Volvo laat auto's elkaar waarschuwen voor gladde wegen en gevaarlijke situaties

Volvo laat zijn auto's vanaf deze week met elkaar communiceren over gevaarlijke situaties op de weg. Zodra een Volvo-auto de alarmlichten aanzet krijgen alle ondersteunde Volvo-auto's in de buurt een signaal. De auto's gaan elkaar ook informeren over gladde wegen.

Auto's die de techniek ondersteunen gaan vanaf deze week via mobiele netwerken met elkaar communiceren over de situatie op de weg. Er worden twee systemen uitgebracht: Hazard Light Alert en Slippery Road Alert. Het eerste systeem werkt met de alarmlichten van de auto. Zodra die worden aangezet krijgen alle ondersteunde Volvo-auto's 'in de buurt' een melding. Dit systeem zou volgens Volvo vooral handig zijn in blinde bochten en over een heuveltop.

De Slippery Road Alert heeft betrekking op gladde wegen. Zo nemen auto's met dit systeem anonieme informatie op over de omstandigheden van het wegdek. Deze informatie delen de auto's weer met andere weggebruikers. Op die manier kunnen Volvo-auto's de bestuurder informeren over de gladheid van het wegdek, op basis van informatie van eerdere auto's die daar zojuist hebben gereden. Het systeem kan bestuurders daardoor waarschuwen als ze een glad stukje bereiken.

De autofabrikant test de systemen sinds 2016 in Zweden en Noorwegen met auto's uit de 90-serie. In die twee landen rijden ook vrachtwagens met de systemen rond. Deze week komen de systemen uit voor auto's in heel Europa. Alle auto's met 2020 als modeljaar krijgen het systeem standaard mee. Auto's die op zijn vroegst 2016 als modeljaar hebben op basis van de spa- of cma-platformen kunnen achteraf de systemen ingebouwd krijgen. Onder meer de Volvo XC90-en V90-modellen vallen hier bijvoorbeeld onder.

Met de twee systemen denkt Volvo de wegen en auto's veiliger te maken voor weggebruikers. Volvo vraagt andere autofabrikanten mee te doen met het delen van geanonimiseerde verkeersinformatie om de verkeersveiligheid te verbeteren. Eerder dit jaar kondigde Volvo meerdere maatregelen aan om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zo worden alle Volvo's vanaf 2020 gelimiteerd op 180km/h en krijgen ze camera's 'en andere sensoren' om de bestuurder te monitoren. Op die manier kan de auto ingrijpen als een dronken of afgeleide bestuurder het risico loopt op een ongeluk met ernstig letsel of de dood tot gevolg.

Door Hayte Hugo

Redacteur

15-04-2019 • 16:09

88

Reacties (88)

88
86
41
6
1
28
Wijzig sortering
Ik zie liever dat dit vendor agnostisch wordt gekoppeld aan bijvoorbeeld Waze. Dan heeft eenieder er profijt van, in plaats van dat een BMW alleen BMW's inlichten, Audi's alleen Audi's en Volvo's alleen Volvo's.

Want iedereen vertelt via vendor agnostische apps elkaar waar de flitspalen staan, of er mist is, waar een auto langs de vluchtstrook staat en dergelijke. Als er toevallig geen Volvo voor je rijd op een spekgladde weg heb je er dus weinig aan.
Volvo deelt deze informatie. Hier (Zweden) gaat deze data van Volvo naar Trafikverket (Ministerie van mobiliteit/transport), die op hun beurt kunnen zien waar het vaak glad is en het probleem bij de bron kunnen aanpakken door wegwerkzaamheden, betere signalisatie, ... Ook kunnen ze de gegevens op hun beurt verder verspreiden.

