk mensen, enz samen in een "open vloer concept", niemand een vaste bureau, iedereen met laptops en lawaai ... De perfect omgeving om IT zaken te realiseren bij de overheid.
Maar ze konden plaats sparen voor bureaus... Ik moet niet eens gokken om te weten dat de ziektedagen omhoog gaan schieten als een peer. We spreken niet over een man of 5 tezamen, we spreken over Google "open bedrijf concept". ** Nota: Enkel van toepassing voor het personeel. De dienst management en hoger hebben natuurlijk hun privacy nodig...
Je kan raden hoe dat spelletje gegaan is. Ja, de overheid is niet bang om te experimenteren en wie zegt dat de overheid oud is/geen moderne werkwijzes aandurft is mis. Het probleem is dat men vaak TE VEEL experimenteerde omdat de wind constant links of rechts draait wegens de politiek.
* ... Ik kan nog verder gaan met verhalen maar denk dat deze post te lang is. U hebt gevraagd hoe het misloopt, hier heb je een paar voorbeelden
Duft niet te vaak zeggen hoe verveeld je bent als je een dag moet gaan stemmen bij de val van een regering of de nieuwe verkiezing.
Denk liever eens aan de arme ambtenaren dat de zoveelste windrichting mogen ondergaan. Als je een ambtenaar voor je krijgt dat je zuur aankijkt, neem maar gerust aan dat het niet enkel is omdat hij je kop niet kan uitstaan. Vaak zit er veel meer achter dan je denkt. Het idee dat alle ambtenaren lui zijn is al lang achterhaald. Vaak is hun situatie dezelfde als bij een moderne firma of soms nog erger.
Beeld je in een moderne firma, waar men om de paar jaar management veranderd. Nu weet je hoe het daar echt aan toe gaat. En die IT projecten, zijn gewoon een extensie van al die miskleun. En er zijn geen oplossingen voor zo lang politieke partijen de diensten overnemen bij iedere verkiezing of wissel.