Heb hier van gehoord op een presentatie, geschreven bron (Zweeds): https://www.media.volvoca...svenska-vagar-mindre-hala
Volvo-auto's die in Zweden rijden, leveren gegevens aan de Zweedse transportadministratie over hoe glad de winterwegen van het land zijn. Dit geeft de autoriteit de mogelijkheid om snel en strategisch te handelen om de tijd te minimaliseren dat het wegdek glad is tijdens koud weer.

- Volvo Cars werkt voortdurend aan het verhogen van de veiligheid voor alle weggebruikers, niet alleen voor degenen die een Volvo besturen, zegt Eva Lahti, Director Driver Assistance.

Door de samenwerking met ÅF en de Zweedse transportadministratie wordt de beschikbare hoeveelheid gegevens voor alle weggebruikers nu gedeeld.
Dit kan ook perfect in andere landen volgens mij.

[Reactie gewijzigd door bertware op 22 juli 2024 19:36]

Dat is erg netjes van Volvo!


Kudo's voor fabrikanten die data naar een centraal systeem willen sturen, zodat iedereen ervan kan profiteren.
Volvo heeft na het uitvinden van de driepuntsgordel ook meteen de patenten vrij gegeven voor gebruik door andere fabrikanten.

Hoewel ik op dit moment een hybride zorgenkindje van het merk rij, blijf ik Volvo rijden omdat het een vreselijk sympathiek merk is.

Als er een generieke API komt waarmee verschillende fabrikanten hun data kunnen delen zou dat ideaal zijn. Vooral Tesla's leggen veel vast. Zelfs hobbels in de weg worden vastgelegd en doorgezet zodat andere auto's hier (volautomatisch) rekening mee houden met het terugbrengen van de snelheid en afstelling van de ophanging.
Waar ik nog aan wil toevoegen dat Volvo, Nils Bohlin bij Saab weg gekocht is om de veiligheid van Volvo te verhogen nadat een goede vriend van de CEO van Volvo destijds overleden was na een crash. Nils Bohlin had met name ervaring met gordels en schietstoelen van vliegtuigen waar hij zich op gebaseerd heeft om de 3 punt veiligheidsgordel te maken. Saab was dan weer de eerste die veiligheidsgordels standaard had terwijl Volvo dit slechts voor de eigen markt deed, in die tijd was men niet bepaald geneigd om te betalen voor gordels die overigens ook niet verplicht waren.

Er is gigantisch veel veiligheid in Zweden uitgevonden, verklaard ook waarom de chinezen koste wat het kost alles daar hebben overgenomen, Volvo is in handen van Zhejiang Geely Holding Group, Saab automobile is omgedoopt in NEVS en is in handen van Evergrande Health (is ook chinees).

China wilt namelijk wagens exporteren naar het westen, wat techniek betreft zijn ze daar al lang klaar voor maar voor veiligheid lopen ze gigantisch achter, ze hebben gekeken waar die expertise in Europa zat en hebben vervolgens heel de boel daar opgekocht.
Dat is mooi, maar jij beschrijft informatie die van de auto's naar een centrale instantie gaat, die er dan iets mee doet. Daar gaat het hier niet over. Dit gaat over directe auto-auto communicatie en daar is het toch echt wel handig om een merk onafhankelijk systeem hebben.
Dit is wel degelijk Auto-Internet (Volvo)-Auto communicatie:
sends a signal to all nearby Volvo cars connected to the cloud service
Ook deze afbeelding laat "de cloud" mooi zien, in tegenstelling tot directe communicatie tussen voertuigen: https://www.media.volvocars.com/image/low/251538/1_1/5

Vanaf de Volvo servers kan men daarna data met andere instanties en merken delen. Om even aan te geven wat er mis gaat met auto-auto: De eerste Volvo rijdt over glad wegdek. De 2e Volvo komt 50km later op dezelfde plek. Via een cloudoplossing kan deze 2e auto perfect de informatie krijgen, terwijl hij te ver van auto 1 verwijderd is voor rechtstreekse communicatie. 50km of meer tussen 2 Volvos in winterse omstandigheden is absoluut niet onwaarschijnlijk, gezien de bevolkingsdichtheid en dus ook het aantal auto's afneemt naarmate je noordelijker gaat.

[Reactie gewijzigd door bertware op 22 juli 2024 19:36]

Je moet dit juist niet via een third party aanbieden want dan ben je ook verplicht om Waze te gebruiken! Ennuh, de ene auto is de andere niet he..., een BMW reageert anders op gladheid en detecteert dat ook anders. Voorbeeld: misschien vinden ze bij BMW 2cm sneuw al glad en bij Volvo 4cm....
Je kunt het toch via een open systeem aanbieden waar zowel Waze als Flitsmeister info uit kan halen.

Zie ook:
https://www.theverge.com/...oth-gps-apps-connectivity

Waze stelt de Beacons gewoon open voor andere diensten. Het zou mooi zijn als de automotive industrie één standaard opricht om communicatie tussen auto's te faciliteren.
"één standaard"

> De underdog van de IT wereld.
Haha, prachtig plaatje :)
HAHA, ik zat er al op te wachten xD
Anoniem: 1130189 @HeepH16 april 2019 09:52
Zoals Andrew Tanenbaum al eens zei: "The nice thing about standards is that you have so many to choose from."
wie plaatst de meme... 3.. 2.. 1..
Ontwikkel zelf een auto zou ik zeggen. Maar maak dan wel alles opensource zodat een concurrent niet nog een keer het wiel hoeft uit te zoeken...
Het hoeft niet eens opensource te zijn. Kijk naar HDMI en DP of USB.

Gewoon een "taal" ontwikkelen die iedere nieuwe auto kan lezen en praten. En tada een standaart is geboren waar iedereen gelukkig van wordt.
Alsjeblieft geef USB niet als voorbeeld. We hebben nu USB C kabels die alleen opladen ondersteunen en geen USB. Maar ook USB 3.1 gen 2 kabels die ook Thunderbolt 3 ondersteunen. Alles behalve duidelijk voor de consument.

Voor auto's is het zeer belangrijk dat dit systeem NIET te beïnvloeden valt door bijvoorbeeld dieven die even een andere auto willen stil zetten en de deuren willen openen. Je kan nu al theoretisch voor een target auto gaan rijden en remmen. De auto's met automatische bots detectie systeem remmen al meteen af zonder dat de bestuurder maar ook iets doet.

Krijgen we straks auto dieven die je gewoon op de snelweg stilzetten ?

Overigens wel weer handig voor de politie\overheid, die kunnen je dan ook echt forceren om te stoppen met rijden.
En daarom is er gewoon een open standaard op dit gebied nodig waarover alle fabrikanten het eens zijn. Dan kan je dit gewoon in een open formaat versturen en kan men mee doen wat ze willen.
Wat is de open standaard dan? Want dat vertel je niet. Daarnaast niet elke auto's reageert het zelfde. Dus ja hoe wil je dat aanpakken.
Het bericht zelf bepaalt niet hoe de auto reageert, hij geeft enkel de melding bv. "glad+cijfer"" .
De auto reageert dan volgens eigen software / instellingen
Glad hoeft nog niet eens perse meegegeven te worden. Het mooiste zou zijn als hij gewoon de gemeten waarden doorgeeft. Dan kunnen de andere auto's zelf gewoon bepalen of zij dit glad vinden. Voor een vierwielaandrijving kan dit anders zijn dan een tweewielaandrijving.
Volgens mij hebben we het hier over twee verschillende dingen. Volvo zegt gegevens te willen delen met andere fabrikanten en zien het liefst dat andere fabrikanten ook gegevens met hen delen. Nu kan je met verschillende fabrikanten een formaat afspreken waarin je deze gegevens deelt zodat elke auto het "begrijpt".

Dit hangt op geen enkele manier samen met hoe een auto reageert want dat kan de fabrikant zelf bepalen al dan niet met behulp van deze gegevens.

Het delen van "metingen" over bijvoorbeeld het wegdek met andere auto's lijkt mij geen bedrijfsgeheim. Ik kan zelf ook op de snelweg gaan staan en met mijn voeten voelen waar het glad is. Het lijkt mij nutteloos om deze informatie geheim te houden.
Volvo heeft al jaren gezegd dat ze hun system zo opbouwen dat het protocol agnostisch is. Maakt dus niet heel veel uit via welke standard het verzonden word, het zijn standaard meldingen. Volvo wil hiermee gewoon vooruitgang maken. Het is in hun eigen voordeel als ze de signalen van een VW of Tesla ook kunnen verwerken dus hier zal niet al te veel heisa rond standaarden over ontstaan. Een hele kleine voorsprong van een protocol en de andere firma's hebben geen keus.

Hoe een auto erop reageert maakt niet veel uit en is volkomen aan de firma. Vergelijk het gewoon met verkeerslichten en je snapt het idee een stuk beter. Via Waze is geen goed idee omdat dat gewoon niet snel genoeg is, je moet dit soort dingen binnen een seconde kunnen afhandelen. Naar Waze en andere systemen sturen is natuurlijk een zeer goed idee en Waze doet graag mee aan dat soort dingen.
Daarnaast niet elke auto's reageert het zelfde. Dus ja hoe wil je dat aanpakken.
Je vertelt gewoon wat je ziet, net zoals mensen dat onderling doen.
"Hey, pas op, het is hier glad en er ligt wel 5cm sneeuw!"

En dan mag de volgende auto zelf beslissen wat er met die informatie gedaan wordt.
ja, want een BMW voldoet aan andere natuurwetten }:O 8)7
BMW's hebben vaak nog achterwielaandrijving, daar waar vrijwel alle andere merken voorwielaandrijving hebben. Het resultaat is een totaal ander weggedrag en met name als het glad is merk je dat.
Rare opmerking!
De wegligging van een BMW is anders dan die van een Volvo. Het sturen is anders en daardoor reageren ze anders in verschillende omstandigheden. Niet heel moeilijk te snappen, of wel?
Een natte weg met een ijslaagje is voor elke auto gladder dan een droge weg zonder ijslaagje. Niet heel moeilijk te snappen, of wel? 8)7
Dat is toch helemaal niet relevant? Het gaat erom hoe de ene auto reageert op een glad stuk weg en hoe een ander merk reageert met de standaarden die daarvoor gelden. Niet heel moeilijk om te snappen, of wel soms?
De externe omstandigheden bepalen voornamelijk hoe de auto zich in de bepaalde situatie gedraagt en zijn daarom wel degelijk relevant. Als het erg glad is dan doe je iets voorzichtiger, ongeacht het merk van je auto, mag ik hopen. Niet heel moeilijk om te snappen, of wel soms?
Daar gaat het helemaal niet om. Het gaat erom wat voor een auto de definitie van "glad" is...., als ze bij Volvo een andere definitie hebben dan bij Audi dan kun je de informatie al heel moeilijk uitwisselen.
als ze bij Volvo een andere definitie hebben dan bij Audi dan kun je de informatie al heel moeilijk uitwisselen.
Als mijn oom een kutje had gehad dan was ze mijn tante geweest.

In de praktijk is de definitie van gladheid voor veel auto's hetzelfde, alleen de veiligheidsmarge die ze aanhouden kan iets verschillen. Met andere woorden: in de praktijk prima uitwisselbaar.
Je snapt het echt niet he?
Ennuh, de ene auto is de andere niet he..., een BMW reageert anders op gladheid en detecteert dat ook anders. Voorbeeld: misschien vinden ze bij BMW 2cm sneuw al glad en bij Volvo 4cm....
Ik zie het probleem niet zo. Je stuurt de informatie door die je hebt en de andere auto's mogen zelf beslissen wat ze daar mee doen. Ik neem aan dat ze niet alleen zeggen "het is glad" maar ook zo iets als "ik denk dat er ijs ligt" of "er ligt 10cm sneeuw op de weg". Iedere volgende auto is gewaarschuwd en als je niet zeker weet dat het voor jou geen probleem is dan kun je alvast wat afremmen.
Je kan er ook rekening mee gaan houden dat de auto voor je misschien wel gaat slippen en daarom al wat extra ruimte laten.
Daarvoor heb je overeenkomsten zoals bv DIN 'Deutsches Institut für Normung'
DIN is outdated en alleen voor Duitsland,pan Europeesheb je tegenwoordig ISO voor.
Daarom schreef ik "zoals DIN" ;)
Volvo vraagt andere autofabrikanten mee te doen met het delen van geanonimiseerde verkeersinformatie om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Het artikel suggereert wel dat Volvo de informatie met andere fabrikanten wil gaan delen (en vice versa). Ik ben benieuwd hoe dit er in de praktijk uit gaat zien want ik ben het met je eens dat nog een fabrikant specifieke technologie de automarkt niet vooruit gaat helpen. Dat zie je bijvoorbeeld goed bij ingebouwde navigatie systemen. In mijn opinie is geen enkel navigatiesysteem zo feature compleet als bijvoorbeeld google maps of waze.
Was het niet Volvo die destijds ook de driepunts gordel ontwikkelde en patent vrij de markt op gooide?
Ja soort van, was eigenlijk een resultaat uit een onderzoek van Vattenfall naar het hoog aantal verkeersslachtoffers onder hun eigen personeel. Volvo had weinig interesse in het begin, maar zag later wel in dat het een goede ontwikkeling was.

[Reactie gewijzigd door kiwipletter op 22 juli 2024 19:36]

In mijn opinie is geen enkel navigatiesysteem zo feature compleet als bijvoorbeeld google maps of waze.
In mijn opinie werkt geen enkele smartphone navigatie zo goed als zelfs een ingebouwd navigatiesysteem van matige kwaliteit, die zogenaamd slimme telefoons dimmen niet eens fatsoenlijk het scherm als het donker wordt. Die arme smartphone piloten worden zowat verblind door die schermpjes als ze al niet worden afgeleid door whatsapp of flitsmeister berichten.
Zelfs met een €200 tomtom rijdt het prettiger dan met een smartphone, dat is hoogstens een noodoplossing meer niet.
Nou, ik weet niet wat jij dan gebruikt op je smartphone maar Google maps dimt bij mij gewoon mijn scherm (gaat zelfs naar donkere modus) 's avonds, 's nachts en in tunnels. En als je in de auto zit kan je do not disturb modus aanzetten zodat je ook geen meldingen krijgt. Flitsmeister aanzetten is ook een keuze, kan je ook achterwegen laten als je er last van hebt.

Dat doe ik liever dan weer een belachelijk bedrag bij bijvoorbeeld Volvo neerleggen voor een update voor de navigatie en dan alsnog niet de nieuwe wegen hebben. En dan loop je ook nog eens aan die onhandige knoppen te draaien om alle letters van de plaats een straat in te vullen.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 22 juli 2024 19:36]

Ik gebruik uiteraard bij voorkeur het fabriekssysteem in mijn auto. Smartphone gewoon uit het zicht opgeborgen en via bluetooth verbonden. Smartphone navigatie is voor "the last mile" dus van parkeerplaats naar bestemming. Daar gebruik ik "Here WeGo" (gratis en offline kaarten) voor. Op zich zijn er maar twee commerciele leveranciers van kaart materiaal (Here en TomTom die ongeveer even goed of slecht zijn) daar moet iedereen het mee doen.
En dan loop je ook nog eens aan die onhandige knoppen te draaien om alle letters van de plaats een staat in te vullen.
Je hoeft ze niet allemaal in te vullen, het systeem vult aan, dat deed de RTI zelfs al. Overigens vind ik via vaste knoppen tijdens het rijden handiger dan via een touchscreen.
Nou ja, ieder zijn ding dan denk ik. Wel is het zo dat wanneer je een oudere auto koopt (in mijn geval een model uit 2007) de navigatie hopeloos verouderd is. Dan heb ik toch liever gewoon een smartphone van twee jaar oud die gewoon lekker snel is en up-to-date is met de laatste kaarten.
Ik rijd een mooie volvo, modeljaar 2017, prima navigatie maar kan niet tippen aan Google Maps qua snelheid en precisie. Ik rijd tevens als huisarts regelmatig voor de huisartsenpost in auto's uitgerust met professionele navigatie voor hulpdiensten. En weet dan regelmatig met Google Maps in combinatie met StreetView de lastige adressen te vinden waar de autonavigatie het net laat afweten. Nog even afgezien van de snelheid en acuraatheid van tijdsschattingen voor routes. En wat de rest al zei: met perfecte aanpassing aan licht op basis van de lichtsensor van je smartphone, dus scherm gaat ook in de tunnel in 'night mode'. Wellicht tijd om weer eens een telefoon te proberen als navigatie!
Kun je misschien wat meer vertellen over hoe die navi voor hulpdiensten eruit ziet? Ben heel benieuwd wat voor verschillen er zijn ten opzichte van 'normale' navigatie in auto's.
In mijn opinie werkt geen enkele smartphone navigatie zo goed als zelfs een ingebouwd navigatiesysteem van matige kwaliteit, die zogenaamd slimme telefoons dimmen niet eens fatsoenlijk het scherm als het donker wordt. Die arme smartphone piloten worden zowat verblind door die schermpjes als ze al niet worden afgeleid door whatsapp of flitsmeister berichten.
Zelfs met een €200 tomtom rijdt het prettiger dan met een smartphone, dat is hoogstens een noodoplossing meer niet.
Ten eerste is er TomTom voor de iPhone, dus tomtom prettiger dan een smartphone?
Ten tweede, da’s persoonlijk, ik vind de ingebouwde navigatie van mijn auto een heel stuk minder dan de apps op de smartphone.
Wat voor telefoon heb je het over dan? Elke android en ios telefoon dimt gewoon automatisch als het donker wordt (uitgezonderd misschien een enkele < 100 euro android telefoon die geen lichtsensor heeft), en google maps en anderen hebben dan ook nog een dark mode. Dat is dus al jaren geen probleem meer.

Mobiele navigatie is altijd up to date en gratis (in veel gevallen), live verkeersinfo met alternatieve routes, informatie van mede-weggebruikers over nog niet gemelde situaties middels sociale interactie (waze), etc.

Zelf heb ik nog wel een dedicated navigatiesysteem (garmin), met lifetime updates via wifi of de pc, mooi groot scherm, lane assist, etc. Deze, en meer features zitten echter ook in veel mobiele navigatieapps. De enige reden dat ik mijn telefoon daar niet voor gebruik is eigenlijk het accugebruik, en het feit dat tijdens het bellen dat belscherm in de weg kan zitten.

Ingebouwde navigatie heeft vaak beperkte functies, loopt snel achter, is vaak niet zelf te updaten, updates kosten geld na een paar jaar, etc.
Hoe moet ik weten welke smartphone die piloten die zich door dat ding laten verblinden gebruiken? En een dark mode maakt het scherm niet minder helder, dat is alleen als de LEDs minder worden aangestuurd wordt dat beter. Dark mode is gewoon een mode grille (dank u wel photoshop).
Ingebouwde navigatie heeft vaak beperkte functies
En dat is precies de bedoeling. Alleen dat wat nodig is en geen whatsapp berichten die zich op het scherm melden en afleiden.
En een dark mode maakt het scherm niet minder helder, dat is alleen als de LEDs minder worden aangestuurd wordt dat beter. Dark mode is gewoon een mode grille (dank u wel photoshop).
Maar de helderheid wordt wel omlaag gezet, dat staat los van die dark mode. Dark mode is dan gewoon extra.
En dat is precies de bedoeling. Alleen dat wat nodig is en geen whatsapp berichten die zich op het scherm melden en afleiden.
Ik bedoel juist de nuttige functies als lane assist, alternatieve routes, en al dat soort dingen.
En dan de communicatie via moederbedrijf Geely en Chinese servers?
Ik weet niet wat volvo van plan is op dat gebied. Snap ook niet helemaal waarom het relevant is voor dit artikel.

[Reactie gewijzigd door Archcry op 22 juli 2024 19:36]

Eens, maak het openbaar, net als de weg zelf. Zodat er niet alleen een ‘waze’ is maar iedere SaaS er wat mee kan. :)
Dus achter een paywall bij de belangrijkste punten zoals Frans of Amerikaans model :9
Dat zou wel mooi zijn ja. Ik heb in mijn Mercedes namelijk iets vergelijkbaars: https://www.mercedes-benz...n/car-to-x-communication/
Anoniem: 310408 @jip_8615 april 2019 18:07
Mercedes heeft al gezegd dat ze deze data graag delen met Volvo.
Heb je eigenlijk het hele bericht gelezen??

" Volvo vraagt andere autofabrikanten mee te doen met het delen van geanonimiseerde verkeersinformatie om de verkeersveiligheid te verbeteren."
Precies, nu vraagt Volvo lief of andere fabrikanten mee willen doen. Beter is een door de EU opgelegde samenwerking met 1 standaard (kuch) zodat ALLE auto's er baat bij hebben.
Nog beter is het als een fabrikant als Volvo het voortouw neemt. Dat de ISO dan dat tot standaard verklaart en de EU dat verplicht stelt. Want als iedereen in de ivoren toren moet vergaderen totdat de baard op de tenen is gegroeid duurt het weer tig jaren.
Anoniem: 310408 @LaTiNo15615 april 2019 18:08
De EU die een IT standaard moet gaan maken. Wat kan er fout gaan?
En dan nog het gros van de mensen die nog in een oudere auto rijden :p Wat betreft waarschuwingen moet ik het nog altijd hebben van mijn ogen en de radio. Mijn auto is nog dom :+
Sowieso een raar idee. In beginsel wel te billijken maar als een auto die ota-info kan zien weet dit systeem inmiddels zelf ook al dat het glad is. En een oude auto blijft van alle info verstoken. Zelfs als alle merken hetzelfde systeem gebruiken.
Anoniem: 310408 @ToolBee15 april 2019 18:06
Tja mijn MGB heeft ook geen veiligheidsgordels. Vind je dat we dit soort dingen niet moeten doen tot alle auto's die er rondrijden de signalen kunnen verwerken? Dus rond 2030?
En tegen die tijd is er 1 standaard? ;)
Maar het gaat over een slim systeem, voor slimme auto's onderling. Dat vind ik raar omdat die zelf ook allerlei data kunnen ophalen/meten omdat ze slim zijn. Dus, zeg maar.
Mee eens, maar dan moet je het hebben over een standaard en dat is iets was gewoonweg niet gaat lukken en het is misschien ook wel goed dat er eerst verschillende stromingen divergeren zodat er innovatie plaatsvindt.

https://cdn-images-1.medi...00/0*mppPsQ3Jxf_FQP4i.png

De praktijk is vaak omgekeerd, eerst nemen een aantal fabrikanten de lead, eentje blijkt goed te werken en dan convergeert de oplossing en wordt de beste(n), enigszins aangepast, verheven tot standaard. Daarna een software update en klaar ;)

[Reactie gewijzigd door hamsteg op 22 juli 2024 19:36]

Het zou mooi zijn als er een open standaard is om dit met elkaar te kunnen communiceren, maar het lijkt me niet handig om dit via bv waze te doen.

In mijn ogen lijkt met mooiste dat de auto's dit via een open standaard met elkaar kunnen communiceren, zodat een Volvo ook Audi's en BMW's kunnen inlichten en het liefst met een centraal systeem waar bijvoorbeeld een app als Waze het weer vandaan kan halen. Zo verplicht je niemand om een specifieke app te gebruiken en bied je developers de mogelijkheid om hier weer mee te integreren
eu .. ik denk dat mijn Mercedes dit al heeft sinds 2016 ... https://www.mercedes-benz...n/car-to-x-communication/ . en dat is toch ook to X ... dus open voor iedereen .. of zie ik dat verkeerd? en wordt Volvo nu ineens als ontdekker van het systeem naar voor geschoven ... :)

nog een extra filmpje : https://www.youtube.com/watch?v=5gXQwU9KBNk

[Reactie gewijzigd door Sniperfx op 22 juli 2024 19:36]

Mercedes heeft toch ook al een dergelijk communicatiesysteem? Dat ze maar gaan samenwerken dan!
Leuk, hoor " de cloud"

Iemand gekeken naar de dekking van GSM netwerken in Zweden?

https://www.nperf.com/en/...17.556152343750004&zoom=5

Dan ben je heel vlug klaar met de cloud :+
Leuk dat ze dit zo vlak voor de zomer uitbrengen in Europa :+
Files zijn van alle tijden, als je onverwacht een file inrijd is het wel gebruikelijk om even je alarmlichten aan te zetten.
Sorry, ik had compleet gemist dat het artikel het ook heeft over gevaarlijke situaties.
Ik dacht dat het enkel voor gladheid bedoeld is.
Dit vind ik altijd mooi om te zien als je files inrijdt :)
Ja..., dan kunnen mensen eraan wennen dat het er is(er zal vast een keer gladheid optreden door welk reden dan ook) dan kunnen ze dus ook de kinderziektes voor de winter eruit werken. Productielike testing.
Snap ik, maar de timing oogt op het eerste gezicht nogal krom.
En gezien de sneeuwval afgelopen weekend zal het inderdaad zo nu en dan te testen zijn.
Gladheid kan ook in de zomer voorkomen, olie op het wegdek & regen na lange droogte...
Eigenlijk zou de overheid (of dan rijkswaterstaat) een dergelijk systeem moeten bouwen en dan universeel maken.
Maar tot die tijd is dit ook al fijn.
Als zo een dergelijk systeem door de overheid gebouwd moet worden heb ik er bij voorbaat weinig vertrouwen in :+

Jokes aside, goede ontwikkeling van Volvo
Dit soort koppelingen van vliegtuigen en militairen bestaat al. Waarom niet bij auto’s? Ze zeggen vooruitstrevend te zijn, gedrag toont het niet. Ze veranderen pas als...er subsidie komt of als anderen, vreemde eenden, het gaan toepassen. En dan, zitten de autobouwers er bovenop. Goed dat Volvo deze techniek nu gaat inzetten. Let wel, alleen voor de duurste modellen als optie...
Vrijwel alle vooruitgang begint bij de dure modellen, vaak als optie.
Let wel, alleen voor de duurste modellen als optie...
Uit het artikel:
Alle auto's met 2020 als modeljaar krijgen het systeem standaard mee.
Het onderliggende protocol (alarmlichten) biedt niet voldoende authenticatie voor geautomatiseerd werk. Dit gaan we dus over een paar jaar zien op een hacker conferentie.
Het zal ook fijn zijn als dit systeem ook worden gekoppeld aan je adaptieve cruisecontrol en line assists zodat bij file worden alles snelheden gelocked en dat je niet zigzag van baan gaat veranderen om voor te kruipen . het bevorderd de de doorstroming en los dan de file sneller op .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.